Academia de Studii Economice Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica

Analiza pietei detergentilor de rufe

Ion Dumitrescu Vlad Ionescu Bogdan Andrei Grupa 1027, Seria D, An 2

2

…………………. Distributie………………………………………………………… Pret………………………………………………………………… pietei………………………….Cuprins Capitolul 1. Analiza ofertei……………………………………………………………. Promovarea produsului……………………. 4. Previziuni asupra 5.20 3 . Analiza cererii……………………………………………………………14 Capitolul ………17 Capitolul …………18 Capitolul 6. ………………………19 Capitolul 7.7 Capitolul 3.3 Capitolul 2. Produsul …………………………………………………………………….

. Bibliografie……………………………………………………… 4 .Capitolul ……….21 8.

si chiar si in zilele de azi in unele cazuri. cutii si pungi de detergent Tide. livreaza astazi sute de mii de sticle de Ace. Primul detergent modern de rufe a fost lansat de Henkel pe 6 iunie 1907 in Germania. Mai tarziu. in unele culturi acest obicei facand parte din traditia acestora. Ariel si Bonux catre 130 de milioane de consumatori din toate tarile din jurul Romaniei. hainele erau curate prin frecare cu pietre pe malul unei ape curgatoare. putand fi indepartata prin clatire cu apa. fabrica de detergenti din Timisoara. inlocuind praful de curatat din acea vreme. in care in 1958 incepea productia Alba. nemaifiind necesara fierberea si inalbirea acestora. Principala sa caracteristica este concurenta tot mai agresiva. care ramane in stare de suspensie.folosita chiar si cu aprox. Gama sortimentala existenta pe piata detergentilor de rufe Sectorul detergentilor pentru rufe in Romania este unul extrem de dinamic. 5 . In societatea primitiva. Sapunul este o astfel de substanta. 4500 in urma.el fiind si cea mai veche substanta tensio-activa. In Romania. Fairy. s-a folosit clorul pentru indepartarea petelor sau fierberea hainelor si spalarea lor cu sapun pentru a indeparta murdaria.Capitolul 1. Detergentii contin anumite copponente denumite substante tensioactive. Termenul se foloseste in genera pentru substante sintetice si nu desemneaza sapunurile. Produsul 1a. Scurt Istoric Definitie=substanta folosita pentru indepartarea murdariei de pe suprafete. Numele provine din combinarea celor doua ingrediente principale – Perborat si Silicat. 1b. primul detergent praf din Romania. Persil a declansat o revolutie in spalarea rufelor la domiciliu: gospodinele vremii puteau obtine rufe impecabil de albe.

Culorile sunt vii. 1. 450g. 900g 6 . 6kg Bonux este un detergent care da o excelenta valoare banilor. 6kg Ariel Automat Mountain Spring: 600g. vom analiza sortimentele oferite de principalii trei producatori. 10kg Ariel Color: 3kg.5kg. ca urmare a proliferarii marcilor si luptei pentru pozitia de lider al pietei care se da intre cei trei mari producatori. Ofera o curatenie foarte buna si o prospetime excelenta la un pret accesibil. Ariel inoveaza in mod permanent pentru a oferi cele mai bune performante de spalare.resimtita pe toate segmentele de pret si calitate. 3kg. 9kg.5kg. Unilever si Henkel. Pentru a prezenta gama sortimentala existenta pe piata detergentilor. 3kg. Ariel pastreaza hainele ca noi pentru mai multa vreme. 900g Ariel Automat Regular: 600g. Linia de produse: Ariel spalare manuala Regular: 150g. la toate temperaturile. 900g Ariel spalare manuala Mountain Spring: 450g. 6kg. Linia de produse: Bonux spalare manuala Active Fresh: 150g. 450g. cat si al cele colorate. Este un detergent universal care poate fi folosi atat la hainele albe. iar albul stralucitor. Datorita ingredientilor sai. respectiv Procter & Gamble. 1. Portofoliul Procter & Gamble Ariel este un detergent praf care s-a remarcat ca un produs de elita datorita excelentelor performante de curatare. indepartare a petelor dificile si albire superioara a tesaturilor.

3 kg. 1. Tide asigura o albire excelenta. 3kg. 3kg.5kg. ceai sau vin Sistemul enzimatic curat de la prima spalare petele de ciocolata. oua.5kg. 3kg. 6kg Tide Automat Alpine Fresh: 600g.5kg. Disponibil atat in varianta automata.Bonux spalare manuala Lemon Fresh: 450g Bonux spalare manuala Fresh Color: 450g Bonux Automat Active Fresh: 600g. lapte. 6.5kg. asa cum a fost dovedit pe rufele albe. legume. 1.6 kg Tide este detergentul care ofera o curatare superioara. 3kg Bonux Automat Fresh Color: 600g. datorita ingredientilor speciali de curatare. 4. 6kg. Agentii foto-inalbitori fac rufele stralucitor de curate Linia de produse: Tide pentru spalare manuala Alpine: 150g. 450g. 4.5kg. dar si manuala.5kg. 3kg. ulei sau sange. Tide are o tripla actiune: Sistemul perborat indeparteaza petele de fructe. 900g Tide pentru spalare manuala Lemon: 450g. 4.5kg. 900g Tide Automat Lemon: 600g. 3kg Bonux Aqua: 450 gr.5kg. comparativ cu detergentii obisnuiti. 6kg Tide Color 600g. 9kg Bonux Automat Lemon Fresh: 600g. 4. 6kg Portofoliul Unilever 7 . 1. 1.

5 L Dero lichid Levantica si Iasomie 3 L Omo Supreme 12.5 L Dero lichid Livezi de Limone si Mandarin 1. 4 kg Portofoliul Henkel Pudra Persil Color Freshness by Silan Persil Gold Plus Regular Persil Gold Freshness by Silan Persil Gold Plus Nature Fresh Persil Sensitive Plus Rex Spring Flower Oxigen Activ Rex Automat Oxigen Activ Rex Almond Milk Rex Lemon Flower Oxigen Activ 8 .Dero Ozon+ pentru spalare manuala Dero Ozon+ automat Dero 2in1 Gradina secreta de Levantica si Iasomie Dero 2in1 Oaza de Flori tropicale si Iris alb Dero 2in1 Poieni de Flori albe si Aloe Vera Dero lichid Levantica si Iasomie 1. 2 kg Omo Supreme 12.

Analiza ofertei Piata detergentilor de rufe este o piata bine dezvoltata si.Gel Persil Gold Plus Nature Fresh Persil Gel Gold Plus Persil Gel Color Plus Freshness by Silan Persil Gel Sensitive Universal Rex Regular Gel Rex Color Gel Capitolul 2. In 1995 trustul Procter & Gamble a cumparat o parte din fabrica de detergenti si inalbitori de la Timisoara. Putem afirma despre aceasta ca se afla in stadiul de maturitate. infiintind S. care avea in februarie 2009 un numar de 850 de angajati.A. Detergenti S. foarte competitiva. 2a.. firma de productie. de asemenea. Prezentarea principalilor ofertanti Procter & Gamble Procter & Gamble este un trust multinational cu sediul in Statele Unite ale Americii. Numele firmei vine de la cei doi fondatori ai sai.C. In 9 . Grupul Procter & Gamble este unul dintre cei mai importanti producatori de bunuri de larg consum nealimentare la nivel mondial. William Procter si James Gamble. Procter & Gamble este prezent in Romania din 1992.

Tide. Braun. de la sapunul Dove la inghetata Magnum 10 . Olay. Gillette. Fairy. Safeguard. Herbal Essences. Ariel Professional. Wellaforte. Duracell. Wellaflex. Prima marca produsa a fost Tide pentru spalare manuala. Camay. Londa Trends). Pampers. Unilever Unilever este o companie anglo-olandeza care produce diverse bunuri de larg consum. Head & Shoulders. Naturella. Design). Lenor. Detergenti SA (productie de detergenti si inalbitori in Timisoara) si Procter&Gamble Materials Management (furnizarea de materii prime pentru Detergenti SA). Proper. Compania are un portofoliu de peste 400 de branduri. Ace. Dintre cele enumerate. primele 4 fac parte din piata detergentilor pentru rufe. producindu-se detergenti marca Ariel. Tot in anul 1996 s-a inceput la Timisoara si productia de inalbitor marca Ace. Mr. Alldays. detergenti si altele. Oral-B. Blend-a-med. printre care se numara: bauturi. Procter&Gamble este prezent pe piata din Romania prin intermediul a 4 entitati juridice. Pantene Pro-V. Londa (Londa Color. Ulterior productia s-a diversificat. sapunuri. Always. Wash&Go. Bonux. alimente. Wella (Safira.1996 in cadrul fabricii din Timisoara a inceput productia de detergenti. Procter & Gamble comercializeaza pe piata romaneasca marci precum Ariel. Discreet. Wellaton. Perlan Bonux (transformat pe parcurs in Bonux) si s-a inceput productia de detergenti pentru spalare automata. care acopera activitati de la productie la activitati de marketing si distributie: Procter&Gamble Marketing Romania (coordoneaza activitatile de marketing pentru Romania si alte 7 piete din regiune). Procter&Gamble Distribution SRL (coordoneaza activitatile de distributie din Romania).

Henkel a lansat cu succes pe piata romaneasca un important 11 . Henkel Romania a fost infiintata in 1994 ca filiala a companiei Henkel Austria (devenita in 1998 Henkel Central Eastern Europe). Macedonia si Republica Moldova. adezivi si cosmetice. detergenti. in urma unei investitii de 4 milioane de euro.Unilever. una dintre cele mai importante companii de pe piata bunurilor de larg consum din Romania. Henkel Henkel este o companie germana care produce detergenti. Unilever a investit aproape 125 milioane euro. este prezenta pe piata romaneasca din 1995. cat si portofoliul de marci si produse. productia locala a fost concentrata pe platforma industriala a Unilever de la Ploiesti. Prima investitie a Unilever in zona de centru-sud a Europei a fost facuta pe piata romaneasca.4%) este detinut de familia Henkel. Unilever a inceput sa investeasca in Romania in 1995. De atunci. odata cu achizitia celei mai mari fabrici de detergenti. DERO. adezivi comerciali si profesionali pana la tehnologii. fiind unul dintre cei mai importanti investitori din Romania. In anul 2006. Compania are in prezent 490 de angajati. De atunci. Muntenegru. care coordoneaza regiunea formata din Romania. Albania. De la infiintarea sa in Romania. Pachetul majoritar de actiuni (51. Bulgaria. Platforma a fost inaugurata in decembrie 2006. cu sediul central la Ploiesti (din 2007). compania si-a dezvoltat atat capacitatea de productie. de la produse cosmetice. iar portofoliul sau cuprinde peste 30 de marci. mii de produse. Serbia. din Ploiesti. realizata prin constructia unei fabrici de alimente pe terenul pe care se afla fabrica de detergenti. prin intermediul subsidiarei Unilever South Central Europe.

56 mil. Volumul productiei. lei (15 mil. cel mai mare producator de bunuri de larg consum din lume. importurilor sau exporturilor Procter & Gamble.2007. este ascendenta cu scaderi in anii 2005. in anii anteriori". lei (369 mil. Detergenti SA a avut o cifra de afaceri neta de 78.019. 2007 si 2008. Pur.78 mil.369. "Rezultatele financiare ale P&G in Romania. Totodata. euro) si un profit net de 7. au confirmat atingerea unui stadiu de 'maturitate' pe piata in 2008.56 mld.A. Din anul 1999 pana in anul 2009 cifra de 12 .069. Procter & Gamble Cifra de afaceri a ofertantului Unilever Romania S. lei (18.00 RON . Perwoll.00 RON .00 RON . lei (1. precum : Persil. a inregistrat in anul 2009 afaceri de 1. si valoarea acesteia a fost 128.2008. vanzarilor.522. Somat– dintre detergenti. Silan.2005. Rex. 111. moment ce fusese precedat de o evolutie ascendenta constanta. profitul net obtinut de cele patru companii P&G din Romania a scazut cu circa 35%. euro) prin cele patru companii din Romania. se arata intr-un comunicat al P&G Romania. euro). 2b. Clin.227. pana la 66 mil.754.57 mil. in scadere cu 20% fata de rezultatul din 2008. Perwoll.67 mil. euro). in anul 2009. Tot in anul 2009.numar de marci din portofoliul international Henkel. 47. Bref .

fata de anul precedent.13 %. Divizia "Detergenti si produse pentru ingrijirea locuintei" a reusit sa incheie anul 2010 cu rezultate bune. a competitiei acerbe si a scaderii continue a sectorului constructii din Romania: o cifra de afaceri de aprox.699. Prin prisma vanzarilor nete.896. a crescut cu 6.00 46. datorita aportului tuturor marcilor diviziei.A.404. Unilever Compania Henkel Romania a incheiat anul 2010 cu rezultate bune. s-a evidentiat marca-emblema a companiei– Persil. Cea mai mica valoare a cifrei de afaceri a fost realizata in anul 1999: In bilantul din anul 2009 cifra de afaceri a Unilever Romania S.afaceri a acesteia a crescut cu 7.00 RON.00 RON.00 RON. Cea mai mare valoare a cifrei de afaceri a fost realizata in anul 2006: 209. 560 milioane lei (cca.270.483. Situatia volumului si valorii vanzarilor pe anii 2007 si 2008: 13 . 133 milioane EUR). adica cu 16.424.809.215. adica cu 13. RON.. in ciuda scaderii tuturor pietelor.90%.

RON .5 mil. 14 .Unilever .4 mil RON Situatia cotelor de piata. evaluarea repartitiei vanzarilor pe ofertanti. reies urmatoarele rezultate: . RON .385.Henkel – 159.4%).2c. pe anul 2010. Insumand valoarea vanzarilor pe ofertanti. fiind urmata de marcile Procter&Gamble: Ariel si Bonux.285.9 mil. precum si a cotelor de piata Situatia vanzarilor (mil RON) pe marci intre anii 2005 si 2010: Se poate observa ca Dero reprezinta marca cea mai vanduta in anul 2010 in Romania.Procter & Gamble . raportate intregii arii a produselor destinate ingrijirii locuintei (Home Care): Se observa ca Dero are cea mai mare cota de piata (14.

28% Se observa faptul ca piata este dominata de cei 3 ofertanti.6% . obtinem urmatoarele rezultate: .7% Dupa cum se poate observa in tabelul de mai sus.33%. putem calcula cotele de piata ale ofertantilor.41.2 mil RON pe intreaga arie Home Care.Procter & Gamble .Insumand cotele de piata din grafic pe ofertant. in anul 2010.Unilever .Procter & Gamble . stabilirea elementelor care individualizeaza cele mai importante marci Sloganuri 15 .15. Cunoscand aceasta cifra. valoarea vanzarilor pe piata detergentilor de rufe este de 924.21.2% din piata. pe anul 2010.92% .17. cu P&G lider detasat (41.Unilever .7 mil RON din totalul de 1837. acestia reprezentand 90.31% .92%) 2d.1% . Calculand cota de piata aferenta. reiese un procent de 50.Henkel . Obtinem urmatoarele rezultate: . strict pe piata detergentilor de rufe.Henkel – 8.

definirea unitatii de consum."Parfumul Anilor Cei Mai Frumosi" Dero 2in1 Oaza de Flori Tropicale si Iris Alb . In privinta alegerii marcii. intrucat detergentii sunt utilizati preponderent de catre acesta categorie. a unitatii de decizie Acest produs se adreseaza mai degraba consumatorilor de gen feminin. potrivit unui studiu realizat de Henkel Romania in anul 2009. tot doamnele au ultimul cuvant deoarece acestea sunt mereu in cunostinta de cauza si stiu ce produs le satisface cel mai bine nevoile cand vine vorba de indepartarea petelor.“Inspirat de tine” Logo-uri Capitolul 3. Cea mai mare utilizare a acestora o gasim in mediu urban cu un consum de aproximativ 3 kg/persoana/an. 16 .“Prospetimea care te insoteste mai mult timp”. exigenta cere Ariel” Persil .“Daca exigenta cere impecabilul. a unitatilor de cumparare. Ariel .Dero . Analiza cererii 3a.“Dero scoate cele mai frecvente 99 de pete” Dero aniversar 40 ani . Persoanele de gen feminin consumatoare de detergent au varsta cuprinsa intre 20-60 ani.

locul de cumparare si consum Statisticile arata ca un roman consuma anual 2. 17 . si care locuieste in mediul urban. identificarea principalelor segmente de piata si analiza acestora Segmentarea pietei detergentilor de rufe este o consecinta a nevoilor si criteriilor de cumparare ale indivizilor. 3c. astfel ca fiecare client alege un anumit furnizor de produse pe baza setului de competente distinctive. Consumatorul acestor produse poate fi o persoana cu venituri mici. cu un stil de viata alert si modern caruia nu ii ramane mult timp liber la dispozitie.6 kg de detergent. stabilirea elementelor de natura cantitativa legate de consum/cumparare. cat consuma un cetatean din Uniunea Europeana. fata de 7-10 kg pe an.3b. medii sau mari. Toate aceste alcatuiesc segmentul de piata caruia se adreseaza piata detergentilor.

Astfel. reiese faptul ca in 97% dintre gospodariile romanesti se foloseste detergentul. 3d. in medie un roman cheltuia in anul 2010. In privinta masinilor de spalat. fat a de 2009. 18 . gospodariile din aceste zone reprezentand 25% din numarul total existent la nivel national. cantitativ) se inregistreaza si in cadrul familiilor cu copii de pana in 14 ani. Cel mai mare consum de detergent este inregistrat in Muntenia si Dobrogea (31% din cantitatea totala vanduta). numarul de consumatori potentiali si efectivi se pot situa la acelasi nivel. se observa ca.3RON pentru detergenti de rufe. capacitatea pietei .numar de consumatori potentiali si efectivi Conform aceluiasi studiu realizat de Henkel Romania.1% a consumului detergentilor de rufe in anul 2010. 86 RON pe produse Home Care. De asemenea se constata o scadere cu 5. acestea lipsesc intr-un sfert din gospodariile din tara noastra: 25% din ele nu detin masini de spalat.Din tabelele de mai sus. dintre care 43. Un consum sporit (30%.

688. In perioada Ian 2010 – Oct 2010 s-au inregistrat urmatoarele vanzari .6 19 . ambalajul preferat fiind cel de plastic.180.69.Volum (mii kg) .2 .Valoare (mii lei) .Cel mai bine se vand detergentii pentru masini de spalat automate.590.

dezvoltarea pietei . Distributie 4a.6%. deoarece se investeste concomitent in dezvoltarea ei extensiva. Capitolul 4. prin marirea spatiilor de productie. Aceasta dezvoltare tine cont si de trendul ascendent al vanzarilor.extensiva. intensiva. in 2008. ponderea acestor tipuri de magazine a crescut cu 5. mixta Dezvoltarea pietei este una mixta.5 %. categoria detergentilor de rufe este echilibrata. 20 . vanzarile s-au realizat prin intermediul hyper si supermarketurilor in proportie volumica de 53. respectiv 3. Spre deosebire de 2007.5% si valorica de 54. Restul vanzarilor s-a realizat in magazinele alimentare.9 %.3e. cu mici variatii de la an la an si raportat la volum sau valoare. care face din aceasta piata una dintre cele mai dinamice din punct de vedere al vanzarilor. Astfel. Astfel. cat si intensiva prin crearea si gasirea unor noi solutii inovative care sa satisfaca cererile din ce in ce mai diversificate alea consumatorilor. ponderea dintre comertul traditional si cel modern este aproximativ egala. determinarea tipurilor de unitati comerciale prin care se realizeaza vanzarea catre consumatori Din punct de vedere al canalelor de distributie sau al gramajelor.

Pret 5a. superior. si pe baza gramajului. atat in valoare cat si in volum. lei (6. Acestia se diferentiaza.4b. evaluarea modului de distributie pe diferite marci Procter&Gamble Distribution SRL (coordoneaza activitatile de distributie din Romania) este una din cele 4 entitati juridice in cadrul Procter & Gamble. realizate in ultimii ani de MEMRB. determinarea segmentelor de pret cu identificarea principalelor marci incluse in fiecare segment Detergentii de rufe se clasifica. a 21 . de asemenea. euro). Capitolul 5. in patru categorii. lei (280 mil. 4kg. 450g. economic si ieftin. Studiile de piata. euro) si un profit net de 26.19 mld. arata ca ponderea vanzarilor. In 2009.3 mil. 2kg. P&G Distribution SRL a avut o cifra de afaceri neta de 1.85 mil. in functie de calitate si de pret. premium. 6kg) Romanii folosesc tot mai mult detergenti de rufe din segmentele premium si economic. (400g.

Promovarea produsului Ariel.crescut mai cu seama pentru detergentii premium. al albului impecabil. acestia au ajuns la 34% in 2008.6% in anul 2005. Capitolul 6. de la o cota de piata (in volum) de 26. Astfel. 22 . detergent din categoria premium si cunoscut sub numele de cod "the performer". s-a promovat ca maestru al impecabilului.

astfel ca. au dominat promotiile care ofereau un cadou la cumpararea produsului. Cel mai frecvent cadou acordat la achizitionarea de detergent a fost unul dintre produsele care completeaza procesul de ingrijire a rufelor. in decembrie 2010. este singurul care merge pe o eficienta punctuala: scoate 99 de pete. ce sustine dezvoltarea copiilor prin sport si joaca in aer liber. Omo este un detergent din categoria premium pentru care murdaria este buna.luna cadourilor la detergenti* La sfarsitul anului 2010. optand doar pentru cantitatea necesara. Structura promotiilor la raft a fost urmatoarea: 23 .alegerea femeilor care au mereu un raspuns pentru fiecare pata. in strategia de promovare la raft. detergentul romanesc. atentia acestora s-a concentrat in principal pe atragerea de noi utilizatori.spoturi publicitare . Bonux . au dominat promotiile care ofereau un cadou la cumpararea produsului. la o oferta avantajoasa. balsam sau inalbitor. Atragerea de noi utilizatori in categorie nu mai este de mult o tinta pentru producatori si retaileri. Cumparatorul din 2010 a fost tot mai putin dispus sa faca stocuri. Tide (categoria economic) se pozitioneaza ca detergentul celor mai bune mame. de la concurenta. Emblema detergentului Bonux este gospodina. In cazul tuturor segmentelor analizate.promotii in hyper si supermarketuri (cu 25% mai mult la acelasi pret) etc . care pot sa scoata cele mai dificile pete de pe hainele copiilor. *Decembrie 2010 . Promovarea acestora se face prin: . popular.Dero.

unilever.henkel. Organizarea categoriei din punctul de vedere al principalilor producatori si al celor mai bine vandute branduri nu lasa loc de schimbari decat la nivelul sortimenatiei.com www. Asadar. asteptand cresteri intre 3% si 5%. Pentru anul 2011.ro 24 . Bibliografie www.ro www. detergentii de rufe au avut o evolutie monotona si nu au permis miscari imprevizibile.ro www.Capitolul 7. beneficii.ro www. Capitolul 8. Henkel anticipeaza ca va reusi sa aiba o evolutie mai buna in ceea ce priveste cresterea organica a vanzarilor. inovatiile la nivel de produs (specializare.magazinulprogresiv. forma etc. ambalaje. Previziuni asupra pietei In ultimii trei ani.pgbalkans.) reprezinta calea de dezvoltare a categoriei in continuare.bizcity.

euromonitor.com www.com www.www.adevarul.ro 25 .ro www.wikipedia.portal.gfk-ro.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer: Get 4 months of Scribd and The New York Times for just $1.87 per week!

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times