3 visual dan keterangan fesyen pakaian menurut tamadun islam

Islam tidak menetapkan bentuk atau warna pakaian untuk dipakai, baik ketika beribadah atau di luar ibadat. Islam hanya menetapkan bahawa pakaian itu mestilah bersih, menutup aurat, sopan dan sesuai dengan akhlak seorang Muslim. Namun begitu, tamadun islam memaikan peranan yang penting dalam cara pemakaian masyarakat islam masa kini serta masyarakat bukan islam.

Pakaian Masyarakat Arab

Gamis adalah pakaian tradisi masyarakat arab t urun temurun sejak dari zaman Rasullulah S.A.W lagi. Pakaian ini digunakan sejak zaman dahulu sebagai pakaian rasmi kerajaan dan rakyat semasa zaman itu. Sehinggalah kini pakaian ini tetap di pelihara bagi memastikan kelansungannya. Pada zaman pemerinta han bani Abbasiyyah dan Umayyah pakaian yang seperti ini telah digunakan oleh pemimpin pemimpinnya. Warna putih dan hitam menjadi pilihan utama dalam memakai

pakaian seperti ini. Warna putih menjadi piliha n kerana ia merupakan warna yang melambangkan kebersihan dan kesucian. Namun begitu, warna hitam juga

digunakan sebagai warna pakaian yang digunakan oleh masyarkat pada zaman itu. Secara tidak lansung ia juga menjadi pencentus kepada penggunaan warna dalam pakaian islam.
Baginda bersabda bermaksud: "Pakailah pakaian putih kerana ia lebih baik, dan kafankan mayat kamu dengannya (kain putih)." (an-Nasa¶ie dan al-Hakim)

Namun sekiranya anda melihat keadaan sekarang. Ghutra berfungsi sebagai penutup kepala seperti juga s erban yang di pakai oleh Rasullulah S. Seperti yang kita lihat di atas. mereka memakai serban sebagai penutup kepala. ramai wanita yang ingin berfesyen tetapi tidak berlandaskan syarak. pemakaian dan fesyen tamadun islam. ini adalah fesyen yang kerap kita lihat dinegara kita.A. Pengaruhnya dapat dilihat sehingga ke hari ini.Pakaian diatas terdiri daripada ghutra yakin bahagian yang menutup kepala si pemakai. Tidak dilupakan. Namun begitu. pada zaman dahulu. Islam tidak pernah melarang pengikutnya berfesyen . Pakaian yang berwarna hitam it u dipanggil bisht. pakaian ini terdiri daripada pakaian didalam yang berwarna putih dan diluarnya berwarna hitam. Terutamanya mengenai menutup aurat. fesyen yang digayakan itu hendaklah sesuai serta tidak bertentangan dengan syariat yang telah ditetapkan. Baju Kurung Pakaian Wanita Islam Selain lelaki.W. Begitula hebatnya. Pakaian ini seperti pakaian pemerintah pada zaman dahulu di mana mereka memakai satu lapis baju di dalam dan satu lapis lagi diluar. Walauapapun jenis fesyen yang diketengahkan dalam tamadun islam. pakaian yang berwarna putih yang dipakai didalam di kenali sebagai Thawb Dishdasha. ia semestinya mengikut hukum syarak. Namun begitu. namun unsur pemakaian tersebut tetap ada dan diguna pakai sehingga ke hari ini. . Contohnya menutup aurat. Walaupun ia tidak sama seratus peratus. wanita juga mempunyai fesyen dalam berpakaian.

Ini bagi mengelakkan fitnah daripada orang yang melihatnya. satu golongan memegang cemeti seperti ekor lembu yang digunakan bagi memukul manusia dan satu golongan lagi wa nita yang memakai pakaian tetapi telanjang dan meliuk -liukkan badan juga kepalanya seperti bonggol unta yang tunduk. . Di samping itu. kaum wanita juga perlu memakai stoking untuk menutup aurat mereka. baju yang dipakai juga hendaklah longgar dan labuh supaya tidak mena mpakkan bentuk badan dan menutup kawasan yang sepatutnya. Gambar di atas menunjukkan cara bertudung yang betul iaitu tudung yang dipakai hendaklah menutupi dada dan tidak jarang. Ini bagi mengelakkan tertedahnya aurat wanita tersebut. Mereka tidak masuk syurga dan tidak dapat mencium baunya walaupun bau syurga itu dapat dicium daripada jarak yang jauh. Tudung yang dipakai oleh wanita Islam hendaklah tidak jarang dan menutup bahagian dada mereka. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pen gampun dan Maha Penyayang. Selain daripada tudung." (Muslim) Kain atau seluar yang dipakai hendaklah labuh sehingga ke paras buku lali. Pemakaian sebegini bukan baru dimulakan pada hari ini tetapi ia telah di gunakan sejak zaman Saidatina Khadijah lagi. supaya mereka melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar). cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik -baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Beginilah antara cara berfesyen yang perlu diamalkan dalam Islam. Ini amatlah bertentangan dengan adab berpakaian dan berfesyen yang di tetapkan oleh Islam. Allah berfirman bermaksud: "Wahai Nabi. katakanlah (suruhlah) isteri -isteri dan anak-anak perempuanmu serta perempuan -perempuan beriman." ± (alAhzab:59) Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Dua golongan ahli neraka yang belum pernah aku lihat ialah.Mereka memakai tudung tetapi pakaiannya ketat dan menampakan bentuk badan. Kita boleh memakai pakai lain sela in baju kurung atau burqa tetapi pakaian tersebut hendaklah mengikut hukum syarak.

Bajunya yang menutupi pusat dan juga seluarnya yang panjang menutup paras lutut. baju Melayu juga semestinya direka meng ikut hukum syarak. Songkok sebelum ini telah digunakan pada zaman µAbbasiyyah di mana pegawai kerajaan akan memakai songkok panjang diatas arahan pemerintah mereka. Namun ada juga yang menggunakan kain pelikat sebagai sampin. Baju Melayu selalunya dipakai semasa majlis rasmi atau perayaan. baju tersebut juga tidak boleh jarang dan ketat . Semua aspek ini adalah mengikut apa yang telah ditetapkan oleh syarak. Baju Melayu juga dipakai bersama seluar panjang dan selalunya bersama sampin. Ianya mengikut kreativiti masing-masing. Di samping itu. Ia biasanya terbahagi kepada dua jenis utama. baju Melayu merupakan pakaian utama dan rasmi mereka ketika menyambut hari kebesaran Islam seperti Hari Raya Aidiladha. . Seperti juga baju kurung. Unsur-unsur dalam baju melayu juga dipengaruhi oleh tamadun islam.temurun dari zaman Sultan Abu Bakar pada tahun 1866. Ia merupakan fesyen turun.Baju Melayu Baju Melayu Cekak Musang Baju Melayu merupakan satu panggilan bagi baju tradisional Melayu yang biasa di pakai oleh golongan lelaki di Malaysia dan negara serantau. iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang. Bagi orang melayu yang beragama Islam. Pengaruh itu telah meresap masuk ke dalam budaya melayu yang telah menerima Islam semasa zaman kegemilangan Melaka. Contohnya pada bahagian songkok. Sampin ialah sejenis kain yang biasanya ditenun dan selalunya menggunakan kain songket.

Jadi walauapapun fesyen yang ingin kita gayakan . yang penting pakaian dan fesyen tersebut hendaklah selari dengan hukum syarak dan kita tidak memakai pakaian yang boleh menyebabkan kita mendapat dosa kerana pakaian atau fesyen yang kit a kenakan itu tidak mengikut apa yang ditetapkan oleh agama. Pakaian ini telah sebati dengan masyarakat Melayu sejak dari dulu hingga ke hari ini.Hari Raya Aidilfitri dan bermacam -macam lagi. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful