Dependenta de nicotina

Fumatul este o activitate recreaţională, în care o substanţă, cel mai des tutunul, este arsă, iar fumul este fie inhalat, fie doar gustat. Această activitate este o formă recreativă de consum neavizat de substanţe. Aceste substanţe active, precum nicotina, sunt eliberate prin combustie, ajungând astfel să fie absorbite prin intermediul organelor interne. Obiceiul se mai efectuează şi ca parte a unor ritualuri religioase sau nereligioase, pentru a conduce la înălţarea spiritului. Cea mai întâlnită metodă de a fuma este aceea prin intermediul ţigărilor, fie fabricate industrial, fie confecţionate artizanal, prin împăturirea unei cantităţi de tutun în hârtie. Dintre alte forme de fumat, se pot aminti folosirea pipei, a trabucurilor şi a narghilelei. Fumatul este una dintre cele mai frecvente forme de abuz de substanţe folosite în scop recreaţional. Fumatul de tutun este de departe cea mai frecventă modalitate de a fuma, fiind folosită de peste un miliard de persoane, în majoritatea societăţilor umane. Fumatul de cannabis şi opiu sunt mai rar întâlnite. Majoritatea substanţelor care sunt fumate duc la dependenţă. Anumite substanţe sunt considerate ca fiind narcotice puternice, precum heroina şi cocaina, folosirea acestora fiind de obicei restrânsă la grupuri marginalizate social. Istoria fumatului se poate dovedi de prin anii 5000 îHr, fiind prezentă în diferite culturi din întreaga lume. Tutunul a fost cultivat şi fumat pe continentul american de peste 5000 de ani, sursa de origine fiind din Anzii peruvieni şi ecuadorieni. Fumatul cannabisului în India este practicat de peste 4000 de ani. La început, fumatul s-a propagat în combinaţie cu ceremoniile religioase; ca ofrande aduse zeităţilor, în ritualuri de purificare, care să le permită preoţilor sau conducătorilor religioşi să se detaşeze de limpezimea minţii în scopul de a comunica cu divinitatea sau de a induce viziuni spirituale. După explorările europene din Americi, obiceiul s-a răspândit cu repeziciune în tot restul lumii. În regiuni precum India şi Africa subsahariană, s-a combinat cu obiceiurile existente de fumat (de obicei cannabis). În Europa, s-a răspândit ca un nou tip de activitate socială şi ca modalitate de consum a substanţelor farmaceutice care până în acel moment nu fusese cunoscut.

Percepţiile culturale care învăluie fumatul au variat cu timpul şi locul, de la spiritual la păcat, de la sofisticat - la vulgar, de la plagă socială - la pericol mortal asupra sănătăţii. Doar de curând, şi numai în societăţile vestice, fumatul a început să fie privit într-o lumină negativă. Dovezile clare aduse asupra pericolelor aduse sănătăţii au condus la luarea unor măsuri impunere a unor taxare mari asupra produselor din tutun, şi la iniţierea de campanii anti-fumat, în încercarea de a opri consumul acestor substanţe. Mai multe ţări au interzis fumatul în public în majoritatea locurilor publice.

1

Introducere
Dependenta se caracterizeaza prin utilizarea repetata si compulsiva a unei substante, in ciuda consecintelor de ordin fizic sau psihic. Consumul de tutun, sub orice forma, creeaza o puternica dependenta, atat psihologica, cat si fizica. Agentul responsabil pentru aceasta dependenta este nicotina prezenta in frunzele de tutun. Intr-o tigara obisnuita, nicotina se gaseste in cantitate de 1 mg pana la 2 mg. Toate persoanele care fumeaza sunt susceptibile de a dezvolta dependenta nicotinica. Adictia apare deseori in timpul adolescentei si poate surveni la cateva zile sau saptamani de la fumarea primei tigari. Nicotina antreneaza transformari chimice si biologice la nivelul creierului. Desi mai putin importante decat cele determinate de heroina si cocaina, aceste efecte psihoactive creeaza o dependenta la fel de puternica. Astfel, desi 70% din fumatori vor sa renunte la acest viciu, iar 35% din ei incearca sa renunte la fumat in fiecare an, mai putin de 5% reusesc, deoarece dependenta de nicotina este foarte puternica. Conform unui studiu desfasurat in 1994, doar 50% din fumatorii victime ale unui infarct miocardic, sfatuiti de medic sa renunte la fumat, au reusit sa faca acest lucru. De altfel, 50% din fumatorii inraiti decedeaza de boli asociate cu tabagismul. Nicotina este extrem de toxica atunci cand este consumata in cantitati mari, iar majoritatea persoanelor prezinta o stare de rau la prima tigara. Aceste efecte dispar insa cu rapiditate. In timp, organismul se obisnuieste cu nicotina, iar efectele drogului se atenueaza, astfel incat fumatorii consuma o cantitate mai mare de nicotina.

Mecanismul dependentei de nicotina
Nicotina patrunde in organism pe cale cutanata, digestiva si respiratorie, iar in numai 10 secunde ajunge la creier. Odata inhalata, nicotina produce mai multe reactii fiziologice: - cresterea considerabila a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale - constrictia vaselor sangvine - scaderea temperaturii la nivelul membrelor superioare si inferioare - modificarea undelor cerebrale - relaxarea muschilor Nicotina stimuleaza secretia de dopamina, un neurotransmitator ce joaca un rol important in perceptia placerii. Nivelul crescut de dopamina genereaza o stare de buna dispozitie, iar atentia si concentrarea cresc. De fiecare data cand persoana consuma tutun, este eliberata dopamina, iar receptorii nicotinici se afla in stare de alerta. Cu timpul insa, sensibilitatea receptorilor scade, iar nivelul normal de dopamina nu mai este suficient pentru a provoca senzatia de placere. Dezechilibrul neurologic legat de aceasta stimulare continua a receptorilor de dopamina transforma intoxicatia cu nicotina intr-o problema cronica. Dar dependenta de nicotina nu este numai fizica. Asupra dependei actioneaza si factori sociali si comportamentali: efectul de stimulare sau de relaxare provocat de nicotina, placerea gestului, asocierea cu momentele agreabile (prima cafea a zilei, mesele cu

2

medie. Gradul de dependenta de nicotina poate fi masurat cu ajutorul chestionarului Fagerstrom. La cat timp dupa trezire fumati prima tigara? . Gradele de dependenta de nicotina Numarul tigarilor fumate zilnic nu este un indicator fiabil al gradului de tabagism: doua persoane pot fuma acelasi numar de tigari. care face ca fumatorii sa asocieze fumatul cu numeroase activitati sociale. Toti acesti factori transforma fumatul intr-un viciu greu de eradicat. 1. etc. puternica si foarte puternica. in functie de frecventa si profunzimea de inhalare a fumului de tigara.) Exista si un puternic aspect psihologic al dependentei.intre 21 si 30 -peste 31 0 1 2 3 3 .intre 11 si 20 .prietenii. dar una dintre ele poate inhala de 20 ori mai multa nicotina decat cealalta.mai putin de 10 . Exista mai multe grade de dependenta de nicotina: usoara.

Sevrajul nicotinic 4 .nu . dar si doza substituentului nicotinic. Fumati mai des in prima ora dupa trezire decat in restul zilei? 6. Cotinina este un produs al metabolismului nicotinei.mai putin de 10 . Acest test functioneaza dupa acelasi principiu ca si alcooltestul.da . biblioteca.) . si durata utilizarii sale.nu Interpretarea rezultatelor: 0–2 3–4 5 6–7 8 – 10 dependenta foarte scazuta dependenta usoara dependenta medie dependenta puternica dependenta foarte puternica 0 1 2 3 1 0 1 0 1 0 5.nu 3. Vi se pare dificil sa nu fumati in spatiile publice? (cinema.da . masurat in ppm (parti per milion) – masurata imediat dupa fumarea unei tigari.prima (1) . etc.oricare alta (0) 4. Fumati chiar daca sunteti bolnav(a) si trebuie sa stati in pat? Gradul de intoxicatie fiziologica poate fi determinat cu ajutorul unor teste efectuate de personalul medical: . Care tigara vi se pare indispensabila? .Concentratia de monoxid de carbon exalat.intre 11 si 20 .intre 21 si 30 -peste 31 . Cate tigari fumati in medie pe zi? .Determinarea cotininei plasmatice sau urinare. .da . Scopul evaluarii gradului de dependenta este acela de a determina modalitatea optima de tratament. daca este cazul.2.

cresterea apetitului . femeile sunt mai putin disponibile decat barbatii sa renunte la deprinderea de a fuma si prezinta un grad mai ridicat de esec atunci cand incearca acest lucru. Simptomele de sevraj cele mai severe survin in prima saptamana.tulburari ale somnului .dificultati de concentrare . » Persoanele depresive Depresivii sufera deja de un dezechilbru neurologic. activitatile sociale si plictiseala activeaza dorinta de a fuma. In plus.anxietate si iritabilitate . Simptomele de sevraj sunt intense. astfel incat luarea in greutate este previzibila (in medie de 2 -3 kg). iar apetitul creste. Metabolismul este mai lent in primele zile de sevraj. In cazul femeilor.scadere a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale . dar contin si alte ingrediente pentru aroma. Fumul de tigara Tigarile. iar majoritatea fumatorilor nu reusesc sa renunte la acest viciu de la prima incercare datorita acestor simptome. Peste 4000 substante chimice cunoscute au fost identificate in tutun si in fumul de tigara.sentiment de lipsa (de nicotina) Alte efecte secundare precum tusea si oboseala arata ca organismul este pe cale sa se restabileasca si ca toxinele asociate cu tabagismul sunt eliminate.foame . trabucurile si tutunul de mestecat sunt facute din frunze de tutun uscate.deficit de atentie . peste 60 sunt cunoscute drept cancerigene: » gudron – lichid vascos ce contine majoritatea substantelor cancerigene » benzen – solvent industrial. astfel incat renuntarea la fumat in cazul lor trebuie atent studiata cu un medic. de exemplu) sunt mai importante pentru femei decat pentru barbati.cefalee (dureri de cap) . aspectul psihocomportamental al dependentei este mai puternic decat cel fiziologic. ce provine din petrolul brut » arsenic – cunoscut in special drept cauza a cancerului de piele si pulmonar. Iata simptomele de sevraj clasice: . Se pare ca arsenicul de pe frunzele de tutun este unul dintre principalii agenti cancerigeni din tigari. » cadmiu – utilizat pentru fabricarea bateriilor » formaldehida – utilizat pentru conservarea cadavrelor » poloniu-210 – element radioactiv 5 . facand acest proces mai dificil. Dintre acestea. desi sentimentul de lipsa persista timp de cateva luni sau chiar ani. efectele secundare ale sevrajului (luarea in greutate. Stresul. Sevrajul nicotinic este deosebit de dificil pentru cel putin doua grupuri de persoane: » Femeile Studiile arata ca forma de dependenta nicotinica variaza usor in functie de sex. Astfel.Dependenta de nicotina este o dependenta fizica.

nivelul acestor substante in sangele fumatorilor este: . crescand in mod suplimentar riscul de cancer. unele substante din fumul de tigara afecteaza direct ADN-ul celular. iar in decursul anilor. Printre aceste substante se numara benzo(a)piren. Comparativ cu nefumatorii. Ea afecteaza sistemul cardiovascular si 6 . Poate cauza cancer si afecta inima si vasele de sange. arsenicul poate agrava si efectele altor substante chimice.3-butadiena – utilizata pentru fabricarea cauciucului » hidrocarburile aromatice policiclice » acroleina – folosita in trecut drept arma chimica Concentratia acestor substante Majoritatea substantelor periculoase din fumul de tigara se gasesc in niveluri scazute.de 10 ori mai mult benzen . Arsenic Arsenicul este una dintre cele mai periculoase substante din tigari. ajungand la cantitati ridicate in organism. acroleina si nitrozaminele. benzen. acestea se acumuleaza. Nicotina Nicotina este substanta prezenta in mod natural in frunzele de tutun si este responsabila de dependenta de tutun.de 4 ori mai mult poloniu-210 radioactiv . fumul de tigara contine arsenic intr-o forma mai periculoasa. In schimb. Pe langa efectele directe. compus din sute de substante chimice. Printre acestea se numara in special hidrocarburile aromatice policiclice. poloniu-210. Dar. de-a lungul lunilor si anilor.de 10 ori mai mult arsenic Substantele prezente in fumul de tigara pot fi mai periculoase atunci cand sunt asociate. cadmiul si nichelul afecteaza capacitatea organismului de a repara ADN-ul deteriorat. riscurile de cancer si alte boli cresc odata cu cantitatea de tutun consumata zilnic si cu numarul anilor in care persoana fumeaza. concentratia devine tot mai mare. Cantitati mici de arsenic se pot acumula in organismul fumatorilor.de 2 ori mai mult cadmiu . Constituientii fumul de tigara Gudron Gudronul prezent in fumul de tigara este un reziduu negru si vascos. Pestele si fructele de mare sunt o sursa alimentara de arsenic. dar intr-o forma mai putin toxica si mai usor de indepartat din organism.» crom – utilizat pentru fabricarea vopselelor si a aliajelor » 1. Astfel. Din acest motiv. Ele pot interactiona intre ele. Arsenicul. Dar efectul lor este agravat de alte substante. dintre care mai multe sunt considerate cancerigene. inclusiv genele care protejeaza impotriva cancerului. aminele aromatice si compusii anorganici.

Formaldehida este o substanta cu miros iritant. Cantitatea de cadmiu din sangele fumatorilor este de doua ori mai mare decat cea din sangele nefumatorilor. printre care benzina. Cadmiul este o cauza recunoscuta de cancer. Fumatorul obisnuit inhaleaza de 10 ori mai mult benzen decat un nefumator. Este dovedit ca benzenul poate cauza unele forme de cancer. Cadmiu Cadmiul este un metal utilizat in special pentru fabricarea bateriilor. Benzenul este un solvent utilizat in producerea altor substante. Benzen Considerat drept toxic in anumite tari. inima.endocrin. dar poate afecta rinichii si peretii arterelor. creierul si muschii scheletici necesita cea mai mare cantitate de oxigen si sunt prin urmare cele mai afectate de efectele monoxidului de carbon. El reduce capacitatea globulelor rosii de a transporta oxigenul la tesuturi. conservarea cadavrelor si pentru fabricarea altor substante chimice. indiferent de nivelul de expunere. cantitatea de cadmiu prezenta in fumul de tigara poate afecta sanatatea. Unele studii arata ca inhalarea de benzen prin fumatul pasiv de-a lungul vietii poate creste riscurile de cancer. 7 . Formaldehida Agentia de Protectie a Mediului (EPA) din Statele Unite a clasat formaldehida printre elementele ce pot prezenta un pericol moderat de cancer asupra omului. Fumul de tutun contine o mare cantitate de benzen si este responsabil in mare parte de expunerea la aceasta toxina. Centrul International de Cercetare a Cancerului a inclus benzenul pe lista substantelor cancerigene de grupa 1 (rezervata pentru substantele cu cel mai ridicat grad de risc). dureri de cap. folosita pentru distrugerea bacteriilor. crestere a ritmului respirator si iritarea ochilor si a pielii. Este una dintre substantele prezente in fumul de tigara cu cel mai mare potential de afectare a plamanilor si cailor respiratorii. Numeroase efecte toxice pe termen lung si scurt ale fumului de tigara pot fi puse pe seama acestei substante. Monoxid de carbon Monoxidul de carbon (CO) se gaseste in fumul de tutun datorita combustiei incomplete. Acid cianhidric Acidul cianhidric este considerat drept unul dintre agentii cei mai toxici ce se gasesc in fumul de tigara. Locurile in care se fumeaza prezinta un nivel de 3 ori mai mare de formaldehida decat in mod normal. greturi si varsaturi. Expunerea frecventa la concentratii mici de acid cianhidric antreneaza o slabiciune generala. benzenul poate avea efecte negative asupra sanatatii. Cea mai mare parte a cadmiului din organismul uman provine de la expunerea la fumul de tigara. Conform studiilor. Formaldehida poate avea efecte severe asupra sanatatii fumatorilor si a persoanelor expuse la fumul de tutun. Fumul de tutun este una dintre principalele surse de expunere la formaldehida. in special leucemie.

majoritatea regreseaza atunci cand fumatorul renunta la consumul de tutun.Poloniu Poloniul este o substanta radioactiva rara.Totusi. Consumul total de tutun creste. va ajunge la 1. Daca tendinta actuala ramane neschimbata. Fumatul si sanatatea Bolile cauzate de consumul de tutun sunt prima cauza evitabila de deces in intreaga lume. Uneori. ce se depun in caile respiratorii si emit radiatii direct catre celulele invecinate. ce emite un tip de radiatii foarte daunatoare (radiatii-alfa). ducand frecvent la moarte sau invaliditate. Fumul de tigara contine urme de poloniu. Studiile stiintifice au aratat ca toate produsele din tutun cauzeaza numeroase probleme de sanatate. Riscul de a dezvolta boli legate de tabagism (precum cancerul pulmonar si alte tipuri de cancer) creste odata cu expunerea totala la fumul de tigara. Un studiu estima ca o persoana care fumeaza un pachet si jumatate de tigari pe zi. Consumul de tutun afecteaza aproape toate organele importante ale corpului. Se estimeaza ca speranta de viata a barbatilor fumatori este redusa in medie cu 13 ani. Fumatul este responsabil pentru: 90% din cazurile de cancer pulmonar 75% din cazurile de bronsita cronica si emfizem 25% din cazurile de cardiopatie ischemica Fumatul si sarcina In ciuda eforturilor depuse de cercetatori si de profesionistii din domeniul sanatatii. Intre 20 si 30% din femei fumeaza in timpul sarcinii. iar altele reduc numarul de tigari consumate zilnic. ea se poate ameliora daca persoana renunta la fumat. In Statele Unite. fumatul in timpul sarcinii ramane o problema de sanatate publica. iar 1 fumator din 2 va deceda din cauza unei boli asociate tabagismului. Aproape 50% din persoanele care fumeaza toata viata decedeaza ca urmare a complicatiilor tabagismului. tabagismul este direct responsabil pentru aproximativ 30% din toate decesele prin cancer ce au loc anual. Conform unor studii stiintifice. tabagismul este asociat cu peste 20 boli si afectiuni. estimat la 1. Plamanii unui fumator sunt de 4 ori mai expusi la poloniu decat cei ai unui nefumator. iar cea a femeilor fumatoare cu 14. numarul de ani in care persoana fumeaza si expunerea la fumul de tigara ambiant.3 miliarde in prezent. iar calitatea vietii din ultimii ani este mult redusa. Tabagismul in timpul sarcinii antreneaza riscuri grave atat pentru femeie cat si 8 . majoritatea inainte de 70 ani. facand 5 milioane de victime in fiecare an.5 ani din cauza fumatului. Din fericire. avantajele sunt vizibile in cateva ore. varsta de initiere. numarul de fumatori. Aceasta include numarul de tigari fumate in fiecare zi.7 miliarde in 2025. este expusa la o doza de radiatii egala doza emisa in cazul unei persoane ce efectueaza 300 radiografii toracice cu raze X pe an.

A fost demonstrat faptul ca fumatul creste riscurile de complicatii ale sarcinii si cauzeaza probleme grave precum: nastere cu fat mort. in desfasurarea sarcinii. Spre deosebire de populatia adulta. este un factor de risc pentru numeroase probleme de fertilitate. retard de crestere intrauterina. accesul facil la produsele din tutun si preturile scazute. numarul tinerilor care fumeaza a crescut.pentru fat. Majoritatea tinerilor fumatori devin dependenti de nicotina inca din adolescenta. vitaminei C. dezvoltarea si cresterea fetala si in dezvoltarea copilului dupa nastere. Tutunul diminueaza biodisponibilitatea vitaminei B12. Printre tinerii care fumeaza. In timpul sarcinii. aproape un sfert au fumat prima tigara inainte de 10 ani. exista si efecte negative imediate ale fumatului asupra tinerilor. Desi efectele cele mai grave ale consumului de tutun se fac simtite dupa cateva decenii. consumat inainte si in timpul sarcinii. 9 .diminuarea oxigenarii sangelui fetal de catre CO explica toxicitatea acestei substante. placenta praevia si moartea subita a sugarului. Concentratia de nicotina este cu 15% mai mare la nivelul circulatiei fetale si in lichidul amniotic. Numeroase studii arata ca fumatul parintilor este un factor de risc pentru initierea fumatului la tineri. In Romania. Monoxidul de carbon (CO) are un efect toxic asupra sarcinii deoarece: . se constata aceeasi accentuare a deprinderii de a fuma in randul tinerilor si chiar a minorilor. Fumatul antreneaza si alte efecte asupra mamei. riscurile fumatului asupra embrionului si a fatului sunt in relatie directa cu inhalarea de catre mama a principalelor doua substante toxice din fumul de tigara: monoxidul de carbon si nicotina. acidului folic si zincului. avort spontan. cu atat riscurile de aparitie a unei boli corelate cu tabagismul sunt mai mari. Mai multi factori cresc riscurile de initiere a fumatului la tineri. in randul tinerilor prevalenta este egala intre sexe. incepand cu 1995. in care prevalenta tabagismului este mai mare la barbati decat la femei. Aceste efecte negative ale CO si nicotinei explica faptul ca tutunul.hemoglobina fetala are o afinitate mult mai ridicata pentru CO decat hemoglobina materna. In plus. cca 30% din tinerii cu varste intre 15 si 18 ani sunt fumatori. fiind asociat cu menopauza precoce si cu infertilitatea. care se afla la originea multor efecte negative ale tutunului asupra desfasurarii sarcinii si a dezvoltarii embrionului si fatului Nicotina are efecte vasoconstrictoare asupra circulatiei arteriale uterine si placentare. prematuritate. Marea majoritate a fumatorilor incep sa consume tutun inainte de a ajunge la varsta adulta. Fumatul la tineri Conform unui raport al OMS. Renuntarea la fumat in timpul sarcinii are numeroase beneficii atat pentru sanatatea femeii. antrenand o diminuare a oxigenarii fatului . Alti factori de risc asociati cu consumul de tutun la tineri sunt imaginea de sine slaba si impresia ca fumatul este normal sau "cool". dar si a fatului si determina diminuarea problemelor de sanatate la care sunt expusi copiii mamelor fumatoare. Cu cat initierea tabagica are loc mai devreme. Printre acestia se numara campaniile publicitare. Un rol important il joaca presiunea exercitata de fratii sau colegii mai mari care fumeaza.

In medie.dorinta de a experimenta .senzatia de apartenanta la un grup de prieteni .pentru a atrage atentia asupra lor . o treime din minori au cel putin un prieten care fumeaza. Multi copii nu sunt constienti de gravitatea situatiei si de efectele negative ale tigarilor asupra sanatatii. numerosi altii continua si devin fumatori zilnici. In general. printre care: . fratii sau surorile mai mari si parintii. Tabagismul prietenilor apropiati joaca un rol important.revolta impotriva autoritatii parintilor . cu atat cresc riscurile ca tanarul sa le urmeze exemplul. tanarul va fi mai inclinat sa fumeze la randul sau. Daca unul dintre parinti fumeaza. apoi se opresc. cu atat cresc riscurile ca tanarul sa fumeze la randul sau. riscul este cu atat mai mare.Motivele initierii fumatului la tineri Copiii si tineri incep sa fumeze dintr-o varietate de motive. Din nefericire insa. Atunci cand ambii parinti sunt fumatori. Atitudinea parintilor privind initierea fumatului la tanar nu este lipsita de consecinte.pentru a slabi Anturajul joaca un rol determinant in comportamentele tinerilor cu privire la consumul de tutun. Cu toate acestea. In general. Tabagismul parintilor are de asemenea o influenta determinanta. majoritatea tinerilor afirma ca parintii lor nu stiu ca ei fumeaza. pentru marea majoritate insa. pot incerca sa renunte. Cei care fumeaza. fumatul este doar un experiment. Persoanele importante in aceasta privinta sunt prietenii. 10 . In al doilea rand. Minimul pe care il pot face este sa nu fumeze in fata copilului. Cu cat numarul prietenilor care fumeaza este mai mare. multi dintre ei sunt obligati sa renunte atunci cand sunt departe de prietenii care le dadeau tigari sau cand nu dispun de suficienti bani pentru a-si cumpara singuri. Increderea lor poate proveni din faptul ca tinerii pot controla cu mai mare usurinta decat adultii numarul de tigari fumate.pentru a face fata stresului sau depresiei . Sfaturi pentru parinti Numerosi copii fumeaza cateva tigari pentru a experimenta. Doar o mica parte din adolescentii fumatori cred ca vor fuma toata viata. este indicat un dialog direct cu copiii in care sa li se explice toate riscurile la care se expun. o atitudine permisiva va incuraja fumatul.asemanarea cu adultii . 30% din tineri traiesc intr-un mediu in care cel putin o persoana fumeaza. Cel mai important lucru pe care il pot face parintii este sa devina un model pentru copii. sau locul in care fumeaza. De exemplu. Jumatate din acesti fumatori vor deveni dependenti de nicotina. Cu cat numarul persoanelor care fumeaza acasa este mai mare.

In plus. presiunile din partea anturajului si planurile lor de a renunta la fumat. De exemplu. la locul de munca. ci sunt eliberate in atmosfera si contamineaza aerul. Parintii pot aduce in discutie avantajele ce nu vor intarzia sa apara in urma renuntarii la fumat. Oamenii sunt expusi la fumul ambiant acasa. 9 din 10 prezinta un nivel detectabil de expunere in organism. Testul masoara nivelul de expunere in cursul ultimelor trei zile. in baruri. cotinina. oferindu-le tot sprijinul lor. Parintii se pot oferi sa ii ajute in aceasta incercare. Fumul de tigara ambiant este evaluat prin masurarea nicotinei sau a altor compusi din aer. in masina. Astfel. Nicotina. In Statele Unite. monoxidul de carbon si alti compusi au fost depistate la nefumatorii expusi la fumul de tigara ambiant. restaurante si alte locuri publice. printre care Agentia de Protectie a Mediului (EPA) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au clasificat fumul ambiant drept un cancerigen cunoscut (categorie rezervata agentilor pentru care exista suficiente date stiintifice care sa demonstreze ca determina aparitia cancerelor). certarea sau pedepsirea copiilor nu reprezinta o solutie. dar si pe cel de afectiuni respiratorii la copii. Dimpotriva. Expunerea la fumul de tigara poate fi pusa in evidenta prin masurarea nivelurilor de cotinina (un produs al metabolismului nicotinei) din sangele sau urina nefumatorului. Numeroase institutii internationale. Este de preferat tratarea lor ca niste persoane capabile de a lua o decizie responsabila. Desi doar 3 persoane din 10 recunosc ca au fost expusi la fumul de tigara. Umilirea. Fumatul pasiv Introducere Consecintele fumatului asupra sanatatii nu se limiteaza doar la fumatori. expunerea la fumul de tigara – fumatul pasiv – creste in mod dramatic riscul de cancer pulmonar si de boli ale inimii in randul nefumatorilor. Expunerea la fumul ambiant se numeste fumat involuntar sau pasiv.Acest dialog poate fi o buna ocazie pentru copii de a expune motivele pentru care fumeaza. Fumul de tigara ambiant este asocierea dintre curentul principal (fumul expirat de fumator) si cel secundar (fumul emanat de capatul aprins al tigarii). 11 . Doua treimi din fumul emanat dintr-o tigara aprinsa nu sunt inhalate de fumator. fumul de tigara ambiant contine de 2 ori mai multa nicotina si gudron si de 5 ori mai mult monoxid de carbon decat fumul inhalat de fumator. tinerii ar putea economisi niste bani sau ar obtine rezultate mai bune la activitatile sportive. fumatul pasiv este considerat a fi cauza a 46 000 de decese prin boli de inima in fiecare an. EPA a estimat ca expunerea la fumul de tigara cauzeaza cca 3000 de cancere pulmonare printre nefumatori si este responsabila pentru 300 000 cazuri de infectii ale tractului respirator inferior la copiii sub 18 luni in fiecare an.

.copil cu malformatii congenitale sau cu greutate mica la nastere . Efectele fumatului pasiv asupra fatului .retard de crestere intrauterina .cresterea riscurilor de moarte fetala in utero Efectele fumatului pasiv asupra copilului 12 . Fumul de tigara afecteaza atat fumatorii cat si nefumatorii. antrenand o crestere a tensiunii arteriale si a efortului muschiului cardiac Cateva mii de nefumatori decedeaza in fiecare an in urma bolilor provocate de fumatul pasiv.cresterea frecventei cardiace . aceste substante pot cauza boli precum astmul. tusea. Consecintele fumatului pasiv Fumul de tigara contine peste 4000 substante chimice cunoscute. .Fumatul pasiv provoaca boli cardiace la adulti. bronsita. sarcina extrauterina sau nastere prematura . pentru otite si astm la copii. chiar si 8 – 20 minute antreneaza urmatoarele reactii fizice: . Riscurile la care este expus fumatorul pasiv sunt mai mici decat cele ale fumatorului activ. wheezing (respiratie suieratoare).cresterea riscului de avort spontan. Expunerea la fumul de tigara.Fumatul pasiv determina aparitia cancerului la nefumatorii adulti . agravarea astmului si bolile cardiovasculare la varsta adulta. Efectele negative asupra sanatatii copiilor sunt pneumonia. este responsabil pentru sindromul mortii subite a sugarului. dintre care cel putin 50 sunt cancerigene.O categorie deosebit de afectata de fumul de tigara ambiant sunt copiii.diminuarea aportului de oxigen . datorita concentratiei sale ridicate in substante toxice. Studiile au demonstrat ca pana si nivelele scazute de fum pot fi daunatoare. dar si a faptului ca durata expunerii este mai mare decat in cazul poluarii atmosferice. Pe langa sporirea riscurilor de cancer. Singura metoda de a proteja cu adevarat nefumatorii de expunerea la fumul de tigara este renuntarea completa si definitiva la fumatul in spatiile inchise. Separarea fumatorilor de nefumatori. dar consecintele pentru sanatate nu pot fi neglijate. boli coronariene si emfizem pulmonar. Fumatul pasiv consta in inhalarea involuntara a fumului degajat de unul sau mai multi fumatori. . Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a ajuns la urmatoarele concluzii: .Fumul de tigara este cea mai periculoasa sursa de poluare a aerului din spatiile inchise. a varstei fragede de expunere.Fumatul pasiv este responsabil pentru numeroase boli si poate duce chiar la decesul nefumatorilor .constrictia vaselor sangvine.Nu exista un nivel lipsit de riscuri al expunerii la fumul de tigara ambiant.Nu exista un nivel lipsit de riscuri pentru expunerea la fumul de tigara ambiant. aerisirea incaperilor si ventilarea nu pot elimina complet expunerea la fumul de tigara.

cu 10% riscul unei boli cardiace. Doar spatiile rezervate nefumatorilor ofera protectie impotriva riscurilor pentru sanatate. Chiar si persoanele cu probleme legate de 13 . Fumatul pasiv este un factor de risc pentru cancerul de san.cresterea riscului de crize de astm si a infectiilor respiratorii precum pneumonia si bronsita . Renuntarea la fumat Pentru marea majoritate a fumatorilor.In plus. barbati sau femei. Manifestarile organizate la nivel international cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun (31 mai) incurajeaza tot mai multe persoane sa renunte la fumat.infarct miocardic – riscul creste cu 25% la o persoana care nu a fumat niciodata.accident vascular cerebral (AVC) – tabagismul pasiv deterioreaza peretii arteriali. Avantajele renuntarii la fumat sunt aceleasi pentru toate categoriile de fumatori. Persoanele care renunta la fumat isi reduc riscurile de a dezvolta boli cardiace. atat fumatorii cat si nefumatorii inhaleaza fumul de tigara.frecventa crescuta a rinofaringitelor si otitelor . In spatiile inchise in care se fumeaza. adica aproape jumatate din numarul copiilor din intreaga lume. tumori craniene sau leucemie. cancer. Totodata. tineri sau adulti. Agentia de Protectia a Mediului din Statele Unite (EPA) estimeaza ca riscul de a dezvolta un cancer ca urmare a fumatului pasiv este de 57 ori mai mare decat riscul reprezentat de toti ceilalti poluanti continuti in atmosfera. dar al carei partener este fumator . respira un aer poluat de fumul de tigara. probleme respiratorii sau infectii. dintre care cel putin 50 sunt cancerigene pentru om.. tiroida.diminuare usoara dar semnificativa a dezvoltarii pulmonare . Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca cca 700 milioane de copii. sunt aplicate programe de educare si sensibilizare a persoanelor la consecintele tabagismului activ sau pasiv. renuntarea la acest obicei este cea mai buna solutie pentru ameliorarea calitatii si duratei vietii. Nici ventilarea si nici filtrarea aerului nu sunt suficiente pentru a reduce expunerea la fumul de tigara la niveluri acceptabile in spatiile inchise. Articolul 8 al Conventiei Cadru al OMS pentru lupta antitabac sustine ca expunerea la fumul de tigara antreneaza boli si chiar decese.cancer pulmonar – riscul creste cu 25% in cazul expunerii zilnice la fumul de tigara . Se cere tarilor sa adopte si sa aplice o legislatie ce prevede protectia impotriva tabagismului pasiv. Efectele fumatului pasiv asupra adultului Expunerea la fumul de tigara creste cu 25% riscurile de cancer pulmonar. De asemenea. fiind expusi efectelor sale nocive.cresterea riscului de moarte subita a sugarului . sunt prevazute masuri legislative de protectie a persoanelor impotriva expunerii la fumul de tigara ambiant la locul de munca. copiii sunt de 2 ori mai inclinati spre fumat daca au parinti fumatori. dubland riscul de AVC Masuri impotriva fumatului pasiv Fumul de tigara contine peste 4000 substante chimice cunoscute. Numeroase tari au promulgat deja legi pentru protectia persoanelor impotriva fumului de tigara in spatiile publice. col uterin. . in transportul public si in alte spatii publice inchise. Conventia Cadru pentru Controlul Tutunului (CCCT) prevede si instaurarea unei interdictii mondiale a tuturor formelor de publicitate si de promovare a produselor din tutun.

. 6. . ajungand la normal. iar capacitatea lor de a curata plamanii si de a reduce riscul infectiilor este amplificata. ajungand sa fie egal cu cel al unui nefumator intre 5 si 15 ani de la renuntare. de vezica 14 . fara ajutorul medicamentelor pentru reducerea simptomelor de sevraj. Renuntarea la fumat poate reduce si riscurile de nastere cu fat mort si amelioreaza starea de sanatate a femeii. Femeile care renunta la fumat inainte de sarcina isi reduc riscurile de a avea un copil cu greutate mica la nastere. expunerea la fumatul pasiv – inhalarea involuntara a fumului de tigara – cauzeaza mii de decese prin cancer pulmonar si cardiopatii la nefumatorii fara alte probleme de sanatate. spre deosebire de fumatori. .Renuntarea la fumat prezinta beneficii majore si imediate asupra starii de sanatate a barbatilor si femeilor de orice varsta. Dar efectele nefaste ale fumatului nu se limiteaza la fumatori.33% la persoanele care apeleaza la ajutorul produselor farmaceutice. Se pare ca asocierea diferitelor produse este mai eficienta.Renuntarea la fumat scade riscurile de cancer pulmonar si alte forme de cancer. de infarct miocardic.Femeile care renunta la fumat inaintea sau in primele luni de sarcina reduc riscul de a avea un copil cu greutate mica la nastere. La 1 an de la renuntare: Riscul de boli coronariene este redus la jumatate fata de cel al unui fumator. Rata de succes Intre 5% si 16% din fumatori reusesc sa renunte la fumat timp de cel putin 6 luni. Totodata. etc) beneficiaza de pe urma acestei decizii. Dimpotriva. Cu cat intreruperea acestui obicei are loc mai devreme. 3. Avantajele renuntarii la fumat Niciodata nu este prea tarziu pentru a renunta la fumat. Riscul de cancer bucal. La 10 ani de la renuntare: Rata deceselor prin cancer pulmonar este redusa la jumatate comparativ cu cea a fumatorilor. antrenand impuritatile spre exterior) isi recapata functia normala.tabagism (boli cardiace. La 20 minute dupa renuntarea la fumat: Frecventa cardiaca si presiunea sangvina scad. cilii (structuri asemanatoare unor firisoare de par. Intre 1 si 9 luni dupa renuntare: Tusea si problemele respiratorii sunt reduse. . La cateva minute de la ultima tigara. Chiar si persoanele cu probleme legate de tabagism (boli cardiace. 5. 7.Speranta de viata a persoanelor care renunta la fumat este mai mare decat a persoanelor care continua sa fumeze. ei reduc cu 50% riscul de moarte prematura. La 5 ani de la renuntare: Riscul de accident vascular cerebral (AVC) este redus. La 12 ore dupa renuntare: Nivelul de monoxid de carbon este redus. AVC si boli pulmonare cronice. cu atat riscurile de cancer si de alte boli sunt mai scazute. De exemplu. 2. ce se misca de jos in sus. faringian. organismul incepe sa se refaca: 1. etc) obtin beneficii ca urmare a acestei decizii. Rata de succes creste la 25% . 4. esofagian. In concluzie: . Intre 2 saptamani si 3 luni dupa renuntare: Circulatia este ameliorata iar functia pulmonara este imbunatatita. persoanele care renunta la fumat dupa un infarct miocardic reduc cu 50% riscurile de a suferi un nou episod.Beneficiile pentru sanatate oferite de renuntarea la fumat sunt mult mai importante decat efectele psihologice determinate de aceasta decizie.

La 15 ani de la renuntare: Riscul de boli coronariene este egal cu cel al nefumatorilor.ridarea prematura a pielii . urcatul scarilor sau alergatul) Luarea in greutate dupa renuntarea la fumat Desi numerosi fumatori iau in greutate dupa ce renunta la fumat.patarea dintilor .ingalbenirea unghiilor Unele avantaje sunt imediat vizibile.activititatile fizice nu mai par atat de dificile (de exemplu.mancarea are un gust mai bun . 8. Unele surse arata ca 15 . Efectele imediate ale renuntarii la fumat Renuntarea la fumat blocheaza efectele daunatoare ale tutunului asupra aspectului fizic: . de obicei aceasta nu depaseste 5 kg. Femeile au tendinta de a se ingrasa putin mai mult decat barbatii. in timp ce alte efecte pozitive apar treptat in timp si pot ameliora calitatea vietii: .simtul olfactiv revine normal .afectiuni ale gingiilor .urinara. col uterin sau de pancreas scade. chiar in absenta unei incercari de a tine regim sau de a face exercitii.

substituentii de nicotina sunt mult mai putin periculosi pentru organism. Pentru a verifica. Mersul pe jos este o metoda ideala de a fi ramane activ si de a contracara dependenta de nicotina deoarece: . TSN este destinata controlarii reactiilor determinate de sevrajul nicotinic in cazurile de dependenta fizica. Consumul de fructe si legume este benefic. O metoda buna de abordare a acestei probleme este renuntarea cu succes la fumat si apoi luarea unor masuri pentru slabire. cu rolul de a invinge dependenta psihocomportamentala. odihna si activitatea fizica frecventa. spray-uri nazale. Pentru a evita supradozarea nicotinica. la fel si consumul de apa. de 5 ori pe saptamana. se poate compara nivelul de cotinina urinara in timpul tratamentului si inainte de acesta. Desi contin toxina care se gaseste la baza tabagismului.scade dorinta de a fuma. ce nu contine alte substante periculoase prezente in fumul de tigara. Cel mai indicat moment pentru initierea acestei terapii este la inceputul perioadei de sevraj tabagic. fumatul trebuie oprit odata cu inceperea terapiei de substitutie nicotinica. cel putin pe termen scurt. ceea ce permite atenuarea considerabila a simptomelor de sevraj. Potrivit unui cercetator. TSN trebuie asociata cu programe de consiliere antitabac.reduce stresul . teama de ingrasare ii determina pe fumatori se continue sa fumeze.fostii fumatori se ingrasa chiar daca nu mananca mai mult.arde caloriile si tonifica muschii . deoarece nu contin substantele cancerigene generate prin combustie si prezinta putine riscuri de dependenta. Dar luarea in greutate este in general neglijabila. iar beneficiile renuntarii la fumat sunt mult mai importante. inhalatori sau tablete sublinguale. pentru a fi eficient. gradul de substitutie (cantitatea de nicotina furnizata de substituentii nicotinici) trebuie sa fie de cel putin 60% din cantitatea de nicotina consumata inaintea sevrajului tabagic. chiar si la fumatorii cu o puternica dependenta de nicotina. Persoanele cu anumite afectiuni cat si gravidele vor utiliza substituentii nicotinici doar sub supraveghere medicala. Expertii afirma ca. In unele cazuri. Pentru rezultate optime. rata de succes a sevrajului tabagic este mult mai mare atunci cand gradul de compensare este apropiat de 100%. gume de mestecat. TSN este disponibila in cinci forme farmaceutice: plasture cu nicotina. Acesti produsi au rolul de a elibera o anumita cantitate de nicotina in organism. deoarece ocupa in mod placut timpul Sunt recomandate 30 minute de activitate fizica pe zi. 16 . Metode de a renunta la fumat Introducere Terapia de substitutie nicotinica (TSN) se refera la administrarea de medicamente pentru a reduce sau suprima simptomele de sevraj prin furnizarea unor doze controlate de nicotina.

Plasturele cu nicotina Plasturele furnizeaza o doza masurabila de nicotina prin piele. tremuraturi. 17 . produsele farmaceutice comporta anumite riscuri. in timp ce aspectul masurabil permite adaptarea dozei in functie de nevoile specifice ale fostului fumator.Desi terapia de substitutie nicotinica poate fi utilizata timp de cateva luni. pe o perioada de 16 sau 24 ore. plasturele ofera avantajul de a oferi un aport de nicotina regulat si masurabil. Intrucat elibereaza nicotina in mod progresiv. palpitatii. etc. putand antrena dureri de cap. Aportul regulat este util pentru a normaliza secretia de dopamina. Durata maxima de utilizare este de 8 saptamani.

tahicardie (accelerare a batailor inimii) . . .ameteala . sau la fiecare 30 minute pot 18 . Se gaseste in doua variante de doze: de 2 mg pentru cei cu dependenta moderata sau 4 mg pentru fumatorii cu dependenta puternica. modul de aplicare si de caracteristicile individuale (predispozitia spre reactii cutanate la aplicarea plasturelui). Persoanele care fumeaza peste un pachet de tigari pe zi. durata utilizarii.reducerea cantitatii de nicotina prin utilizarea unui plasture cu o doza mai mica . deci nu controleaza simptomele de sevraj din timpul diminetii. In caz contrar. Guma de mestecat Cu ajutorul gumei de mestecat cu nicotina. persoanele care utilizeaza un plasture de 24 ore pot incerca un plasture de 16 ore. Acest tip de plasture nu furnizeaza nicotina in timpul noptii.intreruperea utilizarii de plasturi cu nicotina si adoptarea unei alte forme de tratament.dureri musculare Conduita in cazul efectelor adverse: .Dozele sunt calculate fie pentru 16 ore. In functie de greutatea corporala. Efectele adverse ale plasturelui cu nicotina se refera la: . Durata utilizarii nu trebuie sa depaseasca 8 saptamani. Trebuie plasat sub nivelul gatului si deasupra abdomenului (de exemplu.Plasturele de 16 ore este eficient la fumatorii cu dependenta usoara spre medie. fie pentru 24 ore: . trebuie evitate alimentele si bauturile acide: cafea. Plasturele trebuie aplicat dimineata pe o portiune uscata de piele. trecand apoi la un plasture mai slab (5-14 mg) alte 4 saptamani. Efectele secundare ale plasturelui cu nicotina depind de: doza de nicotina. Nu necesita prescriptie medicala. precum iritarea cutanata si tulburari ale somnului. Ingestia de alimente poate afecta modul de absorbtie a nicotinei.iritarea pielii – eritem si prurit . etc. fostul fumator poate decide momentul ingerarii de nicotina. majoritatea fumatorilor pot incepe cu un plasture cu o doza mare de nicotina (15-22 mg) zilnic timp de 4 saptamani. fara pilozitate excesiva.Plasturele de 24 ore furnizeaza o doza constanta de nicotina si este eficient in controlarea simptomelor de sevraj de dimineata. Dar exista riscuri de efecte adverse. sucuri. Guma cu nicotina este un substituent cu actiune rapida ce patrunde in organism prin mucoasa bucala. Riscul de efecte adverse este mai scazut.greturi si varsaturi .cefalee (dureri de cap) . ceea ce permite o reactie imediata in starile de lipsa de nicotina. pe brat). Cu cel putin 15 minute inainte si timpul utilizarii gumei.tulburari ale somnului .tulburarile somnului pot fi temporare si dispar in 3 sau 4 zile.

tuse Spray-urile nazale nu sunt indicate persoanelor cu astm. De aceea.greturi si varsaturi . polipi nazali sau probleme ale sinusurilor. Utilizarea gumei cu nicotina nu trebuie sa depaseasca 6 luni. Efectele secundare posibile: .stranut . iar durata maxima de utilizare nu trebuie sa depaseasca 6 luni. Efectele asupra sanatatii cauzate de utilizarea prelungita a gumelor cu nicotina nu sunt inca cunoscute.iritarea gatului . patrunde in sistemul venos. ea ajunge la creier mai repede decat prin utilizarea spray-ului nazal. Totusi. Spray-ul nazal Nicotina traverseaza membranele nazale. Spray-ul nazal reduce imediat simptomele de sevraj tabagic. 19 . Prin intermediul tigarilor. intrucat contine nicotina. studiile arata ca intre 15 % si 20% din fostii fumatori continua sa consume gume cu nicotina timp de un an sau chiar mai mult. consumul gumelor este considerat a fi mai putin periculos decat intoarcerea la fumat. Cantitatea maxima este de 20 gume pe zi si trebuie scazuta progresiv timp de 1 – 3 luni. Efectele adverse dureaza in general intre 1 si 2 saptamani si includ urmatoarele: . Totusi. Un avantaj al gumei de mestecat este posibilitatea de a controla dozele de nicotina. Desi durata maxima de utilizare recomandata este de 6 luni. Datele recente arata ca dozele programate sunt mai eficiente.tahicardie Dependenta pe termen lung este un posibil risc al gumelor cu nicotina.iritarea gatului . circula la inima. Avantajul principal al acestui produs este modul sau simplu de utilizare. alergii.incepe cu doza de 4 mg. modul de absorbtie a nicotinei din spray-ul nazal este mai apropiat de cel al nicotinei din tigara.secretii nazale . spray-ul nazal este prescris pentru o perioada de 3 luni. De fapt. Guma poate fi mestecata "la nevoie" sau in functie de un program fix (la 1. plasturelui cu nicotina sau a gumei de mestecat.iritarea mucoasei nazale .lacrimarea ochilor .2 ore). apoi la creier. acest produs poate crea dependenta.gust neplacut .

tuse .renuntarea la fumat odata cu inceperea utilizarii acestor tablete . Acest produs este deosebit de util pentru persoanele cu dependenta comportamentala.flatulenta (gaze intestinale) Alegerea unui substituent nicotinic Alegerea unui tip de terapie de substitutie nicotinica se face in functie de gradul de dependenta. se recomanda: . se refera la: . ceea ce inseamna un maxim zilnic de 20 tablete .incetarea utilizarii tabletelor dupa 12 saptamani Tabletele cu nicotina nu sunt indicate persoanelor care continua sa fumeze sau sa consume alte produse ce contin nicotina (plasture sau guma cu nicotina). Doza recomandata este intre 6 si 16 cartuse pe zi. In mod asemanator gumelor cu nicotina. o tableta la fiecare 4 -8 ore in ultimele trei saptamani.cefalee (dureri de cap) .pirozis (arsuri retrosternale) . .iritarea gatului Tabletele sublinguale Tabletele cu nicotina constituie cei mai recenti substituenti nicotinici de pe piata. Inainte de luarea deciziei.evitarea alimentelor si bauturilor cu 15 minute inaine de luarea tabletei (unele bauturi pot reduce eficacitatea lor) .Guma. apoi o tableta la fiecare 2 . modul de utilizare a inhalatorilor cu nicotina este cel mai apropiat de fumat. Conform recomandarilor lansate de producatorul acestor tablete.greturi .dizolvarea sublinguala a tabletei timp de 30 minute . care nu reusesc sa renunte la gestul de a duce mana la gura. In plus. lucru apreciat de unii fumatori. utilizarea lor trebuie sa faca parte dintr-un program de 12 saptamani.tuse . Doza recomandata este de o tableta la fiecare 1 -2 ore timp de 6 saptamani. care furnizeaza cea mai mare parte a dozei spre plamani. de stilul de viata si de preferintele personale ale fumatorului. Persoana in sevraj tabagic aspira nicotina dintr-un tub de forma unei tigari. Efectele secundare posibile ale utilizarii tabletelor cu nicotina sunt: . Inhalatorul este format dintr-un tab de plastic ce contine un cartus cu nicotina in interior. 20 .4 ore in urmatoarele trei saptamani si in sfarsit. Efectele adverse.Spray-ul nazal cu nicotina are o actiune foarte rapida. frecvente in special la prima utilizare. tabletele si inhalatorul cu nicotina sunt substituenti orali ce permit o buna controlare a dozei de nicotina si contribuie la reducerea simptomelor de sevraj. inhalatorul de nicotina furnizeaza vaporii de nicotina spre cavitatea bucala. tabletele se gasesc in doua doze: de 2 mg sau 4 mg. iata cateva date comparative: . Spre deosebire de alte tipuri de inhalatori. timp de cel mult 6 luni.maxim 5 tablete in 6 ore.Inhalatorul cu nicotina Inhalatorul cu nicotina este conceput ca o tigara si actioneaza pe aceleasi cai.tulburari ale somnului . Dezavantajul este faptul ca inhalatorul trebuie utilizat frecvent pentru a procura o doza suficienta de nicotina. In ceea ce priveste comportamentul.

spray nazal. accceptare din partea celorlalti.Plasturele cu nicotina este usor de utilizat si trebuie aplicat o singura data pe zi. Asocierea dintre plasturele cu nicotina si alti substituenti nicotinici Utilizarea unui plasture cu nicotina in asociere cu alte produse cu actiune rapida (gume.Unele persoane nu pot utiliza plasturi. moarte prematura si probleme sexuale. .Atat inhalatorul cat si spray-ul nazal necesita prescriptie medicala.. Conform OMS. atractivitate. tablete. femeie si copil de pe planeta. 21 . inhalator) este o alta metoda a terapiei de substitutie nicotinica. inhalatori sau spray-uri nazale datorita unor alergii sau altor afectiuni. Principiul de actiune este simplu: furnizarea unei doze constante de nicotina de catre plasture si utilizarea unui produs cu actiune rapida in situatiile dificile in care persoana simte nevoia sa fumeze. putere. Asocierea dintre diferitele produse ale terapiei de substitutie nicotinica nu este aprobata de FDA. Fumatul si renuntarea la fumat Fumatul a fost prezentat de catre producatorii de tutun drept un obicei care poate aduce numeroase avantaje: succes. fumatul duce la boala. . Se recomanda consultarea unui medic inainte de utilizarea in combinatie a acestor produse. In realitate insa. Companiile de tutun produc cateva miliarde de miliarde de tigari pe an – ceea ce inseamna aproape 1000 tigari pentru fiecare barbat. prin ducerea mainii la gura si inhalarea vaporilor. consumul de tutun a atins proportiile unei epidemii globale.Inhalatorul cu nicotina permite imitarea gesturilor efectuate in timpul fumatului. . incredere.

accidentele rutiere. Aproape un miliard de barbati din intreaga lume fumeaza – cca 35% din barbati in tarile dezvoltate si 50% din barbati in tarile in curs de dezvoltare. fie ramane constant. aceasta tendinta este foarte putin marcata de-a lungul ultimelor decenii. Jumatate din acestea mor prematur. Consumul de tutun face mai multe victime decat SIDA. Aproximativ 22% din femei in tarile dezvoltate si 9% din femei in tarile in curs de dezvoltare sunt fumatoare. Canada. iar intre timp milioane de decese se produc anual din cauza bolilor asociate cu tabagismul. Marea Britanie si Statele Unite. Cat despre femei. se inregistreaza o scadere a numarului de fumatoare. Totusi. 22 .Tigarile ucid 50 % din persoanele care fumeaza toata viata. Nici un alt produs nu este mai periculos sau duce la decesul mai multor persoane. cca 250 milioane de femei din intreaga lume fumeaza zilnic. crimele si tentativele de suicid la un loc. In tari precum Australia. drogurile. Tendinta este de usoara scadere a numarului de fumatori din intreaga lume. In Europa. numarul fumatoarelor fie creste. Dar aceasta tendinta nu se regaseste in toate tarile dezvoltate. intre 35 si 69 ani.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful