1.

Pengenalan
Rekaan dan corak merupakan suatu asas utama dalam meghasilkan sesuatu karya seni. Pada dasarnya, tanpa rekaan dan corak, hasil seni baik yang tradisional mahupun yang mengikut zaman akan tidak terhasil. Lebih-lebihnya jika ia merupakan seni kraf halus batik dan songket. Dalam teorinya, corak ialah suatu susunan motif sama ada secara teratur, terancang atau secara bebas. Ini bermaksud corak boleh dibahagikan kepada dua cabang iaitu Corak Terancang dan Corak Tidak Terancang. Motif pula merupakan rupa atau bentuk asas dalam satu-satu rekaan atau gubahan. Motif terdiri daripada motif flora, fauna, geometrical dan organik. Corak Tradisi mempunyai motifnya tersendiri dan mempunyai nama-nama tertentu yang berunsur tradisional. Hampir 70% corak tradisional diolah menggunakan motif semulajadi sama ada dari tumbuhan ataupun dari binatang. Ada yang menggabungkan keduadua unsur ini bagi menonjolkan rekaan kraf masing-masing. Contoh yang biasa kita dengan adalah seperti corak bunga buluh,pucuk rebung,bunga kiambang dan sebagainya.

Dalam tugasan ini satu kajian yang membincangkan bagaimana corak dari sumber motif yang pelbagai yang diolah dan disusun bagi membentuk keaslian dan keunikan keduadua tekstil batik dan songket. Batik dan songket yang dipilih kerana ianya merupakan satu bidang kraftangan yang unggul di Malaysia. Ia juga meupakan seni kraf halus yang terulung sekali. Ia juga memerlukan skil tertentu untuk menghasilkan kraf tersebut. Kajian meliputi sejarah, perkembangan serta impak terhadap masyarakat melayu dan kesimupulan mengenai penggunaan seni kraf halus tersebut. Sejak abad ke 15 Masihi lagi manusia telah menemui kaedah pembuatan batik secara tradisional. Pada masa dahulu, masyarakat Melayu menggunakan ubi kentang sebagai alat pengecap tetapi kini kain batik telah diusahakan dengan menggunakan alat-alat moden. Batik mula diperkenalkan di negara kita khususnya di negeri Kelantan sejak tahun 1910 lagi. Batik berasal dari Indonesia dan terbit dari perkataan Jawa 'tik' yang bermaksud menitik atau menulis titik-titik. Ambatik pula bermaksud melukis, menulis, mewarna atau menitik. Di alam Melayu, sejenis batik yang dipanggil Batik Pelangi telah diperkenalkan sejak tahun 1770-an lagi. Di Malaysia kebanyakan kilang perusahaan batik banyak terdapat di Kelantan dan Terengganu. Batik lukis dikatakan mula diperkenalkan Syarikat Mohd Salleh (Samasa Batik) dari Kelantan sekitar tahun 1945. Kedah turut menghasilkan Batik Merbok yang mengetengahkan motif berunsurkan flora, fauna dan artifak sejarah yang ada di dalam daerah Merbok, Kedah. Kain Songket adalah hasil daripada tenunan benang sutera atau kapas yang ditenun

Perkataan songket berasal daripada perkataan sungkit iaitu teknik menyungkit.bersama-sama dengan benang emas atau perak. Industri tenunan songket ini telah berkembang pesat terutamanya di negeri-negeri Pantai Timur seperti di Terengganu dan Kelantan. Bentuk-bentuk motif batik dihasilkan dalam dua bentuk utama iaitu Motif Organik dan Motif Geometrik. Ia telah terkenal di Malaysia sejak abad ke 15 yang lampau. tumbuhtumbuhan. Walaupun songket merupakan harta pusaka warisan melayu ia masih menguasai pasaran kini kerana keunikan serta kualitinya yang tidak terhingga. bunga-bungaan. Motif Motif adalah corak-corak hiasan yang digunakan dalam proses melukis atau menerap batik. dan haiwan. lawi ayam dan sebagainya. Corak atau ragam hias tersebut dikenali dengan nama-nama seperti tapak manggis. Motif Organik berunsurkan alam semulajadi seperti awan larat. Bunga atau hiasan di kepala kain di tenun mengikut citarasa penenun. pucuk rebung. Apa yang turut menakjubkan ialah minat terhadap kedua-dua seni halus dapat memukau pandangan orang ramai.Contoh Motif Organik adalah seperti berikut : • Motif Ayam • Motif Bunga Buluh • Motif Bunga Kerak Nasi • Motif Bunga Kotak Bercampur • Motif Bunga Orkid • Motif Bunga Raya • Motif Daun Sireh • Motif Geometrik • Motif Pucuk Rebung . Penggunaan batik dan songket tidak herhad kepada orang melayu sahaja tetapi kaum lain juga turut meminati perkembanagan serta penggunaannya secara meluas. Busana dan butik zaman sekarang masih memberi ruang untuk perkembangan industri tekstil batik dan songket ini.

Motif Pucuk Rebung Motif Bunga Kotak Bercampur Corak Corak kain batik bermaksud bagaimana motif-motif yang dipilih dicorakkan di atas kain batik tersebut. Antara corak-corak yang sering digunakan. Apa yang tersirat di sebalik lakaran yang hasilkan adalah berdasarkan rahsia alam seperti langit senja. Apabila direbus. Setelah itu. a)Blok penerap b)Campuran lilin c)Kain d)Pencelup e)Sebuah Meja Kain benang kapas berwarna putih merupakan yang sesuai untuk membuat batik. Batik jenis ini diperluaskan mengikut kehendak pasaran. warna-warna yang berlainan akan kelihatan. Corak Berdiri Corak Jalur Corak Melintang Corak Menyeluruh Corak Menyerong Corak Tompok-tompok Corak Ulangan Batu-bata Corak Ulangan/Selang selang Proses Membuat Alatan yang biasanya digunakan untuk membuat batik. ia akan dicelup dengan warna yang gelap sedikit. hiasan dinding.• Motif Rama-rama • Motif Siput Contoh Motif Geometrik. Sehingga kini penghasilnya menghasilkan bunting batik. i. akan digosok. Selepas diterap dengan lilin pertama. dilipat dan dibungkus untuk dipasarkan. daun hutan dan urat daun. Kain ini akan direbus dalam air yang mengandungi soda. Proses ini akan diteruskan hingga habis. ia akan diterap untuk kali kedua dan kemudian dicelup dengan warna yang lebih gelap. Motif abstrak batik lukis Corak yang hasilkan kebanyakannya adalah bermotif abstrak dengan teknik warna yang berbeza. Kain-kain batik yang sudah kering. . Kain batik ini kemudiannya akan dijemur hingga kering.

cadar. Penjenisan Kain Batik Batik terbahagi kepada tiga jenis. Batik Blok Kain putih akan diterapkan dengan corak batik yang menggunakan blok corak. proses mewarna mengikut kesesuaian corak dilakukan dengan menggunakan berus cat. Motif abstrak bersama fesyen siap untuk dipakai menjadi strategi jenis batik ini terus kekal di dalam industri ini. Lilin akan cair dan tanggal menjadikan bahagian-bahagian ini berwarna putih sebagai benteng. dimana bahagian-bahagian yang terkena lilin itu tidak akan meninggalkan kesan warna apabila proses mematikan warna di lakukan. Batik Skrin . Blok corak diperbuat daripada kayu atau logam. Di mana blok itu telah dicelupkan terlebih dahulu ke dalam pewarna sebelum ditekapkan di atas kain tersebut. langsir. Batik lukis milik semua dan menjadi tanggungjawab kita untuk meneruskan kesinambungannya berlandaskan kemahiran serta kreativiti tersendiri supaya ia diterima semua peringkat masyarakat. Proses ini dilakukan berulang-ulang dengan mengikut susunan yang tertentu sehinggalah selesai. Batik Conteng Alat canting digunakan bagi melakar corak batik dengan lilin panas di atas kain putih. Setelah kerja-kerja melakar selesai. skaf dan pario menjadikan penggunaan batik lukis lebih meluas.

Menggulung benang-benang dengan sekeping papan loseng. . Melerai benang dengan menggunakan alat darwin dan alat pemutar rahat. Menyapuk benang. SONGKET 1. Proses • • • • • • • • Mecelup benang ke dalam pewarna dan dikeringkan. proses pewarnaan dengan melalukan warna di atas corak tadi dengan menggunakan sekuji. Hanya kaedah melakar corak dan cara menerapkan warna sahaja yang berbeza. Penggunaan • • • Pakaian pengantin Perhiasan dinding Cenderamata Songket selalunya didapati lebih mahal dari batik kerana proses membuat songket amat sukar dan semuanya dibuat dari tangan. 6. Mengarak benang. Corak batik dibentuk di atas skrin yang diperbuat daripada kain polyster yang berpengidang. Motif 1. Skrin dilekapkan di atas kain putih. Menenun dengan menggunakan alat torak yang diisi dengan benang emas atau perak dan selepas itu dimasukkan di celah-celah benang mengikut corak yang dipilih hingga menjadi sehelai kain. Motif Contoh motif-motif songket ialah: • • • • Motif Tumbuh-Tumbuhan Motif Binatang Motif Alam/Benda Motif Kuih 2. Menganeng benang ialah proses membuat benang loseng yang diregang di alat penenun. Cara begini akan diulang beberapa kali dengan corak yang berlainan untuk mendapatkan corak batik yang lengkap. Menyongket benang dengan menggunakan alat lidi dengan menyongketkan benang loseng.Batik skrin ini tidak kurang hebatnya jika dibandingkan dengan batik blok dan conteng. Corak Contoh-contoh corak yang digunakan ialah: • • • Susunan Bunga Penuh Susunan Bunga Bertabur Susunan Bercorak 3. Ini disebabkan satu skrin untuk satu warna sahaja.

Motif benang emas dan perak ditenun memenuhi keseluruhan kain. Manakala motif 'awan larat' pula dijadikan sebagai kaki kain (border design). Motif-motif pada kain songket disusun dengan susunan bunga penuh. Penyusunan motif pula terbahagi kepada dua susunan bunga penuh dan bunga tabur. Dengan teknik menenun yang tersendiri. kaki dan badan kain. Susunan bunga penuh corak penuh bersulam juga dikenali songket cuban. Motif kain songket terdiri daripada dua unsur penting iaitu unsur alam dan tumbuhan. 5. 4. kesemua bentuk motif terhasil dalam corak geometric. Motif-motif rekacorak yang menghiasi kain songket kebanyakannya berasaskan bunga-bungaan. Susunan Motif Songket 1. bunga bertabur atau susunan bercorak. 3. 7. Motif yang sering digunakan meliputi bentuk bunga.Ragamhias masih dipertahankan terutama dalam aspek pembahagian dan penempatan beberapa bentuk bahagian kain seperti kepala. Susunan bunga tabur . daun atau pucuk dan bahagian tampuk buah-buahan. 2. 2. Motif pucuk rebung dan lawi ayam sering ditempatkan dikepala kain. 6.

3. Motif bunga yang ditenun ialah bunga tanjung. bunga buah cermai. bunga buah kesemak dan lainlain. Susunan bercorak susunan motif dibuat secara jaluran berdiri atau melintang. Taburan pada kain songket juga dilengkapi dengan garisan corak di kepala dan kaki kain. Proses Tenunan Songket Kek Tenun .corak ditenun secara bertaburan dan tidak terikat atau berangkai antara satu sama lain.

menganing. Kedudukan benang perlu diperiksa setiap tiga kali menggulung untuk memastikan susunan kemas. Biasanya segulung benang pakan atau seloseng yang berukuran 26 . Teknik dan Proses Setelah benang dibersihkan dan dimasukkan ke dalam pencelup warna. Sumbi kain menjaga tepi kain tenun supaya sama jarak dan tidak berkedut. proses ini dilakukan di dalam kek mengarak supaya senang untuk menyampuk benang kepada jentera. jarum culik. torak benang emas dan sumbi. Alatnya pula terdiri daripada kek tenunan. peleting buluh (bobbin). Meja kecil dinamakan meja hidangan berukuran 10 cm panjang. torak pakan. Losen ialah benang yang memanjang pada kek. menyampuk. lidi nibung atau buluh. rahak. benang losen. Pada kedua belah hujung sikat itu disusukkan empat urat benang supaya tepi kain tidak terkoyak apabila disangkutkan pada kayu sumbi kain. Proses ini dipanggil melerai.31 m boleh menghasilkan 12 . Terdapat dua jenis rahak. Sumbi kain ialah sebatang anak kayu yang mempunyai paku di kedua-dua belah hujungnya. mengarak. ia dibilas dengan air dan dijemur hingga kering. batang anak kayu. 3. Mengarak . menyolek dan menenun. Menggulung Benang yang telah dianing akan digulung pada papan gulung mengikut lebar gigi jentera dan panjang losen pada papan gulung yang hendak dipasung. cuban. Biasanya. menghubung. darwin pakan. 1. menggulung. lidi daun kelapa. Cara ikatannya dipanggil ubung tindas. kek mengarat. Lapan proses lagi yang terlibat sebelum sesuatu tenunan boleh disiapkan ialah melerai. Menganing Benang yang telah menjalani proses melerai dimasukkan ke dalam alat menganing untuk menentukan ukuran panjang benang yang hendak dimuatkan pada alat ini. Ia diperbuat daripada buluh dan tali atau rotan. papan gulung. dua belira. 8 cm lebar dan 20 cm digunakan untuk menghubung. benang batang bunga songket. anak kayu. iaitu darwin pakan dan darwin emas. darwin benang emas. Menyampuk Menyampuk ialah proses memasukkan benang losen ke dalam gigi jentera atau sikat. Darwin pakan digunakan untuk benang pakan sahaja. 6. 5. Setiap lubang sikat disusukan dua urat benang losen. Proses ini bertujuan menyambungkan benang losen untuk menenun. Darwin emas pula digunakan untuk benang emas sahaja dan diperbuat daripada kayu atau dawai kerana benang emas kasar dan berat. Melerai Benang yang telah kering dimasukkan ke dalam sejenis alat yang bernama rahak untuk diputarkan pada satu alat yang bernama peleting. kayu karat. Menghubung Menghubung ialah proses menyambungkan benang daripada losen kepada benang yang tertinggal pada jentera. 4.Bahan dan Alat Benang dan pewarna ialah bahannya. sikat dan jentera. 2.14 helai kain.

Penenun akan menukarkan benang butang mengikut giliran dan corak yang telah ditentukan. satu benang alas ditolak ke bawah dan benang-benang alas ini disengkang pula dengan belira. Menyolek Kerja menyolek bunga merupakan kerja yang paling rumit dalam proses menenun kain songket. Belira dimasukkan pada setiap lidi buluh tadi mengikut giliran. .Kerja mengarak dilakukan setelah selesai proses menyampuk. Proses ini diulangi sehingga menghasilkan sehelai kain songket. motif tumbuh-tumbuhan serta binatang. Apabila selesai proses menyongket. Jika menggunakan tekat lima. Menenun Menenun adalah proses terakhir. setiap lima unit benang losen. benang emas dilayarkan melalui cubaan untuk mendapatkan motif-motif yang dikehendaki. ia dikepuh (beat) dan diikuti pula dengan melayarkan dua benang pakan. PERSAMAAN · Kedua-dua seni kraf batik dan songket menggunakan motif dari benda-benda alam seperti awan atau langit. Lazimnya selepas satu benang emas dilayarkan. 8. · · Kedua-dua boleh digunakan sebagai pakaian tradisional dan rasmi. barulah kamu boleh menyolek dalam pelbagai corak pada benang losen dengan menggunakan lidi buluh. Jumlah karat yang digunakan biasanya hanya dua karat dan setiap karat mempunyai empat batang anak kayu. Kedua-dua boleh menjadi sebuah cenderamata dalam majlis rasmi atau pun sebagai kenagan. benang emas dilayarkan melalui torak benang emas untuk menghasilkan sulaman motif bunga atau hiasan reka corak penuh. termasuk benang losen. Setelah benang losen berada di atas. Bagi kain songket bercorak penuh. iaitu benang losen dipangkah oleh benang pakan untuk dijadikan kain. Biasanya kain songket ditenun dengan teknik tekat tiga atau tekat lima. benang losen bersama karat-karatnya ditukar ke kek tenun untuk ditenun agar menjadi kain songket. Mengarak dilakukan dengan melilit benang asing atau benang karat kepada kayu karat. Bagi kain songket corak melintang atau corak bunga bertabur. Butang-butang inilah yang akan menjadikan corak atau motif bunga di atas kain songket. 7. Cara menyolek reka corak adalah dengan menyusulkan lidi-lidi buluh pada benang losen yang dikehendaki. Belira ditegakkan untuk menyenangkan ikatan benang butang.

3. Kriteria-kriteria inilah dapat membezakan kedua-dua seni kraf halus kita. 5. Berasal dari Malaysia. Proses menghasilkan batik lebih cepat dari songket. Proses menghasilkan songket lebih sukar dan lama dari batik. Batik Songket sutera. Coraknya dibuat dengan menggunakan cap.· Kedua-dua seni halus ini boleh digunakan sebagai perhiasan rumah. Berasal dari Indonesia. Harganya lebih mahal. Corak Corak Flora Corak Flora Senarai Motif Batik . Batik dibuat daripada benang kapas. 4. Harganya lebih murah. 1. dimana kita dengan senang membezakan kedua-dua seni halus melalui perbezaan yang berikut.Songket dibuat daripada benang 2. Ia turut mendapat sambutan hangat dari masyarat tempatan serta warga asing sebagai bahan perhiasan. PERBEZAAN Walaupun terdapat beberapa persamaan namun kedua-dua seni halus ini masih menampilkan perbezaan yang ketara. Coraknya dibuat dengan menenun benang. restoran serta pameran di dinding.

Unsur flora Bunga kaca piring Akar-akar menjalar Bunga air mata Bunga anggerik (orkid) Bunga kenanga Bunga baling Bunga kerak nasi Bunga buluh Bunga cempaka Bunga kerawang Bunga mawar Bunga mangga Bunga raya Bunga teratai Daun pala Daun berjalar Daun keladi Daun puding Daun sirih emas Daun Siti Fatimah Jerampang Kiambang Lonang atau Rohani Pohon ara Pucuk rebung Tampuk manggis Telepuk Unsur fauna dan benda Abor Ayam jantan Buntut siput Burung Jaring ikan Kala jengking Kampung Kupu-kupu Unggas Wai Wayang kulit Awan Mega mendong Bertampalan Banji Ceplok Jalur Kawang Unsur geometri Kisi-kisi Swastika Keluk pinggir awan persegi Pilin berganda ‘s’ Buntut siput Parang rosak .

Walaupun sesuatu bahan yang dihasilkan mengambil masa yang lama dan prosesnya pula banyak peringkat namun kepuasan menjadi motif utama dalam penialain sesuatu bahan. Pergerakkannya dapat dilihat dengan jelas setiap pergerakkan akan menghasilkan corak tertentu di mana hasilnya dapat dilihat setelah siap lukisan di atas kain rentang. Walaupun penggunaan corak kontemporari semakin meningkat namun minat rakyat terhadap corak dan rekaan asli masih mendapat sambutan daripada rakyat tempatan. penggunaan corak dan rekaan yang diaplikasikan dari motif tumbuhan serta haiwan dan campuran kedua-duanya sekali. Ini dapat dibuktikan melalui penggunaan batik dan songket yang dihasilkan secara cara tradisional masih digemari ramai.Gambarajah menunjukkan corak yang dihasilkan sewaktu melukis corak di atas kain rentang batik. coraknya dihasilkan ketika proses tenunan dan susunan benang dalam mesin kek pula. Manakala bagi seni kraf songket pula. Apa yang dihasilkan adalah seratus peratus tulen dan asli. Ia tidak boleh dihasilkan oleh orang lain. . Walaupun kita cuba mempercepatkan kerja penghasilan corak dengan kepakaran komputer namun keaslian itu tidak menjamin kepuasan rakyak yang menghargai kesenian ini. segitiga dan segiempat. Ada juga yang menggunakan corak geometri seperti bentuk bulat. Sekiranya diteliti dengan lebih terperinci. corak yang digunakan masih lagi menampakkan keaslian dan keunikan walapun terdapat perkembangan teknologi maklumat. Di mana. Setiap corak melambangkan kelainan dan keunikanya tersendiri. Apatah lagi jika corak yang dihasilkan dapat memberikan kepuasan maksima.

rekaan dan corak pada batik dan songket tempatan yang dihasilkanlah yang memainkan peranan memberi identiti kepada sesuatu hasilan seni karya tersebut. Corak yang sterotaip tanpa pengubahsuaian dan nilai seni yang kreatif mengikut kehendak zaman akan menjadikannya “mati” dan hanya layak untuk menjadi bahan sejarah. Kesimpulannya. setiap bulan akan ada sesuatu corak yang baru diperkenalkan oleh pelbagai pengusaha batik tempatan. Identiti batik dan songket Malaysia dengan hasil keluaran negara jiran seperti Indonesia. Sudah pasti rekaan dan corak yang akan dihasilkan menitik berat perancangan yang terliti untuk menghasilkan sesuatu yang baru. Akhir-akhir ini ada pihak tertentu cuba menuntut hak asal pembikinan batik dan songket terutamanya daripada negara yang mempunyai rumpun yang sama. Nilai komersial inilah yang merancakkan industi pembikinan batik di Malaysia.pnm. Negeri Thai dan sebagainya mempunyai keunikan rekaan dan corak tersendiri dan perbezaannya juga ketara.Ini secara langsung memberi identiti yang tersendiri kepada batik dan songket Malaysia dan membezakannya dengan keluaran negara lain. rekaan dan corak didalam karya seseorang penggiat seni batik dan songket sesungguhnya memberi pengertian yang amat mendalam dan bukan hanya untuk nilai estetik semata-mata. Kreativiti penggiat seni yang berterusan mencipta corak dalam rekaan batik sarung mengikut kehendak dan permintaan penggemar batik akan menjadikan batik sesuatu yang diminati dan mempunyai nilai komersial yang berterusan. nilai komersial dan identitinya tersendiri. Nilai identiti juga memainkan peranan pada rekaan dan corak batik dn songket. BIBLIOGRAFI • http://malaysiana.htm . Nilai komersial yang terdapat pada batik sarung bergantung kepada rekaan dan corak yang dihasilkan pada permukaan batik sarung.my/04/0408songket. Nilai komersial akan secara tidak langsung membangkitkan suatu pesaingan dikalangan penggiat batik untuk menghasilkan sesuatu yang baru dan unik. Bagi pendapat saya.Yang jelas disini.Selain daripada itu. Corak dan rekaan pada batik dan songket mempunyai hak ciptaan. rekaan dan corak pada sesuatu karya pada penghasilan batik dan juga songket memain peranan sebagai sesuatu nilai estetik yang hidup mengikut aliran zaman. waplaupun kita memerlukan pembaharuan namun apa yang diwarisi serta diamalkan perlu dikekalkan supaya tidak hilang begitu juga. Ini akan memberi nilai tambah kepada penggiat seni batik tersebut. Ini dapat kita lihat dipasaran.

Open University Malaysia.Bhd.id/info/batik. (2006) HBAE1103 Pengenalan Pendidikan Seni Visual. DBP. • UNITEM Sdn. Open University Malaysia.Bhd.my/04/0402batik. UNITEM KBSR. • Sdn.htm http://www.KL.expat.or. • UNITEM Sdn. (2007) HBAE3503 Perkembangan Seni dan Kanak-Kanak. (2007) HBEF1403 Seni dan Dalam Pendidikan.pnm.html Kementerian Pendidikan Malaysia (1985) Buku Panduan Khas Pendidikan Seni Visual.• • • http://malaysiana.. Open University Malaysia. .Bhd.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful