REFLEKSI BINA INSAN GURU KALI KE-4 2011

Program Khidmat bakti merupakan salah satu aktiviti yang dijalankan oleh pelajarpelajar PISMP Semester 5 bagi memenuhi sukatan mata pelajaran Bina Insan Guru. Program Bina Insan Guru ( BIG ) semester lima ( 5 ) mencakupi aktiviti bengkel dan lawatan penanda aras (benchmarking). Melalui program ini pelajar akan didedahkan dengan aspek-aspek yang di antaranya berkaitan dengan perundangan, peraturan dan mandat serta lanjutannya kepada peranan dan tanggungjawab guru. Pelajar akan didedahkan dengan iklim dan amalan budaya kerja cemerlang guru serta kepimpinan pendidikan melalui lawatan penanda aras.

Program Bina Insan Guru semester 5 berfokus kepada memberi kefahaman dan kesedaran pelajar terhadap aspek-aspek yang berkaitan mandat, perundangan dan peraturan pendidikan yang perlu dipatuhi dan dijadikan panduan dalam pelaksanaan tugas dan tanggungjawab profesional keguruan. Di samping itu, pelajar juga akan didedahkan dengan keperluan pembentukan iklim dan budaya kerja serta kepimpinan sekolah yang berkesan.

Pada kali ini kami telah memilih Sekolah Kebangsaan Sultan Ismail, Kemaman, Terengganu sebagai sekolah lawatan penanda aras. Ini adalah kerana sekolah tersebut merupakan sekolah berprestasi tinggi dan merupakan sekolah cemerlang di Malaysia. Lawatan ini melibatkan 3 buah kelas iaitu Pemulihan Semester 5, Matematik 2 Semester 5 dan Pendidikan Islam Semester 5. Lawatan ini juga turut disertai oleh 2 orang pensyarah pengiring. Objektif utama lawatan ini diajurkan adalah memahami dan mengenalpasti bentuk-bentuk pengurusan cemerlang dan mengaplikasikan dalam pengurusan pendidikan seharian. Selain itu, lawatan ini juga diharap dapat memberi serba sedikit kepada bakal guru mengenai pentadbiran sekolah dan peranan guru dalam sekolah.

Pada tarikh 7 Mac 2011. Bagi meningkatkan prestasi murid-murid pula.30 pagi kami tiba di SKSI. Dalam taklimat yang diberi. kami telah dibawa masuk ke bilik mesyuarat sekolah tersebut bagi mendengar sedikit taklimat yang disampaikan oleh En Khalid bin Sulong selaku guru besar sekolah ini. Akhirnya pada jam lebih kurang 10. Perjalanan mengambil masa selama 2 jam iaitu pkul 8 sehingga pkul 10. kami dapati stastistik sekolah ini dari segi pencapaian kurikulum murid bagi sekolah sememangnya boleh untuk dibanggakan kerana telah menjadi salah satu sekolah rendah terbaik di dalam daerah Kuala Terengganu selama beberapa tahun berturut-turut.dan juga menganjurkan kem motivasi bagi murid-murid yang akan menduduki UPSR pada setiap tahun. Setibanya kami di sana. tepat jam 8. Pensyarah pengiring juga tiba pada masa yang sama walaupun pergi berasingan. Apa yang saya kagumi ialah kegigihan para guru di sekolah ini untuk memberikan yang terbaik buat para pelajarnya supaya mereka dapat mencapai tahap yang boleh dibanggakan. sekolah ini telah mengadakan beberapa program peningkatan antaranya seperti majlis gerak kerja UPSR. klinik UPSR. teknik menjawab soalan. Sepanjang taklimat yang telah diberikan oleh guru besar tersebut. Menurutnya. Taklimat yang ingin diberi adalah berkaitan dengan latar belakang sekolah serta organisasi dan pentadbiran. seharusnya sekolah in menjadi cemerlang dek kerana cara pentadbiran sekolah ini yang bersistematk dan mementingkan sesi P&P agar tidak diganggu.00 pagi. Kehadiran kami telah disambut dengan amat baik oleh pihak sekolah. . kami bertolak dari dataran AlFarabi menuju ke destinasi iaitu Sekolah Kebangsaan Sultan Ismail. sesi P&P tidak boleh diganggu dengan aktiviti Kokurikulm melainkan sambutan hari guru dan sukan tahunan sekolah. saya dapati sekolah ini mempunyai satu sesi pengajaran dan pembelajaran (P&P) iaitu pada waktu pagi sahaja walaupun mempunyai murid yang agak ramai. Berdasarkan apa yang dibentangkan oleh guru besar juga.

kami telah dihidangkan dengan makanan tengah hari yang sudah siap disediakan...Selepas mendengar taklimat daripada pihak sekolah.. Tepat jam 3 petang. satu masalah besar telah berlaku. (MOHAMMAD FAIZ B MD SALLEH) PISMP PEMULIHAN SEMESTER 5 .. Disediakan oleh. kami bertolak pulang dari SKSI ke IPG.. ............. Sepanjang perjalanan pulang.. Walaupun agak kepenatan... Kesabaran kami berakhir apabilakami tiba di IPG KDRI pada jam 6........ perjalanan pulang terpaksa kami teruskan kerana tidakmahu melewatkan masa memandangkan keesokan harinya kelas kuliah berjalan seperti biasa... Selepas menikmati makan tengah hari tersebut.. Bas institut yang kami naiki telah mengalami kerosakan penghawa dingin yang menyebabkan seluruh keadaan bas menjadi agak panas.30 petang. Namun.... kami berasa sangat seronok kerana beroleh satu pengalaman dan pengetahuan yang bermakna.. kami diberi peluang untuk meninjau kawasan sekolah tersebut........

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful