06:04 AM 09.08.

11

09/08/11 - 09/08/2011

Calea Suferinţei – Via Dolorosa
Din timpurile cele mai străvechi ale începutului creştinismului, nu există conceptul de: "Cale a Suferinţelor“. Era acceptabil de a merge pe drumul parcurs de Iisus, de la grădina "Gat Şmanim" ((Gatismani), locul unde Iehuda Craioteaul (Iuda Iscarioteanul) l-a sărutat pe Iisus şi astfel el l-a identificat soldaţilor români, care l-au arestat și l-au dus la închisoarea din cetatea Anatolia, pe vremea consului roman al Iudeei: Ponţiu Pilat), până la un deal vecin din afara Ierusalimului, care mai târziu, va primi numele de Golgota. Accentul era de a parcurge ruta pe care a mers Iisus, cărând crucea cea grea a răstignirii, de la punctul de plecare şi până la locul unde a fost crucificat. Astăzi, "Calea Suferinţei" lui Hristos, cunoscută mai mult ca "Via Dolorosa", este una dintre cele mai faimoase străzi şi cea mai sacră din lumea creştină. Pe "Calea Suferinţei" sunt 14 staţii, dintre care 9, sunt pe parcursul traseului, începând de la "Poarta Leilor", a oraşului Ierusalim cel vechi, şi 5 în complexul "Biseicii a Sfântului Mormânt". Majoritatea staţiilor sunt marcate prin bisericuţe şi capele, reprezentând diferitele evenimente care i s-au întâmplat lui Iisus, în timp ce ducea crucea grea a răstignirii, pe această rută. Unele evenimente sunt tradiţii, care au fost formulate mai târziu, prin secolul al XIII-lea, nefiind menţionate în Noul Testament. Tradiţia, care este practicată în prezent, a fost finisată în secolul trecut. Aceste elemente legate de această cale, sunt elemente de bază, dintre cele mai importante, ale religiei creştine, încă din zorii apariţiei sale. Studiul şi răspândirea acestei tradiţii ca şi mersul pe jos de-a lungul "Căii Suferinţei", sunt un principiu foarte important în religia creştină. Cei mai mulţi creştini cred, că judecata lui Iisus, a avut loc în cetatea Anatonia. În secolul al XIV-lea s-a construit pe ruinile cetăţii Anatonia, o rogojinărie (preşuri pentru ritualurile religioase musulmane) a mamelucilor, iar mai târziu în perioada otomană, în acest loc, au fost stabilite birourile guvernatorului turc. În prezent aici funcţionează şcoala musulmană de băieţi: "Umariya". De aceea franciscanii au ales de a ridica prima şi a doua staţie, vizavi de această şcoală.

Cartierul Creştin Spre Poarta Leilor Ecce Homo Via Dolorosa Anatonia sa Via Doloro Biserica Sf. Mormânt 10 11 12 13 14 Muntele Templului Cartierul Musulman .

.

.

Iisus a început să vorbească despre "Regatul Cerului" iar Ponţiu ne găsind vreo bază de a-l învinovăţii. Matei şi Ioan). l-au schingiuit. pe Iisus. acest loc e indentificat cu clădirea şcolii musulmane de băieţi “Umariya”. mulţumindu-se doar cu flagelarea lui Iisus.. după suprimarea răscoalei lui Bar Kochva." Ponţiu a ordonat flagelarea lui Isus (Marcu. în hainele regale ridicole şi a strigat: ”Iată omul“ (Ecce homo). el ajunsese la Ierusalim. După tradiţia creştină. Ponţiu i s-a adresat lui Iisus întrebându-l dacă el este “Regele iudeilor". i-au împodobit capul cu o coroană de spini. Iisus a fost adus în faţa sa sub acuzaţia de rebeliune contra Regatului şi de mesianism.1 . În conformitate cu această descriere. Liderii evrei decid în favorea eliberării lui Bar – Abba şi crucificarea lui Iisus. (Marcu 15. În Matei cap. Reşedinţa consului roman Ponţiu Pilat era de permanenţă în Caesareea. că această arcadă a fost construită de către Adrian ca “Arc de triumf” în anul 135 D. rege al iudeilor". Ioan 23). Irod II. Matei 27). aşa că-l returnează lui Ponţiu (Luca 23). Matei 27). dându-i bineţe: “Pace ţie. încearcă de a transfera deschiderea dezbaterilor la guvernatorul Galileii. Ponţiu Pilat. “Asta tu ai spus-o!" (Marcu 15 ". apare o descriere antisemită. Soldaţii romani au abuzat de Iisus. propune o posibilitate de eliberare a unui deţinut dintre cei doi. 100 de ani după răstignirea lui Iisus . 27. care erau în aşteptarea procesului. la care Iisus a răspuns.Procesul lui Iisus a avut loc la Pretorium (comisariat). pentru a supraveghea pelerinajele de Pasah (Paşti). Astăzi. dar este posibil precum se vede. Ponţiu şi-a spălat mâinile spunând: “Eu sunt curat de acest sânge evreiesc!" iar poporul a răspuns că acceptă responsabilitatea acestei decizii: "sângele Său pe noi şi pe fiii noştri." În plus.C.Staţia Nr. însă liderii evrei n-au fost de acord. Iisus ori Bar – Abba. Ponţiu Pilat l-a scos afară la mulţime. dar după Evanghelia lui Luca. care probabil. poate justifica atacul creştin antisemit contra evreilor de-a lungul generaţiilor. care se afla într-unul din palatele regelui Irod II (Herodes Antipas). el a încercat să respingă pedeapsa cu moartea. l-au îmbrăcat în haine regale arămii şi s-au rânjit la El poreclându-l : “Împăratul iudeilor. şi a deschis un post de comandă la Fortăreaţa Antonia. nu a putut comunica cu Iisus. l-au scuipat şi s-au închinat batjocoritor înaintea Lui (Marcu 15. deoarece Iisus era originar din Galileea. Herodes Antipas. dintre extremiştii conservatori. din faţa mănăstirii “Surorile Sionului” este numită cu acest nume “Ecce Homo”. . arcada aflată pe “Drumul Crucii”..

”Arcada “Ecce Homo .

.

Locul unde Iisus a fost biciut de către soldaţii romani. ce comemorează evenimentele petrecute: Biserica “Condamnarea” şi Biserica “Biciuirea” (Flagelarea). . pe trei limbi: greacă. Pe acest loc acum se află două biserici franciscane – catolice. Din acest loc Iisus însuşi îşi cară pe spate crucea pe care va fi crucificat (Ioan 19). romană şi ebraică (“Isus Nazariteanul Regele iudeilor"). Pe cruce precum era obiceiul era o tăbliţă pe care era scris motivul condamnării sale.

.

Calea Suferinţei. În 1998. anexând capelei şi un magazin de cadouri şi amintiri. nu-i menţionată. de asemenea. care s-a închis pe la jumătatea secolului al XVIII-lea.Catolică "Sfânta Fecioară Maria în durere" (Doamna noastră din Spasm). care începe de la “Poarta Leilor” continuând spre vest. la sfârşitul celui de-al doilea contract. a fost construită într-o cameră ce folosea ca intrare la o baie de aburi turcească. În 1973. armenii să le închirieze lăcaşul polonezilor la un preţ simbolic. pentru publicul vizitator. Spre deosebire de cele două staţii anterioare ce sunt menţionate în Noul Testament. numită “A-Sultan”. Mai târziu. în acest loc. a fost conectată cu Biserica Armeană . Capela. numit de către Josephus Flavius: “Triumphion”. unde Iisus s-a întâlnit cu mama Sa. această staţie a treia. . la sfârşitul contractului de închiriere. a servit ca staţia a patra. care deţine această proprietate şi în prezent.fiind un Cardo secund al Coloniei Aelia Capitolina şi a Ierusalimului Bizantin. la cerinţa polonezilor. pentru o perioadă de 25 de ani. au donat capelei statui şi diferite decoratiuni (însă nu au construit-o sau renovat-o. Până la deschiderea acesteia. să le prelungească contractul de închiriere pe o perioadă de încă 25 de ani în plus. Drumul Crucii sau Via Dolorosa. o mică capelă din sudul bisericii. Biserica Catolica Armenească a deschis în curte. coteşte aici la sud spre strada Văii şi ne dezvăluie un peisaj care-i de-a lungul văii. legând acestea printr-o trecătoare cu ruinile băii de aburi şi capelele subterane permiţând totodată şi trecerea spre staţia a patra. În timpul celui de al doilea război soldaţi polonezi catolici care au staţionat în ţară. fiind rezultatul unei tradiţii târzii din secolul al XIII-lea. Această a treia staţie. În această perioadă aceşti soldaţi polonezi. În 1858 turcii au predat acest loc Bisericii Catolice Armene. care acum foloseşte ca staţia a patra. precum este descris din greşeală în diverse manuale). au primit aprobarea armenilor – catolici. Relaţiile amicale dintre armeni şi polonezi au făcut ca în 1948. Patriarhia Armenească-Catolică. armenii au fost de acord.postată pe strada Văii. să se roage permanent. armenii au renovat locul. Staţia este dedicată primei căderi a lui Hristos pe Calea Suferinţei.

lui Hristos cu mama Sa.. este semnificată printr-un relief din piatră peste arcada unei mici capele . ea şi-a pierdut conştiinţa.Atunci când mama Sa (Maria) şi-a văzut fiul cărând crucea.. în complexul Patriarhiei Armene . Întâlnirea . Locul este identificat în imediata apropiere a staţiei a treia.Catolice.

în conformitate cu tradiţia. forţându-l să-l ajute pe Iisus şi să care el mai departe crucea cea grea. . Romanii au luat o persoană întâmplătoare. se află o mică capelă aparţinând franciscanilor – catolici. probabil un pelerin.Având în vedere dificultatea lui Iisus de a purta crucea. pe Şimon din Cirene (Libia). creată când Iisus se sprijină de piatra acestui perete. cu strada Via Dolorosa. Pe perete este o nişă. Locul este identificat la intersecţia străzii Văii. În apropierea acestui loc.

o femeie a ieşit şi a şters cu o batistă. “Portretul adevărat".Pe suişul drumului. . de asemenea. Locul este identificat cam la jumătatea străzii Via Dolorosa. Locul este. O bisericuţă grecească-catolică şi o mănăstire cu reşedinţa asociaţiei: “Micile surori ale lui Iisus” ocupă acest loc. a lui Iisus a apărut şi a rămas desenat pe batistă. cunoscut sub numele de "Veronica". sudoarea de pe faţa lui Iisus. între străzile Văii şi Khan A-Zeit. care-i o perturbare a numelui Berenice (care transportă victorie) sau conservarea numelui grecesc (Vera Icon = portret adevărat).

care însă nu apare în Noul Testament. care dădea spre ieşirea din oraş. acest loc find numit: “Dealul Golgota” era situat în afara zidurilor de apărare ale oraşului.Staţia a şaptea păstrează amintirea celei de-a doua căderi ale lui Iisus. însă de fapt ei construiesc actuala biserică. în 1875. de la care porneşte o serie de trepte care duc la capela superioară. aici era şi “Poarta de judecată”. locul crucificării şi îngropării lui Iisus. oraşul era înconjurat de un zid. pe traseul de-a lungul străzii principale romane (Cardo Maximus) a Coloniei Aelia Capitolina (numele roman dat Ierusalimului). ca fiind “Cel de-al doilea zid de apărare“. construit de Împăratul Iulius Agrippa. în centrul din Oraşul Vechi al Ierusalimului. Pe vremea lui Iisus. Astăzi în acest loc se află “Biserica Sfântului Mormânt”. o relicvă a coloanelor străzii Cardo şi o mică capelă joasă. precum îl descrie Iosephus Flavius. sub povoara crucii. Înainte ca acest complex să fie înconjurat în anii patruzeci din primul secol. Conform tradiţiei. ale urcuşului. pentru a deschide o şcoală profesională. Locul acesta a început să fie asociat cu “Poarta de Judecată” pe la sfârşitul secolului al XIII-lea. Locul a fost achiziţionat de către franciscanii. În acea perioadă. de “Cel de-al treilea zid”. Această tradiţie poate a evoluat ca urmare a înclinării abrupte. lângă casa “Beit Habad” (de presare a măslinelor). sub povara crucii. Iisus cade aici din nou. . precum au afişat şi pentru Iisus. În această staţie se mai află o coloană înaltă. cât şi a “Porţii de judecată” care fusese situată în piaţă. Pe aceasta se afişau verdictele celor condamnaţi la moarte. Conform tradiţiei creştine. care slujeşte comunitatea catolică coptică.

ci plângeţi-vă pe voi însevă şi pe copii voştri. În urma lui Isus mergea o mare mulţime de norod şi femei care se boceau. acest loc era plasat pe timpul lui Iisus. precum este descris în Evanghelia lui Luca: (cap. 28. Căci iată vor veni zile. 27. a fost lăsată în urmă. Când au ajuns la locul numit "Căpăţâna". şi altul la stânga. dar accesul la aceasta este blocat de către biserica “Caralambus cel Sfânt”. 9 următoare. Căci dacă se fac aceste lucruri copacului verde. prin mijlocul secolului al XIX-lea. Atunci vor începe să zică munţilor: "Cădeţi peste noi!". Locul este foarte aproape de “Căpăţâna” (ebr. pe El şi pe făcători de rele: unul la dreapta. .Pe peretele bisericii ortodoxe greceşti “Caralambos cel Sfânt” este marcată staţia a opta. a fost prin urmare. nu Mă plângeţi pe Mine. în afara Ierusalimului şi întâlnirea cu femeile oraşului ce-i boceau soarta Sa. Împreună cu El duceau şi pe doi făcători de rele care trebuiau omorâţi împreună cu Iisus. înainte de a fi localizată în actualul loc. postarea sa a trecut prin multe schimbări. ferice de pântecele care n-au născut şi de ţâţele care n-au alăptat!" 30. 23/27-33). Tradiţia acestei staţii fiind târzie. 29. şi dealurilor: "Acoperiţi-ne!" 31. pe câmp deschis. L-au răstignit acolo. Ii 33. Isus S-a întors spre ele şi a zis: "Fiice ale Ierusalimului. când se va zice: "Ferice de cele sterpe. trebuie de a reveni înspre piaţă. Pentru a continua drumul spre staţia nr. printr-o piatră însemnată cu o cruce latină şi cu o inscripţie grecească: “IC XC \ NIKA” = “Iisus Hristos învinge" Având în vedere că “Poarta de Judecată”. ce se va face celui uscat?" 32. Golgota). îşi băteau pieptul şi se tânguiau după El.

ne reîntoarcem înspre piaţă. aceasta nu se relatează în Noul Testament. O coloană de piatră care este alipită de peretele Patriarhiei Coptice. la complexul abisinian al sultanului “Dir El Sultan” (Mănăstirea Sultanului) şi a coborî prin “Biserica Etiopiană”.De la staţia a opta. însemnează staţia nr. care în ciuda faptului că-i o biserică nouă. păstrează în interorul ei. Tradiţia creştină atribuie acest loc. în apropierea “Bisericii Coptice – Sf. cotind la vest pe lângă “Biserica Alexandru Nevski”. Iniţial.-lui Mormânt”. De aici se poate merge pe acoperişul “Bisericii a Sf. până ce întâlnim treptele care urcă spre vest (la dreapta). deşi precum am menţionat precedent.-lui Mormânt”. Antoniu”. locul căderii lui Iisus pentru a treia oară. Această identificare s-a şters de-a lungul anilor şi postarea staţiei. în curtea “Bisericii a Sf. la căderea lui Iisus pentru a treia oară sub povara crucii. a fost detectat în curtea “Bisericii a Sf. . fiind marcată de o piatră cu o cruce pe ea. sau a se reîntoarce la piaţă. a fost mutată la locul actual. rămăşiţe relevante “Căii Suferinţei”. 9. spre sud (cotind la dreapta).lui Mormânt”.

.

. construită pe acoperişul “Bisericii a Sfântului Mormânt” deasupra capelei “Regina Elena”.Mănăstirea creştină etiopeană “Dir El Sultan” (Mănăstirea Sultanului).

.

care înseamnă: "Locul căpăţânii". Şi I-au scris deasupra capului vina: "Acesta este Isus. şi pentru cămaşa Mea au tras la sorţi. pentru ca să se împlinească ce fusese vestit prin prorocul care zice: "Şi-au împărţit hainele Mele între ei. . păstrând memoria împărţirii hainelor lui Iisus. trăgând la sorţi. Capela este acum în posesia latinilor. când la gustat. 34. precum este descrisă în Evanghelia lui Matei: (cap. Când au ajuns la un loc numit Golgota. 33. care este postată în afara bisericii. Însă odată cu cucerirea musulmană. I-au dat să bea vin amestecat cu fiere. înlocuind-o cu o fereastră grilată. Apoi au şezut jos şi-L păzeau. şi lui Ioan Botezătorul. din stânga staţiei a unsprezecea. După ce L-au răstignit." 36. 37. Maria. fiind dedicată mamei lui Iisus Sf.Aceasta este singura dintre capelele “Sfântului Mormânt”. s-a blocat intrarea la Golgota. dar. Staţia este la capătul treptelor. n-a vrut să bea. 27/33-37). şi vizitatorii Golgotei o pot privi printre grilajele ferestrei. din 1187. 35." În perioada cruciaţilor. suind aceste trepte se putea intra direct la “Căpăţâna” (Golgota). Împăratul iudeilor. I-au împărţit hainele între ei.

.

Această stâncă a fost înlăturată în secolul al IV-lea. pentru a se putea construi biserica Pronosul Mormântul lui Iisus Biserica Sfântului Mormânt Dealul Golgota .

אבי. Iisus zicea: "Tată. 23/33-34) descrie crucificarea lui Hristos. L-au răstignit acolo. Sacrificiul lui Isaac. סלח להם. Iisus zicea: "‫". în centrul plafonului (Mandorla = Aureolă de formă ovală). căci nu ştiu ce fac!" Ei şi-au împărţit hainele Lui între ei. căci nu ştiu ce fac!“ = “Avi. doar ca să ispăşească păcatele omenirii. Aşa precum Avraham a trebuit să-şi sacrifice singurul său fiu (deşi în cele din urmă Isaac nu este sacrificat). iartă-i. Alte mozaicuri de pe tavan au fost concepute de către P. trăgând la sorţi. Trifoglio şi descriu: cum Iisus a fost bătut în cuie pe cruce. pe El şi pe făcătorii de rele: unul la dreapta. la fel şi Dumnezeu şi-a sacrificat unicul său fiu. ca o anticipare şi ca un simbol al sacrificiului lui Hristos. Altarul de argint. iartă-i. şi altul la stânga. D'Achiardi. Când au ajuns la locul numit "Căpăţâna". este considerat în tradiţia creştină.Doar câţiva păşi despart staţia a unsprezecea de a zecea. apoi renovată de către Antonio Berlucci. de către “Ferdinad-I De Medici” din Florenţa. a rămas doar un portret al lui Iisus. ki einam iodiim ma şe hem osim!” . Evanghelia după Luca. כי אינם יודעים מה שהם עושים‬ "Tată. Staţia a unsprezecea este pe partea dreaptă a Golgotei. a fost donat în 1588. şi aparţine franciscanilor. Capela sub forma şi ornamentele sale actuale a fost concepută în 1937. slachh lahem. 33. femeile sfinte. la picioarele crucii şi jertfirea lui Isaac. Dintre mozaicurile care au fost acolo în timpul perioadei cruciaţilor. (cap. iar mozaicurile de pe pereţi au fost făcute de către L. 34.

Mandorla Jertfirea lui Isaac Femeile sfinte Iisus este prins în cuie pe cruce .

Isus a strigat cu glas tare: "Eli." 50. Roca originală a Golgotei este crăpată. odată cu moartea lui Iisus. pe care Iisus a fost crucificat. Şi îndată perdeaua dinăuntrul Templului s-a rupt în două. "אלי. l-a umplut cu oţet. prin deschizătura din centrul discului de argint. lama şăvactani?". אלי. . Unii din cei ce stăteau acolo. 49. Eli. pentru a atinge roca Golgotei originale. Isus a strigat iarăşi cu glas tare şi Şi-a dat duhul.‫"אלי. pământul s-a cutremurat. אלי‬ ִ ֵ ִ ֵ ַ ּ ִ ּ ּ ּ ּ ִ ֵ ִ ֵ (Matei: cap.27/45-51) "‫ ני‬s-a făcut ּ întuneric peste toată ţara. l-a pus într-o trestie şi I-a dat să bea. . indică locul crucilor hoţilor. de ce M-ai părăsit?" 47. למה שבַקתּני" כלומר. De la ceasul al şaselea până la ceasul al nouălea ּ‫למה עז ַבּת‬ 46. încă de la cutremurul produs. de sus până jos. unde a fost înfiptă crucea. Pe fiecare parte a altarului. 51.Staţia a douăsprezecea. câte-o lespede de marmură neagră. ִ ֲ ּ 45. Dar ceilalţi ziceau: "Lasă să vedem dacă va veni Ilie să-L mântuiască. Şi pe la ceasul al nouălea. Sub altar un disc de argint cu centrul deschis (ca şi o şaibă) simbolizează "locaţia exactă". unul din ei a alergat de a luat un burete. când au auzit aceste vorbe. Pelerinii stau la rând la o coadă destul de lungă. Dumnezeul Meu. Staţia este pe partea stângă a Golgotei fiind în posesia Grecilor Ortodocşi. precum e descrisă în Noul Testament. au zis: "Strigă pe Ilie!" 48. adică: "Dumnezeul Meu. simbolizează locul în care Iisus a murit pe cruce. stâncile s-au despicat. care au fost răstigniţi împreună cu Iisus. Şi îndată.

.

Marele Templu şi jertfelor sale. 36. străpuns credinţa şi Sfintele Scripturi. sângele lui Iisus care s-a scurs prin fisura stâncii provocată de cutremur. . Ruperea draperiei din Marele Templu. Sacrificiul ultimativ suprem. este acum direcţionată către Aici este arătată fisura stâncii Golgota. legenda “Lanciei Sfinte” a lui Longinus = “Lancia Sacra di Longinus”. şi ziua aceea de Şabat era o zi mare Nota autorului: După părerea mea. Aceste lucruri s-aucurs subteranbiserica de Km.căci era ziua Pregătirii. Spre sfârşitul Evangheliei.credinţei creştine a devenit cunoscută prin păgân (Longinus). din ea sânge 35.19/31-37) 31. Faptul că Iisus a fost identificat de către un soldat păgân dovedeşte că credinţa în Iisus nu va găsi un teren fertil printre evrei şi va fi în principiu adoptată de către neamuri." 37. reprezentate prin soldatul roman.iudeii au rugat pe Pilat să zdrobească fluierele că aici fie luaţi de pe cruce. Însă picioarelor. . Şi. până la Hevron. dovedit şi celuilalt care fusese răstignit împreună cu El. prin moartea lui Hristos de la păcatul antic a lui Adam şi Eva. eliminând necesitatea unor jertfe suplimentare. a adevărul. este o formă de închidere a unui cerc: divinitatea lui Iisus a fost declarată din cer pe când L-a botezat Ioan Botezătorul. dovada că sfinţenia lui Dumnezeu. conform făcut. Aceasta simbolizează curăţarea umanităţii. Scriptura mai zice: "Vor vedea peposibil.Potrivit tradiţiei creştine. Ostaşii au venit deci şi au zdrobit fluierele picioarelor celui dintâi. ultimii ani că Adam şi Eva sunt îngropaţi la nivelul în 33. şi îndată a ieşitînseamnă că şi apă. trecând oasele Lui nu va fi întâmplat ca să se împlinească Scriptura: "Niciunul din fresco din vreo 30 “San Marco” din Florenţa şi prin preajma mormintelor Patriarhilor. s-a Hagadol) căpetenia ierarhiei din prin care s-a scursasângele lui Iisus şi a picurat pe craniul lui Adam. Când au venit la Isus şi maivăzut căal “Peşterii I-au zdrobit fluierele neputând cel au de jos murise. relatată la începutul Evangheliei. veşnic toate poporele şi nu doar poporului evreu. Se ştie mai de demult şi s-a apoi pe ale 32. Fapt Cine au străpuns. pentru ca şi Sfânta Lancie Longinus” precum apare pe acest“ voi să credeţi. Că Iisus este Fiul lui Dumnezeu. în această descriere a tradiţiei creştine." mormântul lui Adam. nu Patriarhilor”. îngropat sub stânca Golgotei (de unde îi şi provine numele). până la sfărâmat. Faptul acesta este adeverit de cel ce l-a văzut: mărturia lui este adevărată. Capela lui Adam simbolizează în ochii Bisericii creştine. 34. s-a strecurat o mică eroare. şi el ştie că spune sângele lui Iisus strecurându-se prin această fisură. datorită diferenţei dintre nivelurile terestre. în altă parte. a picurat pe craniul lui Adam. Nu mai e necesar a se baza pe Marelui Preot evreu (Cohen roşie. credinţa unui soldat roman. care separa interiorul sanctuarului de lumea din afară. ( Evanghelia lui Ioan cap. De frică să nu rămână trupurile pe cruce în timpul Şabatului . s-ar puteapicioarelor celor răstigniţi şi să . şi acum din nou la sfârşitul Evangheliei prin răstignirea Sa pe pământ. ci unul din ostaşi I-acontrazicecoasta cu o suliţă.

în 1778. “Piatra de Uns” se află la poalele Golgotei. numit “Maica Domnului în Suferinţă" .A treisprezecea staţie este marcată print-un altar aflat în posesia franciscanilor dedicat Sfintei Maria. vizavi de intrarea principală a “Bisericii Sfântului Mormânt”. Maria primind în braţele sale trupul neînsufleţit al sfântului ei Fiu. . cu “Piatra de Uns”. Această staţie relativ recentă. ungându-I trupul cu smirnă şi aloe. e în principiu acceptată de franciscani. În generaţiile precedente. Această staţie păstrează memoria coborârii lui Iisus de pe cruce. de a lega acţiunea coborârii de pe cruce. pe care a fost culcat Iisus după ce l-au dat jos de pe crucea răstignirii. Alături de altar este aşezată o statuie a Madonei. În acest loc a stat Sf. care a fost adusă din Portugalia – Lisabona. se obişnuita câteodată.

.

Au luat deci trupul lui Iisus şi L-au înfăşurat în fâşii de pânză de in. . Din pricină că era ziua Pregătirii iudeilor. care era ucenic al lui Iisus. şi în grădină era un mormânt nou. În locul unde fusese răstignit Iisus era o grădină. cu miresme. Nicodim. După aceea. dar pe ascuns.19/38-42 38. a lui Iosif din Arimateea. pentru că mormântul era aproape. de frica iudeilor. în care nu mai fusese pus nimeni. care la început se dusese la Iisus noaptea. (Ioan cap. Pilat i-a dat voie. 41. au pus acolo pe Iisus. 40. a venit şi el şi a adus o amestecătură de aproape o sută de litri de smirnă şi de aloe. a rugat pe Pilat să-i dea voie să ia trupul lui Isus de pe cruce. El a venit deci şi a luat trupul lui Iisus. 42.Conform Noului Testament Iisus a fost îngropat în parcela mortuară ). 39. Iosif din Arimateea. după cum au obicei iudeii să îngroape.

. Mormântul are două părţi: un antreu (pronaos). pentru a oferi “Căii Suferinţei” (Via Dolorosa) . O uşă scundă. Nu toţi creştinii primesc identificarea “Bisericii a Sf. dă înspre mormântul în sine.Mormântul lui Hristos este situat în centrul rotondei. Astfel deasupra ediculului se află un mare decor conic. închizând intrarea la peştera mormântului iniţial. cu emblema coroanei ruseşti. Iniţial. (Poarta Damasc) Unii creştini consideră învierea lui Isus. În camera căptuşită cu marmură a mormântului. o magnifică construcţie concentrică (rotonda). au săpat în jurul mormântului. mormântul lui Iisus făcea parte dintr-un complex de morminte cioplite în stâncă. urnele funerare) mormântului l-au mărginit cu pereţi de marmură . 13 ale grecilor. Cultele protestante recunosc mormântul lui Isus. Pentru a-I evidenţia mormântul. În părţile laterale ale capelei sunt două orificii rotunde. arhitecţii bizantini. ca fiind staţia a cincisprezecea. Mormântul este acoperit cu marmură având deasupra sa trei gravuri ce simbolizează învierea lui Iisus (pe greceşte – ΑνάστασηAnastasi). ce folosesc la emiterea flăcărilor sfinte şi a distribuirii luminii sfânte enoriaşilor greci ortodocşi. ◊ nișă în care se păstrează portretele morților. În pronaos se află o bucată din piatra care a fost rostogolită. în sâmbăta mare de Paşti. iar cel actual. 13 fiind ale latinilor. Ediculul anterior a fost distrus de un incendiu în 1808. un final de o conotaţie pozitivă. a fost ridicat în 1810 de către grecii ortodocşi.-lui Mormânt” ca fiind mormântul lui Iisus. ca fiind “Mormântul din grădină” situat în afara oraşului vechi la nord de Poarta Şhkhem. în timp ce ediculul (monument funerar dintr-un mic edificiu în forma unui templu. cu contribuţia donaţiei ţarului rus. 13 ale armenilor şi 4 ale copticilor. Una dintre dovezi că acesta este mormântul lui Iisus. ziua şi noaptea. cunoscut sub numele de “Capela Îngerului” şi o altă cameră a mormântului în sine. este faptul că mormântul e gol. construind deasupra sa. sunt 43 de candele ce ard mereu. deoarece Iisus a reînviat după trei zile.

Sf. Lumină de Paşti .

ci ca lumea să fie mântuită prin El. (Ioan cap.16. în adevăr. că a dat pe singurul Lui Fiu. Dumnezeu. n-a trimis pe Fiul Său în lume ca să judece lumea. 17. Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea. 3/16-17) ANASTASI = ÎNVIEREA . pentru ca oricine crede în El să nu piară. ci să aibă viaţa veşnică.

Autori: Iosi S. Avni si Bendris Toader Pepe Melodia:Les Ailes de Lumiere Muzica:Michel 09/08/11 .09/08/2011 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful