Universitatea “Al. I.

Cuza” Iaşi Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Anul III, Marketing

PROIECT ACHIZIŢII Produs:Jachete din piele Firma: Leather On

Coordonator: Conf.univ.dr. Teodora Roman

Realizator: Dumitriu Gabriel Grupa 2

1.Motivatia alegerii produsului.
Jacheta din piele este un articol vestimentar clasic si este purtata cu regularitate inca din anii 50. Faptul ca majoritatea persoanelor intre 15 si 35 de ani detin o jacheta din piele este doar unul din motivele pentru care am ales acest produs. De asemenea, ea nu este doar un simplu articol vestimentar, ci reprezintă un mod de viată și o declarație de stil. Un alt motiv pentru care am ales produsul este faptul ca pe piata predomina modelele kitschoase si numai firmele de imbracaminte premium ofera spre vanzare modele realizate cu gust. Din pacate, acestea se gasesc la un pret exorbitant. Faptul ca tatal meu s-a ocupat mult timp cu prelucrarea pieilor de miel ma face increzator ca acest proiect va fi unul de succes.

2.Descrierea produsului.Piata tinta.Profilul consumatorului.
2.1.Descrierea produsului. Produsul pe care doresc sa il comercializez este unul de calitate superioara,care va satisface atat nevoia unei armonii intre raportul pret/calitate,insa se va axa indeosebi si pe un look modern si tineresc. In functie de cum va asorta jacheta din piele cu restul articolelor vestimentare,posesorul acesteia va putea adopta fie un stil rafinat,fie unul rebel,in functie de preferintele si manifestarile sale comportamentale.Culorile jachetelor vor fi in numar de trei si anume clasicul negru,bejul deschis si maroul inchis.Aceste trei culori sunt tocmai potrivite pentru ceea ce produsul nostru se vrea a fi: un articol de imbracaminte usor de asortat diverselor preferinte vestimentare ale clientilor nostri. Jachetele vor fi alcatuite doar din piele de miel,acest tip de piele fiind cel mai potrivit datorita texturii moi si lucioase. M-am gandit la un numar de trei modele ale jachetelor din piele produse de firma mea si anume: 1. Modelul „Aviator”,inspirat de jachetele din piele purtate de pilotii americani in anii 50; 2.Modelul „Classical young”,pentru un stil care va combina asa cum se intelege din denumire,stilul clasic cu cel tineresc.

2

3.Modelul „Japanease” va fi cel mai deosebit model si va reprezenta un stil deconstructivist,cu elemente preluate din jachetele samurailor japonezi. Pentru inceput,toate cele trei modele vor fi destinate doar barbatilor,urmand ca pe viitor in cazul in care afacerea va prospera iar firma va dobandi notorietate,sa ne extindem sfera de destinatie.

2.2.Piata tinta Jachetele din piele confectionate de firma mea vor avea ca destinatie un esantion binestabilit.Ele se vor adresa exclusiv barbatilor cu varste cuprinse intre 15-35 de ani.Bineinteles, o persoana care nu se incadreaza acestui segment de varsta nu va fi impiedicata de nimic sa si achizitioneze o astfel de jacheta,insa cei carora li se adreseaza produsul vor fi regasiti de regula in intervalul mai-sus amintit. Motivele pentru care produsul se adreseaza acestei categorii sunt lesne de banuit.Achizitionarea unei jachete din piele din modelele prezentate la capitolul”Descrierea produsului” tine in mare parte de varsta celui care o cumpara pentru utilizare si,de cele mai multe ori,tinerii sunt cei care opteaza pentru astfel de articole de imbracaminte, datorita faptului ca se identifica cu acest stil si considera ca li se potriveste. Motivul pentru jachetele produse de noi se vor adresa doar barbatilor nu tine decat de faptul ca,fiind noi pe piata vom incerca sa ne dobandim notorietatea mai intai in randurile barbatilor,pentru ca,asa cum stim,femeile sunt mai suspicioase si pretentioase cand vine vorba de nou.Cu timpul,este foarte probabil ca femeile sa se regaseasca in segmentul pietii tinta pe care ni l-am stabilit.

2.3.Profilul consumatorului

3

Consumatorul trebuie sa fie un tanar cu varsta situata in intervalul 15-35 de ani,cu tendinte vestimentare moderne si o personalitate puternica.Produsele noastre vor fi deosebite,astfel ca si cei care la vor purta trebuie sa aiba un profil deosebit si diferentiat de al majoritatii.

3.Previziunea vanzarilor
Intrucat nu am gasit statistici cu privire la productia nationala de produse din piele si nici despre achzitionarea de astfel de produse,am facut unele cercetari in aceasta privinta,luand contact cu firma Vidra din Orastie,o zona cu traditie in pielarie.Firma a fost infiintata in anul 2003,avand asadar o oarecare vechime in bransa.Iata datele de contact ale firmei: Adresa Str. Gheorghe Lazar, nr. 10, Orastie Jud. Hunedoara, cod 335700 Tel +40 (0) 733 404 099 Fax +40 (0) 254 247 147 E-mail office@vidraorastie.com. Am aflat asadar faptul ca acestia produc in medie 40 de jachete din piele de diferite modele pe zi,avand ca forma de distributie curieratul.Datorita faptului ca firma noastra este la inceput,ne propunem pentru anul 2011 o productie de 21 de jachete pe zi,cate o treime din fiecare model,la un pret de 300 lei pentru fiecare.Pentru anul 2012 intentionam o crestere cu 14.28%,apoi,pentru 2013 o crestere cu 25%. Sectorul asupra caruia firma noastra se va axa va fi o mare parte din zona Moldovei(judetele Botosani,Iasi,Neamt,Bacau si Suceava), datorita faptului ca aici temperatura este deobicei mai scazuta decat in restul teritoriului. Am ales si o alta metoda de stabilire a previziunilor,folosind Anuarul Statistic al Romaniei, de pe pagina web http://www.insse.ro/cms/files/pdf/ro/cap2.pdf.html de unde am extras urmatoarele date,referitoare la segmentul de varsta urmarit de noi pentru anii 2005-2007.Iata rezultatele: Varsta 15-19 2005 1727418 4 2006 1653027 2007 1541828

20-24 25-29 30-34

1618002 1786029 1678743

1599535 1778735 1689369

1640127 1740686 1715518

Dupa cum se observa,nu sunt variatii mari ale numarului de persoane intre acesti ani,asadar din acest punct de vedere nun e asteptam la scaderi ale productiei de la primul la al treilea an pentru care intocmim previziunea In tabelul de mai jos vor fi prezentate numarul de jachete produse,pentru cei trei ani.Am ajuns la aceste cifre presupunand ca vom lucra 5 zile pe saptamana,52 de Anul 2011 Produsul Jacheta din piele,model”Aviator” Jacheta din piele,model “Japanease” Jacheta din piele,model”Classical 2012 Young” Jacheta din piele,model”Aviator” Jacheta din piele,model “Japanease” Jacheta din piele,model”Classical 2013 Young” Jacheta din piele,model”Aviator” Jacheta din piele,model “Japanease” Jacheta din piele,model”Classical Young” saptamani pe an.Vom produce cantitati egale din toate cele trei modele de jachete. 2600 2600 2600 2080 2080 2080 1820 1820 Cantitati(nr. Bucati) 1820 Pret ron/unitate

5

Am inchiriat spatiul necesar activitatii firmei pe o perioada de 3 ani la pretul de 750 euro/luna (1euro=4.Astfel.in vederea distribuirii marfii. Terenul va fi structurat astfel: • • • • • Hala rezervata liniei tehnologice: 350 mp Magazii materii prime si materiale: 150 mp Depozitare produse finite: 150 mp Anexe pentru birouri: 50 mp Parcare: 50 mp 5.Am ales aceasta locatie datorita mai multor factori.faptul ca este aproape de un oras destul de dezvoltat din punct de vedere economic reprezinta el insusi un atu.4.vom avea acces mai facil la furnizori.Achizitii in afara productiei 6 .loc unde.De asemenea.Alegerea amplasarii si a spatiului de productie Fabrica de producere a jachetelor din piele “Leather On” va fi amplasata in localitatea Cervicsti din judetul Botrosani.Unul dintre ele este faptul ca este o zona apropiata de orasul Botosan(15 km de oras).de doua ori pe saptamana are loc un targ de piei si produse din piele de miel. astfel incat cheltuielile anuale cu chiria se rezuma la suma de 37800 ron.Un alt motiv pentru care am ales aceasta amplasare este faptul ca din acest punct este relative usor de ajuns in toata zona Moldovei.2 ron).

Pentru transportul produselor catre retelele de magazine unde urmeaza sa fie comercializate. Determinarea necesarului de utilaje şi implicit a investiţiilor în mijloace fixe pentru a putea realiza productia previzionată I.Fluxul tehnologic Taierea pielii dupa sabloanele modelului Confectionarea produsului Aplicarea nasturilor si fermoarelor Finisarea produsului Marcarea si depozitarea II.Utilaje necesare 7 . ajungand astfel la un prêt total de 133.38 LEI fiecare.529. am achizitionat 3 auto-utilitare Renault Kangoo Express la pretul de 44.588 LEI. Alte achizitii efectuate: • • • Mobilier: 4000 ron 2 calculatoare: 2500 ron 1 imprimanta: 250 ron 6.

Anularea transportorului .Masina de cusut Brother Innovis 550 Pret : 4499 RON (include TVA si taxa verde) Facilitati si dotari: . ajustarea electronica a vitezei de la lent la rapid . .Buton pentru coasere inapoi. in functie de grosimea materialului. carcasa de protectie Specificatii tehnice: 8 .Panou de comanda cu ecran LCD .Bobinator rapid .1.pentru a putea misca liber materialul (la "free quilting".Genunchiera.Control asupra vitezei. de exemplu .Control asupra pozitiei acului la oprire .puteti selecta daca acul sa fie sus sau jos cand masina este oprita .Masini de cusut profesionale 2.Masina de cusut nasturi III.Reglarea automata (electronica) a presiunii picorusului presor. buton pentru quilting si brodare . pentru intarirea cusaturii.Posibilitatea crearii imaginii in oglinda a cusaturii .Furnizori de utilaje Masini de cusut 1.

017.ro Stefan Coroiu 0724.ro 2.coroiu@brothercom.7mm .masini-confectii-textile.044 vlad.apostol@brothercom. in cadrul careia activeaza o echipa de specialisti cu experienta de peste 15 ani in furnizarea de diverse tipuri de utilaje si solutii tehnologice pentru industria de confectii.10 tipuri de butoniera automata intr-un singur pas .pasul cusaturii 0 .transport lateral pentru cusatura dreapta si zig-zag Numele companiei: BRO ROM INDUSTRIAL MACHINES SRL Bro Rom Industrial Machines SRL este o societate cu capital integral romanesc.ro Adresa: 557260 Selimbar.429 de cusaturi utilitare si decorative . cusut sau finisat.470 Fax: +40.369.546. Mihai Viteazul FN Localitate: Sibiu Telefon: +40.3 fonturi de monograme cu alfabet complet inclusiv litere mici ..40. piese de schimb si accesorii ne ajuta sa oferim clientilor cea mai buna solutie tehnologica si un raport pret calitate optim Persoane de contact: Vladimir Apostol-Lulay 0724.10.002.388 stefan. relatiile apropiate cu numerosi producatori de utilaje.5mm . Participarea la mai multe proiecte complexe de dotare a fabricilor cu utilaje de croit. dealer autorizat si exclusiv in Romania al firmei Brother. Str.87 Website: http://www.tensionare electronica a firului superior .720.Masina de cusut Protex TY-8820 9 .latimea cusaturii 0 .

Este echipata cu mecanism de miscare la rola superioara. ungere automata. piese de schimb pentru acestea in garantie si postgarantie. dar nu lipsit de experienta. surfilat si speciale pentru industria confectiilor textile.Pret: 5500 RON Masina de cusut cu coloana . marca produsa sub licenta BROTHER – JAPONIA. Din Polonia colaboram cu firma STRIMA un mare distribuitor de piese de schimb pentru toata gama de masini de cusut. se ocupa in principal cu prezentarea si desfacerea de masini de cusut industriale. rotita dintata in placa ac si transpot in ac. surfilat. Din Italia colaboram cu firma PRIMA si EUROIMAC distribuitori de piese de schimb si accesorii pentru instalatii de calcat si finisat..ro srl este un colectiv tanar. Din Elvetia colaboram cu firma BERNINA producator de masini de cusut. marca PROTEX. Si nu in ultimul rand din Taiwan colaboram cu firma TRIUMPH NEEDLES COMPANY care produc ace de cusut sub licienta GROZ-BECKERT Germania. Turcia si Taiwan. Masina utilizeaza un motor cu variostop (cu pozitionare) care permite raminerea acului in material Numele companiei: Zeppco. utilaje de calcat si finisat. masini de cusut casnice. unde clientii pot primi informatii tehnice . Elvetia. Primaverii nr 2 ( in incinta IASITEX SA).2 ace. In acest sens colaboreaza cu firme cunoscute pe piata de profil din Polonia. ace de cusut. Zeppco. pentru produse din piele. a pielariei si incaltamintei. Din China colaboram cu firma TOYOU GROUP(HOLDING) producatoare de linii complete de masini de cusut.ro srl Zeppco. brodat casnice.ro srl dispune in Iasi de magazin de prezentare si desfacere in str. cusatura rigida. Din Turcia colaboram cu firma TETAS producator al utilajelor de calcat si finisat marca ESCORT. China.se pot efectua probe la 10 . Italia.

actionat pneumatic graifa vertical de capacitate marita pas maxim cusatura: 9mm 11 .cod postal 700189 Localitate: Iasi Telefon: 0332 . Primaverii nr 2 .Masina de cusut LU2212N Pret:5999 RON (fara TVA) Dotata cu sistem de realizare a cusaturilor cu 2 valori distincte a pasului de cusatura Masina este dotata cu 2 mecanisme separate pentru regaljul valorii pasilor de cusatura. transport superior si transportul acului in material taietor automat de fire ridicare automata a piciorusului de presare . 1 ac. • • • • • • Masina plana de cusut.zeppco.transport inferior.882 590 Website: www. Garantia masinilor este asigurata de o echipa de mecanici cu inalta calificare si pregatire .masinile prezentate.ro 3. cusatura rigida. Masina poate avea aplicatii variate la coaserea materialelor din piele sau tesaturi groase. in productia de produse din piele. Adresa: str. utilizata pentru coaserea materialelor din piele si materialelor textile foarte groase triplu transport . pasi de cusatura cu dimensiuni diferite. ce permite realizarea in cadrul aceleasi cusaturi.

Ajustarea se face cu ajutorul unei role plasate deasupra capului masinii. punând întotdeauna mai presus de toate "satisfacţia clienţilor".Nm 20/3 finete ace: Nm 110 . masina modifica in mod automat cu aceeasi valoare. consolidandu-ne poziţia pe piaţă prin implicaţi în mod frecvent în proiecte de utilare completă şi optimizare a liniilor şi fluxului de producţie. DL .500 imp/min 9mm Auto: 16mm 16. cusatura Inaltime ridicare piciorus Valoarea transportului alternativ Sistemul acului Finite fir Numele companiei: JRO Masini de Cusut Industriale SRL Plasată într-o locaţie strategică pentru industria confecţiilor textile din România – APACA Bucureşti. In momentul ajustarii distantei dintre piciorusul de presare si cel transportor. B46B138. JRO Masini de Cusut Industriale îşi propune să devină unul dintre cei mai importaţi furnizori de maşini de cusut şi totodată un partener sigur şi serios pentru toţi producătorii din industria textilă. 12 . viteza de coasere a masinii fata de viteza maxima distanta de la ac la bratul masinii: 264mm finete fir utilizat: Nm 60/3 . Nm110Nm160 #30#4.dispozitiv electronic de modificare instantanee a miscarii pe verticala a piciorusului de presare si piciorusului transportor. Nm=60/320/3 Model Viteza max. iar actionarea acestei functii se efectueaza electronic prin apasarea unui buton. Pas max. cu mentinerea constanta a distantei dintre acestea.Nm 160 viteza maxima de coasere: 3.• • • • • • • • • • ridicarea maxima a piciorusului de presare: 16mm ajustarea pe verticala a transportului alternativ: 1~6.5mm functie de grosimea meterialului (sau numarului de straturi cusute) masina este capabila sa lucreze cu 2 lungimi a pasului de cusatura diferite. Ca rezultat vom obtine pe parcursul aceleasi cusaturi. Valoarea pasilor este selectata independent cu ajutorul celor 2 rotite ajustabile. Aceasta functie va face posibil transpotul materialelor dificile (in special cele multistrat) rezultand cusaturi uniforme si eliminand riscul aparitie cusaturilor incretite mecanism de miscare pe verticala a piciorusului transportor ce mentine constanta in timpul coaserii.500 rot/min sistem de lubrifiere automat LU-2212N-7 3. distanta dinter piciorusul de presare si piciorusul transportor odata cu schimbarea grosimii de material.5mm 13435R (Nm140). lungimi diferite a pasilor de cusatura.

044 vlad.ro Adresa: 557260 Selimbar. distanta dintre gauri 2. cu ungere automata. Telefon: 021-319. viteza max.33/35 E-mail : office@jukirom. Numele companiei: BRO ROM INDUSTRIAL MACHINES SRL Persoane de contact: Vladimir Apostol-Lulay 0724. reglare independenta a tensiunii firului cu comutator rotativ gradat.470 Fax: +40. Sector 6. 1500împ/min.5 mm. diametrul nasturelui 8-20 mm. Z si X. Mihai Viteazul FN Localitate: Sibiu Telefon: +40. taietor automat de fir cu taiere rapida si fara încretirea materialului.10.juki.5X0-6.388 stefan.87 Website: http://www. mecanism apucator de ata pentru înnodare curata a firulrui dupa ultimul punct la terminatie cu eliminarea desirarii pentru nasturi cu 2-4 gauri. cusatura lant.ro Stefan Coroiu 0724.Masina de cusut nasturi Brother BM 917B Pret:939 RON cu TVA Caracteristici BROTHER BM 917B Masina de cusut nasturi universala.G-ral Vasile Milea nr. Bucuresti.40.2.ro 13 .017. mecanism de cuplare special cu zgomot redus cu oprire precisa.masini-confectii-textile.Adresa: Adresa: Bd. Str.16.002.546.coroiu@brothercom. cu mecanism automat de deschidere pe diametrul nasturelui.apostol@brothercom.ro Masina de cusutt nasturi 1.ro Website: www.0-6.369.720.

cum ar fi: nasturi plati. nasturi cu piciorus. cusatura in forma de V. coaserea nasturilor in diverse tipuri: cusatura ascunsa.2. cusatura partial ascunsa. atat la imbracamintea de femei cat si la imbracamintea de barbati. nasturi cu contranasture. ce imita coaserea nasturilor in mod manual. etc. coaserea nasturilor si tensiunea de infasurare a piciorusului. nasture + contranasture. infasurarea piciorusului se efectuiaza in aceeasi operatie. controlul electronic al tensiunii firului de coasere si de infasurare a piciorusului functie de tipul materialului. cu posibilitatea de reglare a numarului de infasurari si distributie a acestora pe lungimea piciorusului. cusatura vizibila. productivitate ridicata: . cu alimentare semi automata a nasturilor. coaserea unui anumit tip de nasture. inaltimea maxima a piciorului este de 10mm coaserea nasturilor cu 4 gauri se poate efectua sub forma de V. tensiunea pt. coaserea diverselor tipuri de nasturi: plati. • • • • • • • • Masina electronica de cusut si efectuat piciorusul la nasturi. Masina este capabila sa coase o varietate mare de nasturi. nasturi metalici cu tortita. nasturi cu tortita plana. Piciorusul este impartit in 3 zone pe care se pot varia numarul de infasurari.AMB 289 MASINA AUTOMATA DE CUSUT NASTURI Pret: 899 LEI fara TVA Masina a demonstrat ca se afla printre cele mai productive utilaje. nasturi cu cusatura ascunsa partial sau total. Aceste modificari sunt memorate ca parametri de coasere si pot fi aplicate de cate ori este nevoie pt. nasturi din plastic cu tortita.de 5 ori mai mare fata de o masina conventionala de cusut nasturi.cusatura lant. pot fi ajustate separat cu ajutorul panoului de comanda. un fir . nasturi cu toarta. pentru coaserea si realizarea piciorusului la nasturi intr-o singura operatie. 14 .

functiile de ridicare a clemelor. dispozitiv de siguranta a masinii . taietorul de fir este pozitionat astfel incat capatul de fir sa fie cat mai mic.1mm . ce permite memorarea a 99 de programe. toti parametri de coasere sunt liberi programabili din panoul de comanda. nu necesita folosirea unui anumit tip de fir de coasere. etc. parametri de coasere a unui ciclu se pot programa din panoul de comanda precizandu-se: nr. localiazarea pe produs. masina este prevazuta cu o functie de innodare a capatului de fir din ultima impunsatura. masina este capabila sa lucreze in cicli de coasere. astfel fixandu-se nasturele si eliminand riscul desirarii firului. sistemul de alimentare a materialului si mecanismul de taiere al firului sunt actionate pneumatic. distanta dintre alimentatorul de nasturi si clema de prindere se ajusteaza cu mare usurinta direct din panoul de comanda. inaltimea piciorusului.previne alunecarea firului din material la inceputul coaserii. distanta de penetrare in straturile de material este reglabila in pasi foarte fini de 0. coaserea in mod continuu intr-un singur ciclu a tuturor nasturilor unui produs. 15 . contorizarea numarului de produse.• • • • • • • • • • • • • • • • • masina este prevazuta ca standard cu alimentator de nasturi . fara interventii mecanice. pozitionarea nasturelui sunt controlate de motoare pas cu pas.masina este prevazuta cu o functie ce nu permite pornirea masinii daca nasturele nu este pozitionat in clemele de prindere. miscarea dispozitivului de alimentare a nasturelui.permite o pozitionare exacta a acului in material si executarea cusaturilor ascunse cu o mare precizie. ordinea de coasere a nasturilor. de nasturi.. datorita functionarii electronice si a panoului de comanda. alimentatorul de nasturi poate alimenta 2 tipuri de nasturi diferite intr-un singur ciclu de coasere. intr-un program pot fi memorati 20 de cicli de coasere. masina este prevazuta ca standard cu lampa rece de iluminat local si lampa de marcare a pozitiei nasturelui pe produs.permite operatorului pregatirea si incarcarea urmatorului nasture. iar un ciclu poate contine pana la 30 de forme diferite de coasere a nasturilor. rezerva de capat a firului de la ac poate fi ajustata conform cu tipul de material sau firul utilizat .

2. Companie: TEMALOGIC (zippco.Masina de cusut nasturi Protex TY-373 Pret: 1099 LEI cu TVA Specificatii: TY-373 Masina de cusut nasturi cu 2 sau 4 gauri.ro) Locatie: str.5 .33/35 E-mail : office@jukirom. Telefon: 021-319.juki.800 imp/min (pt piciorus). Primaverii nr 2 .882 590 0754 – 815937 16 .G-ral Vasile Milea nr.1. pentru materiale subtiri si medii./Fax: Mobil: 0332 .6mm (0. 1. Sector 6.Model Viteza maxima Dimensiuni nasturi Parametri programabili Numarul de modele care pot fi memorate Sistemul acului AMB-289 1.16.10mm Max.5 .ro 3.cod postal 700189 Tel. Bucuresti.ro Website: www.Iasi .1mm / pas) inaltimea piciorusului infasurat: 0 . 99 modele SM×332EXTLG-NY( 14) 12 18 Numele companiei: JRO Masini de Cusut Industriale SRL Adresa: Adresa: Bd.200rpm (coaserea nasturilor) Nasturi fara infasurarea piciorusului: φ8 φ38mm nasturi cu infasurarea piciorusului: φ8 φ32mm Contra nasture: φ8 φ25mm Distanta dintre nasturi: 1.

7 10 1 24 1 Coeficienti de importanta 0.3 Ug(F1)=0.8 12 0.8 15 0.7 18 0.3*1=0.3*0. 17 .2*0.85 Vom alege ca si distribuitoru pentru masinile de cusut.5*0.firma JRO Masini de Cusut Industriale SRL.8+0.Masini de cusut Furnizor Pret (ron) Punctaj F1 BRO ROM INDUSTRIAL MACHINES Termen de livrare Punctaj Garantie (luni) Punctaj 4499 1 12 0.3*0.7 F3 JRO Masini de Cusut Industriale 5999 0.5 F2 Zeppco.75 Ug(F3)=0.ro srl 5500 0.2*0.8+0.7+0.2*1+0.5 0.7+0.com IV.5=0.Selectarea furnizorilor 1.5*1+0.temalogic@live.7=0.81 Ug(F2)=0.2 0.5*0.

6 F2 JRO Masini de Cusut Industriale F3 Temalogic Coeficienti de importanta 899 1 21 0.8 18 0.8 Ug(F1)=0.Masina de cusut nasturi Furnizor Pret (ron) Punctaj F1 BRO ROM INDUSTRIAL MACHINES Termen de livrare Punctaj Garantie (luni) Punctaj 939 0.5 0.8=0.3*0.9 21 0.8 30 1 1099 0.79 Ug(F2)=0.2 1 24 0.84 Vom alege furnizorul JRO Masini de Cusut Industriale SRL 18 .2*1+0.8+0.8+0.5*0.5*1+0.9+0.8+0.3*0.5*0.2.2*0.3 0.2*0.8 18 0.3*1=0.96 Ug(F2)=0.6=0.

36 P3 1820 1.45 0.36 P3 2080 1.36 P3 2600 1.45 0.36 4 2 4 2 Norme de timp(ore) tretinere Valoare inventar (ron) reparatie/in de 2011 5999 899 2012 5999 899 P1 U1 U2 2600 1.45 0.36 P2 2600 1.45 0.45 0.36 P2 2080 1.45 0.45 0.45 0.45 0.36 4 2 5999 899 2013 U1=Masina de cusut U2=Masina de cusut nasturi Timpul disponibil pentru cele patru utilaje va fi: Tdj = [Tcal − ( S + D + SL ) ] ∗ ns ∗ ds − Trep Td masina de cusut= [365-(52+52+9)]* 1* 8 – 4*1*8 = 1984 19 .36 P1 U1 U2 2080 1.Zile de Tip Anul utilaj P1 U1 U2 1820 1.36 P2 1820 1.

36 + 2080 ∗ 0.36 = 0.70 ≈ 6buc . 1984 Masina de cusut = Masina de cusut nasturi = 2600 ∗ 0.45 + 2600 ∗1.36 +1820 ∗0.36 = 1.36 +1820 ∗ 0.45 + 2080 ∗1.99 ≈ 1buc . 1984 Masina de cusut = Masina de cusut nasturi = 2080 ∗ 0.36 = 1.45 + 2600 ∗1.Td masina de cusut nasturi= [365-(52+52+9)]* 1* 8 – 2*1*8 = 2000 Utilizând aceşti timpi. vom determina numărul necesar de utilaje pe fiecare tip: Nuj = ∑Qi ∗ ntij j =1 n Tdj Anul 2011 1820 ∗1.45 = 3.36 + 2600 ∗ 0. 1984 Anul 2012 2080 ∗1.13 ≈ 1buc .41 ≈ 1buc .99 ≈ 4buc . 1984 Masina de cusut = Masina de cusut nasturi = 1820 ∗ 0.45 = 5. 1984 20 .56 ≈ 5buc .36 + 2600 ∗ 0.36 + 2080 ∗ 0.45 + 2080 ∗1.45 = 4.45 +1820 ∗ 2080 +1820 ∗1. 1984 Anul 2013 2600 ∗1.

Determinarea necesarului de materii prime Pentru realizarea jachetelor din piele avem nevoie de urmatoarele materii prime: a.Fermoare e.Captuseala c. Investitii in utilaje pentru anul 2012: I(U1)=1*5999=23996 I(U2)=0*899=0 Total investitii in utilaje pentru anul 2012: 5999 RON.Piele prelucrata b.Etichete 21 . Investitii in utilaje pentru anul 2013: I(U1)=1*5999=5999 I(U2)=0*899=0 Total investitii in utilaje pentru anul 2013: 5999 RON.Nasturi d.Investitii in utilaje pentru anul 2011: I(U1)=4*5999=23996 I(U2)=1*899=899 Total investitii in utilaje pentru anul 2011: 24895 RON. TOTAL INVESTITII IN UTILAJE: 24895+5999+5999=36893 RON 4.

2mp piele prelucrata b.1*1820=1820 etichete 22 .0.30*1820=546 metri liniari fermoar e.04kg nasturi d.2*1820=3640mp piele prelucrata b.100 cm fermoar e.04*1820=72.2mp piele prelucrata b.2mp captuseala c.0.Pentru confectionarea unei jachete din piele model”Aviator” avem nevoie de: a.1 eticheta Pentru productia anului 2011 avem nevoie de urmatoarele cantitati de materii prime: I.1 eticheta Pentru confectionarea unei jachete din piele model”Classical Young” avem nevoie de: a.2mp captuseala c.0.2*1820=3640mp captuseala c.1 eticheta Pentru confectionarea unei jachete din piele model”Japanease” avem nevoie de: a.0.8kg nasturi d.2mp piele prelucrata b.Modelul “Aviator” a.2mp captuseala c.100 cm fermoar e.04kg nasturi d.30 cm fermoar e.025kg nasturi d.

546+1820+1820=4186 metri liniari fermoar e.0.8=191.2*1820=3640mp piele prelucrata b.04*2080=83.II.8+45.100*1820=1820 metri liniari fermoar e.100*1820=1820 metri liniari fermoar e.2kg nasturi d.0.2*1820=3640mp captuseala c.Modelul “Classical young” a.5kg nasturi d.025*1820=45.Modelul “Aviator” a.3640*3=10920 mp captuseala c.1 kg nasturi d.72.5460 etichete Pentru productia anului 2012 avem nevoie de urmatoarele cantitati de materii prime: I.2*1820=3640mp captuseala c.3640*3=10920 mp piele prelucrata b.30*2080=624 metri liniari fermoar e.04*1820=72.2*2080=4160mp captuseala c.0.1*2080=2080 etichete 23 .2*2080=4160mp piele prelucrata b.1*1820=1820 etichete Total: a.Modelul”Japanease” a.1*1820=1820 etichete III.5+72.2*1820=3640mp piele prelucrata b.8kg nasturi d.

2*2080=4160mp captuseala c.0.0.4160*3=12480 mp piele prelucrata b.2kg nasturi d.100*2080=2080 metri liniari fermoar e.II.1*2600=2600 etichete 24 .83.Modelul”Japanease” a.2+52+83.624+2080+2080=4784 metri liniari fermoar e.100*2080=2080 metri liniari fermoar e.2*2600=5200mp captuseala c.30*2600=780 metri liniari fermoar e.04*2080=83.04*2600=104 kg nasturi d.4 kg nasturi d.1*2080=2080 etichete III.025*2080=52kg nasturi d.2*2080=4160mp captuseala c.2=218.6240 etichete Pentru productia anului 2013 avem nevoie de urmatoarele cantitati de materii prime: I.Modelul “Classical young” a.2*2080=4160mp piele prelucrata b.Modelul “Aviator” a.1*2080=2080 etichete Total: a.2*2600=5200mp piele prelucrata b.0.2*2080=4160mp piele prelucrata b.4160*3=12480 mp captuseala c.

100*2600=2600 metri liniari fermoar e.100*2600=2600 metri liniari fermoar e.2*2600=5200mp captuseala c.Modelul”Japanease” a.Modelul “Classical young” a.Furnizori pentru materii prime si materiale Furnizori de piele prelucrata 1.II.1*2600=2600 etichete III.5200*3=15600 mp piele prelucrata b.2*2600=5200mp captuseala c.780+2600+2600=5980 metri liniari fermoar e.0.2*2600=5200mp piele prelucrata b.3640*3=15600 mp captuseala c.SC Domafon SRL(F1) Tip firma: Distribuitor Persoana de contact: Buibas Ana 25 .104+65+104=273 kg nasturi d.025*2600=65kg nasturi d.2*2600=5200mp piele prelucrata b.0.7800 etichete 7.1*2600=2600 etichete Total: a.04*2600=104 kg nasturi d.

2 0.94 Ug(F2)=0. SC Farzat Com SRL (F1) 26 . Jilava.7+0.Adresa postala: Martir Cernaianu 9 Localitate: Timisoara.B B 1 0.7 1 1 0.5 IMPORTANTA Ug(F1)=0.6=0. +40 21 457 10 18 Rep. DE 0.3*0. 33 A.5*0. Ilfov.com FURNIZORI F1 F2 PRET RON/MP 55 60 DISTANTA CALITATEA (km) 655 452 F.3 0. Romania +40 31 425 55 56.3*1+0. vanzari Acsinte Sergiu: 0721 260 266 pielorexsa@yahoo.SC Pielorax SA(F2) Adresa: Prelungirea Soselei Giurgiului.6 COEF.2*0.2*1+0.9+0.9 0. Nr. +40 31 425 55 57. Timis Tel: 0728074753 Fax: 0256444509 2.77 Furnizori de captuseala 1.5*1=0.

Sunt disponibile mai multe tipuri in functie de greutate: 50 gr/ml. material saten) in orice culoare. Latime: 150 cm Greutate: 100 gr/ml.se foloseste in confectii. 200 gr/ml.ro Prezentare produs Captuseala matlasata cu greutatea de 100 gr/ml si cu latimea de 150 cm. 120 gr/ml. Bucuresti Tel: 0766540616 – 0723003501 Prezentare produs captuseala matlasata de diferite gramaje de la 60 la 300 gr/ mp cu latime cuprinsa inte 150 . 250 gr/ml.60 gr/ml. 100 gr/ml. Este de o calitate foarte buna. SC SBAYTIKOCOMFORT SRL (F2) Tip firma: Distribuitor Persoana de contact: sbaiti mihaela Adresa postala: vitan Localitate: Bucuresti. 150 gr/ml. Bucuresti Tel: 0752965422 Www.220 cm 2.Tip firma: Distribuitor Persoana de contact: Alkhen Adresa postala: Bucuresti Localitate: Bucuresti. material fas.sarahtex. Se vinde la rola de 50 metri ambalata individual. FURNIZORI PRET Ron/MP DISTANTA CALITATEA (km) 27 . Pentru comenzi mari avem posibilitatea de a realiza captuseala matlasata pe orice tip de tesatura (material captuseala. 80 gr/ml.

5*1=1 Achizitie intracomunitara Vom achizitiona nasturi din Italia. V.2*1+0.F1 F2 6 5 452 452 F.8+0.96 Ug(F2)=0.la un pret de 2 euro/kg.ART SRL 44.9 ron Pvm=Tx+Com+TVA+Cv= 2794.3*0.5 IMPORTANTA Ug(F1)=0. F.6 ron Tx=15%*Cv=280 ron Com=5%*(Cv+Tx)=107.33 ron TVA=24%*(Cv+Tx+Com)=540.8 1 1 1 1 1 COEF.2 ron)=1605 ron Ctr=10%*Ci=160. Firma BO. DE 0.8ron 28 .3*1+0.2 RON Ci =191.3ron Cv=Ci+Ctr+Ccnx+Cas=1866.1*(2euro/kg*4.3 0.5 ron Ccnx =3%*Ctr=4.2*1+0.8 ron Cas=6%*Ci=96.2 0. EINSTEIN 40017 SAN GIOVANNI IN PERSICETO (BO) ITALIA workTel: +39 0516 871 249 faxFax: +39 0516 874 580 2011 Curs valutar previzionat: 1 EURO=4.5*1=0.B.B 0.

9 ron)=2129.23 ron/kg 2013 Curs valutar previzionat: 1 EURO=3.7ron/kg 2012 Curs valutar previzionat: 1 EURO=4 RON Ci =218*(2euro/kg*4 ron)=1744 ron Ctr=10%*Ci=174.6 ron Cv=Ci+Ctr+Ccnx+Cas=2028.9 ron Ccnx =3%*Ctr=6.4 ron TVA=24%*(Cv+Tx+Com)=717.1=11.8ron Pvm=Tx+Com+TVA+Cv=3036.Pretul unui kg de nasturi=(Pvm-TVA)/191.5 ron Com=5%*(Cv+Tx)=142.9 RON Ci =273*(2euro/kg*3.95 ron/kg Achizitie extracomunitara 29 .2 ron Cas=6%*Ci=104.4 ron Cas=6%*Ci=127.8 ron Pretul unui kg de nasturi=(Pvm-TVA)/218=11.4 ron Ctr=10%*Ci=212.2 ron Com=5%*(Cv+Tx)=116.2 ron Tx=15%*Cv=304.4 ron Ccnx =3%*Ctr=5.6 ron Pvm=Tx+Com+TVA+Cv=3708 ron Pretul unui kg de nasturi=(Pvm-TVA)/273=10.4 ron Tx=15%*Cv=371.7 ron Cv=Ci+Ctr+Ccnx+Cas=2476.62 ron TVA=24%*(Cv+Tx+Com)=587.

Vom achizitiona fermoare din Turcia.la pretul de 3 TRY(Noua Lira Turceasca) pe metru liniar de fermoar(1RON=2. Akçaburgaz cd.2 ron Pretul unui metru liniar de fermoar=(Pvm-TVA)/4186=1. 81 sk.2TRY) EMR FABRİKA Çakmaklı mah.datorita faptului ca nu avem o previziune a cursului valutar al TYR(Noii Lire Turcesti).89 ron/metru liniar.9 ron TVA=24%*(Cv+Tx+Com)=1904.45)=5651 ron Ctr=10%*Ci=565 ron Ccnx =3%*Ctr=17ron Cas=6%*Ci=339 ron Cv=Ci+Ctr+Ccnx+Cas=6572 ron Tx=15%*Cv=985.vom considera ca pretul metrului de fermoar va ramane la acelasi pret si anume 1. 30 .com 2011 Ci =4186*(3*0.89 ron/metru liniar Pentru anii 2012 si 2013.8 ron Com=5%*(Cv+Tx)=377.5 ron Pvm=Tx+Com+TVA+Cv=9840. No1 KIRAÇ � B.ÇEKMECE /İSTANBUL TEL : +90 212 886 69 70 FAX : +90 212 886 54 80 E-mail : fabrika@emrfermuar.

va stam la dispozitie pentru crearea oricarui model sau design de eticheta. firma noastra va pune la dispozitie orice tip de etichete tesute. Datorita colaborarii cu prestigioase firme in domeniu. piele si imitatie de piele. carton. doreste sa vina in intampinarea nevoiilor clientilor sai prin dezvoltarea departamentului sau de etichete. tip agatatoare) • pret per eticheta:0. pentru a da clasa si calitate produselor dumneavoastra. avand o experienta de peste 15 ani pe piata accesoriilor vestimentare.2RON. Astfel. in orice forma si dimensiune.Furnizori de etichete 1. la capete. Beneficiind de pregatirea si experienta personalului nostru calificat de graficieni si designeri. 31 . Caracteristici etichete textile: • tehnologie High Definition si Tafeta • pliere (la jumatate. pe langa etichetele de stoc.Emidale International Producator si distribuitor de orice tip de etichete. suntem mandri sa va informam ca incepand cu anul 2007 puteti comanda. compozitie si marimi. etichete personalizate pe toate tipurile de structuri si materiale. • cantitate minima 3000 buc. cauciuc sau autoadezive. PVC.

Determinarea necesarului de personal Anul 2011.Personal direct productiv Utilaj Masina de cusut (U1) Masina de cusut nasturi(U2) Total Pentru U1 avem: 4 muncitori*800=3200 Fond de salariu anual=(3200+30%*3200)*12=49920 Pentru U2 avem: 1 muncitor*1000=1000 Fond de salariu anual=(1000+30%*1000)*12=15600 Numar personal Salariu mediu lunar 4 800 1 1000 Fond de salariu anual 49920 15600 65520 Anul 2012.Personal direct productiv Utilaj Masina de cusut (U1) Masina de cusut nasturi(U2) Total Numar personal Salariu mediu lunar 5 850 1 1000 Fond de salariu anual 66300 15600 81900 32 .8.

Personal direct productiv Utilaj Masina de cusut (U1) Masina de cusut nasturi(U2) Total Pentru U1 avem: 6 muncitori*850=5100 Fond de salariu anual=(5100+30%*5100)*12=79560 Pentru U2 avem: 1 muncitor*1000=1000 Fond de salariu anual=(1000+30%*1000)*12=15600 Total cheltuieli cu salarii directe=65520+81900+95106=242526 Ron Numar personal Salariu mediu lunar 6 850 1 1000 Fond de salariu anual 79560 15600 95106 Personal indirect productiv 33 .Pentru U1 avem: 5 muncitori*850=4250 Fond de salariu anual=(4250+30%*4250)*12=66300 Pentru U2 avem: 1 muncitor*1000=1000 Fond de salariu anual=(1000+30%*1000)*12=15600 Anul 2013.

Anul 2011 Personal indirect productiv Director general Contabil Femeie de serviciu Soferi Paznic Total Numar personal Salariu mediu lunar 1 1 1 3 1 1700 900 600 700 750 Fond de salariu anual 26520 14040 9360 32760 11700 94380 Pentru Director general avem: 1 *1700=1700 Fond de salariu anual=(1700+30%*1700)*12=26520 Pentru Contabil avem: 1*900=900 Fond de salariu anual=(900+30%*900)*12=14040 Pentru Femei de servici avem: 1*600=600 Fond de salariu anual=(600+30%*600)*12=9360 Pentru Soferi avem: 3*700=2100 Fond de salariu anual=(2100+30%*2100)*12=32760 Pentru Paznic avem: 34 .

1*750=750 Fond de salariu anual=(750+30%*750)*12=11700 Anul 2012 Personal indirect productiv Director general Contabil Femeie de serviciu Soferi Paznic Total Numar personal Salariu mediu lunar 1 1 2 3 1 1700 900 600 700 750 Fond de salariu anual 26520 14040 18720 32760 11700 103740 Pentru Director general avem: 1 *1700=1700 Fond de salariu anual=(1700+30%*1700)*12=26520 Pentru Contabil avem: 1*900=900 Fond de salariu anual=(900+30%*900)*12=14040 Pentru Femei de servici avem: 2*600=1200 Fond de salariu anual=(1200+30%*1200)*12=18720 Pentru Soferi avem: 3*700=2100 Fond de salariu anual=(2100+30%*2100)*12=32760 35 .

Pentru Paznic avem: 1*750=750 Fond de salariu anual=(750+30%*750)*12=11700 Anul 2013 Personal indirect productiv Director general Contabil Femeie de serviciu Soferi Paznic Total Numar personal Salariu mediu lunar 1 1 2 3 1 1700 900 650 800 800 Fond de salariu anual 26520 14040 20280 37440 12480 110769 Pentru Director general avem: 1 *1700=1700 Fond de salariu anual=(1700+30%*1700)*12=26520 Pentru Contabil avem: 1*900=900 Fond de salariu anual=(900+30%*900)*12=14040 Pentru Femei de servici avem: 2*650=1300 Fond de salariu anual=(1300+30%*1300)*12=20280 Pentru Soferi avem: 36 .

3*800=2400 Fond de salariu anual=(2400+30%*2400)*12=37440 Pentru Paznic avem: 1*800=800 Fond de salariu anual=(800+30%*800)*12=12480 Total cheltuieli cu salarii indirecte=94380+103740+110769=308889 Anul 2011 Total fond salarii 2012 Total fond salarii 2013 Total fond salarii Muncitori Direct productivi Indirect productivi Direct productivi Indirect productivi Direct productivi Indirect productivi Fond salarii anuale (ron) 65520 94380 159900 81900 103740 185640 95106 110769 205875 Total cheltuieli cu salariile 551415 9.1 Costuri directe 2011  Materiile prime şi materialele: Formula calculului costurilor directe este: M D i = ∑ sli * Pl .Calcularea costului de productie 9. unde C l= 1 S 37 .

04 0.2 121.C sl .025 1 1 Pret unitar 55 5 11.89 0.2 Total pret 110 10 0. P • Anul l Calculul costurilor pentru jacheta din piele model “Aviator” Materii prime si materiale Piele prelucrata Captuseala Nasturi Fermoar Etichete Unitati de masura mp mp Kg m bucati Cantitatea 2 2 0.3 1.7 1.2 Total pret 110 10 0.89 0.3 1 Pret unitar 55 5 11.2 122.89 0.26 2011 Total • Anul Calculul costurilor pentru jacheta din piele model “Japanease” Materii prime si materiale Piele prelucrata Captuseala Nasturi Fermoar Etichete Unitati de masura mp mp Kg m bucati Cantitatea 2 2 0.37 2011 Total • Calculul costurilor pentru jacheta din piele model “Classical Young” 38 .preţul produsului.56 0.5 0.consumul specific pe produs .7 1.

7 1.2 122.72 13.69 “Classical Young” Cheltuieli directe totale-ANUL 2011 39 .59 Total  Salariile directe Formula pentru calculul salariilor directe este: SD i i = ∑nt ik * Sb hk *Csal.45 0.26+13.89 0.1 Cd(1)=121.70 5.36 Salarii brute lunare 800 1000 Salarii brute orare 4.Anul 2011 Materii prime si materiale Piele prelucrata Captuseala Nasturi Fermoar Etichete Unitati de masura mp mp Kg m bucati Cantitatea 2 2 0.47 “Japanease” Cd(3)=122.2 Total pret 110 10 0.89 0.salariu brut/oră.04 1 1 Pret unitar 55 5 11.1=135.36 “Aviator” Cd(2)=122. h Csal – cheltuielile cu salariile(30%) Muncitori responsabili pe utilaje U1 U2 Total Norma de timp 1.1=135.6 3.norma de timp Sb .59+13.37+13. unde k= 1 p nt .5 1.1=134.88 Sdi 9.

89 0.28 1.2 Total pret 110 10 0.KDT = ∑Q * ( MD i + SD i ) i =1 i n KDT(1)=1820*134.2 121.89 0.2 Total pret 110 10 0.3 1 Pret unitar 55 5 11.47= 246555Ron “Japanease” KDT(3)=1820*135.32 2011 Total 40 .69=246956Ron “Classical Young” KDT(2010)=738046 Ron 2012 • Anul Calculul costurilor pentru jacheta din piele model “Aviator” Materii prime si materiale Piele prelucrata Captuseala Nasturi Fermoar Etichete Unitati de masura mp mp Kg m bucati Cantitatea 2 2 0.45 0.89 0.025 1 1 Pret unitar 55 5 11.21 2011 Total • Anul Calculul costurilor pentru jacheta din piele model “Japanease” Materii prime si materiale Piele prelucrata Captuseala Nasturi Fermoar Etichete Unitati de masura mp mp Kg m bucati Cantitatea 2 2 0.04 0.36=244535 Ron “Aviator” KDT(2)=1820*135.2 122.23 1.23 1.56 0.

32+14.6=135.89 0.04 1 1 Pret unitar 55 5 11.23 1.72 14.6=137.36 Salarii brute lunare 850 1000 Salarii brute orare 5 5.81 “Aviator” Cd(2)=122.89 0.92 “Japanease” Cd(3)=122.2 122.88 Sdi 10.45 0.54+14.92=284793 Ron “Japanease” 41 .21+14.87 3.6 Cd(1)=121.45 1.• Anul Calculul costurilor pentru jacheta din piele model “Classical Young” Materii prime si materiale Piele prelucrata Captuseala Nasturi Fermoar Etichete Unitati de masura mp mp Kg m bucati Cantitatea 2 2 0.6=136.2 Total pret 110 10 0.81= 282485Ron “Aviator” KDT(2)=2080*136.54 2011 Total  Salariile directe Muncitori responsabili pe utilaje U1 U2 Total Norma de timp 1.14 “Classical Young” Cheltuieli directe totale-ANUL 2012 KDT = ∑Q * ( MD i + SD i ) i =1 i n KDT(1)=2080*135.

31 2011 Total 42 .025 1 1 Pret unitar 55 5 10.43 0.14=285251Ron KDT(2010)=852529 Ron “Classical Young” 2013 • Anul Calculul costurilor pentru jacheta din piele model “Aviator” Materii prime si materiale Piele prelucrata Captuseala Nasturi Fermoar Etichete Unitati de masura mp mp Kg m bucati Cantitatea 2 2 0.95 1.2 121.3 1 Pret unitar 55 5 10.2 Total pret 110 10 0.19 2011 Total • Anul Calculul costurilor pentru jacheta din piele model “Japanease” Materii prime si materiale Piele prelucrata Captuseala Nasturi Fermoar Etichete Unitati de masura mp mp Kg m bucati Cantitatea 2 2 0.2 Total pret 110 10 0.95 1.2 122.27 1.89 0.89 0.KDT(3)=2080*137.56 0.89 0.04 0.

36 Salarii brute lunare 850 1000 Salarii brute orare 5 5.2 Total pret 110 10 0.6=137.88 Sdi 10.6 Cd(1)=121.6=136.• Anul Calculul costurilor pentru jacheta din piele model “Classical Young” Materii prime si materiale Piele prelucrata Captuseala Nasturi Fermoar Etichete Unitati de masura mp mp Kg m bucati Cantitatea 2 2 0.91=355966Ron “Japanease” KDT(3)=2600*137.87 3.12 “Classical Young” Cheltuieli directe totale-ANUL 2013 KDT = ∑Q * ( MD i + SD i ) i =1 i n KDT(1)=2600*135.79 “Aviator” Cd(2)=122.43 1.04 1 1 Pret unitar 55 5 10.52 2011 Total  Salariile directe Muncitori responsabili pe utilaje U1 U2 Total Norma de timp 1.52+14.79= 353054Ron “Aviator” KDT(2)=2600*136.12=356512Ron “Classical Young” KDT(2010)=1065532 Ron 43 .2 122.31+14.89 0.72 14.95 1.89 0.45 0.19+14.91 “Japanease” Cd(3)=122.6=135.

V.60ron/l=460*12 luni=5520 ron/an  Amortizari Vi AZ = ─── .A.2 Costuri indirecte 2011  Obiecte si materiale aditionale: -materiale pentru curatenie-400 ron -alte materiale:180 ron Total =580 ron  Energie electrica. apa.6ron A(masina de cusut nasturi)=1099/10=109. Vi – valoarea de inventar care este prețul de achizitie – T. unde : Df AZ – amortizarea liniarǎ. Amortizarea utilajelor A(masina de cusut)= 5999/10=599. gaz: -energie electrica-7000 ron -apa-1200 ron -gaz-3500 ron Total=11700 ron  Combustibil 100 l/luna*4.9*4=2399.9. Df – durata de funcționare a utilajului (10 ani).5 ron Amortizarea mijloacelor de transport A(autoutilitare)= 133.588/5 =26717 ron 44 ..9 ron Total=2509.

5*2=405 ron A(imprimanta)=250/5=50 ron Total cheltuieli cu amortizarile: 29681. apa.5 37800 94380 3600 136360 CGA 580 2012  Obiecte si materiale aditionale: -materiale pentru curatenie-600 ron -alte materiale:250 ron 45 .5 ron  Chiria Am inchiriat spatiul necesar activitatii firmei pe o perioada de 3 ani la pretul de 750 euro/luna (1euro=4.2 ron).Amortizarea calculatoarelor si a imprimantelor A(calculatoare)=1012. gaz Combustibil Amortizari Chiria Salarii indirecte Alte cheltuieli Total Cheltuieli totale CCS 11700 29681.5 CD 5520 5520 183261.5/5=202. astfel incat cheltuielile anuale cu chiria se rezuma la suma de 37800 ron.  Salarii indirecte 159900 ron Alte cheltuieli Fondul salariilor indirecte=159900 ron  -telefon+fax: 300ron/luna*12 luni=3600 ron Cheltuieli Obiecte si materiale aditionale Energie electrica.5 41381.

5*2=405 ron A(imprimanta)=250/5=50 ron 46 . apa.V.5ron A(masina de cusut nasturi)=1099/10=109. Df – durata de funcționare a utilajului (10 ani)..588/5 =26717 ron Amortizarea calculatoarelor si a imprimantelor A(calculatoare)=1012.9 ron Total=3109. Amortizarea utilajelor A(masina de cusut)= 5999/10=599. gaz: -energie electrica-8000 ron -apa-1500 ron -gaz-4000 ron Total=13500 ron  Combustibil 150 l/luna*4.9*5=2999.Total =850 ron  Energie electrica. unde : Df AZ – amortizarea liniarǎ.5/5=202. Vi – valoarea de inventar care este prețul de achizitie – T.60ron/l=690*12 luni=8280 ron/an  Amortizari Vi AZ = ─── .A.4 ron Amortizarea mijloacelor de transport A(autoutilitare)= 133.

4 37800 103740 4200 146590 CGA 850 2013  Obiecte si materiale aditionale: -materiale pentru curatenie-600 ron -alte materiale:250 ron Total =850 ron  Energie electrica.Total cheltuieli cu amortizarile: 30281.4 ron  Chiria Am inchiriat spatiul necesar activitatii firmei pe o perioada de 3 ani la pretul de 750 euro/luna (1euro=4.4 CD 8280 8280 198651.2 ron). gaz: -energie electrica-8000 ron -apa-2000 ron -gaz-4100 ron Total=14100 ron  Combustibil 200 l/luna*4. gaz Combustibil Amortizari Chiria Salarii indirecte Alte cheltuieli Total Cheltuieli totale CCS 13500 30281.6ron/l=*12 luni=11040 ron/an 47 .4 43781.  Salarii indirecte Alte cheltuieli Fondul salariilor indirecte=178422 ron  -telefon+fax: 350ron/luna*12 luni=4200 ron Cheltuieli Obiecte si materiale aditionale Energie electrica. apa. apa. astfel incat cheltuielile anuale cu chiria se rezuma la suma de 37800 ron.

astfel incat cheltuielile anuale cu chiria se rezuma la suma de 37800 ron.3 ron Amortizarea mijloacelor de transport A(autoutilitare)= 133. Vi – valoarea de inventar care este prețul de achizitie – T. Amortizarea utilajelor A(masina de cusut)= 5999/10=599.  Salarii indirecte Fondul salariilor indirecte=184710 ron 48 .4ron A(masina de cusut nasturi)=1099/10=109..V. Df – durata de funcționare a utilajului (10 ani). Amortizari Vi AZ = ─── .9*6=3599.5/5=202.588/5 =26717 ron Amortizarea calculatoarelor si a imprimantelor A(calculatoare)=1012.5*2=405 ron A(imprimanta)=250/5=50 ron Total cheltuieli cu amortizarile:30881.A.9 ron Total=3709.2 ron).3 ron  Chiria Am inchiriat spatiul necesar activitatii firmei pe o perioada de 3 ani la pretul de 750 euro/luna (1euro=4. unde : Df AZ – amortizarea liniarǎ.

CD KCD = −−−−−−−−−− KDT+CCS Unde : KCS – coeficientul de repartizare a cheltuielilor de desfacere. CCS –totalul cheltuielilor comune secțiilor CGA KCGA = −−−−−−−−−−−− KDT+CCS+CD Unde : KCGA – coeficientul de repartizare a cheltuielilor general administrative. CD – totalul cheltuielilor de desfacere.3 CD 11040 11040 209640. apa. KDT – cheltuieli directe totale. Alte cheltuieli -telefon+fax: 350ron/luna*12 luni=4200 ron Cheltuieli Obiecte si materiale aditionale Energie electrica. CCS –totalul cheltuielilor comune secțiilor. 49 . gaz Combustibil Amortizari Chiria Salarii indirecte Alte cheltuieli Total Cheltuieli totale CCS 14100 30881. KDT – cheltuieli directe totale.3 44981.5 37800 110769 4200 153619 CGA 850 10.Stabilirea pretului de vanzare pe baza costului Repartizarea cheltuielilor se face pe baza urmatorilor coeficienți: CCS KCCS = −−−− KDT Unde : KCCS – coeficientul de repartizare a cheltuielior comune secțiilor.

69*(1+0.5+5520)=0.36*0.5/738046=0.05=6.05 KCD=5520/(738046+41381.69*0.17 CCCS 1=134.05=6.007)*0.05)*(1+0.784 CCD1=134.243 CCD3=135.05)*0.17=24.69*(1+0.05)*0.17=24.05)*(1+0.36*(1+0.007)*0.03=142.007 KCGA=136360/(738046+41381.03=141.47*(1+0.718 CCCS 2=135.350 CCGA3=135.Pe baza coeficienților de repartizare determinǎm repartizarea pe unitatea de produs cu ajutorul formulelor: CCCSI = CDi*KCCS CCdi = Cdi(1+KCCS)*KCdi CCGAi = Cdi(1+ KCCS)(1+ KCdi)*KCGA 2010 KCCS=41381.5)=0.05)*(1+0.36*(1+0.05=6.007)*0.773 CCCS 3=135.47*0.474 CCGA1=134.17=24.03=142.152 CCGA2=135.078 CCD2=135.390 2011 P1 50 P2 P3 .47*(1+0.05)*0.

784 142.47 6.243 24.1 135.718 141.078 24.37 13.948 306 153 459 122.366 309 155 464 122.773 142.26 13.MD SD Total cheltuieli directe 121.474 24.59 13.350 173.648 309 155 464 CCCS CCD CCGA Total cheltuieli indirecte Cost productie Profit Pret final ron/bucata 51 .1 134.1 135.390 173.36 6.152 171.69 6.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful