Ai nevoie de un atestat sau referat la informatică? Vizitează www.atestateinformatica.lx.ro!

MEMORIA EXTERNĂ. DISCHETA(FLOPPY-DISC), HARD DISCUL CD-ROM, DVD-ROM
Memoria externă a unui calculator electronic este tot atât de importantă şi necesară ca şi memoria internă, având rolul de a păstra informaţiile (programe şi date), pe o durată nedeterminată. Pentru orice calculator, memoria externă constituie o completare şi o extindere a memoriei interne, prezentând două particularităţi deosebite faţă de memoria internă şi anume:  este practic nelimitată ca volum;  nu este volatilă, informaţiile rămân stocate pe o durată nedeterminată. Datorită acestor avantaje, memoria externă este absolut necesară pentru stocarea şi păstrarea unor volume foarte mari de informaţii, în vederea utilizării lor ulterioare. La calculatoarele personale memoria externă este constituită din două tipuri de discuri:  discul flexibil şi discul fix  discul optic (CD-ROM - Compact Disk Read Only Memory, CD-WORM - Write Once Read Many, DVD - Digital Versatile Disc). Trebuie făcută distincţie între floppy-discurile şi hard discurile ca suporţi de memorie externă, şi unitatea fizică ce asigură rotirea şi scrierea/citirea acestor suporţi. 1. Discheta - Discul flexibil (floppy-disk-ul) Discul flexibil sau floppy-disk-ul reprezintă suportul de memorie externă întâlnit la toate calculatoarele personale. El este confecţionat dintr-o folie de plastic flexibil acoperită cu un strat de material feromagnetic şi introdus într-un suport de protecţie (plic, casetă). În prezent la calculatoarele personale sunt utilizate discuri standard floppy (figura 1). 1 - fantă de protecţie fizică; 2 - fantă de fixare şi antrenare; 3 - discul propriu-zis; 4 - fanta pentru scriere/citire; 5 - suport de protecţie (plic sau casetă); 6 - fanta - început fizic de pistă.

Figura 1. Floppy disk-ul de 3,5" Informaţiile sunt înregistrate pe aceste discuri în format standard, pe piste. Pistele sunt cercuri concentrice, care în funcţie de tipul şi caracteristicile discului, pot fi în număr de 40 sau 80, toate având aceeaşi capacitate. Pentru creşterea vitezei de lucru, dar şi pentru prevenirea abandonării totale a unui floppy-disk parţial deteriorat, pistele au fost împărţite în sectoare. Un sector nu este altceva decât 1

Poziţia unui fişier pe disc este indicată de tabela de alocare. pentru un disc DS-HD. Sunt formate din mai multe discuri (plăci) asemănătoare celor flexibile. se dovedesc neîncăpătoare pentru aplicaţiile de ultimă oră. Noua tehnologie poartă numele de LS-120 şi a fost elaborată prin colaborarea dintre 3M. Hard-disk-ul Hard-disk-urile (figura 2 ) sunt denumite şi discuri fixe. Tabelul 1 Principalele caracteristici ale variantelor de discuri flexibile Tip disc 3. Compaq. sistemul permite scrierea/citirea concomitentă a informaţiilor de pe pistele situate pe aceleaşi generatoare.5" cu o capacitate de stocare de 80 de ori mai mare (120 Mb). 18 sau chiar mai mult depinzând de caracteristicile discului.5” LS-120 Nr. De exemplu. viteza de transfer se situează în jurul a 20 Kb pe secundă.l. În urma formatării discului sunt definite şi etichetate pistele şi sectoarele necesare pentru identificarea rapidă a oricărei informaţii.5" . Principalele caracteristice ale celor două variante de discuri flexibile sunt redate în tabelul 1. Pentru a depăşi acest handicap. Plăcile numite şi platane sunt acoperite cu un material feromagnetic şi încorporate 2 . pe care le marchează ca indisponibile în tabela de alocare a fişierelor (FAT)  crearea directorului rădăcină  crearea tabelei de alocare a fişierelor (File Alocation Table . rigide sau Winchester (după tehnologia primei firme constructoare). Directory (directorul rădăcină) şi BOOT (zona în care se pot găsi adresele programelor de încărcare a sistemului de operare). SD = simplă densitate (Simple Density). DD = dublă densitate (Double Density). Înainte de prima utilizare orice dischetă trebuie formatată.44 Mb sunt foarte utile. Matsushita şi OR Technology. Prin operaţia de formatare se realizează următoarele:  iniţializarea discului din unitatea specificată la un format standard acceptat de către sistemul de operare  analiza întregii suprafeţe a discului pentru detectarea eventualelor clustere (zone de alocare a spaţiului pe disc) defecte. În realizarea noului suport au fost combinate tehnologiile optice şi magnetice consacrate.sect/ pistă 9 18 18 Capacitate 720 Kb 1. floppy . dure. care este încărcată la înscrierea informaţiilor în fişiere. 2. însă confecţionate dintr-un material mai dur şi fixate pe un ax comun. a fost creat un nou standard pentru dischetele de 3. Numărul lor poate fi de 9.44 Mb 120 Mb Observaţii DS-DD DS-HD 2490 piste/inch Notaţii DS = dublă faţa (Double Sided). Cu toate că discurile de 3. Piste 80 80 1736 Nr. Evident.un segment de pistă.FAT) a tabelei ROOT.discul este lent faţă de hard-disk. HD = înaltă densitate (High Density). ţinând seama şi de etichetele de pistă/sector definite în urma formatării. Prin rotire.

 rata de transfer a hard-discului {media rate). viteza de rotaţie are un impact direct asupra:  aşteptării generate de mişcarea de rotaţie. ea mai poartă şi numele de spindle speed (Spindle = arbore sau ax. se constată o creştere a ratei de transfer pe măsură ce pistele sunt mai 3 . Astfel. în engleză).  asupra ratei de transfer a discului. Aceste caracteristici îşi pun amprenta asupra performanţelor sistemului de calcul în ansamblul său. Una dintre particularităţile hard discurilor este aceea că este utilizată în mod constant o singură viteză de rotaţie: 3600. Întârzierea mecanică este handicapul pe care orice producător caută să-l limiteze şi pe care utilizatorul îl are în vedere atunci când optează pentru un tip de hard-disk. 5400.  numărul de rotaţii/minut (rpm)  cantitatea memoriei cache. 3880. această denumire a devenit improprie deoarece au fost create şi hard discuri care pot fi cu uşurinţă conectate şi deconectate în/din exteriorul calculatorului prin porturile de intrare/ieşire ale acestuia. Figura 2.într-o casetă de protecţie. care depinde de numărul plăcilor ce compun hard discul şi de tipul discului. 7200 rpm. Cu cât rotaţia este mai mică cu atât întârzierile datorate poziţionării mecanismelor fizice sunt mai mari. Printre factorii care influenţează performanţa unui hard-disk se numără întârzierile mecanice. după ce acesta s-a poziţionat pe pista respectivă). În ultimul timp însă.PC Data Handling . Rata (medie) de transfer a hard discurilor reprezintă viteza cu care sunt transferate datele către şi dinspre platan (mediul propriu-zis de stocare). a avut în vedere faptul că acesta se fixează în interiorul calculatorului şi nu poate fi detaşat de către un utilizator obişnuit. Este măsurată în MB/sec. Această importanţă rezidă din faptul că valorile înregistrate de întârzierile mecanice sunt de peste o sută de ori mai mari decât cele electronice (acestea fiind asociate sistemului de date) Întârzierile mecanice se referă la:  timpul de căutare (ce reprezintă o măsură a vitezei cu care hard discul îşi deplasează capetele de citire/scriere la o anumită locaţie). 5200. Hard-disk-ul Denumirea de disc fix. Principalele caracteristici ale hard discului se referă la:  capacitatea de stocare a informaţiilor sau de manipulare a datelor . atribuită iniţial. La ultimele modele de hard discuri. Viteza de rotaţie a discului sau numărul de rotaţii pe minut este esenţială. 4500.  întârzierea generată de rotaţia discului (timpul necesar pentru ca sectorul dorit să ajungă în dreptul capului de citire/scriere.  timpul de căutare (seek time).

dar. Ultimele generaţii de discuri dispun de interfeţe de transfer foarte performante care asigură rate de transfer de ordinul zecilor de megabaiţi pe secundă. O relaţie care trebuie subliniată la nivelul hard discului este aceea realizată cu Cache Buffer-ul. de-a lungul unei piste de pe suprafaţa hard discului). Un exemplu este hard discul Caviar AC31600 (produs al firmei Western Digital). Rata de transfer a sistemului gazdă reprezintă viteza la care sistemul de calcul gazdă poate transfera date prin intermediul IDE sau EIDE14.îndepărtate de diametrul interior al platanului. ci de:  "sisteme de cache" utilizate de unele aplicaţii (de exemplu. Succesul tehnologiilor optice. tinde să se generalizeze. rată de transfer de 9. aceasta nu va conduce la creşterea performanţei sistemului electronic de calcul. 3. drivere sistem de acces pe 32 biţi etc). În acest sens chiar şi un hard disc cu 5200 rpm este limitat la o rată de transfer de maximum 9-10 Mb/secundă. sunt sub influenţa unor factori care pot afecta performanţa acestuia. Aceasta se datorează tehnicii de "înregistrare zonală".buffer. S-ATA sau SCSI (I.disk la interfaţa sistemului gazdă.reprezintă numărul de piste care pot încape într-o zonă cu dimensiune de 1 inch). nu numai pe piaţa calculatoarelor electronice. Discul optic Compact Discul constituie un suport de memorie externă care. de la hard. timp de căutare sub 10ms.  funcţiile sistemului BIOS (tipologiile moderne de BIOS-uri care includ funcţii speciale pentru hard-disk). datorită unor performanţe superioare faţă de discurile flexibile.  viteza de transfer a unităţii centrale de prelucrare etc. Capacitatea de înregistrare pe suportul de stocare este determinată de densitatea de platan. pe care apoi îl va "goli". Datele transmise prin cablul IDE. aşa cum este capacitatea de manipulare a datelor. Unităţile de CD pot fi încorporate în carcasa unităţii centrale. se datorează progreselor realizate în domeniul laserilor. Atunci când se scriu date pe hard-disk sau se citesc. Rata la care datele sunt scrise şi citite pe disc (rata de transfer a discului) este dependentă de viteza de rotaţie (rpm) şi de densitatea datelor pe hard disc (bpi).defineşte cantitatea de biţi ce pot fi scrişi pe o distanţă de 1 inch. chiar dacă viteza cache-buffer-ului este mai mare decât cea a hard discului. ATA 100. respectiv mai apropiate de cel exterior. II sau Fast). caracterizat de 5200 rpm. Aceste interfeţe sunt de tipul ATA 66. există şi modele care permit înscrierea informaţiilor. Smartdrive. întârziere mecanică de 5.  microprocesor şi viteza acestuia. calculatorul gazdă va "umple" acest cache .625 Mb/s şi asigură un suport real pentru o funcţionare în Mode 4. Acest factor nu este direct dependent de hard-disk. suporţilor optici şi a procesării semnalelor. Putem defini compact discul ca pe un suport pe care sunt stocate informaţii prin intermediul mijloacelor optice (tehnologia laser) atât în procesul de scriere cât şi în cel de citire. Deci. 4 .76ms. Unităţile CD-ROM permit în mod obişnuit numai citire.  biţi/inch (bpi .  capacitatea memoriei RAM/memoriei cache şi viteza la care aceasta lucrează. Parametrii care reflectă această stare de lucruri sunt:  număr de piste/inch (track per inch sau tpi . similar unei unităţi de floppy-disk sau pot fi detaşabile (Figura 3).

Un CD-ROM care transferă 150Kb/s se spune că are o singură viteză (single speed) 1X. prin modificări termice ale unui aliaj sau material compozit. ca urmare a excentricităţii discului ceea ce face ca citirea să se facă uneori eronat şi in acest caz fiind necesare corecţii. cântăresc puţin şi prezintă siguranţă în exploatare (nu există pericolul prăbuşirii capetelor sau deteriorarea câmpurilor magnetice. respectiv.85-3. Dintre avantajele acestuia în faţa suporţilor amovibili amintim: sunt foarte compacte (acces rapid la date). Viteza standard corespunzătoare este de 150Kb/s. Creşterea vitezei de lucru a CD-ROM-ului a fost însă urmată de apariţia vibraţiilor în ansamblul unităţii de citire. Conţinutul este scris de către producător şi citit de utilizator cu ajutorul unei unităţi compatibile. Produsele acestei tehnologii sunt volume mari de date. Aceasta are ca efect secundar încetinirea vitezei de lucru. biblioteci. materialul îşi va modifica starea şi implicit reflectivitatea. procesul prin care sunt înscrise date cu ajutorul unui fascicol de lumină pe un suport sensibil din punct de vedere optic. Viteza de lucru este uneori mai lentă decât la hard-disk.25" şi capacitate de 700 Mb . capabil să stocheze 500 de CD-uri. radiologie. Prin efectul unui fascicol concentrat şi modulat de raze laser. Unitate CD-ROM (DVD) CD-ROM-ul este mai avantajos decât discul flexibil şi concurează discul fix în sensul că are o capacitate de stocare de ordinul sutelor de Mb sau Gb. 80 minute înregistrare audio. Vitezele de lucru au crescut ajungând astăzi la viteze de 48X. cu patru inscriptoare CD-R. asigurând stabilitatea informaţiei la 100 de ani). care nu sunt supuse modificărilor pe perioade mari de timp.Figura 3. publicistică etc.cca. Se numeşte înregistrare optică de informaţii. iar scrierea reprezintă un proces care foloseşte un fascicol laser pentru modificarea unui material sensibil la lumină. amplasat pe suport.5 microni . cum sunt cataloage. CD-ROMul poate avea diametrul de 5. Performerul pentru această clasă este Pioneer 5004. şters şi citit pe baza tehnologiei schimbării de fază. 52X. Tehnologia de înscriere utilizează un fascicol laser. Domeniile de aplicabilitate sunt: arhivare-distribuire informaţii. La generaţiile mai noi de CD-ROM-uri viteza de lucru este dată ca fiind viteza maxima. documentaţii etc. adâncituri de 0. Discul poate fi scris. La citire. nu va modifica 5 . proiectarea software-ului. Aceasta se atinge atunci când se citesc pistele exterioare. manuale. Discul CD-R are aceiaşi parametrii cu CD-ROM-ul . acces la 300 GB de date. CD Eraseable sau CD-E este un disc compact de pe care informaţia poate fi ştearsă. Citirea se bazează pe decalarea unor modificări survenite în fascicolul de lumină reflectată pe suport. kit-uri de distribuire a software-ului. 50X. Viteza de lucru a unui CD-ROM reprezintă cantitatea de informaţie care poate fi utilă în unitatea de timp (s). care va trasa pe stratul reflector depus pe un suport din policarbonat. ce comută între starea cristalină şi cea amorfă. fascicolul de o intensitate mai mică.

mijloc de schimbare a informaţiilor şi sisteme de stocare pentru imaginile vizuale. înregistrare magnetică şi citire optică.6 la CD-ROM). 6 . Unităţile magneto-optice utilizează pentru scriere şi ştergere un fascicol laser şi un câmp magnetic. Aparatele PhotoCD sunt proiectate la fel ca echipamentele audio .starea. pe fiecare faţă a discului. Video CD au fost iniţial destinate unor echipamente de redare speciale. O primă caracteristică a DVD-urilor o reprezintă capacitatea de stocare. rezoluţia maximă a oricărei imagini este 3072 x 2048 pixeli.nu fac decât să reproducă imaginile. precum şi informaţii de captură.44 MB/s. În urma proceselor de prelucrare. O a doua caracterizare o reprezintă viteza de lucru (rata de transfer). Tehnologia de fabricaţie a fost dezvoltată iniţial de mai multe firme de renume printre care Toshiba.74 microni (1. un PC trebuie să fie echipat cu o unitate de CD-ROM/XA. de acum tehnic. Philips. În tabelul 2 se prezintă comparativ parametrii celor mai folosite medii de stocare optice. Pentru discurile PhotoCD de calitate comercială. Creative etc. Pentru a putea reda discuri Video CD. Photo CD au cunoscut succesul în următoarele domenii: cataloage. deşi pot fi folosite şi pentru PC-urile echipate corespunzător sau în echipamentele CD cu extensii video digitale. Rewritable Optical Disk sau ROD adică discul optic reinscriptibil. de către CD-ROM-uri. aceeaşi substanţă devine paramagnetică şi deci are un câmp magnetic uşor de modificat. Datele de pe DVD sunt citite cu o viteză de 26. se folosesc 2 straturi de memorare care conduce în final la un număr de 4 straturi. Mediile de stocare DVD seamănă cu CD-urile obişnuite având însă capacităţi de stocare de până la 26 ori mai mare. Sistemul Video CD operează cu o rată de bază de 1. ci şi două semnale MPEG comprimate. un decodor MPEG-1 (hardware sau software) şi un program de redare. care tinde să ocupe din ce în ce mai mult piaţa limitată. distanţa dintre zonele adiacente (recording pitch) fiind de 0. Încă de la început au apărut probleme de standardizare la nivelul pieţei. detectare/corectare a erorilor. Această tehnologie are la bază o substanţă cu proprietăţi magnetice influenţate de temperatură. Pentru a se obţine o capacitate de stocare mai mare pe lângă faptul că se folosesc 4 straturi de memorare. intervalul dintre pistele DVD-ului sunt mai mici. ci doar va ajuta la interpretarea gradului de reflexie. Sub această temperatură substanţa este feromagnetică şi are un câmp magnetic foarte greu de modificat. Sony. fără să le manipuleze. Pentru a se asigura citirea şi a discurilor CD-ROM se fabrică şi DVD-uri cu lentile speciale (holografice) care să permită citirea ambelor standarde de discuri atât CD-ROM cât şi DVD. Peste această temperatură. DVD-ul este "dubled sided" informaţia se stochează pe ambele feţe ale discului şi de asemenea. aplicate asupra unui disc magneto-optic. Pentru citire se foloseşte un laser cu lumină roşie (la CD-ROM se foloseşte lumina infraroşie) cu o focalizare mai precică care să ducă la o densitate mai mare a informaţiei pe disc. DVD (Digital Versatile Disc) reprezintă generaţia de sisteme de stocare fotomecanică.16 Mb/s. decodificarea şi decriptarea informaţiei folosită ca procedeu împotriva pirateriei se ajunge la rate de transfer standard (IX) de 1350 Kb/sec. foloseşte tehnologia magneto-optică. Elementele de control cele mai avansate permit oprirea la o imagine sau parcurgerea discului în căutarea unei anumite imagini. Ulterior problemele au fost rezolvate iar producţia şi comercializarea au intrat pe făgaşul normal. Fluxul de date include nu numai informaţiile video modificate MPEG-1.

7 .  sunet de calitate cu 8 canale pe fiecare pistă.2 sau 4 1 sau 2 4..Tabelul 2 Caracteristicile mediilor de stocare: CD-ROM.74 1.  32 piste pentru subtitrare.  sistem de fişiere independente de platforma folosită.. Este folosit cu precădere în sistemele multimedia unde se doreşte o performanţă ridicată mai ales la rularea fişierelor video. În concluzie putem spune că DVD-ul este mai mult un mediu de prezentare şi mai puţin o colecţie de date stocate. 17Gb 1108 (1350) Alte caracteristici ale discurilor DVD sunt:  capacitatea de stocare de până la 8 ore de imagini video digital de înaltă calitate cu sunet Dolby Digital (AC-3)  posibilitatea setării la afişare pe ecran în formate 4:3 (monitoare normale) sau 16:9 (monitoare wide-Panasonic)..  derulare înainte/înapoi fără sacadări.7. DVD Parametri Diametru disc (mm) Grosime disc (mm) Structură disc Tipul laserului utilizat la citire Pasul pistelor de pe disc (microni) Numărul de straturi de date Numărul de feţe de date Capacitatea de stocare Ratele de transfer (Kb/s) CD-ROM 120 1.  identificator de limbaj pentru titlu.800 Mb 150 DVD 120 1.6 1 1 650 ..2 1 substrat Infraroşu 1.2 2 substraturi Roşu 0.  meniuri şi facilităţi de exploatare şi interactivitate.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful