Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC

)
STRATEGIA GLOBALA PENTRU DIAGNOSTIC, TRATAMENT SI PREVENTIE (GOLD - Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease)

1. 2. 3. 4. 5.

Puncte cheie Definitii - Ce este BPOC? Factori de risc pentur BPOC Diagnosticul BPOC Componente ale tratamentului BPOC: Un program de management al BPOC o Componenta 1: Evaluarea si monitorizarea bolii o Componenta 1: Reducerea factorilor de risc o Componenta 1: Tratamentul BPOC stabil o Componenta 1: Tratamentul exacerbarilor

1. Puncte cheie  Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este o boala caracterizata prin limitarea fluxului
de aer care nu este complet reversibila. Limitarea fluxului de aer este de obicei progresiva si asociata cu un raspuns anormal inflamator al plamanilor la particule nocive sau gaze.  Cel mai important factor de risc pentru BPOC este fumatul de tigarete. Pipa, trabucul si alte tipuri de fumat populare in alte tari sunt de asemenea factori de risc pentru BPOC. In orice situatie posibila indivizii care fumeaza trebuie sfatuiti sa opreasca fumatul.  Un diagnostic de BPOC trebuie luat in considerare la orice individ cu simptome si istoric de expunere la factroi de risc. Diagnosticul trebuie confirmat prin spirometrie.  Un program de tratament al BPOC include 4 componente: evaluare si monitorizare boala, reducere factori de risc, tratamentul BPOC stabil si tratamentul exacerbarilor.  Tratamentul farmacologic poate imbunatati si ameliora simptomele, reduce frecventa si severitatea exacerbarilor, ameliora statusul de sanataet si creste toleranta la efort.  Educatia pacientului poate ajuta la crestera capacitatii de a intelege boala.  BPOC este adesea asociat cu exacerbarea simptomelor.

2. Definitie: Ce este BPOC?
Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este o boala caracterizata prin limitarea fluxului de aer care nu este complet reversibila. Limitarea fluxului de aer este de obicei progresiva si asociata cu un raspuns anormal inflamator al plamanilor la particule nocive sau gaze. Aceasta definitie nu foloseste termenii de bronsita cronica si emfizem si exclude astmul( obstructie reversibila). Simptomele de BPOC includ: • • • Tuse Dispnee de efor Productie de sputa

Episoade de exacerbare ale acestor simptome apar adesea.

3. Factorii de risc

In orice situatie posibila indivizii care fumeaza trebuie sfatuiti sa opreasca fumatul. Spirometria masoara: • • • Capacitatea vitala fortata (FVC) Volumul expirator maxim pe secunda (VEMS sau FEV1) FEV1/FVC Rezultatele sunt exprimate in procente din valoarea prezisa. Pipa. in spatii insuficient ventilate Poluarea aerului de exterior .ul. fumuri . rareori doar nocturna  Productie cronica de sputa: orice pattern poate indica BPOC  Bronsita acuta:  Dispneea daca este  Istoric de expunere la factori de risc: episoade repetate progresiva.adauga un plus de incarcatura de particule inhalatem.Fumatul de tigarete: este cel mai important factor de risc pentru BPOC. diagnosticul de BPOC trebuie pus folosind toate mijloacele: simptome si semne clinice. 4. trabucul si alte tipuri de fumat populare in alte tari sunt de asemenea factori de risc pentru BPOC. PEF. inclusiv preparatele locale populare noxe de mediu: prafuri si chimice fumul rezultat din gatit si incalzit Diagonsticul trebuie confirmat prin spirometrie* *unde spirometria nu este disponibila. dar rebuie facut orice efort pentru a oferi acces la spirometria standardizata. persistenta. Clasificarea in functie de severitate a BPOC . Diagnosticul BPOC Figura 1: Indicatori cheie pentru diagnosticul de BPOC  Tuse cronica: prezenta intermitenta sau in fiecare zi adesea prezenta toata ziua. rol incomplet inteles Expunerea pasiva la fumul de tigara contribuie la BPOC Infectiile respiratorii in prima copilarie sunt asociate cu reducerea functiei pulmonare si si cresterea simptomelor respiratorii la maturitate.cand expunerile sunt suficient de intense sau prelungite Poluarea aerului de interior provenit de la conbustibilul folosit pentru gatit sau incalzit. se agraveaza in timpul efortului si al infectiilor respiratorii fumatul de tigarete. Alte cauze documentate: • • • Noxe din mediu: prafuri si vapori iritanti.

dar nu intotdeauna. rinite si/ sau exeme prezente Istoric familial de astm Limitare reversibila a fluxului de aer Subcrepitante bazale Rx torace: cord marit global. cresterea dispneei si exacerbari repetate cu impact asupra calitatii vietii pacientului. functie pulmonara normala inca Limitarea usoara a fluxului de aer si de obicei. ingrosare pereti bronsici Astmul bronsic Insuficienta cardiaca congestiva Bronsiectaziile . frecvent in copilarie Simptome cu variatii zilnice Simptome nocturne/ dimineata devreme Alergii. nu obstructie Volume mari de sputa purulenta Frecvent asociate cu infectii bacteriene Raluri ronflante Rx torace: dilatatii bronsice. edem pulmonar Functional: restrictie. tuse si productie de sputa cronice FEV1/FVC < 70% FEV1 ≥ 80% din prezis Accentuarea limitarii fluxului de aer si de obicei progresia simptomelor cu dispnee de efort 50% ≤ FEV1 < 80% din prezis Accentuare progresiva a limitarii fluxului de aer.Stadiul O: La risc Stadiul I: BPOC usor Tuse cronica si productie de sputa. (FEV1 < 50% din prezis) 30% ≤ FEV1 < 50% din prezis Limitare severa a fluxului de aer FEV1 < 30% din prezis sau FEV 1 < 50% din prezis plus insuficienta respiratorie cronica Exacerbarile pot fi amenintatoare de viata Stadiul II: BPOC moderat Stadiul III: BPOC sever Stadiul IV: BPOC foarte sever Diagnostic diferential Diagnostic BPOC Caracteristici sugestive Debut la maturitate Simptome lent progresive Istoric indelungat de fumat Dispnee de efort Limitare ireversibila a fluxului de aer Debut precoce.

inclusiv intensitate si durata Antecedente patologice personale: astm.Tuberculoza Debut la orice varsta Rx. Evaluare si monitorizare boala.IV: . alergii. Componentele tratamentului: Programul de tratament in BPOC Obiectivele tratamenului includ: • • • • • • • • Prevenirea progresiei bolii Reducerea simptomelor Ameliorereea tolerantei la efort Ameliorarea statusului de sanatate Prevenirea aparitiei complicatiilor Prevenirea si tratamentul exacerbarilor Prevenirea sau limitarea efectelor adverse ale tratamentului Oprirea fumatului Componentele Programului de tratament includ: 1. polipoza nazala. 2. 3. Componenta 1: Evaluarea si Monitorizarea bolii Anamneza trebuie sa evalueze: • • • • • • • • • • Expunerea la factori de risc. infectii respiratorii Istoric familial de BPOC sau alte boli respiratorii cronice Pattern al aparitiei simptomelor Istoricul exacerbarilor si al spitalizarilor pentru boala respiratorie Prezenta comorbiditatilor care pot contribui la limitarea activitatii Corectitudinea tratamentelor medicale curente Impactul bolii asupra vietii pacientului. Torace: infiltrate pulmonare sau leziuni nodulare Confirmare bacteriologica Prevalenta locala inalta a tuberculozei 5. in special oprirea fumatului Spirometria Alte teste folosite pentru evaluarea pacientilor cu stadiul II. Reducere factori de risc Tratamentul BPOC stabil Tratamentul exacerbarilor 4. stari de depresie sau anxietate. incluzand limitarea activitatii. sinuzite. impactul economic Suportul social si familial disponibil pentru pacient Posibilitatile de reducere a factorilor de risc.

ASSIST: Ajuta pacientul cu un plan de sevraj. prin telefon sau vizite. cu preferintele pacientului si in functie de disponobilitatea locala a medicamentelor. ofera suport social intratratament. Componenta 2: Reducerea factorilor de risc OPRIREA FUMATULUI este este cea mai eficienta si cost-eficienta metoda care reduce riscul de a dezvolta BPOC si care incetineste progresia bolii. in functie de severitatea bolii lor. torace: rareori diagnostica in BPOC. este de asemenea importanta. Insuficienta respiratorie este indicata de PaO2<8. recomanda folosirea unei terapii suportive 5. obtinuta prin supravegherea si detectarea precoce. cel mai bine obtinuta prin eliminarea sau reducerea expunerii la variate substante de la locul de munca.• • • • Teste de bronhodilatatie: pentru excluderea diagnosticului de astm si pentru ghidarea deciziilor terapeutice initiale. tuberculoza.7kPa(50 mmHg). puternica si personalizata. la orice vizita 2. Semnele clinice ale insuficientei cardiace includ edeme gambiere si cresterea presiunii venoase jugulare. limitarea la flux. . Preventia secundara.0kPa(60 mmHg). ARRANGE: Planifica vizitele de monitorizare(follow-up). Sfatuieste pacientii sa monitorizeze anunturile publice despre calitatea aerului si. consistente si repetate antifumat Expunerile ocupationale: Atentioneaza asupra preventiei primare. cu sau fara PaCO2>6. sa evite exercitiile viguroase in aer liber sau sa stea in casa in timpul episoadelor poluante. adaptat severitatii Alegerea medicatiei in acord cu preferintele nationale si culturale. la aer atmosferic la nivelul marii. Prevenirea fumatului: Incurajeaza politicile comprehensive de control al fumatului si programele cu mesaje clare. insuficienta respiratorie. ASK: Identifica sistematic toti fumatorii. Rx. Screening pentru deficitul de alfa 1 antitripsina: se efectueaza la pacientii < 45 ani care dezvolta BPOC sau la pacientii cu istoric familial puternic de BPOC. Semnul clinic major al insuficientei respiratorii este cianoza. complicatiile. Strategia de consiliere pentru combaterea fumatului (5A): 1. Poluarea interioara si exterioara: Implementeaza masuri de reducere si evitare a poluarii interioarede la combustibilii folositi pentru gatit si incalzire in spatii insuficient ventilate. si statusul general de sanatate Implementarea unui plan de tratament in trepte. comorbiditati. utila pentru excluderea altor diagnostice alternative. ASSESS: Determina dorinta de a incerca un sevraj. ex. 4. ofera consiliere practica. 3. ADVISE: Sfatuieste toti fumatorii sa opreasca fumatul intr-o maniera clara. frecventa si severitatea exacerbarilor. Gazometrie: se efectueaza la pacientii cu FEV1 < 40% din prezis sau semne clinice sugestive de insuficienta respiratorie sau insuficienta cardiaca dreapta. Componenta 3: Tratamentul BPOC stabil Principii: • • • Determinarea severitatii bolii pe baze individuale: simptome.

dar mai scump. combinatiile de droguri cu mecanisme diferite de actiune si durata de actiune pot creste gradul de bronhodilatatie cu efecte adverse mai putine. Relatia doza-raspuns si siguranta pe termen lungnu sunt cunoscute. alegerea intre beta2-agonisti. administrate "la nevoie" pentru a diminua simptomele intermitente sau accentuate si administrate regulat pentru prevenirea si reducerea simptomelor persistente. oxigenoterapia de lunga durata si interventiile chirurgicale. dar datorita potentialei toxicitati sunt preferati beta2-agonistii inhalatori cand sunt disponibili. Mucolitice (Mucokinetice. terapia regulata cu bronhodilatatori nebulizati pentru un pacient stabil nu este potrivita decat daca este demonstrata eficacitatea mai buna ca in administrare MDI (meter dose inhaler). dar beneficiile general sunt foarte mici. care sa prezerve functia organelor vitale prin asigurarea unui aport corespunzator de oxigen. asupra policitemiei (Ht>55%).Educatia pacientului . anticolinergice. ca si o cale eficienta in a ajutaun plan de sevraj de fumat. • • • • • • Scopul OLD este de a creste nivelul PaO2 in repaus la min 8 kPa (60mmHg). Glucocorticoizi: tratament regulat cu corticosteroizi inhalatori doar la pacientii cu FEV1<50% di prezis si exacerbari repetate (de ex. teofilina este efcace in BPOC. consiliere nutritionala. daca: . Tratamentul prelungit cu corticosteroizi inhalatori poate diminua simptomele la acest grup atent selectat de pacienti dar nu modifica declinul pe termen lung al FEV1. tratamentul regulat cu beta2-agonsti de lunga durata este mai eficient si cinvenabil decat tratamentul cu beta2-agonisti de scurta durata. Incepe OLD pentru pacientii cu Stadiul IV de BPOC. de a facilita cunosterea de catre pacient a bolii si implicit cresterea compliantei la tratament. Antibiotice: Nerecomandate cu exceptia tratamentului exacerbarilor infectioase si altor infectii bacteriene. o o Reabilitarea: programele includ: antrenament fizic. Oxigenoterapia de lunga durata (OLD) (>15 ore/zi): administrata la pacientii cu IRC. Mucoreglatoare): Pacientii cu spute foarte vascoase pot beneficia de mucolitice. Nu este recomandat tratamentul pe termen lung cu glucocorticoizi orali. educatie. Folosirea nu este recomandata Antitusive: Folosirea regulata este contraindicata in BPOC stabil Stimulante respiratorii: Nerecomandata folosirea regulata. creste durata de supravietuire si are un impact benefic asupra hipertensiunii pulmonare (HTP). capacitatii de efort.este un mijloc important de a imbunatati indemanarea pacientului in administratrea tratamentului. TRATAMENT NEFARMACOLOGIC: include reabilitarea. Nu exista o evidenta pentru recomandarea vaccinarii antipneumococice pe scara larga. imbunatati calitatea vietii si cresterea participarii in activitatile de zi cu zi. metilxantine si terapie asociata depinde de disponibilitatea medicatiei si raspunsul individual exprimat prin gradul de reducere a simptomelor si aparitia reactiilor adverse. Vaccinuri: Antigripal. Scop: de a reduce simptomele. mecanicii pulmonare si statusului mental. TRATAMENTUL FARMACOLOGIC include urmatoarele clase de medicamente: • Bronhodilatatoare: medicatia centrala pe simptome.1 data sau de 2 ori/an: toamna si iarna. si/sau sa obtina o SaO2 min 90%. 3 in ultimii 3 ani).

5 6-8 7-9 4. edemelor periferice sugestive de insuficienta cardiaca congestiva.024% 2. sau SaO2 = 88%.200(MDI&DPI) 400.o o PaO2 = 7.25 4-6 4-6 4-6 Inhaler (μg) Solutie pentru nebulizator (mg/ml) Oral Injectabil (mg) Durata de actiune (ore) . 0.5-12(MDI&DPI) 25-50(MDI&DPI) 12+ 12+ 100-200(MDI) 100.75/4.500(DPI) 1 5 0. sau: 7. >24 Variabil. Nu exista o evidenta convingatoare ca suportul mecanic ventilator are un rol in tratamentul de rutina al BPOC stabil. 0.3 kPa (55mmHg) = PaO2 = 8.3 kPa (55mmHg).5 0. cu sau fara hipercapnie.0 kPa (60mmHg) sau SaO2 = 89%.5 1. sau policitemie. Medicamente folosite frecvent pentru BPOC Medicament Beta2-agonisti cu scurta actiune Fenoterol Salbutamol(albuterol) Terbutalina Cu lunga actiune Formoterol Salmeterol Anticolinergice Cu scurta actiune Ipratropium bromide Oxitropium bromide Cu lunga actiune Tiotropium Combinatii de beta2-agonisti cu scurta actiune+anticolinergice inhalator Fenoterol/ipratropium Salbutamol/ipratropium Metilxantine Aminofilina Teofilina(SR) 200-600mg (pastile) 100-600mg (pastile) 240mg Variabil.5 0.05%(Sirop) 5mg(dj) Sirop0. daca este evidenta HTP.25-0. 5(dj) 0.2.40 (MDI) 100 (MDI) 0.1. >24 200/80 (MDI) 75/15 (MDI) 1.25/0.5 6-8 6-8 18 (DPI) 24+ 24.5. • • Tratamente chirurgicale: Bulectomia sau transplantul pulmonar poate fi considerat in cazuri selectate atent la pacientii cu stadiul IV: BPOC foarte sever. Nu exista o evidenta suficienta care sa sustina folosirea pe scara larga a chirurgiei reductionale.

400 (MDI&DPI) 100.400 (DPI) 50-500 (MDI&DPI) 100 (MDI) 40 40 0.20.250 (MDI) Glucocorticoizi sistemici Prednison 10-2000mg Metilprednisolon 4.125.500 (DPI) 25/50.16mg dj) 5-60mg (dj) 100. 0.4 0.25. Considera tratamentul chirurgical Componenta 4: Tratamentul exacerbarilor .250. DPI= dry powder inhaler Tratamentul recomandat pentru fiecare treapta de severitate BPOC Clasificare caracteristici 0: La risc Simptome cronice Expunere la factori de risc Spirometrie normala I: Usor FEV1/FVC<70% FEV1≥ 80% Cu sau fara simptome II: Moderat FEV1/FVC<70% 50%≤ FEV1<80% Cu sau fara simptome III: Sever FEV1/FVC<70% 30%≤ FEV1<50% Cu sau fara simptome IV: Foarte sever FEV1/FVC<70% FEV1<30% sau FEV1<50% din preziz+ IRC Evitarea factorilor de risc. 0.160 (DPI) Formoterol/budesonide (9/320)(DPI) 50/100.Glucocorticoizi inhalatori Beclometazona Budesonide Fluticazona Triamcinolon Combinatie de beta2-agonisti cu lunga actiune+glucocorticoizi inhalator 4.200.2-0. vaccinare antigripala Adauga bronhodilatatoare cu scurta actiune la nevoie Adauga tratament regulat cu unul sau mai multe bronhodilatatoare cu lunga actiune.5/80. Adauga glucocorticoizi inhalatori daca sunt exacerbari repetate Adauga oxigenoterapie de lunga durata daca e IRC. Adauga reabilitarea.8.250.5 Salmeterol/fluticazona MDI= metered dose inhaler.

PaCO2>9. aritmiilor si episoadelor ischemice. Teste biochimice pentru a detecta tulburarile electrolitice. si pH<7.7kPa (50mmHg) la aer atmosferic.30 sugereaza un episod amenintator de viata care necesita monitorizare atenta si tratament critic.Multe exacerbari sunt determinate de infectii ale tractului respirator sau de cresterea poluarii aerului. Alte teste de laborator: • • Cultura si antibiograma din sputa pentru identificarea infectiei daca nu este raspuns la tratamentul antibiotic initial.goldcopd. Rx torace: identifica complicatii ca pneumonia si alte diagnostice alternative care pot mimi simptomele unei exacerbari.3kPa (70mmHg). dar cauza nu poate fi determinata in aproape 1/3 din cazuri.com/ . Cum se evalueaza severitatea exacerbarilor? Teste functionale pulmonare (pot fi dificile pentru pacientii bolnavi): • PEF<100 L/min sau FEV1<1L indica o exacerbare severa.0kPa (60mmHg) si/sau SaO2<90% cu sau fara PaCO2>6. Gazometria arteriala (in spital): • • PaO2<8. EKG: ajuta la diagnosticul hipertrofiei ventriculare drepte.indica insuficienta respiratorie. diabetul zaharat si nutritia deficitara. PaO2<6. GASITI MAI MULTE INFORMATII DESPRE GOLD SI BPOC LA: http://www.7kPa.BPOC este adesea asociat cu exacerbari simptomelor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful