LOMPAT TINGGI

Acara lompat tinggi begitu popular dalam mana -mana kejohanan sukan olahraga. Ia adalah salah satu acara padang yang memerlukan para peserta melompat melepasi palang. Palang tersebut diletakkan di antara dua tiang tegak. Dalam pertandingan, palang akan dinaikkan setelah peserta berjaya melepasi ketinggian palang yang diletakkan. Setiap peserta akan diberi peluang sebanyak tiga kali untuk melakukan lompatan lompatan melepasi sesuatu ketinggian palang. Sekiranya peserta gagal sebanyak tiga kali berturut -turut, maka dia dikira gagal. Para peserta yang menyertai acara ini perlu melompat setinggi yang dapat dilakukan, untuk menentukan kemenangan mereka dalam acara tersebut. Lompat Tinggi merupakan satu sukan yang menggunakan ketinggian yang sudah lama bertapak di arena sukan olahraga acara padang. Cara dan teknik lompat tinggi mengalami perubahan daripada gaya lompatan, pusingan dan flop. Lom pat tinggi telah dipertandigkan di Sukan Olimpik sebagai acara individu dan termasuk sekali dalam acara Lelaki Decathlon dan Perempuan Heptathlon. Pelompat tinggi sekarang banyak mengunakan teknik Fosbury Flop. Di Malaysia atlet lompat tinggi terbaik ialah Ramjit Singh, Lou Chee Peng, Lee Kum Zee dan Nor Aishah Ismail.

1

FASA LOMPATAN TINGGI Semua gaya lompatan boleh dibahagikan kepada empat fasa Pergerakan iaitu : a) Penujuan ± larian menghala ke palang

b) Lonjakan ± tindakan kaki untuk menaikkan badan

c) Layangan ± gaya dan kedudukan badan ketika berada di udara dan di atas palang.

d) Pendaratan ± sentuhan badan dan bahagiannya dengan tempat mendarat.

2

Ketika melepasi palang. gaya guling barat.Mengiku gaya ini pelompat menuju ke palang dengan membelakangkan palang. pelompat berada dalam keadaan duduk berlunjur. muka pelompat memandang ke bawah dan keadaan badannya seolah -olah meniarap di atas palang.Pelompat menuju ke palang secara bersudut. b) Gaya Timur Pelompat menuju ke palang secara lurus dari hadapan 90 darjah. gaya timur.GAYA LOMPAT TINGGI Terdapat beberapa gaya lompat tinggi. gaya pelana dan gaya Fosbury Flop.Kaki lonjakan berada dalam keadaan bengkok semasa pelompat µ berguling¶ selari dengan palang untuk membuat pelepasan. a) Gaya gunting Pelompat menuju ke palang secara bersudut dan melonjak dengan kaki yang berada diluar dari palang. Semasa melepasi palang. Semasa melonjak. e) Gaya Fosbury Flop Gaya yang paling popular dan berkesan pada masa kini ialah g aya Fosbury Flop. d) Gaya pelana Gaya ini hamper sama dengan gaya fuling barat. iaitu gaya gunting.kaki bebas dihayun secara tegak ke hadapan badannya dan pelompat melepasi palang secara mengiring. c) Gaya guling barat Penujuan ke palang secara bersudut seperti dalam gaya gunting.Pelompat melonjak dengan kaki yang lebih dekat dengan palang. 3 .

Layangan Semasa di udara. Lentikkan badan ini akan membantu bahagian punggung pelompat badan melepasi palang. Kedua -dua belah tangan dibengkokkan dan dihayun ke atas dan kaki bebas diangkat tinggi dengan bahagian lutut juga dibengkokkan. Sebaik sahaja pelompat mengaklhiri larian yang melengkung. Setelah badan pelompat melepasi palang. tilam pendaratan yang mencukupi digunakan semasa pelajaran atau latihan. kaki luarnya melonjak dengan kuat apabila memijak tanda lonjakn yang hamper selari dengan palang. Larian melengkung inilah yang menyediakn pelompat melepasi palang dengan bahagian belakangnya dahulu.GAYA FOSBURY FLOP Gaya ini diperkenalkan oleh Dick Fosbury pada Tahun 1968. Gaya ini sungguh popular pada masa kini dan tidak ada sebab mengapa para pelajar tidak diberi peluang untuk mempelajarin ya. 2) Lonjakan Ini adalah tindakan yang meledak. 1) Penujuan Bisanya pelompat mengambil tujuh hingga sembilan langkah larian di mana tiga langkah terakhir itu adalah bentuk melengkung. pelompat menoleh kebelakang (memenadang palang) sambil melentikan badan. Tindakan ini 4 . Beliau telah memperkenalkan satu teknik baru dalam bidang melompat tinggi di mana pel epasan palang di buat dengan bahagian belakang ( bahu ) dahulu dan pendaratan dibuat di belakang badan hamper dengan bahagian tengkuk.Tangan diletakkan di bahagian sisi badan dan k edua-dua belah kaki dibengkokkan dibahagian lutut. kedua-dua belah kakinya diluruskan dan diangkat tegak keatas. Lutut ini juga dige rakkan secara melintang badan untuk membantu pusingan badan diudara supaya bahu menjadi selari dengan palang. Untuk tujuan keselamatan. Berikut ini merupakan fasa-fasa yang terdapat dalam gaya Fosbury Flop.

Pendaratan Serentak dengan mengankat kakinya keatas.dibuat supaya kaki tidak tersangkut pada palang dan ia juga sebagai Persediaan untuk pendaratan. Kedua-dua belah tangan diangkat ke atas dan pelompat mendara t di atas bahagia belakang badannya (tulang belikat) 5 . pelompat menarik kepala dan dadanya ke arah kaki.

lompatan tersebut tidaklah dianggap batal. Walaubagaimanapun.4 dan manual trek dan padang IAAF. 2. Namun sekiranya keadaan mengizinkan. 3. Keseluruhan kecerunan maksimum pada 15m terakhir landas lari dan kawasan lonjak berbentuk separuh bulatan yang pusatnya terletak ditengah -tengah di antara tiang-tiang tegak yang berjejari minimum seperti tidak melebihi 1:250. pada hemat Hakim tidak akan memberi kelebihan kepadanya. Kedua -duanya hendaklah mempunyai sangga untuk menopang palang dengan mantap. (c). Tiang-tiang tersebut mestilah cukup tinggi supaya sekurang -kurangnya ia melebihi 10cm daripada paras sebenar palang dinaikkan. 2. palang jatuh dari tiangnya akibat aksi peserta itu sendiri semasa melompat. 6 . Peserta itu menyentuh bumi termasuk tempat mendarat melebihi satah mencancang dan sama ada di luar atau di antara tiang mana -mana bahagian badannya. (SILA RUJUK BUKU PERATURAN OLAHRAGA KOAM 2008-2009 M/S59) ALAT Tiang 1. atau ii. 2. Apa jua bentuk tiang boleh digunakan asalkan tegap. Peserta-peserta hendaklah melakukan lonjakan dengan menggunakan sebelah kaki. Selepas sesuatu lompatan. Jarak minimum landas lari ialah 15m kecuali dalam pertandingan -petandingan yang dijalankan mengikut peraturan 1(a). Kawasan lonjak hendaklah rata atau sebarang kecerunan hendaklah peraturan 182. Seorang peserta gagal sekiranya: i. LANDAS LARI DAN KAWASAN LONJAK 1. maka atas sebab ini. (b).PERATURAN 182 Peraturan Lompat Tinggi PERTANDINGAN 1. Kawasan mendarat mesti ditempatkan supaya kemaraan atlet ke arah kecerunan menurun. yang jarak minimumnya ialah 20m. sewaktu melompat. jika seseorang itu menyentuh tempat mendarat dengan kakinya. jarak minimum sepatutnya 25m. sebelum melepasi palang.

apabila tersentuh oleh peserta. disarankan bahawa kawasan mendarat tidak kecil dari 6m x 4m x 0.04m 4. Jika demikian. Sangga hendaklah sama tinggi di atas kawasan lonjak betul -betul di bawah setiap hujung palang.3. Hujung palang akan terletak diatas nya sedemikian rupa supaya palang mudah jatuh. perubahan hanya boleh dibuat selepas selesainya satu pusingan. Hendaklah ada ruang diantara hujung palang dengan bang sekurang -kurangnya 1cm KAWASAN MENDARAT 1. Sangga -sangga ini tidak boleh dibalut dengan getah atau dengan sebarang benda lain yang akan meningkatkan kesan geserannya dengan palang. Tiang tersebut tidak boleh dianjak semasa pertandingan melainkan refri merasakan sama ada landas lari dan kawasan lonjak menjadi tidak sesuai. atau tidak juga ia boleh dipasang dengan apa jua jenis spring. Jarak di antara tiang ialah tidak kurang daripada 4m dan tidak melebihi 4. ke depan atau ke belakang. Bagi pertandingan-pertandingan yang mengikut peraturan 1.7m 7 . Sangga sangga ini hendaklah menekap kukuh semasa lompatan dilakukan dan kedudukannya menghadap ke dalam. Sangga hendaklah rata dan berbentuk empat segi bujur. 2. Sangga Palang 1. Kawasan mendarat hendaklah berukuran tidak kurang daripada 5m x 3m. 4cmx6cm.

Fasa Lonjakan. 2. Bermula lari secara lurus kemudian melencong pada empat langkah terakhir. a) FASA LARI LANDAS Terdapat dua faktor yang mempengaruhi lari landas yang akan membawa seseora ng atlit lompat tinggi pada suatu tahap yang paling sesuai untuk melakukan fasa lonjakan seterusnya. Ia akan mengambil masa yang lebih lama untuk melintasi palang kerana tinggi palang. Ini dilakukan untuk mendapatkan daya sentrifugal yang sangat penting bagi gaya flop. Lari lengkung dari mula lari landas untuk mendapat kepantasan yang optima seperti Dick Fosbury. Arah : Atlit hendaklah menuju ke arah palang pada sudut 20° hingga 30° dari satah tegak palang. Fasa Layangan. 8 . 2. Terdapat tiga gaya lari landas yang sering digunakan dalam gaya flop seperti berikut : 1. Kelajuan : Atlit dikehendaki berlari secepat mungkin tetapi dengan halaju yang terkawal. Dalam gaya flop ini di bahagian akhir lari landas atlit perlu mengubah arahnya pada satu lengkungan.FASA-FASA DALAM LOMPAT TINGGI (GAYA FLOP) Dalam acara Lompat Tinggi (gaya flop) seseorang atlit akan melalui empat fasa iaitu : a) b) c) d) Fasa Lari Landas. Faktor-faktor itu adalah :1. Fasa Mendarat.

Pada masa ini kepala dihalakan ke palang dan atlit mesti melihat palang. Atlit yang melonjak dengan kaki kiri melompat dari sebelah kanan palang manakala atlit yang melonjak dengan kaki kanan mula lari landasannya dan melompat dari sebelah kiri palang lompat tinggi.3. 9 . Kemudian kaki lonjaka n diguling dari tumit ke tengah kaki ke jari kaki sambil menekan bumi. Untuk mendapat daya sentrifugal yang unik dalam gaya flop empat langk ah terakhir hendaklah dilakukan dalam garisan satu lengkungan seperti di bawah. Serentak dengan ini sejurus sahaja badan terangkat dari bumi. Lari landas melibatkan di antara 7. Secara lari atas garisan lurus menuju ke palang. kaki bebas di angkat sambil dipusing ke dalam untuk mendapat daya putaran supaya badan mencapai layangan istimewa flop. Badan di condong sedikit ke belakang sambil kedua tangan dihayun ke atas.9 atau 11 langkah yang laju. Tempat mula lari landas adalah 70° hingga 80° dari permukaan satah palang seperti digunakan oleh beberapa atlit ternama. Pada akhir lari landas kaki lonjakan dihentak pada bumi dengan tumit untuk mendapat daya tindakbalas yang akan mengangkat badan. Perkara yang perlu diingati adalah semasa lonjakan dibuat pusat graviti hendaklah berada di atas kaki lonjakan. b) FASA LONJAKAN Tujuan lonjakan adalah untuk mengubah pergerakan mendatar kepada pergerakan menengak dan untuk mengangkat pusat graviti atlit ke atas palang.

Gaya Straddle Langkah 1 : Perkara utama yang perlu diberi perhatian ialah menentukan kaki lonjakan. Putaran yang dihasilkan oleh kaki bebas dalam fasa lonjakan tadi akan membawa badannya secara belakang atlit menghadap palang. Mulutnya mesti ditutup supaya tidak tergigit lidah. Langkah 2 : Adakan beberapa barisan mengadap sesuatu tanda yang telah disediakan di atas tanah. Kakinya hendaklah dikangkang sedikit. Sekiranya tenaga kinetik terlampau ia dikehendaki melak ukan gulingan ke belakang untuk menyerap hentakan impact. Jenis daya yang dihasilkan adalah daya kinet ik yang makin jatuh makin bertambah. Seseorang atlit ketika ini mesti menyediakan dirinya dengan mengadakan kedua lutut jauh dan dagunya rapat pada dada.c) FASA LAYANGAN Sekiranya fasa lari landas dan fasa lonj akan adalah semurna. Dalam fasa layangan ini. Kaki yang menjadi pilihan adalah kaki yang dirasakan terkuat. selesa dan mudah melakukan lonjakan apabila melakukan lompatan. Gerakan ini akan bertindakbalas secara kakinya akan melurus sambil melintas atas palang. 10 . atlit akan mencapai fasa layangan yang diingini. tujuannya adalah untuk membawa pusat graviti melepaskan palang secara ekonomikal dan mudah. Untuk mengurangkan hentakan maka atlit mesti cuba mendarat pada bahunya. Larian dilakukan dan terus loncat ataupun melompat di atas kaki yang telah dipilih untuk membuat lonjakan. Atlit akan mengangkat kepalanya dan ini akan mengangkat bahagian bahu. d)fasa mendarat Dalam fasa ini badan atlit setelah melepasi palang sedang jatuh dari tinggi ke bumi. Ketika ini kaki masih belum melepasi palang dan pusat graviti masih berada di belakang dan rendah dari palang.

Kedua-dua belah tangan digerakkan ke belakang badan. Penerangan tentang aksi lonjakan menegak ke atas dapat dicapai dan penekanan perlu ditegaskan kepada lonjakan ke atas. Ikatkan sesuatu tanda seperti kain putih di tengah-tengah tali getah itu tadi. Ini belum lagi a ksi bagi memutar melintasi 11 . Ketinggian ukuran tali getah dimulakan daripada aras pinggang sehinggalah paras bahu. Langkah 4 : Pada permulaannya tali getah hendaklah digunakan sebagai menggantikan palang agar memberi keyakinan kepada pelatih. Langkah 6 : Apabila sampai pada tahap ini. Langkah 5 : Arahan diberikan agar pelatih bergerak ke arah hadapan. penerangan teknik yang paling sesuai untuk melakukan aktiviti bagi gaya ini adalah seperti berikut: a) b) c) d) Kedudukan badan hendaklah disandarkan kebelakang. Pada masa yang sama kaki ditendang sebebasnya ke atas dengan kencang dan dipandu dengan kedua -dua tangan yang dihayunkan ke atas.Langkah 3 : Pengasingan dilakukan bagi pelompat yang menggunakan kaki kiri dan kaki kanan. Ini diikuti dengan arahan agar kaki dihayun bebas setinggi yang boleh supay a dapat menyentuh penanda yang telah diikat pada tali getah tadi. Kaki yang digunakan untuk lonjakan dihulurkan sejauh yang boleh ke hadapan. Ianya bertindak sebagai penanda bagi pengamatan tahap lompatan. pelompat yang menggunakan lonjakan kaki kanan berada di sebelah kanan mengadap pal ang manakala pelompat yang menggunakan lonjakan kaki kiri berada di sebelah kiri mengadap palang. Kedudukan pelatih pula ialah.

Kepala perlu direndahkan. Maklumkan bahawa gaya yang dipraktikkan adalah gaya straddle. Langkah 9 : Bangku panjang disediakan dan diletakkan disisi tilam. manakala tangan diturunkan. Dalam setiap pasangan. Kaki tersebut diputarkan ke arah kaki sebelah lagi sebagai imbangan. Kedudukan sekarang adalah berpasangan. hanya loncatan tegak dahulu perlu ditegaskan. Langkah 7 : Kesemua langkah di atas dilakukan dipraktikkan di tali getah yang menggantikan palang.palang. Satu demontrasi cara membuat putaran diperkenalkan dan dilakukan. Satu langkah diambil di atas bangku. Langkah 8 : Langkah seterusnya ialah memperkenalkan aksi peringkat putaran. Langkah 10 : Bila teknik ini telah dikuasai. Seterusnya gaya ini dilatih untuk beberapa langkah. Oleh itu secara otomatik badan akan berputar ke arah sisi. Penyokong atau pembantu kepada pelaku akan memegang pergelangan kaki sebelah lagi. Bangku dikeluarkan. barulah diperkenalkan langkah atau teknik larian landas. Perkara yang harus ditegaskan dan ditekankan ialah badan haruslah diangkat ke bawah. Bagi aksi layangan tidak perlu dipedulikan lagi. pelompat akan men endang sebelah kaki ke atas. Kaki dihayunkan bebas ke atas dan jatuhan ialah di atas tulag belikat di atas tilam. 12 . Ianya menggunakan 5 hingga 7 langkah mengikut keselesaan.

Tinggi tiang mistar min 2.5 meter.15 m. dengan langkah untuk awalan tersebut kira ± kira 7-9 langkah. harus dilakukan dengan cepat dan menikung/ agak melingkar. Panjang mistar 3. Otot yang berperan: a) Gerak utama -Quartriceps Femoris 13 . Ukuran lapangan sama dengan lompat jauh. Gaya Fosbury Flop Cara melakukanya: Awalan.Analisa Otot Dalam Lompat T inggi Lompat tinggi merupakan suatu lompatan untuk mencapai lompatan yang setinggi tingginya.

-Gastronemius b) Gerak sinergis -Fektoralis mayor -Rektus abdominalis 14 .

c)Stabilisator -Latisimus dorsi -Gluteus maksimus -Sartorius 15 .

harus kuat dengan bantuan ayunan kedua tangan untuk membantu mengangkat seluruh badan. Otot yang berperan: -Vastus lateralis -Semitendonesis 16 . Pada waktu menolak kaki bersamaan dengan kedua tangan keatas disamping kepala. maka badan melompat keatas me mbuat putaran 180 derajat dan dilakukan bersama -sama. Yakni. maka tolakan harus dilakukan disebelah kiri mistar. Bila kaki tolakan menggunakan kaki kanan. Untuk tolakan kaki hampir sama dengan lompat tinggi yang lainya.-Tibia anterior Tolakan.

-Biceps femuris -Gastroknemius 17 .

Latisimus dorsi .Gluteus maksimus 18 . Otot yang berperan: .External abdominal . mendarat pada karet busa dengan ukuran (5 x 5 meter dengan tinggi 60 cm lebih) dan diatasnya ditutup dengan matras sekitar 10 ± 20 cm. Otot yang berperan: . dan prtama kali yang mendarat punggung dan bagian belakang kepala.sikap badan diatas mistar terlentang dengan kedua kaki tergantung lemas.Latisimus dorsi .Rhomboideus major .Deltoid Cara mendarat. dan dagu agak ditarik ke dekat dada dan punggung berada diatas mistar dengan busur melintang.

Selang beberapa hari. Diharapkan apa yang telah saya pelajari dapat saya gunakan serta saya kongsi bersama semua pada masa akan datang.Refleksi Mohd Hafiezu B. Setelah mendapat penerangan yang jelas oleh En. terima kasih. Saya mencari nota -nota yang diperlukan serta segala artikel yang saya perlukan. terdapat kesukaran dalam menterjemah maklumat memandangkan segala maklumat yang diperoleh adalah dalam bahasa inggeris serta sukar difahami. Dalam sayan meneliti dan memahami segala maklumat tersebut. Dalam menyiapkan tugasan ini. Ini amat menyukarkan saya untuk menyiapkan bahagian-bahagian tertentu tugasan ini. saya agak risau memandangkan soalan tugasan ini agak sukar k erana melibatkan teori yang agak rumit untuk diperjelaskan. Wan Suhaimi. saya mula memulakan tugasan ini sedikit demi sedikit. terdapat pelbagai perkara yang saya pelajari dan saya dapat. Ribuah terima kasih saya ucapkan kepada semua yang membantu secara langsung atau tidak dalam menyiapkan tugasan ini. Zainal Abidin Dalam tugasan Pendidikan Jasmani bagi sem 5. saya dikehendaki mencari serta menjelaskan maksud serta pemahaman saya mengenai olahraga Lompat Tinggi dan Lari Berpagar. Antaranya saya dapat menguatkan pembelajaran serta pemahaman saya mengenai teori bagi olahraga tersebut. Sekian. Sememangnya tugasan ini banyak membantu saya dalam mengulangkaji pelajaran saya mengenai pendidikan jasmani serta teori sukan olahraga. Setelah mengkaji maklumat-maklumat tersebut. ia dapat meningkatkan pemahaman saya dalam sukan olahraga. 19 . Terdapat beberapa nota yang sukar untuk saya peroleh seperti nota mengenai otot -otot yang terlibat bagi sukan lompat tinggi . Selain itu juga. Selain itu juga. saya mula mencari maklumat mengenai tugasan ini dan meneliti serta memahami dengan lebih mendalam. Saya terpaksa merujuk kamus serta rakan -rakan yang lebih arif di dalam bahasa inggeris memandangkan bahasa yang digunakan agak tinggi. secara tidak langsung saya telah mengulangkaji apa yang telah saya pelajari pada semester ini.

. Beberapa hari kemudian saya dan Hafiezu telah bertungkus lumus menyiapkan nota tentang Lompat Tinggi terlebih dahulu sebelum menyiapkan slide show.. Saya terpaksa merujuk kamus serta rakan -rakan yang lebih arif di dalam bahasa inggeris memandangkan bahasa yang digunakan agak tinggi.. Namun dengan berkat usaha sama bersama dengan rakan kumpulan iaitu Mohd Hafiezu telah memudahkan urusan saya dalam menyiapkan slide show berkaitan dengan Lompat Tinggi ini. Dalam beberapa hari sahaja kami telah berjaya menyiapkan tugasan ini walaupun pelbagai halangan dan cabaran saya tempuhi dalam proses menyiapkan tugasan tersebut.... dengan adanya tugasan sebegini membolehkan saya menambahkan ilmu pengetahuaan saya dalam teknik -teknik dan cara-cara lompat tinggi... Dengan adanya kemudahan pusat sumber IPG Kota Bharu saya telah mencari beberapa maklumat tentang tajuk tugasan ini.. Akhir kata.... terdapat kesukaran dalam menterjemah maklumat memandangkan segala maklumat yang diperoleh adalah dalam bahasa inggeris serta sukar difahami..... Muhamad . 20 ....... Mohd Farhan B....Refleksi Kendiri Salam sejahtera dan saya mengucapkan kesyukuran keatas keizinan oleh Nya kerana diberikan peluang untuk menyiapkan tugasan Pendidikan Jasmani semester 5 ini dengan penuh cabaran serta dugaan... Selain itu juga.... Sekian. Sebelum itu saya telah diberikan penerangan tentang tugasan ya ng telah disampai oleh En Wan Suhaimi dan pada mulanya tugasan ini dianggap terlalu susah untuk dijalankan......... Komitmen yang dipamerkan oleh rakan kumpulan dan juga rakan rakan lain mendorong semangat saya bekerja dalam keadaan pelbagai kekangan... Secara tidak langsung saya juga akan mempraktikan ia juga dalam masa yang akan datang semasa saya mengajar di sekolah kemudian hari setelah bergelar guru.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful