-

Relaţii publice -

Campanie de Relaţii Publice in situaţie de criză Philips Romania

Profesor indrumător:

..1 Comunicat de presă 2 ....….……9 Criterii şi metode de evaluare…………………………………………………......…..Cuprins: Introducere Compania Philips – prezentare generală…………………………….4 Relee de informare………………………………………………………………5 Evenimente.…3 Definirea obiectivelor campaniei…………………………………………. tehnici si mijloace de relaţii publice……………………………..….4 Publicul ţintă……………………………………………………………………..7 • • Conferinţa de presă Comunicat de presă Bugetul campaniei……………………………………………………….…3 Prezentarea situaţiei de criză……………………………………………….9 Anexa nr.

El este primul care are ca misiune să se adreseze exteriorului organizaţiei. comportament. să lupte împotriva unui adversar sau a unei organizaţii concurente. Fie că este vorba de o companie multinaţională sau de o organizaţie mică. Planul campaniei de relaţii publice este instrumentul ce face legătura între organizaţie şi publicul acesteia. o planificare. umană şi chiar spirituală – în efortul de a depăşi problemele de zi cu zi. pe care o vom prezenta ulterior. atitudini. folosirea unui plan de campanie poate aduce rezultate benefice. lansarea unei idei. vom putea . într-un anumit areal. opinie etc. alăturându-se altor perspective – juridică. opinii. În atare condiţii. produse care trebuie să fie şi vândute. Cu alte cuvinte. intr-o situatie de criza de imagine a unei companii multinationale. Campania de relaţii publice reprezintă totalitatea operaţiilor coordonate de comunicare derulate într-o perioadă de timp determinată. pentru a determina schimbări de atitudine. Ele pot ajuta la rezolvarea unei probleme. este necondiţionat implicată în credinţe . Ne propunem sa realizam o campanie de relatii publice. celelalte servind la punerea în practică a marilor orientări ale organizaţiei. financiară. Planul campaniei de relaţii publice este deci interfaţa dintre activităţile interne ale organizaţiei şi publicul său. la definirea şi fabricarea produselor sale. ajutându-le să-şi prezinte public punctul de vedere. El va propune acţiuni concrete ce trebuie realizate pentru atingerea obiectivelor. dacă premiza invocată este corectă. o fază de execuţie şi una de control. comportament.prin intermediul campaniiei de relaţii publice – să ne concentrăm asupra reprezentărilor oamenilor (ţintelor) . ceea ce susţinem este faptul că imaginea. în condiţii PR în sensul consolidării sau modificării acestora. începe cu o analiză şi continuă cu un studiu. printr-o succesiune ordonată de operaţiuni efectuate pentru găsirea soluţiilor de comunicare în funcţie de preocupările organizaţiei. pentru îndeplinirea unor scopuri şi obiective ale organizaţiilor în raport cu anumite ţinte ale comunicării. cunoştinţe. 3 .Introducere Relaţiile publice se dovedesc un instrument original şi eficace pentru a răspunde provocărilor cu care orice organizaţie se confruntă. evitarea unei catastrofe.

de motivare a angajaţilor marilor magazine de electrocasnice. În urma acestui concurs. In prezent. atât electronicele cât şi electrocasnicele. sau o anumită categorie de produse. Produsele ce puteau fi comandate nu se limitau într-un anumit preţ. a hypermarketurilor şi a magazinelor cash and carry. Philips este cel mai mare producător de electrocasnice din Europa şi un important producător de echipamente medicale. Philips a realizat. Criza de imagine poate fi definită ca fiind acel stadiu de deteriorare a gradului de notorietate. efectele crizei afectând pe o perioadă lungă de timp activitatea de pe piaţa electronicelor şi electrocasnicelor a companiei Philips. angajaţii care au vândut şi au promovat produsele Philips. ce pune în periocol funcţionarea sau existenţa unei organizaţii. a reputaţiei şi a încrederii publice. transmitere şi reproducere a imaginilor de televiziune. munca de cercetare a companiei ducând la dezvoltarea tubului de cameră Plumbicon şi a substanţelor fosforescente pentru îmbunătăţirea calităţii imaginii. Prezentarea situaţiei de criză: În studiul de faţă am ales o criză de imagine. a devenit una din cele mai mari companii producătoare din Europa. 4 . cu care la sfârşitul anului şi-au putut comanda produse Philips dintr-un catalog realizat de departamentul de marketing al companiei. puteau fi comandate chiar şi produsele din gama nouă. În anul 2008. compania Philips a organizat o campanie de incentivare.Compania Philips – prezentare generală Compania s-a orientat iniţial spre producerea de lămpi cu filament de carbon şi până la sfârşitul secolului XX. mari progrese în dezvoltarea aparaturii de înregistrare. au acumulat un număr de puncte. de asemenea.

Definirea obiectivelor campaniei: • Creşterea nivelului de notorietate a companiei Philips. la nivelul întregii ţări. vânzătorii considerând Philips una dintre cele mai neserioase companii de electronice şi electrocasnice. alţii au primit produse din gamele vechi. Saturn). care erau cu mult mai ieftine şi de o calitate inferioară celor comandate. Creşterea reputaţiei şi încrederii publice cu 50%. decât numărul actual. Flanco. a hypermarketurilor (Carrefour. Această lipsă de comunicare şi proasta organizare a unei campanii de promovarea de asemenea amploare. aceste produse au ajuns la participanţi abia la începutul lunii mai. Şi ca totul să fie şi mai mai rău pentru compania Philips. cu 30%. Domo. 5 . Uimirea a fost că la sfârşitul concursului. a fost o considerată o mare dezamăgire în rândul celor care promovează marca Philips în magazine. şi era exclusă variantă înlocuirii lor cu alte produse sau cu echivalentul lor în bani. cu 50%. Unii angajaţi nu şi-au primit nici un premiu din cele comandate. Media Galaxy. Selgros) din România. Atragerea unui număr de consumatori mai mare cu 10%. compania Philips nu a mai putut acoperi premiile câştigate de echipele formate pe întreg teritoriul ţării. produsele pe care vânzătorii le comandau urmau să fie primite la începutul lunii februarie 2009. Real. numai că lipsa stocurilor îi obliga să întârzie trimiterea acestora.În comunicatul ce a fost trimis către toate magazinele la începutul concursului. şi a magazinelor cash and carry (Metro. şi îi informa pe angajaţi că vor primi produsele ce le-au comandat. Recunoaşterea şi aprecierea companiei. • • • • Publicul ţintă: • Principal: Angajaţii marilor magazine de electrocasnice şi electronice (Altex. Reacţia companiei la această situaţie a fost de tăcere totală. indiferent de vârstă sau statut social. prima înştiinţare către magazine a fost trimisă înaintea sosirii produselor. Creşterea nivelului de încredere la nivelul firmelor distribuitoare. de către personalul magazinelor colaboratoare.

PARTER. 6.310. Sector 1. 12. Bucureşti.delcea@ringier.315.36. Sect. Dimitrie Pompeiu. Relee de informare: Canale media utilizate sunt: Presa scrisă: • Adresa: Bl. nr.315.889 • • • Adresa: Str. Contact: Tel: 021.ro 0729.28 • • Telefon redactie: 021. Semicercului.36.20. Corp B. sector 1.31.19 • • Adresa: Pta Presei Libere nr.29 6 . ce folosesc atât electronice cât şi electrocasnice. dar şi potenţialii clienţi. Casa Presei.17 | 021. Contact: Mihaela Delcea mihaela.2.31.310. Bucureşti Contact: 021-318. 1.28 Fax: 021.• Secundar: În această categorie se încadrează consumatorii mărcii Philips. Bucureşti. Nr.729. indifferent de vârstă sau de statutul lor social.

Nr.ro • • Adresa: Soseaua Bucureşti .net 7 • . Camera 28. Nr. 25-2. Pache Protopopescu nr.Ploieşti.109. 1. Sector1 Contact: 021/2303202 • • Adresa: P-ta Presei Libere. sector1.Televiziune: • Adresa: Str. Etaj 2. Corp A. Bucureşti Contact: Telefon 1: 021 250 50 63 Telefon 2: 021 250 50 64 Email: pr@protv. Bucureşti Contact: 021 549 11 09 Fax: +4021 316 00 00 E-mail: office@realitatea.

persoanele care întâmpina invitaţii cunosc conferinţa în detaliu şi pot oferi info jurnaliştilor. dialoguri. de interes major în viaţa companiei Philips.specialist în marketing şi comunicaţii Philips Romania. va fi unul complex. Oana Benga . Dragos Tudor .com La nivel de presă scrisă.Trade Marketing Manager Consumer Lifestyle. Evenimentul.philips. 8 . iar televiziunile mentionate vor transmite înregistrarea de la conferenţa de presă şi interviurile de pe parcursul campaniei.customer marketing manager CE Philips Romania. Gazdele vor înmâna jurnaliştilor dosarele de presă. va fi inserat un comunicat de presă. tehnici si mijloace de relaţii publice: Conferinţa de presă. Evenimente. ce va necesita explicaţii directe. dar nu vor participa la conferinţă. Persoanele prezente din partea companiei Philips: • • • • Ilona Ciausoiu . pentru a putea ţine evidenţa celor prezenţi. Ei vor purta ecusoane pt a fi identificaţi şi vor avea o listă cu invitaţii în ordine alfabetică a numelor acestora.Country Manager Philips Romania.Internet : www. pe site-ul official al companiei Philips. La intrarea în sala de conferinţe. eventuale ecusoane şi îi vor conduce în sală. Totodată mesajele campaniei vor transpuse şi pe internet. dezbateri. Daciana Tulpan . jurnaliştii sunt întâmpinaţi de 2 reprezentanţi ai Companiei Philips.

functie) reprezentantii organizatiilor care iau parte la intalnirea cu presa. Tudorescu Adrian – Reprezentant Altex Romania. Dimitrache Elena – Reprezentant Selgros Cash and Carry Romania. va precizeze tema conferintei si va prezenta in ordine ierarhica (nume. Atanasiu Sebastian – Reprezentant firma distribuitoare Aquila. prin trascenderea evenimentului într-un alt cadru de referinţă. Nechifor Stelian – Reprezentant Metro Cash and Carry Romania.00. va folosi strategia reducerii gradului de pericol al evenimentului. îşi va asuma responsabilitatea şi îşi va exprima regretul pentru cele întâmplate. le va multumi pt prezenta. Invitaţi: • • • Ioana Lupea . Antena 1 si Realitatea. Oana Benga. din Bucureşti. Conferinţa de presă va avea loc pe data 3 iunie 2009. şi pentru confirmarea prezenţei vom relansa invitaţia cu două .• Oana Tanasescu . astfel compania Philips îşi va recunoste vina. Invitaţiile vor fi trimise cu două săptămâni înaintea conferinţei de presă. Adoroaei Diana – Reprezentant Real Romania. Deleanu Eusebiu – Reprezentant Carrefour Romania. in care ii va saluta pe jurnalisti. Ilona Ciausoiu. Dan Scarlat – redactor-sef la Financiarul. în sala de conferinţe a Hotelului Caro.trei zile înaintea evenimentului. Ilona Ciausoiu va folosi ca drept strategie de criză. Echipa de filmare de la posturile nationale TV: Pro tv.Marketing Manager al divziei Domestic Appliances and Personal Care din cadrul Philips Romania. • • • • • • • • Costin Ilie – redactor-sef la Cotidianul. Conferinţa va începe printr-un discurs ţinut de Country Manager Philips România. prin oferirea de compensaţii/despăgubiri. Dan Constantin – redactor-sef la Jurnalul National. ora 12. Trade Marketing Manager Consumer Lifestyle. strategia umilirii. Astfel compania Philips se va angaja în 9 .redactor-sef adjunct la Evenimentul Zilei.

va apărea în data de 4 iunie 2009. unde timp de două săptămâni. aer conditionat. microfon. angajaţii magazinelor de electronice şi electrocasnice vor primi despăgubiri în bani. scotand in evidenta informatiile sau ideile cele mai importante. Country Manager-ul companiei Philips va face un scurt rezumat al temei. la sediul companiei Philips.Realizarea invitatiilor Inchirierea salii de conferinte proiectie. Dupa expirarea timpului stabilit pentru intrebari si raspunsuri. sonorizare. Jurnalul Naţional şi Financiarul. Comunicat de presă În cele patru cotidiene. internet. In final li se va multumi jurnalistilor pt participare si vor fi invitati la o discutie informala (cafea. cât şi pe reprezentanţii magazinelor mari din ţară. fursecuri etc. 10 200 € 1500 € (retroproiector.). un comunicat de presă prin care compania Philips îşi va recunoste vina. ecran . Evenimentul va avea loc la începutul lunii august. Bugetul campaniei: Realizare conferinţă de presă . Cotidianul. Detaliile acestei campanii vor fi prezentate ulterior de către reprezentanţii companiei Philips. Apoi li se va reaminti jurnalistilor ca la plecare vor primi copii ale discursului. racoritoare. îşi va asuma responsabilitatea şi îşi va exprima regretul pentru cele întâmplate. Marea surpriză va fi anunţarea unei noi campanii în care comania Philips îi va invita atât pe reprezentanţii ai presei. să testeze noile produse din gama Philips 2009. invitaţii vor putea viziona filme în redacţii şi vor avea posibilitatea de a testa unul dintre modelele noii game Philips Ambilight. Spre finalul conferinţei reprezentanţii companiei Philips vor răspunde la întrebările formulate de reprezentanţii presei şi vor prezenta planurile de viitor ale companiei. şi în urma unei monitorizări a situaţiei de către reprezentaţii de vânzări. Evenimentul. lansate în România în luna august.oferirea unor compensaţii pentru cei ce nu au primit produsele comandate.

pe un eşantion reprezentativ de 1500 de persoane cu varsta cuprinsa între 18 şi 65 de ani. Costul total al cercetării este de 5. Rezultatele finale ale cercetării vor fi prezentate pana la 1 octombrie 2009.Inserarea comunicatului Spaţiu transmitere canale TV - rezervare parcare) . cu o marjă de eroare de +/.000€. 11 .Inserare comunicat de presa Transmiterea secventelor de la conferinta de presa 16000 € 40000 € Buget total campanie 57. realizat la nivelul tarii.3%.700 € Criterii şi metode de evaluare: Evaluarea campaniei se va realiza prin intermediul unui sondaj de opiniei.

Philips şi-a început activitatea în România în jurului anului 1925. Trade Marketing Manager Consumer Lifestyle.00. pe parcursul anului 2008. angajaţii magazinelor de electronice şi electrocasnice vor primi despăgubiri în bani. reprezentanţii magazinelor de electrocasnice. Ilona Ciausoiu. a hypermarketurilor şi a magazinelor cash and carry şi reprezentanţii Philips România. 03 iunie 2009. in sala de conferinţe a Hotelului Caro Bucureşti. Oana Benga. şi va avea ca scop prezentarea situaţiei create şi va recunoaşte vina companiei Philips în nerespectarea campaniei pornite la începutul anului trecut.Conferinta de presa Philips Romania sub deviza “Let's make things better” Miercuri. îşi va asuma responsabilitatea şi îşi va exprima regretul pentru cele întâmplate. România joacă unul dintre cele mai importante roluri în regiunea de Sud-Est a Europei în ceea ce priveşte recunoaşterea mărcii. Compania Philips se va angaja în oferirea unor compensaţii pentru cei ce nu au primit produsele comandate. va prezenta motivele ce au dus la această încurcătură. Alături de întreaga echipă. La această conferinţă vor fi invitaţi reprezentanţi media. va prezenta o soluţie la această problemă. şi în urma unei monitorizări a situaţiei de către reprezentaţii de vânzări. Compania Philips România organizează o conferinţă de presă ce va avea ca temă situaţia de criză creată în urma campaniei de motivare a angajaţilor marilor magazine de electrocasnice. Întâlnirea va fi coordonată de Country Manager Philips România. ora 12. Ilona Ciausoiu. Philips este cel mai mare producător de electrocasnice din Europa şi un important producător de echipamente medicale. 12 .

Oana Tanasescu Corporate Communication Manager PHILIPS Romania oana.com 13 .tanasasescu@philips.