GAJET-GAJET PERKHEMAHAN

Posted: July 17, 2009 by yusofalhaj in Perkongsian Ilmu

1
1. PERKHEMAHAN DAN KEM KRAFT
y y

Aktiviti paling menarik bagi pengakap. Peluang belajar ilmu perkhemahan. Mencuba pengalaman, keyakinan dan berdikari. Aktiviti membuat gadjet semasa perkhemahan merupakan perkembangan kemahiran fizikal, mental dan kematangan berpengakap. 2. GADJET-GADJET PERKHEMAHAN

y

y

Peralatan yang dibuat oleh pengakap untuk keselesaan sepanjang masa perkhemahan. Buatlah gadjet-gadjet yang diperlukan sahaja diperingkat awal semasa perkhemahan. Mengenal gadjet perkhemahan:
o

y

y

lazimnya gadjet ialah alat yang dibuat atau didirikan semasa perkhemahan daripada bahan sekitar perkhemahan. kedudukan gadjet. aktiviti membuat gadjet merupakan pertandingan semasa perkhemahan di antara patrol.

o

o

3. TUJUAN MEMBUAT GADJET
y

Meninggikan taraf penghidupan di kem seperti kebersihan, kemudahan dan keselesaan.

Semangat pertandingan yang sihat. 4.T. Yang dibuat di kem./S. Yang dibuat di kem.A. serta kejayaan dalam menghasilkan gadjet. tetapi bahan dibawa dari luar kem. Yang dibuat di rumah terlebih dahulu kemudian dibawa ke kem. 5.y y y Perekaan membuat gadjet disamakan dengan situasi di rumah. semasa perkhemahan dengan mengisi masa membuat gadjet-gadjet yang berfaedah.M. Diperbuat dari bahan semulajadi. ³Feeling of sense of achievement´. Yang dibuat di kem dari bahan semulajadi yang boleh didapati di kawasan kem atau yang berhampiran. hendaklah ia mempunyai fungsi. tetapi bahan dibawa dari rumah. Meninggikan mutu perkhemahan. JENIS / CARA MEMBUAT GADJET y y y y y Yang boleh dibeli. . Dapat melahirkan idea-idea yang baru. Pergunakan dari semua bahagian pokok. Dalam membina gadjet semangat kekitaan dalam kumpulan dapat diterapkan dan dipraktikkan.L. Dalam membina gadjet. BAHAN UNTUK MEMBUAT GADJET y y y y y y y y Merujuk kepada situasi keadaan persekitaran perkhemahan. Mengisi K.

o o y Bahagian Pagar o Menandakan kawasan sempadan. Pintu gerbang bukan gadjet tetapi projek perintis. JENIS-JENIS GADJET y y y y y y Gadjet kawasan pintu. Gadjet kawasan dapur dan yang berkaitan. Lain-lain gadjet.GADJET KAWASAN PINTU y Gadjet pintu terletak dibahagian hadapan sekali di sesuatu kawasan perkhemahan iaitu: o Bahagian pintu hadapan Bahagian pagar Bahagian pintu belakang o o y Variasi-Variasi pintu hadapan o Tulis nama patrol/sekawan dengan bahan-bahan semulajadi Bahagian pintu yang boleh tertutup sendiri (self closing type). 7. Gadjet kawasan pengeringan. . Gadjet kawasan tempat tinggal.6. suasana perkhemahan yang teratur dan kemas dan adanya kawalan keselamatan. Gadjet kawasan tempat basuhan.

Teknik menggunakan pokok-pokok kecil. GADJET-GADJET KAWASAN DAPUR y y Buat dari bahan semulajadi Selain membuat gadjet-gadjet dapur buat juga gadjet sampingan di dapur seperti: o Rak pinggan mangkuk Rak alatan tajam seperti pisau. Meja makan Penyangkut cawan / gelas. parang dan kapak. Gadjet gerobok (camp larder). pokok menjalar dan menggunakan batang kayu.o Berjenis pagar boleh dibuat. Rak menyimpan kayu api / tong gas. Gadjet tempat menyimpan alat pergigian. 10. GADJET KAWASAN TEMPAT MEMBASUH y y y y y Gadjet tempat meletak besen air. o o o o o o 9. Gadjet lubang basah dan kering. Gadjet kawasan tempat basuhan. Gadjet mengantung tuala mandi. Gadjet tempat menyimpan sabun. 8. GADJET KAWASAN TEMPAT TINGGAL .

disamping menjaga kebersihan dan kekemasan diri di kawasan perkhemahan. 12. GADJET-GADJET LAIN y Buatlah gadjet lain yang mustahak seperti: o Tiang bendera Menara memerhati Gendang / Kantung kem Gadjet pembawa barang (Indian Travois) Gadjet pondok lalang (tempat berteduh) o o o o 13. tempat meletak kayu api / tong gas. GADJET TEMPAT MENJEMUR KAIN y y Ampaian yang kekal tidak boleh digerak dibina dikawasan tempat membasuh.y Semua gadjet yang dibuat hendaklah diatur / sususn dengan baik. meja tulis. Berhampiran dapur dirikan meja dan bangku makan. gadjet alatan tajam seperti kapak. PENEMPATAN GADJET DALAM KAWASAN PERKHEMAHAN y Tidak jauh dari tempat memasak hendaklah disediakan dua lubang iaitu lubang basah dan kering. papan kenyataan. tiang bendera dan lain-lain. 11. penyangkut baju. gadjet gerobok makan. penyangkut lampu. Gadjet-gadjet yang biasa dibuat di kawasan tempat perkhemahan seperti tempat kasut. kerusi. gergaji dan parang. tempat ampaian. penyapu. tempat letak beg. gadjet katil. y . buaian.

dibuat dan diletakkan ditempat yang sesuai. Gadjet yang dibuat boleh digunakan dan bukan untuk pameran. Mulakan dengan membuat gadjet yang ringkas dahulu. Buat gadjet ciptaan atau rekaan sendiri. Gadjet mesti kukuh. SIMPULAN DAN IKATAN DALAM MEMBUAT GADJET Simpulan dan ikatan perlu diketahui dalam proses membuat gadjet. tempat letak buku dan tempat letak tongkat. y Jangan gunakan kayu atau dahan yang buruk kerana kemungkinan patah atau roboh. Gadjet direka. Simpulannya perlulah ketat dan kuat. dapat digunakan sepanjang masa perkhemahan.y Berhampiran pintu masuk dirikan gadjet Papan Kenyataan. Gunakan bahan semulajadi. Gunakan ikatan yang betul. PRINSIP MEMBUAT GADJET Gadjet yang dihasilkan dengan baik dapat dijadikan contoh dan panduan oleh semua pengakap. Ikatan pada gadjet hendaklah betul. y y y y y y y y y y 15. y Ikatan Seraya (Square lashing) ± mengikat tiang gadjet kerana memberi sokongan yang kuat pada tiang yang telahg diikat. Fikirkan ciri-ciri keselesaan dan keselamatan gadjet. perlu dipelajari lebih dahulu supaya gadjetnya kekal. 14. Gadjet yang baik ringkas tetapi praktikal. .

Ikatan Ular (Snake lashing) ± mengikat cara menganyamnya. Simpul Balak (Timber Hitch) ± memulakan ikatan serong. sesuai untuk pembinaan gadjet berbentuk tiga segi. biasanya diikat pada pintu pagar. Ikatan Pemukat ± ikatan gadjet yang memerlukan pengantungan.y y y y y y y y Ikatan Serong (Diagonal lashing) ± mengikat tiang dan juga sebagai penyambung gadjet yang berbentuk serong. Whipping ± mengemaskan tali yang berlebihan. . batangbatang kayu yang kecil diikat kepada batang yang lebih besar. Simpul manuk ± memulakan ikatan silang gunting dan ikatan seraya. Ikatan µFigure of eight lashing¶ ± mengikat tiga batang kayu bersama. Ikatan ini digunakan untuk membuat sesuatu loop pada tali. Ikatan Silang Gunting ± mengikat dua batang kayu bersama.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful