MOHD RUSTAM BIN TAJUL ARUS MOHAMAD AZMIE BIN AWANG IZATUL NAJIHA BINTI IZANI SITI ZAKIAH

BINTI AB SAMAD

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI TAHUN 5 Mata Pelajaran Tunjang Kemahiran Tajuk Tarikh Masa Tahun Bil Murid Pengalaman lepas sukan. Objektif : Pendidikan Jasmani : Kesukanan : Keselamatan : Keselamatan semasa beraktiviti : 13.04.2010 : 7.45 – 8.15 pagi : 5 Melati : 20 orang (9 lelaki 11 perempuan) : murid telah mengetahui mengenai isu keselamatan dalam : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, diharapkan muridmurid dapat:Psikomotor : Dapat melakukan 2 teknik pukulan dengan betul dan selamat 2 daripada 3 percubaan. : Menyatakan secara lisan cara-cara mengamalkan keselamatan sukan. : menunjukkan sikap bekerjasama dengan ahli kumpulan semasa melakukan aktiviti.

Kognitif Afektif

Penerapan Nilai KBKK Penggabunganjalinan Kesepaduan Alatan

: Berdisiplin : Membuat Analisis Mudah : sukan- keselamatan : moral - kerjasama : Padang Balapan

berselerak dalam kawasan yang ditandakan guru 2.Bahagian / masa Set Induksi 5 minit Aktiviti Memanaskan Badan 1. Guru menunjukkan bagaimana alatan sukan boleh mencederakan pemain. hayun tangan lurus di sisi dan angkat hingga ke paras bahu 5. bergerak dalam kawasan 1. Memukul bola secara berpasangan. 2. 1. mula dengan tempo perlahan kemudian laju 7. menghadap guru 3. Mengelecek bola X guru Langkah Pertama/ permulaan 10 minit Penerangan dan demonstrasi Gambar keratan akhbar Kayu dan bola hoki Perkemba ngan 10 minit Kayu dan bola hoki . badan tegak dan mata pandang ke hadapan 6. kaedah berlari dengan mengangkat lutut tinggi tanpa bergerak 4. 3. 2.Lari Setempat Butiran Mengajar Organisasi Alatan/C atatan Strategi o 1. Guru menunjukkan gambar keratan akhbar mengenai kecederaan sukan. Membincangkan langkah-langkah keselamatan dan peraturan yang betul semasa menggunakan alatan di padang dan balapan yang boleh membahayakan.

• Memastikan kawasan aktiviti selamat • Memastikan jarak anatara skital semasa melakukan aktiviti sesuai dan selamat KBKK Perbincangan dan rumusan . Memukul bola ke sasaran 4.Penutup 5 minit Aktiviti gerak kendur hoki mengelilingi kon. Membahagikan murid kepada kumpulan kecil dan mengadakan permainan Mengendurkan semula otot pada tahap normal Kepentingan aspek keselamatan ketika aktiviti pukulan • Untuk menyatakan langkah keselamatan semasa melakukan aktiviti. 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful