Senarai Kandungan

Tajuk halaman

Objektif Projek Saya bersyukur kerana dapat menjalankan projek sivik. i) Mengenal pasti sumbangan-sumbangan yang dilakukan oleh pemimpin di negara kita ii) Menerangkan sumbangan-sumbangan yang dilakukan oleh pemimpin di negara kita iii) Memahami cara pemimpin melakukan sumbangan terhadap negara . Berikut ialah objektif projek saya.

kami ingin mengucapkan terima kasih kepada keluarga kami yang banyak memberi nasihat dan pertolongan. Dia telah member panduan kepada kami semasa membuat folio ini. kami amat bersyukur kerana mempunyai kawan-kawan yang sanggup membantu kami tanpa memikirkan untungan. Pertama sekali. Laporan disediakan oleh. Selain itu.Penghargaan Kami dari kelas 47 ingin merakamkan ribuan terima kasih kepada orang yang telah menolong kami semasa menghadapi kesusahan dalam menyiapkan folio sivik ini. Ng Kian Hau . kami hendak berterima kasih kepada guru sivik kami. En. Lee. Akhirnya.

Ketika penggal kepimpinannya dari 16 Julai 1981 sehingga 31 Oktober 2003. keluarga Mohamed Iskandar dan Wan Tempawan Wan Hanapi. di Kedah. India) dan ibunya berbangsa Melayu. Pencapaian terbaiknya ialah keupayaannya mengekalkan keamanan dan kedamaian dalam sebuah negara yang berbilang bangsa melalui peningkatan golongan miskin menjadi golongan pertengahan orang Melayu begitu ketara. M" dan nama penanya Che Det dilahirkan pada 20 Disember 1925. Ayahnya.Sumbangan Pemimpin Dr Mahathir Tun Dr. Beliau mendapat pendidikan awal di sekolah laki-laki melayu di seberang Perak. Mahathir bin Mohamad juga digelar sebagai "Dr. Walau bagaimanapun. Beliau adalah Perdana Menteri Malaysia yang keempat. beliau menerajui negara ke arah arus kemodenan yang amat pantas dan menyebabkan kemakmuran di segala lapisan masyarakat Malaysia. beliau sentiasa dikritik atas gaya pemerintahannya yang . Alor Setar untuk tempoh 2 tahun sebelum menyambung di sekolah kerajaan beraliran Inggeris di Alor Setar iaitu di Kolej Sultan Abdul Hamid. anak kepada seorang Malayalee Muslim (yang berasal dari [Kerala]. Mohamad Iskandar. Beliau merupakan anak bongsu daripada 9 adik-beradik. adalah berbangsa India.

Beliau juga merupakan seorang tokoh politik penting antarabangsa yang suka berterus-terang dan disifatkan kontroversi. Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Koridor Raya Multimedia (Multimedia Super Coridor/MSC). beliau merupakan pemimpin kedua paling lama yang memegang jawatan tersebut di Asia Tenggara selepas Presiden Suharto dari Indonesia. Dr Mahathir telah bertanggungjawab dengan apa yang dipanggil pembangunan projek mega pada zaman pemerintahannya seperti projek Kuala Lumpur City Centre (KLCC). Amanah´ yang bertujuan meningkatkan produktiviti dan menanamkan etika kerja serta usaha kea rah kecemerlangan. Menara Berkembar PETRONAS. ceria dan penuh bertenaga. negarawan ulung yang telah menjadikan Malaysia sebuah negara moden. pendidikan tinggi dan aspek-aspek lain yang difikirkan bersesuian. Melalui perkhidmatannya sebagai Perdana Menteri selama 22 tahun. perdagangan. Pada tahun-tahun awal pentadbirannya. Dr Mahathir telah melancarkan Dasar Pandang ke Timur.autokratik dan tidak dapat lari dituduh bersifat kronisme seperti pemerintah-pemerintah lain di dunia. yang akhirnya menjadi lambang kemegahan rakyat dan diterima ramai. Cekap. Selepas persaraannya. Menyusul selepas itu ialah kempen Kepimpinan Melalaui Teladan´ yang berhasrat     . beliau dianugerahkan sebagai Tun. Dr Mahathir memperkanalkan kempen Bersih. nama Dr Mahathir terus terpahat sebagai "Bapa Pemodenan Malaysia". makmur. di mana kerajaan berpaling kepada negara-negara Timur yang maju seperti Jepun dan Korean Selatan untuk tujuan usaha sama. Seperti dijangka pada Oct 2003. Beliau adalah seorang penganjur gagah nilai-nilai Asia ³ kapitalisme autokratik yang dianjurkan oleh negeri ³ sebagai alternatif kepada individualisme Amerika Syarikat dan kapitalisme dasar berkecuali (laissez-faire). pangkat kehormatan yang tertinggi di Malaysia atas jasanya yang teramat besar pada nusa dan bangsa. Lebih kurang pada masa yang sama.

Pada 1990 Dr Mahathir melancarkan Wawasan 2020 pelan Sembilan cabaran yang menggariskan hasrat dan halatuju kerajaan dan rakyat Malaysia iaitu mencapai taraf Negara menjelang 2020. dengan melancarkan Koridor Raya Multimedia(MSC). Berikutan langkah berani dalam percubaan menyaingi nengara-negara maju (seperti terbukti dengan penubuhan HICOM dan pengeluaran kereta nasional pertama. tetapi yang berlandaskan moral dan nilai-nilai murni mengikut acuan Malaysia sendiri. Taraf Negara maju yang dibayangkan Dr Mahathir bukanlah yang meniru cara hidup di negara-negara maju yang ada ketika ini.memupuk sifat-sifat kepimpinan yang berkesan bagi dicontohi dan diamalkan oleh segenap lapisan kakitangan Kerajaan. Dr Mahathir memperkenalkan pula slogan Malaysia Boleh . Antara lainnya.yang akan membawa negara ke taraf negara maju menjelang 2020. ¡ ¡ . Ekonomi berasaskan pengetahuan yang dirangsangkan oleh pembinaan MSC adalah peringkat ketiga peralihan ekonomi Malaysia. Proton Saga pada tahun 1985 ). sumbangan Dr Mahathir yang paling signifikan ialah idea dan inisiatifnya dalam membawa Malaysia dari sebuah ekonomi berasakan pertanian kepada yang berasakan industry. Barangkali.yang pada hakikatnya bukan sekadar slogan kosong yang telah memungkinkan ramai rakyat Malaysia mencapai kejayaan di peringkat antarabangsa. Pada 1996 Dr Mahatir memacu Malaysia setapak lagi meninggalkan era ekonomi pertanian mundur. pada pertengahan 1980an. kali ini kea rah Zaman Maklumat.

Namun Dr Mahathir bukanlah seorang yang berpandangan cetek. teleperubatan.´ . Juga terletak di sepanjang koridor ini adalah pusat penyelidikan dan pembangunan berteknologi tinggi.projek MSC merangkumi aplikasi-aplikasi seperti kerajaan elektronik. bandar pintar pertama di dunia yang kini menjadi pusat pentadbiran Malaysia. seperti katanya : Kita sudah biasa dengan orang yang mengatakan apa yang kita buat itu salah.Kesemua projek berbilionringgit ini. pembangunan gergasi yang menampilkan bangunan pejabat tertinggi di dunia. kerap menghadapi kritikan sewaktu ianya mula dilaksanakan. dan juga projek kereta nasional pertama Malaysia sera projekprojek mewah yang lain seperti Menara Kuala Lumpur. dan Putrajaya. Jambatan Pulau Pinang dan banyak lagi projek-projek bertaraf dunia. Menara Berkembar Petronas. Di satu hujung MSC terletak Lapanganterbang Antarabangsa Kuala Lumpur manakala di satu hujung lagi adalah KLCC. dan kad pintar serbaguna. tapi kini telah terbukti mereka patut menarik balik kata-kata mereka pada hari kemudian.

ialah penggantinya sebagai Perdana Menteri ketiga. Anak-anaknya yang lain ialah Datuk Ahmad Johari Razak. Anak sulungnya.Tuanku Abdul Razak Dilahirkan di Pulau Keladi. Antara sumbangannya ialah. Mohamed Nazim dan Mohamed Nazir. Beliau keturunan bangsawan Bugis yang telah lama merupakan ketua-ketua suku kaum Pahang. Pahang. Pengerusi Jawatankuasa Penasihat Pendidikan Tinggi (1 November 1974 hingga 31 Oktober 1976) Canselor Universiti Malaya sejak 8 Februari 1986. Mohamed Nizam. Dato' Seri Mohd Najib bin Abdul Razak. Allahyaraham Tun Abdul Razak merupakan anak sulung kepada Dato' Hussein bin Mohd Taib dan Hajah Teh Fatimah bt Daud. Abang ipar Abdul Razak. Tun Hussein Onn. . Pekan. menjadi Perdana Menteri Malaysia keenam menggantikan Tun Abdullah bin Ahmad Badawi pada tahun 2009. Pulau Pinang (4 Oktober 1971 hingga Februari 1984). Canselor Universiti Sains Malaysia (USM).

Thailand pada 19 Disember 1990 Anugerah sebagai Ahli Kehormat The Royal College of Physician of lreland pada 2 Oktober 1991 Anugerah sebagai Ahli Kehormat The Royal College of Surgeons of Edinburgh dan The Royal College of Surgeons of England pada 1999. lndonesia pada 28 September 1990 Dianugerahkan Ijazah Kehormat Kedoktoran Undang-undang oleh Universiti Brunei Darussalam pada 30 Oktober 1990. Dianugerah ¶Kerusi Kehormat· oleh Lincoln·s lnn. Jogjakarta. London pada 1988 Dianugerahkan Ijazah Kehormat Kedoktoran Undang-undang oleh Universitas Gadja Mada. Bangkok. . Pulau Pinang pada 28 Jun 1980.Dianugerahkan Ijazah Kehormat Kedoktoran Kesusasteraan oleh Universiti Malaya pada 30 Jun 1979 Dianugerah Ijazah Kehormat Kedoktoran Undang-undang oleh Universiti Sains Malaysia . Dianugerah Ijazah Kehormat Kedoktoran Undang-Undang oleh University of Nottingham pada 11 Julai1986. Dianugerahkan Ijazah Kehormat oleh Universiti Chulalongkon.

Ia juga dijadikan tema kemerdekaan pada tahun 2009. Matlamat konsep 1 Malaysia ini adalah murni iaitu bagi memupuk dan mengukuhkan perpaduan nasional satu matlamat yang telah menjadi keutamaan setiap Perdana Menteri Malaysia semenjak Almarhum Tunku Abdul Rahman lagi. Najib berkahwin dengan Tengku Puteri Zainah Tengku Eskandar dan mendapat tiga anak: Mohd Nizar Najib (lahir 1978).Datuk Seri Najib Dato' Seri Najib dilahirkan di Kuala Lipis. Mohd Nazifuddin Najib dan Puteri Norlisa Najib. Terdapat dakwaan yang menyamakannya dengan Parti politik Gagasan One Israel dan ada juga ura-ura DAP yang cuba mengalihkan perhatian dengan retorik 'Middle Malaysia" yang dikatakan sama seperti 1 Malaysia. beliau telah memperkenalkan Gagasan 1 Malaysia yang memupuk perpaduan rakyat di antara kaum. Beliau merupakan anak sulung kepada Tun Abdul Razak Hussein dan Toh Puan Rahah Mohammad Noah. Banyak pendapat telah dimajukan oleh pelbagai pihak tentang konsep 1 Malaysia yang telah perkenalkan oleh Perdana Menteri Datuk Sri Najib Tun Abdul Razak apabila beliau mengambil alih teraju kepimpinan kerajaan pada 3 April yang lalu. Pemupukan dan pengukuhan perpaduan ini menjadi . Beliau juga sepupu kepada Datuk Hishamuddin Tun Hussein. Pahang. Pada tahun 1987 beliau bercerai dengan Ku Yie dan berkahwin dengan Datin Seri Rosmah Mansor dan mendapat dua anak lagi: Mohd Norashman Najib dan Nooryana Najwa Najib. Pada tahun 1976.

"Mereka yang tidak belajar dari sejarah akan disumpah mengulanginya". Penyamaan ini telah menimbulkan kegusaran kepada orang Melayu/bumiputera kerana ia satu konsep yang amat sensitif kepada mereka. Sensitiviti terhadap konsep ini terbentuk kerana walaupun konsep Malaysia untuk orang Malaysia ini berbunyi muluk dan bersifat halwa telinga kepada pendengarnya namun ia tidak berpijak di bumi nyata kerana gagal mengambil kira faktor sejarah dan realiti tempatan. Teras pertama 1 Malaysia yang beliau nyatakan ialah mengubah asas perhubungan kaum di Malaysia dari konsep toleransi kepada konsep penerimaan.keutamaan kepada mereka kerana mereka sedar tanpa usaha tersebut mana mungkin Malaysia yang bersifat pelbagai kaum akan mampu mengekalkan kelangsungannya sebagai sebuah negara yang aman dan makmur. Walaupun matlamatnya adalah murni namun ada pihak berkepentingan yang cuba memutarbelitkan hasrat beliau dengan menyamakan konsep ini dengan konsep Malaysian Malaysia atau Malaysia untuk orang Malaysia konsep yang menjadi teras perjuangan DAP. Teras asas konsep ini ialah penolakan kepada sebarang bentuk tindakan afirmatif dan pelaksanaan prinsip meritokrasi sepenuhnya di dalam dasar-dasar negara terutamanya dasar sosioekonomi. Hari ini misi dan visi mulia ini diteruskan pula oleh Najib. Memahami dan menghayati sejarah amat penting kerana seperti mana kata seorang Ahli Falsafah Amerika berketurunan Sepanyol George Santayana. Konsep 1 Malaysia berbeza dari Malaysian Malaysia kerana konsep ini bertunjangkan kepada realiti tempatan dan sejarah negara. Di dalam konteks Malaysia ketiadaan tindakan afirmatif dan pelaksanaan meritokrasi yang tidak mengambil kira realiti ketidakseimbangan sosioekonomi antara kaum akan hanya menghasilkan ketidakadilan serta ketidaksaksamaan yang akhirnya akan mengakibatkan diskriminasi minoriti ke atas majoriti. Ini termasuklah bagi . Transformasi dari toleransi kepada penerimaan ini amat penting kerana untuk Malaysia mencapai kemakmuran dan keharmonian ia memerlukan iltizam rakyat Malaysia dari pelbagai kaum. kenegaraan dan keadilan sosial. Jika kita mengikuti ucapan Najib semasa merasmikan Sambutan Minggu Perpaduan 2009 Peringkat Kebangsaan baru-baru ini kita akan mendapati beliau sebenarnya telah pun membezakan antara kedua-dua konsep ini apabila memperincikan tiga teras utama konsep 1 Malaysia iaitu penerimaan.

Untuk negara terus berada di hadapan keluk kejayaan semua rakyat Malaysia perlu terus membina di atas persamaan yang ada dan pada masa yang sama berlapang dada menerima perbezaan yang wujud di antara satu sama lain tanpa bersikap menghakimi atau menilai. Kita perlu meraikan perbezaan yang wujud sebagai sumber kekuatan bukannya terperangkap dengan polemik yang berpunca dari perkara titik bengik sehingga melupakan matlamat besar bersama. .merealisasikan matlamat untuk menjadi sebuah negara maju yang berpendapatan tinggi serta bebas kemiskinan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful