SEMINARSKI, DIPLOMSKI I MATURSKI RADOVI

SEMINARSKI, DIPLOMSKI I MATURSKI RADOVI IZ SVIH OBLASTI, POWERPOINT PREZENTACIJE I DRUGI EDUKATIVNI MATERIJALI.

WWW.DIPLOMSKI-RAD.COM
AKO VAM TREBA EDUKATIVNI MATERIJAL BILO DA JE TO SEMINARSKI, DIPLOMSKI , MATURSKI RAD, ILI POWERPOINT PREZENTACIJA NA NASIM SAJTOVIMA CE TE NACI SVE NA JEDNOM MESTU . SVI VAM PRUZAJU SAMO IME ZA SEMINARSKI, DIPLOMSKI ILI MATURSKI RAD A MI VAM DAJEMO DA POGLEDATE SVAKI RAD NJEGOV SADRŽAJ I PRVE TRI STRANE U PDF-U TAKO DA MOŽETE TACNO DA ODABERETE PRAVI RAD BEZ PROMASAJA. NASA BAZA SADRZI SVAKI GOTOV SEMINARSKI, DIPLOMSKI I MATURSKI RAD KOJI CE VAM IKADA ZATREBATI, MOŽETE GA SKINUTI I UZ NJEGOVU POMOC NAPRAVITI JEDINISTVEN I UNIKATAN RAD. AKO U BAZI NE NADJETE SEMINARSKI, DIPLOMSKI ILI MATRUSKI RAD KOJI VAM JE POTREBAN, U SVAKOM MOMENTU MOZETE NARUCITI DA SE IZRADI NOVI POTPUNO UNIKATAN SEMINARSKI, DIPLOMSKI ILI MATURSKI RAD NA LINKU NOVI RADOVI. SVA PITANJA I ODGOVORE MOŽETE DOBITI NA NAŠEM FORUMU KAO I BESPLATAN SEMINARSKI, PREPRICANE LEKTIRE, PUSKICE I POMOC. ZA BILO KOJI VID SARADNJE ILI REKLAMIRANJA MOZETE NAS KONTAKTIRATI NA KONTAKT FORMI.

3 Vrste ljubomore …………………………………………………………………… 5 Ljubomora može da bude i korisna ……………………………………………. 6 Posle rođenja bebe ………………………………………………………………. 7 Kada dete želi da bude beba …………………………………………………….. 6 Uticaji rođaka na detetovu ljubomoru …………………………………………. 8 Suparništvo …………………………………………………………………………9 Deljenje igračaka …………………………………………………………………. 9 .Aleksinac 2009. 6 Nova beba u kući …………………………………………………………………. 6 Pre rođenja bebe …………………………………………………………………. S a d r ž a j: Pojam ljubomore …………………………………………………………………. 7 Ljubomora se transformiše ……………………………………………………… 7 Skrivena ljubomora ………………………………………………………………..

mora da deli sa nekim ljubav roditelja.. U slučaju prinove važno je pripremiti dete da će dolaskom novog člana u kuću biti mnogo lepih. povređeno i pomozite mu da to prevaziđe. Najčešći uzrok ljubomore kod dece je rođenje mlađeg brata ili sestre ako dete na to nije pripremljeno. prljavih pelena. obaveza. Čak i kada se to ne vidi ona može biti prisutna. čupka kosu. ili nasrće na osobu na koju je ljubomorno. Izbegavajte svako upoređivanje dece i preterano maženje samo jednog deteta. nezavisnu i velikodušnu osobu. Ljubomora ima mnogo lica. gricka nokte. ali ne mora nužno da omete dete da izraste u tolerantnu. sisa prst. bežanje u zadnje redove i mnoga druga. Takođe. roditelj treba da preispita i svoje postupke. Pozovite dete da učestvuje u svim obavezama ali mu dajte priliku da vam slobodno kaže kada se oseti usamljeno. Obuzeto ovim osećanjem dete se ponaša na poseban način: povlači se u sebe. to se lakše uočava njegovo ponašanje zbog ljubomora. plača. plače. Ljubomora utiče na život deteta više nego što se nama čini i može ostaviti neizbrisiv trag na njegovu ličnost. mada može da se pojavi i kada je ovaj stav ujednačen. ali i neprijatnih. Važno je da ne dozvolite da ta negativna osećanja potiskuju u sebe. ali i drugačijih trenutaka. već bi to trebalo u samom početku suzbijati i kloniti se takvih situacija.Pojam ljubomore Ljubomora je neprijatno osećanje koje se javlja kod dece kada osete da im je nešto uskraćeno na račun drugih.. Čest uzrok je i nejednak stav roditelja prema deci. Dobri odnosi u porodici sprečiće ovakvo neželjeno ponašanje. Nema roditelja koji . kome se poklanja veća pažnja. Čim primeti ponašanje kojim se ispoljava ljubomora. osećanje poraženosti i pre borbe. Odrasli ne bi smeli da izazivaju namerno ljubomoru i da se podsmevaju detetu zbog takvih osećanja. beskrajnoj darežljivosti ili pohlepi. ljubomora može da se odnosi na nekog gosta. Nepodnošenje poraza. potreba za stalnim isticanjenmm i više nego što se može podneti ili pak povlačenje u sebe. mokri u krevet. poljuljano mu je mesto u porodici. Ima raznih situacija kada do nje može da dođe. ispoljavajući svoju ljutnju. zatim na tuđe dete i sl. Može postojati u neprekidnoj želji za takmičenjem. Ljubomora među braćom i sestrama je neizbežna. što je dete starije. agresivnoj težnji za popularnošću. prijatnih. jer onda ona izbijaju na druge način. Oseća se ugroženim. Kod mlađeg deteta ovo osećanje je teško razlikovati od drugih osećanja kojima ono izražava svoje nezadovoljstvo.

Reakcija na ljubomoru javlja se u četiri osnovna sklopa osećanja i ponašanja: • • • • • • ljutnja-napad. strah-ugađanje. Ako roditelji žele da pronađu krivca. odbijajući da čujete njihove argumente i da presuđujete. Istraživanja pokazuju da je . donekle dosadnom. ubrzo će ponovo doći do prepirke. žalost.. koja zastupaju svoja prava.3 se nije zapitao šta da učini da dete prevaziđe tu emociju.oterati ili poniziti rivala. da nađu ko je kriv. a ko je u pravu. ono postaje ozlojeđeno prema tom bratu i sestri i prema roditeljima. Svako od dece će time želeti da osvoji naklonost roditelja i da vidi ono drugo kako biva grđeno.uništenje je vid gde se ispoljava destruktivno ponašanje koje ima za cilj uništenje voljenog bića ili bića rivala. Najbolje je da se roditelji ne mešaju u svađe svoje dece. Ako ga stalno porede sa drugim detetom. koja je jako složena i izaziva niz drugih emocija kao što su gnev. mržnja. Cilj je zastrašiti. Nekada treba naći neki kompromis ili im skrenuti pažnju na nešto drugo. tuga. Česte svađe ne treba ignorisati. sumnja i dr. Pričajte im da ste nesrećni kad ih vidite da se svađaju. Što je manje poređenja. Sklop ljutnja-napad je vid rešavanja situacije u životinjskom svetu. Mržnja. U manjoj ili većoj meri deca se i prepiru zbog ljubomore koja se javlja iz želje svakog od dece da bude ljubimac roditelja. Kada roditelj želi da utvrdi ko je kriv. to će samo podstaći ljubomoru kod jednog od njih. Često imaju potrebu da to odmah prekinu i isteraju na čistinu.. Ljubomore manje ima ako su roditelji međusobno saglasni i ako su deca zadovoljna toplinom koju im roditelji pružaju tako da imaju manje razloga da zavide bratu ili sestri na pažnji koju dobija od roditelja. mučenje. Bude li potrebno razdvojite ih tako da oba budu na različitom mestu. osećanje bezvrednosti i nesigurnosti. tuga-povlačenje. ali ne krivite ni jedno dete zbog toga. obeshrabrenost. i pozitivnih i negativnih to je bolje. strah. mržnja-uništenje. Roditeljima se srce cepa kad vide da se deca svađaju ili tuku. među decom i u tradicionalnim društvima. osvetničke ideje. Ako smatrate da trebate da intervenišete da bi sprečili da se povrede. najbolje je da zahtevate da smesta prekinu svađu ili tuču. Manje je razloga za ljubomoru ako dete oseća da ga roditelji vole onakvo kakvo je. ko treba da popusti.

4 • • Sklop tuga-povlačenje je reakcija tuge koja je jasan signal partneru da u datoj situaciji treba da preispita svoje ponašanje. Njeno ugađanje je poruka partneru koja pokazuje kako je osoba dobra i odgovarajuća za partnera i šta bi on sve izgubio. LjUBAV + strah zbog gubitka = LjUBOMORA • adekvatna: .reaktivna (''dobar'' način) • • neurotska konstruktivna • neadekvatna:reaktivna(''loš''način) • • • psihopatska psihotična destruktivna ZAVIST + strah zbog sobstvne ugroženosti = PSEUDOLJUBOMORA Vrste ljubomore • • • • U odnosu na povod i način izvođenja : Adekvatna. . fantazmatska U odnosu na posledice ishoda:konstruktivna.čak oko jedne trećine svih ubistva motivisano osećanjem ljubomore i češće je ubijanje partnera nego rivala. Sklop ljutnja-napad izaziva strah.zaustavi me''. destruktivna U odnosu na karakterološke i psihopatološke karakteristike ličnosti: karakterna.neadekvatna U onosu na realni okvir zbivanja:reaktivna. psihopatska. psihotična. a tuga-povlačenje je usmeren na izazivanje krivice. Sklop strah-ugađanje je vid čija je suština da osoba motivisana strahom od gubitka čini sve da bi ugodila i zadovoljila voljenu osobu. neurotska. a koje mogu kulminirati pokušanim ili stvarnim samoubistvom. Kod preteranog ispoljavanja ovog načina ljubomore osoba može razraditi čitave strategije samouništenja čija je transakciona funkcija poruke: ''Ako me još voliš .

to ipak ne znači da njega ne muči ljubomora prema još mlađem detetu. Pre rođenja bebe Pre rođenja bebe trebate da kažete detetu da će dobiti batu ili seku. Međutim. Mada te emocije ne mogu da se spreče one mogu da se usmere u pozitivnom smeru. Ma koliko da objašnjavate kako to izgleda dete će videti tek kad beba stvarno dođe u kuću. Uzmite dete za ruku i njome pomilujte bebu. Koliko će biti jaka ljubomora manje zavisi od toga koje je dete po redu u porodici. U protivnom dete će se jako protiviti odlasku u vrtić i zaključiće da je za to kriva beba. ali beba ga voli i ono voli bebu i vi podjednako volite i dete i bebu. Povremeno ćete pričati o tome gde će beba da spava. a vi ćete mu pomoći da ljubav izbije na površinu. ne uzrokuje je strah zbog gubitka. kažite mu da razumete da oseća ljutnju i ljubomoru. a više od stava roditelja. Isto važi za polazak u vrtić.• Pseudoljubomora. Dete oseća pomešana osećanja. Ako je dete uštinulo bebu. Dete koje nauči da izlazi sa njima na kraj biće kasnije na poslu i u životu sposobnije da se izbori u sličnim situacijama. a nemojte da očekujete da će i ono da bude oduševljeno. Prvorođeno dete. koje je do tada bilo centar sveta. Nije važno što dete oseća ljubomoru. već ide u vrtić to će mu smanjiti osećaj rivalstva u kući. Posle rođenja bebe . Stalno trebate da pričate detetu da ga volite i da ćete ga uvek voleti. Ako dete treba da ustupi svoju sobu bebi ili krevetac. Nemojte da dete oseti da ste vi previse odusevljeni sto će beba da se rodi. već je bitno kako će to da izrazi. već zavist i strah zbog sopstvene ugroženosti. uradite to dosta ranije. šta će dete da radi oko bebe i sl. Ne čekati zadnji trenutak pred rođenje bebe. oseća da je dobilo konkurenciju i javlja se osećaj rivalstva. to je normalno. Ako to ne učinite dete će osećati da je bukvalno izbačeno zbog bebe uljeza. a da ono pređe u veliki krevet. Pripreme za novu bebu izvršite nekoliko meseci ranije. 5 Ljubomora može da bude i korisna Ljubomora i rivalstvo izaziva jake emocije sa kojima dete ne može lako da izađe na kraj. Mlađe dete se od početka navikavalo da deli pažnju roditelja i jasno mu je da je samo jedno od dvoje ili više dece. Detetu treba vreme da se navikne na pomisao da će u kući biti još neko dete. Ako. Nova beba u kući Rođenje brata ili sestre je za starije dete težak događaj.

nevoljeno. Otac hoće da bude od koristi. Ta razvojna regresija je normalna. Kad god uradi nešto zrelo pohvalite ga. a regresivno ponašanje ignorišite. Dajte mu je.Dolazak bebe i majke iz porodilista je prilično grozničav trenutak. izazivajući gorčinu u zapostavljenom ljubomorku. Osećaj rivalstva ne možete da izbegnete. mogu da se s vrata oduševe novim članom porodice. Kad vidi da mu se ništa ne brani.. Kad god je to moguće bavite se bebom kada je dete napolju u drugoj sobi ili spava. Dete odjednom počne da kaki i piški u gaće i ako je to odavno prevazišlo ili počne da tepa. Ne znači da morate da čekati da se starije dete uspava pa da tek tada kupate bebu. već ako može da se uklopi u detetove uobičajene aktivnosti. ali ćete moći da detetu pomognete da se uspešno sa tim izbori. Primite to sa ležernošću i udovoljite mu kad mu je ta težnja jaka. .. da popriča sa njim i da ga pomazi. To će ga možda držati par nedelja. Za svaki slučaj imajte sklonjenu neku novu igračku ili slatkiš koji ćete mu dati kad neko dođe samo sa poklonom za bebu. Njemu treba da bude jasno da ih volite podjednako i da će tako da ostane. učvrstićete ga u želji da postane beba. Možda će tražiti flašicu i ako je već odavno prevazišlo. Malo dete je mnogo ljubomorno kada mama hrani bebu. Najbolje je da tada bude kod bake i deke ili 6 bliskih rođaka i da dođe par sati kasnije kada se majka sredi i može da mu posveti pašnju. To njemu može privremeno da godi. Starijem detetu ne trebate da govorite da ga volite više od bebe. Starije dete može da bude zapostavljeno i užasnuto. Uskoro ce videti da mleko iz flašice i nije bog zna šta. Uticaji rođaka na detetovu ljubomoru Ljubomoru deteta prema bebi mnogo mogu da pojačaju rođaci koji dolaze da posete bebu. uskoro će shvatiti da mu nije lepo da kaki u gaće. Lepo je da mu da neki poklon. Trudite se da o bebi ne pričate neprekidno. Onima sa kojima ste bliski diskretno možete da kažete da ne donesu poklon samo za bebu i da kad dođu prvo porazgovaraju sa starijim detetom. da ne skidate oči sa nje i da se previše oduševljavate njom. Toliko otprilike vremena treba da dete shvati zastrašujuću činjenicu da će mali brat ili seka definitivno ostati u kući. ali nije mu jasno šta treba da učini. Ako ono za čim privremeno teži nazivate detinjim i bebi ponašanjem. Uskoro će preovladati nagon da raste i razvija se. Ne treba ga grditi i omalovažavati. ali će stalno biti u strahu da se to ne promeni. Kada dete želi da bude beba Mnoga deca kada im se rodi brat ili sestra požele da budu bebe i da dobiju istu pažnju kao ona. Posebno baka i deka. U tome ćete mu pomoći ako ne obraćate mnogo pažnje na tu prolaznu regresiju. misleći da je potpuno istisnuto i nepotrebno. Majka je umorna i zabrinuta.

U svim slučajevima. jer više zavisi od roditelja. To ne znači da ono ne oseća ljubomoru. može da se uživi u svoju novu ulogu. Pričajte da bebu boli stomak zato što je mala. Roditelji će zbog toga misliti da ono nije ljubomorno. ljubomora može da ima različite oblike. organizujte da pomaže oko bebe.Ljubomora se transformiše Da bi vaše starije dete prevazišlo bol zbog mlađeg rivala. Starije dete ima svoj život i van porodice. Neko dete u svojoj ljubomori neće biti agresivno. Ponekad to može da bude i više od kobajagi pomoći. Ako beba ima grčeve. kao da je treći roditelj. Dete mlađe od pet godina je ljubomornije od starijeg deteta. zato što je po prirodi osetljivije i povučenije u sebe. možda će napraviti neki lom po kuzći da napakosti mami. jer oseća da ga ona zanemaruje. oseća se krivo i uznemireno. Nekada se ljubomora jasno vidi kad beba malo poraste i pokuša da uzme igračku starijeg brata ili sestre. ono se time ne oseća lakše. Neko dete će svoj stres nastao zbog mešavine ljubavi i ljubomore prema bebi rešavati prevelikom pašnjom prema njoj. Dajte mu neka zaduženja npr. pogotovu ako ide u školu. već snuždeno. opasnost je mala čak i ako je ispusti. baš na protiv. To nije leko. ali će je gledati nimalo oduševljeno. Na taj način će dete svoju ljubomoru i ozlojeđenost transformisati u spremnost na saradnju. Malo dete gotovo uvek želi da drži bebu u rukama. Roditelji se obično plaše da je ne ispusti. Iako je i dalje ljuto na bebu. Kad ljubomorno dete napakosti nešto bebi. I njemu je potrebna pažnja i podsećanje da je voljeno. Misli da se sve dešava zbog njega. odraslo. Nema bojazni ako se ono nalazi u udobnoj fotelji ili na sredini kreveta. Na sreću mnoge bebe u prvim nedeljama dosta . da ga volite isto kao i bebu. Potrudite se da dok jedan brine oko bebe. da dodaje pelenu kad prsvlačite bebu. Naučiće da razrešava konflikt. Malo dete je egocentrično. Govorite mu da je ono dobro dete. a te stvari će ono inače morati da nauči tokom života. možda će pomisliti da je boli stomak zato što je ono ljuto na nju. Skrivena ljubomora Ako malo dete udari bebu svima je jasno da je ljubomorno. Treba mu jasno reći da ne sme da naudi bebi. 7 Tako će se osećati odgovorno. treba detetu pružiti utehu. steći će spremnost na saradnju i akciju. i kad se ljubomora jasno vidi i kada je naizgled nema. Međutim. Neko dete neće naškoditi bebi. drugi brine o starijem detetu. ljubav i pažnju. ali i da ga volite.

Ona dobijaju manje pažnje od prvorođene dece jer su roditelji već jednom proživeli iskustvo podizanja deteta. 8 Deljenje igračaka Ako vaše starije dete neće da deli igračke sa bebom. Prvo dete je jače. Ali nemojte da ga prisiljavate na to. nemojte da ga prisiljavate ili nagovarate. Ako se oseća nesigurno i sebično. Tih par nedelja dok ono ne počne duže da bude budno i zahteva više pažnje. Suparništvo Roditelji. Zato je veoma važno da njihovim upoređivanjem ne podstičete prirodni rivalitet. Možete da utičete na njegov osećaj zrelosti. osećaće se iskorišćeno i pocenjeno. Ono može da bude velikodušno i pokloni igračku samo ako se oseća sigurno i voljeno. Svako dete je jedinka za sebe i zato treba da ga hvalite i ističite njegove individualne prednosti. starije dete će već da se privikne na bebino prisustvo. ali i ono drugo ima svojih kvaliteta. mezimče. a razlikuju se i po svojim slabostima. Nijedno dete ne smete da razmazite. „deca u sendviču“) suočena sa najviše problema. a s druge strane. što znači da svako od dece želi da bude mamin i tatin ljubimac.spavaju. tu je i treće dete. ne smeju da zaborave da iza svađa uglavnom stoji suparništvo. Naučnici su zaključili da su srednja deca (tzv. tako da oko njih nema mnogo posla. međutim. a vi ga naterate da pokloni igračku. Da ga pitate da li hoće da da svoju igračku koju je prevazišlo. Izuzetno je važno preduprediti situaciju u kojoj će se srednje dete osećati zapostavljenim! .

blic.php www.net/index.vrticiportal.com/decija-ljubomora www.bebac.rs/slobodnovreme.php .9 Literatura www.com www.porodicnilekar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful