RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011

MINGGU 1&2 (Sila nyatakan Tarikh) 3 (Sila nyatakan Tarikh) SAINS HAYAT BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK CATATAN

PROGRAM TRANSISI TAHUN 1

1.1 Memahami ciri benda hidup dan benda bukan hidup.

Murid boleh: 1.1.1 Mengenal pasti benda hidup dan benda bukan hidup. 1.1.2 Mengenal pasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan,bernafas, bergerak, membesar dan membiak

KPS memerhati mengelas mengukur menggunakan nombor mentafsir data menggunakan perhubungan ruang dan masa KMS Mengendalikan spesimen dengan betul dan selamat Menggunakan dan mengendalikan peralatan sains dengan betul. KBKK menghubungkaitkan mencirikan mengumpulkan dan mengelaskan SS dan NM menghargai kesimbangan alam semulajadi. Berfikir secara rasional Jujur dan tepat dalam merekod dan mengesahkan data.

telinga. 1. 1. turn off).3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor.1 Mengenal pasti bahagian komputer (monitor.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1. papan kekunci.0 Menggunakan TMK secara bertanggungjawab dan beretika 1. mulut. 1. hidung.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas semasa menggunakan komputer.4 Menyatakan fungsi kekunci enter. menghidupkan dan mematikan komputer (turn on. 1. 2.2 Menghidupkan dan mematikan suis (turn on. lidah. backspace dan delete.1 Memahami bahagian dan fungsi tubuh manusia.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata. tetikus.1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan klik dua kali. peralatan dan bahan sains dengan betul KBKK mencirikan SS dan NM mensyukuri nikmat yang 5 (Sila nyatakan Tarikh) SAINS HAYAT MANUSIA 2. turn off) mengikut tatacara yang betul. tangan dan kaki KPS Memerhati Berkomunikasi KMS Melakar spesimen . spacebar.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK CATATAN 4 (Sila nyatakan Tarikh) 1. 1. unit sistem). .

burung. KPS Memerhati Berkomunikasi KMS 2. Murid boleh : 3.siput dan ramarama .1.2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagianbahagian tubuh manusia. 7 (Sila nyatakan Tarikh) SAINS HAYAT HAIWAN 3. 3.1 Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan.1.sisik.1 Memahami bahagian dan fungsi tubuh manusia.1.ekor.Melakar spesimen.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain. ular. 3.sirip.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza .TMK .sayap. peralatan dan bahan sains dengan tepat.se sungut dan cangkerang .5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.tanduk.Minat dan sifat ingin tahu tentang alam sekeliling KMS .paruh.1 Menghormati dan menerima keadaan diri seseorang KBKK mencirikan SS dan NM mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan.lipas. kaki.mulut.1.1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing. 3.1.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK dikurniakan Tuhan. 2. KPS Memerhati Mengenal pasti Berkomunikasi Mengelaskan CATATAN 6 (Sila nyatakan Tarikh) SAINS HAYAT MANUSIA 2. 8 SS dan NM .1.2 Mengenal pasti bahagianbahagian tubuh haiwan iaitu mata.ikan.telinga.katak.bulu. KBKK mencirikan menjana idea mengitlak menganalisis .2.penulisan atau lisan . 3.

batang dan akar. bunga . 3.Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan.Mengelaskan KMS .1.1.membanding dan membeza CATATAN PKBS 1 9(Sila nyatakan Tarikh) 10 (Sila nyatakan Tarikh) SAINS HAYAT HAIWAN 3.1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar. pokok mangga .Memerhati . pokok nanas . 4. dahan .Melakar spesimen peralatan dan bahan Sains dengan tepat KBKK .Mengumpul mengelaskan .RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK . pokok bunga bunga ros .2 Mengenal pasti bahagian – bahagian tumbuahan iaitu pucuk . 3.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4. Tumbuhan 4. daun . KPS Memerhati Berkomunikasi SS dan NM . . pokok bunga orkid dan pokok pisang.Baik hati dan penyayang.2. paku pakis . pokok keembong . . buah .2. Murid boleh : 3.2 Menghargai pelbagai haiwan di sekeliling kita . Dengan memerhati tumbuhan sebenar. Menghubungka itkan KPS . pokok kelapa .3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan .Berkomunikasi .1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput . KBKK Sains Fizikal 11 (Sila nyatakan Tarikh) 4.2.Meramalkan dan . pokok bunga bunga raya .2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi.Mengendali spesimen dengan betul dan selamat.

dan SS / NM .Mencirikan .Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekitar KPS .Melakar spesimen dengan betul dan cermat.menghargai keseimbangan alam semula jadi. KBKK . .Membanding membezakan .Mengelas KMS .mengitlakkan CATATAN Sains Fizikal 12 (Sila nyatakan Tarikh) 4.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan – tumbuhan yang lain melalui penyiasatan.minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekitar .Mengendali spesimen dengan betul dan selamat. Tumbuhan 4.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4.1.4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza. 4.bertanggungjawab ke atas keselamatan diri dan rakan serta terhadap alam sekitar .Memerhati . .RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK SS / NM .1.menyedari bahawa Sains merupakan satu daripada cara untuk memahami alam .

2 Mencipta produk daripada bahagian – bahagian tumbuhan 3. Murid boleh: 5.1 Mengaplikasikan pengetahuan tentang pelbagai warna. KPS -Memerhati .0 TMK 3 13 (Sila nyatakan Tarikh) 3. mengumpul .1. ketupat dengan menggunakan bahagian – bahagian tumbuhan. KPS .2 Menggunakan pelayar untuk melayari Internet. topi . 3. 3.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku .semua kemahiran KBKK SS / NM . .1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan.rajin dan tabah dalam menjalankan atau menceburi sesuatu perkara.Mengelaskan . bakul .5 Menunjukkan dan menerangkan bagaimana mencapai imej yang disimpan. potpurí . 3.1Mengenal pasti lokasi dan mencapai maklumat yang disimpan.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK CATATAN 3. memproses dan menggunakan maklumat Sains Fizikal 14 (Sila nyatakan Tarikh) 4.2. KBKK . Tumbuhan 4.0 Menggunakan TMK untuk mencari . kolaj dan kraftangan seperti tikar . penyapu .Berkomunikasi 15 (Sila nyatakan Tarikh) SAINS FIZIKAL MATA UNTUK MELIHAT 5. 3.4 Menyimpan imej daripada laman web.Mengeksperimen KMS . 4.Mengendali spesimen dengan betul dan selamat.minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekitar .3 Mencari imej menggunakan enjin Internet.

pendek. 5. panjang.Melakar spesimen. kecil. penulisan atau lisan.Yakin dan berdikari CATATAN 16 (Sila nyatakan Tarikh) 17 (Sila nyatakan Tarikh) 5.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar. putih.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan.Mengguna dan mengendalikan peralatan sains dengan betul KBKK .2.Membandingkan dan Membezakan -Menyusun mengikut keutamaan SS & NM . KPS -Memerhati . rendah. segi empat sama.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1.1. segi tiga dan bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid. TMK. 5.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. . . hijau.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 5. 5. 5. penulisan atau lisan.1.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk.Membandingkan dan Membezakan SS & NM . 5.Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan.2. 5. ungu.Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling. dan jingga.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam. biru.Berkomunikasi KMS .3. peralatan dan bahan sains dengan tepat KBKK . tinggi. Murid boleh: 5.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz 18 (Sila nyatakan Tarikh) .3. kuning.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz. KPS/KMS/KBKK KMS . TMK. merah.

3. 5.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.4. . tinggi.Yakin dan berdikari 21 (Sila nyatakan Tarikh) 5. panjang. 5.3 . rendah.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz. penulisan atau lisan. TMK.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU 19 (Sila nyatakan Tarikh) 20 (Sila nyatakan Tarikh) SAINS HAYAT MATA UNTUK MELIHAT TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK CATATAN PEPERIKSAAN SETENGAH TAHUN DST: 5.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna. KPS -Memerhati . pendek.Berkomunikasi KMS .Membandingkan dan Membezakan -Menyusun mengikut keutamaan SS & NM . 5.3.Melakar spesimen.3. 5.3. saiz dan bentuk. saiz atau bentuk. 5.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan. peralatan dan bahan sains dengan tepat KBKK . 5. 5. kecil.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz.Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.4.4.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama.

Mengumpulkan dan mengelaskan .Melakarkan specimen dengan betul dan selamat KBKK: . .RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza.Memerhati .4.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai bau.Berkomunikasi 5. TMK. Hidung untuk menghidu 6. MS Powerpoint. 5.Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan.Mengelas . 6. Paint) untuk KPS: . 24 (Sila nyatakan Tarikh) 25 6. 5.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.Menghubungkait SS dan NM .1.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan. KPS/KMS/KBKK CATATAN Sains FizikaL 22 (Sila nyatakan Tarikh) 6.2 Mengelaskan benda-benda yang berbau dan tidak berbau berdasarkan penyiasatan.0 Menggunakan TMK untuk menyelesaikan masalah dan membuat keputusan.Mendefinisi secara operasi KMS: .1.1. 23 (Sila nyatakan Tarikh) 6. 6. KPS: . penulisan atau lisan.1.2 Menghargai deria bau 6.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan. 6.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian MS Word.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan.1 Mengenalpasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria bau.2.

menilai SS & NM .2 Membezakan ciri bahan iaitu panas.Meramalkan . STANDARD PEMBELAJARAN menghasilkan tugasan yang diberi.1 Menganalisis ciri fizikal bahan.mengeksprimen KMS . sejuk.mengelas . KBKK .RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU 26 TEMA Sains Fizikal TAJUK 7. masin. 7.memerhati .1.Menggunakan dan kendalikan dengan betul peralatan dan bahan sains. KPS . Lidah untuk merasa 7. 8. Lidah untuk merasa STANDARD KANDUNGAN 7.1 Menaakul kepentingan deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin.2. halus. manis. 7. pahit dan masam dengan menjalankan penyiasatan.1. KPS/KMS/KBKK KPS .Mendefinisikan secara operasi . pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai rasa.Membuat inferens KMS KBKK .Mencirikan SS & NM . kasar. keras dan nikmat CATATAN KPS: Memerhati Berkomunikasi Meramal Membuat inferens Mengeksperimen .2 Menghargai deria rasa 7. Kulit Untuk Menyentuh dan Merasa 8.1.Mensyukuri Tuhan 27 Sains Fizikal 8.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis.Berani mencuba Sains Fizikal 27 7.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh.1 Mengenalpasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa. 8.

1 Menganalisis ciri fizikal bahan. KBKK: Membandingkan dan membezakan SS & NM: Jujur dan tepat dalam merekod dan mengesahkan data. CATATAN 28 Sains Fizikal 8.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN lembut melalui penyiasatan. penulisan atau lisan. KPS: Mengelaskan Membuat inferens Berkomunikasi KMS: Mengendalikan spesimen dengan betul dan selamat KBKK: Mengumpulkan dan mengelaskan Menganalisis SS & NM: Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.1. 8.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan KPS: Memerhati . KPS/KMS/KBKK KMS: Menggunakan dan mengendalikan spesimen dengan betul dan selamat. 9.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. Kulit Untuk Menyentuh dan Merasa 8. 29 8.1. 30 Sains Fizikal 9. Telinga Untuk Mendengar 9.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingannya.1. TMK. 8.

2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan.1.2.1. 10. Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. penulisan atau lisan.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan deria pendengaran.1. TMK. 10. Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria.Mengaplikasi pengetahuan tentang deria.1. KBKK: Membandingkan dan membezakan SS & NM: Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan 31 Sains Fizikal 32 Menggunakan semua deria PKBS 2 10.Menyimpan peralatan dan bahan sains dengan betul dan selamat KBKK Mencirikan Mengumpulkan dan mengelaskan SS&NM CATATAN 33 . KPS/KMS/KBKK Meramalkan KMS: Menggunakan dan mengendalikan spesimen dengan betul dan selamat. 9.1. Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan.1.3. KPS Memerhatikan Mengelaskan Berkomunikasi KMS . 10.Menggunakan dan mengendalikan peralatan dan bahan sains dengan betul .

1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah Murid boleh: 12. piramid.1.2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam 11.Menghargai dan mengamalkan kehidupan yang bersih dan sihat.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. Murid boleh: 11.1 Mengenalpasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan. kon.0 Reka Bentuk 12. prisma.1.Bertanggungjawab ke atas keselamatan diri dan rakan serta terhadap alam sekitar . penulisan atau lisan 36 Teknologi dan Kehidupan Lestari 12.1 Mengenalpasti bentuk asas bongkah iaitu kiub. TMK.1. kuboid. CATATAN 34 Sains Bahan 11. 37 .silinder dan sfera.1 Mengaplikasikan konsep timbul dan tenggelam.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah.1. 12.1. 35 11.Timbul dan Tenggelam 11.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling KPS Berkomunikasi Membuat hipotesis Meramalkan KMS – KBKK Menilai Menghubungkaitkan SS&NM .

1 Mengukuhkan persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio.. KPS/KMS/KBKK CATATAN 38 6...3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran ..0 Menggunakan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif.. Pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks.0 Menggunakan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran.. 6.. 7...1 Menggunakan perisian grafik (Paint). penulisan atau lisan.. imej dan bunyi) untuk menyampaikan idea atau konsep sedia ada. TMK. ....... 39 40 PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN MENYEMAK JAWAPAN KERTAS PEPERIKSAAN MENGULANGKAJI PELAJARAN TAHUN 1 Disahkan oleh . 12.. 7...1...1.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 12....

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful