Cum declari banii câştigaţi cu Google Adsense un tutorial de Luca Dezmir

O parte din bloggeri au pe site-urile lor reclame AdSense de la Google. Ei câştiga bani din aceste reclame şi primesc, de obicei, un cec pe care îl încasează la bancă. Conform legislaţiei în vigoare, câştigurile trebuie declarate. Nu contează “că nu te întreabă nimeni de ele”, cum spunea un blogger. E important să înţelegi că orice tranzacţie de încasare a banilor, prin bancă (deci şi cecul de la Adsense) sau altă încasare, prin metode electronice, are o urmă, adică apare în înregistrări. Aceste înregistrări pot fi accesate de Fiscul roman şi, dacă te prinde, eşti pasibil cu amendă sau închisoare, în funcţie de valoarea prejudiciului. Cine nu mă crede să consulte Codul Fiscal.

Cum se declară- formularul 201
Câştigurile din Adsense se încadrează la secţiunea “câştiguri din străinătate” şi se declară prin completarea şi depunerea formularului 201. Acesta poate fi descărcat de aici (varianta pentru anul 2011).

Model de completare pentru Adsense
De la an la an, formularele Fiscului se schimbă. E o chestie tipic balcanică. Totuşi, sunt câteva elemente de completare care rămân identice:-se completează anul declaraţiei. ATENŢIE! Declaraţia se depune până la 15 mai anul curent (între 1 ianuarie şi 15 mai, exceptând zilele nelucrătoare, pentru anul trecut!. De exemplu, dacă eşti în mai 2011,anul completat este 2010, se declară veniturile realizate în anul trecut (2010).

se completează datele de identificare ale persoanei care declară veniturile (contribuabil), adică tu! (vezi imaginea de mai jos)

-la surse de venit, se declară “venituri comerciale”, însemnând cu X căsuţa respectivă (încercuită cu oval). De asemenea, în căsuţa “statul în care s-a realizat venitul” treci IRLANDA, deoarece acolo are sediul subsidiarul Google care gestionează reclamele vândute (în afara SUA)

-se completează dată începerii şi terminării activităţii, trecând ANUL TRECUT de la 1 ianuarie la 31 decembrie, de exemplu pentru 2011 treci 01.01.2010 până la 31.12.2010

-semnezi la “semnătura contribuabil”

Asta e tot!

Depunerea declaraţiei
Declaraţia, împreună cu printul după situaţia veniturilor, care se ataşează pentru a certifica veniturile de la Google Adsense, se depune personal la administraţia fiscală de care aparţii până în 15 mai, sau se trimite prin recomandată cu confirmare de primire, pe adresa administraţiei fiscale de care aparţii, până în 15 mai dată poştei (ţine confirmarea de primire pentru a justifica, în cazul că fiscul spune că n-ai trimis declaraţia). Găseşti administraţia fiscală de care aparţii la lista arondării localităţilor la administraţiile fiscale. Cauţi cu Google după cuvintele cu bold din propoziţia anterioară plus numele localităţii în care ai domiciliu. Îţi recomand să-ţi declari veniturile şi să respecţi legea. Dacă vrei să plăteşti cât mai puţine impozite şi taxe, citeşte cartea mea Manual de guerilla fiscală.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful