Dependenta de nicotina

Fumatul este o activitate recreaţională, în care o substanţă, cel mai des tutunul, este arsă, iar fumul este fie inhalat, fie doar gustat. Această activitate este o formă recreativă de consum neavizat de substanţe. Aceste substanţe active, precum nicotina, sunt eliberate prin combustie, ajungând astfel să fie absorbite prin intermediul organelor interne. Obiceiul se mai efectuează şi ca parte a unor ritualuri religioase sau nereligioase, pentru a conduce la înălţarea spiritului. Cea mai întâlnită metodă de a fuma este aceea prin intermediul ţigărilor, fie fabricate industrial, fie confecţionate artizanal, prin împăturirea unei cantităţi de tutun în hârtie. Dintre alte forme de fumat, se pot aminti folosirea pipei, a trabucurilor şi a narghilelei. Fumatul este una dintre cele mai frecvente forme de abuz de substanţe folosite în scop recreaţional. Fumatul de tutun este de departe cea mai frecventă modalitate de a fuma, fiind folosită de peste un miliard de persoane, în majoritatea societăţilor umane. Fumatul de cannabis şi opiu sunt mai rar întâlnite. Majoritatea substanţelor care sunt fumate duc la dependenţă. Anumite substanţe sunt considerate ca fiind narcotice puternice, precum heroina şi cocaina, folosirea acestora fiind de obicei restrânsă la grupuri marginalizate social. Istoria fumatului se poate dovedi de prin anii 5000 îHr, fiind prezentă în diferite culturi din întreaga lume. Tutunul a fost cultivat şi fumat pe continentul american de peste 5000 de ani, sursa de origine fiind din Anzii peruvieni şi ecuadorieni. Fumatul cannabisului în India este practicat de peste 4000 de ani. La început, fumatul s-a propagat în combinaţie cu ceremoniile religioase; ca ofrande aduse zeităţilor, în ritualuri de purificare, care să le permită preoţilor sau conducătorilor religioşi să se detaşeze de limpezimea minţii în scopul de a comunica cu divinitatea sau de a induce viziuni spirituale. După explorările europene din Americi, obiceiul s-a răspândit cu repeziciune în tot restul lumii. În regiuni precum India şi Africa subsahariană, s-a combinat cu obiceiurile existente de fumat (de obicei cannabis). În Europa, s-a răspândit ca un nou tip de activitate socială şi ca modalitate de consum a substanţelor farmaceutice care până în acel moment nu fusese cunoscut.

Percepţiile culturale care învăluie fumatul au variat cu timpul şi locul, de la spiritual la păcat, de la sofisticat - la vulgar, de la plagă socială - la pericol mortal asupra sănătăţii. Doar de curând, şi numai în societăţile vestice, fumatul a început să fie privit într-o lumină negativă. Dovezile clare aduse asupra pericolelor aduse sănătăţii au condus la luarea unor măsuri impunere a unor taxare mari asupra produselor din tutun, şi la iniţierea de campanii anti-fumat, în încercarea de a opri consumul acestor substanţe. Mai multe ţări au interzis fumatul în public în majoritatea locurilor publice.

1

Introducere
Dependenta se caracterizeaza prin utilizarea repetata si compulsiva a unei substante, in ciuda consecintelor de ordin fizic sau psihic. Consumul de tutun, sub orice forma, creeaza o puternica dependenta, atat psihologica, cat si fizica. Agentul responsabil pentru aceasta dependenta este nicotina prezenta in frunzele de tutun. Intr-o tigara obisnuita, nicotina se gaseste in cantitate de 1 mg pana la 2 mg. Toate persoanele care fumeaza sunt susceptibile de a dezvolta dependenta nicotinica. Adictia apare deseori in timpul adolescentei si poate surveni la cateva zile sau saptamani de la fumarea primei tigari. Nicotina antreneaza transformari chimice si biologice la nivelul creierului. Desi mai putin importante decat cele determinate de heroina si cocaina, aceste efecte psihoactive creeaza o dependenta la fel de puternica. Astfel, desi 70% din fumatori vor sa renunte la acest viciu, iar 35% din ei incearca sa renunte la fumat in fiecare an, mai putin de 5% reusesc, deoarece dependenta de nicotina este foarte puternica. Conform unui studiu desfasurat in 1994, doar 50% din fumatorii victime ale unui infarct miocardic, sfatuiti de medic sa renunte la fumat, au reusit sa faca acest lucru. De altfel, 50% din fumatorii inraiti decedeaza de boli asociate cu tabagismul. Nicotina este extrem de toxica atunci cand este consumata in cantitati mari, iar majoritatea persoanelor prezinta o stare de rau la prima tigara. Aceste efecte dispar insa cu rapiditate. In timp, organismul se obisnuieste cu nicotina, iar efectele drogului se atenueaza, astfel incat fumatorii consuma o cantitate mai mare de nicotina.

Mecanismul dependentei de nicotina
Nicotina patrunde in organism pe cale cutanata, digestiva si respiratorie, iar in numai 10 secunde ajunge la creier. Odata inhalata, nicotina produce mai multe reactii fiziologice: - cresterea considerabila a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale - constrictia vaselor sangvine - scaderea temperaturii la nivelul membrelor superioare si inferioare - modificarea undelor cerebrale - relaxarea muschilor Nicotina stimuleaza secretia de dopamina, un neurotransmitator ce joaca un rol important in perceptia placerii. Nivelul crescut de dopamina genereaza o stare de buna dispozitie, iar atentia si concentrarea cresc. De fiecare data cand persoana consuma tutun, este eliberata dopamina, iar receptorii nicotinici se afla in stare de alerta. Cu timpul insa, sensibilitatea receptorilor scade, iar nivelul normal de dopamina nu mai este suficient pentru a provoca senzatia de placere. Dezechilibrul neurologic legat de aceasta stimulare continua a receptorilor de dopamina transforma intoxicatia cu nicotina intr-o problema cronica. Dar dependenta de nicotina nu este numai fizica. Asupra dependei actioneaza si factori sociali si comportamentali: efectul de stimulare sau de relaxare provocat de nicotina, placerea gestului, asocierea cu momentele agreabile (prima cafea a zilei, mesele cu

2

dar una dintre ele poate inhala de 20 ori mai multa nicotina decat cealalta.prietenii.intre 11 si 20 . Gradele de dependenta de nicotina Numarul tigarilor fumate zilnic nu este un indicator fiabil al gradului de tabagism: doua persoane pot fuma acelasi numar de tigari.) Exista si un puternic aspect psihologic al dependentei. 1. Toti acesti factori transforma fumatul intr-un viciu greu de eradicat.mai putin de 10 . puternica si foarte puternica. La cat timp dupa trezire fumati prima tigara? . etc. Gradul de dependenta de nicotina poate fi masurat cu ajutorul chestionarului Fagerstrom. care face ca fumatorii sa asocieze fumatul cu numeroase activitati sociale. in functie de frecventa si profunzimea de inhalare a fumului de tigara.intre 21 si 30 -peste 31 0 1 2 3 3 . Exista mai multe grade de dependenta de nicotina: usoara. medie.

Determinarea cotininei plasmatice sau urinare.nu 3. .oricare alta (0) 4. Care tigara vi se pare indispensabila? . Fumati mai des in prima ora dupa trezire decat in restul zilei? 6. Sevrajul nicotinic 4 . Vi se pare dificil sa nu fumati in spatiile publice? (cinema. Cotinina este un produs al metabolismului nicotinei. Scopul evaluarii gradului de dependenta este acela de a determina modalitatea optima de tratament.nu .prima (1) . Cate tigari fumati in medie pe zi? . etc.2. daca este cazul.nu Interpretarea rezultatelor: 0–2 3–4 5 6–7 8 – 10 dependenta foarte scazuta dependenta usoara dependenta medie dependenta puternica dependenta foarte puternica 0 1 2 3 1 0 1 0 1 0 5.) .da . Acest test functioneaza dupa acelasi principiu ca si alcooltestul. dar si doza substituentului nicotinic.da . Fumati chiar daca sunteti bolnav(a) si trebuie sa stati in pat? Gradul de intoxicatie fiziologica poate fi determinat cu ajutorul unor teste efectuate de personalul medical: .mai putin de 10 .intre 11 si 20 .intre 21 si 30 -peste 31 .Concentratia de monoxid de carbon exalat. masurat in ppm (parti per milion) – masurata imediat dupa fumarea unei tigari. biblioteca. si durata utilizarii sale.da .

Metabolismul este mai lent in primele zile de sevraj. Stresul. iar apetitul creste. Iata simptomele de sevraj clasice: .anxietate si iritabilitate . In cazul femeilor. desi sentimentul de lipsa persista timp de cateva luni sau chiar ani. » cadmiu – utilizat pentru fabricarea bateriilor » formaldehida – utilizat pentru conservarea cadavrelor » poloniu-210 – element radioactiv 5 .tulburari ale somnului . Astfel. iar majoritatea fumatorilor nu reusesc sa renunte la acest viciu de la prima incercare datorita acestor simptome.cresterea apetitului . Dintre acestea. In plus. femeile sunt mai putin disponibile decat barbatii sa renunte la deprinderea de a fuma si prezinta un grad mai ridicat de esec atunci cand incearca acest lucru. Sevrajul nicotinic este deosebit de dificil pentru cel putin doua grupuri de persoane: » Femeile Studiile arata ca forma de dependenta nicotinica variaza usor in functie de sex. Simptomele de sevraj cele mai severe survin in prima saptamana.sentiment de lipsa (de nicotina) Alte efecte secundare precum tusea si oboseala arata ca organismul este pe cale sa se restabileasca si ca toxinele asociate cu tabagismul sunt eliminate.foame . Peste 4000 substante chimice cunoscute au fost identificate in tutun si in fumul de tigara. astfel incat renuntarea la fumat in cazul lor trebuie atent studiata cu un medic.cefalee (dureri de cap) .deficit de atentie . activitatile sociale si plictiseala activeaza dorinta de a fuma.Dependenta de nicotina este o dependenta fizica. Simptomele de sevraj sunt intense. astfel incat luarea in greutate este previzibila (in medie de 2 -3 kg). aspectul psihocomportamental al dependentei este mai puternic decat cel fiziologic. efectele secundare ale sevrajului (luarea in greutate. Fumul de tigara Tigarile. facand acest proces mai dificil.dificultati de concentrare . Se pare ca arsenicul de pe frunzele de tutun este unul dintre principalii agenti cancerigeni din tigari. ce provine din petrolul brut » arsenic – cunoscut in special drept cauza a cancerului de piele si pulmonar. de exemplu) sunt mai importante pentru femei decat pentru barbati. dar contin si alte ingrediente pentru aroma. » Persoanele depresive Depresivii sufera deja de un dezechilbru neurologic. peste 60 sunt cunoscute drept cancerigene: » gudron – lichid vascos ce contine majoritatea substantelor cancerigene » benzen – solvent industrial.scadere a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale . trabucurile si tutunul de mestecat sunt facute din frunze de tutun uscate.

dar intr-o forma mai putin toxica si mai usor de indepartat din organism. Dar efectul lor este agravat de alte substante.3-butadiena – utilizata pentru fabricarea cauciucului » hidrocarburile aromatice policiclice » acroleina – folosita in trecut drept arma chimica Concentratia acestor substante Majoritatea substantelor periculoase din fumul de tigara se gasesc in niveluri scazute. Pe langa efectele directe. Pestele si fructele de mare sunt o sursa alimentara de arsenic. Cantitati mici de arsenic se pot acumula in organismul fumatorilor. nivelul acestor substante in sangele fumatorilor este: .» crom – utilizat pentru fabricarea vopselelor si a aliajelor » 1. Comparativ cu nefumatorii. Constituientii fumul de tigara Gudron Gudronul prezent in fumul de tigara este un reziduu negru si vascos. concentratia devine tot mai mare.de 4 ori mai mult poloniu-210 radioactiv . dintre care mai multe sunt considerate cancerigene. cadmiul si nichelul afecteaza capacitatea organismului de a repara ADN-ul deteriorat. aminele aromatice si compusii anorganici. fumul de tigara contine arsenic intr-o forma mai periculoasa. Astfel. compus din sute de substante chimice.de 10 ori mai mult arsenic Substantele prezente in fumul de tigara pot fi mai periculoase atunci cand sunt asociate. Poate cauza cancer si afecta inima si vasele de sange.de 10 ori mai mult benzen . riscurile de cancer si alte boli cresc odata cu cantitatea de tutun consumata zilnic si cu numarul anilor in care persoana fumeaza. inclusiv genele care protejeaza impotriva cancerului. Printre aceste substante se numara benzo(a)piren. poloniu-210. benzen. crescand in mod suplimentar riscul de cancer. unele substante din fumul de tigara afecteaza direct ADN-ul celular. Arsenic Arsenicul este una dintre cele mai periculoase substante din tigari. Dar. iar in decursul anilor. In schimb.de 2 ori mai mult cadmiu . Printre acestea se numara in special hidrocarburile aromatice policiclice. Din acest motiv. acestea se acumuleaza. Ea afecteaza sistemul cardiovascular si 6 . Arsenicul. Ele pot interactiona intre ele. Nicotina Nicotina este substanta prezenta in mod natural in frunzele de tutun si este responsabila de dependenta de tutun. de-a lungul lunilor si anilor. ajungand la cantitati ridicate in organism. arsenicul poate agrava si efectele altor substante chimice. acroleina si nitrozaminele.

Formaldehida este o substanta cu miros iritant. Acid cianhidric Acidul cianhidric este considerat drept unul dintre agentii cei mai toxici ce se gasesc in fumul de tigara. crestere a ritmului respirator si iritarea ochilor si a pielii. Fumul de tutun este una dintre principalele surse de expunere la formaldehida. dureri de cap. Cea mai mare parte a cadmiului din organismul uman provine de la expunerea la fumul de tigara. greturi si varsaturi. Benzenul este un solvent utilizat in producerea altor substante. cantitatea de cadmiu prezenta in fumul de tigara poate afecta sanatatea.endocrin. Este una dintre substantele prezente in fumul de tigara cu cel mai mare potential de afectare a plamanilor si cailor respiratorii. benzenul poate avea efecte negative asupra sanatatii. 7 . Centrul International de Cercetare a Cancerului a inclus benzenul pe lista substantelor cancerigene de grupa 1 (rezervata pentru substantele cu cel mai ridicat grad de risc). El reduce capacitatea globulelor rosii de a transporta oxigenul la tesuturi. Formaldehida Agentia de Protectie a Mediului (EPA) din Statele Unite a clasat formaldehida printre elementele ce pot prezenta un pericol moderat de cancer asupra omului. Unele studii arata ca inhalarea de benzen prin fumatul pasiv de-a lungul vietii poate creste riscurile de cancer. Monoxid de carbon Monoxidul de carbon (CO) se gaseste in fumul de tutun datorita combustiei incomplete. Fumul de tutun contine o mare cantitate de benzen si este responsabil in mare parte de expunerea la aceasta toxina. Conform studiilor. in special leucemie. inima. Cantitatea de cadmiu din sangele fumatorilor este de doua ori mai mare decat cea din sangele nefumatorilor. Expunerea frecventa la concentratii mici de acid cianhidric antreneaza o slabiciune generala. Benzen Considerat drept toxic in anumite tari. printre care benzina. Este dovedit ca benzenul poate cauza unele forme de cancer. Locurile in care se fumeaza prezinta un nivel de 3 ori mai mare de formaldehida decat in mod normal. Numeroase efecte toxice pe termen lung si scurt ale fumului de tigara pot fi puse pe seama acestei substante. Cadmiul este o cauza recunoscuta de cancer. Cadmiu Cadmiul este un metal utilizat in special pentru fabricarea bateriilor. Formaldehida poate avea efecte severe asupra sanatatii fumatorilor si a persoanelor expuse la fumul de tutun. conservarea cadavrelor si pentru fabricarea altor substante chimice. Fumatorul obisnuit inhaleaza de 10 ori mai mult benzen decat un nefumator. folosita pentru distrugerea bacteriilor. creierul si muschii scheletici necesita cea mai mare cantitate de oxigen si sunt prin urmare cele mai afectate de efectele monoxidului de carbon. dar poate afecta rinichii si peretii arterelor. indiferent de nivelul de expunere.

Se estimeaza ca speranta de viata a barbatilor fumatori este redusa in medie cu 13 ani.7 miliarde in 2025. Plamanii unui fumator sunt de 4 ori mai expusi la poloniu decat cei ai unui nefumator. Uneori. Din fericire. Fumatul este responsabil pentru: 90% din cazurile de cancer pulmonar 75% din cazurile de bronsita cronica si emfizem 25% din cazurile de cardiopatie ischemica Fumatul si sarcina In ciuda eforturilor depuse de cercetatori si de profesionistii din domeniul sanatatii. Aproape 50% din persoanele care fumeaza toata viata decedeaza ca urmare a complicatiilor tabagismului. Consumul de tutun afecteaza aproape toate organele importante ale corpului. ce se depun in caile respiratorii si emit radiatii direct catre celulele invecinate. Consumul total de tutun creste.Totusi.5 ani din cauza fumatului. iar calitatea vietii din ultimii ani este mult redusa. avantajele sunt vizibile in cateva ore. Intre 20 si 30% din femei fumeaza in timpul sarcinii. iar altele reduc numarul de tigari consumate zilnic. Daca tendinta actuala ramane neschimbata. va ajunge la 1. varsta de initiere. In Statele Unite. Studiile stiintifice au aratat ca toate produsele din tutun cauzeaza numeroase probleme de sanatate. numarul de fumatori. Riscul de a dezvolta boli legate de tabagism (precum cancerul pulmonar si alte tipuri de cancer) creste odata cu expunerea totala la fumul de tigara. Tabagismul in timpul sarcinii antreneaza riscuri grave atat pentru femeie cat si 8 . majoritatea regreseaza atunci cand fumatorul renunta la consumul de tutun. Conform unor studii stiintifice. estimat la 1. ce emite un tip de radiatii foarte daunatoare (radiatii-alfa).Poloniu Poloniul este o substanta radioactiva rara. facand 5 milioane de victime in fiecare an. Fumul de tigara contine urme de poloniu. iar 1 fumator din 2 va deceda din cauza unei boli asociate tabagismului. iar cea a femeilor fumatoare cu 14. Fumatul si sanatatea Bolile cauzate de consumul de tutun sunt prima cauza evitabila de deces in intreaga lume. fumatul in timpul sarcinii ramane o problema de sanatate publica. Un studiu estima ca o persoana care fumeaza un pachet si jumatate de tigari pe zi. Aceasta include numarul de tigari fumate in fiecare zi. tabagismul este direct responsabil pentru aproximativ 30% din toate decesele prin cancer ce au loc anual. majoritatea inainte de 70 ani. tabagismul este asociat cu peste 20 boli si afectiuni. numarul de ani in care persoana fumeaza si expunerea la fumul de tigara ambiant. ducand frecvent la moarte sau invaliditate. este expusa la o doza de radiatii egala doza emisa in cazul unei persoane ce efectueaza 300 radiografii toracice cu raze X pe an.3 miliarde in prezent. ea se poate ameliora daca persoana renunta la fumat.

aproape un sfert au fumat prima tigara inainte de 10 ani. In Romania. dezvoltarea si cresterea fetala si in dezvoltarea copilului dupa nastere. In timpul sarcinii. este un factor de risc pentru numeroase probleme de fertilitate. vitaminei C. in randul tinerilor prevalenta este egala intre sexe. avort spontan. prematuritate. Numeroase studii arata ca fumatul parintilor este un factor de risc pentru initierea fumatului la tineri. consumat inainte si in timpul sarcinii. Fumatul la tineri Conform unui raport al OMS. Tutunul diminueaza biodisponibilitatea vitaminei B12. Desi efectele cele mai grave ale consumului de tutun se fac simtite dupa cateva decenii. riscurile fumatului asupra embrionului si a fatului sunt in relatie directa cu inhalarea de catre mama a principalelor doua substante toxice din fumul de tigara: monoxidul de carbon si nicotina. retard de crestere intrauterina. antrenand o diminuare a oxigenarii fatului . Printre tinerii care fumeaza. fiind asociat cu menopauza precoce si cu infertilitatea. Aceste efecte negative ale CO si nicotinei explica faptul ca tutunul. In plus. Cu cat initierea tabagica are loc mai devreme. accesul facil la produsele din tutun si preturile scazute. in care prevalenta tabagismului este mai mare la barbati decat la femei.pentru fat. Renuntarea la fumat in timpul sarcinii are numeroase beneficii atat pentru sanatatea femeii.diminuarea oxigenarii sangelui fetal de catre CO explica toxicitatea acestei substante. Spre deosebire de populatia adulta. exista si efecte negative imediate ale fumatului asupra tinerilor. Alti factori de risc asociati cu consumul de tutun la tineri sunt imaginea de sine slaba si impresia ca fumatul este normal sau "cool". Concentratia de nicotina este cu 15% mai mare la nivelul circulatiei fetale si in lichidul amniotic. cu atat riscurile de aparitie a unei boli corelate cu tabagismul sunt mai mari. placenta praevia si moartea subita a sugarului. numarul tinerilor care fumeaza a crescut. Monoxidul de carbon (CO) are un efect toxic asupra sarcinii deoarece: . 9 . Mai multi factori cresc riscurile de initiere a fumatului la tineri. Un rol important il joaca presiunea exercitata de fratii sau colegii mai mari care fumeaza. cca 30% din tinerii cu varste intre 15 si 18 ani sunt fumatori. in desfasurarea sarcinii. Fumatul antreneaza si alte efecte asupra mamei. care se afla la originea multor efecte negative ale tutunului asupra desfasurarii sarcinii si a dezvoltarii embrionului si fatului Nicotina are efecte vasoconstrictoare asupra circulatiei arteriale uterine si placentare. se constata aceeasi accentuare a deprinderii de a fuma in randul tinerilor si chiar a minorilor. incepand cu 1995. A fost demonstrat faptul ca fumatul creste riscurile de complicatii ale sarcinii si cauzeaza probleme grave precum: nastere cu fat mort. Printre acestia se numara campaniile publicitare. Marea majoritate a fumatorilor incep sa consume tutun inainte de a ajunge la varsta adulta.hemoglobina fetala are o afinitate mult mai ridicata pentru CO decat hemoglobina materna. Majoritatea tinerilor fumatori devin dependenti de nicotina inca din adolescenta. acidului folic si zincului. dar si a fatului si determina diminuarea problemelor de sanatate la care sunt expusi copiii mamelor fumatoare.

pentru marea majoritate insa.senzatia de apartenanta la un grup de prieteni . Jumatate din acesti fumatori vor deveni dependenti de nicotina. Cu cat numarul prietenilor care fumeaza este mai mare. In al doilea rand. Minimul pe care il pot face este sa nu fumeze in fata copilului. numerosi altii continua si devin fumatori zilnici. sau locul in care fumeaza. In medie. In general. Cu toate acestea. fratii sau surorile mai mari si parintii. cu atat cresc riscurile ca tanarul sa fumeze la randul sau. majoritatea tinerilor afirma ca parintii lor nu stiu ca ei fumeaza. apoi se opresc. este indicat un dialog direct cu copiii in care sa li se explice toate riscurile la care se expun. riscul este cu atat mai mare. Daca unul dintre parinti fumeaza. multi dintre ei sunt obligati sa renunte atunci cand sunt departe de prietenii care le dadeau tigari sau cand nu dispun de suficienti bani pentru a-si cumpara singuri. Atunci cand ambii parinti sunt fumatori. Persoanele importante in aceasta privinta sunt prietenii. Cei care fumeaza. o atitudine permisiva va incuraja fumatul.pentru a face fata stresului sau depresiei .Motivele initierii fumatului la tineri Copiii si tineri incep sa fumeze dintr-o varietate de motive. Cel mai important lucru pe care il pot face parintii este sa devina un model pentru copii.pentru a atrage atentia asupra lor . Din nefericire insa. 10 . 30% din tineri traiesc intr-un mediu in care cel putin o persoana fumeaza. cu atat cresc riscurile ca tanarul sa le urmeze exemplul.dorinta de a experimenta . printre care: .asemanarea cu adultii . Doar o mica parte din adolescentii fumatori cred ca vor fuma toata viata. Tabagismul parintilor are de asemenea o influenta determinanta. pot incerca sa renunte. tanarul va fi mai inclinat sa fumeze la randul sau. Cu cat numarul persoanelor care fumeaza acasa este mai mare. Atitudinea parintilor privind initierea fumatului la tanar nu este lipsita de consecinte.pentru a slabi Anturajul joaca un rol determinant in comportamentele tinerilor cu privire la consumul de tutun. fumatul este doar un experiment. De exemplu. In general. Tabagismul prietenilor apropiati joaca un rol important. Multi copii nu sunt constienti de gravitatea situatiei si de efectele negative ale tigarilor asupra sanatatii. Sfaturi pentru parinti Numerosi copii fumeaza cateva tigari pentru a experimenta.revolta impotriva autoritatii parintilor . o treime din minori au cel putin un prieten care fumeaza. Increderea lor poate proveni din faptul ca tinerii pot controla cu mai mare usurinta decat adultii numarul de tigari fumate.

dar si pe cel de afectiuni respiratorii la copii. Expunerea la fumul de tigara poate fi pusa in evidenta prin masurarea nivelurilor de cotinina (un produs al metabolismului nicotinei) din sangele sau urina nefumatorului. Testul masoara nivelul de expunere in cursul ultimelor trei zile. Doua treimi din fumul emanat dintr-o tigara aprinsa nu sunt inhalate de fumator. expunerea la fumul de tigara – fumatul pasiv – creste in mod dramatic riscul de cancer pulmonar si de boli ale inimii in randul nefumatorilor. In Statele Unite. cotinina. in masina. Fumul de tigara ambiant este evaluat prin masurarea nicotinei sau a altor compusi din aer. Fumatul pasiv Introducere Consecintele fumatului asupra sanatatii nu se limiteaza doar la fumatori. 9 din 10 prezinta un nivel detectabil de expunere in organism. fumatul pasiv este considerat a fi cauza a 46 000 de decese prin boli de inima in fiecare an. ci sunt eliberate in atmosfera si contamineaza aerul. Parintii pot aduce in discutie avantajele ce nu vor intarzia sa apara in urma renuntarii la fumat. EPA a estimat ca expunerea la fumul de tigara cauzeaza cca 3000 de cancere pulmonare printre nefumatori si este responsabila pentru 300 000 cazuri de infectii ale tractului respirator inferior la copiii sub 18 luni in fiecare an. oferindu-le tot sprijinul lor.Acest dialog poate fi o buna ocazie pentru copii de a expune motivele pentru care fumeaza. Oamenii sunt expusi la fumul ambiant acasa. presiunile din partea anturajului si planurile lor de a renunta la fumat. Numeroase institutii internationale. certarea sau pedepsirea copiilor nu reprezinta o solutie. la locul de munca. tinerii ar putea economisi niste bani sau ar obtine rezultate mai bune la activitatile sportive. Fumul de tigara ambiant este asocierea dintre curentul principal (fumul expirat de fumator) si cel secundar (fumul emanat de capatul aprins al tigarii). Nicotina. Expunerea la fumul ambiant se numeste fumat involuntar sau pasiv. Umilirea. Este de preferat tratarea lor ca niste persoane capabile de a lua o decizie responsabila. fumul de tigara ambiant contine de 2 ori mai multa nicotina si gudron si de 5 ori mai mult monoxid de carbon decat fumul inhalat de fumator. Astfel. 11 . Parintii se pot oferi sa ii ajute in aceasta incercare. Desi doar 3 persoane din 10 recunosc ca au fost expusi la fumul de tigara. in baruri. monoxidul de carbon si alti compusi au fost depistate la nefumatorii expusi la fumul de tigara ambiant. restaurante si alte locuri publice. printre care Agentia de Protectie a Mediului (EPA) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au clasificat fumul ambiant drept un cancerigen cunoscut (categorie rezervata agentilor pentru care exista suficiente date stiintifice care sa demonstreze ca determina aparitia cancerelor). In plus. Dimpotriva. De exemplu.

agravarea astmului si bolile cardiovasculare la varsta adulta. Riscurile la care este expus fumatorul pasiv sunt mai mici decat cele ale fumatorului activ.Nu exista un nivel lipsit de riscuri pentru expunerea la fumul de tigara ambiant. bronsita. sarcina extrauterina sau nastere prematura .O categorie deosebit de afectata de fumul de tigara ambiant sunt copiii.cresterea riscurilor de moarte fetala in utero Efectele fumatului pasiv asupra copilului 12 . dar si a faptului ca durata expunerii este mai mare decat in cazul poluarii atmosferice. Fumul de tigara afecteaza atat fumatorii cat si nefumatorii. este responsabil pentru sindromul mortii subite a sugarului.Nu exista un nivel lipsit de riscuri al expunerii la fumul de tigara ambiant. Efectele fumatului pasiv asupra fatului . Expunerea la fumul de tigara.Fumatul pasiv este responsabil pentru numeroase boli si poate duce chiar la decesul nefumatorilor . Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a ajuns la urmatoarele concluzii: . Consecintele fumatului pasiv Fumul de tigara contine peste 4000 substante chimice cunoscute.Fumul de tigara este cea mai periculoasa sursa de poluare a aerului din spatiile inchise. pentru otite si astm la copii. datorita concentratiei sale ridicate in substante toxice.cresterea riscului de avort spontan. antrenand o crestere a tensiunii arteriale si a efortului muschiului cardiac Cateva mii de nefumatori decedeaza in fiecare an in urma bolilor provocate de fumatul pasiv. Pe langa sporirea riscurilor de cancer. dintre care cel putin 50 sunt cancerigene. Fumatul pasiv consta in inhalarea involuntara a fumului degajat de unul sau mai multi fumatori. Separarea fumatorilor de nefumatori. a varstei fragede de expunere. Efectele negative asupra sanatatii copiilor sunt pneumonia.Fumatul pasiv provoaca boli cardiace la adulti. tusea. dar consecintele pentru sanatate nu pot fi neglijate. chiar si 8 – 20 minute antreneaza urmatoarele reactii fizice: . . Studiile au demonstrat ca pana si nivelele scazute de fum pot fi daunatoare. aerisirea incaperilor si ventilarea nu pot elimina complet expunerea la fumul de tigara.diminuarea aportului de oxigen .cresterea frecventei cardiace . boli coronariene si emfizem pulmonar.constrictia vaselor sangvine.retard de crestere intrauterina . Singura metoda de a proteja cu adevarat nefumatorii de expunerea la fumul de tigara este renuntarea completa si definitiva la fumatul in spatiile inchise. wheezing (respiratie suieratoare). aceste substante pot cauza boli precum astmul. . .Fumatul pasiv determina aparitia cancerului la nefumatorii adulti .copil cu malformatii congenitale sau cu greutate mica la nastere .

tumori craniene sau leucemie. Doar spatiile rezervate nefumatorilor ofera protectie impotriva riscurilor pentru sanatate. Renuntarea la fumat Pentru marea majoritate a fumatorilor.In plus. col uterin. cu 10% riscul unei boli cardiace. fiind expusi efectelor sale nocive. sunt aplicate programe de educare si sensibilizare a persoanelor la consecintele tabagismului activ sau pasiv. probleme respiratorii sau infectii. Totodata.accident vascular cerebral (AVC) – tabagismul pasiv deterioreaza peretii arteriali. atat fumatorii cat si nefumatorii inhaleaza fumul de tigara. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca cca 700 milioane de copii. barbati sau femei. Se cere tarilor sa adopte si sa aplice o legislatie ce prevede protectia impotriva tabagismului pasiv. Chiar si persoanele cu probleme legate de 13 . in transportul public si in alte spatii publice inchise. In spatiile inchise in care se fumeaza. adica aproape jumatate din numarul copiilor din intreaga lume.. renuntarea la acest obicei este cea mai buna solutie pentru ameliorarea calitatii si duratei vietii. Manifestarile organizate la nivel international cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun (31 mai) incurajeaza tot mai multe persoane sa renunte la fumat. dubland riscul de AVC Masuri impotriva fumatului pasiv Fumul de tigara contine peste 4000 substante chimice cunoscute. Nici ventilarea si nici filtrarea aerului nu sunt suficiente pentru a reduce expunerea la fumul de tigara la niveluri acceptabile in spatiile inchise. tineri sau adulti. .cancer pulmonar – riscul creste cu 25% in cazul expunerii zilnice la fumul de tigara .diminuare usoara dar semnificativa a dezvoltarii pulmonare . respira un aer poluat de fumul de tigara. dintre care cel putin 50 sunt cancerigene pentru om. sunt prevazute masuri legislative de protectie a persoanelor impotriva expunerii la fumul de tigara ambiant la locul de munca. Persoanele care renunta la fumat isi reduc riscurile de a dezvolta boli cardiace.infarct miocardic – riscul creste cu 25% la o persoana care nu a fumat niciodata. De asemenea. Articolul 8 al Conventiei Cadru al OMS pentru lupta antitabac sustine ca expunerea la fumul de tigara antreneaza boli si chiar decese. Efectele fumatului pasiv asupra adultului Expunerea la fumul de tigara creste cu 25% riscurile de cancer pulmonar. cancer. Avantajele renuntarii la fumat sunt aceleasi pentru toate categoriile de fumatori. dar al carei partener este fumator .cresterea riscului de moarte subita a sugarului . tiroida.cresterea riscului de crize de astm si a infectiilor respiratorii precum pneumonia si bronsita . copiii sunt de 2 ori mai inclinati spre fumat daca au parinti fumatori. Numeroase tari au promulgat deja legi pentru protectia persoanelor impotriva fumului de tigara in spatiile publice. Conventia Cadru pentru Controlul Tutunului (CCCT) prevede si instaurarea unei interdictii mondiale a tuturor formelor de publicitate si de promovare a produselor din tutun. Agentia de Protectia a Mediului din Statele Unite (EPA) estimeaza ca riscul de a dezvolta un cancer ca urmare a fumatului pasiv este de 57 ori mai mare decat riscul reprezentat de toti ceilalti poluanti continuti in atmosfera.frecventa crescuta a rinofaringitelor si otitelor . Fumatul pasiv este un factor de risc pentru cancerul de san.

33% la persoanele care apeleaza la ajutorul produselor farmaceutice.Renuntarea la fumat scade riscurile de cancer pulmonar si alte forme de cancer. . La 12 ore dupa renuntare: Nivelul de monoxid de carbon este redus. Renuntarea la fumat poate reduce si riscurile de nastere cu fat mort si amelioreaza starea de sanatate a femeii. . de infarct miocardic. etc) beneficiaza de pe urma acestei decizii. esofagian. 3.tabagism (boli cardiace. . de vezica 14 . Cu cat intreruperea acestui obicei are loc mai devreme. La 20 minute dupa renuntarea la fumat: Frecventa cardiaca si presiunea sangvina scad. . iar capacitatea lor de a curata plamanii si de a reduce riscul infectiilor este amplificata. cilii (structuri asemanatoare unor firisoare de par.Speranta de viata a persoanelor care renunta la fumat este mai mare decat a persoanelor care continua sa fumeze.Renuntarea la fumat prezinta beneficii majore si imediate asupra starii de sanatate a barbatilor si femeilor de orice varsta. etc) obtin beneficii ca urmare a acestei decizii. AVC si boli pulmonare cronice. cu atat riscurile de cancer si de alte boli sunt mai scazute. 5.Femeile care renunta la fumat inaintea sau in primele luni de sarcina reduc riscul de a avea un copil cu greutate mica la nastere. ce se misca de jos in sus. ajungand sa fie egal cu cel al unui nefumator intre 5 si 15 ani de la renuntare. antrenand impuritatile spre exterior) isi recapata functia normala. fara ajutorul medicamentelor pentru reducerea simptomelor de sevraj. La 1 an de la renuntare: Riscul de boli coronariene este redus la jumatate fata de cel al unui fumator. persoanele care renunta la fumat dupa un infarct miocardic reduc cu 50% riscurile de a suferi un nou episod. Dar efectele nefaste ale fumatului nu se limiteaza la fumatori. faringian. 7. Dimpotriva. organismul incepe sa se refaca: 1. Femeile care renunta la fumat inainte de sarcina isi reduc riscurile de a avea un copil cu greutate mica la nastere. Chiar si persoanele cu probleme legate de tabagism (boli cardiace. Se pare ca asocierea diferitelor produse este mai eficienta.Beneficiile pentru sanatate oferite de renuntarea la fumat sunt mult mai importante decat efectele psihologice determinate de aceasta decizie. La cateva minute de la ultima tigara. ei reduc cu 50% riscul de moarte prematura. Totodata. La 5 ani de la renuntare: Riscul de accident vascular cerebral (AVC) este redus. Intre 2 saptamani si 3 luni dupa renuntare: Circulatia este ameliorata iar functia pulmonara este imbunatatita. Rata de succes Intre 5% si 16% din fumatori reusesc sa renunte la fumat timp de cel putin 6 luni. expunerea la fumatul pasiv – inhalarea involuntara a fumului de tigara – cauzeaza mii de decese prin cancer pulmonar si cardiopatii la nefumatorii fara alte probleme de sanatate. De exemplu. Intre 1 si 9 luni dupa renuntare: Tusea si problemele respiratorii sunt reduse. ajungand la normal. Avantajele renuntarii la fumat Niciodata nu este prea tarziu pentru a renunta la fumat. In concluzie: . spre deosebire de fumatori. La 10 ani de la renuntare: Rata deceselor prin cancer pulmonar este redusa la jumatate comparativ cu cea a fumatorilor. 6. Riscul de cancer bucal. Rata de succes creste la 25% . 4. 2.

ridarea prematura a pielii .mancarea are un gust mai bun .activititatile fizice nu mai par atat de dificile (de exemplu. Femeile au tendinta de a se ingrasa putin mai mult decat barbatii. col uterin sau de pancreas scade.afectiuni ale gingiilor .simtul olfactiv revine normal . Unele surse arata ca 15 . de obicei aceasta nu depaseste 5 kg. chiar in absenta unei incercari de a tine regim sau de a face exercitii. in timp ce alte efecte pozitive apar treptat in timp si pot ameliora calitatea vietii: . La 15 ani de la renuntare: Riscul de boli coronariene este egal cu cel al nefumatorilor. Efectele imediate ale renuntarii la fumat Renuntarea la fumat blocheaza efectele daunatoare ale tutunului asupra aspectului fizic: . 8.patarea dintilor . urcatul scarilor sau alergatul) Luarea in greutate dupa renuntarea la fumat Desi numerosi fumatori iau in greutate dupa ce renunta la fumat.ingalbenirea unghiilor Unele avantaje sunt imediat vizibile.urinara.

Metode de a renunta la fumat Introducere Terapia de substitutie nicotinica (TSN) se refera la administrarea de medicamente pentru a reduce sau suprima simptomele de sevraj prin furnizarea unor doze controlate de nicotina. inhalatori sau tablete sublinguale. Desi contin toxina care se gaseste la baza tabagismului. Dar luarea in greutate este in general neglijabila. In unele cazuri.reduce stresul . Expertii afirma ca. TSN este destinata controlarii reactiilor determinate de sevrajul nicotinic in cazurile de dependenta fizica. Acesti produsi au rolul de a elibera o anumita cantitate de nicotina in organism. fumatul trebuie oprit odata cu inceperea terapiei de substitutie nicotinica. Cel mai indicat moment pentru initierea acestei terapii este la inceputul perioadei de sevraj tabagic. Pentru a verifica. cu rolul de a invinge dependenta psihocomportamentala. Consumul de fructe si legume este benefic. Persoanele cu anumite afectiuni cat si gravidele vor utiliza substituentii nicotinici doar sub supraveghere medicala. deoarece nu contin substantele cancerigene generate prin combustie si prezinta putine riscuri de dependenta. la fel si consumul de apa. gradul de substitutie (cantitatea de nicotina furnizata de substituentii nicotinici) trebuie sa fie de cel putin 60% din cantitatea de nicotina consumata inaintea sevrajului tabagic.scade dorinta de a fuma. Potrivit unui cercetator. odihna si activitatea fizica frecventa. Mersul pe jos este o metoda ideala de a fi ramane activ si de a contracara dependenta de nicotina deoarece: . iar beneficiile renuntarii la fumat sunt mult mai importante. se poate compara nivelul de cotinina urinara in timpul tratamentului si inainte de acesta. 16 . Pentru rezultate optime. gume de mestecat. TSN trebuie asociata cu programe de consiliere antitabac. chiar si la fumatorii cu o puternica dependenta de nicotina. rata de succes a sevrajului tabagic este mult mai mare atunci cand gradul de compensare este apropiat de 100%. Pentru a evita supradozarea nicotinica.arde caloriile si tonifica muschii . ce nu contine alte substante periculoase prezente in fumul de tigara. TSN este disponibila in cinci forme farmaceutice: plasture cu nicotina. de 5 ori pe saptamana. cel putin pe termen scurt. pentru a fi eficient. deoarece ocupa in mod placut timpul Sunt recomandate 30 minute de activitate fizica pe zi. O metoda buna de abordare a acestei probleme este renuntarea cu succes la fumat si apoi luarea unor masuri pentru slabire. spray-uri nazale. teama de ingrasare ii determina pe fumatori se continue sa fumeze. substituentii de nicotina sunt mult mai putin periculosi pentru organism. ceea ce permite atenuarea considerabila a simptomelor de sevraj.fostii fumatori se ingrasa chiar daca nu mananca mai mult.

putand antrena dureri de cap. Plasturele cu nicotina Plasturele furnizeaza o doza masurabila de nicotina prin piele. 17 . produsele farmaceutice comporta anumite riscuri. in timp ce aspectul masurabil permite adaptarea dozei in functie de nevoile specifice ale fostului fumator. tremuraturi. palpitatii. plasturele ofera avantajul de a oferi un aport de nicotina regulat si masurabil. Intrucat elibereaza nicotina in mod progresiv.Desi terapia de substitutie nicotinica poate fi utilizata timp de cateva luni. Durata maxima de utilizare este de 8 saptamani. Aportul regulat este util pentru a normaliza secretia de dopamina. pe o perioada de 16 sau 24 ore. etc.

Ingestia de alimente poate afecta modul de absorbtie a nicotinei. trebuie evitate alimentele si bauturile acide: cafea.tahicardie (accelerare a batailor inimii) . Se gaseste in doua variante de doze: de 2 mg pentru cei cu dependenta moderata sau 4 mg pentru fumatorii cu dependenta puternica. etc. Efectele secundare ale plasturelui cu nicotina depind de: doza de nicotina.dureri musculare Conduita in cazul efectelor adverse: . Guma cu nicotina este un substituent cu actiune rapida ce patrunde in organism prin mucoasa bucala. pe brat). modul de aplicare si de caracteristicile individuale (predispozitia spre reactii cutanate la aplicarea plasturelui).ameteala . sucuri. Plasturele trebuie aplicat dimineata pe o portiune uscata de piele. ceea ce permite o reactie imediata in starile de lipsa de nicotina. Nu necesita prescriptie medicala. fara pilozitate excesiva.tulburari ale somnului . fie pentru 24 ore: . deci nu controleaza simptomele de sevraj din timpul diminetii.intreruperea utilizarii de plasturi cu nicotina si adoptarea unei alte forme de tratament. Guma de mestecat Cu ajutorul gumei de mestecat cu nicotina. Persoanele care fumeaza peste un pachet de tigari pe zi. Trebuie plasat sub nivelul gatului si deasupra abdomenului (de exemplu.Dozele sunt calculate fie pentru 16 ore. persoanele care utilizeaza un plasture de 24 ore pot incerca un plasture de 16 ore. durata utilizarii. Riscul de efecte adverse este mai scazut. Acest tip de plasture nu furnizeaza nicotina in timpul noptii. fostul fumator poate decide momentul ingerarii de nicotina.iritarea pielii – eritem si prurit .greturi si varsaturi .Plasturele de 16 ore este eficient la fumatorii cu dependenta usoara spre medie. trecand apoi la un plasture mai slab (5-14 mg) alte 4 saptamani. Cu cel putin 15 minute inainte si timpul utilizarii gumei. Durata utilizarii nu trebuie sa depaseasca 8 saptamani.reducerea cantitatii de nicotina prin utilizarea unui plasture cu o doza mai mica . majoritatea fumatorilor pot incepe cu un plasture cu o doza mare de nicotina (15-22 mg) zilnic timp de 4 saptamani. In functie de greutatea corporala.Plasturele de 24 ore furnizeaza o doza constanta de nicotina si este eficient in controlarea simptomelor de sevraj de dimineata.cefalee (dureri de cap) . precum iritarea cutanata si tulburari ale somnului.tulburarile somnului pot fi temporare si dispar in 3 sau 4 zile. Dar exista riscuri de efecte adverse. Efectele adverse ale plasturelui cu nicotina se refera la: . sau la fiecare 30 minute pot 18 . In caz contrar. . .

De aceea. studiile arata ca intre 15 % si 20% din fostii fumatori continua sa consume gume cu nicotina timp de un an sau chiar mai mult. Totusi.greturi si varsaturi . Totusi. intrucat contine nicotina.tuse Spray-urile nazale nu sunt indicate persoanelor cu astm. iar durata maxima de utilizare nu trebuie sa depaseasca 6 luni. spray-ul nazal este prescris pentru o perioada de 3 luni.secretii nazale . Guma poate fi mestecata "la nevoie" sau in functie de un program fix (la 1. Spray-ul nazal Nicotina traverseaza membranele nazale.gust neplacut . consumul gumelor este considerat a fi mai putin periculos decat intoarcerea la fumat. Avantajul principal al acestui produs este modul sau simplu de utilizare. Utilizarea gumei cu nicotina nu trebuie sa depaseasca 6 luni.2 ore).iritarea gatului .iritarea gatului . modul de absorbtie a nicotinei din spray-ul nazal este mai apropiat de cel al nicotinei din tigara. Cantitatea maxima este de 20 gume pe zi si trebuie scazuta progresiv timp de 1 – 3 luni. Datele recente arata ca dozele programate sunt mai eficiente.iritarea mucoasei nazale . De fapt. patrunde in sistemul venos.lacrimarea ochilor . apoi la creier. ea ajunge la creier mai repede decat prin utilizarea spray-ului nazal. acest produs poate crea dependenta. Efectele secundare posibile: . 19 . alergii. Desi durata maxima de utilizare recomandata este de 6 luni. Prin intermediul tigarilor. plasturelui cu nicotina sau a gumei de mestecat. Un avantaj al gumei de mestecat este posibilitatea de a controla dozele de nicotina.stranut . Spray-ul nazal reduce imediat simptomele de sevraj tabagic.incepe cu doza de 4 mg. Efectele asupra sanatatii cauzate de utilizarea prelungita a gumelor cu nicotina nu sunt inca cunoscute.tahicardie Dependenta pe termen lung este un posibil risc al gumelor cu nicotina. circula la inima. polipi nazali sau probleme ale sinusurilor. Efectele adverse dureaza in general intre 1 si 2 saptamani si includ urmatoarele: .

Persoana in sevraj tabagic aspira nicotina dintr-un tub de forma unei tigari. In mod asemanator gumelor cu nicotina. care nu reusesc sa renunte la gestul de a duce mana la gura. o tableta la fiecare 4 -8 ore in ultimele trei saptamani.greturi .cefalee (dureri de cap) .renuntarea la fumat odata cu inceperea utilizarii acestor tablete .tuse . 20 . ceea ce inseamna un maxim zilnic de 20 tablete . lucru apreciat de unii fumatori.tulburari ale somnului .Inhalatorul cu nicotina Inhalatorul cu nicotina este conceput ca o tigara si actioneaza pe aceleasi cai. tabletele se gasesc in doua doze: de 2 mg sau 4 mg. Conform recomandarilor lansate de producatorul acestor tablete.Spray-ul nazal cu nicotina are o actiune foarte rapida.dizolvarea sublinguala a tabletei timp de 30 minute . frecvente in special la prima utilizare. Efectele secundare posibile ale utilizarii tabletelor cu nicotina sunt: .pirozis (arsuri retrosternale) .tuse . . inhalatorul de nicotina furnizeaza vaporii de nicotina spre cavitatea bucala. tabletele si inhalatorul cu nicotina sunt substituenti orali ce permit o buna controlare a dozei de nicotina si contribuie la reducerea simptomelor de sevraj.Guma.flatulenta (gaze intestinale) Alegerea unui substituent nicotinic Alegerea unui tip de terapie de substitutie nicotinica se face in functie de gradul de dependenta.maxim 5 tablete in 6 ore. Inhalatorul este format dintr-un tab de plastic ce contine un cartus cu nicotina in interior. Doza recomandata este intre 6 si 16 cartuse pe zi. Inainte de luarea deciziei. In plus. care furnizeaza cea mai mare parte a dozei spre plamani. Acest produs este deosebit de util pentru persoanele cu dependenta comportamentala. Doza recomandata este de o tableta la fiecare 1 -2 ore timp de 6 saptamani. iata cateva date comparative: . se refera la: . Dezavantajul este faptul ca inhalatorul trebuie utilizat frecvent pentru a procura o doza suficienta de nicotina. de stilul de viata si de preferintele personale ale fumatorului.incetarea utilizarii tabletelor dupa 12 saptamani Tabletele cu nicotina nu sunt indicate persoanelor care continua sa fumeze sau sa consume alte produse ce contin nicotina (plasture sau guma cu nicotina).4 ore in urmatoarele trei saptamani si in sfarsit. timp de cel mult 6 luni. Spre deosebire de alte tipuri de inhalatori.iritarea gatului Tabletele sublinguale Tabletele cu nicotina constituie cei mai recenti substituenti nicotinici de pe piata. Efectele adverse. se recomanda: . modul de utilizare a inhalatorilor cu nicotina este cel mai apropiat de fumat. utilizarea lor trebuie sa faca parte dintr-un program de 12 saptamani.evitarea alimentelor si bauturilor cu 15 minute inaine de luarea tabletei (unele bauturi pot reduce eficacitatea lor) . apoi o tableta la fiecare 2 . In ceea ce priveste comportamentul.

. .Plasturele cu nicotina este usor de utilizat si trebuie aplicat o singura data pe zi. spray nazal. tablete. Se recomanda consultarea unui medic inainte de utilizarea in combinatie a acestor produse.Atat inhalatorul cat si spray-ul nazal necesita prescriptie medicala. Companiile de tutun produc cateva miliarde de miliarde de tigari pe an – ceea ce inseamna aproape 1000 tigari pentru fiecare barbat. consumul de tutun a atins proportiile unei epidemii globale.Inhalatorul cu nicotina permite imitarea gesturilor efectuate in timpul fumatului. atractivitate. Asocierea dintre plasturele cu nicotina si alti substituenti nicotinici Utilizarea unui plasture cu nicotina in asociere cu alte produse cu actiune rapida (gume.Unele persoane nu pot utiliza plasturi. accceptare din partea celorlalti. femeie si copil de pe planeta. In realitate insa. prin ducerea mainii la gura si inhalarea vaporilor. Fumatul si renuntarea la fumat Fumatul a fost prezentat de catre producatorii de tutun drept un obicei care poate aduce numeroase avantaje: succes. 21 .. inhalatori sau spray-uri nazale datorita unor alergii sau altor afectiuni. moarte prematura si probleme sexuale. Principiul de actiune este simplu: furnizarea unei doze constante de nicotina de catre plasture si utilizarea unui produs cu actiune rapida in situatiile dificile in care persoana simte nevoia sa fumeze. . fumatul duce la boala. Asocierea dintre diferitele produse ale terapiei de substitutie nicotinica nu este aprobata de FDA. inhalator) este o alta metoda a terapiei de substitutie nicotinica. incredere. Conform OMS. putere.

Nici un alt produs nu este mai periculos sau duce la decesul mai multor persoane. se inregistreaza o scadere a numarului de fumatoare. Cat despre femei. Jumatate din acestea mor prematur. Dar aceasta tendinta nu se regaseste in toate tarile dezvoltate. Totusi. Aproximativ 22% din femei in tarile dezvoltate si 9% din femei in tarile in curs de dezvoltare sunt fumatoare. intre 35 si 69 ani. 22 . accidentele rutiere. In Europa. Consumul de tutun face mai multe victime decat SIDA. cca 250 milioane de femei din intreaga lume fumeaza zilnic. fie ramane constant. iar intre timp milioane de decese se produc anual din cauza bolilor asociate cu tabagismul. In tari precum Australia. Tendinta este de usoara scadere a numarului de fumatori din intreaga lume. crimele si tentativele de suicid la un loc. drogurile. Aproape un miliard de barbati din intreaga lume fumeaza – cca 35% din barbati in tarile dezvoltate si 50% din barbati in tarile in curs de dezvoltare.Tigarile ucid 50 % din persoanele care fumeaza toata viata. numarul fumatoarelor fie creste. Marea Britanie si Statele Unite. aceasta tendinta este foarte putin marcata de-a lungul ultimelor decenii. Canada.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful