Metro Cash&Carry Romania

-2011-

1

Cuprins

Cap.1 Conceptul METRO Cash & Carry ………………………………………………….3 1.1 Evolutia METRO Cash&Carry in Romania .........................….……….3 1.2 Viziunea METRO……………………………………………...………….4 1.3 Marci proprii METRO Cash&Carry…………………………...……….5 Cap.2 Misiunea METRO Cash&Carry si obiective………………………………………..6 2.1 Strategii de dezvoltare-Cresterea procentului de vanzari………..…….8 2.2 Furnizori si logistica Metro………………………………………………9 Cap.3 Asigurarea calitatii………………………………………………………………….10 3.1 Principiile HACCP…………………………………………………..….14 3.2 METRO Punct pentru client……………………………………..……..16 Cap. 4 Analiza SWOT-relatie între mediul intern si extern…………………………..….20

2

Garanteaza în întreaga lume. In urmatoarea decada. Galati. METRO Cash & Carry este.Cap. Sibiu. METRO Cash & Carry isi dovedeste excelenta în managementul lantului de distributie. Iasi. Bacau.Peste 90% dintre produsele din magazinele METRO sunt achizitionate de la furnizori. in Romania exista 24 de magazine. Craiova. Arad si Deva. Este deasemenea un specialist în vanzarea cash&carry de produse alimentare si nealimentare. bazat pe legitimatia de client.1 Conceptul METRO Cash & Carry 1. compania s-a concentrat pe extinderea retelei de centre de distributie.Se bazeaza pe un concept de magazin.000 de produse nealimentare în centrele proaspete. Pitesti.Gama de servicii include accesul simplu. Brasov. Au o mare specializare în domeniul produselor 3 . selectate atent pentru a satisface nevoile fiecarui client. cu o suprafata totala de vanzare de peste 168.500 de produse comercializate in fiecare centru de distributie. si oferte directe. METRO Cash & Carry Romania a avut aproximativ 6390 de angajati. Astfel incat clientii profesionisti din capitala au posibilitatea de a alege dintre patru magazine METRO Cash & Carry. revânzatori si persoane fizice autorizate. in urmatoarele locatii: Bucuresti. specific nevoilor clientilor profesionisti. pentru cei peste 20 de milioane de clienti profesionisti din întreaga lume cea mai atractiva sursa de achizitii pentru satisfacerea nevoilor afacerii lor. Baia Mare.000 de produse alimentare si 30. respectiv producatori locali.Ofera aproximativ 20.Grupurile tinta de clienti sunt : hoteluri/restaurante/companii de catering (HoReCa).000 de mp si un numar de peste 17. Cluj. consultanti comerciali calificati în fiecare magazin.1 Evolutia METRO Cash&Carry in Romania METRO Cash & Carry a deschis primul magazin in Romania in Octombrie 1996. în încercarea de a ridica potentialul de export prin intermediul METRO Group. inregistrand o cifra de afaceri de 6. Clientii comerciali beneficieaza de know-how-ul specific managementului de distributie si de preturi competitive. In total.014 miliarde RON. In anul 2008. expunerea eficienta a produselor îndreptata catre autoservire precum si orele extinse de program. sunt punctele de referinta ale centrelor de distributie. sub un singur acoperis si în cantitatile necesare. Constanta.Disponibilitatea constanta a tuturor produselor. care s-a dezvoltat cu o viteza impresionanta. Ploiesti. control permanent si prospetime la cele mai înalte standarde pentru toate produsele noastre si opereaza cu toate tipurile de fluxuri logistice sustinute de sisteme IT integrate. Targu Mures. de distributie. Timisoara. Oradea. Suceava.

specialistii iti stau la dispozitie.. tinând totodata cont de obiceiurile clientilor si de conditiile pietei. electronice. adaptat cerintelor pietei locale Angajatii sunt cea mai importanta resursa a companiei Sunt deschisi comunicarii transparente Sunt eficienti si creativi în tot ceea ce fac Clientii au incredere in ei. 1. Nealimentare Birotica. • • • • Este cea mai moderna forma de comert en-gros. iar ei suntem intotdeauna la dispozitia lor Construiesc impreuna cu furnizorii lor o relatie bazata pe beneficii reciproce Cresc in mod constant valoarea banilor investiti în compania lor Marci proprii Alimentare O gama larga de produse alimentare dry si fresh este disponibila in oricare dintre magazineleMETRO.Conceptul de afacere sustine introducerea unor standarde înalte de igiena.METRO Cash & Carry dezvolta lantul national de distributie ca un întreg. Aproximativ 80% din cifra de afaceri este generata în afara Germaniei. gata oricand sa te asculte si sa te sfatuiasca asupra produselor optime pentru afacerea ta. Este o companie cu o cultura corporativa internationala si cu cele mai moderne conditii. electrocasnice. 1.2 Viziunea METRO • • • • • • • • • • • • • • • Se angajeaza sa ofere valoare serviciilor pentru clienti Doresc sa fie recunoscuti drept cei dintai în domeniul comertului en-gros Pun accent continuu pe nevoile si satisfactia clientului Au un format bine definit. servicii profesionale si cele mai competitive si actuale produse In cadrul fiecarui departament.Dezvoltarea internationala este unul din punctele lor principale. comerciantilor.. Conceptul METRO Cash & Carry este transferabil la nivel international. calitate si ambalare si creaza locuri de munca sigure printr-o organizare moderna a afacerii. mobila. Sunt doar cateva din categoriile de produse pe care le poti gasi in sectiunea Non Food la METRO.3 Marci proprii METRO Cash&Carry 4 . cu plata la ridicarea marfii Este dedicat profesionistilor din diverse domenii precum HORECA. micilor intreprinzatori sau a oricarei persoane care isi deruleaza propria afacere Aduce marci de prestigiu in toate domeniile.

HORECA Select este un sortiment de calitate superioara. cu produse atat pentru restaurant. Fine Food se adreseaza revanzatorilor care doresc sa le ofere clientilor lor produse de calitate superioara.2 Misiunea METRO Cash&Carry si obiective Misiunea specialistilor este sa fie cea mai buna companie de vanzare en-gros. sa se concentreze si sa se angajeze sa faca din aceasta misiune cauza lor comuna A fi cei mai buni implica respectarea valorilor noastre esentiale si confirmarea standardelor noastre ridicate 5 . pub-urilor si cafenelelor. cat si pentru camera si baie Gama SIGMA aduce produse de papetarie si accesorii pentru birou la cel mai bun raport calitate-pret. la preturi competitive. precum moleculele. de asemenea la preturi foarte avantajoase. precum si pe cele ale birourilor.Pentru a atinge acest scop.ARO este gama de produse basic cu pret avantajos pentru revanzatori. Cap. Gama RIOBA este una special conceputa pentru a acoperi atat necesitatile barurilor. in calitate de grup. tip Cash & Carry din intreaga lume. sa isi uneasca energia. conceput special pentru exigentele profesionistilor din domeniul HoReCa METRO Quality este gama de produse profesionale pentru curatenie H-LINE este o solutie profesionala pentru hoteluri si pensiuni. In gama ARO puteti gasi si o gama dedicata clientilor HORECA. trebuie ca ei.

iar misiunile filialelor converg atât spre îndeplinirea propriilor teluri. Alegerea acestui tip de obiective indica “intentia strategica”. marci proprii. pozitia la care organizatia aspira sa ajunga în viitor. cât si cele ale corporatiei-mama. poate periclita pozitia concurentiala pe termen lung. reprezinta punctul de plecare în stabilirea obiectivelor unitatilor strategice de marketing.În cazul concernului METRO Group. · Alocarea a cel putin 1% din buget pentru actiuni caritabile. formulate la nivel superior al concernului. rezultatul combinarii celor doua tipuri de obiective pune accentul pe cele de natura strategica. dar si a conjuncturii pietelor pe care sunt pozitionate. 6 . Introduce anuala a cinci tipuri noi de produse. Largirea permanenta a gamei de produse prin introducerea a cel putin 10 marci noi în fiecare an în perioada 2008-2011. Ocuparea pozitiei de leader sau challenger pe piata. Punctul comun în formularea obiectivelor specifice îl reprezinta obiectivul general al concernului. · · · · Cresterea ratei profitului cu 7% pe an în perioada 2008-2011. Oferirea unei game diversificate si calitative de produse la preturi accesibile. Acest tip de obiective. Obiectivele firmei vizeaza: • • Ocuparea pozitiei de leader în urmatorii trei ani prin cresterea cotei de piata de la 40% la 65%. deoarece o orientare pe termen scurt. spre obiectivele financiare. Specificitatea si deosebirile acestora sunt rezultanta mediului intern al fiecarei unitati în parte.

consultanti comerciali calificati în fiecare magazin. Conceptul METRO Cash & Carry este transferabil la nivel international. Aproximativ 80% din cifra de afaceri este generata în afara Germaniei.Disponibilitatea constanta a tuturor produselor. calitate si ambalare si creaza locuri de munca sigure printr-o organizare moderna a afacerii. METRO Cash & Carry este.000 de produse nealimentare în centrele noastre de distributie. Gama de servicii include accesul simplu. în încercarea de a ridica potentialul de export prin intermediul METRO Group. Grupurile tinta de clienti sunt : hoteluri/restaurante/companii de catering (HoReCa). si oferte directe. revânzatori si persoane fizice autorizate. Conceptul de afacere sustine introducerea unor standarde înalte de igiena.000 de produse alimentare si 30.opereaza cu toate tipurile de fluxuri logistice sustinute de sisteme IT integrate.METRO Cash & Carry sustine furnizorii locali prin achizitii. tinând totodata cont de obiceiurile clientilor si de conditiile pietei. control permanent si prospetime la cele mai înalte standarde pentru toate produsele. selectate atent pentru a satisface nevoile fiecarui client. Peste 90% dintre produsele din magazine sunt achizitionate de la furnizori. bazat pe legitimatia de client.METRO Cash & Carry este un specialist în vanzarea cash&carry de produse alimentare si nealimentare. METRO Cash & Carry faciliteaza procesul de cumparare. METRO Cash & Carry se bazeaza pe un concept de magazin. METRO Cash & Carry isi dovedeste excelenta în managementul lantului de distributie.Clientii comerciali beneficieaza de know-how-ul specific managementului de distributie si de preturi competitive. expunerea eficienta a produselor îndreptata catre autoservire precum si orele extinse de program.METRO Cash & Carry dezvolta lantul national de distributie ca un întreg. Garanteaza în întreaga lume.• • Îmbunatatirea ratei profitului cu 10% în urmatorii trei ani Alocarea unui buget de 1% din cifra de afaceri pentru sustinerea programelor locale si actelor de caritate. METRO Cash & Carry este recunoscuta pentru serviciile calitative adresate clientilor. sub un singur acoperis si în cantitatile necesare.Pentru clientii profesionisti. pentru cei peste 20 de milioane de clienti profesionisti din întreaga lume cea mai atractiva sursa de achizitii pentru satisfacerea nevoilor afacerii lor. Ofera aproximativ 20. Au o mare specializare în domeniul produselor proaspete. sunt punctele de referinta ale centrelor de distributie. respectiv producatori locali. Dezvoltarea internationala este unul din punctele principale. 7 . specific nevoilor clientilor profesionisti.

calitate si ambalare.METRO isi doreste ca produsele comercializate sa provina in proportie mai mare de 90% de la producatorii si distribuitorii autohtoni.1 Strategii de dezvoltare-Cresterea procentului de vanzari Toate cele sase marci combina inovatia si performanta deosebita cu preturile competitive. Pe baza cifrelor din 2008. 2. Sef Departament Corporate Own Brand Management.noua abordare a marcilor proprii este un pilon important al strategiei globale a METRO Cash & Carry. se stabilesc noi formate de magazine. In medie. Parte integranta a strategiei companie. pretul de vanzare va fi cu 10 – 20 % mai mic decat cel al produselor apartinand unor marci similare. Echipele de Cumparari (Food si Non Food) ajuta si sfatuiesc furnizorii sa livreze produsele conform standardelor de igiena.2 Furnizori si logistica Metro METRO Cash & Carry isi distribuie rapid produsele catre mai mult de 880. la 20 %. oferind in acelasi timp o calitate comparabila cu cel mai bun standard de pe piata.METRO Cash & Carry ofera oportunitati internationale în cariera.Este o companie cu o cultura corporativa internationala si cu cele mai moderne conditii de lucru. METRO Cash & Carry doreste sa creasca procentul de vanzari aferent marcilor proprii de la 10 % cat este in prezent. companii de servicii si birouri. 8 . METRO Cash & Carry sustine dezvoltarea furnizorilor locali prin oferirea unor capacitati de export. Pentru a asigura cresterea viitoare. lansarea pe piata a unui serviciu de livrare. Intregul model de afaceri este si mai mult adaptat la nevoile grupului tinta. Toate aceste masuri vor permite METRO Cash & Carry sa isi consolideze pozitia de lider pe piata comertului cu ridicata.000 clienti inregistrati si ofera posibilitatea promovarii de articole prin propriile campanii publicitare. comercianti. „De aceea suntem convinsi ca marcile noastre vor fi foarte bine primite. Portofoliul variat de produse este implementat in prezent in toate cele 30 de tari in care opereaza compania. aceasta noua abordare le permite sa le ofere clientilor profesionisti valoare adaugata reala. compania are ca obiectiv o orientare mult mai puternica spre client. preturi foarte competitive si achizitii motivate de nevoile clientilor. precum si dimensionarea ambalajelor si cererea de noi produse pe piata. „Per ansamblu.” Pana in 2012. Acest lucru este asigurat prin specificatii stricte precum si printr-un sistem de control bine testat. 2. a declarat Thomas Rudelt. Pe langa o initiativa consolidata in ceea ce priveste marcile proprii. o gestionare imbunatatita a grupului tinta. Acest aspect este important mai ales in timpul unei perioade de scadere economica”. care include hoteluri si restaurante. acest lucru ar insemna vanzari in valoare totala de aproximativ 6 miliarde €.

In anul 2006. Servicii oferite prin Centrele de Distributie METRO (Cross-Docking): • • • optimizarea comenzilor preluarea marfurilor de la furnizori (interni si externi) pregatirea si transportul marfurilor pentru reteaua de magazine METRO Cap.3 Asigurarea calitatii METRO Cash & Carry este o divizie de vanzari a METRO Group care are sediul principal in Germania si este unul dintre liderii comertului la scara mondiala. pentru asigurarea conditiilor optime de transfer a produselor de la producatori (interni si exerni) catre clienti cu cele mai mici costuri. 9 . Misiunea lor este aceea de a va oferi furnizorilor si clientilor METRO cele mai bune servicii.Logistica METRO Logistica este o parte integranta a conceptului de Supply Chain si practic reprezinta pentru METRO un mijloc de consolidare a pozitiei de lider pe piata si de marire a avansului fata de competitori.

a declarat domnul Francois Oliver – Director General METRO Cash & Carry Romania. respectiv intarirea increderii acestora in managementul procesului de scanare a codurilor de bare si asigurarea ca pretul de la raft este acelasi cu cel platit la casa de marcat”. „Asigurarea unui inalt nivel de protectie a consumatorilor reprezinta misiunea noastra. Locatiile inscrise in program vor avea afisat Certificatul de Conformitate cu Codul Bunelor Practici de Scanare. consideram acest program ca fiind un element de protectie pentru clientul METRO Cash & Carry.Acesta se bazeaza pe experienta si practica din managementul codurilor de bare al companiilor comerciale. Media Markt si Saturn – lider pe piata bunurilor electronice si electrocasnice din Europa si magazinele universale Galeria Kaufhof • Codul De Bune Practici in Domeniul Scanarii pentru companiile din domeniul comertului reprezinta un set de proceduri de utilizare a codurilor de produs simbolizate prin coduri de bare si scanarii acestora in lanturile comerciale. fiind totdeauna atenti la practicarea celor mai bune servicii din sectorul cash & carry. o declaratie publica a angajamentului companiilor participante de a respecta acest cod.400 de locatii din 31 de tari. iar implementarea cu succes a conceptului va asigura imbunatatirea si mentinerea increderii clientilor in practica de scanare a produselor. se asigura de indeplinirea acestui lucru. invitate sa se alature Programului National si reprezinta rezultatul parteneriatului public – privat dintre ANPC si GS1 Romania. „Suntem foarte incantati si increzatori in acest program pe care compania il sustine si care deja s-a implementat la nivel de fiecare centru de distributie METRO Cash & Carry din Romania. a declarat domnul Dan Vlaicu.si supermarket-urile Extra. si. Secretar de Stat. Principalul avantaj al implementarii acestui Cod in magazinele noastre il reprezinta cresterea satisfactiei clientilor nostri profesionisti printr-o informare mai buna.000 angajati si opereaza in aproximativ 2. Prin participarea la Programul initiat de GS1 si agreat de ANPC. Compania numara 270. De aceea sprijinim initiativele menite sa promoveze drepturile cumparatorilor in raport cu operatorul economic”. Acest lucru este realizabil inclusiv prin implementarea de noi sisteme care sa serveasca intereselor consumatorilor. Codul porneste de la premiza ca pretul de la raft sa fie acelasi cu cel platit la casa de marcat. Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. dar si directia urmata in toate statele membre europene. METRO Cash & Carry Romania verifica faptul ca pretul afisat este cel achitat la casele de marcat.vanzarile METRO Group au atins cifra de 60 de miliarde EURO. In plus. hipermarket-urile real.. 10 . mai mult. Partea operationala a afacerii este desfasurata de diviziile de vanzari care opereaza independent pe piata: METRO/ Makro Cash & Carry – lider mondial in comertul cash & carry.

iar schimbarile sunt percepute ca oportunitati. Ciprian Iosep.Personalul special desemnat sau delegat al GS1 Romania desfasoara o activitate sistematica de examinare si monitorizare a conformitatii practicilor de scanare implementate de companiile care au primit Certificatul de Conformitate cu Codul de Bune Practici in Domeniul Scanarii pentru Companiile de Vanzari En-Gros si En-Detail. • Angajatii sunt cea mai importanta resursa. Asociatia GS1 Romania va continua. Programul aduce valoare adaugata pentru toate cele 5 zone de criterii prin care se evalueaza excelenta in afaceri. respectiv acela ca “Pretul Afisat este Pretul Platit”. dezvoltarea de standarde. prin masurile asiguratorii privind practicile si sistemele de gestiune a preturilor. Codul de Bune Practici aduce in atentia managementului din magazin acele elemente care. ■ Toate operatiunile firmei se adapteaza la asteptarile clientilor. solutii si mijloace moderne pentru facilitarea implementarii de lanturi comerciale eficiente. prin imbunatatirea calitatii serviciilor catre client. imbunatatirea calitatii serviciilor asigurate de personalul propriu si atingerea unui nivel inalt de recunoastere din partea clientilor. ■ Ariile de extindere si crestere se bazeaza pe distributia în masa atât în Germania. in numele si in beneficiul membrilor sai. ■ Filosofia dezvoltata determina relatiile firmei cu consumatorii. “Avem convingerea ca reteaua de magazine METRO Cash & Carry Romania. transparente si aproape de nevoile partenerilor comerciali. valorifica pe deplin beneficiile participarii la Programului National "Codul De Bune Practici In Domeniul Scanarii ". imbunatatirea comunicarii externe. Baza expansiunii internationale rezida în pozitia puternica si sigura de pe piata domestica. dau valoare practica sloganului si dezideratului Programului. Succesul activitatii deriva din cunoasterea clientilor si oferirea produselor si serviciilor dorite. monitorizate si administrate corespunzator. întâlnite în munca în echipa. ■ Diferentele obiective de opinie. nu ca un risc. • Asteptarile clientilor ghideaza serviciile. 11 . Presedinte GS1 Romania) • Crearea pietelor.” (dl. cat si in ceea ce priveste relatia cu ANPC si pozitionarea respectivei organizatii in piata de profil. atat in ceea ce priveste respectul si tratamentul clientilor. cât si în zonele externe. Firma METRO AG este un concern international de vânzare si distributie ce se adapteaza în permanenta pietelor si culturilor pe care patrunde. clientilor si mediului institutional. utilizând în permanenta analizele si noile cuceriri tehnologice pentru a le îmbunatati. sunt puncte de vedere ce converg spre solutiile acceptate. ■ Strategia si portofoliul dezvoltate pe pietele din exterior se completeaza cu cele interne. ca membru al Asociatiei GS1 Romania. În cadrul firmei performanta si eficienta determina actiunile.

operatorii din domeniul alimentar trebuie sa implementeze Principiile HACCP. Pachetul de conditii de igiena al UE se adreseaza tuturor companiilor care produc. Firma promoveaza si ofera în permanenta pregatirea profesionala a angajatilor pentru a se diferentia calitativ de competitori. cât si pe cel international în cadrul concernului. Fiecare filiala externa este responsabila de succesul propriu. Aceasta misiune stabileste orientarea generala a concernului. Una din masurile de igiena care trebuie adoptata este mentinerea lantului de frig. • Obligatia principala a agentilor comerciali este de a asigura îndeplinirea tuturor conditiilor de igiena necesare. ■ Angajatilor li se ofera oportunitatile unei cariere atât pe plan intern. deciziile alocarii fondurilor si dezvoltarea întregii retele. Obiectivele externe ale firmei vizeaza ocuparea pozitiei de leader sau de challenger pe pietele pe care activeaza. o etapa importanta. Procesul continuu de calificare este baza succesului viitor. ■ Managementul de tip holding. • Cooperarea si colaborarea filialelor. dar si spre o activitate eficienta. promovat de concern. ca urmator pas. Dupa aceea. • • • • Operatori din industria alimentara Depozite si firme de transport Angrosisti si detailisti Chioscuri 12 . înaltei competente si managementului ideilor. Firma formeaza relatiile cu partile contractuale spre un parteneriat bazat pe performanta.■ Provocarea profesionala si sociala adresata angajatilor vizeaza aspectul responsabilitatii eforturilor. Angajatii reprezinta garantia succesului companiei. distribuie si comercializeaza productia initiala. în special asa-numitele principii „HACCP”. este perceput ca interfata si control la nivel central al întregii retele bazate pe descentralizarea responsabilitatilor: strategiile grupului. ■ Companiile divizionale de service creeaza avantajul competitiv al obiectivelor prin îmbinarea resurselor. În consecinta. este cea a definirii obiectivelor . Aceasta platforma va va informa în legatura cu aspectele generale ale pachetului de igiena al UE. • Pateneriatul. de deciziile referitoare la conceptele promovate si imaginea pietei. ■ Relatiile cu mediul si cu partenerii locali conduc spre un climat economic si social puternic. însa este insuficienta pentru a indica obiectivele concrete pe care trebuie sa le îndeplineasca unitatile strategice sau modul de alocare a resurselor corespunzator fiecarui nivel al organizatiei. iar anumite instrumente Metro va vor ajuta sa respectati cerintele UE. ■ Realizarea afacerilor în parteneriat se bazeaza pe franchete si integritate.

. sa identificati frecventa si gravitatea acestora (estimarea riscurilor alimentare). control.Abia în 1985 implementarea acestuia a fost recomandata tuturor agentilor comerciali de catre Academia Nationala de Stiinta a Statelor Unite (NAS). pentru a asigura clientilor dumneavoastra produse sanatoase si gustoase! Regulile de baza includ: • • Redactarea instructiunilor pentru ceea ce trebuie facut Respectarea instructiunilor litera cu litera 13 productie si conditiilor de operare. si sa luati masuri de prevenire a acestora. procesului de Analiza Critic Estimarea posibilitatii de aparitie a riscurilor si identificarea punctelor de Control Punct Cerinte obligatorii: Aplicarea principiilor HACCP necesita cunoasterea: Corelatiilor cauza/efect Metodelor si procedurilor de fabricatie Compozitiei alimentelor Sanatatii consumatorului HACCP este o metoda de lucru si nu un standard.• • Restaurante Firme de catering Conceptul de „Analiza a Riscului si Punct Critic de Control” (conceptul HACCP) a fost dezvoltat în SUA în 1959.Acest concept preventiv a fost dezvoltat apoi în colaborare cu NASA si a fost publicat si documentat drept HACCP-ul din SUA în 1971. sistemul a fost testat si dezvoltat în continuare în întreaga lume. De atunci. Care sunt cerintele HACCP? H A C C P • • • • Hazard Analiza tuturor riscurilor posibile conform descrierii produsului. HACCP se refera la implementarea de catre companii a unui sistem de autocontrol pentru siguranta alimentelor si pentru prevenirea riscurilor de sanatate. când o companie americana de industrie alimentara a primit ordin de la agentia spatiala NASA sa produca alimente care sa fie poata fi consumate în spatiu fara nici un fel de risc.HACCP (Analiza Riscului si Punctele Critice de Control) va va permite sa estimati riscurile.Baza acestei metode o reprezinta angajamentul personal.

cioburi de sticla în gem) Exista o probabilitate sporita ca sanatatea consumatorului sa aiba de suferit de pe urma acestuia.." Monitorizarea impune masurarea si respectarea punctului critic de control cu privire la limitele critice. la prepararea salatei de pui. 14 .…” Riscurile sunt des întâlnite în activitatile comerciale cu produse alimentare care pot pune în pericol sanatatea publica..• • Verificarea respectarii instructiunilor Întocmirea de evidente 3... c) „Stabilirea limitelor critice la punctele critice de control care separa caracterul permisibil de cel impermisibil pentru prevenirea. pot aparea riscuri din urmatoarele cauze: • • • • Utilizarea de maioneza rânceda sau pui contaminat din depozit Utilizarea de echipamente murdare Termen de valabilitate expirat Nerespectarea lantului de frig b) „Identificarea punctelor critice de control în faza sau fazele la care controlul trebuie sa previna sau sa elimine riscul sau sa îl reduca la limite acceptabile." Puncte critice tipice de control sunt: • • • • Livrarea sau transportul de produse alimentare Depozitarea produselor Pregatirea alimentelor Expunerea preparatelor culinare Riscul trebuie redus sau eliminat intr-o anumita etapa a procesului. Orice alta etapa va putea cel mult sa reduca riscul la niveluri peste cele admisibile. De exemplu. Un risc este major daca: • • • Exista o probabilitate sporita ca alimentele „riscante” sa fie consumate Aparitia riscului are consecinte grave asupra sanatatii publice (de exemplu. eliminarea sau reducerea riscurilor identificate. eliminat sau redus la limite acceptabile. care permite acest lucru..Riscurile majore trebuie diferentiate de cele minore.1 Principiile HACCP Principiile HACCP promulgate de UE sunt urmatoarele: a) „Identificarea oricarui risc ce trebuie prevenit..…” d) "Stabilirea si implementarea de proceduri de monitorizare eficiente pentru punctele critice de control.

de exemplu. fara nici o exceptie. g) "Întocmirea de documente si evidente cu privire la natura si dimensiunea activitatii comerciale alimentare pentru a demonstra aplicarea eficienta a masurilor prezentate în subparagrafele de la a) la f)..2 METRO Punct pentru clienti • Din aprilie 2010.ro. METRO Punct. trebuie aplicate actiuni de corectare f) "Stabilirea de Proceduri care sa fie efectuate în mod regulat. optimizandu-si consumul de timp si resurse. Astfel.…" Pentru pastarea unor evidente complete. care sunt obligati sa respecte întotdeauna temperatura necesara. Respectarea lantului de frig se refera la toti operatorii implicati în lantul produselor alimentare. solutii si consultanta specializata. Mai multe detalii pe www. conceptul HACCP reprezinta un instrument de valoare. METRO controleaza în mod sistematic livrarea bunurilor si verifica temperaturile fiecaruia dintre depozitele sale. pentru a verifica daca masurile prezentate în subparagrafele de la a) la e) functioneaza în mod eficient. toate etapele HACCP trebuie sa fie documentate. acestia pot beneficia de produsele si serviciile companiei." . alimentele tinute la rece sau congelate trebuie sa fie depozitate la temperatura adecvata în mod constant. un magazin conceput special pentru a veni in sprijinul clientilor Revanzatori si Horeca. METRO Cash & Carry Romania a introdus pe piata un nou concept. Controlul este efectuat periodic de un laborator independent. in mod eficient si rapid.e) "Stabilirea de actiuni de corectare atunci când monitorizarea indica faptul ca un punct critic de control nu este verificat…" În cazul în care valoarea deviaza de la limitele critice.. 3. in vederea eficientizarii afacerilor lor.Furnizorii METRO trebuie sa monitorizeze conditiile de temperatura necesare pentru producerea si transportarea produselor. 15 . • Lantul frigului Respectarea lantului de frig pe timpul transportului este o chestiune ce trebuie luata în serios. precum si programe de loialitate clientilor revanzatori. sau pentru inspectia efectuata de reprezentantii care efectueaza controale.METRO îsi alege furnizorii logistici (de rampa si transportatori). care respecta obligatia de a aduce consumatorului dovezi în cazul în care exista reclamatii sau chiar intoxicatii alimentare..De la faricatie la consum. În plus.Documentele HACCP trebuie pastrate dupa expirarea valabilitatii produsului.metropunct. METRO Punct asigura oferte promotionale variate.

cat si celor interesati de METRO Punct. Fine Food si Sigma. Romania fiind a doua tara care l-a adoptat la scurt timp dupa premiera poloneza. adaptat la specificul zonei.4000 de articole • • Acces usor si rapid. facilitand achizitionarea produselor in timp foarte scurt Se adreseaza atat clientilor METRO Cash&Carry deja existenti. servicii. oferindu-le posibilitatea de a intra in posesia unei legitimatii de cumparaturi 16 . noul concept METRO consolideaza sprijinul oferit deja clientilor de catre magazinele METRO Cash & Carry existente. Noul concept asigura clientilor aceleasi standarde de calitate impuse de reteaua METRO Cash & Carry Romania. proximitate. format. prin aspecte ce asigura eficientizarea aprovizionarii. produsele marca proprie METRO existente intr-un magazin METRO Punct. Bulgaria si Romania (unde exista deja 4 magazine) Sase motive pentru METRO Punct • • Mai aproape de clientii profesionisti. Avantajele conceptului METRO Punct rezida in pachetul alcatuit din: locatie. consultanta specializata. nevoi aflate permanent in schimbare. Aro. un pas deosebit de important in activitatea de zi cu zi a clientilor nostri. Decizia de introducere a formatului a tinut cont de specificul de pieta existent (marime. complexitatea lantului de aprovizionare. vorbim despre eficientizarea activitatii de achizitie. programele de loialitate. determinate de factori externi fata de care acestia trebuie sa se adapteze rapid. exista 12 magazine de acest fel deschise in Europa de Est: Polonia. Totodata. in special revanzatori si HoReCa. de care depinde succesul afacerilor pe care le conduc. evidentiindu-se prin suprafata si sortiment si pastrand toate beneficiile acordate deja clientilor: ofertele promotionale. respectând cele mai inalte standarde de calitate.Prin aceasta noutate. Formatul a fost initial lansat in Polonia. dar si din marcile proprii METRO Cash&Carry si ajungand pana la 3500 . din toate punctele de vedere: timp. dezvoltand cu acestia un parteneriat in adevaratul sens al cuvantului. in vederea asigurarii unui viitor profitabil afacerilor lor. Ucraina. sunt dezvoltate si adaptate in acord cu solicitarile clientilor nostri. dezvoltarea viitoare a afacerilor clientilor sai. accesul pe baza legitimatiei de client. sortiment.Conceptul METRO Punct a fost dezvoltat pentru a veni in intampinarea nevoilor de afaceri ale clientilor nostri. alcatuit din produse alimentare si nealimentare. in continuare. revanzatori si HoReCa Sortiment flexibil. Astfel. cost. In prezent. diversitate etc. compania doreste sa asigure. Un astfel de magazin METRO Punct este adaptat cerintelor de afaceri ale clientilor nostri profesionisti. etc) dar a avut in vedere si alte aspecte tinand de maturitatea conceptului cash and carry pe piata locala sau de perspectivele de dezvoltare ale segmentelor de clienti caruia i se adreseaza. distante. Astfel.

ambalarii si pretului. tacamuri si accesorii pentru servire. companii de servicii si birouri. Aro este o gama de produse de baza. • UniCredit Tiriac Bank si METRO Cash & Carry Romania lanseaza. pe segmentul produselor nealimentare (gama diversificata de vesela.Linie de credit echivalentă cu maximum 35. H-Line. in mod special. Rioba. rezida intr-un portofoliu alcatuit din sase marci exclusive Horeca Select. in ambalaje avantajoase. au fost prezentate gamele dedicate segmentului Horeca. Potrivit reprezentantilor companiei. hotelurilor. strategie ce are ca obiectiv o orientare mult mai puternica spre client. gama de lenjerii pentru camera de hotel. comercianti. cu cel mai mic nivel de pret. de la cafea si pana la produsele necesare servirii. ofera produse alimentare (de la aperitiv pana la desert) si nealimentare pentru uz profesional in bucatarie (echipamente pentru dotarea bucatariei etc. companiilor si birourilor. la nivel national. ce cuprinde toate produsele necesare. marcile proprii au fost dezvoltate pe baza nevoilor de afaceri specifice clientilor. cafenelelor.program de 17 .). In cadrul unui eveniment. ce pune accent. performantei. pentru toate grupele de clienti. Sigma. Marcile proprii destinate segmentului Horeca sunt: Horeca Select. oferind in acelasi timp o calitate comparabila cu acestea. H-line este o solutie profesionala pentru sectorul hotelier si gastronomic. cat si celor Horeca. si Sigma. Aro. dar si produsele cosmetice necesare in baia unui hotel). organizat astazi la Centrul de Gastronomie din magazinul Metro din Militari. Gama Aro cuprinde o paleta larga de produse alimentare si nealimentare. Fine Food. adresata in special comerciantilor independenti din domeniul alimentar precum si unitatilor de servicii. gama dedicata sectorului gastronomic. dedicate clientilor profesionisti. adresata atat clientilor revanzatori.• • Ofera posibilitatea achizitionarii prin precomanda Pastreaza aceleasi programe de fidelitate ca si magazinele METRO Cash&Carry Metro Cash & Carry Romania a inceput implementarea noii strategii privind marcile private. primul card de credit co-branded dedicat clientilor persoane juridice. gama completa de produse pentru baia hotelului. Noua strategie.000 de euro şi perioadă de graţie de 50 de zile. produse de birou. aplicata la nivel international. Celelalte doua marci proprii sunt: Fine Food. din punctul de vedere al calitatii. hoteluri si restaurante. Rioba este o gama exclusivista. dezvoltata pentru specialitati de cafea si cocktailuri si destinata barurilor. Pretul de vanzare al produselor sub marca privata este cu 10–20 % mai mic decat cel al marcilor consacrate.

000 de EUR. de peste 1. se număra: plata facturilor la ATM-urile UniCredit Ţiriac Bank.000 de clienţi. posesorii de card beneficiază de reduceri în magazinele METRO Cash & Carry România şi la partenerii UniCredit Ţiriac Bank.reduceri în magazinele METRO şi în reţeaua de parteneri . în funcţie de data efectuării tranzacţiei. calculată pe baza ultimului bilanţ pentru un întreg an financiar. verificarea soldului şi lista ultimelor 10 tranzacţii la ATM-urile UniCredit Ţiriac Bank. Suma minimă de rambursat este de 10% din suma datorată băncii la sfârşitul fiecărui ciclu de tranzacţionare. Dobândă cu 3% mai mică decât cea standard pentru tranzacţiile efectuate în magazinele METRO. în care clientul nu plăteşte dobânda pentru tranzacţiile efectuate la comercianţi. până la data scadentă. clienţii au avantajul de a dispune oricând de fondurile necesare. Nivelul maxim de creditare este echivalentul în RON al sumei de 35. schimbarea PIN-ului direct la ATM-urile UniCredit Ţiriac Bank. având controlul deplin asupra sumelor cheltuite. Printre facilităţile pe care cardul cobranded le permite. putând profita de oportunităţile care pot apărea pe neaşteptate. clienţii au acces la programe dezvoltate special pentru ei: 18 . din Iaşi şi Craiova. dar nu mai mult de 30% din cifra de afaceri medie lunară a companiei. cu acest nou tip de card sunt: • • • • • perioada de graţie de până la 50 de zile. Comision zero pentru plăţile efectuate la comercianţi în România. clientul plăteşte integral suma utilizată. în funcţie de îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate anunţate de bancă. printr-un program pilot.sistem de asigurare unic pe piaţa românească a cardurilor pentru bunurile achiziţionate din magazinele METRO Cash & Carry România Produsul a fost testat. pentru tranzacţii sigure pe internet. posibilitatea de a opta pentru emiterea unui număr nelimitat de carduri suplimentare. înrolare gratuită la serviciul 3D Secure. Cardul de credit are o valabilitate de 36 de luni. În plus. Ca utilizatori ai acestui card. beneficiază de dobândă zero pentru toate tranzacţiile efectuate la comercianţi.UniCredit Tiriac Bank emis sub logo VISA.Avantajele financiare oferite clienţilor METRO Cash & Carry România. Prin intermediul cardului de credit METRO . rambursarea automată a sumei utilizate din linia de credit dintr-un cont curent deschis la UniCredit Ţiriac Bank şi accesul online la informaţiile aferente contului de card prin Online B@nking. Valabilitate naţională şi internaţională. Dacă. iar la scadenţă se reanalizează prelungirea valabilităţii.

iar pe de alta parte. . a capacitatii acesteia de a înfrunta schimbarile produse în mediu. cât si a rotatiei stocurilor. sanse) si Threats (amenintari). puncte slabe). Primele doua privesc firma si reflecta situatia acesteia.Metoda de SWOT reprezinta analiza continua a mediului extern. iar produsele sunt achizitionate de la furnizori în 19 . fara sa detina o atitudine de nesiguranta. prin care s-a conturat legatura durabila cu clientii.pe timpul transportului şi două săptămâni după achiziţie . stabilirea obiectivelor strategice si a strategiei necesare atingerii lor. • Cu un flux de numerar dinamic. Perceptia consumatorilor referitoare la produsele si serviciile acordata sunt influentate într-o mare masura de reputatia firmei si activitatea anterioara a acesteia. a condus la o pozitie de leader în domeniul comertului cash&carry.pentru accidente şi furt prin efracţie. 4 Analiza SWOT-relatie între mediul intern si extern Luarea deciziilor strategice privind definirea misiunii firmei. acest statut conferindu-i siguranta si reputatie. se bazeaza pe principiul metodei “just in time”. aplicarea planului care sa materializeze strategia respectiva. atât din punct de vedere al veniturilor realizate. astfel acestia achizi-tioneaza produsele. Activitatea eficienta a firmei METRO Ag. se bazeaza pe un proces amplu de analiza si evaluare a mediului de actiune a firmei. Weaknesses (slabiciuni.pentru bunurile achiziţionate în reţeaua METRO Cash & Carry România şi plătite cu acest card. Opportunities (oportunitati. • Politica de pret si de promovare reprezinta alte doua atuuri ale firmei. al rotatiei stocului. Metoda reprezinta acronimul cuvintelor Strengths (forte. Aceste doua tactici ale firmei reprezinta axul întregii afaceri: orientarea catre nevoile consumatorilor. cât si în celelate regiuni. iar la fidelizarea lor a contribuit politica de promovare. clientul METRO beneficiază de asigurare gratuită . activitatea firmei este eficienta. a situatiei competitivitatii în acest mediu si a situatiei firmei. Acest aspect. atât la nivelul României. iar ultimele doua se refera la mediul si oglindesc impactul acestuia asupra activitatii firmei. Cap. puncte forte). a situatiei interne a firmei pentru a evalua capacitatea ei de a face fata cu succes schimbarilor. Practicarea unor preturi avantajoase a reprezentat pasul spre atragerea clientilor. pentru a anticipa sau sesiza la timp schimbarile din cadrul acestuia. • Unul din primele aspecte ce vizeaza punctele forte ale firmei este legat de reputatia pe care o are concernul pe piata interna si internationala.• • Program de reduceri la partenerii METRO Cash & Carry România şi UniCredit Ţiriac Bank Program de asigurare gratuită . pe de o parte. Renumele si reputatia firmei imprima clientilor siguranta si seriozitate.

Nota *A-forta majora B-forta minora C-neutru D-slabiciune minor E-slabiciune majora Firma METRO Cash&Carry detine o serie de oportunitati legate de mediul extern. furnizorii nu reusesc sa respecte conditiile si termenele de livrare ale produselor. Insuficienta cunostintelor noilor angajati si tratarea de catre acestia într-un mod necorespunzator a clientului. Ca principal punct slab al firmei METRO Cash&Carry este cel al distributiei si relatiei cu furnizorii. • În unele situatii. Aspectele pozitive ale dinamismului fluxului de numerar deriva si din diferentierea fata de concurenti. conduce la ineficienta activitatii întregii firme. • Un al doilea deficit al firmei se refera la fluxul mare al angajatilor într-o perioada scurta de timp. ceea ce determina o comunicare insuficienta si ineficienta cu clientii aflati în momentul alegerii produselor. Pe termen lung. prin eficienta activitatii pe ansamblu. iar firma se confrunta cu o incapacitate de a satisface cererea venita din partea clientilor.masura în care sunt cerute pe piata. oportunitati ce exista pentru fiecare firma si trebuie identificate pentru a se stabili la timp strategia necesara fructificarii lor. • Pozitia geografica si localizarea în spatiu a activitatii. acest aspect poate sa conduca la pierderea unei parti a clientilor si ineficienta pe ansamblu a activitatii. în apropierea unei autostrazi 20 .

la iesirea din oras favorizeaza o gravitatie comerciala si o migrare a cererii atât din interiorul orasului. reteaua de calculatoare ce gestioneaza rotatia stocului. • Prezenta slaba în sector a concurentei si cererea nesatisfacuta a populatiei reprezinta un alt atu al mediului extern. la preturi avantajoase. legata de comunicare inter. Matricea oportunitatilor 9. în general a persoanelor fizice. cec sau viramente bancare. utilizeaza doua criterii de departajare a oportunitatilor : probabilitatea succesului si atractivitatea oportunitatilor acestea luând valori pe scale de la 1 la Amenintarile sunt factori de mediu externi. este obiectivul lanturilor de magazine si a complexelor comerciale prezente pe piata. determinând reducerea performantelor ei economicofinanciare. pentru consum individual. • Utilizarea sistemelor informationale peformante în organizarea interna a firmei. situatii sau evenimente care pot afecta nefavorabil. însa o cerere venita din partea firmelor si a persoanelor juridice nu putea fi înca satisfacuta de un magazin tip cash&carry. prin baza de date referitoare la clienti. îi confera firmei eficienta atât interna. Satisfacerea cererii clientilor. 21 . în masura semnificativa. cât si o satisfacere la un nivel mai înalt a exigentelor clientilor. reteaua proprie de telefonie-cordless interna. efectuarea platilor si sistemele audio-video de supraveghere a întregii activitati.si intrapersonala. sistemul de plata prin card. negativi pentru firma. clientii. cât si din exterior spre centrul comercial.nationale si europene. care sa ofere produse într-o gama larga. capacitatea firmei de a-si realiza integral obiectivele stabilite.

evolutia acesteia va fi influentata într-un mod direct de cresterea preturilor pentru servicii. reprezinta o alta caracteristica ce trebuie luata în 22 . Aceasta inseamna o scadere a volumului de achizitionare a produselor. va înfrunta dificultati în activitate. în viitor. este legat de pericolul noilor intrati pe piata. deoarece si preturile au cunoscut o crestere. în cazul în care nu va tine cont de aceasta previziune. • Un alt aspect. atât din punct de vedere al prezentei actuale pe piata. • Venitul populatiei în perioada prezenta a cunoscut o scadere destul de semnificativa. la fel de important în analiza mediului extern. Impactul asupra firmei. Studierea concurentei. dar si a viitorilor concurenti. acestia detin valori pe o scala de la 1 la 9. În perioada urmatoare. • Primul factor al amenintarilor este reprezentat de rata inflatiei. firma METRO Cash&Carry. datorita inflatiei. cât si valorica a vânzarilor. poate sa conduca la o scadere atât cantitativa. care a inregistrat o crestere in anul 2010 pana la 8%.La fel ca si oportunitatile. amenintarile se reprezinta cu ajutorul Matricii amenintarilor luând în considerare doi factori cu o importanta relevanta pentru firma probabilitatea de aparitie a fenomenului si gravitatea amenintarii.

tendinta consumatorilor este sa achizitioneze produsele cu cele mai mici preturi si o calitate corespunzatoare. ci la pierderea potentialului de clienti. In general. cât si cel al calitatii. însa un rol important în stabilirea produselor achizitionate îl are si gradul de substituire. existând posibilitatea unui surplus ineficient. O asemenea crestere influenteaza într-un mod negativ puterea de cumparare. rational. Analiza produselor potentiale care pot sa înlocuiasca propriile produse trebuie sa contina atât nivelul de pret. În perspectiva. 23 . În aceasta perioada. iar principala amenintare poate sa vina din partea concernului Carrefour si Billa. • Cresterea preturilor la produsele comercializate nu conduce la obtinerea unui profit superior. Astfel. firma trebuie sa îsi diferentieze activitatea. firma trebuie sa analizeze si aceasta caracteristica. cunoscând o cerere negativa. pentru a evita o situatie de acest tip. iar tendinta populatiei este de a distribui veniturile într-un mod mai limitat. Firma trebuie sa analizeze tendinta de crestere a preturilor. astfel încât produsele pe care le ofera sa nu detina un corespondent si un grad de substituire mare. Aceste doua firme o sa patrunda pe piata în perioada urmatoare.considerare. cu un tip de comert asemanator firmei METRO Cash&Carry si amenintarea principala este legata de pozitia pe care acestea o sa o ocupe în preferintele clientilor. viteza de rotatie a stocurilor este mai lenta.

Analiza produselor potentiale care pot sa înlocuiasca propriile produse trebuie sa contina atât nivelul de pret. reprezinta o alta caracteristica ce trebuie luata în considerare. cu un tip de comert asemanator firmei METRO Cash&Carry si amenintarea principala este legata de pozitia pe care acestea o sa o ocupe în preferintele clientilor. O asemenea crestere influenteaza într-un mod negativ puterea de cumparare. 24 . rational. iar tendinta populatiei este de a distribui veniturile într-un mod mai limitat. cât si cel al calitatii. pentru a evita o situatie de acest tip. În perspectiva. iar principala amenintare poate sa vina din partea concernului Carrefour si Billa. cunoscând o cerere negativa. Aceste doua firme o sa patrunda pe piata în perioada urmatoare. firma trebuie sa îsi diferentieze activitatea. Studierea concurentei. dar si a viitorilor concurenti. existând posibilitatea unui surplus ineficient. însa un rol important în stabilirea produselor achizitionate îl are si gradul de substituire. Firma trebuie sa analizeze tendinta de crestere a preturilor. În aceasta perioada. y Cresterea preturilor la produsele comercializate nu conduce la obtinerea unui profit superior. atât din punct de vedere al prezentei actuale pe piata. Astfel.noilor intrati pe piata. ci la pierderea potentialului de clienti. astfel încât produsele pe care le ofera sa nu detina un corespondent si un grad de substituire mare. firma trebuie sa analizeze si aceasta caracteristica. In general. viteza de rotatie a stocurilor este mai lenta. tendinta consumatorilor este sa achizitioneze produsele cu cele mai mici preturi si o calitate corespunzatoare.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful