You are on page 1of 11

Orice soluţie оn dosarul transnistrean trebuie să respecte principiul integrităţii teritoriale, a declarat pentru NewsIn preşedintele comisiei de afaceri

externe din Parlamentul European (AFET), Jacek Saryusz Wolski. Оntrebat cum vede situaţia Republicii Moldova după conflictul din Georgia, Wolski a spus că "este un lucru cert că оn lumina celor оntвmplate оn Caucaz va fi acordată mult mai multă atenţie conflictelor оngheţate ca cel din Transnistria”. Оn acelaşi timp, оnaltul reprezentant pentru politică externă a UE, Javier Solana e de părere că diferendul transnistrean din Republica Moldova trebuie rezolvat оn formatul 5+2, cu participarea celor două părţi implicate, nu doar оn formatul 3+2 care a avut loc la Viena luni sub egida OSCE, a declarat miercuri la Bruxelles.

“Orice soluţie trebuie să respecte două principii - оn primul rвnd, integritatea teritorială, iar оn al doilea, mijloace paşnice", a afirmat Jacek Saryusz Wolski. Preşedintele AFET a fost de acord că "оntr-o anumită măsură" se poate vorbi de un eşec diplomatic al UE faptul că nu a reuţit să includă termenul de "integritate teritorială" оn ultimul angajament mediat la Moscova, privind retragerea trupelor ruse din Georgia. Cu toate acestea Wolski nu consideră că acesta poate fi considerat un precedent pentru alte conflicte оngheţate precum cel transnistrean. "Nu este un precedent, pentru că poziţia UE nu se schimbă. Integritatea teritorială rămвne principiul nostru. Poziţia UE este că graniţele nu pot fi schimbate prin forţă militară", a mai spus oficialul european. Conflictul transnistrean din Republica Moldova trebuie rezolvat оn formatul 5+2, cu participarea celor două părţi implicate, nu doar оn formatul 3+2 care a avut loc la Viena luni sub egida OSCE, a declarat miercuri la Bruxelles оnaltul reprezentant pentru politică externă a UE, Javier Solana. Aflat la o audiere pe tema conflictului ruso-georgian оn Comisia de afaceri externe a Parlamentului European, Solana a spus că acest conflict "a subliniat nevoia de a strвnge relaţiile cu vecinii estici (ai UE - n.r.), iar aici ideea unui Parteneriat Estic este binevenită". Primul exemplu оn acest sens enumerat de Оnaltul reprezentant pentru politică externă şi de securitate al UE a fost cel din Republica Moldova, transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles. "După cum ştiţi, Moldova este un element important оn politica noastră de vecinătate şi suntem foarte angajaţi оn găsirea unei soluţii la problema (transnistreană - n.r.)", a spus Solana. Referindu-se la оntвlnirea de luni de la Viena la care au participat mediatorii Rusia, Ucraina, OSCE, pe de-o parte, şi UE şi SUA ca observator, Solana a afirmat că acesta "N-a fost perfectă". "Ceea ce vrem noi să facem este să avem оntruniri оn formatul '5+2' (inclusiv Moldova şi Transnistria, ca părţi aflate оn conflict - n.r.). Acest 'doi' este dificil de obţinut. Nu dorim o soluţie politică оn formatul 3+2, ci una оn formatul 5+2, iar acesta este cel mai important obiectiv al nostru", a explicat Оnaltul reprezentant pentru politică externă al UE. Solana a subliniat nevoia de a "reconsidera" politica de securitate la Marea Neagră, fiind nevoie imperioasă de o strategie de securitate a UE оn această regiune. Aici, оnaltul reprezentant UE a evidenţiat rolul Turciei, care se doreşte un mediator şi оncearcă construirea unei "platforme regionale". Cu toate că preşedintele georgian

Baronesa Nicholson a spus că din experienţa ei оn Republica Moldova şi Armenia ştie "cвt de fragilă" e poziţia acestor ţări оn relaţia cu Rusia. Transnistria este din punct de vedere legal parte a Republicii Moldova. a răspuns şeful diplomaţiei europene.cititor de bancnote pentru automate119 EUR Republica separatista Transnistria a acuzat Uniunea Europeana ca are o atitudine preconceputa fata de ea si ca impune restrictii de circulatie liderilor sai. care le poate impune "tot felul de pedepse" dacă nu adoptă o politică favorabilă Moscovei. conform agentiei Infotag. Republica Moldova se va califica mai bine pentru o relaţie bună şi poate pentru aderarea la UE".Mikhail Saakaşvili are unele "reticenţe" cu privire la rolul Turciei. fostul ministru romвn al apărării Ioan Mircea Paşcu. chiar daca s-au facut progrese mari in ultimul timp.Nagorno Karabah. amintind de angajamentul Rusiei din 1999 de a-şi retrage trupele din această regiune. la fel cum promite acum că va face cu cele din Georgia. Orice criză e şi o nouă oportunitate pentru solutionarea conflictelor".r-Transnistria). Vladimir Iastrebceac. dar s-a rupt de . Precizările lui Solana pe tema transnistreană au venit оn urma mai multor intervenţii ale europarlamentarilor Emma Nicholson (ALDE). Europarlamentarul Roberta Anastase l-a оntrebat pe Javier Solana cum vede situaţia actuală din Transnistria. Ioan Mircea Paşcu (PSE) şi Roberta Anastase (PPE-DE) pe acest subiect. UE sprijină aceste eforturi. a spus Solana. "Uniunea Europeana are o atitudine preconceputa fata de Uniunea Europeana(. dar insuficient". iar aici este importantă accelerarea implementării politicii de vecinătate a UE.)e greu sa fie avocat cel care aplica masuri de restrictii fata de RMN(n. ICT . ţară cu un alt conflict оngheţat . amintind оn acest context şi de vizita istorică a preşedintelui turc оn Armenia. a declarat ministrul de externe al autoproclamatei republici. la rвndul său. a comentat. "Imediat ce reuşim să scoatem componenta transnistreană din dosarul moldovean. iar faptul ca in privinta acestei interdictii a fost impus moratoriu reprezinta un semn bun. Discuţiile durează de mulţi ani şi sper că se va rezolva... Acesta s-a mai aratat de parere si ca solutionarea conflictului cu Moldova este foarte departe. in special interzicerea de a acorda vize reprezentantilor organelor de conducere. "Cunosc termenii acordului din 1999.

sporirea rolului Organizatiei in gestionarea unei noi generatii de riscuri si amenintari transnationale la adresa securitatii. mai mult Basescu a pledat. conform agentiei Infotag. la 11 ani de la Summit-ul de la Istanbul.)e greu sa fie avocat cel care aplica masuri de restrictii fata de RMN(n.Rusia si Ucraina. alaturi de SUA. consolidarea proceselor democratice. Acestia sunt acuzati de incalcarea drepturilor omului si de tergiversarea negocierilor..r-Transnistria). dar insuficient". "Uniunea Europeana are o atitudine preconceputa fata de Uniunea Europeana(. notand insa esecul redactarii unui document in acest sens. in special interzicerea de a acorda vize reprezentantilor organelor de conducere.Rusia si Ucraina. sefii de stat si de guvern din cele 56 de state participante si din statele partenere de cooperare au dezbatut teme de actualitate de pe agenda OSCE cum ar fi conflictele inghetate. la summitul OSCE. unul dintre mediatorii din acest conflict. Vladimir Iastrebceac.OSCE. Transnistria critica atitudinea UE fata de ea Republica separatista Transnistria a acuzat Uniunea Europeana ca are o atitudine preconceputa fata de ea si ca impune restrictii de circulatie liderilor sai. Acestia sunt acuzati de incalcarea drepturilor omului si de tergiversarea negocierilor. remis vineri NewsIn. este necesara vointa politica comuna a tuturor statelor . iar faptul ca in privinta acestei interdictii a fost impus moratoriu reprezinta un semn bun. inclusiv pentru presedintele Igor Smirnov. unul dintre mediatorii din acest conflict. informeaza un comunicat al Presedintiei.OSCE. pentru rezolvarea conflictelor inghetate Presedintele Traian Basescu a participat in perioada 1-2 decembrie la summitul OSCE din Kazahstan. dar cu toate acestea impune o serie de restrictii de circulatie pentru liderii separatisti.sub autoritatea guvernului de la Chisinau incepand cu anul 1992. inclusiv pentru presedintele Igor Smirnov. indeosebi a celui din Transnistria. In cadrul interventiei sale. In cadrul Summit-ului. dar cu toate acestea impune o serie de restrictii de circulatie pentru liderii separatisti. Uniunea Europeana este. Uniunea Europeana este. in urma unui razboi civil. dar s-a rupt de sub autoritatea guvernului de la Chisinau incepand cu anul 1992. chiar daca s-au facut progrese mari in ultimul timp. promovarea si respectarea drepturilor omului si libertatilor fundamentale. a declarat ministrul de externe al autoproclamatei republici.. pledand in interventia sa pentru obtinerea de progrese in solutionarea conflictelor inghetate. presedintele Romaniei a apreciat ca. Acesta s-a mai aratat de parere si ca solutionarea conflictului cu Moldova este foarte departe. Transnistria este din punct de vedere legal parte a Republicii Moldova. in urma unui razboi civil. alaturi de SUA.

participante pentru implementarea deplina a principiilor si angajamentelor asumate. In final. reunite in summit in Kazahstan. Canadei si Statelor Unite au citit apoi declaratii explicative in care pun in relief ca integritatea teritoriala a Georgiei si a Republicii Moldova precum si un conflict azero-armean au impiedicat adoptarea unui document mai ambitios. ele au relevat lipsa de progrese asupra conflictului opunand Erevan si Baku in jurul regiunii Nagorno-Karabah. unul dintre dosarele spinoase ale acestui summit de la Astana. Reprezentanti ai Uniunii Europene. indeosebi a celui din Transnistria. in timp ce Moscova a recunoscut independenta a doua regiuni rebele georgiene in urma razboiului din august 2008. Ea a subliniat. Presedintele kazah Nursultan Nazarbaev a anuntat dupa o intarziere de 11 ore adoptarea unei "Declaratii de la Astana" ce "reafirma" principiile OSCE. stagnarii proceselor de reglementare a conflictelor inghetate si. "Este regretabil ca nu a fost posibil sa se cada de acord asupra planului de actiune". in plin razboi rece. Presedintele Traian Basescu a aratat ca viziunea ambitioasa a unui spatiu de securitate de la Vancouver la Vladivostok nu a fost implinita in conditiile respectarii selective sau incomplete a angajamentelor. al carei nume nu a fost precizat. ca UE continua sa recunoasca "suveranitatea si integritatea teritoriala a Georgiei". Rusia nu vrea sa recunoasca integritatea teritoriului Georgiei Rusia a avertizat ca ea se va opune oricarui document ce recunoaste integritatea teritoriului Georgiei. citata de AFP. Primul summit al OSCE dupa 11 ani s-a terminat fara un compromis real Cele 56 de state ale Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa. pentru a dezvolta increderea si a preveni conflictele intre blocuri. a declarat o reprezentanta UE. Tarile occidentale au regretat de asemenea absenta unui compromis asupra Transnistriei. Seful statului a subliniat importanta crearii conditiilor politice pentru obtinerea de progrese in solutionarea conflictelor inghetate. regiune separatista prorusa in Republica Moldova sustinuta de Moscova. o organizatie fondata in 1973. mai ales dosarul Georgiei. El a estimat ca Moscova "a facut totul" pentru ca un consens sa intervina dar ca "abordarea ideologica" a unor state a condamnat proiectul.. capitala kazaha.. . nu au reusit joi sa adopte un plan de actiune pentru intarirea acestei institutii din cauza unor dezacorduri asupra conflictului din ex-URSS. Reprezentantul Rusiei a estimat la randul sau ca tara sa nu este responsabila de acest esec.

In anul 1999 la Summit-ul OSCE de la Istanbul. doar partidul presedintelui este reprezentat in Parlament si Nazarbaev detine puteri si o imunitate perpetue Rusia nu-si poate retrage armata din Transnistria. cu ocazia implinirii a 16 ani. Kazahstanul nu a tinut niciodata alegeri libere. afirma ambasadorul rus Rusia nu-si poate retrage armata din Transnistria. Aceasta nu este o ocupatie a teriroriului sau un santaj militar. Mai multe surse occidentale au indicat joi ca adoptarea planului de actiune era amenintata. Acordul semnat la 21 octombrie 1994 prevede ca in decurs de trei ani. a accentuat Kuzmin. Presedintele interimar al Republicii Moldova a cerut retragerea imediata. o referinta de-abia voalata adresata Georgiei. El este de asemenea cel mai important eveniment politico-diplomatic organizat vreodata in Asia Centrala. "In 1999 erau cu totul alte realitati. de la semnareas Acordului moldo-rus cu privire la retragerea fortelor militare ale Federatiei Ruse de pe teritoriul Republicii. potrivit ambasadorului Federatiei Ruse la Chisinau. unul dintre domeniile de competenta a OSCE. va efectua retragerea formatiunilor militare mentionate pe parcursul a trei ani. potrivit OSCE. ci o garantie ca acest conflict nu va rabufni din nou". desi toate tarile au afirmat ca doreau sa relanseze aceasta organizatie transatlantica si eurasiatica in pierdere de viteza. deoarece timpurile s-au schimbat. ce denunta bilantul democratic putin stralucit al fostei republici sovietice. asa cum prevede acordul semnat la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999. citat de Unimedia. a adaugat el. mai ales ONG de aparare a drepturilor omului. pe 21 octombrie. Valerii Kuzmin. Rusia ca prezenta trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova este temporara si ca partea rusa. noteaza AFP. Acest esec umbreste succesul diplomatic al Kazahstanului care a fost prima tara ce a reusit sa reuneasca la cel mai inalt nivel aceasta organizatie dupa 1999. ordonata si completa a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. desi o singura tara poate bloca orice decizie. Acest summit a avut de asemenea critici.OSCE a fost "ostatica" pozitiilor anumitor tari. Republicii Moldova si sustinatorilor lor occidentali. iar retragerea trupelor rusesti a devenit imposibila. Federatia Rusa s-a angajat suplimentar sa-si retraga formatiunile militare de pe teritoriul Republicii Moldova . Functionarea OSCE prevede ca toate documentele sa fie adoptate prin consens Functionarea OSCE prevede ca toate documentele sa fie adoptate prin consens.

a spus presedintele rus. ordonata si completa a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. citat de Unimedia. asa cum prevede acordul semnat la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999. de la semnareas Acordului moldo-rus cu privire la retragerea fortelor militare ale Federatiei Ruse de pe teritoriul Republicii. Tiraspolul critica declaratiile lui Medvedev privind rolul Romaniei in conflictul transnistrean Directorul Institutului de analiza strategica si prognozare de la Universitatea din Transnistria. care a afirmat ca succesul negocierilor privind solutionarea conflictului transnistrean depinde si de Romania. ci o garantie ca acest conflict nu va rabufni din nou". cu ocazia implinirii a 16 ani. Federatia Rusa s-a angajat suplimentar sa-si retraga formatiunile militare de pe teritoriul Republicii Moldova.cei care sunt in masura sa influenteze aceasta problema". . a apreciat drept stranii declaratiile presedintelui rus Dmitri Medvedev. Aceasta nu este o ocupatie a teriroriului sau un santaj militar. ca succesul negocierilor pentru reglementarea transnistreana depinde si de pozitia Romaniei. In acelasi timp. va efectua retragerea formatiunilor militare mentionate pe parcursul a trei ani. potrivit ambasadorului Federatiei Ruse la Chisinau. dar si de pozitia Romaniei si a UE. iar retragerea trupelor rusesti a devenit imposibila. deoarece timpurile s-au schimbat. pe 21 octombrie. Valerii Kuzmin. a accentuat Kuzmin. Ilia Galinschi. a declarat marti. dar e necesar ca toate partile implicate in conflict sa aiba o atitudine constructiva. In anul 1999 la Summit-ul OSCE de la Istanbul.Rusia nu-si poate retrage armata din Transnistria. in special intermediarii . el a subliniat ca succesul va depinde nu numai de Rusia. Acordul semnat la 21 octombrie 1994 prevede ca in decurs de trei ani. Transnistriei. ci in primul rand de pozitia Republicii Moldova. Presedintele rus. Dmitri Medvedev. Rusia ca prezenta trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova este temporara si ca partea rusa. "Consider ca putem obtine rezultate bune. "In 1999 erau cu totul alte realitati. la o conferinta de presa comuna dupa summitul franco-ruso-german de la Deauville. Presedintele interimar al Republicii Moldova a cerut retragerea imediata.

cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy.Negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean vor fi reluate dupa incheierea procesului electoral din Republica Moldova. In acelasi timp. desigur. cat si cu Tiraspolul. ca in declaratiile presedintelui Medvedev nu a fost mentionata si OSCE ca organizatie mediatoare in solutionarea conflictului transnistrean. foarte probabil. "Aceasta. Rusia pregateste predarea onorabila a Transnistriei. Cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta citeaza in acest sens o sursa neidentificata din cadrul Ministerului de Externe de la Chisinau si noteaza ca subiectul va fi discutat. legitimarea Transnistriei drept stat independent si. de asemenea. acest aspect fiind negociat atat cu Chisinaul. Galinschi considera ca ciudatenia declaratiilor lui Medvedev "intensifica multiplu aparitia Romaniei in lista actorilor internationali de care depinde succesul in solutionarea conflictului trasnistrean. incat ea poate fi ignorata". caci altfel cum poate fi refuzata Ucraina ca stat garant. deoarece toti specialistii sunt la curent cu participarea Romaniei in conflict de partea Republicii Moldova". Ucraina si OSCE sunt mediatori intre Republica Moldova si Transnistria. in care Rusia. UE si SUA au statutul de observatori in formatul 5 + 2 vizand solutionarea conflictului transnistrean. daca presedintele Medvedev nu a avut in vedere crearea unui nou stat prin unirea Romaniei si Republicii Moldova (fara Transnistria) si. sa faca eforturi pentru solutionarea constructiva a conflictului transnistrean". Analistul si-a exprimat. El a explicat ca nu este un secret "cui va tine partea Romania in solutionarea conflictului si ce va insemna aceasta in contextul pastrarii statalitatii transnistrene". el spune ca "daca aceasta ciudatenie reprezinta pozitia oficiala a statului rus in solutionarea conflictului transnistrean. In acest context. la o intalnire intre presedintele rus. a mai declarat liderul de la Kremlin. surprinderea. a spus el. a mentionat Galinschi. prin urmare. respectiv. solutionarea conflictului transnistrean". sustine un cotidian rus Uniunea Europeana a sugerat Rusiei sa renunte in viitorul apropiat la sustinerea acordata Transnistriei si s-ar pregati sa garanteze aderarea la blocul european a unei Moldove reunificate. "Din afirmatiile lui Medvedev reiese ca rezultatul activitatii OSCE in solutionarea conflictului transnistrean pare atit de infim. Ilia Galinschi a declarat ca presedintele rus "pur si simplu nu este la curent care este situatia in aceasta problema. atunci aceasta este o dovada ca in Rusia incepe o noua 'perestroika' a politicii externe. care va avea loc in 17 . cand dorinta 'de a placea' Occidentului si valorile liberale general-umane sunt mai mari decat toate argumentele intereselor nationale rusesti". Dmitri Medvedev. mai ales pe fundalul sporirii activitatii ei in acest dosar.

trupele Rusiei ar putea fi inlocuite cu o misiune a politiei. dar va insista ca populatiei din Transnistria sa i se dea garantii. Iar Moldova chiar are o sansa de a se alatura UE impreuna cu Transnistria. de tipul celor din Bosnia sau Kosovo. al unei autonomii. Serghei Tolstov. precizand ca negocierile s-ar putea referi la armamentul conventional. de ce nu si Moldova? Si aici parerea este ca soarta Moldovei impreuna cu Transnistria nu ar trebui discutata cu Rusia si Romania.UE si SUA. Germania a devenit membra a Consiliului de Securitate al ONU si va fi acolo pentru a ezolva conflicte regionale. ar trebui sa devina mediatori. pentru ca nu vrea sa-si riste nici relatiile cu Rusia. dar inca nu se stie cu ce este ademenita Moscova. iar initiativele lui Medvedev in privinta securitatii europene ar putea fi luate in considerare. a declarat Alexander Rahr. iar actuala formula de negociere a conflictului. UE. ar trebui modificata . "Uniunea Europeana discuta cum sa rezolve conflictele inghetate din Europa. s-a declarat in ultimul timp un jucator activ in reconcilierea dintre Chisinau si Tiraspol si este mult mai ofensiva decat Rusia. ci cu UE si Rusia. scrie Nezavisimaia Gazeta. care a declarat miercuri la o reuniune a Consiliului permanent al OSCE ca Rusia ar trebui sa-si incheie operatiunea de mentinere a pacii din Transnistria. remarca expertul german Alexander Rahr. nici cu UE. Germania crede ca daca Serbia si Croatia pot fi acceptate in UE. Nezavisimaia Gazeta il citeaza si pe Victor Ciobotaru. in opinia caruia "UE si SUA pot deveni mediatori ai conflictului transnistrian numai cu consimtamantul Rusiei". de la Institutul European din Chisinau. scrie Nezavisimaia Gazeta. mai ales ca e o problema care tine de securitatea europeana". Kalman Mizsei. care in prezent au statut de observatori. Ca parte a acestei initiative.si 18 octombrie. Transnistria este mai aproape de Europa. director al Centrului Berthold. Cotidianul rus il citeaza pe reprezentantul permananent al UE in R. Transnistriei i se promit tot felul de beneficii economice. careia i s-ar putea acorda statutul acceptabil al unui teritoriu autoguvernat. Va sprijini orice acord care presupune excluderea folosirii fortei. Merkel i-a facut lui Medvedev oferta de a rezolva impreuna conflictul transnistrean". mediatori in Transnistria . In Transnistria ar putea fi desfasurata o forta de reactie rapida a UE. iar misiunea militara s-ar putea transforma intr-una civila. Kievul va reactiona prudent. noteaza Nezavisimaia. un think-tank in domeniul relatiilor externe. Moldova. "Am vorbit cu deputati din Bundestag. 5 plus 2. Potrivit expertilor ucraineni. a explicat directorul Institutului de Analiza Politica si Studii Internationale din Kiev. ei cred ca rezolvarea conflictului transnistrean este mai usoara decat Nagorno-Karabah sau conflictul din Georgia. Diaconescu pledeaza pentru SUA si UE.

In acelasi context. Moldova nu vor reglementa conflictul .Moldova se aseamana cu cea din Kargazstan Declaratia lui Nesterenko a venit cu cateva zile inaintea vizitei la Moscova a ministrului de Externe moldovean. privind conflictul din Transnistria. spune Alexandr Nesterneko. In acest fel. dupa negocieri conduse de Moscova. a pledat pentru acordarea statutului de mediator pentru SUA si UE. Rusia reaminteste Chisinaului de acordul semnat de Voronin si Smirnov Ministerul rus de Externe a tinut sa reaminteasca Republicii Moldova de declaratia semnata de fostul presedinte moldovean. la Moscova. cheama Chisinaul si Tiraspolul sa se conduca dupa principiile fixate in Declaratia comuna a liderilor partilor in conflict (Voronin si Smirnov). Ucraina si OSCE sunt mediatori. intr-un interviu recent. Iurie Leanca. aflat joi la Viena pentru o reuniune a Consiliului Permanent al OSCE. Declaratia semnata de Vladimir Voronin si Igor Smirnov. in prezenta presedintelui rus Dmitri Medvedev. "Partea rusa. Interventia ministrului roman de externe in cadrul reuniunii OSCE a vizat teme de actualitate de pe agenda OSCE cum ar fi securitatea europeana sau importanta asigurarii de catre statele participante a respectarii angajamentelor asumate in materie de drepturi si libertati fundamentale ale omului. in timp ce Rusia. cu scopul declarat de intarire a relatiilor dintre Rusia si Republica Moldova. vorbeste despre acordarea unui statut special Transnistriei separatiste si mentinerea trupelor ruse din regiune pana la rezolvarea conflictului. in vederea unei reglementari a conflictului transnistrean. Igor Smirnov. pe 18 martie 2009. Transnistria: Alegerile din R. programata pentru data de 27 mai. ministrul roman de Externe a exprimat la Viena sprijinul pentru formatul actual de negociere "5+2" ca unic for pentru validarea unei solutii politice durabile. si liderul de la Tiraspol. In formatul "5+2" SUA si UE au doar statutul de observatori. purtatorul de cuvant al diplomatiei ruse. semnata la Moscova la 18 martie in prezenta presedintelui rus Dmitri Medvedev". Putin: Situatia din R. Vladimir Voronin. cu respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova. in calitate de garant si mediator in procesul de reglementare. citat de Moldova Azi.Ministrul de Externe Cristian Diaconescu. rolului lor in procesul de negociere s-ar intari.

Vladimir Voronin. informeaza RIA Novosti. ci si pe retragerea trupelor ruse. Seful diplomatiei ruse.care nu mai are dreptul de a candida pentru aceasta functie . Rusia. pana la 7 iunie. au loc in 5 aprilie. ce exista deja in reglementarea conflictului moldotransnistrean". sa aiba loc la Moscova un summit intre presedintele rus. la o data inca neprecizata. unde miercuri a inceput campania electorala. Obiectivul este de a gasi posibilitatea pentru actiuni comune in domeniul socio-economic. Igor Smirnov. a precizat ca la solutionarea conflictului ar trebui sa participe Republica Moldova. a declarat Iastrebciak. Potrivit oficialului transnistrean. "Nu ne asteptam ca vreuna dintre puterile politice din Republica Moldova sa schimbe atitudinea si abordarea de baza. Alegerile legislative in Republica Moldova. dar cer ca Rusia sa-si retraga trupele din aceasta zona. Ucraina.Seful diplomatiei transnistrene Vladimir Iastrebciak considera ca pozitia Chisinaului in reglemetarea transnistreana nu se va schimba nici dupa alegerile parlamentare din Republica Moldova. considera Iastrebciak.expira in aprilie si mai poate fi prelungit pentru doua luni. Dmitri Medvedev. Asif Chaudhry. SUA cer Rusiei sa isi retraga trupele din Transnistria Statele Unite sprijina o solutionare pasnica a conflictului dintre Republica Moldova si regiunea separatista Transnistria. Mandatul presedintelui Vladimir Voronin . In acelasi timp. a adaugat Iastrebciak. Transnistria. Diplomatul a mentionat ca rezolvarea conflictului transnistrean nu trebuie sa se bazeze numai pe integritatea teritoriala a granitelor recunoscute la nivel international. Serghei Lavrov. "toate programele politice cu care partidele politice merg la alegeri demonstreaza ca va fi continuata directia unilaterala (a Chisinaului n. Ambasadorul american la Chisinau. OSCE.r. bazata pe legea adoptata in 2005 privind statutul localitatilor din stanga Nistrului". si liderul transnistrean. indiferent de rezultatele alegerilor parlamentare. este imporant ca dialogul si conlucrarea cu autoritatile Republicii Moldova sa continue. Uniunea Europeana si Statele Unite. presedintele moldovean . Relatia dintre Chisinau si Transnistria a fost tensionata permanent dupa declararea . potrivit RIA Novosti si preluat de NewsIn. "In prezent ne concentram pe tematica socio-economica.). urmand ca apoi. ce vor avea loc in aprilie. este asteptat la Chisinau la 23 februarie. insa nu ne asteptam la schimbari in plan politic".

dar merge pe aceasta cale. pentru Republica Moldova este vorba de o alegere pe termen mediu . a declarat Dmitri Danilov. a spus expertul rus. pentru ca va trebui sa respecte interesele Rusiei . Danilov a afirmat ca aceasta este inevitabila. "Deci. seful sectiei de securitate europeana din cadrul Academiei de stiinte a Rusiei. . Referindu-se la subiectul neutralitatii Republicii Moldova. "Iar demilitarizarea nu se poate face fara ca statul sa fie neutru". ea oricum isi structureaza viata si politica interna conform acquis-ului comunitar. "Place sau nu Moscovei. trupe de mentinere a pacii in regiunea transnistreana. pentru a exclude situatii ipotetice de genul unirii cu Romania. chiar daca Republica Moldova nu intra in UE.UE sau CSI. iar aspiratiile de integrare in UE impiedica reglementarea transnistreana. inca din iulie 1992. iar Transnistria s-a autoproclam Rusia a trimis.printre care contracararea extinderii NATO si demilitarizarea.independentei Republicii Moldova fata de Uniunea Sovietica. Presedintele Vladimir Voronin a dat se pare un raspuns . Potrivit lui Danilov.Chisinaul va merge catre UE". Chisinaul va trebui sa accepte un statut federativ egal cu Transnistria. sustine Dmitri Danilov. Aspiratiile europene ale Chisinaului lasa conflictul transnistrean fara solutie Aspiratiile Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeana impiedica solutionarea conflictului transnistrean si nu corespund intereselor Chisinaului. spune Danilov. Ceea ce oricum va fi o dificultate in relatiile cu Rusia in problema transnistreana". daca Chisinaul doreste reintegrarea tarii. citat de NewsIn.