CATOLICISMUL

Eleva: Stoica Mihaela Bianca

Catolicismul reprezinta cea mai mare structura unitara crestina, fiind alcatuita din cei care recunosc autoritatea Episcopului de Roma (Papa) in tot ceea ce reprezinta aspectele de credinta si dogma religioasa. Denumirea de "catolic" provine din cuvantul grec katholikos (universal) si a fost utilizata pentru a denumi Biserica inca din perioada timpurie, cand exista o singura Biserica crestina. Catolicii se considera drept singurii continuatori legitimi ai misiunilor si prerogativelor celor 12 apostoli ai lui Hristos, prin traditia succesiunii episcopale neintrerupte, inceputa de Sfântul Petru. Acesta este considerat temelia Bisericii, datorita fragmentului din Noul Testament in care Iisus ii schimba acestuia numele ebraic de Simon: "te voi numi Petru si pe aceasta piatra imi voi zidi Biserica". Catolicismul a avut un impact profund asupra istoriei lumii, asupra dezvoltarii culturii si civilizatiei europene si a raspândirii valorilor europene la nivel universal. Actualmente numara aproximativ un miliard de membri (20% din populatia Globului) fiind foarte bine reprezentat in Europa si America Latina, dar si in alte parti ale lumii (ex. Filipine). Anumite biserici de rit oriental (Uniatii, Maronitii) isi urmeaza propriile manifestari traditionale, dar recunosc autoritatea Papei. Catolicismul este grupul religios care are numeroase ordine de calugari in timp ce Biserica Catolica este formata din biserici particulare, definite pe criterii teritoriale si rituale. In sfera de influenta occidentala bisericile particulare sunt numite dioceze, iar in sfera de influenta orientala eparhii.Toate aceste organizatii au in fruntea lor un episcop, considerat de credinciosi ca fiind succesor spiritual direct al apostolilor. In fruntea colegiului episcopilor se afla episcopul Romei, cunoscut sub numele de Papa, care este vazut de credinciosii catolici ca succesor direct al lui Petru, intaistatatorul colegiului apostolilor lui Isus Christos. Biserica Catolica desfasoara serviciile religioase dupa mai multe rituri, intre care cel mai raspandit este ritul latin, practicat de Biserica Romano-Catolica.

1

Termenul Äbiserica´ provine din latinul Äbasilica´ si. posedand primatul si plenitudinea. desemneaza societatea religioas fondata pe baza invataturilor lui Isus Christos. si se considera urmasa de drept a Bisericii Apostolice. Papa se bucura in Biserica Catolica de un status ierarhic suprem. in vreme ce colegii lor catolici considera ca sfantul Duh purcede de la Tatal si de la Fiul. preotie i casatorie). Autoritatea Papei de la Roma este recunoscuta numai de catolici. Biserica Crestina ocupa tot teritoriul Imperiului Roman (din Hispania pana in Siria). Biserica Catolica considera ca are misiunea de a elabora si propaga invatatura crestina. Initial.Distributia credinciosilor catolici pe glob Biserica Romano-catolica este nu numai denominatia crestina. ca nume propriu. imediat si suprem asupra tuturor preotilor si credinciosilor catolici. precum si disputei teologice pe tema termenului Filioque. Separarea dintre Est si Vest se produce prin Marea Schisma din anul 1054 si se datoreaza rivalitatilor dintre Episcopul Romei si cel al Constantinopolelui. prin intermediul carora credinciosul se va mantui. euharistie. Teologii ortodoxi sustin ca Duhul Sfant purcede numai de la Tatal. ci si confesiunea cu cei mai multi aderenti din lume. 2 . Biserica Catolica este formata intr-o structura piramidala. traind dragostea reciproca prin sacramente (botez. precum si accea de a veghea asupra unitatii credinciosilor. Biserica se considera si se proclama ca fiind insarcinat de Isus Christos pentru a ajuta credinciosul crestin sa strabata drumul spiritual catre Dumnezeu. Este cea mai timpurie Biserica Crestina. maslul. de care poate dispune in mod universal. pocainta. formata din Isus Christos si apostolii sai. destinata sa mentina unitatea tuturor crestinilor si respectarea dogmei oficiale a Papei de la Roma si a Vaticanului. mir. Filioque este termenul teologic care se refer la problema "purcederii" Sfantului Duh de la Dumnezeu Tatal si de la Dumnezeu Fiul (lat: filioque).

Tizian.Asunción de la Virgen.org/wiki/Biserica_Romano-Catolic%C4%83 http://ro.wikipedia.wikipedia.org/wiki/Romano-catolicism 3 . Santa Maria gloriosa dei Frari (Venetia) Bibliografie: http://ro.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful