Capitolul 1. ROL, CONDITII, ALCATUIRE, CLASIFICARE 1.1.

Rolul ambreiajului pe autovehicul Din punctul de vedere al organelor de masini, ambreiajul este un cuplaj (leaga capetele a doi arbori dispusi unul in prelungirea celuilalt, fara sau cu abateri de la coaxialitate) intermitent (asigura cuplarea si decuplarea arborilor fara demontarea sau remontarea cuplajului) comandat (decuplarea sau cuplarea se fac ca urmare a unei comenzi) normal cuplat (in stare normala este in situatia cuplat). Pe autovehicule se intilneste si sub forma de cuplaj intermitent automat , adica cuplarea sau decuplarea au loc automat in functie, cel mai adesea, de turaria motorului cu ardere interna. Pe automobil ambreiajul se intilneste in trei variante functionale: ° in transmisie, intercalat intre motor si schimbatorul de viteze, pentru transmiterea momentului motor; °°ca organ de cuplare si decuplare a treptelor de viteza in transmisiile automate; °°°cuplaj de siguranta pentru limitarea valorii maxime a momentului de torsiune. In figurile 1.1. a si b se prezinta ambreiajul pentru transmiterea momentului intre motor si schimbatorul de viteze.

Fig.1.1.a. Ambreiajul folosit pentru transmiterea momentului intre motor si SV la un autoturism

1

1. Ambreiajul folosit pentru transmiterea momentului intre motor si SV la un autocamion 2 .1.Fig.b.

Ambreiajul ca organ de cuplare si de decuplare a treptelor de viteza intr-o transmisie automata In figura 1.2 se prezinta ambreiajul ca organ de cuplare si decuplare a treptelor de viteza dintr-o transmisie automata.In figura 1.1. 3 . Fig.3 se prezinta ambreiajul drept cuplaj de siguranta dintr-un demaror electric de mare putere.2.

Ambreiajul drept cuplaj de siguranta intr-un demaror electric de mare putere Obiectul acestui curs este studiul ambreiajului ca organ pentru transmiterea momentului intre motor si schimbatorul de viteze. Ambreiajul serveste la: A. Operatia de decuplare a ambreiajului se numeste debreiere.b Fig.3.1. 4 .decuplarea temporara a motorului de transmisie necesara cind: •este pornit electric motorul cu ardere interna la temperaturi scazute pina se atinge regimul de functionare stabila a acestuia. Operatia de cuplare a ambreiajului se numesta ambreiere. schimbatorul de viteze fiind cuplat. •pentru schimbarea treptelor de viteza. B.cuplarea progresiva a motorului cu restul transmisiei la pornirea de pe loc sau dupa schimbarea treptelor de viteza. •la frinarea automobilului pina la oprire.

Pentru pornire este necesara intreruperea legaturii dintre motor si restul transmisiei prin decuplarea ambreiajului. Ambreiajul trebuie sa transmita momentul motor maxim chiar si in cazul cind garniturile de frecare sunt uzate la limita admisibila. Ambreiajul trebuie sa aiba siguranta ridicata in functionare. rezistenta la uzura si o durata de serviciu cat mai mare. Folosirea ambreiajului in transmisia automobilului este impusa de folosirea motoarelor cu ardere interna care nu pot porni sub sarcina. componentele sale se incalzesc. cuplarea schimbatorului de viteza in prima treapta si apoi cuplarea progresiva a ambreiajului simultan cu actionarea usoara a acceleratiei. deoarece rotile dintate sunt sub sarcina partiala. D. in ambele sensuri. a vibratiilor torsionale provenite din functionarea motorului sau din deplasarea automobilului pe cale.2. Eforturi reduse pentru actionarea pedalei ambreiajului in conditiile unei curse limitate a acesteia se realizeaza prin proiectarea corespunzatoare a sistemului de actionare. rapida si sa necesite din partea conducatorului auto eforturi reduse. Pentru automobilele moderne obisnuite fiabilitatea ambreiajului trebuie sa fie 5 . garniturile de frecare se uzeaza sau shiar se ard. Daca decuplarea ambreiajului nu este completa au loc urmatoarele fenomene: ° schimbarea treptelor de viteza se face cu socuri si zgomote.limitarea valorii maxime a momentului de torsiune din restul transmisiei (cuplaj de siguranta). ambreiajul patineaza. Patinarea ambreiajului conduce la efectele prezentate mai sus. Daca cuplarea ambreajului se face brusc apar smucituri indeosebi la pornirea de pe loc a automobilului.izolarea intre motor si transmisie. Conditiile impuse ambreiajului -Decuplarea ambreiajului trebuie sa fie completa. -Cuplarea ambreiajului trebuie sa fie progresiva si perfecta (fara patinare in timpul rularii). dar si dupa schimbarea treptelor de viteza. efectul fiind uzura dintilor rotilor dintate sau a cuplajelor din schimbatorul de viteze. 1. pentru o cursa la pedala limitata. ° daca schimbatorul este cuplat si motorul functioneaza. Se poate afirma ca ambreiajul este cel mai solicitat organ al transmisiei automobilului (parcurgerea in trafic urban aglomerat a unei distante de 10km implica actionarea pedalei ambreiajului de zeci de ori).C. care conduc la accentuarea uzurii automobilului si la reducerea confortului.

Sistemul de actionare sau de comanda al ambreiajului are in componenta doua parti: a)sistemul interior de actionare cuprinde pisele si subasamblele care realizeaza comanda ambreiajului si sunt situate in interiorul carterului. Partea condusa – este acea parte a ambreiajului care este in legatura cinematica directa cu arborele de intrare (primar) al schimbatorului de viteza. ambreiajul este decuplat. -Alte conditii generale impuse ambreajului sunt: ° moment de inertie si masa proprie cat mai reduse.arcul (arcurile de presiune). ° sa aiba o constructie simpla si un pret de cost cit mai scazut.3. .discul sau discurile conduse ale ambreiajului. Ea poate fi identificata ca fiind acea parte a ambreiajului care nu se roteste cind motorul e in functiune. ° sa fie usor de intretinut sau daca e posibil sa nu necesite operatii de intretinere. 3. ambreiajul e decuplat.placa sau discul de presiune.arborele ambreiajului. 6 .aceeasi cu a scuimbatorului de viteze de exemplu. 2.furca ambreiajului. Compunerea ambreiajului Ambreiajul este compus din urmatoarele parti principale: 1.inelul de debreiere. iar automobilul sta pe loc si cuprinde urmatoarele componente: .mansonul de debreiere cu rulmentul de presiune si suportul sau. Ea poate fi identificata ca fiind acea parte a ambreiajului care se roteste cind motorul este in functiune. 1. ° parametrii de baza sa varieze cat mai putin in timpul exploatarii si sa fie prevazut cu dispozitive pentru reglare. Partea conducatoare – este acea parte a ambreiajului care este montata pe volantul motorului.parghiile de debreiere. ° dimensiuni de gabarit limitate (diametrul exterior maxim al garniturilor de frecare este limitat la 430 mm). ° sa fie echilibrat dinamic.carcasa interioara a ambreiajului: . . . . In varianta cea mai completa el cuprinde urmatoarele: . . iar automobilul sta pe loc si cuprinde urmatoarele componente principale: . adica sa functioneze fara reparatii (numai executarea operatiilor de intretinere prescrise) pe toata durata de viata normala a automobilului.

El are mai multe variante constructive si constituie un criteriu de clasificare a ambreiajelor asa cum se va vedea in continuare. Compunerea ambreiajului mecanic 1. 7 .mecanice-transmit momentul prin intermediul lucrului mecanic de frecare dintre suprafetele de contact aflate sub actiunea unor forte normale de apasare.electromagnetice-transmit momentul prin intermediul energiei cimpului electromagnetic generat de un electromagnet alimentat de la sursa de curent a automobilului.4.hidraulice-transmit momentul prin intermediul energiei cinetice a unui lichid de lucru.1. . In figura 1. . Ambreiaj cuplat Ambreiaj decuplat Fig.b) sistemul exterior de actionare cuprinde toate piesele si subansamblele montate intre pedala ambreiajului si capatul furcii ambreiajului. este prezentata schematizat compunerea ambreiajului mecanic pentru un ambreiaj cu arcuri elicoidale periferice. Clasificarea ambreiajelor Clasificarea ambreiajelor se face dupa urmatoarele criterii: A.4.4. Dupa modul de transmitere a momentului ambreiajele sunt: a) ambreiaje simple care pot fi: .

centrifugale – realizeaza forta de apasare numai prin forta centrifuga a unor contragreutati.ambreiaje neautomate cu servomecanism de tip hidraulic. . 3° Dupa modul de realizare a fortei de apasare ambreiajele sunt: . . . Observatii:a) Ambreiajele centrifugale sunt actionate automat in functie de turatia motorului prin insasi principiul lor de functionare.bidisc.ambreiaje neautomate comandate de forta musculara a conducatorului auto prin actionare mecanica sau hidraulica. 2° Dupa numarul discurilor conduse sunt ambreiaje: .cu arc central diafragma cu sau fara taieturi pe generatoare. .multidisc.uscate – lucreaza in atmosfera protejate de carterul construit neetans.electric sau combinat care reduce efortul depus de conducatorul auto pentru actionarea pedalei ambreiajului. b) Ambreiajele mecanice electromagnetice se preteaza cel mai usor adaptarii unui sistem automat de actionare. Obiectul acestei lucrari il constitue studiul ambreiajelor mecanice.suprafete de frecare conice. electric sau combinat in functie de pozitia pedalei de acceleratie. . . . 8 .cu arcuri elicoidale periferice. care se clasifica astfel: 1° Dupa forma suprafetelor de frecare sunt ambreiaje cu: .ambreiaje automate actionate hidraulic. fara interventia conducatorului auto.suprafete de frecare cilindrice. turatia si sarcina motorului sau de pozitia manetei schimbatorului de viteze. Dupa modul de actionare ambreiajele sunt: .cu arc central elicoidal conic sau cilindric. .electromagnetice – forta de apasare a discurilor este forta electromagnetica.suprafete de frecare plane.monodisc.semicentrifugale – realizeaza forta de apasare mixt. 4° Dupa mediul in care lucreaza ambreiajele sunt: .pneumatic. .b) ambreiaje combinate care constau din alaturarea a doua ambreiaje simple. B. atat cu arcuri periferice cat si sub actiunea fortei centrifuge a unor contragreutati. . . pneumatic.

centrifugal. uscat. uscat.umede – lucreaza in baie de ulei carterul fiind construit etans.Autoturismul LOGAN are un ambreiaj mecanic. uscat. Exemple de incadrare a ambreiajelor mecanice de pe citeva automobile in clasificarea de mai sus: . .. . monodisc. cu arc central diafragma cu taieturi pe generatoare si sistem de actionare mecanic cu cablu. bidisc. monodisc. monodisc. cu arcuri elicoidale periferice cu sistem de actionare hidraulic neautomat.Autobuzul Saviem SC10 are un ambreiaj mecanic. 9 .19T Privilege EU3 are un ambreiaj mecanic.Autocamionul Renault Premium 420. cu arc central diafragma cu taieturi pe generatoare si sistem de actionare neautomat servoasistat hidro-pneumatic.Autocamionul ROMAN R 8135 F are un ambreiaj mecanic. uscat. .