Chestionar Berger

Primul enunt =a, 1. al II-lea =b, al III-lea =c Puneti la inima detalii fara importanta? Sunteti cateodata tulburat de nimicuri? Sau nu va tulbura decat evenimente grave? Va ocupati timpul liber cu o activitate (studii suplimentare, activitate sociala, bricolaj, lucrari manuale si, in general, orice munca neimpusa)? Sau profitati ca sa va simtiti in largul dumneavoastra? Sau ramaneti mult timp fara nimic de facut, visand sau pur si simplu distrandu-va (lectura de placere, radio etc.)? Sunteti adesea ghidat, in actiounile dumneavoastra, de ideea unui viitor indepartat (economii pentru batranete, adunare de materiale pentru o munca de lunga durata) Sau de consecintele indepartate ale actelor dumneavoastra? Sau nu va intereseaza decat rezultatele imediate? Sunteti absorbit in intregime de ceea ce faceti, intr-atat incat sa deveniti insensibil la ce se petrece in jurul dumneavoastra? Sau va vine usor sa faceti ceea ce aveti de facut, urmarind in acelasi timp ce se petrece in jur? Sunteti combativ? Cautati competitia, lupta? Sau va e teama de infruntari si dispute? Preferati mai degraba sa cedati dinainte (cel putin in aparenta) decat sa creati ocazia unui conflict? Sunteti foarte ambitios (dorinta arzatoare de a va spori averea, situatia, cunostintele, puterea etc.) ? Sau sunteti doar moderat sensibil la aceste mariri si considerati ca toate astea nu merita osteneala? Sunteti foarte atent la calitatea sezatiilor dumneavoastra? Sunteti viu interesat de forme, culori, sunete luate in ele insasi? Sau formele sensibile nu reprezinta pentru dumneavoastra decat “informatii” asupra naturii obiectelor (de exemplu, sunteti interesat de sensul cuvintelor auzite, fara sa dati prea mare atentie timbrului vocii, de utilitatea obiectului mai mult decat de culoarea lui etc.)? Va induiosati usor de soarta celorlalti? Sau ramaneti calm, chiar cand cautati sa-i ajutati efectiv? Vi se intampla adesea sa incercati sa rezolvati probleme fara nici o utilitate practica? Sau nu va intereseaza decat rezultatele pozitive si va departati de tot ceea ce nu duce la nimic? Va entuziasmati sau va indignati usor? Sau acceptati cu calm lucrurile asa cum sunt?

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8. 9.

11.

14. studiul itinerariilor. ceea ce valoreaza prin “nuante” ? Va place sa comandati. 16. preferand sa manevrati sau sa seduceti? Imprumutati cu drag cartile. Respingeti cu putere si instinctiv tot ceea ce va deranjeaza in ocupatia careia va consacrati? Sunteti iritat de orice diversiune? Sau intampinati aceste perturbatii fara iritare. de la decizie la executie? Sau faceti imediat si fara dificultati ceea ce ati decis? Luati in considerare tot ce se poate intampla si va pregatiti cu grija (echipament minutios. 24. diverse reuniuni) sau sentimental (romane. uneltele? Sau nu va place sa imprumutati lucruri? Acordati multa importanta la ceea ce mancati? Mancati incet. misiunile bine definite? Sau va place ceea ce este vag. 22.12. muzica)? Sunteti susceptibil? Sunteti usor si profund ranit de o critica putin mai vie. dimpotriva.)? Sau distractii de alt gen: fizic (sporturi. prevederea incidentelor posibile)? Sau va bazati pe inspiratia de moment? Acordati o mare importanta preciziei? Va plac ideile nete. 15. indeterminat. chiar daca trebuie sa-i constrangeti pe ceilalti sa se supuna cu forta? Sau va repugna sa va impuneti celorlalti. 19. excursii). savurand? Sunteti fin cunoscator? Sau mancati fara sa dati prea mare atentie. 23. jocuri de reflectie precum sahul etc. reactionand slab? Sunteti foarte amabil. dimpotriva. social (vizite. discutie de idei. cautati sa-i incantati. 17. o remarca putin amabila sau ironica? Sau suportati criticile fara sa va raneasca? Va descurcati usor in fata dificultatilor sau in fata unei sarcini care se dovedeste prea obositoare ? Sau sunteti. instrumentele. 18. stimulat de ideea dificultatilor si excitat de ideea efortului care trebuie depus? Aveti principii stricte carora cautati sa va conformati? Sau preferati sa va adaptati circumstantelor cu suplete? 13. 21. doar “pentru hranire”? Considerati sentimentele celorlalti ca fiind mai importante decat actele lor? Sau credeti. ca tocmai actele si rezultatele conteaza cu adevarat? Preferati distractiile cu caracter intelectual (studiu. . Trebuie sa faceti un mare efort pentru a trece de la idee la act. sa-i seduceti pe cei 25. foarte prevenitor.

35. nu sfarsiti nimic)? Aveti nevoie sa analizati pentru a intelege? Masina. dimpotriva. 29. le considerati ca pe un septel. fie la viitorul posibil. o lipsa de cinste intelectuala si. preocupandu-va de ceea ce simt? Sau fara a le face rau. ratiunea trebuie sa cedeze si sa renunte la cercetare? Sau credeti ca acest aspect al misterului presupune. intr-un fel. intr-un fel ca pe lucruri? Credeti ca exista mistere care trebuie respectate si ca. retetele. . 36. 31. un “pacat contra spiritului”? Sunteti tulburat usor de un eveniment neprevazut? Tresariti cand sunteti strigat brusc? Deveniti palid sau rostiti cu usurinta? Sau sunteti greu de tulburat? Va place sa visati la trecutul care nu mai este. blanurilor. daca sunteti obligat sa le folositi. 33. fie la lucruri imaginare? Sau preferati sa actionati sau cel putin sa va faceti proiecte precise care pregatesc intr-adevar viitorul? Sunteti constant in scopurile dumneavoastra? Desavarsiti intotdeauna ceea ce ati inceput? Sau abandonati adesea o sarcina fara sa fi terminat (incepeti tot. de exemplu. chiar cu o anume duritate? 26. 32. Simtiti pretul timpului? Faceti in graba ceea ce aveti de facut pentru a trece repede la altceva? Sau sunteti putin sensibil la valoarea timpului si acordati putina importanta notiunilor de viteza si de randament (maximum de lucruri facute in minimum de timp)? Va intereseaza pregatirea mancarurilor.care va abordeaza? Sau ii tratati simplu. “retetele” de bucatarie? Sau sunteti indiferent la acestea (considerand. 34. considerandu-le fiinte cu personalitate. in anumite domenii. in prietenii? Sau nu sunteti prea accesibil geloziei? Va intereseaza mult senzatiile tactile? Contactul matasii. 37. catifelei 27. doar un mijloc de a face placere celorlalti sau de a reusi repede si sigur un preparat)? Va plac animalele. 28. demonstratia sau procedeul devin interesante pentru dumneavoastra numai coborand la detalii? Sau va este de ajuns sa sesizati ansamblul? Adoptati cu usurinta manierele oamenilor in mijlocul carora trebuie sa traiti? Sau va pastrati peste tot aceleasi obiceiuri? Sunteti gelos in afectiuni.

putin conteaza)? Sau acordati putin interes acestui gen de senzatii? 38. sa-i vedeti pe cei pe care ii frecventati)? Sunteti punctual. 42. sociale etc. un functionar mediocru)? Sau nu ezitati sa savarsiti aceste despartiri necesare (inlocuirea unui colaborator.)? 39. calm. . din simpatie. fara motive grave. de exemplu. Ceilalti va intereseaza mai ales fata de ce ati vrea sa faceti? Ii conspirati drept instrumente de folosit sau obstacole de indepartat? Sau. frecventati regulat aceleasi persoane. 46. dimpotriva. le preferati pe cele in care “se petrece” ceva. 49. 44. 43. in care toate evenimentele sunt povestite in detaliu? Sau pe cele care permit sesizarea jocului mecanismelor psihologice sau valoarea unei idei filozofice (morale. a regla o afacere etc. de servitori.reprezinta pentru dumneavoastra o sursa de emotii puternice (agreabile sau dezagreabile. 47. aceleasi grupuri)? Sau va schimbati de prietenii (incetand. sosind uneori chiar inainte pentru a nu lipsi de la o intalnire? Sau sositi adesea cu intarziere? Practicati sau v-ar placeea sa practicati exercitii sau sporturi violente? Sau v-ar displacea sa le practicati? Sunteti aprig in impunerea drepturilor dumneavoastra. sa amanati? Aveti simpatii constante (aveti inca prietenii din copilarie. chiar atunci cand acestea va sunt net defavorabile (nu concediati un servitor neglijent. hotarat? Faceti ce aveti de facut imediat si fara mari eforturi (a scrie o scrisoare. 48. si cautand mai degraba sa le fiti de folos decat sa va serviti de ei? Va intereseaza faptele concrete? Sau ideile si teoriile? Va incalziti vorbind? Ridicati vocea in conversatie? Simtiti nevoia sa folositi termeni violenti sau cuvinte foarte expresive? Sau vorbiti fara graba.)? Sau sunteti inclinat sa lasati pe mai tarziu. de tovarasii de lucru intratat incat sa continuati relatiile. in revendicarea a ceea ce vi se cuvine? Sau nu va place sa cereti si abandonati cu usurinta ceea ce ati putea revendica? Va place sa va priviti in oglinda pentru a va studia mimica? Va supravegheati gesturile. schimbarea cunostintelor)? Dintre romane. intrati in problemele lor. 45. tonul vocii? Sau acest lucru nu prea va intereseaza? Va atasati de colaboratorii dumneavoastra. ceea ce simt. traind. uitandu-le pe ale dumneavoastra. 41.

51. “de departe”. 55. pentru nimicuri sau fara motiv aparent? Sau sunteti constant? Sunteti mobil si nelinistit (gesticulati. 57. chiar de cei de la care nu asteptati nimic? Sau sunteti indiferent la sentimentele lor si nu cautati decat afectiunea celor pe care ii iubiti? Va intereseaza performantele (succese obtinute in sport. imbracaminte. 53. fie fata de ceilalti? Sau aceasta grija va este straina? Va place luxul pentru sine (adica independent de satisfactiile vanitatii pe care le poate procura)? Sau luxul nu va afecteaza? Va plac mult copiii? Va place tovarasia lor? Va place sa va jucati cu ei? Copiii va enerveaza? Sau va sunt pur si simplu idiferenti? Sau ii iubiti in mod teoretic. in lume etc. sariti repede de pe scaun. .)? Sau sunteti neglijent. nu prea ingrijit? Simtiti nevoia sa fiti iubit de toti cei pe care ii cunoasteti. 61. fara a ceda solicitarilor epocii si mediului? Treceti alternativ de la exaltare la suparare. si “viceversa”. in afaceri.). daca se poate spune asa? Viata sociala vi se pare foarte importanta? Credeti ca fiecare are datoria sa se angajeze in ea? Sau sunteti neincrezator in social si tindeti sa va “degajati” pentru a gandi liber. sa amanati? Dupa un acces de manie (sau. fara sa va mai ganditi la asta)? Sau ramaneti o vreme prost dispus? Sau sunteti dificil de impacat (ranchiuna persistenta)? Sunteti meticulos (in munca. va plimbati de colo-colo prin camera chiar fara sa resimtiti o emotie puternica)? Sau sunteti in general nemiscat atunci cand o emotie nu va agita? 54. 59. 56. chiar in cazurile dificile? Sau sunteti tentat sa lasati pe alta data. 62. 58. daca nu va enervati niciodata. fie fata de activitatea dumneavoastra trecuta. 52. va impacati repede (ca inainte. la vanatoare. dupa ce ati suferit un afront). cautati sa le ameliorati. in determinarea unui fapt care va intereseaza etc. de la bucurie la tristete. Sunteti nelinistit de o sarcina noua sau in fata unei schimbari in perspectiva? Sau abordati situatia cu calm? Luati imediat decizii. dicolo de traditii.

cel putin. 72. pentru dumneavoastra. 71. 64. regularitatea? Sau ordinea vi se pare plicticoasa si aveti nevoie de fantezie peste tot? Aveti nevoie sa impingeti pana la perfectiune ceea ce intreprindeti? Sau sunteti mai putin exigent si va multumiti cu ceea ce raspunde. a unei munci. cand se accepta spontan dirijarea dumneavoastra? Va place sa fiti primul peste tot? Sa fiti cu un pas inaintea celorlalti? Sau tindeti sa va faceti mai sters in fata celorlalti? Sau sunteti complet indiferent la chestiunile de eticheta? Va place sa mangaiati copiii mici sau animalele? Sau faptul va este indiferent in sine (adica independent de sentimentele tandre pe care le incercati in privinta lor)? Preferati sa fiti mai degraba iubit decat ascultat? Sau exista. . atunci cand este vorba doar de intelegere? Sunteti adesea obsedat de indoieli. in mare.63. lucruri mai importante decat dragostea. separate unele de altele si succedandu-se in fata unei constiinte imobile? Stiti sa “va impuneti”? Luati conducerea unui grup. 73. simetria. pentru dumneavoastra. scrupule fata de acte fara importanta? Retineti adesea un gand perfect inutil si care va deranjeaza? Sau nu resimtiti decat rareori aceasta stare penibila de preocupare? Nu ezitati niciodata sa realizati o transformare utila atunci cand stiti ca va va cere un efort considerabil? Sau va dati inapoi de la munca si preferati sa va multumiti cu statu quo-ul? Va place ordinea. organizarea unei reuniuni sociale? Sau nu consimtiti sa-i dirijati pe ceilalti (daca vi se intampla) decat atunci cand vi se cere sau. 69. 67. un element esential al placerii? Resimtiti timpul drept ceva fluid. va incearca adesea orgoliul fata de progresele stiintei sau fata de propriile dumneavoastra descoperiri? Sau aceste sentimente (umilinta si orgoliu) vi se par deplasate. 75. curgand fara intrerupere si antrenand totul cu el? Sau timpul vi se pare mai degraba o succesiune de momente relativ fixe. continuu. surpriza fiind. 68. Aveti multe obiceiuri la care tineti mult? Sunteti atasat de regularitatea anumitor intamplari? Sau aveti oroare de tot ceea ce este obisnuit si prevazut dinainte. 74. 66. nevoilor dumneavoastra? Va place riscul? 65. a caror realizare cere ca dragostea sa fie pusa pe planul doi? In fata problemelor complexe va simtiti umilit? Sau dimpotriva.

programe? Sau va angajati in actiune fara o regula precisa fixata dinainte? Sunteti decis. 79. in afirmatiile si proiectele dumneavoastra? Sau nu va place sa va fixati. atentii delicate? Sau mai degraba prin acte de bunavointa pozitiva (a face un serviciu. poeziile usor de inteles. 82. 84. povestirile lipsite de complexitate? Sau va plictisiti repede de lucrurile prea simple si preferati operele si persoanele care va dau ocazia sa va exersati intens inteligenta? Vi se intampla uneori sa fiti atat de emotionat incat sa nu puteti face ceea ce vreti (teama paralizanta. refuzand sa va legati de vreuna? Va place sa fiti consolat. orare. chiar transant. 85. avand senzatia ca v-ai luat de-o grija? Sau supravegheati executia indeaproape. considerand-o ca pe un mijloc agreabil de distractie? Cand va place cineva.)? Sau faptul ca nu vi se intampla decat rareori? Sau nu vi s-a intamplat niciodata? Cand ati ordonat un lucru.)? Va plac oamenii simpli. timiditate care suprima complet cuvintele etc. . simtiti nevoia sa exprimati acest lucru prin cuvinte tandre. 81. Sunteti banuitor si neincrezator din fire? Sau increzator in mod spontan? Aveti nevoi estetice profunde? Valoarea artei este. asigurandu-va ca totul este bine facut in conditiile prevazute si la timp? Prevedeti dinainte cum o s va folositi timpul si fortele? Va place sa faceti planuri. ajuta etc. incercand sa compensati o idee cu alta. plans? Sau detestati consolarile si va simtiti ranit cand cuiva ii este mila de dumneavoastra? Va intereseaza valoarea obiectelor? Retineti multa vreme pretul obiectelor pe care le-ati cumparat? Sau valorile materiale va intereseaza atat de putin incat uitati repede pretul unei cumparaturi? Sunteti foarte sensibil la cadrul in care se deruleaza existenta dumneavoastra 78. 83. 77. executia nu va mai intereseaza. 86.Resimtiti o placere aparte infruntand primejdia? Sau va e teama de aventurile indoielnice (ceea ce nu inseamna ca ati fi las in fata unei primejdii pe care n-ati cautat-o)? 76. in ochii dumneavoastra. la fel de mare ca valoarea moralei? Sau arta nu are in existenta dumneavoastra decat un loc secund. 87. a informa.

ca aceasta sa va slabeasca prietenia)? Simtiti nevoia sa analizati sentimentele prietenilor dumneavoastra si sa intelegeti operele de arta pe care le admirati? Sau va este suficient sa va abandonati placerii prezentei lor sau a contemplatiei? Aveti adesea sentimentul de a fi nefericit? Sau sunteti. mobile. 94. sa faceti aceleasi gesturi.. ideile dumneavoastra sunt fluente.(tapet. 96.. atunci cand lucrurile nu merg prea bine. al instalatiei? 88. decor.)? De exemplu. 93. tesatura etc. patron? Simtiti dorinta de a profita de toate ocaziile. aveti idei fixe si manii? Sau. de altfel. Aveti nevoie sa va vedeti des prietenii? Sau vi se intampla adesea sa nu ii vedeti multa vreme (fara. comod etc. 98. sa priviti indelung si adesea un joc pe care nu-l practicati)? Sau va place mai mult sa actionati decat sa priviti. inecate in curentul constiintei de a fi? Aveti mare nevoie de independenta si va este dificil sa acceptati directive din exterior? Sau acceptati fara probleme sa fiti ghidat. o mentineti cu incapatanare? Sau sunteti usor de convins si de sedus de noutatea unei idei? 89. vi s-ar parea imosibil de trait intr-o camera pe care o considerati urata? Sau faptul are mai putina importanta in ochii dumneavoastra decat caracterul practic igienic. in general. dimpotriva. . simplul spectacol devenind repede plictisitor sau incitandu-va sa treceti la actiune? Cand ati adoptat o opinie. va concentrati mai mult asupra a ceea ce ar trebui schimbat decat asupra propriilor dumneavoastra sentimente? Va place mai mult sa priviti decat sa faceti (de exemplu. 97. Vi se intampla sa repetati des aceleasi lucruri. 91. 92. forma. stapan.)? Sau nu prea le dati atentie? Va este greu sa lucrati intr-un mediu indiferent sau ostil? Sau faptul nu va afecteaza in mod sensibil? 95. dirijat si va adaptati usor la viziunea si modul de lucru al unui sef. multumit de soarta? Sau. ci numai pentru “a profita de ocazie”? Sau neglijati ocaziile al caror obiectiv nu va interesa inainte? Remarcati cu usurinta costumele prietenilor dumneavoastra (culoare. chiar daca nu va intereseaza in mod deosebit ceea ce va ofera. niciodata absolut identice cu cele din trecut.

99. In fata unui aparat sau a unei masini pe care nu o cunoasteti. sunteti interesat de aplicatiile lor? Sau de ingeniozitatea mecanismului? Sau de principiile aplicate? .