FOKUS: TEMA KARANGAN SPM 2009 (N

)
Rakan guru dan pelajar perlu memberi perhatian terhadap tema karangan yang belum dikemukakan dalam mana-mana peperiksaan SPM antara tahun 2004 hingga 2009 (J). Antara tema tersebut ialah : 1. Pelaburan dan tabungan 2. Perpaduan antara kaum di Malaysia 3. Isu alam sekitar di Malaysia- tanah runtuh, hakisan tanah, banjir kilat, penebangan hutan secara tidak terkawal 4. Isu kemelesetan ekonomi dunia - masalah pengangguran Atasi dengan cara bekerja sendiri/ berniaga. 5. Memulihara warisan bangsa - bangunan bersejarah, permainan tradisional 6. Kepentingan mempelajari bahasa asing seperti Bahasa Inggeris, Bahasa Mandarin dan sebagainya - persaingan di pasaran pekerjaan. 7. Sistem pengangkutan - kelemahan pengangkutan awam, kemalangan jalan raya, kepentingan pengangkutan moden, keperluan lebuh raya. 8. Amalan membaca - kepentingan, cara-cara menggalakkan 9. Kesan alat komunikasi - telefon bimbit, internet 10. Pemanasan global- kerjasama antarabangsa untuk mengatasi masalah tersebut.

Comtohnya. Di samping itu. Misalnya. terdapat kalangan ibu bapa yang mengabaikan anak-anak mereka. Oleh itu. Pada alaf baru ini. terdapat kalangan ibu bapa yang berperangai buruk. Ringkasnya. ibu bapa seharusnya meluangkan lebih banyak masa dengan anak-anak mereka pada alaf globalisasi ini. Bak kata pepatah “melentur buluh biarlah dari rebungnya”. ibu bapa sewajarnya menerapkan didikan agama kepada anak-anak mereka. Penyediaan tempat belajar yang sesuai amat penting. . impian ibu bapa atau negara untuk membentuk masyarakat penyayang akan tercapai jua. perogol dan sebagainya. Hal ini demikian. Hal ini jelas. Sejajar dengan itu. Sehubungan dengan hal itu. Di sini saya memberi contoh ibu bapa boleh membawa anak-anak mereka semasa cuti sekolah untuk meneratkan hubungan dan mengurangan tekanan anak-anak dalam aspek pembelajaran serta ibu bapa. mereka seharusnya memberikan pengajaran yang baik kepada anak-anak mereka ketika anak-anak itu masih dalam buaian lagi. Jadi. Dalam kalangan ibu bapa dalam masyarakat ini selalu diberi perhatian oleh orang ramai terutamanya kerajaan. pencuri. Hal ini kerana. Namun demikian. ibu bapa perlu menunjukkan sikap yang baik kepada anak-anak sejak kecil lagi. menjadi penangih dadah. terdapat pelbagai langkah-langkah yang boleh diambil untuk membentuk masyarakat penyayang. Oleh itu. Sebaliknya. hasrat ibu bapa dalam melahirkan generasi yang berguna akan menjadi kenyataan pada suatu hari nanti. penjengah. ibu bapa mengagung-agungkan kemodenan sehingga mengabaikan anakanak dalam didikan agama. mereka akan mengalami kesempatan wang dan tekanan emosi. Media cetak mahupun media elektronik sering menyiarkan isu ini. ibu bapa memberi peranan yang penting kepada masyarakat dan negara. ibu bapa tersebut lebih mementingkan kemewahan hidaup dan kekayaan. Jelaslah. ibubapa haruslah menyediakan semua keperluan atau kemudahan kepada anak mereka. Seiring dengan itu. ibu bapa sewajarnya memberi didikan agama kepada anak-anak semenjak kecil lagi. Malahan. menggalakkan anak-anak mengikut kelas kifayah supaya anak-anak akan menjadi insan yang berakhlak mulai. Bak kata pepatah “ bagai acuan begitulah kuihnya”. Menurut Perdana Menteri Malaysia ke-5 Dato Seri Abdullah Bin Haji Ahmad Batawi memberitahu bahawa membentuk masyarakat penyayang amat penting sekali. Oleh itu. mereka beranggapan didikan agama tidak penting dalam arus kemajuan teknologi satelit masa kini. Namun begitu. Begitu juga dengan hubungan ayah dan ibu yang mesra tanpa sebarang masalah sudah pasti akan memberi keselesaan kepada anak untuk menjadi manusia yang penyayang. ibu bapa seharusnya menunjukkan contoh teladan yang baik kepada anak-anak. sikap ibubapa yang sebegini mampu melahirkan satu generasi muda yang penyayang di negara ini.Jelaskan peranan ibu bapa dalam membentuk masyarakat penyayang. Hal ini kerana. ibu bapa seharusnya memberikan kasih sayang kepada anak-anak.

Jadi. Lamakelamaan tabiat ini dalam kalangan generasi muda akan mengikut tabiat yang positif ini. Justeru. Selain itu. Semangat ini memang sudah semakin berkurangan terutama di kawasan bandar besar dan golongan muda. peribahasa “bagai aur dengan tebing” hendaklah diamalkan oleh semua warganegara Malaysia terutamanya generasi muda sejak belakangan ini Semangat kejiranan kita mula menghilang. semua pihak sewajarnya memberikan kerjasama kepada pihak kerajaan dan pihak swasta. Dalam semangat ini semua aktiviti dilakukan tanpa mengira warna kulit seseorang itu. Lantaran itu. Individu itu dijemput untuk menghadiri sesuatu majlis itu kerana individu itu ialah jiran yang hampir dengan kawasan terbabit. Sesungguhnya. sikap ini memang harus diwujudkan semula supaya perpaduan kaum terus dapat dijalin kukuh antara kita. Huraikan kepentingan semangat ini diwujudkan semula. Ringkasnya. semangat ini harus ditunaskan semula kerana memiliki banyak kelebihannya. Jelaslah. Dalam hal ini. . penjenayah lebih mahir untuk mengeksploitasi kelemahan kita dalam memahami kepentingan kejiranan.Umpamanya. kepentingan semangat ini ialah kita boleh meluahkan masalah atau meminta bantuan apabila diperlukan. peranan ibu bapa amatlah besar dalam melahirkan masyarakat yang berguna pada alaf globalisasi ini. Hubungan yang rapat antara jiran menyebabkan semua masalah terutama masalah sosial mampu dibendung. Bayangkan apabila kita memerlukan sesuatu atau terpaksa meninggalkan rumah kosong beberapa minggu. Penjenayah lebih suka melakukan aktiviti mereka di kawasan yang rendah semangat jirannya kerana aktiviti mereka sukar dikesan. semangat kejiranan ini membantu kehidupan masyarakat terutama mereka yang sibuk dengan kerjaya masing-masing. Peningkatan jenayah dan budaya tidak sihat di kawasan tertentu sering dikaitkan dengan kegagalan masyarakatnya untuk mengamalkan semangat kejiranan ini. mengamalkan tabiat rajin membaca buku di hadapan anak-anak. Tuntasnya. Semangat ini memastikan hubungan antara kaum semakin kukuh dalam alaf globalisasi ini. siapakah yang sudai memberikan bantuan kalau bukan jiran? Sudah pasti kita akan meminta jiran kita kerana mereka yang lebih kita percayai setelah mengenali mereka beberapa tahun. ibu bapa memainkan peranan yang terpenting untuk memupuk masyarakat penyayng. Jiran ialah seseorang yang tinggal berhampiran dengan kita dan tidak mempunyai hubungan keluarga tetapi menjadi tempat pertama untuk kita mengadu hal serta meminta bantuan apabila memerlukannya.

Tanpa jiran masyarakat tidak akan wujud kerana masyarakat terhasil melalui hubungan rapat antara manusia yang saling berjiran. Kesimpulannya. menghina. setiap masalah yang berlaku tentu mempunyai puncanya. kes buli yang berlaku di sekolah semakin berleluasa dan menjadi-jadi. . ibu bapa yang kurang memberikan belaian kasih sayang dan prihatin kapada anak juga menjadi antara puncanya kes buli ini berlaku. Di samping itu. Antaranya ialah kekurangan penghayatan nilai-nilai agama yang ada pada pelajar yang sanggup melibatkan dirinya dalam kes buli. ibu bapa. Kerajaan perlulah mengambil inisiatif awal dengan membuat kempen yang menghuraikan peri pentingnya konsep ini kepada masyarakat di seluruh negara ini. kerajaan. Masyarakat pula haruslah lebih positif dan menerima jiran mereka tanpa prasangka buruk terlebih dahulu. jiran menjadi satu bukti kewujudan institusi masyarakat kerana jiran asas pembentukan masyarakat. jiranlah tempat kita bergantung hidup. para pelajar yang masih berumur setahun jagung dan berdarah setampuk pinang ini mudah terpengaruh dengan tindakan rakan sebayanya. semangat kejiranan ini perlu diluaskan konsepnya dan tidak terhad sebagai seseorang yang tinggal bersebelahan kita. Menurut kajian. Ibu bapa yang selalu sibuk mencari duit dan bersikap materialistik telah mengabaikan tanggungjawab mereka terhadap anak mereka. Selain itu. memaki dan sebagainya yang dilakukan oleh seseorang terhadap pemangsanya. Oleh itu. pelajar tersebut juga akan terikut-ikut perbuatan kawannya supaya dapat diterima oleh ahli-ahli kumpulannya. Jika kawan-kawannya merupakan pembuli.Malah. masyarakat dan lain-lain lagi. Hargailah jiran anda. Mereka semakin ketandusan nilai kemanusiaan. Sudah pasti masyarakat tidak akan dapat berfungsi dengan baik tanpa semangat murni ini. kes buli ini menjadi semakin meningkat pada setiap tahun dalam kalangan pelajar dan semakin serius masalahnya. KES BULI Apakah itu kes buli? Kes buli membawa maksud masalah yang meliputi kegiatan seperti memeras ugut. Memang tidak boleh dinafikan bahawa dewasa ini. mengejek. Oleh itu. jiran harus wujud dalam sesebuah negara seperti Malaysia yang berbilang bangsa. menumbuk. Terdapat beberapa punca yang telah dikenal pasti sebagai penyumbang kapada masalah kes buli ini. “Jika tidak kerana angin masakan pokok bergoyang”. Mereka sanggup berbuat demikian hanya untuk mendapatkan perhatian orang lain dan menunjukkan kekuatannya kepada orang lain. Dalam kehidupan moden ini. Hal ini telah mencapai satu tahap yang amat merimaskan dan membimbangkan pelbagai pihak seperti pihak sekolah.

Pengawasan yang longgar di sekolah juga menjadi puncanya kerana telah memberi peluang kepada pelajar yang ingin menjalankan pembulian mereka terhadap pelajar lain. Langkah yang lain ialah para pelajar juga harus pandai memilih kawan kerana para pelajar biasanya juga akan mudah terpengaruh dengan perbuatan kawannya. Pendidikan Sivik dan sebagainya. para pelajar juga harus berganding bahu dengan pihak sekolah dalam usaha untuk membendung gejala ini.Terdapat pelbagai langkah drastik yang boleh dijalankan untuk membendung dan membanteras kemelut ini. Di samping itu. pelajar akan menyedari bahawa perbuatan buli ini merupakan satu kesalahan dan pelajar juga didedahkan dengan pelbagai maklumat tentang kesan buruk daripada perbuatan membuli dan cara-cara mengelakkannya daripada terbabit dalam kes buli ini. pihak sekolah yang telah menerima laporan aduan daripada pelajar juga harus berusaha mengatasi masalah itu dengan bersungguh-sungguh dan . Bak kata pepatah ‘tiada penyakit yang tiada penyembuhnya’. Selain itu. Dengan itu. Pendidikan Islam. Hal ini kerana para pelajar akan memperoleh lebih banyak pengetahuan tentang cara-cara mencegah masalah kes buli sekiranya pelajar menjadi pemangsa dalam kes itu dan para pelajar juga boleh menyebarkan info yang diperoleh itu kepada rakan-rakan yang lain agar semua pelajar tahu akannya. Aktiviti seperti kuiz tentang kes buli juga boleh dilaksanakan sebagai salah satu inisiatif dalam menangani masalah kes buli ini. Para pelajar yang ternampak kes buli itu berlaku atau menjadi mangsa pembuli harus memberanikan diri untuk melaporkan kepada pihak sekolah dengan segera agar masalah itu dapat diatasi dengan secepat mungkin demi kesejahteraan sekolah. ceramah atau kempen seperti kempen anti-buli juga boleh diadakan secara berterusan di setiap sekolah dari semasa ke semasa bagi menyedarkan para pelajar agar menjauhi diri daripada gejala buli. Namun begitu. Manakala.Antaranya ialah pihak kerajaan seperti Kementerian Pelajaran dan juga pihak sekolah harus menitikberatkan isu kes buli ini dalam pelajaran di sekolah dengan melalui mata pelajaran tertentu seperti Pendidikan Moral. Contohnya. pihak sekolah juga perlu sentiasa memastikan bahawa pengawasan di setiap pelosok kawasan sekolah seperti di belakang bangunan sekolah dan kaki lima sekolah yang sunyi diperketat supaya tidak memberi sebarang peluang kepada mereka yang mempunyai keinginan untuk membuli mangsanya. maka pelajar tersebut juga akan dipengaruhi dan membaca bersama-sama. Perkara ini sama juga jika kawan pelajar itu sentiasa melibatkan diri dalam kes buli di sekolah. Pihak sekolah juga boleh menggalakkan para pelajar supaya menyertai Kelab Pencegah Jenayah di sekolah dengan aktif. jika kawannya minat membaca buku.

Ibu bapa juga harus memupuk anak mereka sejak kecil lagi seperti melentur buluh biarlah dari rebungnya agar sentiasa sudi meluahkan isi hati dan masalah yang dihadapi kepada mereka bagi mengatasinya bersama-sama. ibu bapa juga memainkan peranan yang penting dalam usaha untuk membendung kemelut ini. sedangkan mereka juga sering mengejek. anak rintih’.bukan sebaliknya dengan menutup kes itu dengan sesuka hati sahaja. Janganlah ibu bapa berlakuan baik di hadapan anak-anak sahaja. perbuatan ibu bapa adalah sentiasa betul dan patut diikuti. Ibu bapa haruslah menampilkan teladan yang baik kepada anak-anak mereka supaya anak akan mencontohi kelakuan ibu bapa mereka kerana pada tanggapan anak mereka. Semoga berkat daya usaha yang gigih. Bak kata peribahasa Melayu ‘pemuda harapan bangsa. Oleh itu. Pihak sekolah harus mengenakan hukuman yang setimpal kepada pelajar tersebut agar dia tidak mengulangi perbuatan itu lagi dan juga dijadikan sebagai iktibar kepada pelajar yang lain. kita dapat melahirkan generasi muda yang dapat menjulang nama negara dan mengangkat martabat bangsa dipersada dunia. Hasrat negara kita yang ingin mencapai Wawasan 2020 juga akan tinggal sebagai angan-angan Mat Jenin semata-matanya. pemudi tiang negara’. Natijahnya. di samping mengejarkan kebendaan dalam kehidupan dan sibuk bekerja. semua pihak haruslah sehilir semudik dan sehati sejiwa dalam usaha menangani masalah kes buli ini walaupun kita terpaksa mengharungi liku-liku yang penuh dengan onak duri ini. impian negara kita yang ingin melahirkan satu bangsa yang bermartabat mulia dan berdaya maju akan tinggal sebagai khayalan sahaja. Pihak sekolah boleh berjumpa dengan pelajar yang disyaki melibatkan diri dalam kes buli dan juga ibu bapanya untuk membincangkan masalah yang dihadapi oleh pelajar tersebut dan mendapatkan jalan keluarnya. ‘ketam mengajar anaknya berjalan lurus sedangkan dirinya berjalan senget’. selagi masalah ini masih berleluasa. Hal ini kerana para pelajar merupakan aset negara yang penting dan akan menerajui negara ini pada masa depan. Jika kes ini masih tidak dibicarakan. Tambahan pula. masalah kes buli akan semakin bertambah dan berleluasa lagi. ibu bapa juga harus sentiasa mengambil perhatian tentang keadaan anak mereka semasa di sekolah dan memberikan belaian kasih sayang yang sepenuhnya kepada mereka supaya mereka tidak berasa sunyi dan diabaikan. menghina orang dan sebagainya. Bak kata pepatah ‘bapa borek. Selain itu. .

Akhbar. Jelaslah. Pada pendapat anda. media cetak bukan sahaja memberi maklumat tetapi menyiarkan bahan-bahan yang boleh membantu kehidupan seseorang itu. Iklan mengenai peluang kerjaya. majalah dan jurnal di negara ini. media cetak mampu menghasilkan satu generasi masyarakat yang memiliki minda yang kritis apabila membicarakan sesuatu topik. majalah dan jurnal dikatakan menjadi sasaran utama rakyat negara ini yang memang ketandusan maklumat. sedang. Tambahan pula.Negara kita memiliki banyak rangkaian media cetak. Saban hari media cetak menyiarkan pelbagai perkara yang berlaku di negara ini dan semua berita atau maklumat ini menjadikan masyarakat kita mengetahui semua perkara yang belaku. Negara kita pula memang boleh dianggap mempunyai penerbitan media cetak yang semakin meningkat saban tahun walaupun jumlah itu boleh ditingkatkan dengan lebih drastik dalam tempoh mendatang ini kerana sikap masyarakat yang suka membawa dan mencari informasi sudah mula kelihatan. dan bakal terjadi di negara ini. pengumuman sesuatu peristiwa dan peluang perniagaan dapat membantu kehidupan seseorang. apakah peranan-peranan yang mampu dimainkan oleh media cetak di negara ini. Malahan. Masyarakat kita masih menggunakan media cetak untuk mendapatkan kerja berbanding dengan sumber-sumber lain. Sumbangan utama media cetak di negara ini ialah media cetak menjadi sumber maklumat kepada masyarakat kita. media cetak turut menyiarkasn cerita-cerita yang mampu dijadikan pengajaran. Pembacaan mereka terhadap berita-berita jenis ini memberi satu pengajaran secara tersirat kepada pembaca yang seterusnya menyebabkan berlakunya satu perubahan diri dan minda mereka terhadap perkara tersebut. isu keluarga. media cetak di negara ini memiliki perananperanan besar yang mampu membentuk satu masyarakat negara yang berkualiti mindanya. Situasi ini wujud kerana ciri media cetak yang berlandaskan penulisan mampu menghasilkan satu penulisan kritis yang menyebabkan pembaca mampu melihat sesuatu peritstiwa yang berlaku itu dengan lebih mendalam. Jadi. Berita-berita jenayah. Sikap berlumba-lumba media cetak untuk mendapatkan maklumat terkini turut menyebabkan masyarakat sering mendapat maklumat lebih awal mengenai sesuatu perkara. pembacaan bahan media cetak memberikan pembaca satu pengajaran yang mampu membawa kebaikan. Oleh itu. Media cetak mengupas semua isu yang berlaku daripada pelbagai sudut sehingga menyebabkan fenomena yang berlaku itu difahami oleh amsyarakat. Jadi. Media cetak sering dikaitkan dengan akhbar. projek pembangunan dan kejayaan individu tertentu sudah pasti menjadi tatapan masyarakat kita. Selain itu. kelebihan media cetak ialah media ini mampu menghasilkan analisis berita yang lebih kritis berbanding media yang lain. . media cetak mampu menyiarkan bahan-bahan yang boleh menolong kehidupan seseorang.

Ruang untuk media cetak berkembang turut wujud kerana media cetak dianggap lebih murah berbanding jenis media yang lain. . Cuma ada sedikit kebimbangan dengan kewujudan bahan media cetak yang lebih mengutamakan isu-isu gosip atau sensasi daripada berita-berita yang benar-benar berlaku di negara ini. media cetak di negara ini memang mempunyai peranan yang penting dalam memastikan negara terus mampu bersaing dalam era yang penuh persaingan ini.Secara tuntasnya.