Math Schoonhen FLOS

een theoriegedeelte en een praktijkopdracht. Figuur 2 Het brugtype. er zijn géén verbindingsmaterialen zoals touw of spijkers gebruikt. lijm.Inleiding. In het nu volgende ontwerp is gebruik gemaakt van satéprikkers. De foto op de voorzijde laat Leonardo s brug zien. maar met een beetje inventiviteit kun je met deze materialen de leukste constructies c. .q. Dit zijn natuurlijk niet de meest voor de hand liggende bouwmaterialen. He vak c nstructies bestaat uit twee onderdelen. elastiek en lijm. papier. rietjes. visdraad en ijzergaren. een natuurlijke vorm die krachten goed kan opvangen. bruggen bouwen. Het is dus mogelijk om met nog minder componenten te werken dan de praktijkopdracht voorschrijft. ¡   Figuur 1 De bouwgrondstoffen. De praktijkopdracht bestaat uit het ontwerpen van een brug. karton. Er is gekozen voor een boogconstructie. Deze brug bestaat all een uit houten palen. Deze brug mag vervaardigd zijn van satéprikkers.

Inhou sopgave .

De lijm is geen probleem. Het gewicht van de gehele constructie is erg belangrijk omdat de constructie belast gaat worden met een 10-voudige gewichtsbelasting. zodat bij belasting de vervorming minimaal is. Figuur 3 Ingestorte brug door extern geweld. Hier zal dus een verbinding voor bedacht moeten worden. Laten we gaan kijken hoe wij deze problemen gaan aanpakken. Ook moet er gekeken worden naar een type brugconstructie die het geheel de nodige stijfheid geeft. Dit is wat lastiger. De satéprikkers zijn amper 15 centimeter lang.Bruggen Bouwen Wat gaan we doen? We gaan een brug bouwen van satéprikkers. Het is dus zaak om een simpele. deze is in tal van soorten te verkrijgen. elastiek en lijm. Verder moet zichtbaar gemaakt kunnen worden hoe de belasting van invloed is op de constructie. de brug dient dan namelijk te vervormen als hij belast wordt en bestaat er dus een kans dat de belasting de brug ontoelaatbaar zal vervormen en de brug dus stuk gaat. lichte doch stabiele constructie te construeren. Math Schoonhen FLOS . De vrije overspanning moet 60 centimeter bedragen. Wij kiezen voor de goedkope alleslijm. met andere woorden hoe de brug reageert als hij belast wordt. te kort dus om een overspanning te maken van 60 centimeter. voor onze constructie is dit meer als voldoende.

y De elastiek Dit bouwcomponent staat niet in de lijst van de te gebruiken materialen. hij is toch wel wat kort door de bocht. y De lijm Hiervoor gebruiken wij een alleslijm. Wij wijken hiervan af omdat de constructie niet domweg van lijm aan elkaar moet hangen. Een gewone plaatbrug is een mogelijkheid. De lijm verbindt goed en is na droging licht elastisch. Bamboe heeft de voorkeur omdat het buig amer is dan hout en het minder belastend is voor het milieu. De satéstokjes kunnen ijn gemaakt van hout en van bamboe. ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¤ £ £ £ ¢ ¢ Math Schoonhen FLOS . Een vakwerkbrug is ook een optie. de bamboe groeit namelijk snell er dan bomen. De tuibrug kan ook. echter ijn er veel verbindingen die een wak punt kunnen vormen. twee lange stokken van satéprikkers die aan elkaar verbonden worden. Een mooie constructie waar de bouwmaterialen mooi tot hun recht komen. Dit is nodig omdat de brugdelen gebogen moe ten kunnen worden na droging van de lijm Welke brugvorm gaan we construeren? De overspanning dient 60 centimeter te ijn. Bovendien laat het elastiek enige vervorming ien bij belasting. ook een voorwaarde waaraan de constructie moet voldoen. De stokjes ijn 18 centimeter lang en ongeveer 3 millimeter dik.Bruggen Bouwen Oplossingen en alternatieven. De e mogelijkheid ien wij echter niet als een constructie. De natuurlijke vorm van de boog vangt belastingen goed op en de constructie heeft een ruim volume. Allereerst kijken we naar e materialen ie gebruikt gaan worden: y De satéstokjes. Uiteindelijk kie en wij toch voor een boogbrug. de tuien kunnen mooi laten ien hoe de belasting wordt opge vangen. odat het geheel goed te demonstreren is.

We gaan nu kijken hoe wij de constructie gaan vormgeven. Wij brengen lijm aan zodat deze kern niet uit elkaar valt als het elastiek wordt verwijderd. Figuur 4 Tien satéprikkers gebundeld met elastiek. Figuur 6 Het resultaat. y Als de lijm droog is nemen we 14 satéprikkers en schuiven die aan één zijde onder het elastiek. Math Schoonhen FLOS . y Wij schuiven nu 5 elastiekjes op de prikkers en voegen een kern toe. Figuur 7 Wij bereiken een lengte van 30 centimeter. De satéprikkers moeten aan elkaar verbonden worden zodat zij een overspanning kunnen vormen van de gewenste 60 centimeter. y Allereerst maken wij een kern van 10 satéprikkers.Bruggen Bouwen De constructie. Figuur 5 Satéprikkers onder het elastiek schuiven.

Math Schoonhen FLOS . Figuur 8 De structuur van het bamboe wordt weker. Op de mal is een maatvoering aangebracht zodat uiteindelijk de definitieve vorm van de boog verwezenlijkt wordt. y We gaan de boog vormen. De natte bundels worden op een mal gespannen. Figuur 10 De bundels worden met behulp van spijkers gefixeerd. Figuur 9 De mal met horizontale en verticale maatvoering. Hierna maken wij nog drie van deze lengtes. Om ervoor te zorgen dat de spanning in de bundels niet te groot wordt tijdens het buigen leggen we de bundels in water.Bruggen Bouwen y Wij herhalen deze handelingen tot we 6 kernen hebben verbonden. in totaal dus vier bundels. De bundels dienen nu een tijdje te drogen. De lengte wordt dan 108 centimeter. y Twee van deze bundels moeten de boog gaan vormen.

De verticale verbindingen tussen boog en ligger worden aangebracht. y De verbindingsstukken voor de bogen zijn 13 centimeter lang. y Hierna volgt de assemblage van de brug. Het geheel wordt gefixeerd en er worden gaten geboord bij de verbindingspunten.Bruggen Bouwen y Na droging worden de twee rechte bundels ook op de mal bevestigd. Figuur 11 De brugdelen worden samen geboord. Figuur 12 Het verbindingsstuk van de ligger en de boog. Zo liggen de gaten mooi in elkaars verlengde. Ze worden gevormd door 6 op de gewenste maat geknipte prikkers met in het midden één lange prikker. Math Schoonhen FLOS . Elke verbinding wordt verlijmd. De verbindingsstukken van de liggers zijn 10 centimeter lang. Het geheel wordt verlijmd. Tevens worden gaten geboord om de liggers en de bogen met elkaar te verbinden.

De stijfheid van de brug neemt toe. Figuur 14 De verticale verbindingen worden aangebracht. Een brug on tstaat.Bruggen Bouwen Figuur 13 De verbindingsstukken worden aangebracht. Math Schoonhen FLOS .

Figuur 16 De brug "in functie ". Math Schoonhen FLOS . Nog enkele verbindingsstukken monteren.Bruggen Bouwen Figuur 15 De brug is bijna klaar.

5 kilogram. Voordat we de brug gaan belasten. Brug. Om het gewicht goed te verdelen over de brug leggen we een staaf over het wegdek en hangen de emmer hieraan op.Bruggen Bouwen We gaan de brug belasten. De brug moet dus belast kunnen worden met een gewicht van 7500 gram oftewel 7.5 kg en de brug geeft geen krimp! Math Schoonhen FLOS . Een behoorlijk gewicht voor een constructie van satéprikkers. Met behulp van de keukenweegschaal stellen wij vast dat het gewicht 750 gram bedraagt.5 liter water. Wij vullen een emmer met 7. Figuur 18 Belast met ruim 7. Figuur 17 De testopstelling. gewichtsverdeler en haak. moet hij natuurlijk gewogen worden. elastiek en lijm.

de enige manier om deformatie te laten zien is de brug maximaal te belasten . Om te zien dat een brug bij belasting van vorm verandert. Math Schoonhen FLOS . De reactiekrachten in de oplegpunten tekenen we niet. moet onze brug dit dan ook doen. De verticale verbindingen en de bevestiging van de ligger met de boog verhinderen dit. De liggers worden niet alleen verticaal belast maar er ontstaat ook een horizontale trekkracht in de ligger. Wel kunnen we grafisch weergeven hoe het krachtenspel eruit ziet. Het feit dat er geen deformatie optreedt bij belasting is natuurlijk jammer.Bruggen Bouwen De brug doorstaat de belastingtest goed. voor de constructie zijn ze niet van belang. het is natuurlijk niet de bedoeling om een defecte brug in te leveren. Dit kan natuurlijk alleen uitgevoerd worden bij de demonstratie van de brug. Zoals je ziet heeft de boog de neiging om vlakker te gaan lopen. Figuur 19 De krachten worden weergegeven met witte pijlen. eigenlijk iets te goed.

dit geeft het geheel een functioneler uiterlijk. y Een wegdek van karton wordt aangebracht. y De oplegpunten van de liggers moeten iets verlengd worden omdat de uiteinden van de bogen iets verstevigd moeten worden. D e e tra fixatie moet ervoor orgen dat de bogen niet vlakker gaan liggen. Om de krachten beter te verdelen voegen we nog acht verticale verbindingen toe.Bruggen Bouwen Wat kan beter? Bij het testen vallen enkele dingen op: y Er ijn maar twee verticale verbindingen tussen liggers en bogen. De volgende foto s laten de brug ien in ijn uiteindelijke vorm. © © § ¨ ¦ Math Schoonhen FLOS . De brug oogt dan ook wat massiever.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful