Interviu cu Vladimir Pustan

Saturday, 05 March 2011 07:04

By Ramona Ciobanu şi Florin Lupean

Vladimir Pustan este pastor, scriitor şi preşedinte al Fundaţiei “Cireşarii”. Este căsătorit cu Florica şi are patru copii: Vlăduţ, Emanuela, Beniamin şi Florin.

El este un pastor marcant pentru generaţia tânără din zilele noastre. Iubit de majoritatea evanghelicilor români, dar şi criticat în anumite perioade ale vieţii, pastorul Vladimit Pustan a rămas credincios lui Dumnezeu şi viziunii primite de la El. Este un model de perseverenţă, loialitate şi dedicare.

Mesajele pastorului Vladimir Pustan pot fi audiate la adresa:

http://www.ciresarii.ro/predici

Vă invităm să citiţi un interviu provocator despre viaţa pastorului Vladimir Pustan, despre generaţia tânără din zilele noastre, dar şi despre momentele în care a fost criticat pentru acţiunile sale.

1/7

Tatăl meu câştiga puţin. Am crescut. Nu am avut o viaţă păcătoasă. orar pe perete. nu mai mergeam la biserică pentru că nu. fiind singur la părinţi. aveam program. Ce v-a determinat să vă întoarceţi la Dumnezeu şi cum s-a întâmplat acest lucru? M. de aceea s-a dezvoltat în mine o dorinţă ca în orice clipă liberă să citesc orice… orice mi-a căzut în mână. Un alt lucru care mi.Interviu cu Vladimir Pustan Saturday. Am avut o copilărie frumoasă. ci pur şi simplu. locuiam la marginea satului. cu unchi şi cu mătuşi. Samson.  nu mai suport niciun program strict. Nu mă lăsa să mă joc. nu aveam pământ. Am stat în casa bunicilor până când am împlinit 16 ani. aş dori să vă salut şi să vă mulţumesc pentru că aţi acceptat propunerea noastră şi v-aţi făcut timp să ne acordaţi un interviu. v-aş ruga să ne spuneţi câteva lucruri care v-au marcat copilăria. în biserică. Ea mergea la biserică. Tatăl meu era un om foarte milităros. despre David şi Goliat. angrenată într-un program foarte strict. 05 March 2011 07:04 În primul rând. dar au fost foarte multe lucruri. m-am legat foarte tare de mama mea. Îmi aduc aminte că stăteam lângă ea pe un scăunel  şi îmi citea din Biblie despre Iona. Aici am suferit în primul 2/7 . Nu am fost niciodată ca ceilalţi oameni din sat . acum. cu bunici.a marcat copilăria a fost faptul că am fost suficient de săraci. Au fost zile frumoase. mergeam la bunici din 15 iunie până în 14 septembrie. Nu am auzit o predică pe care să o pot înţelege. în biserică. În fiecare vacanţă. practic. Un alt lucru care mi-a marcat copilăria a fost faptul că tata nu mă prea lăsa să citesc. De la 16-17 ani nu am mai mers la biserică.am îndepărtat treptat de Dumnezeu.L mai simţeam pe Dumnezeu acolo. Nu dau vina pe fraţi. am avut o viaţă foarte milităroasă. Eu am crescut singur. mama a mers singură. ci doar o grădină. neavând fraţi şi surori. De aceea. În privinţa  aceasta.   Pentru început. Ştiu că în adolescenţă şi în anii care au urmat aţi fost departe de Dumnezeu.

cu Vlăduţ. În primul rând.Interviu cu Vladimir Pustan Saturday. În anul 2. care s-a născut în iulie. iar în octombrie eram deja la facultatea de teologie din Bucureşti. Ce v-a determinat să mergeţi la seminarul teologic şi să deveniţi pastor? Ce m-a determinat să merg la Seminarul Teologic din Bucureşti a fost pur şi simplu o lucrare ciudată. iar acest lucru a fost semnalul pentru mine că. Au fost ani foarte grei. al Fiului şi al Sfântului Duh. Acest lucru se întâmpla în anul 1994-1995. 05 March 2011 07:04 rând. Acum. M-am căsătorit cu soţia mea. Mă simţeam ca şi cum am fugit de undeva. care a fost şi senator în Parlamentul României. Ionel Bodoc. într-adevăr. Am dat examenul împreună cu o clasă deosebită. soţia mea era însărcinată cu primul nostru copil : Vlăduţ. în anul 1991 şi. o fundaţie care se ocupă în special de tineri. ca Luigi Miţoi. pentru că nu eram acasă. ne-am botezat în apă în Numele Tatălui. un om deosebit. iar tatăl meu nu a fost fericit când noi ne-am întors la Domnul şi nu ne-a mai ajutat financiar. după câteva luni de la căsătorie. Ea nu mai lucra. avem 4 copii. cu oameni deosebiţi. Marius Gavor de la Zalău şi alţi colegi speciali.” Nu am considerat o glumă ceea ce mi-a scris fratele Radu pe bilet. mi-a lăsat un bilet în care mi-a spus: “am primit din partea lui Dumnezeu îndemn să mergi la semninarul teologic. Nelu Brie. Ne-am dus la biserică împreună şi pe 14 martie 1992. eram cel mai tânăr pastor din România. a fost alegerea mea şi anii aceia în care am stat departe de Dumnezeu am fost tot timpul tulburaţi de lucurul acesta. soţia mea a văzut viaţa mamei mele şi s-a hotărât să se întoarcă la Dumnezeu. cât timp am fost la facultate. dar apoi chemarea mi-a dat-o Dumnezeu personal. Oricum. Am avut un coleg de bancă 4 ani de zile. Am dat examenul în 1992. în lunile august şi septembrie. Costel Gramanda. păstoream deja biserica “Sfânta Treime” din Beiuş. devenisem diacon. Florica. Știu că sunteţi preşedintele Fundaţiei « Cireşarii ». a zis DA. Atunci când a auzit că eu m-am întors la Dumnezeu. din binecuvântarea Domnului. ea a început să frecventeze biserica penticostală împreună cu mama mea. a fost o chemare printr-un om. Care a fost momentul în care aţi hotărât să vă axaţi pe lucrarea cu tinerii si ce v-a determinat să faceţi acest lucru? 3/7 . Ne-a fost foarte greu în aceşti 4 ani. Soţia mea a rămas acasă cu un copil. care este preşedintele consiliului judeţean Bihor. Pentru că noi stăteam împreună cu părinţii mei. a venit la mine acasă şi. M-am rugat şi Dumnezeu mi-a confirmat. la câteva luni de la botez. Era fratele Radu Ţârle. Atunci. iar în anul 3. Dumnezeu este acela care mă cheamă şi pe mine.

asta e cu totul altă treabă. avem o sală de conferinţă care se finalizează. sunt o generaţie obişnuită. părinţii doresc acest lucru şi sunt deştepţi. avem oameni angajaţi full-time. Generaţia aceasta de tineri este destul de criticată de cei care ar trebui. cum am fost eu. încet. nu au perseverenţă şi nu folosesc suficient de mult disciplinele spirituale… Cam atât. sunt destul de superficiali în ceea ce fac. Peniel şi altele. 05 March 2011 07:04 Momentul în care am hotărât să înfiinţez « Cireşarii » a fost anul 2003. sunt: faptul că nu prea citesc. avem un centru social unde mănâcă 30 de copii în fiecare zi. iar alţii nu le-au avut. Am văzut deschiderea pe care o au tinerii faţă de mine. Lucrul acesta s-a realizat după ce am crescut o generaţie de pastori şi de slujitori la Beiuş. Nu ştiu ce aş mai putea spune despre ei… tineri obişnuiţi. foarte multe resurse de evanghelizare. Avem o tabără a noastră. De asemenea. poate. mi-a fost un sprijin şi astfel Dumnezeu ne-a binecuvântat foarte mult. avem şi alţi oameni care lucrează cu noi în staf.Interviu cu Vladimir Pustan Saturday. nu se dezvoltă.  participând în taberele Cristos pentru România. v-aş invita să vorbim puţin despre tinerii creştini din România. eu faţă de ei şi am hotărât să facem ceva pentru ei. dar deja din anul 2002 simţeam nevoia să ne implicăm mai mult cu tineri în lucrare şi astfel Dumnezeu  mi-a dat nişte rezultate deosebite. sunt poate puţini motivaţi să facă ceva. nu mai citesc. Toate generaţiile de tineri sunt la fel. avem un post de radio. De când cu internetul şi telefonul mobil. într-un mod special. dacă nu îl folosesc. Care credeţi că sunt atuurile. Am vorbit cu fraţii din biserică şi le-am spus că încet. dar lucrarea Cireşarii s-a înfiinţat în anul 2003-2004 şi am mers în paralel cu biserica. fac o paranteză. Tinerii trebuie să înveţe să citească. există multe proiecte pe care vrem să le dezvoltăm în anii viitori. Cum ar trebui să reacţioneze tinerii la criticile care le sunt aduse? 4/7 . Anul trecut am plecat. În acest timp. să o slujească şi să o încurajeze. au libertatea să meargă la biserică. o trupă cu care plecăm şi o editură. o să mă retrag din slujba de pastorire şi mă voi ocupa mai mult de tineri. după cum am mai spus. până anul trecut. Punctele slabe. biserica ne-a ajutat. Atuurile lor sunt că pot ajunge la orice fel de informaţie. Faptul că unii au folosit internetul sau telefonul mobil. iar vicepreşedintele este Florin Ianovici. să o susţină. Trebuie să citeasca pentru ca să îşi dezvolte capul. dar şi punctele slabe ale tinerilor creştini din România? Nu sunt o generaţie deosebită. Dar cred că e şi un pericol aici. Preşedintele Fundaţiei « Cireşarii » sunt eu. Acum.

nu trebuie să bagi în seamă  lucrul acesta. Cu siguranţă. Sunteţi un pastor iubit de tineri. vor să facă. nu numai de la amvon. dar. într-adevăr. aţi consiliat mulţi tineri. de la familie la familie. trebuie să facă ceva. Toate generaţiile de tineri sunt criticate pentru că ei sunt plini de avânt. ar trebui să reacţioneze cu pocăinţă. dar şi încurajaţi să slujească. Dacă eşti criticat atunci când slujeşti. se ceartă pentru trezire.Interviu cu Vladimir Pustan Saturday. tinerii. să nu facă un conflict între generaţii. nu se mai pomeneşte nimic.  dar puţini sunt în stare  să plătească preţul acesta. depinde de la pastor la pastor. de multe ori  au mai multă inimă decât cap. de fapt. de fiecre dată. să li se spună ce au de făcut. de la biserică. Nu există generaţii de tineri criticate mai mult sau mai puţin. pentru a nu se trezi peste ani că a dezamăgit? Nu ştiu dacă această generaţie este generaţia trezirii. Care credeţi că sunt nevoile cele mai acute ale acestei generaţii? Nevoia tinerilor e să stea cineva cu ei de vorbă. Generaţia acesta este. 05 March 2011 07:04 Ei sunt criticaţi. Maria a fost criticată tot timpul de toţi cei care au auzit-o şi au vazut-o. o generaţie huiduită. dar nu mai huiduită decât generaţiile care au fost înainte. despre Maria. Erau nişte fraţi care cântau  la orgă prin anul 1980. Nimeni nu îi critică pentru că slujesc. fraţii era să mă bată. Ne trebuie pastori consilieri. aveau înregistrări cu 800 şi ceva de tineri. mai mult zel decât înţelepciune. le luau curentul electirc din priză pentru a nu mai cânta. Când am mers – la 24 de ani – prima dată cu cravată la biserică. Ei. Dar. dar. Se vorbeşte mult de faptul că generaţia aceasta va fi generaţia trezirii. dacă eşti curat şi ştii că faci pentru Domnul ceea ce faci. la biserică. Îmi doresc să fie generaţia trezirii. ea i-a slujit lui Isus Cristos… L-a uns cu mir. teoretizează. dar nu prin internet. Care sunt lucrurile pe care ar trebui să le facă această generaţie. trebuie să se gândeasca că e nevoie 5/7 . Vorbesc mult. să înţeleagă că. Despre criticii Mariei. Nevoia lor e comunicarea cu generaţia mai mare. i-am văzut… De exmplu. s-au adunat la rugăciune pe un site lansat nu de multă vreme. Tinerii ar trebui să reacţioneze în aşa fel încât să nu tulbure. Eu cred că nu putem vorbi numai despre critici. da.

  Să muncească pentru Domnul. de ce să fiu? Nu este un moment mai ciudat. mă rog pentru aceasta. eu cred. romano-catolice. la oameni deştepţi.  s-ar putea. însă.Interviu cu Vladimir Pustan Saturday. cred că e nevoie să strângem relaţiile cu ei. Mă duc unde sunt chemat. Aş dori acum să schimbăm subiectul discuţiei noastre şi să vorbim puţin despre o întâmplare mai nefericită din viaţa dumneavoastră. Trebuie să fii deştept… este o scrisoare de la oameni deştepţi. Şi noi suntem 6/7 . de masturbare şi chiar de relaţii sexuale. Ce ar trebui să facă? Ar trebui să se pocăiască. V-au afectat criticile aduse? Care credeţi că este motivul pentru care suntem atât de închişi ca evanghelici? Am fost în biserici ortodoxe. să fie implicaţi într-o anumită lucare . Cu privire la biserica ortodoxă. să stea mai puţin în faţa calculatorului. să şi-l obosească. cred că e nevoie să ne apropiem de ei. să citească Biblia. Ca să ajungi în cer. Nu aş vrea ca răpirea să vină înaintea trezirii în România. Ce ar trebui să facă pentru a scăpa din aceste lanţuri? Problemele acute ale tinerilor de azi sunt şi cele legate de imoralitate sexuală. despre criticile care vi s-au adus în momentul în care au apărut înregistrările cu slujirea dumneavoastră într-o biserică Ortodoxă. cred că e nevoie să pătrundem acolo. să nu fie ei şi să mai aşteptăm… Dar. greco-catolice şi reformate. Sunt foarte mulţi tineri dependenţi de pornografie. să-şi activeze voinţa. la creştini după evanghelie. cred că terbuie să îi cunoaştem. trebuie să fii sincer. Una dintre problemele acute ale tinerilor din ziua de azi este cea legată de imoralitatea sexuală. nu mai există nimic. Foarte mulţi dintre ei au un limbaj de lemn şi puţini şi-au dat seama. 05 March 2011 07:04 să plătească un preţ. şi anume. Aş  vrea să vină după încă o trezire atât de necesară pentru ca mai mulţi oameni să fie smulşi pentru Împărăţia lui Dumnezeu. dependenţă de pornografie. Noi îi criticăm pe ei pentru că sunt talibani. să-şi folosească trupul în alte nevoi. În momentul în care începi să scrii la noi cu adjective. ar trebui ca părinţii să discute deschis problemele acestea. Am fost criticat pentru scrisoarea pe care i. să se roage şi să postească. cred că nu trebuie să fim talibani. autosatisfacere şi relaţii sexuale. nu te mai înţeleg mulţi pentru că nu mai citesc. Problema e că nu văd în părinţii lor ardere pentru Cristos şi când nu mai există ardere pentru Cristos. să se umple cu Cuvântul Sfânt. mă duc la baptişti. Am fost criticat de oameni care nu au adjective în vocabular. nu strada. ar trebui să lupte. Nu am fost defel tulburat pentru critici. Ar trebui să lupte pentru ca să stea curaţi. În faţa internetului nu îl obosesc. la penticostali.am trimis-o fratelui Ţon. Mi-aş dori să fie ei generaţia trezirii. am fost în biserci catolice.

Eu văd soarta evaghelicilor foarte proastă în viitori ani dacă nu ieşim afară. www. Cred că trebuie să ne pocăim în această privinţă. să stea mai puţin pe internet. Mulţumesc şi eu. dacă nu evanghelizăm. că aţi acceptat să ne acordaţi acest interviu. de fapt. dacă nu mergem spre ce ne  trimite Isus Cristos. 05 March 2011 07:04 talibani. Vă mulţumim. voi merge la bisericile ortodoxe. Suntem închişi ca evanghelici pentru că. Pocăinţa noastră e o pocăinţă călduţă la mulţi dintre noi. mulţi dintre noi. sau oriunde sunt chemat. ne este frică să evanghelizăm. Ne-am închis în turnurile noastre de fildeş. Motivul pentru care suntem închişi ca evanghelici e faptul că ne place  situaţia aceasta.com 7/7 . Oridecâteori voi fi chemat. Să citească.spre cei de afară. să iasă puţin pe afară.infocrestin.Interviu cu Vladimir Pustan Saturday. vă rog să transmiteţi un mesaj celor care vor citi acest interviu. La final. pentru că vine primăvara şi să le spună oamenilor despre Isus Cristos. în numele echipei Flacăra Închinării Media. nu mai ieşim afară să respirăm aerul curat al evanghelizării şi vom muri. probabil.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful