Interviu cu Vladimir Pustan

Saturday, 05 March 2011 07:04

By Ramona Ciobanu şi Florin Lupean

Vladimir Pustan este pastor, scriitor şi preşedinte al Fundaţiei “Cireşarii”. Este căsătorit cu Florica şi are patru copii: Vlăduţ, Emanuela, Beniamin şi Florin.

El este un pastor marcant pentru generaţia tânără din zilele noastre. Iubit de majoritatea evanghelicilor români, dar şi criticat în anumite perioade ale vieţii, pastorul Vladimit Pustan a rămas credincios lui Dumnezeu şi viziunii primite de la El. Este un model de perseverenţă, loialitate şi dedicare.

Mesajele pastorului Vladimir Pustan pot fi audiate la adresa:

http://www.ciresarii.ro/predici

Vă invităm să citiţi un interviu provocator despre viaţa pastorului Vladimir Pustan, despre generaţia tânără din zilele noastre, dar şi despre momentele în care a fost criticat pentru acţiunile sale.

1/7

Nu am avut o viaţă păcătoasă. 05 March 2011 07:04 În primul rând.Interviu cu Vladimir Pustan Saturday. am avut o viaţă foarte milităroasă.L mai simţeam pe Dumnezeu acolo. Un alt lucru care mi-a marcat copilăria a fost faptul că tata nu mă prea lăsa să citesc. nu aveam pământ. fiind singur la părinţi. Eu am crescut singur. Au fost zile frumoase. de aceea s-a dezvoltat în mine o dorinţă ca în orice clipă liberă să citesc orice… orice mi-a căzut în mână. Am avut o copilărie frumoasă. neavând fraţi şi surori. De aceea. în biserică. orar pe perete. m-am legat foarte tare de mama mea. Nu am auzit o predică pe care să o pot înţelege. În fiecare vacanţă. Tatăl meu era un om foarte milităros. v-aş ruga să ne spuneţi câteva lucruri care v-au marcat copilăria.am îndepărtat treptat de Dumnezeu. De la 16-17 ani nu am mai mers la biserică. ci doar o grădină. mergeam la bunici din 15 iunie până în 14 septembrie. nu mai mergeam la biserică pentru că nu.   Pentru început. Ce v-a determinat să vă întoarceţi la Dumnezeu şi cum s-a întâmplat acest lucru? M. locuiam la marginea satului. Nu mă lăsa să mă joc. Îmi aduc aminte că stăteam lângă ea pe un scăunel  şi îmi citea din Biblie despre Iona. Ştiu că în adolescenţă şi în anii care au urmat aţi fost departe de Dumnezeu. despre David şi Goliat. Un alt lucru care mi. mama a mers singură. angrenată într-un program foarte strict. practic. acum. Ea mergea la biserică. aş dori să vă salut şi să vă mulţumesc pentru că aţi acceptat propunerea noastră şi v-aţi făcut timp să ne acordaţi un interviu. ci pur şi simplu. Am stat în casa bunicilor până când am împlinit 16 ani. Tatăl meu câştiga puţin. în biserică. Nu dau vina pe fraţi. Samson. cu unchi şi cu mătuşi.  nu mai suport niciun program strict. dar au fost foarte multe lucruri. cu bunici. aveam program. Nu am fost niciodată ca ceilalţi oameni din sat .a marcat copilăria a fost faptul că am fost suficient de săraci. În privinţa  aceasta. Aici am suferit în primul 2/7 . Am crescut.

Marius Gavor de la Zalău şi alţi colegi speciali. iar în anul 3. o fundaţie care se ocupă în special de tineri. Pentru că noi stăteam împreună cu părinţii mei. cu oameni deosebiţi. care este preşedintele consiliului judeţean Bihor. iar acest lucru a fost semnalul pentru mine că. mi-a lăsat un bilet în care mi-a spus: “am primit din partea lui Dumnezeu îndemn să mergi la semninarul teologic. Ne-am dus la biserică împreună şi pe 14 martie 1992.Interviu cu Vladimir Pustan Saturday. Am dat examenul împreună cu o clasă deosebită. M-am rugat şi Dumnezeu mi-a confirmat. Ce v-a determinat să mergeţi la seminarul teologic şi să deveniţi pastor? Ce m-a determinat să merg la Seminarul Teologic din Bucureşti a fost pur şi simplu o lucrare ciudată. Era fratele Radu Ţârle. a fost o chemare printr-un om. din binecuvântarea Domnului. Am avut un coleg de bancă 4 ani de zile. Ne-a fost foarte greu în aceşti 4 ani. În primul rând. a zis DA. dar apoi chemarea mi-a dat-o Dumnezeu personal. care s-a născut în iulie. a fost alegerea mea şi anii aceia în care am stat departe de Dumnezeu am fost tot timpul tulburaţi de lucurul acesta. după câteva luni de la căsătorie. Care a fost momentul în care aţi hotărât să vă axaţi pe lucrarea cu tinerii si ce v-a determinat să faceţi acest lucru? 3/7 . pentru că nu eram acasă. Dumnezeu este acela care mă cheamă şi pe mine. Florica. devenisem diacon. în anul 1991 şi. eram cel mai tânăr pastor din România. În anul 2. Au fost ani foarte grei. Atunci când a auzit că eu m-am întors la Dumnezeu. Știu că sunteţi preşedintele Fundaţiei « Cireşarii ». într-adevăr.” Nu am considerat o glumă ceea ce mi-a scris fratele Radu pe bilet. ca Luigi Miţoi. Ionel Bodoc. care a fost şi senator în Parlamentul României. Oricum. Nelu Brie. Acum. avem 4 copii. Acest lucru se întâmpla în anul 1994-1995. ne-am botezat în apă în Numele Tatălui. cu Vlăduţ. în lunile august şi septembrie. un om deosebit. M-am căsătorit cu soţia mea. ea a început să frecventeze biserica penticostală împreună cu mama mea. al Fiului şi al Sfântului Duh. Costel Gramanda. soţia mea a văzut viaţa mamei mele şi s-a hotărât să se întoarcă la Dumnezeu. Atunci. Am dat examenul în 1992. soţia mea era însărcinată cu primul nostru copil : Vlăduţ. cât timp am fost la facultate. iar tatăl meu nu a fost fericit când noi ne-am întors la Domnul şi nu ne-a mai ajutat financiar. 05 March 2011 07:04 rând. păstoream deja biserica “Sfânta Treime” din Beiuş. a venit la mine acasă şi. Soţia mea a rămas acasă cu un copil. Ea nu mai lucra. la câteva luni de la botez. iar în octombrie eram deja la facultatea de teologie din Bucureşti. Mă simţeam ca şi cum am fugit de undeva.

avem şi alţi oameni care lucrează cu noi în staf. Am vorbit cu fraţii din biserică şi le-am spus că încet. cum am fost eu. sunt poate puţini motivaţi să facă ceva. Faptul că unii au folosit internetul sau telefonul mobil. 05 March 2011 07:04 Momentul în care am hotărât să înfiinţez « Cireşarii » a fost anul 2003. Preşedintele Fundaţiei « Cireşarii » sunt eu. Peniel şi altele. sunt destul de superficiali în ceea ce fac. biserica ne-a ajutat. De când cu internetul şi telefonul mobil. mi-a fost un sprijin şi astfel Dumnezeu ne-a binecuvântat foarte mult. o trupă cu care plecăm şi o editură. părinţii doresc acest lucru şi sunt deştepţi. Dar cred că e şi un pericol aici. Trebuie să citeasca pentru ca să îşi dezvolte capul. într-un mod special. avem oameni angajaţi full-time. dar lucrarea Cireşarii s-a înfiinţat în anul 2003-2004 şi am mers în paralel cu biserica. foarte multe resurse de evanghelizare. până anul trecut. eu faţă de ei şi am hotărât să facem ceva pentru ei. Avem o tabără a noastră. Tinerii trebuie să înveţe să citească. sunt: faptul că nu prea citesc. avem o sală de conferinţă care se finalizează. există multe proiecte pe care vrem să le dezvoltăm în anii viitori. În acest timp. Punctele slabe. Generaţia aceasta de tineri este destul de criticată de cei care ar trebui. poate. avem un centru social unde mănâcă 30 de copii în fiecare zi. dar deja din anul 2002 simţeam nevoia să ne implicăm mai mult cu tineri în lucrare şi astfel Dumnezeu  mi-a dat nişte rezultate deosebite. Cum ar trebui să reacţioneze tinerii la criticile care le sunt aduse? 4/7 . asta e cu totul altă treabă. să o slujească şi să o încurajeze. Nu ştiu ce aş mai putea spune despre ei… tineri obişnuiţi. Lucrul acesta s-a realizat după ce am crescut o generaţie de pastori şi de slujitori la Beiuş.Interviu cu Vladimir Pustan Saturday. Am văzut deschiderea pe care o au tinerii faţă de mine. încet. iar alţii nu le-au avut. nu se dezvoltă. fac o paranteză.  participând în taberele Cristos pentru România. Toate generaţiile de tineri sunt la fel. iar vicepreşedintele este Florin Ianovici. nu mai citesc. Atuurile lor sunt că pot ajunge la orice fel de informaţie. sunt o generaţie obişnuită. după cum am mai spus. v-aş invita să vorbim puţin despre tinerii creştini din România. nu au perseverenţă şi nu folosesc suficient de mult disciplinele spirituale… Cam atât. avem un post de radio. au libertatea să meargă la biserică. Care credeţi că sunt atuurile. Anul trecut am plecat. dacă nu îl folosesc. dar şi punctele slabe ale tinerilor creştini din România? Nu sunt o generaţie deosebită. Acum. să o susţină. De asemenea. o să mă retrag din slujba de pastorire şi mă voi ocupa mai mult de tineri.

Ei. pentru a nu se trezi peste ani că a dezamăgit? Nu ştiu dacă această generaţie este generaţia trezirii. o generaţie huiduită. Dar. dar nu mai huiduită decât generaţiile care au fost înainte. i-am văzut… De exmplu. să li se spună ce au de făcut. să nu facă un conflict între generaţii. de fapt. Nu există generaţii de tineri criticate mai mult sau mai puţin. de multe ori  au mai multă inimă decât cap. de la familie la familie. nu trebuie să bagi în seamă  lucrul acesta. Sunteţi un pastor iubit de tineri. Dacă eşti criticat atunci când slujeşti. 05 March 2011 07:04 Ei sunt criticaţi. vor să facă. Nimeni nu îi critică pentru că slujesc. Despre criticii Mariei. Îmi doresc să fie generaţia trezirii. aţi consiliat mulţi tineri. se ceartă pentru trezire. Care credeţi că sunt nevoile cele mai acute ale acestei generaţii? Nevoia tinerilor e să stea cineva cu ei de vorbă. Când am mers – la 24 de ani – prima dată cu cravată la biserică.Interviu cu Vladimir Pustan Saturday. Se vorbeşte mult de faptul că generaţia aceasta va fi generaţia trezirii. Tinerii ar trebui să reacţioneze în aşa fel încât să nu tulbure. trebuie să facă ceva. dacă eşti curat şi ştii că faci pentru Domnul ceea ce faci. dar nu prin internet. Generaţia acesta este. teoretizează. Care sunt lucrurile pe care ar trebui să le facă această generaţie. fraţii era să mă bată. Nevoia lor e comunicarea cu generaţia mai mare. Vorbesc mult. depinde de la pastor la pastor. da. s-au adunat la rugăciune pe un site lansat nu de multă vreme. Cu siguranţă. nu numai de la amvon. aveau înregistrări cu 800 şi ceva de tineri. Erau nişte fraţi care cântau  la orgă prin anul 1980. de fiecre dată. mai mult zel decât înţelepciune. la biserică. Toate generaţiile de tineri sunt criticate pentru că ei sunt plini de avânt. nu se mai pomeneşte nimic. tinerii. dar şi încurajaţi să slujească. le luau curentul electirc din priză pentru a nu mai cânta. Ne trebuie pastori consilieri. Maria a fost criticată tot timpul de toţi cei care au auzit-o şi au vazut-o. Eu cred că nu putem vorbi numai despre critici. despre Maria. dar. într-adevăr. de la biserică. să înţeleagă că. ea i-a slujit lui Isus Cristos… L-a uns cu mir.  dar puţini sunt în stare  să plătească preţul acesta. ar trebui să reacţioneze cu pocăinţă. dar. trebuie să se gândeasca că e nevoie 5/7 .

Şi noi suntem 6/7 . autosatisfacere şi relaţii sexuale. Ca să ajungi în cer. Foarte mulţi dintre ei au un limbaj de lemn şi puţini şi-au dat seama. să se umple cu Cuvântul Sfânt. Mă duc unde sunt chemat. cred că e nevoie să strângem relaţiile cu ei. În faţa internetului nu îl obosesc.am trimis-o fratelui Ţon. Aş dori acum să schimbăm subiectul discuţiei noastre şi să vorbim puţin despre o întâmplare mai nefericită din viaţa dumneavoastră. Trebuie să fii deştept… este o scrisoare de la oameni deştepţi. Aş  vrea să vină după încă o trezire atât de necesară pentru ca mai mulţi oameni să fie smulşi pentru Împărăţia lui Dumnezeu. să se roage şi să postească. mă rog pentru aceasta. 05 March 2011 07:04 să plătească un preţ. Ce ar trebui să facă pentru a scăpa din aceste lanţuri? Problemele acute ale tinerilor de azi sunt şi cele legate de imoralitate sexuală. cred că e nevoie să ne apropiem de ei. să-şi folosească trupul în alte nevoi. nu strada. Una dintre problemele acute ale tinerilor din ziua de azi este cea legată de imoralitatea sexuală. cred că e nevoie să pătrundem acolo. de masturbare şi chiar de relaţii sexuale. nu mai există nimic. despre criticile care vi s-au adus în momentul în care au apărut înregistrările cu slujirea dumneavoastră într-o biserică Ortodoxă. la creştini după evanghelie. eu cred. Sunt foarte mulţi tineri dependenţi de pornografie. nu te mai înţeleg mulţi pentru că nu mai citesc. să stea mai puţin în faţa calculatorului. În momentul în care începi să scrii la noi cu adjective.Interviu cu Vladimir Pustan Saturday. am fost în biserci catolice. Nu aş vrea ca răpirea să vină înaintea trezirii în România. Nu am fost defel tulburat pentru critici. la oameni deştepţi. la penticostali. Problema e că nu văd în părinţii lor ardere pentru Cristos şi când nu mai există ardere pentru Cristos. cred că terbuie să îi cunoaştem. ar trebui ca părinţii să discute deschis problemele acestea. să nu fie ei şi să mai aşteptăm… Dar. Am fost criticat de oameni care nu au adjective în vocabular. să-şi activeze voinţa. Ce ar trebui să facă? Ar trebui să se pocăiască. şi anume. cred că nu trebuie să fim talibani. să citească Biblia. greco-catolice şi reformate. Ar trebui să lupte pentru ca să stea curaţi. de ce să fiu? Nu este un moment mai ciudat. să fie implicaţi într-o anumită lucare .  Să muncească pentru Domnul. mă duc la baptişti. V-au afectat criticile aduse? Care credeţi că este motivul pentru care suntem atât de închişi ca evanghelici? Am fost în biserici ortodoxe. însă. Mi-aş dori să fie ei generaţia trezirii. romano-catolice. să şi-l obosească. dependenţă de pornografie.  s-ar putea. ar trebui să lupte. Noi îi criticăm pe ei pentru că sunt talibani. Am fost criticat pentru scrisoarea pe care i. trebuie să fii sincer. Cu privire la biserica ortodoxă.

că aţi acceptat să ne acordaţi acest interviu. 05 March 2011 07:04 talibani. să stea mai puţin pe internet. La final. Cred că trebuie să ne pocăim în această privinţă. dacă nu mergem spre ce ne  trimite Isus Cristos. www. nu mai ieşim afară să respirăm aerul curat al evanghelizării şi vom muri. mulţi dintre noi.infocrestin. voi merge la bisericile ortodoxe.com 7/7 . Eu văd soarta evaghelicilor foarte proastă în viitori ani dacă nu ieşim afară. probabil.Interviu cu Vladimir Pustan Saturday. Ne-am închis în turnurile noastre de fildeş. Mulţumesc şi eu. pentru că vine primăvara şi să le spună oamenilor despre Isus Cristos. să iasă puţin pe afară. Vă mulţumim. vă rog să transmiteţi un mesaj celor care vor citi acest interviu. Oridecâteori voi fi chemat. Pocăinţa noastră e o pocăinţă călduţă la mulţi dintre noi. de fapt.spre cei de afară. ne este frică să evanghelizăm. în numele echipei Flacăra Închinării Media. Motivul pentru care suntem închişi ca evanghelici e faptul că ne place  situaţia aceasta. sau oriunde sunt chemat. Suntem închişi ca evanghelici pentru că. Să citească. dacă nu evanghelizăm.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful