REKOD INDUK IKAN LAGA

pastikan induk yang akan dibiakkan adalah matang.LANGKAH PEMBIAKAN IKAN LAGA LANGKAH 1 Kenalpasti Jantina Cara untuk mengenalpasti ikan laga jantan dan ikan betina senang saja. dan lebih agresif. Rajah 3: Buih yang dihasilkan oleh induk jantan y Betina Bagi yang betina pula. untuk mengenalpasti ikan laga betina ialah melalui abdomennya. Rajah 1: induk jantan LANGKAH 2 Rajah 2: induk betina Pilih Induk Yang Matang Untuk membiakkan ikan laga. warna lebih terang. Ikan laga biasanya telah matang bila mencapai umur 4 bulan sekiranya diberi makanan yang secukupnya. Biasanya ikan jantan ekor dia panjang. anda perlu perhatikan perut atau abdomennya. Rajah 4: Bonjolan putih pada abdomen induk betina menandakan ianya telah matang . y Jantan Induk jantan yang matang dan bersedia untuk membiak akan membuat buih di permukaan. Tapi pada masa kini para penternak sudah berjaya hasilkan ikan betina yang ekornya panjang dan warna yang terang. Oleh itu.

5 inci dari dasar. Kemudian masukkan air lebih kurang 4. Semakin besar tangki semakin meningkatkan peluang anak-anak ikan untuk hidup. anda perlu menyediakan tangki yang selesa sekurang -kurangnya bersaiz 1 kaki x 1 kaki x 1 kaki seperti akuarium. RAJAH 5: Letakkan polistrene bagi membolehkan induk jantan membuat buih di bawahnya. baldi.LANGKAH 3 Sediakan Tangki Yang Sesuai Bagi kaedah pembiakan. Letakkan sedikit perlindungan untuk induk betina seperti. sebaiknya letak polistrene atau kiambang untuk mengekalkan buih kerana ikan akan suka buat buih di bawahnya. Selain itu bagi meransang pembentukan buih oleh jantan. kayu atau pokok kiambang. dan sebagainya. Manakala pokok keladi buntig pula bertujuan sebagai kawasan ikan betina menyorok. .

ikan jantan akan menari dengan mengibaskan ekornya. Hal ini supaya ikan jantan dan ikan betina berkenalan dahulu. Setelah ikan jantan membuat buih.LANGKAH 4 Masukkan Induk Jantan Dahulu Dalam Tangki dan diikuti induk betina di dalam cawan plastik yang lutsinar. barulah boleh keluarkan ikan betina dari cawan lutsinar itu tadi dan satukan dengan ikan jantan. Tips : y pastikan induk betina diberi makan secukupnya supaya dapat menghasilkan telur yang banyak.membelit betina dan mengutip telur dan memasukkannya ke dalam buih y y LANGKAH 5 : Setelah selesai proses pengsenyawaan . Ikan jantan akan mengawasi telurnya dan akan mengutip telur-telur yang jatuh ke dasar bekas dan memasukkannya semula kedalam buih. asingkan ikan betina dari bekas tersebut. Jika tidak ikan jantan akan bertindak agresif dengan menyerang ikan betina. Hal ini kerana di khuatiri ikan betina akan memakan telur2 yang telah dihasilkan. INFO Induk yang sihat boleh menghasilkan 400-700 telur. Biarkan ikan betina sehingga ikan jantan telah membuat buih. sebaiknya dicampurkan atau dikahwinkan di awal pagI menjelang tengahari ikan nie akan melakukan ritual peneluran. .

Setelah 3 hari anak ikan atau juga fry perlu diberi makan. Selepas seminggu cuba dapatkan moina atau artemia untuk peringkat pemakanan seterusnya. Rajah 6: Anak yang baru berusia 5 hari Tips: ikan laga akan lebih cantik dan cepat membesar jika diberi makanan hidup mcm jentikjentik ataupun frozen blood worm. asingkan ikan jantan.LANGKAH 6 Setelah anak berusuia 1 hari.tetapi ada juga banyak species lain yg ada. ianya dapat melindungi badan anak ikan dari penembusan cahaya matahari yang boleh merosakkan mata dan organ anak ikan tersebut. Hal ini kerana ikan jantan akan memakan anaknya.Air hijau ini sebenarnya mengandungi phytoplankton bernama chorella secara majoritinya. Kebaikan air hijau ialah. . Rotifer disamping air hijau sebagai supplemen.ia boleh didapati dari air ternakan ikan tilapia.ikan keli.

Manakala anak ikan betina boleh di campurkan sekali d dalam satu bekas. Anak ikan jantan tidak boleh bercampur dengan yang lain. Ia perlu di letakkan didalam satu bekas. Hal ini kerana mereka sudah mula menunjukkan sifat sifat aggresif dan sudah mula untuk berlaga antara satu sama lain.LANGKAH 7: Asingkan anak-anak ikan tersebut setelah umurnya mencapai 3-4 bulan. i Rajah 7: ikan laga betina boleh disekalikan didalam satu bekas .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful