PASUKAN LATIHAN DAERAH

Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Kinta Wisma Pengakap Negeri Perak 24, Jalan Hospital 30450 Ipoh, Perak
Perkhemahan Lencana Maju, Lencana Jaya Dan Lencana Kemahiran (Sekolah Menengah) Daerah Kinta, Syarat-Syarat Am Penyertaan dan Ujian: 1. KEAHLIAN: Telah berdaftar sebagai ahli Persekutuan Pengakap Malaysia bagi tahun semasa. Keahlian untuk tahun sebelumnya telah tamat pada 31 Mac tahun semasa. 2. KESIHATAN: Disahkan sihat untuk menjalani semua ujian fizikal yang ditetapkan. 3. KEBENARAN BERTULIS: Telah mendapat kebenaran bertulis daripada ibu/bapa/penjaga, pemimpin kumpulan, dan kuasa penganjur kumpulan/pengetua sekolah. 4. PEMIMPIN PENGIRING: Mempunyai seorang Pemimpin Pengakap sebagai pengiring bersama-sama sepanjang perkhemahan dijalankan (PPM Daerah Kinta tidak akan bertanggungjawab di atas masalah kesihatan, dan juga JIKA berlaku sebarang kejadian yang tidak diduga ke atas seseorang ahli pengakap sepanjang perkhemahan ini sekiranya pemimpin tiada). 5. YURAN PENYERTAAN PERKHEMAHAN: Sanggup membayar sejumlah yuran seperti berikut: 5.1 Yuran Penyertaan Kumpulan (setiap kumpulan/sekolah): RM15.00 (Ringgit Malaysia: Lima Belas Sahaja) 5.2 Yuran Penyertaan Individu: RM25.00 (Ringgit Malaysia: Dua Puluh Lima Sahaja) untuk makan dan minum sepanjang perkhemahan, urusan pentadbiran/pengurusan kem, serta bayaran sewa tapak kem, air,elektrik dan lain-lain. 5.3 Semua pembayaran atas nama PERSEKUTUAN PENGAKAP DAERAH KINTA 6. PERMOHONAN PENYERTAAN: 6.1.1 Pendaftaran dibuat di tapak perkhemahan 6.1.2 Borang pendaftaran diserahkan dalam 6.1.2.1 2 salinan bercetak ditandatangani oleh pemimpin dan pengetua 6.1.2.2 1 disket berlabel nama kumpulan diisi borang perdaftaran yang telah dipenuhi 7. KERJA DI TAPAK: Semua kerja di tapak perkhemahan MESTI DIHENTIKAN pada pukul 11.30 malam. Peserta dilarang sama sekali berbuat bising selepas jam 12.00 tengah malam. 8. KEBERSIHAN: Peserta mestilah menjaga kebersihan kawasan perkhemahan pada setiap masa. 9. SISA MAKANAN: Peserta dilarang membuang sisa makanan ke dalam longkang. 10. SAMPAH: Setiap kumpulan/patrol mesti menyediakan satu tong sampah besar dan plastik sampah. 11. MAKANAN & MINUMAN: Makan dan minuman disediakan oleh pihak penganjur perkhemahan. Untuk persediaan ujian, sila bawa peralatan memasak seperti dapur, periuk, kuali, senduk/sudip, sudu dan lain-lain. 12. Makanan tidak halal adalah tidak dibenarkan sama sekali. 13. PELAWAT: Pelawat/Pembantu tidak dibenarkan memasuki kawasan perkhemahan tanpa kebenaran kem warden/urusetia. Jika hal mustahak sila berjumpa dengan urusetia. 14. PERHUBUNGAN/KOMUNIKASI: Penggunaan telefon bimbit adalah dilarang sama sekali. Peserta tidak dibenarkan berhubung dengan pelawat (ibu/bapa/penjaga/pembantu) tanpa kebenaran, atau penyertaan akan dibatalkan. 15. KEBENARAN MELAWAT: Kebenaran masuk pelawat-pelawat ke kawasan perkhemahan adalah tertakluk kepada pihak urusetia perkhemahan.

1

Memberi hormat kepada semua pegawai perkhemahan/pemimpin. dan berjudi.11 2. Bersopan santun dan menghormati antara satu sama lain.10 2. dan menghina. Melaporkan dengan segera kepada Kem Komandan atau wakilnya jika berlaku kemalangan atau kecemasan. Kegagalan mengikut perintah tetap akan mengakibatkan peserta itu dibatalkan penyertaannya atau digagalkan keseluruhan keputusan perkhemahannya.16 2. Menjaga kebersihan. Mementingkan keselamatan pada setiap masa. Menyertai semua aktiviti kem dan kumpulan/patrol. Memakai pakaian yang sesuai dan tidak mencolok mata untuk semua aktiviti kem / aktiviti fizikal.9 Tidak boleh mempersoalkan hal-hal agama.1 1. toleransi. merosakkan peralatan kem. Menepati waktu untuk semua aturcara kem. Tidak boleh engkar kepada perintah pegawai perkhemahan/pemimpin. Menunjukkan sikap yang baik setiap masa dengan mengamalkan kerjasama.13 2.PASUKAN LATIHAN DAERAH Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Kinta Wisma Pengakap Negeri Perak 24. dan keindahan kawasan.15 2. 2.17 Taat kepada Perintah Tetap. Tidak boleh merokok. 2 .4 2.0 Peraturan Kem: 2.6 1.5 2.6 2.12 2. Mengerjakan Solat (untuk peserta muslim).4 1. Tidak boleh berkelakuan sumbang.0 Perintah Tetap: 1. dan makanan ringan. Perak UndangUndang Perkhemahan 1. Jalan Hospital 30450 Ipoh. Tidak boleh membawa makanan yang mematikan selera seperti coklat. berbahasa kesat.8 2.2 1. dan menimbulkan huru-hara. Memakai baju berlengan dan seluar panjang untuk semua aktiviti.7 2. Tidak boleh meninggalkan kem tanpa kebenaran daripada Kem Komandan atau wakilnya.3 2.1 2. Melaporkan semua perlakuan sumbang kepada Kem Komandan atau wakilnya. Berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk meninggikan prestasi kem. Mengikut semua arahan Pegawai Perkhemahan/Pemimpin. Melaporkan peserta yang melanggar Perintah Tetap. dan bantu membantu. menghasut.7 1.14 2. menagih dadah. Tidak boleh melakukan sabotaj.3 1. perkauman.2 2. Tidak boleh berhubung dengan orang luar/pembantu perkhemahan tanpa kebenaran Kem Komandan atau wakilnya. dan politik. kebersihan khemah dan kawasan. minum minuman beralkohol.8 1. mengganggu.5 1. Menjalankan semua tugas yang dipertanggungjawabkan.9 2.

3 Semua lencana dipasang dengan betul dan mengikut susunan. 3. Jika ada pengakap perempuan. rak alatan dapur dan rak makanan. Semuanya disediakan secara berpatrol. 3.1.4 Jika buku log anda ditafsirkan GAGAL oleh Pemeriksa Buku Log.1 Buku Log Lencana Maju mestilah disiapkan dengan lengkapnya dan dihantar/diserahkan pada hari melapor diri untuk perkhemahan ujian ini. rak senjata.2 Gadjet: 3. 3. 3.5. 2.3 Salinan Sijil Lencana Usaha yang telah disahkan oleh Pemimpin Kumpulan hendaklah ditampalkan di dalam Buku Log Lencana Maju. 1. 1.5 Tata Atur: 3.3.1 Kawasan luar dan dalam khemah bersih. khemah berasingan mestilah disediakan. buku tersebut). lubang basah dan lubang kering disediakan. kerusi dan meja makan . soalansoalan anika pilihan (objektif).3 Sulfur ditaburkan di keliling khemah. 1.2 Bahagaian B. Ujian Bertulis (Individu): 2.2 Alatan kerja diletakkan di tempat yang sesuai dan selamat. dan Lencana Maju.4.2 Mendiri dan menyiapkan dengan sempurna : pintu gerbang dan pagar. ampaian/penyidai kain. 3.4.2 Pakaian seragam mestilah mengikut peraturan yang telah ditetapkan. 3. Perak LENCANA MAJU Syarat-Syarat Khas: Berada di tingkatan dua dan ke atas pada tahun semasa Telah lulus dan mempunyai Sijil Lencana Usaha Telah lulus dan dianugerahkan Sijil Rambu Pengakap Kanak-Kanak di sekolah rendah Telah lulus dan mempunyai sekurang-kurangnya satu Sijil Lencana Kepandaian Sila tampalkan salinan fotostat Sijil Lencana Usaha/Rambu PKK di dalam Buku Log Lencana Maju.6 Tapak Khemah: 2. pakaian disusun dari atas ke bawah bermula dengan pakaian di kepala hingga ke pakaian yang dipakai di kaki. peserta diingatkan supaya menyediakan sepasang uniform yang lengkap dikhaskan untuk tujuan tersebut sahaja).1 Memakai pakaian seragam yang lengkap dari kepala hingga ke kaki.3. Ujian-Ujian: 1. Lencana Usaha. dapur pelantar (altar fire). gadjet-gadjet yang dibina disusun dengan teratur dan diletakkan di tempat yang bersesuaian. 3. papan kenyataan.1 Bahagaian A. soalan/jawapan bertulis (struktur).3 Pakaian Seragam: 3.2 Kandungan Buku Log mestilah lengkap dan teratur mengikut turutan seperti yang terdapat di dalam buku “Program Latihan Pengakap Muda” edisi 1992 (sila rujuk muka surat 7 – 10. 3. 2.1 Khemah jenis pasang siap boleh digunakan.3.2. 3.4 Kebersihan dan Keselamatan 3.1 Khemah: 3.PASUKAN LATIHAN DAERAH Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Kinta Wisma Pengakap Negeri Perak 24. Taraf Perkhemahan/Pemeriksaan Pagi (Berpatrol – Wajib Lulus): 3.1 Mendirikan gajet asas lebih dari 8 jenis 3.2. keperluan peribadi disusun dengan kemas.3 Soalan-soalan meliputi skema Lencana Keahlian. Jalan Hospital 30450 Ipoh.4. 3.1 Kandungan bag dikeluarkan. tiang bendera. Buku Log Lencana Maju (Individu – Wajib Lulus): 1.4 Pakaian seragam mestilah bersih dan kemas (untuk tujuan pemeriksaan pagi.3.2 Susunan/Pelan atur sub-kem : khemah. 3. 3 .5. bermakna anda GAGAL secara keseluruhan di dalam Ujian Lencana Maju ini. alatan masak dan dapur bersih. 3.

17 Lilit pemati selit 8. dan selotape disediakan.2 telur 9.6 Simpul himpit 8.8 Kaki Gadjet: 3.3.4 Lilit dua simpul 8. 4 . 8.13 Tindih kasih gelung 8.19 Sambatan balik 8. kecuali tiang pagar.1.7.16 Simpul Kerusi 8.5 Lilit pemati biasa 8. Kumpulan.4 Ikatkan kad/tag : pada tag pastikan ada No. kertas lukisan.3 Ikatan/simpulan yang perlu dibuat adalah: 8. 4.1. 4.3.6. Peserta.3. 4.PASUKAN LATIHAN DAERAH Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Kinta Wisma Pengakap Negeri Perak 24.8 Bunga Geti Berganda 8.15 Lilit pasdul 8. 10. melekatkannya kepada kertas lukisan dengan menggunakan seloptape dan melabelkannnya.5 Nama Pesuruhjaya Pengakap Negeri Perak. No.2 Nama penuh DYMM Paduka Seri Sultan Perak dan Raja Perempuan Perak.20 Ikatan silang gunting Masakan Rimba/Backwood’s (Individu): 9.1 Model projek perintis yang dibenarkan ialah menara Piramid/Hourglass atau menara yang bersesuaian sahaja.1. anggota setiap patrol tidak melebihi 8 orang.8. 4.3 ubi kentang/ubi keledek/ubi kayu 9.3.1.11 Ikatan seraya 8.6 Persetiaan dan Undang-Undang Pengakap. Sekira perlu lebih.1 Peserta dikehendaki memasak/menyediakan perkara-perkara berikut dengan bantuan bahanbahan semulajadi: 9.3.1 3. 4.1.3. Temuduga (Individu): 4.18 Simpul kepala lalat 8.3 Nama penuh dan Jawatan Menteri.1.3.2 Satu tapak khemah untuk satu patrol sahaja.3.2 Peserta mesti mempunyai kebolehan lisan yang baik. 7. Jalan Hospital 30450 Ipoh.4 roti lilit Model Projek Perintis (Individu): 10.1. bergantung pada pihak urusetia 3. Ia menjadi hak Pasukan Latihan Daerah Kinta 5.1 nasi 9.7 Gagal: 3.1 GAGAL dalam taraf perkhemahan bermaksud GAGAL Keseluruhan Ujian Lencana Maju untuk semua ahli dalam patrol tersebut.1 Semua kaki gadjet tidak boleh ditanam. 6. Nama Kumpulan/Sekolah. serahkan kepada penguji pada hari lapor diri 10.3.3. Nama dan Jawatan Penolong-Penolong Pesuruhjaya Daerah Kinta. 10.1.3 Siapkan sebelum ujian/perkhemahan.1 Buku sila 8. Pesuruhjaya Pengakap Daerah Kinta.3.6.3. dan boleh memberi pendapat apabila disoal Ikatan dan Simpulan (Individu): 8.14 Belit lucut 8.3. 4.3.Menteri pringkat pusat/persekutuan.10 Lilit ‘Taut-line’ 8.9 Lilit Balak 8.1 Nama penuh DYMM Yang Di Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong.2 Simpul manuk 8. 8.3. Perak 3.5 Model yang diserahkan tidak boleh dituntut oleh peserta.2 Tinggi minima 30cm. dan pancang.3 Tindih kasih 8.1. 3.3.7 Simpul pulih 8. tinggi maksima 50cm 10.1.1 Tali.3.4 Nama penuh dan Gelaran Kebesaran Menteri Besar Perak.12 Ikatan serong 8. Nama Peserta.3. pisau.3.1 Perlu tahu perkara-perkara berikut: 4. 4.3.2 Peserta dikehendaki membuat ikatan/simpulan yang dikehendaki. tiang pintu gerbang.

12. 16. Ngajat.PASUKAN LATIHAN DAERAH Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Kinta Wisma Pengakap Negeri Perak 24.8 membalut pinggang 12. Zapin. Setiap peserta mesti membawa peralatan tidur (tikar/ground sheet. penguji akan mengambil kira setiap individu semasa persembahan. Jalan Hospital 30450 Ipoh. 5 . Tarian Tradisional Melayu/Bumiputera seperti Tarian Inang. berus dan ubat gigi.7 membalut lutut 12.2 Muzik (kaset/cd). sebarang rayuan tidak diterima. 8. 16. 10. kain basah/pakaian mandi.3. perhiasan. Taraf Perkhemahan. Ekspedisi/Treking (Individu): 14. Pertolongan Cemas (individu): 12.6 GAGAL ujian ini bermaksud GAGAL secara keseluruhan Ujian Lencana Maju ini. Jumlah ujian yang perlu dilepasi (LULUS) oleh setiap individu ialah sekurang-kurangnya 80% (termasuk Buku Log Lencana Maju. tuala).4 Markah kumpulan tidak semestinya menjadi markah individu.1 kaedah mulut ke mulut 12.3.4 Peserta berkebolehan menerangkan dan melakukan pemulihan pernafasan berikut: 12. 11.4 membalut tangan/tapak tangan 12. Joget.2 Bomba 12. 16.2. dan solekan dan lain-lain keperluan disediakan sendiri oleh peserta/patrol.1 Polis 12.5 membalut bahu 12. Tarian/Kebudayaan (Individu dan Berpatrol): 16. Sebarang kelulusan adalah tertakluk pada Pasukan Latihan Daerah Kinta.1 Setiap patrol mesti mempunyai sekurang-kurangnya sebuah kompas (silva) sendiri.2. pemain kaset/cd disediakan sendiri oleh peserta/patrol. Canggung.2 membalut kepala 12.2 Mesti tahu mencari bearing. mengenal petunjuk dalam peta. dan lain-lain yang difikirkan perlu.2. 3. Peta dan Kompas (Individu dan Berpatrol): 11.3 Berkebolehan menunjuk cara memanggil 12. Peringatan: 1. peralatan solat/sembahyang (bagi peserta muslim). lampu suluh. dan boleh digunakan pada bila-bila masa sewaktu kecemasan. skala dan sebagainya. sudu.2. 11. peralatan bersuci/mandi (baldi. baju hujan. sabun mandi.3 membuat anduh besar/tangan 12. Endang.2.1 Setiap peserta mesti mempunyai kain anduh sendiri.2.4.6 membalut siku 12. pinggan.2 Perkara yang perlu dibuat adalah menunjuk cara: 12. 4. Perak 10.2.2.4.1 melipat kain anduh 12. Sumazau dan lain-lain.3 Ambulan 12. cawan. selimut dll). Setiap Kumpulan/sekolah mesti membawa sebuah peti pertolongan cemas yang penuh berisi (lengkap). dan Model Projek Perintis) 2.3 Peralatan seperti pakaian. Kuda Kepang.2 kaedah Holger Nielsen 9. rujukan grid.1 Hanya tarian kebudayaan kebangsaan/tarian etnik sahaja yang dibenarkan. Piring. Dabus.3.1 Setiap peserta mesti meyertai latihan ekspedisi/tracking yang dijalankan.

Jika buku log anda ditafsirkan GAGAL oleh Pemeriksa Buku Log. peserta diingatkan supaya menyediakan sepasang uniform yang lengkap dikhaskan untuk tujuan tersebut sahaja).1 Membina dan menyiapkan pondok sementara.3 Semua lencana dipasang dengan betul dan mengikut susunan. lubang basah dan lubang kering disediakan. Jika ada pengakap perempuan. dapur pelantar (altar fire). Taraf Perkhemahan/Pemeriksaan Pagi (Berpatrol – Wajib Lulus): 3.4. 3. 13.2 Alatan kerja diletakkan di tempat yang sesuai dan selamat. 14. Kandungan Buku Log mestilah lengkap dan teratur mengikut turutan seperti yang terdapat di dalam buku “Program Latihan Pengakap Muda” edisi 1992 (sila rujuk muka surat 11 – 15.2. papan kenyataan.2. Salinan Sijil Lencana Usaha dan Sijil Lencana Maju yang telah disahkan oleh Pemimpin Kumpulan hendaklah ditampalkan di dalam Buku Log Lencana Jaya. 3.PASUKAN LATIHAN DAERAH Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Kinta Wisma Pengakap Negeri Perak 24. 3. 3. soalan/jawapan bertulis (struktur).1. 3.3 Mendiri dan menyiapkan dengan sempurna : pintu gerbang dan pagar. kerusi dan meja makan sahaja. dan Lencana Maju. Bahagaian B. Buku Log Lencana Jaya (Individu – Wajib Lulus): Buku Log Lencana Jaya mestilah disiapkan dengan lengkapnya dan dihantar/diserahkan pada hari melapor diri untuk perkhemahan ujian ini. 3.1 Pondok sementara mesti dibina dan disiapkan pada hari pertama. rak alatan dapur dan rak makanan. 3. pakaian disusun dari atas ke bawah bermula dengan pakaian di kepala hingga ke pakaian yang dipakai di kaki.2. bermakna anda GAGAL secara keseluruhan di dalam Ujian Lencana Maju ini. Jalan Hospital 30450 Ipoh.3 Sulfur ditaburkan di keliling khemah.3. sekadar ponco. 2 orang untuk satu pondok.5 Tata Atur: 3. Atap pondok sementara tidak perlu daripada bahan semulajadi. rak senjata. Ujian Bertulis (Individu): Bahagaian A.2 Gadjet: 3. ampaian/penyidai kain. Ujian-Ujian: 12.3. 3.5. 3.4 Pakaian seragam mestilah bersih dan kemas (untuk tujuan pemeriksaan pagi.4. mempunyai lantai setinggi 12 inci dari tanah. tiang bendera. 3.2 Pakaian seragam mestilah mengikut peraturan yang telah ditetapkan. Perak LENCANA JAYA Syarat-Syarat Khas: Berada di tingkatan tiga dan ke atas pada tahun semasa Telah lulus dan mempunyai Sijil Lencana Usaha dan Sijil Lencana Maju Telah lulus dan mempunyai sekurang-kurangnya empat Sijil Lencana Kepandaian Sila tampalkan salinan fotostat Sijil Lencana Maju di dalam Buku Log Lencana Jaya. Lencana Usaha.3 Pakaian Seragam: 3.1 Memakai pakaian seragam yang lengkap dari kepala hingga ke kaki.4. Soalan-soalan meliputi skema Lencana Keahlian. buku tersebut). pondok berasingan berasingan mestilah disediakan.3.3.1 Kawasan luar dan dalam khemah bersih. 3. soalansoalan anika pilihan (objektif).4 Kebersihan dan Keselamatan 3. 6 . Semuanya disediakan secara berpatrol.2 Mendirikan gajet asas lebih dari 10 jenis 3.1 Kandungan bag dikeluarkan.1 Khemah: 3.4 Ikatan lilit kacang/ular mesti digunakan.2. alatan masak dan dapur bersih. keperluan peribadi disusun dengan kemas.

5 Ikatan serong 6.3.4 Ikatan seraya 6.9 Lilit pemati selit 6. kertas lukisan.6.3.3 Nama penuh dan Jawatan Menteri.1 GAGAL dalam taraf perkhemahan bermaksud GAGAL Keseluruhan Ujian Lencana Maju untuk semua ahli dalam patrol tersebut.2 Nama penuh DYMM Paduka Seri Sultan Perak dan Raja Perempuan Perak.1 Semua bahan masakan dan alatan memasak disediakan sendiri oleh peserta/patrol.18 Lilit tong 6. 4.3. 4.2 6.1. 3. 7.8 Kaki Gadjet: 3.11 Sambatan balik 6.2 Sekira perlu lebih.2 Bunga geti berganda 6. 4. minuman serta pencuci mulut (desert).14 Lilit tindih kejap 6.1 Perlu tahu perkara-perkara berikut: 4.7 Lilit pasdul 6.1 Simpul pulih 6.1 Satu tapak khemah untuk satu patrol sahaja.3. dan pancang. bergantung pada pihak urusetia 3.5 Makanan yang dimasak mesti mencukupi untuk ahli-ahli dalam patrol.20 Ikatan silang tungku Memasak dan Melayan (Berpatrol): 7.2 Peserta mesti mempunyai kebolehan lisan yang baik.1 Semua kaki gadjet tidak boleh ditanam.7 Makanan yang perlu dimasak/disediakan ialah: nasi. kecuali tiang pagar.3.5.3.6. pisau.1 Tali.3.1 Nama penuh DYMM Yang Di Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong. Nama dan Jawatan Penolong-Penolong Pesuruhjaya Daerah Kinta. 7.3.15 Simpul ngah 6.16 Tindih kasih air 6. Jalan Hospital 30450 Ipoh.4 Nama penuh dan Gelaran Kebesaran Menteri Besar Perak. 3.10 Simpul kepala lalat 6. Pondok Sementara 8.5 Nama Pesuruhjaya Pengakap Negeri Perak.7 Gagal: 3. 3.1. dan sup.17 Ikatan pengail 6. gadjet-gadjet yang dibina disusun dengan teratur dan diletakkan di tempat yang bersesuaian.6 Markah termasuk hiasan untuk sesuatu jenis makanan dan hiasan hidangan keseluruhan.6 Belit lucut 6. lauk (ikan/ayam/daging/udang/sotong).3. dan boleh memberi pendapat apabila disoal. melekatkannya kepada kertas lukisan dengan menggunakan seloptape dan melabelkannnya. 7. sayuran.3 Ikatan/simpulan yang perlu dibuat adalah: 6. 7.3 Lilit ‘Taut-line’ 6.1 Membina dan menyiapkan pondok sementara pada hari pertama 8.3 Makanan dalam tin tidak dibenarkan.2 Boleh menggunakan dapur gas/minyak tanah untuk memasak.1.6 Tapak Khemah: 3.12 Ikatan silang gunting 6.PASUKAN LATIHAN DAERAH Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Kinta Wisma Pengakap Negeri Perak 24.3 Mempunyai lantai. 7.7. dan bukan dimasak sebelumnya (tidak boleh dimasak di rumah).1. Ikatan dan Simpulan (Individu): 6.8. dan perlu dihidangkan semuanya semasa pemeriksaan.3. 6.19 Sambatan mata 6. Pesuruhjaya Pengakap Daerah Kinta. 6. 4. 7 .3. 8.4 Mesti dimasak semasa ujian sahaja.3. tinggi lantai minima 12 inci dari tanah.3. 7. anggota setiap patrol tidak melebihi 8 orang. 3. 7.Menteri pringkat pusat/persekutuan. 4.2 2 orang untuk satu pondok 8. Perak Susunan/Pelan atur sub-kem : khemah.3.6 Persetiaan dan Undang-Undang Pengakap.3.3.3. Temuduga (Individu): 4.3.1.8 Simpul kerusi 6. tiang pintu gerbang.2 Peserta dikehendaki membuat ikatan/simpulan yang dikehendaki.1. dan selotape disediakan. 4. 4.3.3.13 Simpul abah-abah 6.

10.3.3 Peralatan.1 Hanya tarian kebudayaan kebangsaan / tarian etnik sahaja yang dibenarkan. menara segi empat. 9. Joget. berus dan ubat gigi. perhiasan. kain basah/pakaian mandi. 4. Peringatan: 1. tuala). selimut dll). dan patah lengan. Sumazau dan lain-lain. dan solekan dan lain-lain keperluan disediakan sendiri oleh peserta/patrol. lampu suluh. 11. penguji akan mengambil kira setiap individu semasa persembahan. atau menara Brynbach sahaja. Projek Perintis/Pioneering (Berpatrol): 9. Dabus. Piring. dan Model Projek Perintis) 2.. tulang betis. Canggung.3 Peserta berkebolehan menerangkan dan menunjukcara teknik pemulihan pernafasan berikut: 10. sebarang rayuan tidak diterima. Setiap peserta mesti membawa peralatan tidur (tikar/ground sheet. peralatan solat/sembahyang (bagi peserta muslim). 11. pinggan.4 Atap menggunakan ponco 9. 10. Setiap Kumpulan/sekolah mesti membawa sebuah peti pertolongan cemas yang penuh berisi (lengkap).1 kaedah mulut ke mulut 11. peralatan bersuci/mandi (baldi.1 Membina dan menyiapkan projek perintis. Pertolongan Cemas (individu): 10. dan lain-lain yang difikirkan perlu.4 Markah kumpulan tidak semestinya menjadi markah individu. 9. baju hujan.2 Mengenakan kayu tuap untuk rawatan patah tulang paha. Zapin. Jalan Hospital 30450 Ipoh. cawan. Taraf Perkhemahan. yang dibenarkan ialah menara Piramid/Hourglass. Tarian/Kebudayaan (Individu dan Berpatrol): 11. 3. sabun mandi.1 Setiap patrol mesti meyediakan sendiri 10 helai kain anduh kayu tuap secukupnya. Ngajat. Tarian Tradisional Melayu/Bumiputera seperti Tarian Inang. 11. buluh tambahan dan tali jut tidak disediakan hanya kayu bakau disediakan (kayu bakau tidak boleh dipotong) bahan tambahan seperti buluh boleh digunakan. dan boleh digunakan pada bila-bila masa sewaktu kecemasan. 8 . Endang. Kuda Kepang. sudu. 10. Sebarang kelulusan adalah tertakluk pada Pasukan Latihan Daerah Kinta. Perak 8.2 Muzik (kaset/cd). Jumlah ujian yang perlu dilepasi (LULUS) oleh setiap individu ialah sekurang-kurangnya 80% (termasuk Buku Log Lencana Jaya.PASUKAN LATIHAN DAERAH Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Kinta Wisma Pengakap Negeri Perak 24.2 Tidak kurang 2 meter tinggi/panjang.3 Peralatan seperti pakaian. pemain kaset/cd disediakan sendiri oleh peserta/patrol.

2 Alatan kerja diletakkan di tempat yang sesuai dan selamat.4. Buku Log Lencana Jaya (Individu – Wajib Lulus): Buku Log Lencana Kemahiran mestilah disiapkan dengan lengkapnya dan dihantar/diserahkan pada hari melapor diri untuk perkhemahan ujian ini. Lencana Maju dan Lencana Jaya. pakaian disusun dari atas ke bawah bermula dengan pakaian di kepala hingga ke pakaian yang dipakai di kaki. Maju dan Jaya yang telah disahkan oleh Pemimpin Kumpulan hendaklah ditampalkan di dalam Buku Log Lencana Kemhiran.5 Tata Atur: 4. Salinan Sijil Lencana Usaha. 4.5. keperluan peribadi disusun dengan kemas.3.1 Membina dan menyiapkan pondok sementara. Soalan-soalan meliputi skema Lencana Keahlian. Bahagaian B. peserta diingatkan supaya menyediakan sepasang uniform yang lengkap dikhaskan untuk tujuan tersebut sahaja).4. Perak LENCANA KEMAHIRAN (Lima Lencana Tertinggi) Syarat-Syarat Khas: Berada di tingkatan empat dan ke atas pada tahun semasa Telah lulus dan mempunyai Sijil Lencana Usaha. kerusi dan meja makan sahaja. Atap daripada Ponco. bermakna anda GAGAL secara keseluruhan di dalam Ujian Lencana Kemahiran ini. 4.1 Kawasan luar dan dalam khemah bersih.2 Pakaian seragam mestilah mengikut peraturan yang telah ditetapkan. 4.3 Mendiri dan menyiapkan dengan sempurna : pintu gerbang dan pagar.3.1 Kandungan bag dikeluarkan.4.3. Sijil Lencana Maju dan Lencana Jaya Telah lulus dan mempunyai sekurang-kurangnya enam Sijil Lencana Kepandaian Sila tampalkan salinan fotostat Sijil Lencana Jaya di dalam Buku Log Lencana Kemahiran.PASUKAN LATIHAN DAERAH Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Kinta Wisma Pengakap Negeri Perak 24. 4. 4. tiang bendera. dapur pelantar (altar fire). 4. Lencana Usaha. 4.2 Khemah: 4.3 Semua lencana dipasang dengan betul dan mengikut susunan. buku tersebut). papan kenyataan.2.2.4 Kebersihan dan Keselamatan 4.2. 4. ampaian/penyidai kain.3 Sulfur ditaburkan di keliling khemah.1 Memakai pakaian seragam yang lengkap dari kepala hingga ke kaki. Ujian Bertulis (Individu): Bahagaian A. 4.1 Pondok sementara mesti dibina dan disiapkan pada hari pertama. Kandungan Buku Log mestilah lengkap dan teratur mengikut turutan seperti yang terdapat di dalam buku “Program Latihan Pengakap Remaja” edisi 1991 (sila rujuk muka surat 4 – 6. Jika ada pengakap perempuan.3.3 Pakaian Seragam: 4.4 Pakaian seragam mestilah bersih dan kemas (untuk tujuan pemeriksaan pagi. lubang basah dan lubang kering disediakan. 4. 17. alatan masak dan dapur bersih.2 Mendirikan gajet asas lebih dari 12 jenis 4. rak alatan dapur dan rak makanan.4 Ikatan lilit kacang/ular mesti digunakan. rak senjata. soalansoalan anika pilihan (objektif).2 Gadjet: 4. 1 orang untuk satu pondok dan mempunyai lantai/pelantar setinggi 12 inci dari tanah.2. Semuanya disediakan secara berpatrol. soalan/jawapan bertulis (struktur). Ujian-Ujian: 15. pondok berasingan berasingan mestilah disediakan 4. Jalan Hospital 30450 Ipoh. 9 . Taraf Perkhemahan/Pemeriksaan Pagi (Berpatrol – Wajib Lulus): 3. 16. Jika buku log anda ditafsirkan GAGAL oleh Pemeriksa Buku Log.

5 Ikatan Filipina 12. kertas lukisan. 12.2 Simpul raga 12. atau jenis jambatan yang dibenarkan sahaja. 4.3 Simpul buaian 12. dan selotape disediakan.3. 4. gadjet-gadjet yang dibina disusun dengan teratur dan diletakkan di tempat yang bersesuaian. 14.2 1 orang untuk satu pondok (Individu) 14. Pesuruhjaya Pengakap Negeri Perak.3.8 Kaki Gadjet: 4.1 Peserta akan diberi markah mengikut masa yang diambil untuk menyiapkan wogel. Jalan Hospital 30450 Ipoh. dan Pesuruhjaya Pengakap Daerah Kinta.2 Contoh Permarkahan: Siap dalam masa kurang daripada 5 minit – 10 markah.4 Peserta mesti mempunyai kebolehan lisan yang baik. 4. 15.PASUKAN LATIHAN DAERAH Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Kinta Wisma Pengakap Negeri Perak 24.2 Tidak kurang 5 meter tinggi/panjang. . Ikatan dan Simpulan (Individu): 12. Perak Susunan/Pelan atur sub-kem : khemah. yang dibenarkan ialah Monkey bridge. 4.1 Simpul tapak kucing 12.6 Tapak Khemah: 4.3.3. 10 . Pondok Sementara 14.1 Tali.2 12..4 Nama Pesuruhjaya Pengakap Negara.3 Perlu tahu perkara-perkara berikut: 4.2 Nama penuh dan Jawatan Menteri-Menteri pringkat pusat/persekutuan. 4. dan pancang.3.3 Ikatan/simpulan yang perlu dibuat adalah: 12. 5. tiang pintu gerbang. transporter bridge.3 Mesti menggunakan sistem takal dan pancang dogang (anchorage) iaitu: (a) 3-2-1. 4. dan seterusnya. 4.5. 4.3.1 Membina dan menyiapkan projek perintis dengan jayanya. tinggi lantai minima 12 inci dari tanah. buluh tambahan dan tali jut tidak disediakan hanya kayu bakau disediakan (kayu bakau tidak boleh dipotong) bahan tambahan seperti buluh boleh digunakan.7 Ikatan seraya 12. Membuat Wogel/Simpul Serban (Individu): 13. 13.4 Atap menggunakan ponco.6 Memberi pendapat mengenai isu-isu semasa.3. 12.3.3.1 Membina dan menyiapkan pondok sementara pada hari pertama 14.3. anggota setiap patrol tidak melebihi 4 orang.3.4 Peralatan.6 Ikatan silang gunting 12.8.3.2 Peserta dikehendaki membuat ikatan/simpulan yang dikehendaki.3.3. dan boleh memberi pendapat apabila disoal. selepas 5 minit sehingga 10 minit – 8 markah.7 Gagal: 4. pisau. 4. kecuali tiang pagar. 13. 15.1 GAGAL dalam taraf perkhemahan bermaksud GAGAL Keseluruhan Ujian Lencana Maju untuk semua ahli dalam patrol tersebut. dan melekatkannya kepada kertas lukisan yang disediakan dengan menggunakan selotape dan melabelkannnya..3. 4.1 Satu tapak khemah untuk satu patrol sahaja. Projek Perintis/Pioneering (Berpatrol): 15.1 Persetiaan dan Undang-Undang Pengakap.3 Mempunyai lantai.9 Ikatan silang tungku 12.3 Nama penuh dan Gelaran Kebesaran Menteri Besar Perak.3 Setiap peserta dikehendaki menyediakan tali yang sesuai sepanjang 1 meter (dicadangkan tali payung terjun/tali perengkuh mesin rumput).4 Ikatan Jepun 12.8 Ikatan serong 12.5 Nama penuh dan Jawatan/Unit Penolong-Penolong Pesuruhjaya Daerah Kinta.1 Semua kaki gadjet tidak boleh ditanam. (b) ‘log and picket’ (c) ‘dead-man’ 15. 15. 14.10 Takal tali 13.6. Temuduga (Individu): 4.7.3.

Setiap Kumpulan/sekolah mesti membawa sebuah peti pertolongan cemas yang penuh berisi (lengkap). Setiap peserta mesti membawa peralatan tidur (tikar/ground sheet. Jumlah ujian yang perlu dilepasi (LULUS) oleh setiap individu ialah sekurang-kurangnya 80% (termasuk Buku Log Lencana Jaya. Zapin. sebarang rayuan tidak diterima. dan patah lengan.1 Setiap patrol mesti meyediakan sendiri 10 helai kain anduh kayu tuap secukupnya. lampu suluh. tuala). Tarian Tradisional Melayu/Bumiputera seperti Tarian Inang. peralatan bersuci/mandi (baldi. dan boleh digunakan pada bila-bila masa sewaktu kecemasan. peralatan solat/sembahyang (bagi peserta muslim).1 Hanya tarian kebudayaan kebangsaan sahaja yang dibenarkan. Kuda Kepang.3. perhiasan. Tarian/Kebudayaan (Individu dan Berpatrol): 17. 16. 4.3 Peserta berkebolehan menerangkan dan menunjukcara teknik pemulihan pernafasan berikut: 16. baju hujan. tulang betis. dan Model Projek Perintis) 2. 16.3 Peralatan seperti pakaian. Dabus.. 11 . sudu.1 kaedah mulut ke mulut 16. Canggung.2 Muzik (kaset/cd). pemain kaset/cd disediakan sendiri oleh peserta/patrol. Perak 16. penguji akan mengambil kira setiap individu semasa persembahan. Joget.4 Markah kumpulan tidak semestinya menjadi markah individu. kain basah/pakaian mandi.2 Mengenakan kayu tuap untuk rawatan patah tulang paha. Sebarang kelulusan adalah tertakluk pada Pasukan Latihan Daerah Kinta. Endang. 17. Piring. dan lain-lain yang difikirkan perlu. dan solekan dan lain-lain keperluan disediakan sendiri oleh peserta/patrol. pinggan.3. Peringatan: 1. Jalan Hospital 30450 Ipoh. 17. sabun mandi.PASUKAN LATIHAN DAERAH Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Kinta Wisma Pengakap Negeri Perak 24. Pertolongan Cemas (individu): 16. Sumazau dan lain-lain. cawan. 17.2 kaedah Holger Nielsen 17. Ngajat. Taraf Perkhemahan. selimut dll). 3. berus dan ubat gigi.

1030 1030 .2030 2030 .1530 1530 .1100 1100 .2100 2100 .1500 1500 .2130 2130 .0900 0900 .PASUKAN LATIHAN DAERAH Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Kinta Wisma Pengakap Negeri Perak 24. 12 .0830 0830 .1900 1900 .1930 1930 .1800 1800 .0930 0930 .2200 2200 .1700 1700 .1400 1400 .2000 2000 .1130 1130 .1230 1230 .2300 2300 .1430 1430 .0800 0800 .1300 1300 .1600 1600 .0730 0730 .2330 2330 .2400 2400 - Hari Pertama Hari Kedua Hari Ketiga Bangun Pagi / Mandi /Solat Subuh Masak / Sarapan Pagi Taraf Perkhemahan 1 Taraf Perkhemahan 2 Upacara Menaik/Mengibarkan Bendera/kawad tongkat Ujian Temuduga Pendaftaran Peserta Pemberian No Peserta Taklimat Persediaan Tapak Gotong Royong Rehat/Minum Pagi Ujian Masakan Rimba Taklimat Penutup Majlis Penutup BERSURAI & JUMPA LAGI Makan Tengahari & Solat Zohor Persediaan Tapak Persediaan Tapak Solat Asar / Minum Petang Ujian Peta & Kompas Ujian Pertolongan Cemas Ujian Ekspedisi Masak / Makan / Solat Maghrib Ujian Bertulis Ujian Ikatan & Simpulan Ujian Tarian Kebudayaan Kebangsaan Mesyuarat/Taklimat Jawatankuasa Kem & Penguji Selamat Malam & Mimpi Indah Nota : Tapak perkhemahan mestilah berkualiti tinggi.1630 1630 .1200 1200 .1730 1730 .2230 2230 .1000 1000 . Perak JADUAL PERKHEMAHAN Hari Waktu 0530 .0630 0630 . Jalan Hospital 30450 Ipoh.1830 1830 .1330 1330 .

0730 0730 .1030 1030 .1700 1700 .1630 1630 .2400 2400 - Hari Pertama Hari Kedua Hari Ketiga Bangun Pagi / Mandi /Solat Subuh Masak / Sarapan Pagi Taraf Perkhemahan 1 Taraf Perkhemahan 2 Upacara Menaik/Mengibarkan Bendera/Kawad Tongkat Ujian Temuduga Pendaftaran Peserta Pemberian No Peserta Taklimat Persediaan Tapak Gotong Royong Rehat/Minum Pagi Ujian Memasak & Melayan Taklimat Penutup Majlis Penutup BERSURAI & JUMPA LAGI Makan Tengahari & Solat Zohor Persediaan Tapak Ujian Projek Perintis Solat Asar / Minum Petang Ujian Pertolongan Cemas Ujian Projek Perintis Masak / Makan / Solat Maghrib Ujian Bertulis Ujian Ikatan & Simpulan Ujian Tarian Kebudayaan Kebangsaan Mesyuarat/Taklimat Jawatankuasa Kem & Penguji Selamat Malam & Mimpi Indah Nota: Tapak perkhemahan dan Projek Perintis mestilah berkualiti tinggi.2000 2000 .2330 2330 .1930 1930 .1100 1100 .PASUKAN LATIHAN DAERAH Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Kinta Wisma Pengakap Negeri Perak 24. 13 .0630 0630 .0900 0900 .1400 1400 .0930 0930 .2030 2030 .2130 2130 .1730 1730 .0800 0800 .1600 1600 .1830 1830 . Jalan Hospital 30450 Ipoh.2300 2300 . Perak JADUAL PERKHEMAHAN Hari Waktu 0530 .0830 0830 .1800 1800 .2200 2200 .1000 1000 .1530 1530 .1430 1430 .1500 1500 .1230 1230 .1130 1130 .1330 1330 .2230 2230 .1300 1300 .2100 2100 .1900 1900 .1200 1200 .

1700 1700 .2100 2100 .0900 0900 . Perak JADUAL PERKHEMAHAN Hari Waktu 0530 . Jalan Hospital 30450 Ipoh.2030 2030 .2130 2130 .1900 1900 .1030 1030 .PASUKAN LATIHAN DAERAH Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Kinta Wisma Pengakap Negeri Perak 24.0830 0830 .1830 1830 .0730 0730 .2400 2400 - Hari Pertama Hari Kedua Hari Ketiga Bangun Pagi / Mandi /Solat Subuh Masak / Sarapan Pagi Taraf Perkhemahan 1 Taraf Perkhemahan 2 Upacara Menaik/Mengibarkan Bendera/Kawad Tongkat Ujian Temuduga Pendaftaran Peserta Pemberian No Peserta Taklimat Persediaan Tapak Gotong Royong Rehat/Minum Pagi Ujian Membuat Wogel/Simpul Serban Taklimat Majlis Penutup BERSURAI & JUMPA LAGI Masak / Makan Tengahari & Solat Zohor Persediaan Tapak Ujian Projek Perintis Solat Asar / Minum Petang Ujian Pertolongan Cemas Ujian Projek Perintis Masak / Makan / Solat Maghrib Ujian Bertulis Ujian Ikatan & Simpulan Ujian Tarian Kebudayaan Kebangsaan Mesyuarat/Taklimat Jawatankuasa Kem & Penguji Selamat Malam & Mimpi Indah Nota: Tapak perkhemahan dan Projek Perintis mestilah berkualiti tinggi.0630 0630 .1230 1230 .2330 2330 .2300 2300 .1130 1130 .1530 1530 .1600 1600 .1800 1800 .2230 2230 .1930 1930 .1200 1200 .1330 1330 .2000 2000 .1730 1730 . 14 .2200 2200 .1630 1630 .1300 1300 .1430 1430 .1500 1500 .1000 1000 .0800 0800 .0930 0930 .1100 1100 .1400 1400 .

Related Interests