Tujuh ‘aqobah (Kitab Al Qatrul Ghaisiyah oleh Sheikh Ahmad Al Banjari dan Minhajul Abidin oleh AlGhazali

)
Posted on November 12, 2008 by salafytobat | Edit Penggulungan The Seven Battle Assalamu a’laikum wrb Alhamdulillah wa syukrulillah. Assolatuwassolamu a’la Rasulillah. Bersyukur kita ke hadrat Allah SWT. Mudah-mudahan dengan mengucap syukur ke hadrat Allah SWT, akan ditambah nikmat ke atas kita oleh Allah, dengan nikmat-nikmat yang lain. Selawat dan salam ke atas Rasulullah SAW, semoga dengan mengucapkan selawat dan salam ke atas RAsulullah SAW, akan bertambah kecintaan kita kepada Rasulullah SAW. Semoga dengan kecintaan itu, akan menjadi asbab buat kita untuk memperolehi syafaat Rasulullah SAW di akhirat nanti.Saudara dan saudari yang dihormati sekelian. Tamatlah sudah tazkirah bersiri fasa satu di teratak_ilmu dibawah tajuk The Seven Battle. Secara ringkas, ianya mengupas akan peringkat-peringkat yang perlu dilalui oleh seorang Muslim untuk menghampirkan diri kepada Allah SWT. The Seven Battle merupakan rentetan syarahan oleh Allahyarham Tuan Guru Haji Ehsan Haji Harun berdasarkan Kitab Al Qatrul Ghaisiyah oleh Sheikh Ahmad Al Banjari dan Kitab Minhajul Abidin oleh Al Imam Ghazali rahimahumullahu ta’ala. Selama 10 minggu yang telah kita sama-sama lalui, kita telah berusaha mengupas setakat termampu, berbekalkan ilmu yang sedikit ini, memperincikan ketujuh-tujuh peringkat yang dinisbahkan kepada pertempuran kerana kesukaran dan pengorbanan yang dituntut dalam menghampirkan diri kepada Allaah SWT. Pertempuran Ke 7 : A’qabatul Hamdi Wa Syukri : Puji & Syukur Setelah berhadapan dengan 6 pertempuran, akhirnya seseorang muslim haruslah berhadapan dengan pertempuran Menyatakan Kepujian dan Kesyukuran. Syukur atas nikmat dan rahmat yang telah dianugerahkan Allah kepada hamba-hamba Nya. Antara nikmat yang terbesar yang dianugerahkan Allah buat makhluknya ialah nikmat iman dan Islam. Tidak ramai di kalangan makhluk Allah dianugerahkan nikmat iman dan Islam. Hatta ayah saudara Nabi SAW iaitu Abu Talib sendiri yang sanggup berkorban harta, kedudukan dan nyawa tidak direzkikan Allah dengan iman dan Islam. Adalah menjadi kewajiban ke atas setiap muslim menyatakan kesyukuran ke atas nikmat yang diperolehi atas dua sebab, iaitu : a. Agar nikmat yang diperolehi dikekalkan Allah ke atasnya. b. Agar Allah SWT mengurniakan nikmat-nikmat yang lain yang boleh mendekatkan dirinya dengan Allah SWT lebih mudah.

Timbul pula persoalan. harta dan sebagainya. Agar nanti akan lahir sebuah masyarakat yang saling pesan memesan kepada kesabaran dan kebajikan. Nikmat mendapat taufik dari Allah SWT ii. (Surah Ibrahim : 7) Nikmat Allah SWT ke atas hamba NYA ada 2 iaitu : a. Inilah antara nikmat-nikmat yang telah Allah anugerahkan kepada kita.Di nisbahkan kepada pertempuran. merupakan sesuatu yang harus dilakukan dengan kesungguhan. pasti KAMI akan menambah nikmat ke atasmu. Jangan sesekali menggunakan nikmat yang sedikit ini untuk melakukan perkara-perkara yang mengundang dosa. Allah meindungi dari anasir-anasir yang mengundang kemudaratan b. 1. http://drmatgig. teliti dan menuntut pengorbanan sama ada pengorbanan masa. Nikmat pemeliharaan dari Allah yang mengancam dari segi dunia dan akhirat. dalam merintis jalan mencari keredhaan dan ampunan Allah SWT. maka segeralah kita bandingkan nikmat yang kita perolehi dengan nikmat orang lain yang beroleh nikmat yang lebih besar. Seandainya kamu syukur. Allah memberi perlindungan dari wabak dan bala 2.com/ Secara ringkasnya. Mengecapi pelbagai kesenangan fizikal seperti makan. Bagaimanakah hendak disyukuri nikmat yang telah diperolehi ? Mudah sahaja.Sesungguhnya jika kamu bersyukur. sempurna sifat ) 2. minum.blogspot. keluarga dan masyarakat. Andai kita beroleh nikmat. Nikmat dunia yang terkandung di dalamnya : i. sesungguhnya azab KAMI amat pedih. pakaian. Gunakanlah nikmat yang diperolehi untuk mentaati Allah dan Rasul NYA. Ketujuh-tujuh peringkat atau a’qabah atau pertempuran itu adalah : 1.qabah yang perlu dihadapi oleh seorang muslim. adalah kerana dalam menempuh ketujuh-tujuh peringkat atau a’qabah. Juga gunakanlah nikmat tersebut untuk mendidik diri. Nikmat berbentuk perlindungan dari mudarat. Nikmat berbentuk manfaat 1. Perawakan yang sempurna ( sihat tubuh badan. Nikmat berbentuk agama i. Maka sayugialah hendaklah kita mengucapkan puji dan syukur atas nikmat NYA dan jangan sesekali kita mengengkari dan kufur atas nikmat NYA. A’qabatul Ilmi (Peringkat Ilmu) . terdapat tujuh peringkat atau tujuh a. Agar nanti kita tidak berasa ujub dan riyak. ii. gunakanlah nikmat yang diperolehi untuk mentaati Allah dan menjauhi larangan NYA.

Nabi Isa AS dan Nabi Muhammad SAW. Dalam persoalan beriman dengan qadha dan qadar.2. Di antara 25 orang Rasul yang wajib diketahui itu. diyakini dan diamalkan. Walaupun hanya Allah yang memberi bekas. . Dalam persoalan beriman dengan hari kiamat. Dalam persoalan beriman dengan Malaikat. Dalam perosalan beriman kepada Allah SWT. Dalam persoalan beriman dengan Rasul dn Nabi. Seorang muslim wajib mampu mendatangkan dalil aqli dan naqli walaupun secara ijmali (ringkas) akan 4 sifat yang wajib bagi Rasul/Nabi. Dalam persoalan beriman dengan Kitab. A’qabatut Taubah (Peringkat Taubat) 3. Dari Nabi Adam AS hinggalah Nabi Muhammad SAW. A’qabatul Hamdi Wa Syukri (Peringkat Mengucap Puji dan Syukur) PERTAMA : A’qabatul Ilmi (Peringkat Ilmu) kita disedarkan pentingnya Ilmu Fardhu Ain untuk difahami. Nabi Musa AS. wajiblah seseorang muslim yakin dengan ketentuan yang baik dan buruk ke atas dirinya. memahami. A’qabatul Bawai’th (Peringkat Berhdapan Dengan Perkara Yang Mendorong Ibadah) 6. Ada 25 Rasul yang wajib diketahui oleh seseorang muslim. ada 4 kitab yang wajib diyakini oleh seseorang Muslim. seorang muslim wajiblah mempelajari. Yang dimaksudkan dengan ulul azmi ialah mempunyai keinginan yang teguh dan kesabaran yang tinggi dalam mengejar cita-cita dan matlamat yang telah diberikan oleh Allah SWT. ada pula 5 orang Nabi yang ulul azmi iaitu Nabi Nuh AS. Nabi Ibrahim AS.Merangkumi persoalan rukun Iman dan kalimah syahadah yang wajib dipelajari secara tafsili oleh setiap muslim. meyakini akan Nabi & Rasul. Seorang muslim wajib mampu mendatangkan dalil aqli dan dalil naqli walaupun secara ijmali. Kitab Taurat diturunkan kepad Nabi Musa AS. wajiblah seseorang muslim yakin akan hari pembalasan. 20 sifat yang mustahil bagi Allah dan satu sifat yang harus bagi Allah SWT. mizan. A’qabatul Qawadih (Peringkat Berhadapan Dengan Perkara Yang Mencacatkan Ibadah) 7. 4 sifat yang wajib bagi Rasul/Nabi dan satu sifat yang harus bagi Rasul/Nabi. Kitab Zabur kepada Nabi Daud AS. difahami dan diyakini oleh setiap Muslim. ada 10 malaikat yang wajib dipelajari. Sekurangkurangnya seseorang muslim mampu mendatangkan dalil aqli dan naqli kepada 20 sifat yang wajib bagi Allah SWT. tetapi usaha dan ikhtiar adalah wajib bersesuaian dengan sunnatullah dan hukum adat. mahsyar dan sebagainya. titian sirat. Kitab Injil kepada Nabi Isa AS dan Al Quran diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW. penutup segala nabi. A’qabatul A’warid (Peringkat Menghadapi Perkara Yang Memesongkan Ibadah) 5. syurga dan neraka. A’qbatul A’wai’q (Peringkat Menghadapi Perkara Yang Menghalang Ibadah) 4. Ilmu fardhu Ain yang dituntut kita pelajari dan amalkan ialah : Ilmu Tauhid .

Munafiq. agar tetap lurus mentaati Allah dan Rasul Nya tanpa di pesongkan oleh bisikan yang sering mengajak ke arah kemungkaran. haji dan sebagainya. Lauwamah. Ada 4 perkara yang menghalang seseorang muslim untuk beribadah. 1. Diajar akan rukun dalam setiap ibadah. Manusia (Fasiq. munakahat. Ilmu Tasauf adalah untuk menyuluh hal ehwal kerohanian atau hati kita. Ibadah kita diterima Allah SWT. fahami. Oleh itu setiap muslim perlu mempelajari. Melalui ilmu ini. Syaitan 4. yakini dan diamalkan serta diperjuangkan.Ilmu Fekah pula di dalamnya terkandung hal ehwal ibadah. Ada dua jenis dosa yang dilakukan oleh seseorang muslim iaitu : a. seseorang Muslim diajar bagaimana beribadah kepada Allah SWT. Mulhamah) . sama ada ibadah solat. Juga ditunjukkan syarat sah dan batal sesuatu ibadah dengan jelas. KEDUA : A’qabatut Taubah (Peringkat Taubat). Nafsu (Nafsu Ammarah. muamalat dan jenayah. meyakini 10 jenis sifat mahmudah (sifat terpuji) dan 10 jenis sifat mazmumah (terkeji). sama ada dari segi kekeluargaan. Kafir Harbi) 3. Menyesal atas dosa 2. Meninggalkan perkara yang mengundang dosa 3. Berusaha untuk tidak mengulangi perbuatan yang mengundang dosa 4. puasa. dari segi hubungan kemasyarakatan dan dari segi menjaga hal ehwal keamanan fitrah yang telah Allah kurniakan kepada setiap insan yang bernama manusia. Meninggalkan perkara yang mengundang dosa 3. Dosa kepada Allah (melakukan larangan Nya atau meninggallkan suruhan Nya) b. zakat. Dunia 2. Ketiga-tiga cabang ilmu inilah yang dituntut untuk kita pelajari. Dosa sesama manusia ( adalah yang berhubung dengan diri peribadi seseorang atau berkaitan dengan hartanya atau berkaitan dengan keluarganya atau berkaitan dengan agamanya) Syarat taubat atas dosa kepada Allah SWT ada 3 : 1. Memohon maaf dan kifarah kepada orang yang dilakukan dosa KETIGA : A’qabatul A’waiq (Peringkat Berhadapan Dengan Penghalang Untuk Beribadah). b. Peringkat ini seseorang wajiblah membersihkan dirinya dari dosa zahir dan batin. Berusaha untuk tidak mengulangi perbuatan yang mengundang dosa Syarat taubat atas dosa sesama manusia ada 4 : 1. memahami. Taubat diwajibkan agar : a. Kita mendapat keringanan dalam beribadah dan tiada kegusaran dan keresahan dalm hidup. Ianya juga menunjukkan jalan bagaimana menjalani hidup sebagai hamba Allah dan bagaimana hidup sebagai sebuah masyarakat Islam. Menyesal atas dosa 2.

Beramala dengan ilmu Fardhu AIn dan Fardhu Kifayah 4. Proses mujahadatunnafsi ini melibatkan 3 perkara. maka ibadah telah terlalai. Untuk melalui ketiga-tiga proses ini.kerana kesibukan mencari rezeki. Melengkapkan diri dengan ilmu Fardhu Ain. KEEMPAT : A’qabatul A’warid (Peringkat Menghadapi Perkara Yang Memesongkan Ibadah). iaitu mengisi/menggantikan sifat mazmumah dengan sifat mahmudah (sifat terpuji). Gunakan ilmu Tauhid dan Feqah untuk mengenal halal dan haram. tindakan perbuatan dan percakapan dengan sifat taqwa. 3. 4. inilah yang dinamakan tajalli. Bersabar dengan kesusahan dan kesukaran yang ditimbulkan oleh mereka. Melengkapkan dengan ilmu Fardhu Ain dan beramal dengannya 2. 4. maka hendaklah kita : 1. Berhadapan dengan mereka sebagaimana mereka menyerang kita. setelah seseorang telah berusaha mengungkai sifat mazmumah dan bersabar mengisi hatinya dengan sifat mahmudah. Gunakanlah ilmu tasauf untuk menyuluh sifat mazmumah yang terkandung di dalam diri kita dan kikislah sifat tersebut dengan menggantinya dengan sifat mahmudah. 3. Khuatir . Lauwamah dan mulhamah serta mempertingkatkan quality nafsu ke tingkatan yang lebih tinggi. Berdakwah kepada mereka 5.kebimbangan yang melanda apabila melakukan ibadah. maka seseorang itu hendaklah : 1. Kedua ialah tahalli. zikir wirid disingkatkan. Berdoa kepada Allah Untuk berhadapan dengan halangan yang dilahirkan oleh syaitan ini. Dalam menghadapi halangan yang ditimbulkan oleh manusia yang fasiq. Mengekang sifat mazmumah dan memaksa diri menerima sifat-sifat mahmudah dengan sabar. kita perangi dengan ekonomi Islam berlandaskan syariat. . Dan yang ketiga tajalli. iaitu mengikis/membuang sifat mazmumah(sifat terkeji) dalam diri. Jika diserang dengan ekonomi kuffar. 2. Memohon perlindungan dengan Allah dari syaitan yang direjam Bagi berhadapan dengan nafsu yang buruk iaitu Ammarah. namun masih ada lagi perkara yang memesongkan dan melalaikan seseorang muslim untuk beribadah iaitu : 1. Solat di ta’akhirkan. maka seseorang itu hendaklah bermujahadatunnafsi melalui proses mujahadatunnafsi.Untuk berhadapan dengan godaan duniawi. Rezeki . bacaan Al Quran diabaikan. Yang pertama takhalli. 2. Berdoa kepada Allah. maka kemanisan dalam beribadah akan hadir. maka hendaklah seseorang Muslim : 1. Sentiasa berlapar 5. munafik dan kafir harbi. Melengkapkan diri dengan ilmu Fardhu Ain dan Fardhu Kifayah 3.etc 6. Andainya perkara yang menghalang seseorang muslim untuk beribadah berjaya di atasi. Kekang bisikan hati. Hendaklah seseorang muslim itu bersifat zuhud. 2.

Bersabar dan redha dengan ketentuan Allah yang tidak kita ingini. Kuatkan pautan hati dengan Allah. Ingatkan diri bahwa kita adalah makhluk yang lemah dan Allah saja yang menjamin keselamatan di dunia dan di akhirat. ucapkanlah istighfar dan alhamdulillah. Membaca kisah para Nabi. dan ingatkan diri bahwa sebagai makhluk yang lemah tidak ada daya upaya kita untuk mengelakkannya melainkan dengan kudrah dan iradah Allah SWT. 3. Khauf ( rasa takut atas ancaman Allah ) b. Musibah4. Qadha & Qadar Jalan penyelesaian kepada keempat-empat masalah di atas : 1. KELIMA : A’qabatul Bawai’th (Peringkat Berhdapan Dengan Perkara Yang Mendorong Ibadah). 6. ditakuti akan lahir manusia yang mudah berputus asa. Apabila ketentuan Allah datang berbentuk nikmat. Ingatkan diri tentang kenikmatan syurga Allah. Allah lebih tahu akan masa depan kita. Rasul. Berbaik sangka dengan Allah. 2. Dalam menyelusuri jalan mendekatkan diri kepada Allah SWT. Ingatkan diri tentang azab siksaan Allah. Hendaklah bersabar dengan musibah yang melanda. Sentiasa mengingatkan diri dengan Akhirat. hakikatnya kita telah kufur nikmat. Jika khauf lebih diberati. 7. Berserah diri kepada Allah SWT kerana sebagai Yang Maha Pencipta. 8. Sentiasa ingatkan diri bahawa Allah Maha Hebat dan Allah Maha Pengampun. maka akan lahir manusia yang terlalu yakin dengan amalannya. hendaklah seseorang muslim itu meletakkan 100% rasa raja’ atas rahmat Allah. Para Sahabat dan orang di zaman salafussoleh. 2. Namun tatkala sampai sakaratul maut. Hendaklah kita bertawakal kepada Allah SWT setelah kita berusaha dan berikhtiar. maka hendaklah : 1. Untuk mendapatkan dan menguruskan 2 perkara yang mendorong ibadah. Anggaplah musibah yang melanda sebagai kifarah dosa kita didunia dan sebagai ujian dari Allah untuk meningkatkan darjat kita disisi Allah SWT. Allah bekalkan buat hamba-hamba NYA 2 sifat yang mendorong untuk beribadah iaitu : a. seandainya nikmat yang hadir gagal ditadbir dengan hukum Allah. Sentiasa berzikir 4. Sentiasalah mengucapkan Innalillahi wainna ilai hirajiun (Dari Allah aku datang dan kepada Allah aku kembali” 5.3. 3. 4. dan merasa diri sudah dijamin syurga. Raja’ ( rasa harap atas ampunan dan rahmat Allah ) Kedua-dua sifat ini hyendaklah seimbang. Sentiasa mengucapkan La haula wala quwwata illah billah sebagai tanda kelemahan kita sebagai makhluk. Jika raja’ yang lebih diberati. . Allah yang Maha Mengathui masa depan kita dan Allah yang mentadbir kehidupan kita. Syukurilah nikmat Allah dan ingatkan diri sendiri. Tidak boleh salah satu lebih dominan yang satu lagi.

Lantas segeralah beristighfar kepada Allah kerana takut nikmat yang bakal diperolehi menjadikan kita lupa bahawa nikmat itu merupakan ujian buat diri kita.KEENAM : A’qabatul Qawadih (Peringkat Berhadapan Dengan Perkara Yang Mencacatkan Ibadah). merasa dirinya amat istimewa. 6.melakukan sesuatu untuk mendapat anugerah dari makhluk dan bukan dari Allah SWT. Darah keturunan b. Ilmu yang banyak e. 3. Apabila ditimpa musibah. 2. b. Memperkemaskan ilmu Fadhu Ain dan beramal dengannya. Hanya Allah tempat dipersembahkan segala amalan. Agar nantinya kita akan bersabar dan redha dengan ketentuan Allah atas kita. Aib di hadapan malaikat dan aib di hadapan umat manusia di Padang Mahsyar. Riyak . segeralah mengingati Allah dan ucapkan kesyukuran atas nikmat yang diperolehi. Ada dua sifat yang menjadi pokok kepada segala perkara-perkara yang mencacatkan ibadah iaitu : a. anak-anak murid mereka dihina oleh mereka di khalayak ramai. Kelebihan-kelebihan yang pada kebiasaan yang tidak terdapat pada orang lain Manusia yang bersifat ujub dan riyak ini akan mendapat 2 keaiban dan 2 musibah iaitu : a. Jawatan pangkat kebesaran c. Ini jelas . 4. segeralah kita membandingkan musibah tersebut dengan musibah orang yang lebih teruk dari kita. Dengan itu kita mampu bersyukur. Kerana ianya menjadikan kita insaf akan kedudukan kita sebagai makhluk Allah yang lemah. Harta yang menggunung d. Maka tidak hairanlah ulamak-ulamak sufi dalam mendidik murid mereka agar tidak berlaku riyak dan ujub. 5. Hanya kepada Allah seseorang mengharapkan balasan dan bukannya mengharap anugerah pemberian makhluk. Ubat Riyak dan Ujub serta Cara Membersihkan Hati Daripada Riyak dan ujub 1. Musibah kerana tidak beroleh syurga dan musibah dimasukkan ke neraka. Wajah dan paras rupa yang indah dan cantik f. Sentiasalah menggauli orang yang kurang bernasib baik seperti fakir miskin dan anak-anak yatim. Pengikut yang ramai g. Dengan itu seseorang muslim akan sedar bahwa dirinya adalah hamba Allah yang hina. segeralah juga kita bandingkan nikmat yang kita perolehi itu dengan nikmat orang lain yang lebih besar dan berharga. lain dari yang lain. Faktor yang boleh menjadi sebab untuk berlaku ujub dan riyak ialah : a. b. Agar kita sedar bahwa nikmat yang kita perolehi itu tidak seberapa dan bila-bila masa sahaja Allah mampu menariknya semula.merasa hairan dengan diri sendiri. bukan kepada makhluk. Ujub . Bersegeralah mengucapkan la haula wala quwata illa billah sebagai tanda kelemahan kita sebagai makhluk Allah. Apabila menerima nikmat. Apabila menerima nikmat.

pakaian. iaitu : a. Semoga syarahan yang ringkas ini mampu kita jadikan panduan untuk terus menghampirkan diri kepada Allah SWT. Memikir akan kebesaran Allah SWT. KETUJUH : Aqabatul Hamdi Wa Syukri ( Mengucapkan Puji & Syukur )Adalah menjadi kewajiban ke atas setiap muslim menyatakan kesyukuran ke atas nikmat yang diperolehi atas dua sebab.diceritakan dalam kisah Sheikh Abu Yazid Al Bustami dan Sheikh Hassan Al Basri. Nikmat berbentuk perlindungan dari mudarat. Allah meindungi dari anasir-anasir yang mengundang kemudaratan b. Inilah antara nikmat-nikmat yang telah Allah anugerahkan kepada kita. Agar Allah SWT mengurniakan nikmat-nikmat yang lain yang boleh mendekatkan dirinya dengan Allah SWT lebih mudah. agar tindak tanduk mazmumahnya tidak diikuti oleh orang lain. Seandainya kamu syukur. Nikmat berbentuk manfaat 1. Nikmat mendapat taufik dari Allah SWT ii. sesungguhnya azab KAMI amat pedih. Agar nikmat yang diperolehi dikekalkan Allah ke atasnya. sempurna sifat ) 2. Maka sayugialah hendaklah kita mengucapkan puji dan syukur atas nikmat NYA dan jangan sesekali kita mengengkari dan kufur atas nikmat NYA. Perawakan yang sempurna ( sihat tubuh badan. pasti KAMI akan menambah nikmat ke atasmu. Nikmat dunia yang terkandung di dalamnya : i. Nikmat berbentuk agama i. (Surah Ibrahim : 7) Nikmat Allah SWT ke atas hamba NYA ada 2 iaitu : a. b. Tahalli dan Tajalli. minum. Mengecapi pelbagai kesenangan fizikal seperti makan. mereka menghina dan mengaibkan orang-orang yang ujub dan riyak yang sedar mereka berbuat kemungkaran tetapi tidak mahu tunduk dan patuh kepada kebenaran. Nikmat pemeliharaan dari Allah yang mengancam dari segi dunia dan akhirat. 1. Bertafakur. 7. . Maka AL Imam Al Ghazali dalam kitabnya Mukasyafatul Qulub menegaskan. harus mengaibkan orang yang ujub dan riyak di khalayak ramai sebagaimana harus seorang yang zalim diumpat. Sesungguhnya jika kamu bersyukur. ii. 8. Bermujahadatunnafsi melalui tiga peringkat yang pernah dibincang dalam pertempuran yang lalu iaitu Takhalli. Allah memberi perlindungan dari wabak dan bala 2.

Tidak ramai di kalangan makhluk Allah dianugerahkan nikmat iman dan Islam. akhirnya seseorang muslim haruslah berhadapan dengan pertempuran Menyatakan Kepujian dan Kesyukuran. Agar nikmat yang diperolehi dikekalkan Allah ke atasnya. kedudukan dan nyawa tidak direzkikan Allah dengan iman dan Islam. Jangan sesekali menggunakan nikmat yang sedikit ini untuk melakukan perkara-perkara yang mengundang dosa. Bagaimanakah hendak disyukuri nikmat yang telah diperolehi ?Mudah sahaja. Nikmat pemeliharaan dari Allah yang mengancam dari segi dunia dan akhirat. Adalah menjadi kewajiban ke atas setiap muslim menyatakan kesyukuran ke atas nikmat yang diperolehi atas dua sebab. Allah memberi perlindungan dari wabak dan bala 2.Timbul pula persoalan. iaitu : a. Agar Allah SWT mengurniakan nikmat-nikmat yang lain yang boleh mendekatkan dirinya dengan Allah SWT lebih mudah. (Surah Ibrahim : 7) Nikmat Allah SWT ke atas hamba NYA ada 2 iaitu : a. gunakanlah nikmat yang diperolehi untuk mentaati Allah dan menjauhi larangan NYA. pasti KAMI akan menambah nikmat ke atasmu. Pertempuran Ke 7 : A’qabatul Hamdi Wa Syukri : Puji & Syukur Setelah berhadapan dengan 6 pertempuran. Nikmat berbentuk manfaat 1. Syukur atas nikmat dan rahmat yang telah dianugerahkan Allah kepada hamba-hamba Nya. Allah meindungi dari anasir-anasir yang mengundang kemudaratan b. b. Sesungguhnya jika kamu bersyukur. Mengecapi pelbagai kesenangan fizikal seperti makan. Nikmat dunia yang terkandung di dalamnya : i. Semoga kebaikan yang terhasil dari kuliah ini menjadi jariah buat ibu & ayah ku. Nikmat berbentuk perlindungan dari mudarat. sesungguhnya azab KAMI amat pedih. Nikmat mendapat taufik dari Allah SWT ii. pakaian. minum. terutamanya Guru-guru yang telah berjasa kepada ku. Nikmat berbentuk agama i. Perawakan yang sempurna ( sihat tubuh badan. Seandainya kamu syukur. ii. juga almarhum Datuk ku. Antara nikmat yang terbesar yang dianugerahkan Allah buat makhluknya ialah nikmat iman dan Islam. . 1.Semoga panduan ringkas ini dapat menjadi penyuluh buat kita dalam menuju ke arah keredhaan Allah SWT. Hatta ayah saudara Nabi SAW iaitu Abu Talib sendiri yang sanggup berkorban harta. sempurna sifat ) 2.

Bagaimanakah hendak disyukuri nikmat yang telah diperolehi ? Mudah sahaja. Agar nanti akan lahir sebuah masyarakat yang saling pesan memesan kepada kesabaran dan kebajikan. Juga gunakanlah nikmat tersebut untuk mendidik diri. Filed under: Tujuh 'aqobah (Kitab Al Qatrul Ghaisiyah oleh Sheikh Ah . Andai kita beroleh nikmat. Timbul pula persoalan. Gunakanlah nikmat yang diperolehi untuk mentaati Allah dan Rasul NYA. maka segeralah kita bandingkan nikmat yang kita perolehi dengan nikmat orang lain yang beroleh nikmat yang lebih besar. Maka sayugialah hendaklah kita mengucapkan puji dan syukur atas nikmat NYA dan jangan sesekali kita mengengkari dan kufur atas nikmat NYA. keluarga dan masyarakat. gunakanlah nikmat yang diperolehi untuk mentaati Allah dan menjauhi larangan NYA. Jangan sesekali menggunakan nikmat yang sedikit ini untuk melakukan perkara-perkara yang mengundang dosa.Inilah antara nikmat-nikmat yang telah Allah anugerahkan kepada kita. Agar nanti kita tidak berasa ujub dan riyak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful