Muzeologie

Muzeologie sau Muzeografie?
Aceasta controversa apare in perioada interbelica. In general s-a ajuns la concluzia ca muzeologia este ansamblul ordonat, sistematizat rational al cunostintelor noastre despre muzeu, iar muzeografia este mai ales descrierea istorica a muzeelor (parte a muzeologiei).

Definitia muzeului
Conform ICOM, muzeul este o institutie cultural stiintifica care are drept obiectiv colectarea si conservarea bunurilor culturale si valorificarea lor prioritar prin expunere, in scop de instruire, educare si agrement a celui mai larg public.

Constituirea si dezvoltarea patrimoniului muzeal
Caile de constituire si dezvoltare a patrimoniului muzeal

1. Achizitia 1. Libera, prin contract de vanzare-cumparare. 2. Fortata, prin prevederi speciale ale legii care conduc catre expropriere. 3. Conditionata, prin conditii speciale impuse de furnizor. 2. Donatia, simpla sau conditionata. 3. Colectarea in teren, de exemplu in cazul sapaturilor arheologice. 4. Mana moarta - lipsa mostenitorilor implica interventia statului care poate alege ca bunuri de interes muzeal sa fie distribuite muzeelor specializate. 5. Schimburi inter muzeale - diversificarea patrimoniului muzeal.

Cercetarea de muzeu
Cercetarea constituie calea cea mai importanta de dezvolatare a patrimoniului muzeal; constituie baza stiintifica a acestuia. Tipuri de cercetare muzeala: 1. Cercetarea specifica 1. Istoria naturala. Muzeul este interesat in aceasta forma de cercetare pentru a putea restitui in muzeu aspecte veridice ale naturii. 2. Arheologia - determinarea siturilor arheologice si cercetarea artefactelor arheologice provenite din

1/3

vitrine cu o enumerare sumara a pieselor mai importante). Cercetarea socio-psihologica a publicului muzeului reprezinta cercetarea statistica a structurilor de public. teme. 2. Metodologia repertoriului. catalogul inventariaza o parte dintr-o multime furnizand informatii exhautive. 3. Investigatia structurala . 2. Principiul adecvarii la profilul muzeului. sali. Catalogul selectiv (mai putin teoretic). 2. Valorificarea rezultatelor cercetarii: 1. Repertoriul biografic. 6. Metodologia catalogului 1. Catalogul si repertoriul sunt forme scrise multiplicabile de valorificare a cercetarii stiintifice din muzeu. Gidul catalog (descriere a muzeului pe sectii. 4. Repertoriul de institutii. Registrul inventar 2/3 . determinare a compozitiei chimice sau a materialelor. Metodologia catalogului si repertoriului. Patrimoniul muzeal . 4. raritatii ti diversificarii in detaliu.esantion reprezentativ al patrimoniului cultural. Catalogul exhaustiv (epuizeaza multimea de itemuri si informatia pentru fiecare). 3. Bunurile culturale seriale si principiul esantionului reprezentativ. Istoria tehnicii 2. Principiul calitatii si adecvarii la profilul de specialitate. 3. 3. De exemplu cele mai cunoscute tehnici de datare ar fi in primul rand C14. Cataloage signaletice (expozitii temporare de scurta durata si mica intindere). Constituirea si structura patrimoniului muzeal in raport cu diversitatea lui 1. Repertoriul tipologic. Repertoriul topografic. Principiile unicitatii. Istorie (in general locala). 2. Etnologia 6. 1. Catalogul sumar (nu epuizeaza anasamblul obiectelor la care se refera si nu epuizeaza informatia cu privire la fiecare obiect). 4. Repertoriul epuizeaza o multime inchisa. comportamnetului publicului.datare. Istoria artei 5. Evidenta patrimoniului muzeal 1. 5. a optiunilor. 2. Repertoriile bibliografice. 3. 5. Catalogul de colectie (cvasiexhaustiv) 6. 1. Repertoriul de obiecte. 1.sapaturi. zonare.

Fisierele de muzeu (de evidenta analitica a patrimoniului si de conservare). Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir. Biblioteca de carti si periodice.2. Fonoteca. Fisa analitica de evidenta a patrimoniului muzeal. 2. Cartoteca (harti. Radu Florescu.com 3/3 . Bucuresti 1999. Curs universitar. Arhiva documentara. 5. Conservarea patrimoniului Specializari: Muzeologie / Cercetarea și protejarea patrimoniului cultural Valorificarea cultural-educativa Bibliografie 1. Documentarea de muzeu 1. desene metrice). 4. 6. planuri. Fototeca. Acest referat a fost downloadat de pe referate-x. 3. Bazele Muzeologiei.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful