Unit 7 ± Solutions (Honors Chemistry) 1.

Which of the following substances is less soluble in hot water than in cold water? a. KBr b. CO2 c. NaCl d. NaNO3 2. What is the mole fraction of ethanol in a solution of 3.00 moles of ethanol and 5.00 moles of water? a. 0.6 b. 1.67 c. 15 d. 0.375 3. Colligative properties depend upon the a. number of solute particles in a solution b. nature of the solvent

c. d.

nature of the solute freezing point of the solute

4. Which of the following mixtures is NOT a colloid a. fog b. paint c. salt water



5. If a crystal added to an aqueous solution causes many particles to come out of the solution, the original solution was a. unsaturated b. an emulsion c. saturated d. supersaturated 6. In a solution, the slightly charged part of a water molecule a. forms ionic bonds with ions in ionic compounds b. attracts nonpolar molecules c. attracts the ions in ionic compounds d. forms ionic bonds with other water molecules 7. Which of the following is an expression of molality a. 10 mol of solute c. 1 L of solvent b. 10 mol of solute 1 kg of solution d.

10 mol of solute 1 L of solution 10 mol of solute 1 kg of solvent

SEE GRAPH FOR PROBLEMS 8 - 12 8. At 400C, how many grams of KNO3 can be dissolved in 100 g of water? a. 40 g b. 105 g c. 10 g d.

62 g

9. A solution of KNO3 (in 100 g of water) originally at a temperature of 600C is cooled to 400C. How many grams of KNO3 will precipitate out? a. 20 g b. 40 g c. 60 g d. can¶t tell 10. Which substance from the solubility curve is the least soluable at 100C? a. KClO3 b. Kl c. NaCL d.


11. The solubility of which of the following substances decreases as temperature increases? a. NaNO3 b. KCl c. KClO3 d. NH3 12. How many grams of NH4Cl can be dissolved in 200 g of water at 500C? a. 122 g b. 50 g c. 100 g d.

150 g

13. Which of the following will dissolve most rapidly? a. powdered sugar in hot water b. sugar cubes in cold water c. powdered sugar in cold water d. sugar cubes in hot water 14. Which of the following substances is the most soluable in water? a. methane, CH4 c. bromine, Br2 b. sodium chloride, NaCl d. carbon, C 15. In which of the following is the solution concentration expressed in terms of molarity? c. 10 mL of solute a. 10 mol of solute 1 L of solution 1 L of solution b. 10 g of solute 1000 g of solution d. 10 g of solute 1000 mL of solution

16. If the solubility of a particular solution is

at 200C, which of the following solution 10 g 100 g H2O concentrations would represent a supersaturated aqueous solution of that solution? a. 9g @ 200C c. 11 g @ 200C 100 g water 100 g water 10 g 100 g water @ 250C c. 10 g 100 g water @ 150C


17. Which of the following compounds provides the most solute particles when completely dissociated in water? a. KBr b. MgCl2 c. Na3PO4 d. NaCl 18. What does not change when a solution is diluted by the addition of solvent? a. mass of solvent c. volume of solvent b. number of moles of solute d. molarity of solution 19. A solute depresses the freezing point because the solute a. is colder than the solvent b. disrupts crystal formation of the solvent c. has bigger molecules than the solvent d. tends to sink to the bottom of the solution 20. What type of compound is always an electrolyte? a. network solid b. polar covalent




nonpolar covalent

21. What is the term for the dissolving medium in a solution a. solvator b. solute c. solvent



22. Which of the following usually makes a substance dissolve faster in a solvent a. increasing the amount of solute b. increasing the particle size of the solute c. lowering the temperature d. agitating the solution

23. What is the maximum amount of KCl that can dissolve in 200 g of water at 200C.? (The solubility of KCl is 34g/100g water at 200C.) a. 6800 g b. 68 g c. 17 g d. 34 g 24. Carbon tetraflouride is insoluble in water because a. it is a nonpolar, covalent compound b. it is an ionic compound c. it is a polar, covalent compound d. it is a gas 25. The volume of alcohol present in 620 mL of 40.0% (v/v) solution of alcohol is a. 372 mL b. 40.0 mL c. 248 mL d. 26. What occurs in solvation? a. solute ions separate from solvent molecules b. ionic compounds are formed c. solvent molecules bind covalently to solute molecules d. solvent molecules surround solute ions 27. What is the molarity of a solution that contains 6 moles of solute in 2 liters of solution? a. 3M b. 12 M c. 7M d. 6M 28. Which of the following types of mixtures exhibit the Tyndall effect? a. colloids only c. suspensions and colloids b. suspensions and solutions d. colloids and solutions 29. To increase the solubility of a gas at constant temperature from 1.20g/L, at 1.4 atm, to 2.3g/L, the pressure would have to be increased to a. 0.7 atm b. 1.37 atm c. 0.37 atm d. 2.7 atm 30. Which of the following occurs as temperature increases a. molarity doubles c. b. solubility increases d.

580 mL

solubility remains the same solubility decreases

31. You mix 65.0 g of KOH with water to a total solution volume of 325 mL. What is the molarity of this solution? How much water would you have to add to this solution to make it a 0.85M KOH solution? M = 3.57M x = 1.4 L of water (Laura¶s answer) x ± 1.04 L (Molly¶s answer)

32. When 68.6 g of a molecular solution is dissolved in 784 g of acetic acid the boiling point of the solution is 126.90C. What is the molar mass of this solute? Substance Acetic acid Answer 32.1 g/mol 33. How many grams of AgNO3 are present in 1.7L of a 2.5M solution? If the total mass of the solution is 1.8 kg, what is the percent by mass of silver nitrate in the solution? Freezing Pt. (0C) 16.60 Boiling Pt. (0C) 118.5 Kf 3.59 Kb 3.08

34. When 14.98 g of KNO3 is dissolved in 425 mL of water, the solution has a total volume of 429 mL. What is the molarity, mole fraction and molality this solution? .

35. Isopropyl alcohol, or rubbing alcohol is traditionally sold as a 70.0% (v/v/) solution. If you take 250 mL of the 70.0% solution and add 75 mL of distilled water, what is the new concentration of the isopropyl alcohol solution expressed in percent by volume?

36. The concentration of oxygen is 4.44 x 10-3 g/mL of solution at a pressure of 150 mm Hg. When the pressure on a 2.5 L sample is charged, 0.25 moles of oxygen comes out of solution. What is the new pressure?

. Number 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 B D A C D C D D B A D C A B A C C B B C C D B A C D A C D B Correct Answers

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.