SOLUTIONS & ANSWERS FOR AIEEE-2011 [11-05-2011

]
VERSION – C

PART A − −− − MATHEMATICS

1. Ans: [A ∧ (A → B)] → B

Sol: Using following truth table we can see that
only
A ∧ (A → B) → B is tautology

A
1
B
2
A →B
3
A ∩ (A →B)
1 ∩ 3 = 4
(A∩(A→ B))→B
4→2
T T T T T
T F F T T
F T T F T
F F T F T

2. Ans: 3

Sol:
( )
0
51 x 1
9 ) x ( f
lim
2
5 x
=





( )
0
5 x
9 ) x ( f
lim
2
5 x
=




( ) 0 9 ) x ( f lim
2
5 x
= −


3 ) x ( f lim
5 x
=



3. Ans: − 2

Sol:
r 1 1
1 q 1
1 1 p
= 0 ⇒ pqr − (p + q + r) = − 2

4. Ans: P(A
C
) − P(B)

Sol: ( ) C B A P
C C

=
) C ( P
) C A ( P ) C B ( P ) C ( P ∩ − ∩ −

= 1 − P(B) − P(A)
= 1 − P(A) − P(B)
= P(A
C
) − P(B)

5. Ans: Statement-1 is true, Statement-2 is true;
statement-2 is a correct explanation for
statement-1.

Sol: R is an equivalence relation since
reflexivity, symmetry, transitivity are
satisfied. ∴ Statement-1 is true
Statement-2 is always true
And it is correct explanation of Statement-1

6. Ans:
100
β − α


Sol: α − β = ( )
∑ −

100
1
1 r 2 r 2
a a
=
100
d d 100 d
100
1
β − α
= ⇒ =



7. Ans: 53

Sol: General point on line Q (2λ, 3λ + 2, 4λ + 3)
⇒2(2λ − 3) + 3 (3λ + 3) + 4 (4λ − 8) = 0
⇒ λ = 1
∴ point Q (2, 5, 7) given point P (3, −1, 11)
∴ length PQ = 53

8. Ans:
3
16


Sol: y
2
= 9 ax
x
2
= 9by
A =
3
1
ab
3
16
=
∴ Required Area =
3
16


9. Ans: 18

Sol: P(x) = f(x) − g(x) = A x
2
+ Bx + C
Since P−1) = 0 is the only one root
∴ P(x) = k(x + 1)
2

Given P(−2) = 2 ⇒ k = 2
∴ P(2) = 18

10. Ans: R − {2, −3}

Sol:
1 1 3
k 3 k
1 k 1



≠ 0
2k
2
+ 2k − 12 ≠ 0
k
2
+ k − 6 ≠ 0
k ≠ − 3, 2

11. Ans: y =
4
6


Sol:










Let m be the slope of taught at P(x1, y1)
∴ Equation of AB is
y − y1 = m(x − x1)
P(x1, y1)
A
B

∴ A is (0 y1 − mx1) and B is (x1
m
y
1

, 8)
∴ and point of AB (x1, y1)
⇒ 2x1 = x1 −
m
y
1
⇒ 0
y
dy
x
dx
= +
⇒ xy = k it passes in (2, 3)
xy = 6 ⇒ y =
4
6


12. Ans: Statement-1 is true, Statement-2 is true;
statement-2 is a correct explanation for
statement-1.

Sol: Statement- 2 is true
Clearly f(x) has minimum at x = 0 at
minimum point f’(x) = 0
∴ follows from 1

13. Ans: 2af(a) − a
2
f’(a)

Sol:
a x
) x ( f a ) a ( f x
lim
2 2
a x −


|
¹
|

\
|
0
0

) x ( ' f a x 2 ) a ( f lim
2
a x



⇒2af(a) − a
2
f’(a)

14. Ans: 6, 1

Sol: Sum of roots = 4 + 3 = 7
product = 3 × 2 = 6
∴ correct equation is x
2
− 7x + 6 = 0
Roots are 6, 1

15. Ans: 3x
2
− y
2
= 3

Sol: e = 2
ae = 2 ⇒ a =1
e =
2
2
a
b
1+ ⇒ b
2
= 3
∴ required equation is x
2

3
y
2
= 1
3x
2
− y
2
= 3

16. Ans: 1 +
y
1

e
e
y
1


Sol: y
2
dx + xdy − 0 dy
y
1
=

3 2
y
1
y
1
. n
dy
dx
= +
I. F =
y
1
e


∴ x
y
1
e

=


dy e
y
1
y
1
3
z =
y
1





dy e . z
z
dz = dy
y
1
2


[ ]

− −
+ − dz e ze
z z
dy = y
2
dz
x
y
1
e

= ze
−z
+ e
−z
+ C
x = z + 1 + c
y
1
e


x =
y
1
+ 1 + c
y
1
e
y = 1 ⇒ x = 1 ⇒ 1 = 2 + ce
⇒ c =
e
1

∴ x =
y
1
+ 1 −
e
1

y
1
e
x = 1 +
y
1

e
e
y
1


17. Ans: 32, 2

Sol: Mean = 30 + 2 = 32
Standard deviation remains same = 2

18. Ans: N ≤ 100

Sol: Maximum number of triangles is possible if
rest of the points are non-collinear.
Then Nmax =
10
C3 −
6
C3 = 100
∴ N ≤ 100

19. Ans: Statement-1 is true, Statement-2 is true;
statement-2 is a correct explanation for
statement-1.

Sol: f(x) = f
−1
(x), this point lies on f(x) = x
⇔ f(x) = x
(x − 1)
2
+ 1 = x
⇒ x
2
− 3x + 2 = 0
⇒ x = 1, 2
Statement-1 is true
f(x) is a bijection and f
−1
(x) = 1 + 1 x −
Statement 2 is true
and Statement-1 follows from Statement-2









20. Ans: Statement-1 is true and Statement-2 is
false.

Sol: Statement-1 is true
In Statement-2
Det (A
T
) = det(A) But
Det(−A) = − Det (A) only for
odd order so it is not true.

21. Ans: x
2
+ y
2
− x − y = 0

Sol: (x − 1) x + y (y − 1) = 0
x
2
+ y
2
− x − y = 0
f(x)

22. Ans:
4
3


Sol:
[ ]
∫ ∫ ∫ ∫
+ + + × =
1
0
2
1
5 . 1
2
2
5 . 1
0
dx x 2 dx x dx 0 x dx x x
=
5 . 1
2
2 2
1
2
x
2
x
+
=
2
1
+ 2.25 − 2
=
4
3


23. Ans: Statement-1 is true, statement-2 is false

Sol:
x
1
sin lim
0 x→
does not exist
∴ f2(x) is not continuous at x = 0
Statement-2 is false

24. Ans: 0
ρ


Sol: (a + 3b) + 6c = (k1 + 6) c = (1 + 3k2)a
C & a are non − collinear
∴ coefficients are zero
a + 3b + 6c = 0

25. Ans: [1, ∞)

Sol: x + y |x|, ax − y = 1
x =
1 a
1 a
a y ,
1 a
1 a
+
+
− =
+
+

=
1 a
1 a a
+


If x > 0 ⇒ a + 1 > 0 ⇒ a > − 1
y > 0 ⇒ a |a| − 1 > 0 ⇒ a |a| > 1
If − 1 < a < 0 − a
2
> 1 no soln
If a ≥ 0
a
2
≥ 1 ⇒ |a| ≥ 1
∴ a ∈ [1, ∞)

26. Ans: 2x + 3y =1

Sol: Let (x, y) be coordinates of the centroid

3
x 2 2
x
3
+ −
= =
3
x
3


3
y 1 3
y
3
+ + −
=
3
y 2
3

=
∴ x3 = 3x; y3 = 3y + 2
2x3 + 3y3 = 9 ⇒ 6x + 9y + 6 = 9
2x + 3y = 1

27. Ans: 10 3

Sol: Equation of the lime through (1, − 5, 9)
parallel to x = y = 12 is
λ =

=
+
=

1
9 z
1
5 y
1
1 x

p(λ + 1, λ − 5, λ + 9)
(λ + 1) − (λ − 5) + (λ + 9) = 5
⇒ λ = − 10
∴ p(− 9, −15, − 1)
∴ distance = 10 3

28. Ans: Statement-1 is true, Statement-2 is true;
statement-2 is a correct explanation for
statement-1.

Sol: Statement-2
By induction p(1) is true
Let p(m) be true
Then (m + 1) : (m + 1)
7
− (m + 1)
= m
7
+
1
7
C , m
6
+ ….. + 7m + 1 − m − 1
= (m
7
− m) + 7k divisible by 7
∴ p(n) is true
Statement-2 is true
∴ (n + 1
7
− (n + 1) divisible by 7
Also, n
7
− n divisibly by 7
Subtracting, (n + 1)
7
− n
7
− 1 divisible by 7
Statement-1 is true and follows from
Statement-2

29. Ans:
9
8
,
4
3
,
2
,
9
4
,
4
,
9
2 π π π π π π


Sol: sin θ + sin 4θ + sin 7θ = 0
⇒ sin 4θ + 2 sin 4θ cos 3θ = 0
⇒ sin 4θ (1 + 2 cos 3θ) = 0
⇒ sin 4θ = 0 cos 3θ =
3
2
cos
2
1 π
= −
⇒ 4θ = n π 3θ = 2nπ ±
3


⇒ θ =
9
2
3
n 2
,
4
n π
±
π
= θ
π


9
2
,
9
4
,
9
8
,
4
3
,
4
,
2
π π π π π π


30. Ans: H

Sol: H =

ω
ω
0
0
= ωI
∴ H
70
= ω
70
I = ωI = H

PART B− −− − CHEMISTRY

31. Ans: directly proportional to square root of
temperature

Sol: V α
M
T


32. Ans: 27 / 10 6 . 1
4 30 −
×

Sol: Ksp = 27S
4


S =
27
K
4
sp


33. Ans: 22.05 g

Sol:
− 2
7
2
O Cr + 6Fe
2+
→ Cr
3+
+ Fe
3+

75 750 cm
3

m.mols 0.6 M
Wt. of potassium dichromate = 75 × 0.294
= 22.05 g

34. Ans: n = 2 to n = 1

Sol: At. no. of H = 1 and He = 2
For He
+
n = 4 to n = 2
For H n =
2
4
to n =
2
2


35. Ans: NH3 < en < CN

< CO

Sol: The correct increasing order of field
strength for the ligands is
NH3 < en < CN

< CO

36. Ans: For lead +2, for tin +4

Sol: Pb
+2
is more stable than Pb
+4
, since
° ∆ G
r
is negative.
Sn
+4
is more stable than Sn
+2
, since
° ∆ G
r
is positive.

37. Ans: –1364.0 kJ

Sol: ∆H = ∆U + ∆nRT
–1366.5 = ∆H – 8.314 × 10
–3
× 300
∆H = –1364 kJ

38. Ans: Cl > F > Br > I

Sol: The electron gain enthalpies of I, Br, F &
Cl are –295, –325, –328 & –349 kJ mol
–1


39. Ans: 128 pm

Sol: 2 a = 4r
r =
4
361 2 ×
= 128 pm

40. Ans:

Sol: Cyclopentadiene is not aromatic.

41. Ans: ( )
2
1
A B B A
) M / M ( P / P

Sol:
A
A A
M
1
P r α

A
B
B
A
B
A
M
M
P
P
r
r
=

42. Ans: D > C > A > B

Sol: p–nitrophenol is the most acidic among
the given phenols.

43. Ans: –219 kJ

Sol: ∆rH = –111 –2 × 54 kJ
= –219 kJ

44. Ans: XeF2

Sol: Compound Lone pairs
XeF4 2
XeF6 1
XeF2 3
XeO3 1

45. Ans: [Co(NH3)2(en)2]
3+


Sol: [Co(NH3)2(en)2]
3+
exists in cis & trans
isomers.

46. Ans: Acetylene

Sol: Acetylene is not formed by treating
ethanol with con.H2SO4.

47. Ans: Li2O + NO2 + O2

Sol: 4LiNO3 → 2Li2O + 4NO2 + O2

48. Ans: mutarotation

Sol: It is the definition of mutarotation

49. Ans: k1 =
RT
Ea
2
1
e k A −

Sol: k1 =
RT / Ea
1
1
e A


k2 =
RT / Ea
2
2
e A



RT
Ea Ea
2
1
2
1
1 2
e
A
A
k
k

− =
k1 =
RT
Ea
2
1
e k A −

50. Ans: Benzene diazonium chloride and
benzonitrile

Sol: A :
− +
Cl N H C
2 5 6

B : C6H5 – CN

51. Ans: 68.4

Sol:
w
1
342
5
=
w = 68.4


52. Ans: Ozone absorbs infrared radiation

Sol: Ozone does not absorb I.R radiation

53. Ans: Oxide ion accepts sharing in a pair of
electrons

Sol: O
2–
becomes OH

by sharing a pair of
2 electrons between hydrogen & oxygen.

54. Ans: One sigma, two pi

Sol: Ca
2+

− −
≡ C C

55. Ans:
) (
RS

is less basic but more nucleophilic
than
) (
RO



Sol: Since RSH is more acidic than ROH,
) (
RS

will be less basic than
) (
RO

.
Since the negative charge on sulphur is
more polarisable,
) (
RS

is more
nucleophilic than
) (
RO



56. Ans: 5.55 × 10
–4
m

Sol: m =
3 . 0 60
01 . 0
×
= 5.55 × 10
–4
m

57. Ans: 1 × 10
–10


Sol: [H
+
] = Cα
α = 10
–5

Ka = Cα
2
= 10
–10

58. Ans: 6.25 × 10
–4
S m
2
mol
–1


Sol: K = C ×
a
l


a
l
= 1.3 × 50 S m
–1

∧ = C ×
a
l
×
M
10
3 −

=
4 . 0
10
50 3 . 1
260
1
3 −
× × ×
= 6.25 × 10
–4
S m
2
mol
–1


59. Ans: HCHO

Sol: The monomers of bakelite are phenol and
formaldehyde.

60. Ans: 2–Methyl–2–pentene

Sol:
CH
3
CH
3
C CH CH
2
CH
3


ozonolysis


CH
3
C
CH
3
+ CH
3
CH
2
CHO
O



PART C − −− − PHYSICS

61. Ans: 20%

Sol: R = 4 R1

1
1
R
R
4
R
R ∆
=


= 4 × 5 = 20%

62. Ans: 2 : 1

Sol: ΙP = 4Ι
ΙQ = Ι + Ι + 2Ι cos90°
= 2Ι

Ι
Ι
=
Ι
Ι
2
4
Q
P
= 2 : 1
(Path difference
4
λ

= phase difference
2
π
rad)

63. Ans: NOR gate

Sol: Becomes combination of OR gate and
NOT gate
⇒ NOR gate

64. Ans: 2
8/3
πr
2
T

Sol: R = 2
1/3
r
E = 4πR
2
T
= 2
2
.π.2
2/3
.r
2
T
= 2
8/3
πr
2
T

65. Ans: Statement – 1 is true, statement – 2 is
true, statement – 2 is not the correct
explanation of statement – 1.

Sol: Statement – 1 is correct. Statement 2 is
correct but doest not explain 1.

66. Ans: 2.5 second

Sol:






τP = RC’ = 2 RC
V =
P
t
0
e V
τ




P
10
e
2
1
τ

=
⇒ −λn 2 =
P
10
τ


⇒ τP =
2 n
10
2 n
10
λ λ
=


= 2 RC
τS = RC’’ =
2 n 2
5
4
RC 2
2
RC
λ
= =

5
2 n 2 t
2 n e
2
1
S
t
λ
λ
×
− = − ⇒ =
τ


⇒ t =
2
5
= 2.5 s ⇒ t = 2.5 second

67. Ans: 3

Sol: It is assumed that F1 and F2 are applied
parallel to the plane.
F1 = mg sinθ + µmg cosθ
F2 = mg sinθ − µmg cosθ

1
3
2
2
tan
tan
F
F
2
1
=
µ − µ
µ + µ
=
µ − θ
µ + θ
=

68. Ans:
R 4
GM


Sol:
2
2 2
R 4
Gm
R
mv
=
v =
R 4
GM
w.r.t centre of circle, which also
is centre of mass of system.
Centre of mass of system is at rest.

69. Ans: 0.1 V m
−1


Sol: R =
A
λ ρ
; V = iR
V =
A
i V
A
i ρ
= ⇒
ρ
λ
λ


7
7
10 8
10 4 2 . 0 V


×
× ×
=
λ

= 0.1 V m
−1


70. Ans: between 0.148 kJ and 0.028 kJ

Sol: dQ = −mS dT
=
( )
( ) kJ dT
400
T 32
1000
100
3
3
× −
= dT T
10 64
32
10
1
3
6
×
× −
=
7
10 2
1
×
− T
3
dT (kJ)
∴ Q =
∫ ∫

×
=
×

=
4
20
20
4
7
4
7
3
K 4
K 20
10 8
T
kJ
10 2
dT T
dQ
=
[ ]
kJ
10 8
4 20
7
4 4
×

= 19968 × 10
−7
kJ
= 0.0019968 kJ
COP =
( )
( )
2
2 1
2 1
2
T
T T Q
W
T T
T
W
Q −
= ⇒

=
Wmax =
( )
4
4 300 0019968 . 0 − ×

= 0.148 kJ
Wmin =
( )
20
20 300 0019968 . 0 − ×

= 0.028 kJ

71. Ans: 6.25 × 10
−4
cm s
−1


Sol: v =
( )
η
σ − ρ
9
g r 2
2


( )
( ) 0 . 1 8 . 7
2 . 1 8 . 7
v
v
2
1
1
2


η
η
=
⇒ v2 = v1
8 . 6
6 . 6
2
1
×
η
η

=
8 . 6
6 . 6
2 . 13
10 5 . 8 10
4
×
× ×

= 6.25 × 10
−4
cm s
−1


72. Ans:
g
d
2
ρ
π
λ


Sol: m = λ
3
d
∆F = −λ
2
ρgx
∴ a =
d
gx
m
F
λ
ρ −
=


⇒ ω
2
=
d
g
λ
ρ

T =
g
d
2
2
ρ
π =
ω
π λ


73. Ans: Increase

Sol:




fr > fv

74. Ans: 11q

Sol: ( ) B v q E q F × + =
= ( ) k
ˆ
q 2 j
ˆ
q i
ˆ
q 3 + +
( )( ) k
ˆ
3 j
ˆ
i
ˆ
k
ˆ
j
ˆ
4 i
ˆ
3 q − + + + +
( ) [ ] j
ˆ
q 11 j
ˆ
q j
ˆ
q 9 j
ˆ
q F
y
= + + =
75. Ans: k
2
5


δv
δr
fv fr

Sol:
λ
1
N
1
k ∝ ∝
⇒ kλ = constant
kA λA = kλ
⇒ kA =
2
k 5
2
5
k
k
A
= =
λ
λ
λ
λ


76. Ans: λ

Sol: Considering the nucleus to be at rest
initially, total linear momentum = zero for
system
⇒ p of m1 and p of 5 m, are equal in
magnitude but opposite in direction.
λ =
p
h
= same for both

77. Ans:
2
2
1
1
h
1
1 h
1
1
|
|
¹
|

\
|
µ
− +
|
|
¹
|

\
|
µ


Sol: S = S1 + S2
=
2
2
1
1
h
1
1 h
1
1
|
|
¹
|

\
|
µ
− +
|
|
¹
|

\
|
µ


78. Ans: Statement – 1 is true, statement – 2 is
true, statement – 2 is the correct
explanation of statement – 1.

Sol: Statement – 1 is true, statement – 2 is true
and explain 1.

79. Ans:
g
mv
16
3
3


Sol: vH = v cos30° =
2
v 3

p = mvH =
2
3
mv
Hmax =
g 8
v
g 2
30 sin v
2 2 2
=
°

∴ LH = p Hmax =
g 16
mv 3
3


80. Ans: T ,
2
P


Sol: There is no heat loss and no work is done
⇒ U is same ⇒ T is same.
V ⇒ 2 V, so P ⇒
2
P
for T to be same
(Θ PV = constant for T to be constant)
∴ T ,
2
P
is the final state.



81. Ans: 2

Sol: Ι1 = 4Ι, for coherent light
Ι2 = Ι + Ι = 2Ι for incoherent light
∴ 2
2
4
2
1
=
Ι
Ι
=
Ι
Ι


82. Ans: Statement – 1 is correct, statement – 2 is
correct and statement – 2 is not the correct
explanation of statement-1.

Sol: Statement – 1 is correct as energy of
antineutrino is negligible.
Statement – 2 is also correct but does not
explain-1.

83. Ans: To reduce the time lag between
transmission and reception of the
information signal.

84. Ans:
t
1


Sol: u = 0 at t = 0
kt mv
2
1
2
=

m
kt 2
v
2
= , k = +ve constant

m
kt 2
v =

t
1
ma F
E
B
dt
dv
a ∝ = ⇒ = =

85. Ans: 28.9 cc

Sol: ∆V = V0γ∆θ
= V0 [3 ∝ ∆θ]
= [ ] θ ∆ ∝
π
3 D
6
3

=
3
20
6
×
π
[3 × 23 × 10
−6
× 100]
= 28.9 cm
3


86. Ans: Y ∝ t

Sol: Thermal stress = Y ∝ t

87. Ans: 3 mV

Sol: λ = 20 m
v = 5 m s
−1

Bh = 0.3 × 10
−4
Wb m
−2

E = Bh vλ
= 0.3 × 10
−4
× 5 × 20 = 0.3 × 10
−2
V
= 3 mV



88. Ans:


πε
5
1
1
a
qQ 2
4
1
0


Sol:







VA =


πε
=
πε

πε
5
1
1
a 4
q 2
a 5 4
q 2
a 4
q 2
0
0
0

∴ U1 =


πε
5
1
1
4
qQ 2
0
; VB = 0 ⇒ U2 = 0
∴ KE2 = ∆U = U1 =


πε
5
1
1
a 4
qQ 2
0


89. Ans: σω
π
4
R
4


Sol: dq = (2πrdr)σ for an elemental ring of
radius r and width dr.
di = (dq)f =
( )
π
ω
2
dq
= ωrσdr
dM = πr
2
di = πωσr
3
dr
∴ M =
4
R
dM
4
R
0
πωσ
=



90. Ans: A standing wave having nodes at
x =
2 2
1
n
λ
|
¹
|

\
|
+ , (n = 0, 1, 2, …..)

Sol: y1 = A sin (ωt − kx)
y2 = A sin (ωt + kx)
y = y1 + y2
= A [2 sinωt cos(−kx)]
= 2 A cos kx sinωt ⇒ standing wave;
k =
λ
π 2
Nodes are at
x =
2 2
1
n
λ
|
¹
|

\
|
+ , (n = 0, 1, 2, …..)


2a
−q −q
2a
+q +q
A

• B