Universitatea “Dunarea de Jos” Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor Specializarea:Ecologie si Protectia Mediului

CIRCUITUL FOSFORULUI IN NATURA

REALIZAT DE:GHERGHE CLAUDIA ICHIM NICOLETA POSTOLACHE ANDREEA

www.referat.ro

În virtutea legii minimului. condiţionând desfăşurarea transferurilor de energie şi informaţie în sistemele vii.adenozintrifosfat) şi a acizilor nucleici. hidrogen şi azot.15%) din scoarţa terestră sugerează dependenţa directă a biosferei de cantitatea disponibilă de fosfor pe Pământ. Absorbit de către plante.1%) şi masa fosforului (0. al căror fond de rezervă se află în atmosferă sau în hidrosferă.4).CICLURI BIOGEOCHIMICE CICLUL FOSFORULUI Principalele rezerve de fosfor sunt reprezentate prin roci de tipul apatitelor şi depozitelor de guano. biomasa acesteia nu poate depăşi proporţia de fosfor disponibilă la nivel global. fosforul apare ca factor limitativ al biosferei. Ciclul biogeochimic al fosforului Spre deosebire de oxigen. Prin intermediul lanţurilor trofice. Prin intermediul păsărilor marine (guano) fosforul revine parţial. În concentraţii diferite sunt dispersate pe toată suprafaţa uscatului (fig. . Acţiunea omului. Fig.4. compuşii fosforului sunt transferaţi animalelor consumatoare şi descompunătorilor. Fosforul ajuns în oceane alimentează fitoplanctonul de pe platformele continentale şi lanţurile trofice pe care le susţine acesta. rocile cedează fosfor biocenozelor din ecosistemele terestre. prin favorizarea proceselor de eroziune. de animale fosilizate. fondul de rezervă se află în litosferă. în cazul fosforului. Prin descompunere şi spălare de către ape. fosforul intră în alcătuirea compuşilor macroenergetici (ATP . Comparaţia dintre masa biosferei (0.

Vietnam şi Mongolia dau siguranţa că epuizarea nu va avea loc imediat. Omul intervine în circuitul fosforului. prin îngrasamintele minerale obtinute din exploatarea rocilor fosfatice. (1978). Brazilia.restrângerea vegetaţiei naturale. Se estimează că 3. în timp ce numai 10 000 tone se reîntorc pe continente sub formă de guano şi 60 000 tone ca urmare a pescuitului. India. China. estimate la 1010 tone de rocă fosforică (cu 4% H2O5). Circa 5-6 milioane t de fosfor mineral sunt introduse în circuit. Australia. utilizarea unor cantităţi mari de îngrăşăminte fosfatice. prin accelerarea proceselor de eroziune datorate restrângerii vegetatiei naturale.5 milioane tone de fosfor (după Hutchinson. în sensul cresterii ratei de scurgere a fosforului spre oceane. . ceea ce nu compensează pierderile. localizate cu precădere în Africa de Nord şi centrală. Rezervele exploatate de fosfor. prin utilizarea pe scara larga a fertilizantilor fosfatici în agricultura si în urma extinderii detergentilor. Rusia. folosirea detergenţilor conduce la scurgerea fosforului spre oceane. chiar 20 milioane tone) iau anual drumul oceanelor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful