ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVA FACULTATEA „BUSINESS ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR” CATEDRA ” MANAGEMENT”

RAPORT
„Managementul riscurilor in afaceri”

Autor: studenta grupei învaţămînt cu frecvenţă redusă Snejana

A verificat: Stihi Liudmila

Descrierea activității întreprinderii cu capital mixt SA „Lactalis Alba” Caracteristica generala a intreprinderii.1 Analiza concurenţei întreprinderii „Lactalis Alba” SA. Definirea riscurilor si stabilirea influentei acestora asupra intreprinderii Metode de minimizare a riscurilor. Analiza SWOT a intreprinderii.Chisinau 2011 CUPRINS 1. Concurentii intreprinderii “ Lactalis Alba” SA 3. 1. 3. Riscurile depistate si metodele de minimizare a acestora. Concluzii Bibliografie 2 .

Principalele produse oferite de societate sunt : - laptele de consum . produsele lactate proaspete . diferite tipuri de cascaval importat . care corespund tuturor cerinţelor de calitate. Scopul întreprinderii este de a aproviziona piaţa autohtonă cu produse lactate. 3 . Piaţa internă care apreciază în mod deosebit produsele Lactalis Alba. distribuitorii zonali localizaţi în toate regiunile Moldovei. In procesul de productie compania utilizeaza ca materie prima laptele proaspat - - natural. conservarea. si standartizate. comercializarea laptelui si a produselor lactate. Este o societate cu capital mixt. prelucrarea. Moldo-Franceza. colectarea. chefir cu diferite adaosuri din fructe . Firma Lactalis Alba beneficiază de o dotare tehnica performantă. care îi permite realizarea unei game diversificate de articole cu o productivitate înaltă. colectat de la fermieri din satele RM. Sediul central fiind la Chisinau dar linia de productie la Soroca. Principalele servicii prestate sunt distributia si comercializarea prin retea proprie a produselor lactate. untul . iaurtul fluid .1. si a marfurilor alimentare. biochefir . Distribuţia realizîndu-se prin: • • reţeaua de magazine alimentare din oras. iaurturi si brinzica importata din Ucraina . branzeturile .1 Caracteristica generala a intreprinderii Compania Lactalis Alba activeaza de mult timp in domeniul alimentar in Republica Moldova şi este specializată în producerea si comercializarea produselor lactate. constituie o preocupare permanentă pentru noi.

3) modernizarea continuă a dotării tehnice pentru alinierea la cerinţele mondiale actuale. cît şi pe cea externă.Scopurile companiei Lactalis Alba stabilite pentru viitorul apropiat sunt: 1) promovarea mărcii Alba atît pe piaţa internă. 4) păstrarea bazei de clienţi şi a preţurilor cît mai competitive. 4 . 2) menţinerea calităţii.

1. ceea ce imprima societatii si o scadere a ofertei in timpul iernii . „Opportunities” (Oportunităţi. • cresterea vanzarilor fata de anul precedent .2 Analiza SWOT a întrprinderii „Lactalis Alba” SA SWOT reprezintă acronimul pentru cuvintele englezeşti „Strengthts” (Forţe. • folosirea in procesul de productie a laptelui proaspat si nu a laptelui praf ca alte companii. • societatea nu prezinta un grad mare de dependenta fata de un client sau un grup de clienti. acoperind o zona de peste 50% din piata locala . Puncte slabe: • fluctuaţia cadrelor • profitabilitate in scadere fata de anul precedent . caracterizata prin variatii mici ale ratei dividendului. 5 . • societatea ofera o gama diversificata de produse lactate. • materia prima lapte variaza de la un anotimp la altul. iar următoarele două privesc mediul şi oglindesc impactul acestuia asupra activităţii firmei. • creşterea vînzărilor faţă de anii precedenţi. Şanse) şi „Threats” (Ameninţări). „Weaknesses” (Slăbiciuni. • utilizarea tehnologiilor de vîrf în procesul de producere. Puncte slabe). • politica stabila de dividend. • valori favorabile ale lichiditatii si solvabillitatii. Puncte forte). Puncte forte: • datorită produselor şi preţurilor atractive întreprinderea se bucură de o imagine favorabilă. • situatie nefavorabila a echilibrului financiar la finalul anului 2007 . • multimea concurentilor . Primele două privesc firma şi reflectă situaţia acesteia.

gusturilor sau preferinţelor clienţilor • creştere mai lentă. stagnare sau chiar recesiune a pieţei • intrarea unor noi competitori pe piaţă • cererea crescândă pentru produse de substituţie • presiunea crescândă a concurenţei • vulnerabilitate la fluctuaţiile mediului de afaceri 6 . calitative şi ieftine • extinderea nomenclatorului de poduse oferite • existenţa cererii de noi produse pe pieţile existente • existenţa cererii produselor companiei pe noi pieţe de desfacere • posibilităţi de încheiere a unor alianţe. acorduri etc.Oportunitaţi: • pătrunderea pe noi pieţe de desfacere • găsirea unor noi surse de materii prime. avantajoase cu diverse companii din străinătate Ameninţări: • costul materiei prime e în continuă creştere • adoptarea unor reglementări legislative sau normative restrictive cu impact nefavorabil • intrarea intr-o perioadă de recesiune economică la nivel naţional sau internaţional • schimbări demografice nefavorabile • schimbări ale nevoilor.

 existenţa anumitor dificultăţi în procesul de transpotare a comenzilor. rezultată din deţinerea în stare nefavorabilă a mijloacelor fixe respective. condiţionate de scoaterea din funcţiune a noi pieţe de desfacere pentru comercializarea produselor. care s-ar putea ivi în momentul alegerii unei Riscurile operaţionale. condiţionat de reorientarea cumpărătorilor produselor Alba către produsele de acelaşi fel importate sau realizate de alte întreprinderi concurente.  Riscul comercial.2.  Riscuri ce afectează personalul întreprinderii care pot fi reprezentate de fluctuaţia cadrelor. în ansamblu. într-o fază de început.  utilajelor. care ar putea apărea în cazul în care s- ar defecta cîteva utilaje sau ar exista întîrzieri în livrarea materiilor prime a căror stocuri la întreprindere sunt zero. rezultatul final sunt o consecinţă. care ar influenta mediul de afaceri. dar şi activitatea companiei. deoarece performanţa. legate de întîrzieri în livrarea comenzilor sau Riscuri ce afectează bunurile. de a identifica şi a acţiona în sensul valorificării oportunităţilor existente pe piaţă într-o perioadă determinată. s-ar putea produce o schimabare radicală în viaţa politică a Republicii Moldova. Dacă ar fi să analizăm riscurile la care e supusă întreprinderea „Lactalis Alba”. anticipării şi controlului riscurilor. dat fiind faptul că se apropie alegerile parlamentare. Un manager care ştie când să-şi asume un risc şi cum să conducă întreprinderea întrun mediu concurenţial de afaceri este într-adevăr unul de succes. 7 . am putea reliefa următoarele tipuri de riscuri:  Riscul politic.  Riscul legat de strategie. Aceasta contribuind la întreruperea procesului de producţie.1 Definirea riscurilor si stabilirea influentei acestora asupra intreprinderii Succesul în afaceri este influenţat în mod direct de capacitatea managerilor de a fundamenta decizii în condiţii de risc. în particular. a identificării.  Riscul legat de sfera de producţie.

 Riscuri admisibile.  către consumatori a noilor produse importate. ceea ce ar putea conduce spre faliment.  decît toată averea firmei. de exemplu imobilizări de capital semnificative în anumite investiţii care nu aduc profit. 8 . la care poate fi atribuit riscul necomercializării Riscuri critice reprezentate de pericolul neacceptării sau necumpărării de Riscuri catastrofale generate de pierderi în mărime egală sau mai mari produselor într-o anumită perioadă de timp.

. In conformitate cu zilele de astazi. cu prezentarea obligatorie de referinta. Imbunatatirea fluxului informational intre diversele subdiviziuni ale intreprinderii se realizeaza printro evidenta sistematica asupra activitatii fiecareai subdiviziuni in parte si informarea corecta si oportuna a conducerii pentru a se lua decizii eficiente. 9 . penalitati. informatii complete despre datele intreprinderii sau datele personale. Alegerea corecta a personalului firmei in urma unui sistem mai complex Intocmirea corecta a contractului de afaceri. 4. probabilitatea aparitiei riscurilor aste imensa de aceea antreprenorul trebuie sa ea toate masurile necesare de a evita evolutia lor. cit si la nivel de angajati sau altfel spus a se tine la curent cu ultimele modificari efectuate in rechizitele intreprinderilor partener sau informatiile despre modificarile effectuate in cadrul acestora. Respectiv pentru protectia tainei comerciale a firmei este necesar de a organiza corect: . - controlul asupra vizitelor facute pe teritoriul firmei de persoanele straine. Actualizarea bazei informationale a intreprinderii atit la nivel de parteneri . 3.ocrotirea teritoriului organizatiei si a cladirilor. de munca cu indicarea de de selectare. Organizarea protectiei tainei comerciale a firmei care la rindul ei poate favoriza sau defavoriza activitatea. Respectiv din nevoia de a le evita se sugereaza de a intreprinde urmatoarele actiuni: 1.2.2 Metode de minimizare a riscurilor. 2. 5.controlul asupra mijloacelor de copiere si multiplicare a documentelor. termene limita. informatii de contact.

Afirmaţia lui a fost demonstrată de către practicieni. o piaţă. în condiţiile actuale. Concurenţa este cel mai riscant element al mediului pentru că. Renumitul strateg Bruce Henderson menţiona că orice strategie depinde de concurenţă.) sunt mai mici. nivelul costurilor etc. între ele se va manifesta o anumită rivalitate. nici pe departe nu mai este suficientă. caracteristicile produsului. care este influenţat mai puţin de conjunctură. Întotdeauna când pe o piaţă oarecare există mai multe întreprinderi care vând sau cumpără aceeaşi marfă. dacă doreşti să ai succes pe piaţă cu un nou produs sau serviciu. trebuie 10 .1 Analiza concurenţei întreprinderii „Lactalis Alba” SA Cunoaşterea consumatorilor este o condiţie extrem de necesară pentru succesul pe piaţă. poate reînvia şi se poate dezvolta dacă încep să se dezvolte relaţii de concurenţă (şi invers). în primul rând reprezintă un studiu de conjunctură spre deosebire de ciclul de producţie de exemplu. care spuneau la rândul lor. În final. cu cât creşterea pieţei este mai lentă. accesul la resurse.3. potenţialul de creştere a căreia este redus la zero. Concurenţa reprezintă risc şi pentru că este foarte receptivă la strategiile şi tacticele lansate pe piaţă. cu cât numărul de concurenţi este mai mare şi cu cât diferenţele dintre aceste întreprinderi (în ceea ce priveşte mărimea. În al treilea rând s-a demonstrat că o acţiune de concurenţă duce în mod inevitabil la o reacţie de concurenţă. dar. Această rivalitate este cu atât mai puternică.

dar s-ar putea extinde în orice moment.afacerile care ofera produse sau servicii care pot substitui produsele pe care le oferă „Lactalis Alba” SA. 11 . însa livrează un produs apropiat. Acestea sunt companii de la care clienţii ar putea cumpăra cu uşurinţă în loc sa cumpere aceleaşi produse de la întreprindere şi din acest motiv. apoi să determini avantajele companiei tale pe care le ai faţă de concurenţi. Aceasta se adresează pieţei avînd valori si obiective similare. din cauza că nu toţi concurenţii sunt la fel. Actualmente pe pita RM activeaza si alte intreprinderi producatoare de priduse lactate. „JLC” SA Chisinau.mai întâi să cunoşti bine situaţia de pe această piaţă şi concurenţa. acestea vor încerca să reproducă produsele sau să presteze servicii similare. În această categorie pot fi încadraţi: SC”Lapmol” SRL Chisinau . Pentru o analiză eficientă a acestora e necesară clasificarea lor în: . Şi anume. Un alt tip de clasificare. SA”Incomlac”.viitoare.indirecţi. Acest proces presupune o analiză pieţei producătorilor de produse lactate şi apartenenţa celor care sunt pe respectiva piaţă a unui anumit segment de piaţă. „Cupcini” SA. concurenţa cea mai intensă este din aceasta direcţie.direcţi.afacerile care oferă produse şi prestează servicii similare sau sunt substituiente foarte apropiate a ceea ce oferă „Lactalis Alba” SA. fiecare din ei afectînd mai mult sau mai putin afacerea. SC „Lapmol”SRL.firmele deja existente care încă nu au intrat pe segmentul de piata pe care se află compania analizată. „Cupcini”SA. Primul pas în analiza cocurenţei îl reprezintă identificarea concurenţilor. atunci cînd concurenţa va observa că pe segmentul respectiv de piaţă întreprinderea înregistrează succes. „Incomlac” SA Balti. In cazul nostru nu avem astfel de concurenti. . dată de marketing. . este:  Concurenţa pe produs reprezintă acele companii care oferă bunuri ce se încadrează în aceeşi categorii de preţ şi au caracteristici similare: „JLC” SA.

etc. „Incomlac” SA. concurentii indirecţi şi viitori putîndu-se cifra la zeci. în această categorie pot fi incluşi următorii concurenţi reali: SC „Lapmol” SRL.  Concurenta pe substituienti. Concurenta pe ramura: în această categorie intra deja toţi producători de produse lactate.deoarece nu toţi clienţii sunt foarte specifici în cerinţele lor şi pot fi uşor convinşi. Actualmente. „Incomlac” SA. aici pot fi incluse şi companiile ce produc ingheţata. „JLC” SA. În schimb. „Drancor” SA.insa ar procura orice alt produs care se incadreaza in suma respectiva. trebuie trasat un prag cînd vine vorba de identificarea concurenţilor şi anume în jurul celor care vor avea un impact real asupra afacerii în timp. „Cupcini” SA. sunt firme mult mai mici decit cele mentionate. Aceşti 5 concurenţi sunt analizaţi detaliat în tabelul ce urmează: Tabelul 1: Analiza concurentilor dupa anumite criterii Criterii Lactalis Calitatea materiei prime Pret Calitatea produselor finite 4 4 3 4 3 3 2 4 3 4 Alba 5 Concurenti Incomlac JLC Lapmol 4 3 4 Cupcini 5 12 .  Concurenta pe clienţi. în cadrul acestui grup se desfăşoară lupta pentru consumatorii care ar avea bani si ar fi dispusi sa cumpere produse de la „Lactalis Alba”. Identificarea tuturor concurenţilor şi potenţialelor surse de concurenţă este o sarcină imposibilă. sute sau chiar mii. cum ar fi: „Sandriliona” SRL. în această categorie intră toate întreprinderile care fabrică produse asemănătoare.

8 apoi urmeaza „Incomlac” SA.6 3. Acest fapt ar trebui sa motiveze compania sa fie mai receptiva la toate modificarile mediului extern. fiecare avind o pondere mai mica sau mai mare. cit si doliantele consumatorilor. aici incluzindu-se atit inovatiile tehnologice. mai bun şi cumpărătorilor.6.Diversificarea gamei sortimentale Canalulul distributie MEDIA de 3 4 5 4 4 5 3 5 2 2 4. Numai astfel firma ar putea oferi un produs perceput de client ca fiind diferit de celelalte.2. acesta acupind media cea mai mica in cercetare de 3. Putem afirma ca compania „Lactalis Alba” SA are mai multi concurenti.2 3. ei ocupind o medie semnificativa de 3.6 Din calculele efectuate in tabel putem mentiona ca cel mai real concurent este „JLC” ocupind o medie de 3.8 3. si „Cupcini”SA. anume aşa reuşind să se situeze în topul preferinţelor 13 . calitatea inalta a produselor.2 3. cel mai putin periculos este „Lapmolul”.

dar cu o pozitie bine stabilita pe piata RM si un management bun aceasta este flexibila in fata lor.Concluzii Prin prezentul raport am indentificat riscurile specifice intreprinderii „ Lactalis Alba” SA. Actualmente fiecare intreprindere trebuie sa aiba un departament specializat in acest domeniu pentru a evita cu succes riscurile iscate. se zice ca in activitatea economica este considerat un intreprinzator bun nu acel care evita riscurile. 14 . In concluzie. Observam ca si compania “Lactalis Alba” SA aste. ci acel care le manevreaza in folosul sau. si respectiv le primeste ca pe un fenomen natural si le indeparteaza cu precizie si indeminare. am propus modele de gestiune a lor si am indentificat cele mai actuale riscuri specifice gesnului de activitate realizate de intreprindere. ca si orice subiect economic supus riscurilor.

md 15 . www. Site.alba.Bibliografie 1. Bucuresti 2005 3.ografia: 1. www. Horobet A „ Managementul riscurilor in investitiile internationale” Editura Economica.md 2. Chisinau 2002. Chisinau 2010 2. Stihi L „Managementul riscurilor in afaceri” Editura ASEM . Google. Tomozei V „Riscuri si instrumente financiare de acoperire” Editura Evrica.

Related Interests