RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN SENI VISUAL Mata Pelajaran Kelas Tarikh Masa Bilangan murid Bidang Tema

Tajuk Teknik Hasil Pembelajaran : Pendidikan Seni Visual : 3 Kreatif : 15 Julai 2011 (Jumaat) : 1 jam (8.30 a.m - 9.30 a.m) : 25 Orang (15 Lelaki, 10 Perempuan) : Membentuk dan Membuat Binaan : Pengangkutan : Pengangkutan darat (Kereta, bas, van) : Model : Di akhir pengajaran dan pembelajaran murid dapat :ARAS 3 i. Menghasilkan binaan dan menghias dengan menggunakan pelbagai alat dan bahan serta teknik secara kreatif. ii. Membuat pernyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. iii. Membuat dokumentasi mudah dalam portfolio. Pengetahuan Sedia Ada Bahan Bantu Mengajar Alatan dan Bahan : Murid pernah melihat dan menaiki kenderaan. : Laptop dan LCD, contoh model kereta. : Kotak, penutup botol, tali, kad manila, gam, gunting, slotap, double tape dan pen marker. : Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Tahun 3 : Kekemasan, kreativiti, keselamatan dan kerjasama.

Buku Nilai

Murid mendengar penerangan guru dengan teliti. Murid melihat dan memberi respon tentang hasilan model kereta. i) i) Langkah 2 (30 minit) Perkembangan Isi i) ii) Guru mengagihkan murid-murid kepada 5 kumpulan. Set Induksi Pengenalan (5 Minit) Tayangan Video ii) ii) STRATEGI PENGAJARAN TKP -Kecerdasan VerbalLinguistik -Kecerdasan visualRuang Kontekstual KBKK -mencirikan -mengelaskan -mengenalpasti TKP -Kecerdasan VerbalLinguistik -Kecerdasan VisualRuang KBKK -Menjana Idea -Mengkategori iii) iii) Langkah 1 (5 Minit) Perkembangan Pelajaran Langkah-langkah Membuat Model Kereta : a. Murid memulakan tugasan dalam TKP -Kecerdasan VisualRuang -Kecerdasan VerbalLinguistik . Menampal kad manila pada bahagian model kereta yang telah siap. Murid mendengar penerangan dan melihat guru menunjuk cara membuat model kenderaan darat tersebut. Guru mengaitkan dengan aktiviti pembelajaran dengan topik pada hari ini. Guru meminta murid untuk membuat i) ii) Murid membentuk kumpulan mengikut arahan guru. d. i) AKTIVITI MURID Murid melihat dan mendengar video yang ditayangkan oleh guru. Memotong kotak mengikut bentuk yang diingini dengan menggunakan gunting. b.LANGKAH ISI PENGAJARAN i) AKTIVITI GURU Guru menayangkan video berkaitan dengan jenis-jenis kenderaan darat. Menebuk tayar kereta menggunakan pisau lipat. c. Guru memberi penerangan dan tunjukcara tentang cara membuat model kenderaan darat menggunakan bahan kutipan dan objek alam. Mencantum bahan kereta menggunakan double tape. Guru menunjukkan contoh hasilan model kenderaan darat.

atuk. -Menjana Idea -Mereka cipta i) ii) Murid-murid mendengar ulasan guru dengan teliti..pom.iii) Langkah 3 (15 Minit) Apresiasi dan Refleksi i) ii) Penutup (5 Minit) Rumusan Lirik Lagu ³Kereta Merah´ Bapaku dari kota. KBKK Menilai i) ii) Murid mendengar rumusan guru dengan penuh teliti. 10% murid tidak membawa kelengkapan alatan seni.kereta kecil ku berbunyi.. Guru meminta murid untuk menyanyi lagu ³ Kereta Merah´ iii) kumpulan. nenek. bapaku beli kan kereta.... Guru membuat rumusan tentang pelajaran hari ini berkaitan dengan teknik membuat model.pom3x pon.. Guru memilih 3 contoh hasilan yang terbaik daripada kumpulan.. . boleh ku bawa jumpa nenek. Pom. i) ii) model kenderaan darat dalam kumpulan masingmasing. Guru mengingatkan murid agar membawa kelengkapan alatan seni setiap kali sesi pengajaran dan pembelajaran seni dijalankan dan menyuruh mereka berkongsi alatan dengan kumpulan lain. TKP -Kecerdasan VerbalLinguistik -Kecerdasan Intrapersonal. 90% murid menunjukkan sikap minat dan kesungguhan dalam menjalankan aktiviti yang dirancang oleh guru..pom. Murid memberi komen ke atas hasil kerja rakan mereka. bolehku bawa ke sekolah.. Murid minta cadangan KBKK daripada guru. Murid menyanyi bersama-sama guru dengan penuh semangat. marilah adik mari naik. Guru meminta 3 orang murid untuk memberi pandangan ke atas hasil kerja rakan mereka.. Kereta kecil warna merah.. Guru memantau dan memberi bimbingan aktiviti murid... TKP -Kecerdasan VerbalLinguistik -Kecerdasan Muzik Masteri KKBK -Menilai -Membuat kesimpulan REFLEKSI Pengajaran dan pembelajaran dapat dijalankan dengan berkesan dan teratur.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful