Kerja Kursus Sivik Tahun 2011 Tema Nama Kelas Sekolah : Tokoh Malaysia : Leong Jun Wai : 3B4

: SMJK Sam Tet

Guru Penilai:

Sekalung budi kepada ibu bapa saya. pengetua sekolah .Penghargaan Saya ingin merakam penghargaan dan ucapan terima kasih kepada mereka yang telah menolong dan membantu saya dalam menyiapkan dan menjalankan kajian ini. rakan – rakan serta pihak lain yang tidak dapat saya sertakan namanya. dorongan dan tunjuk ajar mereka telah membolehkan saya menjalankan kajian ini dengan jayanya. guru sivik. . Bantuan .

. Hal ini kerana Tun telah memberi banyak sumbangan dan jasa kepada rakyat Malaysia. Tingkatan 3B4 di SMJK Sam Tet. Saya telah memilih Tun Dr.Pendahuluan Saya Leong Jun Wai . Saya telah menjalankan kajian saya secara individu. Tajuk kajian sivik saya ialah mengkaji tokoh yang disegani. Mahathir Mohamad sebagai tokoh .

Objektif Kajian Objektif khusus Kajian Sejarah Tempatan adalah untuk : 1. Mengenal pasti jasa beliau . . 3. Mengenal pasti sumbangan kepada masyarakat yang telah diberikan . Mengetahui biodata tokoh 2.

Kaedah yang saya gunakan ialah : a) b) Menggunakam media elektronik Pembacaan .Kaedah Kajian Saya telah menggunakan beberapa kaedah untuk mengumpul dan memperoleh maklumat yang diperlukan dalam kajian ini.

Universiti Malaya. Selepas lulus. Dr. Sewaktu Perang Dunia Ke-2. : Mahathir bin Mohamad Tarikh lahir : 20 Disember 1925 Agama: Islam Tempat lahir: . Singapura. Kedah.Hasil Kajian : 1) Biodata tokoh Nama penuh i. Lorong Kilang Ais. Alor Setar.18. Alor Setar. Kedah Bangsa : Melayu Nama bapa: Mohamad bin Iskandar Nama ibu: Wan Tempawan bin Wan Hanafi Pendidikan : 1) Sekolah Melayu Seberang Perak 2)Kolej Sultan Abdul Hamid ( lulus Sijil Tinggi Pelajaran ) 3)Kolej Perubatan King Edward iv (dianugerahkan Ijazah Muda Perubatan Dan Pembedahan ) 2) Sinopsis Hidup : Dr.c. beliau kemudiannya melanjutkan pelajaran di Kolej Sultan Abdul Hamid. dan dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan . Mahathir menghabiskan masanya dengan berniaga cendol. Alor Setar dan lulus Sijil Tinggi Pelajaran (Senior Cambridge). Alor Setar. Mahathir mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Seberang Perak. Beliau seterusnya menuntut di Kolej Perubatan King Edward VII. Seberang Perak. diikuti dengan membuka kedai kopi dan kemudiannya gerai buah-buahan di Pekan Rabu.

Selepas mendapat ijazah. beliau merupakan anak Melayu pertama yang membuka klinik persendirian di Alor Star yang pada ketika itu terdapat lima buah klinik sahaja. Siti Hasmah binti Mohd Ali pada 5 Ogos. 1945: Mengambil bahagian dalam penentangan Malayan Union. 1956 dan dikurniakan tujuh cahaya mata. Anak-anak beliau ialah : • • • • • • • • Marina Mahathir Mirzan Mahathir Melinda Mahathir Mokhzani Mahathir Mukhriz Mahathir Maizura Mazhar Daniel Fariezs Pada tahun 1957. beliau berhenti dari perkhidmatan kerajaan untuk membuka kliniknya sendiri. Maha Clinic di Alor Star. beliau ditugaskan sebagai doktor pelatih di Hospital Besar Pulau Pinang. Hospital Jitra dan Hospital Perlis. Hospital Langkawi.Pembedahan (MBBS) pada tahun 1953. 05000 Alor Setar dan kekal sehingga sekarang. Mahathir berkhidmat sebagai pegawai perubatan di Alor Setar. iaitu empat lelaki dan tiga perempuan. Ketika itu. Langkawi dan Perlis sehingga tahun 1957. Jalan Sultan Badlishah.Beliau kemudian melangsungkan perkahwinan dengan Dr. Dr. Kedah pada 20 Disember. Jitra. MAHA Klinik yang terletak di Jalan Tunku Ibrahim. Pada tahun 1954. 1957: Berhenti dari perkhidmatan kerajaan untuk membuka kliniknya sendiri. 1953: Mendapat ijazah perubatan dari King Edward VII Medical College (yang kemudiannya dikenali sebagai Universiti Malaya) di Singapura. 1946: Menjadi ahli UMNO semasa ia ditubuhkan. . 1954: Berkhidmat sebagai pegawai perubatan di Hospital Besar Alor Star. Klinik ini kemudiannya berpindah ke 1587. 3) Garis masa • • • • • • 1925: Dilahirkan di Alor Setar.

1974: Dilantik sebagai Pengerusi Majlis Universiti Nasional. 1981 . berikutan perletakan jawatan Tun Hussein Onn atas sebab-sebab kesihatan. o Dilantik menjadi Pengerusi Lembaga Perindustrian Makanan Malaysia (FIMA). o Diberhentikan keahliannya dalam UMNO pada 26 September. o Menjadi Menteri Pertahanan (18 Julai.406 undi. o Melepaskan jawatan sebagai Menteri Pelajaran untuk menjadi Menteri Perdagangan dan Perindustrian Malaysia (1 Jun 1978 Julai 1981). 1978: Dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia oleh Tun Hussein Onn pada 15 September. 1965: Menjadi ahli Majlis Tertinggi UMNO. . selepas memenangi dengan majoriti sebanyak 47 undi. o Melepaskan jawatan sebagai senator untuk bertanding di Pilihanraya 1974. yang mana beliau menang tanpa bertanding. 1975: Menjadi salah satu daripada tiga naib presiden UMNO. beliau dikatakan kalah kerana kehilangan "undi Cina" apabila beliau mengumumkan bahawa beliau tidak perlu undi Cina untuk memenangi dalam pilihanraya. 1986) disamping memegang jawatan Perdana Menteri. sementara Mohd Shaari mendapat 8196 undi. dengan majoriti 4. Haji Yusoff Rawa dalam Pilihanraya pada 10 Mei. buku ini diharamkan dengan serentak. o Dilantik sebagai Menteri Pelajaran pada 5 September.6 Mei.• • • • • • • • • • • • 1964: Dipilih sebagai Ahli Parlimen Kota Setar atas tiket Parti Perikatan selepas beliau menewaskan calon PAS. dengan 989 undi di kawasan Kotar Setar. Dr Mahathir mendapat 12. 1973: Dilantik sebagai senator. 1968: Dilantik sebagai Pengerusi Majlis Pelajaran Tinggi. 1981: Menjadi Presiden UMNO pada 26 Jun. 1969: Ditewaskan oleh calon Pas. Mohd Shaari Haji Abdul Shukur. 1976: Menjadi Timbalan Presiden UMNO pada 5 Mac. o Dipecat jawatan daripada Majlis Tertinggi UMNO pada 12 Julai. 1970: Mengeluarkan buku dalam bahasa Inggeris yang bertajuk "Dilema Melayu" (The Malay Dilemma). berikutan pengedaran suratnya kepada Tunku Abdul Rahman. 1972: Diterima kembali menjadi ahli UMNO pada 7 Mac.210 undi. dan Perdana Menteri Malaysia ke-empat pada 10 Julai.

1986: Datuk Musa Hitam meletakkan jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 27 Februari. o Mencepatkan masa sebanyak setengah jam di Semenanjung Malaysia untuk menyeleraskannya dengan Malaysia Timur. o .000 ekar tanah pertanian kepada rakyat Malaysia. supaya rang undang-undang yang diputuskan oleh Parlimen atau Dewan Undangan Negeri dapat menjadi akta. o Suatu pertikaian tertimbul dengan negeri Singapura tentang lawatan rasmi Chaim Herzog. o Menubuhkan PROTON. supaya memulangkan hakmilik lebih kurang 200. 1988: Memecat empat hakim Mahkamah Tertinggi. o Menjadi Menteri Kehakiman di samping memegang jawatan Menteri Dalam Negeri dan Perdana Menteri Malaysia. UMNO telah diharamkan oleh Makhamah Tinggi). 1990: Menjadi Menteri Hal-Ehwal Dalam Negeri (Oktober 1990 Januari 1999) di samping memegang jawatan Perdana Menteri. sebuah projek kereta nasional. dan polisi pemulauan barang UK ("Buy British Last"). selepas penerimaan pendapat Yang Di-Pertuan Agung ataupun Sultan-sultan negeri masing-masing. 1983: Mengemaskinikan kuasa Yang di-Pertuan Agong dan Sultansultan. o Ghafar Baba dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Presiden negara Israel. 1987: Menewaskan cabaran Tengku Razaleigh Hamzah untuk jawatan Presiden UMNO dengan majoriti yang nipis sekali pada 24 April. Cekap dan Amanah".• • • • • Melancarkan slogan-slogan "Bersih. "Pemupukan Nilai-nilai Islam". o Menarik balik pengharaman buku Dilema Melayu (The Malay Dilemma) o Merancangkan serangan subuh dengan pengambilan kembali Guthrie Corporation oleh Perbadanan Nasional Berhad (PNB) di Bursa Saham London pada 7 September. the "Dasar Pandang ke Timur". o Meminta maaf daripada Tunku Abdul Rahman secara umum. termasuk Tun Salleh Abas kerana menghalang perbicaraan tentang salah laku tata tertib semasa kehadapan UMNO akan diputuskan oleh Mahkamah Tertinggi (pada masa itu. o Menjadi Menteri Dalam Negeri pada 7 Mei di samping memegang jawatan Perdana Menteri. "Kepimpinan Melalui Teladan".

o Pembukaan rasmi Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang. Anwar dihadapkan ke makhamah pada 2 November. iaitu menara berkembar yang tertinggi di dunia. mulai tahun 2003. o Penghabisan pembinaan Menara Berkembar Petronas yang mempunyai 88 tingkat. o Pembukaan rasmi Cyberjaya. o Pergaulan dengan Amerika Syarikat menjadi buruk apabila Al Gore.• • • • • • 1993: Melantik Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Timbalan Perdana Menteri. yang menelan kos sebanyak RM13 bilion. 2002: Mengumumkan penggunaan bahasa Inggeris untuk mengajarkan mata pelajaran Matematik dan Sains. Mahathir dan pemimpin-pemimpin Australia merosot apabila Paul Keating mewajahkan Dr. 2001: Menjadi Menteri Kewangan dan Menteri Tugas-tugas Khas (5 Jun 2001) disamping memegang jawatan Perdana Menteri. 1998: Memecat Datuk Seri Anwar Ibrahim dari semua jawatan dalam kerajaan dan dalam UMNO pada 2 September. sebuah bandar yang baru yang memainkan peranan yang penting dalam Koridor Raya Multimedia Malaysia. . merendahkan nama baik negara Malaysia di Persidangan APEC yang pada masa itu dianjurkan oleh Malaysia. o Melantik Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sebagai Timbalan Perdana Menteri. o Mengehadkan pengecualian Sultan-sultan daripada pendakwaan. Naib Presiden Amerika Syarikat. 1999: Menjadi Menteri Kewangan Pertama pada 8 Januari. o Dipilih sebagai "Asia's Newsmaker of 1998" oleh Majalah TIME. o Perhubungan di antara Dr. 1997: Menetapkan nilai mata wang Malaysia pada 1 September supaya mengatasi Krisis Ekonomi Asia 1997. Mahathir sebagai seorang yang degil ("recalcitrant") kerana enggan menghadiri Persidangan APEC. selepas peristiwa Douglas Gomez. di samping memegang jawatan Perdana Menteri ketika Malaysia masih mengalami Krisis Ekonomi 1997. o Mendakwa Anwar Ibrahim atas kesalahan peliwatan dan penyalahgunaan kuasanya.

• • Mengumumkan perletakan jawatannya sebagai Perdana Menteri dalam Perhimpunan Agung UMNO. pangkat kehormatan yang tertinggi di Malaysia. dan Perdana Menteri Malaysia ke-empat pada 10 Julai 1986) disamping memegang jawatan Perdana Menteri 5) Menjadi Menteri Pertahanan (18 Julai. “Kepimpinan Melalui Teladan”. beliau memegang jawatan Perdana Menteri selama 22 tahun. “Pemupukan Nilai-nilai Islam”. 2008: Dianugerahkan Seri Utama Mahkota Wilayah (S. sebagai pengganti. .U. Mahathir Kepada Masyarakat 1) Memegang jawatan Pengerusi Majlis Universiti Nasional pada tahun 1974 2) Menjadi menteri Pelajaran pada 5 September 1974 3) 1978: Dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia oleh Tun Hussein Onn pada 15 September. o Dianugerahkan sebagai Tun. Cekap dan Amanah”. Datuk Seri Abdullah Badawi.M. dan polisi pemulauan barang UK (“Buy British Last”). dan terjadi salah satu daripada pemimpin-pemimpin negara Asia yang paling lama perkhidmatannya.) membawa gelaran "Datuk Seri Utama". 6) Melancarkan slogan-slogan “Bersih. the “Dasar Pandang ke Timur”. 2003 dan menamakan timbalannya. o 4) Jasa dan Sumbangan Tun Dr. tetapi telah dirayu untuk membuat penangguhan selama 18 bulan. 4) 1981: Menjadi Presiden UMNO pada 26 Jun. 1981 – 6 Mei.W. 2003: Bersara sebagai Perdana Menteri Malaysia pada 31 Oktober.

U. iaitu menara berkembar yang tertinggi di dunia. sebuah 12egara yang baru yang memainkan peranan yang penting dalam Koridor Raya Multimedia Malaysia 10) 11) 2002: Mengumumkan penggunaan bahasa Inggeris untuk mengajarkan mata pelajaran Matematik dan Sains.7) Pembukaan 8) rasmi Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang. 2003: Bersara sebagai Perdana Menteri Malaysia pada 31 Oktober. Datuk Seri Abdullah Badawi.M. mulai tahun 2003.) membawa gelaran “Datuk Seri Utama”. beliau memegang jawatan Perdana Menteri selama 22 tahun. 2008: Dianugerahkan Seri Utama Mahkota Wilayah (S. Dianugerahkan sebagai Tun. 9) 1998 : Pembukaan rasmi Cyberjaya. 12) 13) . 2003 dan menamakan timbalannya. sebagai pengganti. yang menelan kos sebanyak RM13 bilion 1998 :Penghabisan pembinaan Menara Berkembar Petronas yang mempunyai 88 tingkat. pangkat kehormatan yang tertinggi di Malaysia.W. dan terjadi salah satu daripada pemimpin-pemimpin 12egara Asia yang paling lama perkhidmatannya.

Seperti Tun Dr. Mahathir Mohamad yang telah menjadi Perdana Menteri Malaysia selama 22 tahun .Rumusan Saya berasa bangga apabila negara kita ada tokoh yang dapat membangunkan Malaysia .Tanpa orang seperti beliau Malaysia tidak akan menjadi seperti hari ini. . Sikap yang yang ditunjukkan oleh beliau inilah yang sewajarnya diikuti oleh setiap pelajar untuk dicontohi . Beliau telah menaikkan nama Malaysia di pentas dunia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful