1.

0 PENDAHULUAN Pertandingan ini adalah satu aktiviti kokurikulum yang dianjurkan oleh Kelab Bola Sepak Senior, SMK Kapit No. 2. Pertandingan ini disertai oleh pelajar sesi pagi SMK Kapit No. 2 iaitu dari Tingkatan 3 hingga 6 Atas berdasarkan rumah sukan masing-masing. Setiap rumah sukan iaitu Zamrud, Delima, Nilam dan Mutiara diwajib menghantar sekurangkurangnya dua buah wakil kumpulan. Pertandingan ini akan diadakan di padang bola sepak SMK Kapit No. 2. Aktiviti ini diadakan selaras dengan kehendak Kementerian Pelajaran Malaysia dalam merangka Strategi Perlaksanaan Pembangunan Sukan Sekolah yang berkesan untuk mengerakkan aktiviti sukan hingga ke akar umbi.

2.0 MATLAMAT Matlamat program ini adalah untuk memberi pendekatan berkaitan kepimpinan dan disiplin dalam sukan yang perlu ada dalam setiap pelajar dan guru-guru di SMK Kapit No. 2 secara langsung membudayakan sukan bola sepak di sekolah ini. Aktiviti diadakan dalam program ini bertujuan menyemai sifat kerjasama dan toleransi dalam setiap peserta agar dapat diaplikasi dalam menempuh cabaran yang mendatang, di samping mengenalpasti bakat-bakat yang masih terpendam dalam diri peserta untuk diserap masuk dalam pasukan bola sepak sekolah terutamanya untuk Program Pembangunan Bola Sepak 5 Tahun. Pertandingan ini juga adalah satu kaedah untuk mendedahkan pelajar kepada sebanyak mungkin pertandingan samaada di peringkat sekolah, daerah atau bahagian seperti yang diamanatkan oleh MSNS untuk pembangunan bola sepak sepanjang tahun.

3.0 OBJEKTIF 3.1 Membudayakan sukan bola sepak sebagai sukan utama di sekolah ini. 3.2 Mengenalpasti para peserta yang berbakat untuk diserap dalam pasukan sekolah. 3.3 Mencari dana untuk tabung Kelab Bola Sepak Senior SMK Kapit No. 2

4 Tarikh yang dirancang ialah 23 hingga 26 Mei iaitu pada hari Isnin sehingga hari Khamis. 5.5 Membentuk peserta yang mampu bekerjasama dan mampu menyesuaikan diri dalam sesebuah kumpulan.4 Memberi peluang kepada peserta merasai pengalaman dalam menyertai sesebuah pertandingan.0 TARIKH DAN TEMPOH PERLAKSANAAN 4. Tidak perlu mengenakan sebarang bayaran.3 4. Tentatif program adalah seperti dalam Lampiran 1 5.30 petang.4 Walaubagaimanapun perlunya ada pembaikan kawasan padang terutamanya untuk bahagian garisan. 4.3 Kawasan padang yang berdekatan dengan sekolah.8 Melahirkan pelajar yang seimbang dari segi intelek.3.1 5.30 ± 5. serta kawasan padang yang masih becak. 5. sukan.2 4.2 5.1 4. . Bebas dari sebarang gangguan luar dan memberikan tumpuan sepenuhnya pada peserta dalam aktiviti mereka. 3. Dilaksanakan selama 4 hari Masa pelaksanaan melibatkan waktu petang iaitu dari pukul 2. 3. 3. 3. 2.7 Memupuk semangat bekerjasama dan bertolak ansur antara kumpulan serta mengikis sikap mementingkan diri sendiri. bertanggungjawab dalam sesebuah pasukan. emosi dan sosial.0 TEMPAT (RASIONAL MEMILIH TEMPAT) Rasional pemilihan tempat ini adalah kerana padang bola sepak SMK Kapit No.6 Melatih para peserta untuk memupuk sikap toleransi.

2 6. : 120 orang pelajar atau lebih : 8 orang guru atau lebih Jumlah ajk pertandingan : 20 orang (termasuk AJK Kelab Bola Sepak Senior .1 6. 2 Tahun 2011.6.3 Jumlah peserta Pengurus pasukan SMKK2) Sila rujuk Lampiran 2 untuk Borang Penyertaan dan Lampiran 3 untuk Undang-undang dan Peraturan Pertandingan Bola Sepak 9 Sebelah Antara Rumah (Bwh 17 Thn) SMK Kapit No.0 KUMPULAN SASARAN / PENYERTAAN 6.

Daryl Peter (Nilam) En. Mikal Luat Pengarah/Penyelaras En.7. Daryl Peter Ahli-ahli Jawatankuasa AJK Peralatan / Penyediaan Padang En. Douglas @ Jegelah ak Jaga Pengerusi En. Andrew John AJK Kelab Bola Sepak (Senior) SMKK2 AJK Teknik & Kepengadilan En. Zamri Hermanden (Zamrud) En. Mohd Ridzuan (Mutiara) En.0 JAWATANKUASA PENGURUSAN / PELAKSANA Penasihat En. Andrew John Setiausaha En. Ikram Collin (U6A2) Mohd Hisyam Afifi (4SN1) AJK Kelab Bola Sepak Senior SMKK2 . Micheal Borro (Delima) Baysil Stanley (U6A2) AJK Kelab Bola Sepak Senior SMKK2 Urusetia En. Saiful Azmi (K) En. Daryl Peter Clifford Unggam (U6A1) Jimmy Kap (U6A2) AJK Kelab Bola Sepak Senior SMKK2 AJK Pertandingan En. Antau Sageng Wilton Jugo (U6A2) Mohd Sabaruddin (5A1) AJK Hadiah dan Cenderamata En. Antau Sageng Bendahari En.

00 (Gangsa) 12 org X RM4.00 (Perak) 12 org X RM4.00 50.00 .8.00 144.00 389.00 3 3 4 Piala/Trofi Peralatan Rencam (belanja tak terduga) Jumlah (Piala) 1 buah X RM70 Cat / Minyak - 70 20.00 2 Pingat ( Emas) 12 org X RM4.0 PERBELANJAAN Berikut merupakan perbelanjaan yang diperlukan untuk program ini: BIL 1 Hamper PERKARA KUANTITI 1 X RM50 1 X RM30 1 X RM25 JUMLAH (RM) 105.

. ... ........... Disediakan oleh.... Kerjasama pelbagai pihak dalam menjayakan aktiviti ini amatlah dihargai........ ............9...0 PENUTUP Diharapkan agar apa yang dirancang ini dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan dan semoga pertandingan ini mendapat sokongan semua pihak agar objektif dan matlamat penganjuran pertandingan ini dapat dicapai.... (ANDREW ANAK JOHN) Ketua Guru Penasihat Kelab Bola Sepak Senior SMK Diluluskan oleh................................

00-4.40.15 A1 VS A2 B1 VS B3 B2 VS B3 JOHAN A VS N.4.3.40. JOHAN A 4.55 B1 VS B2 A2 VS A4 A2 VS A3 JOHAN B VS N. JOHAN B 3.15 B3 VS B4 A1 VS A3 B1 VS B4 4.LAMPIRAN 1 JADUAL PERLAWANAN PERTANDINGAN BOLA SEPAK ANTARA RUMAH SUKAN (BWH 17 THN) SMK KAPIT NO.40-5. 2 EDISI 1 TAHUN 2011 Tempat: Padang Bola Sepak SMKK2 HARI/MASA ISNIN SELASA RABU KHAMIS 2.20-3.35 A3 VS A4 B2 VS B4 A1 VS A4 TEMPAT 3 4.25 FINAL # Tentatif program akan diselaraskan mengikut jumlah pasukan yang mengambil bahagian .

Kad Pengenalan Tahun Posisi PENGAKUAN DIRI Saya pengurus pasukan seperti nama di bawah dengan ini bersetuju mengikut segala undang-undang dan peraturan serta mengikut jadual yang ditetapkan oleh pihak penganjur dan pasukan saya mengaku tidak akan mengemukakan sebarang tuntutan terhadap pihak penganjur dan ahli jawatankuasanya di atas sebarang musibah ke atas diri/pasukan saya sebelum. semasa dan selepas menyertai pertandingan ini Tandatangan :_________________________ Tarikh :_________________________ (Pengurus pasukan) .00 tgh hari PERTANDINGAN BOLA SEPAK ANTARA RUMAH (17 TKB) SMK KAPIT NO. 2 EDISI 1 TAHUN 2011 BORANG PENDAFTARAN PASUKAN NAMA PASUKAN NAMA PENGURUS PASUKAN KETUA PASUKAN : : : ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Bil Nama Pemain 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 No.TARIKH TUTUP PENYERTAAN 17 Mei 2011 (Selasa) 12.

3. undang-undang Persatuan Bola Sepak Malaysia dan Persatuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) 2. Nilam dan Mutiara wajib menghantar sekurang-kurangnya dua pasukan yang terdiri 12 orang pemain. Pelajar yang telah didaftarkan namanya menjadi ahli sesebuah rumah sukan adalah dilarang sama sekali menyertai pasukan rumah sukan lain.2 Setiap pasukan dikenakan yuran penyertaan sebanyak RM35 KELAYAKAN PEMAIN Seorang pemain mestilah pelajar yang mengikuti kursus penuh di SMK Kapit No 2 dan telah menjadi ahli kepada Rumah Sukan masing-masing. .1 Semua kejadian di luar dugaan serta persoalan teknikal akan diputuskan berasaskan kepada Peraturan Am Majlis Sukan Sekolah-sekolah Sarawak. Delima.3 Sebarang keputusan yang dibuat oleh Ahli Jawatankuasa Pengelola adalah muktamad dan pihak pengelola berhak untuk meminda mana-mana peraturan yang dirasakan bersesuaian dengan keadaan semasa pertandingan. UNDANG-UNDANG PERMAINAN 2. 3. 3.2 PENYERTAAN Pertandingan ini terhad kepada pelajar SMK Kapit No.3 Setiap pasukan dalam setiap rumah dibenarkan mendaftarkan maksimum 1 orang sahaja pemain diatas 17 tahun iaitu pelajar Tingkatan 6 dan hanya seorang sahaja yang dibenarkan bermain diatas padang untuk setiap perlawanan.1 3. 2.1 4.2 Kejadian diluar dugaan dan tidak dinyatakan dalam pertauran berkenaan akan diputuskan seperti berikut: 2. 2.UNDANG-UNDANG & PERATURAN PERTANDINGAN BOLA SEPAK ANTARA RUMAH SUKAN (BWH 18 THN) SMK KAPIT NO. 2 sahaja dan mereka layak menyertai mana-mana pasukan berdasarkan Rumah Sukan masing-masing. 9 orang pemain utama dan 3 orang lagi simpanan.4 4. PENGELOLA Pertandingan ini dianjurkan oleh Kelab Bola Sepak Senior dengan kerjasama bahagian Pembangunan Bola Sepak 5 Tahun MSNS/FAS/JPNS serta Unit Kokurikulum SMK Kapit No. 3.1 Selain peraturan yang terkandung. maka pertandingan ini dijalankan mengikut undangundang permainan bola sepak sebagaimana yang telah ditetapkan oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dan Persatuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA). 2.2. 4. Setiap Rumah Sukan iaitu Zamrud. 2 EDISI 1 TAHUN 2011 1.

setiap pasukan digalakkan menyediakan sekurang-kurangnya dua set jersi yang berlainan warna dan seboleh-bolehnya mempunyai nombor jersi.4.0 5. Warna jersi cadangan untuk setiap rumah sukan adalah seperti berikut iaitu Zamrud (Hijau). Delima (Merah).1.3 Kelayakan umur pemain semasa pertandingan ini ialah dilahirkan pada atau selepas 1994.1 5.0 SISTEM PERTANDINGAN 6. jumlah mata (menang (3) Tiga mata.2 5. 5.3 Tempat pertama dan kedua kumpulan akan ditentukan secara berikut :a. contohnya Zamrud menghantar dua pasukan dan satu pasukan akan dimasukkan dalam kumpulan A dan satu lagi pasukan akan dimasukkan dalam Kumpulan B. Kesemua pemain boleh didaftarkan semasa perlawanan.1. 9 pemain utama dan selebihnya pemain simpanan. Sekiranya sesebuah rumah menghantar lebih daripada 2 pasukan. 6. 6. 5.1 Pusingan pertama pertandingan ini dijalankan secara LIGA DUA KUMPULAN seperti berikut: Bil 1 2 3 4 Kumpulan A A1 A2 A3 A4 Kumpulan B B1 B2 B3 B4 6. maka seboleh-bolehnya pasukan tersebut akan dipecahkan mengikut kumpulan yang berlainan.5 Oleh itu.2 Setiap pasukan dari rumah yang sama akan diasingkan mengikut kumpulan yang berlainan. Walaubagaimanapun.1 PENDAFTARAN PEMAIN DAN WARNA PASUKAN Hanya pemain yang didaftarkan dalam Borang Penyertaan sahaja yang boleh mengambil bahagian dalam pertandingan ini.4 Setiap pasukan dikalangan rumah sukan hendaklah mendaftar 12 orang pemain dan dua orang pegawai dalam pertandingan ini. 5. setiap pasukan digalakkan menyediakan jersi mengikut kehendak masing-masing asalkan tidak sama warna dengan jersi pasukan lawan. Walaubagaimanapun. Mutiara (Kuning).1.3 5. Nilam (Biru). seri (1) Satu mata) .1.1. maksimum hanya seorang pemain yang dilahirkan sebelum 1994 dibenarkan mendaftar dalam pertandingan ini.

Masa rehat yang dibenarkan semasa perlawanan 3 minit dari wisel ke wisel. Dalam perlawanan akhir.b. Dalam perlawanan separuh akhir dan tempat ketiga.0 7.2 7.4 Perlawanan Separuh Akhir Tempat pertama dan kedua dari setiap kumpulan layak bermain di separuh akhir secara kalah mati seperti berikut: Separuh Akhir Pertama (S1): Johan A Separuh Akhir Ke-2 (S2) 6. jumlah jaringan gol tertinggi d. Jika tiada keputusan semasa masa tambahan. jika keputusan sepenuh masa masih seri maka masa tambahan diberi selama 10 minit iaitu 5 minit setiap bahagian tanpa rehat. Johan B N. 7.5 : Johan B mln mln N.4 Masa perlawanan akhir pula akan dimainkan selama 40 minit dan terbahagi kepada dua bahagian iaitu setiap bahagian 20 minit dengan masa rehat selama 5 minit. 8. jika keputusan sepenuh masa adalah seri maka masa perlawanan akan ditentukan melalui sepakan penalti.3 7. perbezaan jaringan gol c.0 TINDAKAN TATATERTIB Tindakan tatatertib akan diambil terhadap mana-mana pemain atau pegawai yang melanggar mana-mana peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak penganjur serta mana-mana peraturan yang telah ditetapkan oleh FAS. .1 MASA PERLAWANAN Masa perlawanan akan dimainkan selama 34 minit terbahagi kepada dua bahagian dimana setiap bahagian adalah 17 minit seperti yang diperuntukkan dalam undang .Semasa masa tambahan ini peraturan jaringan gol keemasan (golden goal) akan dikuatkuasakan.undang permainan. Johan A Pemenang akhir dan tempat ketiga secara kalah mati seperti berikut: Tempat Ke-3: Akhir : Kalah S1 mln Kalah S2 Pemenang S2 Pemenang S1 mln 7. FAM. undian 6. FIFA. sistem tendangan penalti seperti yang diperuntukkan dalam peraturan FIFA akan diambil. keputusan perlawanan liga (pasukan yang memenangi banyak perlawanan akan diambil kira) e.

Keputusan pengadil setiap perlawanan adalah muktamad. 9.0 BANTAHAN 9. 10.9.0 KEPENGADILAN Pengadil yang mengadili setiap perlawanan adalah pengadil yang dilantik oleh pihak penganjur.peraturan ini atau soal perbezaan taksiran akan diputuskan oleh Ahli Jawatankuasa Pertandingan berdasarkan peraturan FAM.1 Sekiranya Pengadil membuat keputusan untuk menunda perlawanan disebabkan oleh keadaan padang atau cuaca maka perlawanan semula akan diadakan pada keesokannya hari disebelah petang atau masa akan ditetapkan oleh Pengarah Pertandingan. 12. b. FIFA dan keputusan ini adalah muktamad. .2 Bantahan keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa Tatatertib/Bantahan adalah muktamad.2 Hal-hal disiplin atau mana-mana perkara yang tidak diperuntukan disini adalah bergantung kepada budi bicara Pengarah Pertandingan selepas perbincangan dengan mana-mana individu atau pasukan yang terlibat.0 HADIAH JOHAN N. Wang tunai RM 100.00 sebagai desopit bantahan dan akan dikembalikan jika bantahan itu berjaya.0 PERLAWANAN YANG DITUNDA ATAU DIHENTIKAN/MENARIK DIRI/ MEMBERI KEMENANGAN PERCUMA 11.1 Hanya bantahan berkaitan kelayakan pemain boleh dilakukan seperti berikut :a. JOHAN : Piala Pusingan / Hamper/ Medal : Hamper/ Medal TEMPAT KE-3 : Hamper/ Medal 13.0 HAL-HAL YANG TIDAK DIPERUNTUKAN Segala hal yang tidak diperuntukkan di bawah peraturan . 11. 11. Menghantar surat bantahan kepada Setiausaha Pengelola melalui Pengarah/Penyelaras Pertandingan (general Coordinator) tiga puluh (30) minit selepas perlawanan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful