CURS TEI/NOLOGII HOTELIERE

!S'[()RIA l~l()'rEL,Af<.JEI

• Primele forme ale ospitalitatii se regasesc inca din cele mai vechi tirnpuri ale omerurn, coborand pana in epoca sumerienilor (4000 i.Hr.), care, se pare, odata cu descoperirea procesului de fermentare si obtinere a berii, deschid si primele stabilimente destinate comercializarii acestei bauturi,

• Dezvoltarea cornertului in Orientul Mijlociu ~i implicit a calatoriilor in acest scop a condus la aparitia, In jurul anului 2000 I.Hr, a caravanserai-uri lor. Acestea reprezinta primele forme ale hanurilor de mai tarziu, care aveau menirea de a oferi calatorilor adapost ~i hrana,

• Existenta tavernelor este mentionata pentru prima data de regele babilonian Hammurabi eel Mare (2000 i.Hr.) care a inventat primul cod de legi.

• Codul lui Hammurabi, cioplit In piatra contine 282 de legi, printre care si norme cu privire la calitate, preturi, conduite care trebuiau respectate de comercianti si producatori.

• Codul face referire $i la detinatorii de hanuri.xlesemnand pedepsele pentru nerespectarea legii privind dreptul de a detine astfel de stabilimente, calitatea berii sau adapostirea proscrisilor.

• Grecia Arnica a reprezentat 0 civilizatie infloritoare, in care s-au dezvoltat artele, comertul, stiinta , multe erase cetati grecesti fiind adevarate poluri de atractie pentru calatori. Mai mult dedit atat, este 0 perioada a dezvoltarii festivalurilor si diferitelor celebrari dedicate zeilor, ce presupuneau organizarea de jocuri, cornpetitii sportive, punerea In scena a pieselor de teatru, la care participau nu nurnai cetatenii orasului, ci $i nurnerosi straini care trebuiau adapostiti si hranit].

• Aristofan, In cornedia Broastele, vorbeste despre taverne si hanuri, dar ~i despre conditiile proaste de cazare ~i mizeria din acestea.

• tn timp ce in marile erase existau taverne renumite pentru calitatea bauturilor $i a rnancarurilor preparate, pe restul teritoriului irnperiului; 'hanurile si tavernele erau vazute drept locuri rau famate, iar proprietarii drept oameni de cea mai joasa speta, fiind, de multe ori implicati In activitati ilegale de spionaj, talharie, rapiri ~i omoruri.

• Niciunui om din clasa buna nu i se permitea accesut in aceste stabilimente, riscand sa-s] piarda atat renumele , cat si onorurile sau pozitia sociala.

• in timpul expansiunii Imperiului Roman, calatoriile aveau drept scop indeplinirea unor obiective militare, diplomatice sal! politice, fiind efectuate de catre soldati, generali, dar si de guvernatori sau politicieni.

• Construirea de drumuri care faceau legatura intre Roma ~i diversele provincii ale Imperiului a facilitat intensificarea calatoriilor InscQRuri cQmerciale$i_l11ilitare, faptee a determinat crearea unei retele de :

• taverne -"tabernae"- ce ofereau preparate culinare, bauturi $i divertisment sau

• hanuri -"cauponae"- furnizau cazare ~i un meniu de baza, format din paine, preparate din carne ~I vin,

• therrnopoliums, insernnand stabiiirnente ce aveau ca rol comercializarea de alimente preparate si bauturi

+ Printre ruinele orasului Pompei au fost descoperite stabilimente ce amintesc de fast-foodmile din zilele noastre, si care, prin concepti a unica a designului si meniul lirnitat, au ~~!)t ca multi specialisti sa considere di acestea respecta ideea lanturilor de restaurante fast-food. + Marco Polo a descris in jurnalul calatoriilor sale catre Orient "casele de posta", care aveau ca rol furnizarea de cai de schimb pentru curierii ce transrniteau rnesaje pentru autoritati. EI sustine ca existau peste 10000 de astfel de stabilimente.

+ Tot In Orient, existau stabilimentele numite "caravansarai", care adaposteau caravanele ( 0 incinta inconjurata de adaposturi pentru dormit). Termenul este Inca utilizat In Turcia, desemnand hanurile din Asia Minor.

Evul Mediu + Drumurile construite de romani se depreciaza; + Scade siguranta;

+ Multe dintre hanurile aflate de-a lungul cailor comerciale se inchid, rarnase fara musterii sau sunt distruse de atacurile hotilor sau diferitelor invazii ;

+ Rolul hanurilor este preluat In aceasta perioada de catre manastiri.

+ Terrnenul de ospitalitate se naste In aceasta perioada, fiind In directa conexiune cu rolul de spital al rnanastirilor, acestea reprezentand de cele mai multe ori singurele centre de Ingrijire a bolnavilor saraci.

+ In aceasta perioada, conditiile de cazare oferite de hanuri erau irnproprii si eel putin neobisnuite celor din zilele noastre. Hanurile puteau sa detina pana la 10-12 cam ere, dar nurnarul calatorilor cazati sa fie inzecit.

_.--De obicei, camerele detineau paturi destul de Iargi ca sa incapa inghesuiti pana la 4-5 persoane, iar restul dilatorilor dormeau pe rnese.banci.podea sau chiar 111 grajd. Se dormea deci, In hainele de calatorie si se impartea patul, In cazul In care era un loc disponibil, cu cativa straini.

+ Ital ia este tara unde incep sa se dezvolte afaceri inflorltoare pe baza conceptuluide ospitalitatb',fiind atestate la vremea aceea (1290) existenta a 86 de hanuri.

+ Totul a pornit cand, In 1282, In Florenta, hangii si-au constituit 0 asociatie ce avea ca obiectiv transform area ospitalitatii intr-o afacere.

+ Actiunile intreprinse de aceasta asociatie au condus la obtinerea de licente de functionare pentru activitatea de cazare si oferire a mesei, precum ~i perrnisiunea de a importa ~i cornercializa vinuri.

+ Hanurile nu apartineau hangiilor, ci cetatii, si operau eu licente valabile pe trei ani, vandute la licitatii.

.. Intre anii 1350-1600,lncep sa se dezvolte din nou numeroase hanuri si apar si prirnele insemne care informau calatorii de existenta acestora, prin reprezentarea unei frunze de vita de vie saua ciorchinelui de struguri,

+ iar mai tarziu prin insemne sugerand armura cavalerilor, leul rosu sau dragonul verde. + Sunt de fapt prirnele forme de publicitate utilizate de catre industria ospitalitatii.

2

• In ceea ce priveste facilitatile pentru rnasa, existau taverne, pub-uri 111 Anglia, berarii ~i hanuri care of ere au preparate alimentare doar calatorilor, fiind insa evirate de rezidenti, care-si preparau hrana In casa.

Hotelul Goldner Hirsch 111 1919

• Unul dintre cele mai vechi han uri atestate documentar este Goldner Hirsch din Salzburg, rnentionat in 1407 si care a supravietuit rniraculos veacurilor.

• In 2007, hotelul cu acelasi nume sarbatoreste'Implinireaa 600 de ani de existenta.

Perioada anilor 1600-1800

• introducerea diligentelor produce 0 noua dezvoltare In materie de stabilimente destinate cazarii si alirnentatiei calatorilor .

• In Anglia apar prirnele legi care stipulau obligativitatea hangiilor de a gazdui orice calator, mai putin raufacatorii dovediti, la orice ora din zi sau din noapte, functionand, deci 24 h din 24.

• De asemenea, proprietarii hanurilor plateau contravaloarea bunurilor calatorilor carora li se furau aceste bunuri, In timp ce seaflau In gazduirea hanului respectiv.

• Pe rnasura ce rutele de diligenta se inmultesc, apar hanurile de posta, care aveau rolul de a schimba echipajul de cai ai diligentei, dar si de a oferi facilitati de cazare ~i masa,

• Meniul era fix, ales de hangiu, si format In general dintr-un singur fel gatit in ziua respectiva, la care se adaugau bere si alte bauturi aloolice.

• In jurul anului 1700, Anglia numara peste 6000 de hanuri, iar in Londra, in 1800 existau peste 3000 de hanuri care adaposteau calatori, dar ~i un numar impresionant de cai(l50000).

• Hal1U1 "The Tabard", construit in perioada medievala, pe Borough High Street 'in

Southwark, proprietate a lui Harry Bailey, gazda din Canterbury Tales a lui Geoffrev Chaucer, a fost distrus de un incendiu in 1676. Ulterior a fost reconstruit si redenumit The Talbot, fiind cunoscut drept han de po~ta. Aparitia cailor ferate a condus la declinul afacerii, fiind demolat in 1873.

Numele a fost preluat de un hotel din Washington DC, Hotel Tabard Inn.

• "The George Inn", din Southwark, amplasat In vecinatatea Hanului "The Tabard", reprezinta singurul han de po~ta ce a supravietiut timpului, functionand si in prezent.

• Istoria sa porneste din jurul anului I 542, ~i se presupune ca a fost construit pe amplasamentul altui han.

• Arhitectura sa respects modelul' cladirilor g.y tipinn ... yard,fiind construit pe 3 aripi, ell balcoane de-a lungul intregului han, fapt ce a constituit motiv nu numai pentru denumirea de teatru care ii era atribuita, ci ~i pentru faptul ca era transformat adesea In teatru.

• Wi lliam Shakespeare, care a locuit ~i lucrat in zona, eu siguranta i-a fost client.

• Incendiul care a devastat zona a distrus nu numai hanul The Tabard, dar ~i hanul George, care va f repede reconstruit in 1676.

• "The Great Northern Railway" a folosit un timp hanul pe post de depozit, daramand dOll~ aripi.

• Parte a sud ica functioneaza ~l astazi,fiindaproape neschimbata ~I se afla sub protectia monumentelor istorice.

3

1696 - printul Christian Andreas Barittig deschide I-Ianul Elephant, care va deveni hotel Incepandcu J 741. De Ja inceputul existentei sale, Hotelul Elephant a constituit locul de lntalnire al oamenilor de arta ~i intelectualilor, printre care: Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich von Schiller, cornpozitori Johann Sebastian Bach, Clara Schumann, Felix iv1endelssohn-Bartoldy, Franz

Liszt ~i Richard Wagner, scriitoriFranzGrillparzer, Lev Toistoi and Friedrich Hebbel ..

• Hotelul Henry IV 1788, construit In Nantes, investitie enorma pentru acele vremuri, dispunea de 60 de locuri de cazare si era considerat cel mai luxos hotel din Europa.

• inventarea motorului cu aburi a permis aparitia trenului (1820) si a cailor ferate, care au revolutionat industria ospitalitatii.

• Transportul cu diligenta este abandonat, si odata cu acesta, ~i hanurile amplasate pe rutele respective, locul lor fiind rapid preluat de hoteluri ~i restaurante construite ill apropierea gar: lor de tren.

• In Anglia, unde transportuJ feroviar s-a extins eel mai rapid, au aparut numeroase hoteluri care gazduiau pasagerii:

Charing Cross Hotel (1865) si Midland Grand Hotel, St. Pancras Railway Station (1873) In Londra, Hotel Queens in Birmingham, St. Enoch's In Glasgow (Scotia).

Istoria ospitalitatii in America

• America a reusit rapid sa surclaseze Europa in materie de hotelarie, atat in ceea ce priveste ritmul de dezvoltare, cat ~i prin rnarimea investitiilor.

• Dad'! prima taverna era deschisa abia in 1634'il1 Boston, de catre Samuel Coles, primul hotel american a fost deschis In 1794 In New York, denumit City Hotel.

• Acesta dispunea de 73 de cam ere spatioase, dotate cu mobilier nepretentios, si room-service.

Tariful unei camere cu pensiune cornpleta era de 2 dolari. Hotelul a functionat pana In 1849, reprezentand pentru 0 lunga perioada centrul social al orasului New York.

• Un aspect interesant, care a contribuit substantialia dezvoltarea acestei industrii a constat In optica total diferita a americanilor fata de hanuri, taverne ~i baruri, care erau privite de europeni drept locuri nepotrivite pentru oamenii onorabili.

• In America, a tine un han, reprezenta oprofesie respectata, si mai mult decat atat, un loc de IJ1UHnirepentru comunitate, fiecare stabiliment de cazare oferind ispatii publice pentru intalniri si distractii.

• Secolul al XIX-lea a reprezentat pentru industria ospitalitatii americane 0 perioada infloritoare, rnarcata de deschiderea unor hotel uri grandioase pentru acele vrernuri, dar si de dezvoltarea acestei industrii pe tot teritoriul Americii.

• In 1829 intra In fuuctiune Hotelul Tremont din Boston, construit pe 3 etaje si detinand 170 de camere, al carui proprietar era Isaiah Rogers. Era primul hotel din lume care dispunea de bell-boys, functionari la receptie, 0 sal5 de i11~Se de 200 de locuri, mochetata, precum si un lobby spatios, 8 camere de baie, camere cu cheie pentru clienti, vas de spalat in camera, dar si 0 bucata de sapun din parte a casei. Mai dispunea de toalete, amplasate la subsolul cladirii, precum ~i de 0 sonerie mecanica in fiecare camera, care anunta receptia, clientii avand posibilitatea sa solicite un angajat al hotelului doar prin sirnpla apasare pe un buton.

• The Astor I-louse din New York, proprietate a lui John Jacob Astor, a fost deschis in 1836.

4

~ . __ . -

• Arhitectura hotelului si designul i-au apartinut tot lui Isaiah Rogers, care a fast angajat special pentru a realiza un hotel mai impozant decat propriul sau hotel, Tremont.

• Astor House avea 5 etaje ~i 309 de carnere, 17 camere de baie si doua dusuri la subsol.

• Hotelul Astor a fast prirnul din lume iluminat complet cu gaz (fapt ce a fost cauza a numeroase accidente, de la intoxicatiile CLi gaz, pana la explozii, datorita lipsei de obi~nulnt~ a clientilor CLi acest sistern).

• In 1855 se deschide Parker House din Boston, care va fi primul hotel ce opereaza In baza

sistemului European Plan (room only);

• In 1844 The New York Hotel;

• The Metropolitan in 1852 ~i

• St Nicholas in 1853, toate in orasul New York.

• l-Iotelul S1. Nicholas a fast primul hotel a carei investitie a depasit suma de un milion de dolari, reprezentand In anul 1856 cel mai mare hotel, cu un numar de 500 doe cam ere.

• The Palace Hotel, 1875, din San Francisco, detinea 755 de cam ere, extrers de generoase ca suprafata, restaurant, si diverse saloane, toate de proportii grandioase. Luxul ~i calitatea serviciilor I-aLI transformat rapid In unul dintre cele mai cautate hotel uri din lume.

• In 1906 este distrus complet de un incendiu si reconstruit ln 1909.

• Salonul central, The Garden Court, a carui arhitectura fascineza ~i in prezent, face parte deja din istoria orasului San Francisco.

Waldorf Astoria, In anul 1900

• in 1893, William Waldorf Astor deschide un hotel pe Fifth Avenue, Hotel Waldorf, cu 13 etaje.

• Patru ani mai tarziu, Astoria Hotel, de 17 etaje, este infiintat de John Jacob Astor IV, 0 ruda a a lui W.W. Astor.Cei doi au construit un coridor intre cele doua hoteluri, devenite un singur nume: Waldorf -Astoria,

• In 1929, hotelul isi inchide portile pentru a face loc cladirii Empire State, pentru ca ill 1932 sa se redeschida pe Park A venue, detinand 2200 de camere dispuse pe 42 de etaje.

• In 1949, Conrad Hilton cumpara hotelul, iar in 1993 devine mardi a orasului New York.

• Hotelurile at at cele europene, cat ~i cele americane, pe langa luxul ~i eleganta, calitatea responsabiiitatea pe care Ie adopta 'in operare, devin ~i locul de implementare a celor rnai noi inventii: instalarea de camere de baie 'in cam ere, iluminatul electric, Iifturile, furnizarea de apa calda In baile camerelor, etc.

• In Europa, industria ospitalitatii se dezvolta sub semnul elegantei aristocratice, a etichetei ~i bunului gust. Bucataria franceza, Ie chef, standardele de caiitate, toate prind contur aici si se extind la nivelul intregii lumi. Marii hotelieri europeni au inventat ospitalitatea in forma celei cunoscute de noi astazi: Cesar Ritz, August Escoffier, ~i altii.

Brown's Hotel

• 1837 Brown's Hotel, Londra, In prezent face parte din lantul Rocco Forte Hotels, infiintat de catre James and Sarah Brown, valetul.si camerista personals a Lordului , respectiv Doamnei Byron.

• Hotelul reprezinta un etalon al hotelariei englezesti.

5

• La un moment dat, un client al hotelului intrebat la ce hotel este cazat, a raspuns: 'I don't stay in a hotel, I stay at Brown's'.

1864 -Hotel du Paris, Monte Carlo, simbolizeza excelenta in arta ospitalitatii

CESAR RITZ

• Cesar Ritz, (1850-1918) elvetian de origine. Cariera sa a inceput la 15 ani, dar primele. sale incercari in domeniul hotelariei s-au dovedit esecuri, fiind dat afara de doua ori, de pe postul de ajutor ospatar.Nirnic nu prezicea la vremea aceea geniul lui Cesar Ritz.

• AjUIlS la Paris, este angajat la eel mai la moda restaurant, Voisin, unde invata nu numai meseria, ci si irnportanta oferirii de servicii de calitate.

• Reputatia sa creste, fiind apreciat de clientii restaurantului si, ulterior devine maitre d'hotel 9i apoi restaurant manager la Hotelul Grand din Nisa. De la restaurant manager, cariera sa evolueaza 9i ajunge sa managerieze mai multe hoteluri din diferite statiuni de lux din Europa.

• La varsta de 27 de ani, In 1870, devine general manager al Hotelului Grand din Lucerne, Elvetia, demonstrandu-si marele talent in a transforma orice afacere hoteliera intr-una de succes.

• Reuseste sa-si inspire angajatii In ceea ce priveste calitatea serviciilor, imprirnandu-le, de multe ori, entuziasmul ~i pasiunea sa pentru aceasta meserie.Curand, gratie lui Cesar Ritz, Hotelul Grand devine unul dintre cele mai renumite din Europa, si odata cu acesta, Ritz devine eel mai apreciat manager al continentului,

• Hotelul Savoy(1889) din Londra devine urmatorul pas al carierei sale, hotel pe care II transforms intr-o afacere profitabila, creandu-i un nume ce se pastreaza ~i astazi. Acuzat de neglijenta, este dat afara de la Savoy, de unde Cesar Ritz pleaca si deschide Hotelul Ritz Paris In 1898, apoi Ritz London In 1906, ~i Ritz Madrid in 1910.

• Ritz se implica In numeroase activitati, fiind atras de elaborarea standardelor de calitate, nu numai pentru hotelarie, CI chiar si pentru alte domenii (vinde chiar si patente pentru steri I izarea laptelui).

• Ofertele Yin neincetat, de la propuneri de preluare 111 management a diverselor hoteluri,· macar pentru cateva luni, la oferte venite din America, pentru conducerea unora dintre cele mai grandioase hoteluri de peste ocean, contra unor sume fabuloase.

• in prezent, numele de Ritz este simbolul hotelurilor de lux, In tirnp ce personajul Cesar Ritz

a fost numit "king of hoteliers, and hotelier to kings".

• Alte repere:

• 1882- The Raffles In Singapore;

• J 897- constituirea primului lant hotelier international, Kempinski;

• 1919- Conrad Hilton intraln.afaceridin domeniul industriei hoteliere, prin achizitionarea hotelului Mobley din Cisco, Texas.

• J 950- Kemmons Wilson constituie lantul hotelier Holiday Inn.

6

• Dezvoltarea grupurilor hoteliere Isadora Sharp (Four Seasons), Fairmont, Marriott, the Shangri-La group, the Mandarin Oriental, The Peninsula ~i the Indian Oberoi,

Hotelurile. H .. ol ~i tipologie.

Tipuri de structuri de primire turistice eu functiuni de cazare Conform prezentelor norme metodologice (Ordinul 510/2002) In Romania pot functiona

urrnatoarele tipuri de structuri de primire turistice cu functiuni de cazare, clasifieate astfel:

• hotel uri de 5, 4, 3, 2, 1 stele;

• hoteluri-apartarnent de 5, 4, 3, 2 stele;

• moteluri de 3, 2, 1 stele;

• hostel uri de 3,2,1 stele

• minihotel de 3, 2 stele;

• vile de 5, 4, 3, 2, 1 stele;

• bungalow-uri de 3, 2, 1 stele;

• cabane turistice, eabane de vanatoare, cabane de peseuit de 3, 2, I stele;

• sate de vacanta de 3, 2 stele;

• campinguri de 4, 3,2, 1 stele;

• spatii de campare organizate In gospodariile populatiei de 3,2, I stele;

• popasuri turistice de 2, 1 stele;

• ease de oaspeti 5,4,3,2,1 stele! flori

• pensiuni turistice urbane de 5, 4, 3, 2, 1 stele;

• pensiuni turistiee rurale de 5, 4,3,2, 1 flori (margarete);

• locuinte turistice de 4,3, 2, 1 stele;

• structuri de primire cu functiuni de cazare pe nave fluviale si maritime de 5,4,3,2, I stele.

Hotelul este structura de prirnire turistica amenajata In cladiri sau 'in corp uri de cladiri.care pune la dispozitie turlstilor camere, garsoniere sau apartamente dotate corespunzator, asigura prestari de servicii specifice si dispune de receptie ~i de spatii de alimentarie 'in incinta,

Hotelurile compuse din apartamente sau garsoniere, astfel dotatelncat sa asigure pastrarea si. prepararea alirnentelor, precurn si servirea mesei in.jncinta acestora, sunt considerate hotel uriapartament.

• Gama de servicii furnizata 'in cadrul hotelurilor variaza de la serviciile de baza- exista hotel uri care asigura un minimum de servicii, precum cazare ~ihousekeeping (departamentul care asigura curatenia ~i igienizarea camerelor hoteliere si a celorlalte spatii existente) ~i pana la servicii complete, ce asigura tot confortul posibil clientilor- pe IElI1ga serviciile de baza, hotelul of era restaurante, baruri, sali de fitness, centre spa, piscina, spalatorie si calcatorie, magazine de suveniruri, agentie de turism, farrnacie, salon de frizerie-coafura ete.

• Numeroasele categorii ~i tipuri de hotel uri existente 'in prezent au aparut ca urmare a lutelegerii de catre hotelieri a irnportantei segrnentarii ofertei 'in functie de cerintele si nevoile clientilor-Conceptelehoteliere formate pe baza anumitor produse sau facilitati au un avantaj cornpetitiv unic, ce Ie permite operarea pe 0 ni~a de piata eu scopul de a atragere un anumit segment de clientela,

7

Multitudinea tipurilor de hoteluri si a eoneeptelor de ni~a genereaza rnari dificultati in crearea unci tipologii unitare, ell atat rnai mult cu cat numeroase hoteluri seincadreaza mai multor categorii hoteliere.

In general, criteriile prineipale de elasifieare a hotelurilor pe diferite categorii se refera la: • pre] sau nivel al servieiilor,

• tip de clientele

>:. amplasament ales.

Clasifiearea hotelurilor In functie de pretul eamerelor este un criteriu utilizat in mod Irecvent, ce desernneaza eategoriile hoteliere de la ieftin, sau bun raport caljtate/pret la hotcluri scumpe si exorbitant de scumpe.

Hoteluri economice- Economy/Budget Hotels -reprezinta categoria hoteliera ce cunoaste 0 dezvoltare irnportanta In ultimii ani> Sunt hoteluri de 1-2 stele, a carer camere pot f inchiriate la preturi scazute. Gama de servicii este restansa, ajungand uneori pana la un minimum de servicii aeordate clientilor (cazare ~i mic-dejun tip bufet, automate pentru cafea ~i bauturi non-alcoolice), sau chiar pana la tipul "Do It Yourself', unde clientii isi fac singuri curatenie in spatiul de cazare, neexistand serviciul housekeeping.

In numeroase cazuri, aceste hoteluri nu dispun de restaurant, fapt pentru care 111 cam ere exista 0 chicineta pentru prepararea hranei.serviciul front-office este restrans si functioneaza doar pe parcursul zilei, In timpul noptii neexistand check-in, iar accesul clientilor care deja au fast cazati 111 hotel, In lipsa unui functionar care sa verifice identitatea persoanei, se face pe baza de cod de acces sau card de identificare.

Lanturl hoteliere din aceasta categorie: Motel 6, Etap, Formule 1 de la Aceor, Holiday Inn Express, Fairfield Inn de la Marriott, Days Inn, Super 8 (Wyndham Hotels).

In ultirnul timp, In literatura de specialitate, aceasta categorie s-a scindat, fiind fermata din hoteluri econornice, urrnate de hotelurile budget, mai ieftine ~i cu un minimum de servicii. Conform acestei noi clasificari, In cazul grupului Accor, In categoria "economy" intra Ibis, in timp ce In clasa budget s-ar pozitiona hotelurile Motel 6, Etap, Formule 1.

• Hotelurile "midscale", intalnite si sub denurnirile de "midrange" sau "midprice" reprezinta categoria hoteliers fermata din proprietati de 2 ~i 3 stele, amplasate rnai frecvenll.n:centre-Ie rnanilor erase sau in zonele comerciale.

• Reprezinta hoteluri destinate unei categorii de clientela sensibila la preturi, clar fermata In special din oarneni de afaceri sau vizitatori ai oraselor respective. In schimbul unor tarife moderate, hotelurile midscale of era pe langa con fort, servicii de restaurant ~i bar, spatii de lntalniri de afaceri sau sali de conferinte. Lanturi hoteliere din aceasta categorie: Best Western, Holiday Inn Hotels Hilton Garden Inn, Courtyard by Marriott, Ramada Inns, Four Point-by Sheraton.

Hotelurfle Upscale sunt destinate In general clientelei de afaceri ~i se claseaza In categoria hotelurilor de 4 si 5 stele.

III Tarifele hoteliere sunt mari, iar oferta cuprinde 0 sfera larga de servieii eare asigura nu numai cazare in conditii optime de confort,ci siserviciide alimentatie de mare clasa, concierge, facilitati pentru conferinte, intruniri, centre spa, to ate furnizate de un personal competent ~i in conditii de calitate ridicata.

8

• Lanturi hoteliere din aceasta categorie: Hyatt Hotels, Crown Plaza, Marriott, Sofitel,

Doubletree Hilton, Radisson Hotels.

• In masura In care tendintele de dezvoltare pentru segmentul de lux sunt din ce in ce mai pronuntate ca urrnare a competitiei puternice de pe plata hotel uri lor upscale, se rernarca III ultirnul timp, 0 DOUa categorie, cea a hotelurilor upper upscale in care deja se claseaza 0 serie de branduri, printre care: J. W. Marriott, W Hotels, Westin, Omni Hotels, Le Meridien etc.

• Hotelurile de lux - luxury hotels- hoteluri de 5 stele, cu Ofelia de servicii cornpleta, care se adreseaza clientilor cu venituri foarte rnari din clasa business sau leisure. Dispun de dotari ~i tehnologii mod erne, camere spatioase, rnobilier scump, restaurante de lux, design fastuos, spa-uri, sali de conferinta ~i evenimente speciale, concierge ~i front-office non-stop, servicii de Inalta calitate, personal numeros ~i foarte bine pregatit, dar mai ales servicii orientate spre client si detaliu etc.

• Lanturi hoteliere din aceasta categorie:Mandarin Oriental, Four Seasons, The Luxury Collection, Fairmont Hotels, Ritz Carlton.

in literatura de specialiiaie, Liar si pe site-uri Ie de rezervare, eel mai utilizat criteriu este eel al amplasamentului, conform caruia hotelurile se impart in:

City Center Hotels - hoteluri situate In erase si/sau hotel uri centrale;

• in general sunt hotel uri de 3, 4 si 5 stele care ofera 0 paleta larga de servicii de la cazare, restaurant, bar, la servicii de spalatorie si curatatorie, sala de girnnastica si intretinere, magazine de suveniruri, anitichitati, dar ~i sali pentru intrunirile de afaceri si servicii destinate organizarii de evenimente.

Resort Hotels- hoteluri de statiune aflate in destinatiile de vacanta si care se adreseaza in special celor dornici de a-~i petrece timpulliber sau concediul intr-o astfel de destinatie.

- Sunt hoteluri de la 1 la 5 stele ~i care of era, In functie de categorie, servicii dedicate nevoilor specifice persoanelor aflate in vacanta: cazare, restaurant, room-service, baruri, echipamente specifice precurn: sali de fitness, spa-uri, piscina, sali de jocuri etc.

- Mai nou, numeroase hotel uri de acest gen s-au reorientat ~i spre clasa oamenilor de afaceri care doresc sa combine afacerile cu placerea sau catre companiile interesate sa of ere teambuilding-uri sau sejururi de tip incentive angajatilor sau colaboratorilor.

Suburban hotels- hotelurile de periferie- reprezinra sectorul hotelier ce cunoaste 'in ultimii ani 0 foarte rapida extind~re, at?ts~}'~spup,s,la .. yQJltinua dezvoltare a oraselor, cat si la interesg]

francizori lor pentru astfel de proprietati, . .

- Sunt hoteluri destinate 'in special categoriei business, fiind echipate corespunzator acestui segment de clientela cu sali pentru lntruniri de afaceri si pentru conferin]e, suport tehnic (fax, Xerox, laptop-uri, flip charter etc) precum ~i servicii de secretariat, translator ~i altele.

- Preturile pentru camerele acestor hotel uri variaza, mentinandu-se totusi In zona tarifelor moderate.

Highway hotels/motels- hoteluri de tranzit - sunt hotel uri situate In imediata apropiere a autostrazilor sau a marilor cai rutiere.

- Sunt hotel uri si moteluri cu concept creat special pentru calatorii in- tranzit, diferentiindu-se de alte tipuri de hoteluri prin servicii rapide, spatii de parcare alocate, statii de alirnentare cu carburant.

=Accst segmenteste eel rlla.i bine dezvoItat In Statele Unite, unde, 111 1952, prin marca Holiday Inn s-a reinventat conceptul de motel de pfll1a atunci, prin includerea unui restaurant ~i a unui design asemanator celui hotelier.

9

Airport hotels- hotelurile de aeroport.

Situate Lilnga aeroporturi, aceste hoteluri sunt destinate calatorilor care au escale mai lung! si care sunt nevoi]i sa innopteze din diferite motive intr-un anumit punct al calatoriei, Sunt clasifieate In general la 2 si 3 stele ~i dispun de restaurant, sala de fitness, standuri de suveniruri, presa etc. In uneleeazuri ofera ~i servicii de organizare seminarii si conferinte, deoarece exists numeroase cornpanii care prefera aceste hoteluri pentru intalnirile cu invitati din diferite regiuni/tari care folosesc ea mijloc de transport avionul.

• Gradul de oeupare al hotelurilor aeroport este foarte ridicat -mai ales In cazul hotelurilor din vecinatatea aeroporturilor internationale irnportante- ~i 111 special in tirnpulsaptamanii, cand se desfasoara calatoriile de afaceri.

• in acest sens, sunt foarte avantajoase contractele incheiate cu companiile aeriene pentru cazarea clientilor acestora.

In functie de segmentul de clientela caruia i se adreseaza, hotelurile se clasifica in:

• Hoteluri de afaceri (comerciale) destinate clasei calatorilor de afaceri.

• HoteJuri turistice - amplasate in zone eu potential turistic ridicat, In erase cu potential turistic ridicat, dar si In apropierea obiectivelor turistice importante etc. Se adreseaza turistilor care practica In special turismul cultural.

• Hoteluri de vacanta - cele destinate vacantierilor/clientilor de tip leisure care opteaza pentru sejururi 'in destinatii traditionale de vacanta, zone litorale, balneare, montane etc.

• All-suite- sunt hotel uri formate preponderent din apartarnente, care includ: camera de zi si dormitor separate, baie, precum si un spatiu destinat prepararii hranei. In majoritatea cazurilor, din aceste hoteluri au fost eliminate Iobby-urile sau salile de intruuiri, spatiile de servire a mesei sau alte facilitati de acest gen, tocmai in scopul reducerii costurilor de constructie.

- Exista hotel uri de tip all-suites de la clasa economy pana la cea luxury. Clientela de baza este fermata din oameni de afaceri care stall in hotel In timpul saptamanii, iar In week-end-uri, aceste hotel uri sunt cautate de familiile cu copii care viziteaza zona.

- Durata medie a sejurului In hotelurile all- suite este de la 3 la 6 zile.

II Bed-and-Breakfast- reprezinta hotel uri de mici dimensiuni, extrem de populare In Europa si mai recent, in cateva zone din Statele Unite. hoteluri comerciale - se refers la hotelurile aflate In erase sau centre urbane, fiind destinate celor care viziteaza zona fie III scop de afaceri, fie in vacanta si apeleaza Ia serviciile acestor hotel uri pentru 0 perioada scurta, de la

~ una Ia cateva zile. Sunt hotel uri care fUl1ctiOneaza pe tot parcursuJ anului; fiind de diferite dimensiuni ~i categorii de incadrare hoteliera (1 -5 stele) si servicii In functie de clientela de baza.

II hoteluri resort- reprezinta hotelurile amplasate in destinatiile vizate de turisti pentru petrecerea vacantelor, dar nu sunt dedicate numai vacantierilor, ci si celor care doresc sa combine afacerile cu placerea, fapt pentru care organizeaza incentiv-uri sau diverse intalniri

in astfel de hoteluri. -

• hotel uri rezidentiale - of era cazare pentru rezidentii permanent! sau semi-permanenti, care opteaza pentru combinarea confortului unui apartament cu serviciile atat de convenabile oferite de un hotel.

:'SIInt operate defamiliaproprietarului, oferind 0 atmosfera mai intima decat cea 7ntalnita III marile hoteluri, la care se adauga ~i atractivitatea unor tarife scazute.

10

- Evident, ~i aceste hoteluri se integreaza diferitelor categorii, de la cele care 1111 dispun In camere de bai proprii, ~i pana la proprietatile cornparabile cu hotelurile de lux ale marilor lanturi, cu mentiunea ca detin un numar de la 5 la 25 camere.

, ,

- Tariful cuprinde ~i rnic dejunul, dar exista ~i hoteluri B&B care of era si prinzul sau cina

intr-un mic restaurant af1at In incinta.

A1ti autori propun 0 alta clasifieare a hotelurilor, pe 5 mari tipuri distincte:

• hoteluri comerciale - se refera la hotelurile af1ate In erase sau centre urbane, fiind destinate celor care viziteaza zona fie In scop de afaceri, fie in vacanta si apeleaza la serviciile acestor hoteluri pentru 0 perioada scurta, de la una la cateva zile. Sunt hoteluri care functioneaza pe tot parcursul anului, fiind de diferite dimensiuni ~i categorii de incadrare hoteliera (1-5 stele) ~i servicii In functie de clientela de baza,

• hoteluri resort- reprezinta hotelurile amplasate in destinatiile vizate de turisti pentru petrecerea vacantelor, dar nu sunt dedicate numai vacantierilor, ci si celor care doresc sa combine afacerile cu placerea, fapt pentru care organizeaza incentiv-uri sau diverse intalniri in astfel de hoteluri._

• hotel uri rezidentiale - of era cazare pentru rezidentii perrnanenti g~usemj-permanenti, care opteaza pentru cornbinarea confortului unui apartament cu serviciile atat de convenabile oferite de un hotel.

• extended-stay - ofera serviciipentru sejururi prelungite, constand In cazare In carriere dotate cu rnini-bucatariitchicineta), zona pentru birou ~i calculator, dar si dotari precum fier de calcat ~i rnasa de calcat, frigider, coffe-rnaker etc.

• hoteluri cazino: of era cazare ~i servicii hoteliere intr-o structura ce dispune de cazino.

Industria cazinourilor reprezinta 0 atractie pentru numerosi turisti, fapt pentru care constructia de hotel uri cazino este In prezent In plin avant, aducand profituri substantiale proprietari [or. In cazul acestor hoteluri cazino, elementele ce Ie diferentiaza de oricare alt tip de hotel sau structura de primire turistica sunt urrnatoarele:

- profitul provlne din jocurile de no roe, ~i mai putin din operarea hotelului in sine;

- jucatorii care ruleaza sume importante de bani in cazino beneficiaza de cazare ~i alte

scrvicii hoteliere gratuite;

-pe lallga serviciile hoteliere si jocurile de noroc, in cadrul cazinourilor se acorda importantii mare sectorului de divertisment (spectacole, concerte, festivitati etc.)

Tendintele din ultimii ani au transforrnatcazinourlle- In mega hoteIuri eu m-iide camerei.grandoarea fiind elementul de baza In atragerea clientilor.

• Industria hoteliera se structureaza pe doua marl componente - business (afaceri) ~i leisure (vacanta)- segmente diametral opuse, daca se analizeaza din perspectiva cornportamentului de consum si exigentelor clientelei.

• Hotelurile de vacatud

Complexitatea pietei hotelurilor de tip leisure este generata in primul rand de caracteristica sa principala, aceea de a oferi clientilor satisfactie maxima sub aspectul implinirii motivatiilor de calatorie: relaxare, odihna, placere, activitati recreationale etc., toate oferite sub

acelasi acoperis. .,

" Cererea IlU este deloc stabila, fiind influentata de factorii sai determinanti: venituri, timp

! i ber, moda, progres. tehnic. etc. Astfel, hotelierii trebuie sa Inteleaga §i sa evalueze coreet plata pe . care activeaza pentru a fi capabili sa interpreteze tendintele seetorului- IlU numai cele economice, cat mal ales cele de ordin social- ~i ulterior sa-si adapteze oferta la acestea chiar mai devreme ca beneficiarii sa realizeze nevoia produsului respectiv.

1 1

Prin urrnare, se poate considera ca schimbarea este caracteristica principala a pietei hoteliere de tip leisure.

III In acest context, hotelierii sunt intr-o permanenta cautare de strategii de inovare a produsului sau de reinventare a conceptului de ieri 'in eel de azi, aflat; la rnoda".

.. Printre cele mai noi tendinte 'in .rnaterie de hotelarie de tip leisure se nurnara conceptele spa,

hotelurile boutique, hotelurile resort ~i conceptul de condominium. .

• Industria hotelurilor spa de[ine lil prezent unloc important In cadrul industriei ospitalitatii internationale, fapt confirrnat de Asociatia Internationals a SPA-uri lor care a anuntat existenta a peste 1660 de spa resort hotel In lume In anul 2004, Cll 0 continua crestere pana III anul curent.

• In general, hotelurile spa sunt mini-hoteluri, desi In ultimii ani aceasta nu rnai reprezinta 0 constanta a industriei, sau resort-uri de tip sat de vacanta incadrate la categoria upscale sau lux.

• Hotelurile spa dezvolta un concept aparte, bazat pe ideea de relaxare, tratarnent ~i ingrijire corporala, Intr-UI1 cadru spectaculos, menit sa incante simturile.

• Principala component" a unui spa consta In baza tehnico-rnateriala destinata centrului de tratament, care este fermata din diverse saloane impartite pe tipuri de tratamente, care nu poate functiona Tara personalul medical si asistenta de specialitate pentru toate programele si curele oferite.

• Hotelurile boutique reprezinta un alt concept hotelier modern ce se integreaza, alaturi de hotelurile spa, sferei hotelurilor lifestyle.

l-Iotelurile boutique sunt de mici dimensiuni, pana la 150 de camere ~i sunt incadrate la 4 si 5 stele sau clasa lux, oferind Intreaga gama a prestatiilor hoteliere intr-un cadru unic, sofisticat ~i exclusivist, functionand 'in rnulte cazuri In cladiri istorice sau eu 0 arhitectura aparte.

Conceptul oferit poate ave a 0 tema specials, ce este folosita atat in designul hotelier cat ~i pentru crearea unei anumite atmosfere. Of era experienta autentica, unica, poate reprezenta 0 atractie in sine. Tipuri de BH: cu design special, romanitice, chic, moderne, sau cJasice de lux.

Locatiile preferate ale hotelurilor de acest gen sunt eentrele marilor erase, dar ~i destinatiile de vacanta exotice sau unice.Utilizarea in exees a acestui concept pe piata hoteliera a determinat 0 depreeiere a continutului si ideii de boutique hotel.

• Stilul, distinctia, caldura ~i intimitatea sunt cuvintele cheie In ceea ce priveste arhitectura si designul hotelurilor bQ~itjqU~" care p~r saatr~ga unsegment de clientela ce cauta un.hote! deosebit, Hotelurile boutique nu pot f Inc'adrate In standarde, definirea si exprimarea unei feme este calea cea mai sigura pentru crearea unui concept de acest Eel.

• Multe hoteluri boutique utilizeaza teme diferite In fiecare camera, conferind astfel unicitate fiecarui sejur, chiar si pentru clientii care revin

Boutique 11 a small shop or department of a store, selling (esp. fashionable) clothes or accessories, [French]-Oxford English Dictionary

• Condominium- reprezinta apartamentele unei cladiri detinute de catre proprietari independenti, dar administrate ~i intretinute de 0 societate de management contra unei taxe platita de proprietar pi:' luna. Spatiile comune sunt detinute In mod egal de totiproprietarli cladirii. Marile cornpanii, precum Marriott, au construit 'in ultimii ani condominium-uri, pe care .... Ie~au vandutpe .. apartamente ... separate,pastrandu-~i .rnanagementul. Proprietarii apartamentelor, la randul lor, Ie inchiriaza mai departe, permanent (reprezentand 0 investitie), sau pe anumite perioade, societatea ocupandu-se de Inchiriere.

12

• Convention hotels- sunt localizate In zonele urbane si sunt specializate pe organizarea de evenimente de mari dimensiuni destinate clasei business. Aceste hoteluri d ispun de un numar mare de camere, de la 1000 la 2000, tocmai pentru a putea primi ~i organiza conferinte sau congrese de mare amploare. Intreaga gama de servicii este orientata pe nevoile acestui segment de clientele: restaurante, cluburi sau centre de sanatate, sali de intalniri, banchete, festivitati, centre de afaceri dotate cu Internet, calculatoare, xerox-uri, la care se adauga oferta de servicii de secretariat etc

• Conference Centers -sunt centre destinate exclusiv segmentului de turism pentru evenimente, avand 0 oferta bazata pe organizarea oricaror manifestari de acest gen dar ~i a unor pachete complete de servicii la preturi forfetare, adaptate cerintelor beneficiarilor, pornind de la punerea la dispozitie a facilitatilor pentru desfasurarea actiunilor ~i pana la asigurarea serviciilor de cazare si alirnentatie a participantilor. Aceste centre s-au dezvoltat de curand, fiind de obicei amplasate In zona periferica a orasului sau chiar In afara oraselor, ideea de baza fiind aceea de reducere a costurilor cu terenul ~i constructia, astfel incat sa se poata constitui in competitori pentru hotelurile de afaceri din orase.

• Cel mai nou concept hotelier din acest sector este eel de "Extended Stay", concept In care se investeste masiv la aceasta ora. Segmentul de extended stay deja s-a divesificat mai ales In ceea ce priveste nivelul serviciilor. Astfel, In categoria "upscale extended stay" au aparut brand-uri precum Residence Inn by Marriott, Homewood Suites by Hilton, Staybridge Suites al grupului Intercontinental. De asernenea, numerosi investitori graviteaza 111 jurul segmentului de "midscale extended stay" In cadrul caruia s-au dezvoltat alte branduri noi ca TownePlace Suites by Marriott, Mainstay Suites by Choice Hotels, Candlewood Suites Intercontinental.

MEDHJL EXTERN AL iNTREPRINDEHH HOTELIERE

• Studiul de piata - modalitate de analiza a mediului extern: - obiectiv, modalitati de abordare

- componente

• Clientela iutreprinderiIor hoteliere

• Oferta unitatilor cu activitate hoteliera .,-; .rOferta unitatilor de alirnentatie

• ·'Organizatiile profesionale

Studiul de plata - modalitate de analiza a mediului extern: • Obiective:

- determinarea oportuuitatli proiectului

- pozitionarea pe piata a produsului hotelier

• Datele si informatiile obtinute sunt utilizate pentru: elaborarea din punct de vedere tehnic a proiectului - fundamentarea strategieide piata

- elaborarea studiului de fezabilitate

• Modalitati de abordare:

definirea produsului hotelier ~i a strategiei de piata pornind de Ia un amplasament dat

13

Mediul fizic

Mediul social-economic

I
Analiza ofertei prezente ~i Analiza ctlrerii prezente ~i
\Ii if-n::l .. o "iif-n::l"o 14

Mediul fizic

Amplasamentul ales

Mediul social-economic

Analiza ofertei

Analiza cererii

Concurenta dlrecta in prezent

Tendinte cantitative

Proiecte in curs

-----~

Analiza calltatlva a clientelei

• Amplasamentul:

este fundamental; tipuri de amplasament:

• zona de interes turistic (eentrul oraselor, statiuni turistiee)

• vecindtatea cdilor de comunicatii (autostrazi, aeroporturi, gari) .' . zona de dezvoltare a activitdtilor industriale sau comerciale

sunt eereetate de lanturile hoteliere (monografii ale oraselor ell clasificari ale terenurilor)

• Mediul:

politic; economic; demografic; geografic;

transporturile si infrastructura;

activitati si produse turistice (altele dedit cazare) • Oferta:

alte forme de cazare

• natura aeestora;

• numar;

• repartitia geografica;

• eapaeitatea de primire.

• Cererea:

caracteristici caIitative:

• struetura elientelei;

• forma de turism (afaeeri, sanatate, loisir);

15

• mijloc (mijloace) de transport;

• accesul la prod us.

caracteristici cantitative:

• nurnar de turisti si originea geografica:

• destinatia - repartitia geografica si forma de cazare aleasa;

• durata sejurului, sezonalitate, frecventa,

• Definirea produsului: localizarea;

tipul hotelului (nou/renovat), categoria, capacitatea de cazare; formajuridicii;

nivelul de calitate al prestatiilor; activitati anexe;

arhitectura, decor etc.

• Definirea produsului: localizarea;

tipul hotelului (nou/renovat), categoria, capacitatea de cazare; forma juridica;

nivelul de calitate al prestatiilor; activitdti anexe;

arhitectura, decor etc.

• Culcgerea informatiilor necesare analizei cererii: modalitati:

• ancheta:

• 'in randul 'intreprinderilor din zona (identificarea cererii pentru turismul de afaceri, congrese, seminarii);

• In randul agentii lor, hotelieri lor etc. (identi ficarea cereri i pentru turismul de agrement).

instrument: • chestionaru I

• Instrumente de analiza:

fa nivel macromediu:

• - analiza PEST la nivel micromediu:

• analiza SWOT

• modelul lui PORTER la nivel de produs:

• ciclul de via/a al produsului

• matricea BeG

Clientela intreprinderitor hoteliere

• Idcntificarea clientelei:

se bazeaza pe culegerea sistematica, zilnica a informatiilor privind: • tara de provenienta a clientilor:

16

• mijlocul de transport utilizat;

• tipul clientelei (client al casei ,YJP, cu/fara rezervare);

• cine a efectuat rezervarea;

• sursa de informaiii privind hotelul;

• motivele voiajului si sejurului

• Culegerea infcrrnatiilor se face prin:

completarea de catre fiecare client a fisei de anuntare a sosirii ~i plecar ii turistilor (Normele cu privire la accesul, evidenta si asigurarea securitatii turistilor In structurile de primire turistice H.O.R. nr.4111996)

cornpletarea chestionarului de satisfactie

• Clasificarea motivului voiajului ~i sejurului (O.M.T.)

I Vizitatori I

TURISTI

Vizitatori rl/;j) zi

I
I
I MOTIVUL PRINCIPAL AL
\1T7rrr::r
I
1 I I
lOISIR SI VACANTA II AFACERI ~I MOTIVE I AL TE MOTIVE DE VOlA] I
oonr::r::cr{"\1\11I1 c
! I J
- Relaxare - Reuniuni - Studii
-Manlfesterl culturale -Misiuni - Tratamente medicare
-Sanatate -Voiaje de stimulare -Tranzit
- Practicarea sporturllor - Afaceri - Motive diverse
-(neprofesioni~ti) - Diverse
- Alte motive CLIENTELA HOTELURILOR

• Business Leisure

Categoriile principale de clientela vizate de hoteluri se pot limita la doua segmente de baza:

• c1ientela de business si

• clientela de leisure, avand ca si criteriu de delimitate, motivul calatoriei.

• Ambele categorii se subdivid 111 c1ientela individuals si grupuri.

17

Pe langa criteriul motivatiei calatoriei, tipologia clientelei poate varia si 111 functie de alte criterii,

. importante mai ales 111 analizele de marketing realizate Ia nivel de hotel sau Ian! hotelier si utilizate In scopul crearil atat a profilului clientelei, cat ~i pentru stabilirea segmentelor de clientela urrnarite (clientela de baza si cea complernentara). Criteriu! demografic care clasifica clientela pe segmente de varsta, sex, venituri, studii.Criteriul geografic analizeaza provenienta clientelei In functie de tara, regiune, densitatea populatiei, gradul de urbanizare.Criteriul psihosocial urrnareste aspectele privind clasa sociala, personalitate, stir de viati'i. Criteriul comportamentului de consum: frecventa calatoriilor, mijlocul de transport folosit, servicii aditionale comandate etc.

Clientela de businesstafaceri)

• este formata din oameni de afaceri care calatoresc 'in scopullndeplinirii unor sarcini de serviciu, independent, sau ca participanti la diferite intalniri, conferinte, expoziti i etc.

• In aceasta categorie intra atat delegatii si oamenii de afaceri din clasa managementului de top, cat ~i membrii diferitelor organizatii sau asociatii din sfere diferite de activitatile comerciale (asociatii religioase, culturale, organisme guvernamentale etc).

Clientela Intreprinded!or hoteliere - clientela de afaceri

• Cuprinde toate 7fLjururile In interes de serviciu: reuniuni, intalniri profesionale; congrese, colocvii, serninarii;

stagii, formare profesionala;

santiere;

saloane, targuri, expozitii.

• In structura cheltuielilor intreprinderilor mari cheltuielile cu voiajele ocupa locuI trei 'I'ipurile calatoriilor de afaceri sunt urmatoarele:

• calatoriile individuaIe de afaceri- reprezinta segmentul calatoriilor realizate de persoanele care se deplaseaza ori In scopul rezolvarii unor sarcini de serviciu, ori pentru incheierea unor contracte, prospectarea unor domenii de afaceri etc.;

• 'intrunh-ile de afaceri- cuprind toata pal eta manifestarilor de tip conferinta, simpozion, trainning, organizate de companii In scopuI derularii actiunilor comerciale, de promovare, de comunicare intre angajati, clienti, actionari etc;

• -targurile ~i expozitiile -organizate de firrne pentru prezentarea, prornovarea, contractarea si vanzarea produselor proprii.ecalatnriile incentive - cuprind calatoriile de recornpensare a angajatilor, clientilor, sau chiar furnizorilor pentru contributia lor la dezvoltarea profiturilor companiiIor care platesc toate costurile calatoriei. De cele mai multe ori, dilatoriile de tip incentive intra In categoria celor scumpe, cazarea Iacandu-se In hoteluri upscale si luxury din destinatii inedite si atractive.calaturiile corporate reprezinta deplasarile efectuate de oamenii de afaceri din clasa managementului de top, care beneficiaza, In hoteluri, de statutul de VIP sau de servicii superioare, personalizate.

Clientii de afaceri independeuti

• Reprezinta un pro cent important al sosirilor In hotel uri ~i alte structuride cazare,

• Segment considerat a fi dominant atat pentru prezent, cat si pentru viitor.

• Hotelierii mizeaza pe acest segment,-:strategii,. ce urmaresc contractarea directa cu companiile ~i organizatiile care trimit angajati In calatori] de afaceri.

Profilul c1ientului de afaceri independent: • categorie sociala superioara,

18

• client fidel, .. exigent,

• frecventa mare a calatoriilor,

• mijloc de transport utilizat-avionlll.

Crupurile de afaceri - reprezinta surse importante de venituri pentru hotelierei, prin accesarea • serviciilor de baza-cazare ~i rnasa

.• dar mai ales ~i a serviciilor specifice:

- inchirierea de sali de conferinta, echiparnente conexe, servicii de transfer, catering,

servicii de secretariat etc.

Clientcla Illtreprinderilor hoteliere - clientela de afaceri

• Factorii care determine alegerea de catre Intreprinderi a locului de desfiisurare a unci

reuniuni:

disponibilitatea hotelului; facilitatile de transport; distanta de parcurs;

costul transportului;

cl i rna;

instalatiile sportive; alte atractii; imaginea destinatiei.

• Parricularitarl ale cererii:

segmental 1l1tlilniri profesionale

• eel mal adesea 3*

• conditii de confort indispensabile: restaurant, acces, parcare segmentul congrese, seminaril, tiirguri, saloane si expoziiii

• segment important

• percep sejurul ca 0 forma de a fi valorizat! ~i motivati segmentul voiaje incentive (stimulent]

• urmaresc recompensarea ~i motivarea revanzatorilor si salariatilor merjtuosi

• Exigente si probleme ridicate peutru hoteluri:

dotdri specifice (congrese, conferinte);

concurenta puiernica intre hoteluri; reduceri substantiale pentru serviciile oferite; coabitarea clientele; de afacerisi de agrement;

exigenta sporita a clientele; de afaceri;

motivatia profesionala (8e nevoie) a cdldtoriei si sejurului genereazii perceppe criticd;

Implementarea me/ode lor de express check in/out,pentru economisirea de limp sau . early check-ins; late check out

• Oamenii de afaceri doresc mai mull decat 0 camera curata si ljni~tita, ci mai ales 0 camera care sa Ie confere un con fort CLI care sunt obisnuiti, Ia care trebuie sa se aduge facilitatile de

,-.~'

19

baza pentru sarcinile ce le au de indeplinit, precurn dotari specifice: acces la fax/email/internet, pc, echipamente de copiere, imprirnare, scanare, echiparnente audio, wi-f etc.

Intr-un studiu recent, cu privire la serviciile dorite In hoteluri de femeile de afaceri s-au rernarcat:

• spatii de parcare cu paza ~i iluminate corespunzator, sau valeti de parcare;

• camere cu incuietori sigure;

• iluminarea coridoarelor pe timp de noapte;

• camere la etaj ~i TIu la parter;

• uscator de par,

• fier de cal eat ~i masa speciala;

• birou de lucru,

• oglinzi de mad dimensiuni,

• produse cosmetice.

Programele de fidelitate au menirea de a creste atractivitatea ofertelor si de a convinge clientii sa revina In hotel, sau sa convinga companiile sa semneze contracte pc b3Z5 de velum de vanzari, 'in urrna carora pot obtine atat discount-uri importante, cat si diferite bonusuri,

Priority Club al grupului Intercontinental ee of era pe langa aIte beneficii si puncte transferabile sau puncte rara data de expirare; Hilton HHonors,Marriott Rewards, Choice Privileges.

• A vantaje ale orientarii ofertei cIientelei de afaeeri: determind ldrgirea gamei prestatiilor;

clientela este mai usor abordabila (stabilirea unor relatii directe intreprinderehotel);

clientela de afaceri este mai fideld; rezervdrile se jac cu mull (imp in avans; rise de neplata practic inexistent;

voiajele sunt repartizate relativ uniform de-a lungul anului.

Clicntela intreprillderiIor hoteliere - clientela de leisure

• Vaeantier: orice persoand a/lata intr-o deplasare de eel putin patru zile consecutive, pelrecute in afara domiciliului sau, pentru alte motive dealt cele profesionale, de studii sau de sanatate.

• Ponderea populatiei plecata anual In vacanta:

60%-70% Olanda ,Danemarca, Gerrnania.Franta; 30%-35% Portugalia;

30%-35% Romania, din care:

• 68% 0 singura data pe an;

• 20(% de doua ori pe an;

• 12% mai mult de doua ori pe an.

Clientela 'intrepr'inder'ilor hoteliere - vacantierii

• Forme de cazare:

hoteluri- 111 pondere mai redusa structuri alternative

necomerciale (resedinta secundara proprie sau resedinta principala sau secundara la parinti sau prieteni)- In ponderi apreciabile;

• Cauze:

20

tendinte de generalizare a vacantelor

deplasarea modului de petrecere a tirnpului liber de la: sa nu faci nimic

la

sa vezi, sa faci, sa invert

• De ce nu este preferat hotelul de vacantieri? prea scutnp;

nu este adaptat sejurului in [amiliile cu copii prea multe constrdngeri;

amenajarea impersonald a camerelor;

genereaza un amestec confuz de tristete, nesigurantd, plictiseald, singurdtate;

este perceput ca 0 forma de exclusivism (freeventat de 0 populatie Instarita, snoaba)

• Alternative de crestere a cercrii pentru servicli hoteliere: lanturi hoteliere de clasa economicd;

rezidcij'W.t de turism (in locul carnerei traditionale, un mie apartament cu bucatarie); satul de vacanta;

turismul rural (alternativa a turismului industrial, dar care nu se adreseaza celor saraci).

Clientela de leisure Clien tela de afaceri
Costuri de suportate din bugetul suportate de angajator
calatorie propnu
Perioada Calatoreste numai In Calatoreste In interes de servieiu, In
perioada eoneediilor sau a zilele saptarnanii (Iuni-vineri).
zilelor libere (week-end,
sarbatori etc.).
Frecventa si Frecventa calatoriilor este Frecventa ridicata a calatoriilor, dar
durata sejurului redusa, dar durata pe perioade seurte( 1-3zile)
sejurului este mai lunga C
2-7 zile eel mai des)
rezervarea Vacantele sunt Cu cateva zile in avans pentru
eontraetate, de obieei, ell calatoriile de afaeeri individuale,
mult timp inainte, In tirnp dar eu foarte mult timp inainte (6
ee vacantele de tip short luni- I an) pentru conferinte ~i
break, eu cateva zi le 111 intruniri de afaeeri.
ayans
= ~_c:_ 21

destinatia Destinatiile de vacanta din Cu precadere, orasele man ~l
zonele litorale, montane, centre Ie industrializate
rurale, dar ~i orasele
turistice si zonele cu
obiective turistice.
comparue Familie ~i prieteni Individual sau colegi de serviciu In
cazul grupurilor
sezonalitate ridicata, calatoriile scazuta, calatoriile desfasurandu-se
desfasurandu-se in tot tirnpul anului.
perioadele de sezon sau la
sfarsitul saptamanii.
tipuri de structuri boteluri ~i lntreaga gama hotel uri, In special din categoriile
decazare de structuri de cazare supenoare
preferate alternative (Herta uuilii(ilor ell activitate hotelierii

• HOTEL "un stabiliment in care, cu conditia platii, voiajorii pot sa se cazaza, precum si sa

se hrdneascd si sa se distreze" (Alianta lnternationata de Turism) .

Spatiile de alimentatie, precurn ~i cele aferente altor prestarii aflate "sub acelasi acoperis" fac parte integranta din hotel.

• Criterli de c1asisieare a unitatilor ell activitate hoteliera (Organizatia Mondiala a Turismului)

dupa caracteristicile fundamentale:

• unitati heteliere si asimilate (hotel, motel, pensiune, cabana);

• unitati extrahotel iere ~i complementare;

dupa nivelul de eonfort:

• de lux (4* ~l 5*);

• de nivel mediu;

• de categorie rnodesta.

dupa serviciile oferite ~i modalitatile de prestare

• hotel;
• hotel rara restaurant;
• hotel apartament;
• pensiune;
• motel;
• han pentru tineret;
• hotel plutitor;
• sat devacanta;
• hotel rulant;
• refugiu rnontan;
22 apartament rnobilat; camping:

bungalou;

vila;

castel;

rulota.

- dupa amplasarea in teritoriu:

• de litoral

• de munte

• in ora,;e

• in statiuni balneoclimaterice

• in lungul cdilor rutiere dupa durata sederii:

• de tranzit

• pentru sejur prelungit

• de vacanta;

• rezidentiale. dupa regimul de functionare:

• deschise permenent;

• sezoniere;

dupa forma de exploatatie:

• exploatatie individuald;

• asociere (lanturi hoteliere voluntare);

• societati sau grupuri (lanturi hoteliere integrate).

dupa forma de prcprietate:

• proprietate personala;

• proprietate privata (actiuni, parti social e);

• proprietate de stat;

• propriefate mixtd. ,

dupa capacitatea de cazare (hoteluri):

• exploataiie familiald (lana la 49 de camere);

• capacitate medie (50-150 de camare);

• tip industrie hoteliera (peste 150 de camare).

Oferta unitatilor de alimentatie

• Terminologie

alimentape:alimentare, nutriment; itroducerea in organism a sustantelor nutritive (DEX);

publica:prive.;te pe toata lumea; care are loc in prezenta unui mare numdr de oameni;

alimentatie publica: retea de intreprinderi comerciale pentru servirea populatiei cu mdncaruri si bduturi (DEX);

restauratie: de lafr. restauration - a reface, a restaura vigoarea organismului;

23

restaurant - nume dat ospatariilor de bucatarul Boulanger (Venite ad me omnes, qui stomacho laboratis, et ego restaurabo vas)

• Functii (motivatii) satisfacute de unitatile de alimentatie:

hranire (bistro, fast-food, restaurant de intreprindere; serviei rapid, pre] scazut); loisir (mese luate in voiaje sau seara; nu sunt importante restrictiile de tirnp ~i pret); convivialite (mese luate eu familia sau prietenii constituind 0 atractie 'ill sine; unele restrictii de pret);

afaceri (rnese de pranz luate cu partenerii de afaceri; ambianta si calitatea sunt esentiale; pre! ridicat)

• Alimentatia colectiva:

urrnareste satisfacerea nevoilor de hranire la locul de 11111nCa; este numita ~i alimentatie cu caracter social;

principala functie: hranire echilibrata intr-un eadru agreabil; forme:

~ restaurantul ell autoservire (self-service); II distribuitoarele automate

• Alirnentatia comerciala:

forrneaza oferta unitatilor de alirnentatie care se adreseaza clientilor pe perioadele de timp libel' ale acestora;

cuprinde:

• alirnentatia rapida (serviciu simplificat, pre! scazut, posibilitati de alegere limitate, lara preparate sofisticate, alcatuirea meniului se face de client);

• alirnentatie traditionala; tipuri de unitati:

• . alimentatie rapida:

restaurantul cu autoservire; restaurantul fast-food; coffe-shop;

braseria;

unitati speeializate in livrarea la domieiliu; otalimentatie traditionala:

- restaurantul eu specific; restaurantul elasie.

se afla la confluenta industriei ospitalitatii eLI industria turismului:

24

---_-- _~-

_- --_--

ealimentatie

colectiva - . ·activitate
hoteliera =transport, activitate de
tra nsportator
·cazare cu
caracter ·cumparaturi
social -alimentatie
comerclala
-Ioisir
- dispunerea unitatilor III functie de varietatea sortimentelor ~i nivelul pretului: lUX

Restaurant clasic

Restaurant

PRODUS+-c_u __ sp_e_c_i_fi_c r- ~

UNIC

Restaurant cu specific

SORTIMENT VARIAT

Pizzerie

INTE

ECONOMIC

Restaurant cu autoservire

Fast-food

FORl'vH~ DE I~XPLOATA TIE

Modul de exploatatie al hotelurilor 111 cadrul sectorului se imparte in doua categorii:

• hotel uri independente

• hotel uri de lant.

Hotelurile independente reprezinta unitat! independente atat din punct de vedere

economic cat si al statutului juridic. . .....

• sunt hoteluri eah~r1u fae partedintr-o structura de lant hotelier;

• functiile de proprietar ~i exploatant sunt indeplinite de una ~i aceeasi persoana;

• nu functioneaza intotdeauna pe principiul disocierii;

25

• incredintarea exploatarii unui tert presupune incheierea unui contract de locatie a gestiunii si, eventual, unui contract de inchiriere a pairimoniului imobiliar

Aspecte generale

• Principiu imporatnt al exploataril hoteliere: principiul disocierii

• fondului de comert (bunul mobil preponderent necorporal, care, pe Uinga elementeJe necorporale- ciientela, vaduJ comercial, marca- cuprinde si elemente corporale- materiale, utilaje, mobilier, amenajari- aflate In legatura cu exercitarea activitatii hotelului)

• patrimoniului imobiliar.

• 0 consecinta a disocierii este coexistenta

, ,

- societiuii de exploatare (detine proprietatea fondului de cornert);

- societiuii imobiliare (detine patrirnoniul imobiliar).

• Relatia dintre societa]i se asigura prin: contract de inchiriere

sau

contract de cesiune imobiliarii

Lanturile hoteliere se impart In doua segmente :

• lanturi hoteliere voluntare ~i

• integrate.

Lanturile hoteIiere voluntare s-au dezvoltat ca urmare a aparitiei ~i extinderii rapide a grupurilor hoteliere si a lanturilor de hoteluri integrate, care au inceput sa cucereasca piata acestui sector. Lanturi hoteliere voluntare

Analizand tendintele industriei, hoteJierii independent] au inteles ca principala cale pentru ca afacerile lor sa supravietuiasca ar fi crearea unor marci unice sub care sa functioneze ill scopul obtinerii unei recunosteri pe piata.

Prin urmare, aceste lanturi voluntare reprezinta grupuri de hotel uri independente care au adoptat o politica de marketing si standarde comune sub aceelasi brand.

• of era un produs hotelier relativ ornogen din punct de vedere al confortului ~i aJ serviciului,

desi diferentiat din punct de vedereal arhitecturii si amenajarii;

• vizeaza aplicarea unei strategii promotionale si comerciale comune;

• adopta politici de control a calitatii utilizandu-se metoda "clientului mister";

• fiinteaza pe principiul utilizarii 111 cornun a serviciilor specializate;

26

MINOTEL

Este 0 asociatie non-profit care are la baza standardele de certificare hoteliera elvetiene. Scopul acestei asociatii hoteliere este acela de fidelizare a clientilor hotelurilor adcrente, de deschidere de noi piete si de contracarare a concurentei lanturilor hoteliere integrate.

• The empty bedroom syndrome.

• Scopul asociatiei este de a creste vanzarile fiecarui hotel din Ian], ~i nu generarea de profit

care sa fie repartizat hoteluri!or aderente.

Minote! grupeaza hotel~ri de clasa mijlocie ~i superioara (3-4 stele), ce of era confort si servicii de calitate. Hote!u{ile\a'de'rente sunt verificate ~i atent sc!ectate In baza unor criterii stabilite la nivelul centrului de cornanda, dar ~i pe baza vizitelor de acceptare a aderarii sau vizitelor mister de control ulterior.

• Minotel a fost creat In 1983, ca urmare a dorintei de a coopera a trei brand uri nationale

ind Minote!, France Accueil i Suisse AccueiI.

1-loteJs'World~jde

• In prezent, sub marca Minote! opereaza peste 300 de hoteluri cu peste 15000 camere, 30.000 restaurante si peste 700 de angajati.

27

• Minote! lucreaza Cll peste 150 Tour Operatori de pe 5 continente.

.. Detin sistem propriu de rezervari pe site-ul propriu, care of era confirmari rapide. Lucreaza si ell clientii individual], avand un program in 5 limbi, urrnand programele pt Ib ch ineza, rusa $i araba,

Minotel should be able to include a total of 1'200 hotels (of which 200 in the USA and Canada

and 1 '000 in Eu in its offer 2010.

• Logis de France, cu peste 3000 hoteluri ~i restaurante, este considerat eel mai mare lant hotelier independent din Europa.

• Marca Logis s-a dezvoltat la nivel de Europa, prin brandurile LOGIS DE BELGIQUE, LOGIS D'ITALIA, LOGIS DE LUXEMBOURG.

• Dezideratul Logis: a warm welcome, promotion of regional cooking,charming surroundings, comfort.

• Hotelurile $i restaurantele Logis de France se clasifica pe trei categorii distincte: 1,2,3 serninee.

- Simplu dar confortabile, bucatarie de clasa, exce!ent raport caliate pre].

- NiveI de confort ridicat si bucatarie excelenta.

-Con fort si prestatii de mare calitate, bucatarie de mare clasa.

• Pleasant Hotels Europe -asoclatia a fost fondata in 1998, reprezentand prima cooperare intre Ianturile hoteliere voluntare. Garanteaza gestionarea hotelurilor de catre familiile proprietare, fapt ce poate demonstra unicitatea designului, serviciilor si facilitatilor hotelurilor aderente.

• Slogan: We believe in family management, personal atmosphere and hospitality that comes from the heart.

• Sub marca PI-IE functioneaza 450 de hoteluri, provenind din urmatoarele lanturi voluntare:

• Petit Hotels- Suedia

Danish Inns and Hotels- Danemarca

Hamphire Hotels -Olanda, Belgia, Germania, Franta Ring Hotels -Gerrnania

Idyll Hotels- Elvetia

Charme and Relax -Italia

Lauturile hoteliere integrate - caracteristici generate

Lanturile hoteliere integrate opereazahoteluri direct prin subsidiari (filiale propri i sau hoteluri aflate in proprietatea companiei) sau indirect pe baza contractelor de management sau franciza

Constitue latura comercial/i a concentrdrii orizontale a o.fertei In industri hoteliera.

28

• Concentrare orizontalii - grupare prin fuziune, achizitie sau acorduri de cooperare sau de asociere a unor societati avand acelasi gen de activitate sau 0 clientela identica, pentru a-~i spori beneficiile prin economiile de scara, reunindu-si directia, finantarea,marketingul ~i promovarea.

• of era un produs coerent ~i omogen sub directia unui stat major unie;

• adopta 0 strategie comuna irnpusa eu strictete de centrul unic.de deeizie al grupului

• eentrul unie de deeizie de la nivelul grupului:

• planificd extinderea lantului;

• elaborezd politica de infiintare de no; hoteluri;

• stabileste structura organizatorica;

• stabileste politica de personal,'

• asigurd un sistem comun de gestiune

Lanturile hoteliere integrate- structurajuridicii

• Grupul de societati

eonstituie suportul juridic al lanturilor hoteliere integrate;

este un ansamblu de societati aparent auto nome dar supuse unei directii economiee unitare asigurata prin una sau mai multe dintre ele;

nu poseda personalitate juridica distincta;

intocmeste bilan] si eont de rezultate care exclud fluxurile finaneiare din interiorul _sau;

eontrolul societatilor fiiee este detinut de societatea mama.

29

• IHG i~i illtare~te pozitia pc Iocul I in clasamentul grupurilor, cu 0 crestere de 5,2%. lIIG detine 3949 hotels ~i 585 094 cam ere, pana la finalul anului propunfindu-si 600 000 camere . -Actuala strategic de expansiune mentioneaza pt viitor 1 600 hoteluri eu 225,000 eamere. Marseaza pe Express by Holiday si Crowne Plaza.

• Wyndham Worldwide (+ 1.4%), expansiune prin brandurile Days Inn, Super 8 si Ramada.

• In 2007, Hilton, Hotels a vfindut Scandic, mid-scale hotel brand leader In Scandinavia.

Pierderea eelor 20,000 camere suplinita de dezvoltarea Hampton Inn si Garden Inn In afara Americii.

Aceor (-5.6110); a vfinduf Red Roof Inns 326 hoteluri si 35 238 cam ere in 2007. Concentrare pc Motel 6, Ibis, Mercure si Etap. Lansare Pullman and All Seasons si repozitionare Sofite!.

Primele 20 hoteluri anunta 1.1 milioane camere pana in 2015 Europa cu 1000 hoteluri, total 180000 camere; Sua 400 000;

30

,---------

\oV~'l~ld~I;(J,ln Holt,;;.II:7iuuup Gol,r.('E'lI', '11,,1:111." HI.~.::rpI1.8.Cit:y·rr·I-'tL irf."'~ 1=1': A.7,·klo I" "'h~1~1 Gf"~H"J-> GS.:")l::::H~·J I~,,"n;l:t o.,.I·r:}<~ c:.1'l .. ~io::".:!·fr .... :.t,·r.!I::;. 2l'il'i:E:'t'*r.t':'.:i:fol·l~a

2009 European Mote,1 rank~ng

Top 1 C hOlel! groups j27 countries o~ the Ell)

~lQIi[li[; Hrj~rBf.5 1';({iOlnS P.:O')~ti'~ Ev<:d.
2008 ~~i{j7 ;1C{8- J007 Chr;")?W:3
;'1 20t .', 206 2J9 ~m 24 E Oil,l; GJ5':{i
.. c. .
[;.·3" ~;o.~ ~$2 123- Tl 7~ i C "'-~.~l"
...J.;I' ,'!J- ~;: ;I'I1}: )i.I,Ofi

liilC

J

12'15

/"[1205 :58 ell! 42,j,i$

R"I{

",1":,,.,.'

20'08 'European hotel ranking.

Top :;;'In hotel hrands 1.?7 cDuntries o,f thf'! EU)

gO 311],

5'6 33@ 41771

-» H~IIS'

_~,t j"'.'1if::-: P(;t""tf.~'F

f.+~.) L'~r:) .J."'.t"( I~·l H:.

.:!l J'I"J(.:)\"'~='T~;;L

C rHLTONi

;i"" p n~F;;~.· !ii;;- Fl' 11':'·J!".,f

;?~ i';.JH H(;;1J"'El1.S

-=~ 12 TAPH'Cq-'El 1 I ;':;~/~l.DrS~1r)1·.J i:3 (:-;.::..r ... "F.~,r'~~LE

-!.., Z::C~'Rr·AU'-LE"

1 G r~:~;J~.Vt::Lc..·[_:tf.:"I~.

~ Lei ~;(~;"f.j.J"'.Jr.H (:;

[)lJE.::'.t: -'l'Jr",r':::S'-l C:..c..P S{:: ;~~ r'lI D p (;:

NIj.r:~-fJ,F<!I()'r·r

/'.'C! --C-c) ~~ 1l':ItC:·C'l:lR IHG ,!\_"CI:_-':';!_);r"<:

I-~IL -, U'N (~:,;{)R? ·./:'-'fo->I:;TJ.3~·~'E .• "'Ct

NH

A1:-C.·CtR RE-::::'[)()btr:.:::.l\Rt...·$(_~r,[ LC,UV,'<'" HO"r:ELS

f; I:" IH () L ~ D /; ''I'' I ~"-1- :.; - E: :~~.t=" n: E ,:38- 19

EUROPA

I~-._,J. I

~:.·.?a:1. 292 252-

IF;;T' ~·';."2 J'.~t ~(}8 ,·1 .. 1 8-::,:3 40 2~.l~ '::6- i~~~~ ./"<1 C'{){J ~'~- .'!. '-~"2 . .'~ :;,:E o~~)n 2!3 3~;2

t.-:.;;,~;,~. O.y·~,~

1, 3',

J;tT';:-_ 2r:H~ 3'55· f, 1_~

:"";1·16 J,3 ,t ~ 1 <l tj'.41 bTA. r,"! ~:

:..t 22rJ :;32.12,9 :!2 .:r"~5 ~O 6'9..:1 !':) G;fG 1'":1 e r a '0

1-j' ,,:J~;; ~(,'!:,;:,,-,!,~ C,};':'}~" 9.'S:"'~·'-~.

~,6Y.;'~!i ;:- , "7 ,r~.: ..

31

• Starwood achizitioneaza Louvre Hotels, dar pierde pozitia lOIn favoarea Choice, care se extinde prin dublarea capacitatii pe Clarion

• Rezidor Hotel Group se extinde prin cele doua marci Radisson SAS si Park Inn

• Sol Melia ~i NH in cornpetitie: Sol Melia preia lantul german INNSIDE 12 hoteluri, NH preia lantul italian Framon.

Lanturile hoteliere integrate - organizareacnntractuala

• Companiile de management hotelier sunt infiintate special pentru managerierea unuia sau rnai I11U ltor hotel uri.

• Proprietarii de hoteluri sernneaza contracte de management cu aceste cornpanii, In baza carora se stabilesc responsabilitatile ~i obligatiile partenerilor, taxele, durata contractului etc.

• Companii mari de mg hotelier: Interstate Hotels and Resorts, Ocean Hospitality, Tishman Hotel Corp., etc

• Contractul de management

• este un act prin care 0 persoana tmandataiv'i: acorda alteia (mandatar) puterea de a produce in contul sau unul sau mai multe efecte juridice;

• proprietarul fondului de comer! incredinteaza gestiunea acestuia societatii de gestiune a grupului detinatoare a unui know-how recunoscut;

• remuneratia societati de gestiune este condiiionata de rezultate (3-6% din CA, 20% din rezultatul brut al exercitiului)

Situatii cand se impune incheierea unui contract de mg:

• Pentru managerierea unui hotel pe 0 perioada lunga, atunci cand proprietarul nu doreste sa

se implice In derularea operatiunilor de operare efectivaa hotelului;

• In caz de faliment al hotelului sau criza a pietei hoteliere;

• In caz de reafiliere la un alt brand;

II In cazul demisiei neasteptate a unui GM;

• In cazul unei renovari complete a hotelului, care implica si situatii speciale.

• Contractu I de management

• durata contractului poate fi:

• 15-20 ani;

• 3-5 ani;

• perioade scurte, de tranzit a unor situatii speciale. • mandatarul furnizeaza servicii

• inaintea dechiderii hotelului;

• pe durata contractu lui;

• rezilierea contractului pote fi facuta de

• mandatar atunci cand mandantul nu-si indeplineste obligatiile stabilite;

• mandant atunci cand mandatarul nu realizeaza nivelul de perforrnanta stabilit

• Contractul de mg nu presupune 0 inchiriere a spatiului de catre proprietar, ci, cornpania de management cu care s-a semnat intelegerea va primi lunar 0 taxa din partea proprietarului In

schlmbul gestionarii afacerii. .

• Prin urmare, cornpania este platita pentru serviciile sale, In tirnp ce proprietarul va beneficia de profit, In cazul existentei unuia, sau va suferi pierderile In caz contrar.

• Hoteluri operate sub contract de management: Marriott, Hilton, Radisson, InterContinental.

• Franciza hoteliera

32

• este 0 varianta a contractului de concesiune prin care 0 intreprindere producatoare sau prestatoare de servicii, denurnita cedant seu francizor, concesioneaza unei alte intreprinderi, denumita cesionar,fi-ancizat sau beneficiar, In schimbul unei remuneratii, marca sa de produs sou de serviciu impreuna cu asistenta tehnica ~i ansamblul mijloacelor ~i metodelor de comercializare apte sa asigure gestiunea 'in cele, mai bune conditii de rentabilitate

• Franciza hoteliera are caracteristicile unui contract de afiliere sau de adeziune;

• societatea de gestiune a grupului 'i~i rezerva dreptul de supraveghere asupra calitati] serviciilor ~i conformitatea cu imaginea de maroa;

• francizorul impune un caiet de sarcini cuprizand standardele de prestate a serviciilor;

• Franciza hoteliers

• serviciile asigurate hotelului independent de catre furnizor cuprind:

• servicii de baza;

• servicii ocazionale;

• servicii optionale;

• remuneratia francizorului se stabileste 'in functie de complexitatea serviciilor oferite;

• durata contractu lui este Iimitata, de regula, prelungindu-se.

• Hoteluri operate sub contract de Howard Johnson, Ibis, Golden Tulip, Ramada.

Grupurile hoteliere ~i segmentarea ofertei

• Segmentarea ofertei

este 0 coordonata majora a strategiilor comerciale a marilor grupuri hoteliere; 'urmareste satisfacerea mai multor segmente de clientela strict determinate 'in scopul obtinerii unui grad ridicat de ocupare;

se concretizeaza prin crearea si dezvoltarea mai multor lanturi hoteliere integrate, care ofera produse proprii, fiecare In parte distingandu-se de celelalte;

Irnportanta si rolul-brandurilor hoteliere

Brandul reprezinta mal mult decat un nume, un logo, un insemn pe frontispiciul unui hotel sau uni forma respectabila a unui lucrator concierge, ci este 0 expresie a unui set de valori ~i a unor standarde de cali tate promise.

CompaniiIe hoteliere detinatoare a unor branduri trebuie sa se asigure de implernentarea corecta ~i respectarea tuturor standardelor care creeaza conceptul hotelier aflat sub brandul respectiv In toate hotelurile lantului,

-Pot aparea diferente lntre hotelurile lantului (arhitectura si designul hotelier adoptat),

- nu se accepta diferentieri In ceea ce priveste standardele de calitate ce definesc produsul aflat

sub marca respectiva, indiferent daca hotelurile se afla amplasate pe continente diferite.

- Pentru a avea succes, orice companie hoteliera trebuie sa aplice ceea ee brandul sau promite, si nu numai ca imagine, ci rnai ales ea experienta pe care 0 of era clientului.

• scopul principal al brandurilor este acela de a fideliza clientela, careia i se garanteaza un pr~dtlS performant pe un anumit nivel de confort ~i calitate, sievident, pentru detinatorii afacerii, asigurarea vanzarilor de camere hoteliere ( asigurarea unui grad de ocupare ) care sa genereze profit.

"piramida brandului"

la baza pirarnidei, caracteristicile marcii aproape nu se evidentlaza de celelalte, oferind un produs comun, accesibil ~i care nu provoaca 0 impresie asupra clientului.

33

cu cat standardele se pozitioueaza mai sus, eu atat brandul va tinde sa se identifice eu produsul in sine -Holiday Inn.

in varfu] piramidei, brandul va produce 0 impresie sernnificativa asupra clientului, existand o conexiune emotionala, accesarea unei anumite marci reprezentand de fapt un stil de viatii, si rnai putin accesarea unui prod us In sine (Ritz).

r··"·~~.:'.;il.i":);-- V','II-j-'" j,·,,"!',";'\I,-l.,_. ! .. ~1·'1)·:;~-.;·'·.

• Marca hoteliera eontribuie 'in mod sernnificativ la valoarea de piata a proprietatilor: un brand recunoscut este atractiv atat pentru investitori, cat si pentru hotelierii independenti care pot adera la rnarca, astfel di numele marcii ~i produsul perform ant oferit sub brandul respectiv pot facilita 0 rapida dezvoltarea pe baza contractelor de management si franciza hoteliers incheiate.

• Acesta realitate a stat la baza reconfigurarii pietei hoteliere internationale din ultimii ani si a marilor transforrnari ce au guvernat sectorul industriei ospitalitatii, prin nenumaratele tranzactii de lanturi hoteliere sau fuziuni ale marilor companii din domeniu.

Consolidarea hrandului

Fara 0 imagine de maroa, hotelurile au statut de unitati ce asigura un loc de innoptare pentru calatori, in acest caz diferentierea boteluri lor facandu-se In special prin pret. La polul opus, hotelurile ce afiseaza 0 rnarca, i~i prornoveaza un concept ce Ie diferentiaza de alte prod use similare prin imaginea de marca si standardele sale, evidentiindu-se astfel fata de concurenta, Spre exemplu, InterContinental, are ca obiectiv principal de diferentiere crearea In toate hotelurile ce functioneaza sub marca sa, a unei experiente conectata la specificul local al zonei de amplasare, tocmai pentru a individualiza experienta clientului si "a nu-i da sentimentul ca se poate ana oriunde in lume'tj l ] [1] Peter Gowers, director de marketing al InterContinental Hotels Group, "Caterer & Horelkeeperv",

• Four Seasons Hotels & Resorts, nu nurnai ca I~i mentine notorietatea unui brand hotelier de lux cu peste 40 de ani experienta In segmentul produselor hoteliere de inala clasa si rafinament, ci continua sa-si cultive aceasta imagine In mod permanent, atragand atentia consumatorilor prin srrategiile de investitii in relansarea unor noi repere In hotelaria de lux (Hotel George V -Paris, sall noi propriefati in Shanghai, Sharrn EI Sheikh, Amman, Riyadh, Budapesta, Tokyo).

·_- .. :,I-,:-

• Imaginea de brand trebuie sa coexiste cu produsul in sine, prin respectarea caracteristicilor de produs si serviciu.Ca exernplu, branduri precum Ibis.si.HolidayInn Express au optat In crearea conceptelor hoteliere proprii spre strategia de standardizare in toate hotelurile din lant, in scopul crearfi unei recuuoasteri a marcii prin prod us.

Scgmcntarea ofertei

34

------ - ----

Ca strategic principala de extindere a companiilor hoteliere, pe langa actiunile de consolidare a marcilor hoteliere se nurnara ~i segmentarea ofertei hoteliere in functie de nisele de piata identificate,

Segmentarea pe branduri hoteliere a avut loc incepdnd cu 1980, cand hotelierii au inteles importanta prestarii de servicii dedicate nevoilor ~i dorintelor clientilor,

Aceasta noua tendinta a stat la baza difersificarii tipologiei hoteliere existente 'in prezent: hoteluri de aeroport, hoteluri lifestyle, hoteluri apartement, hoteluri extended-stay sau hotelurile di ferentiate pe niveluri de confort.

Segrnentarea pe branduri hoteliere inseamna 0 dezvoltare bazata pe anumite staudarde, norme si reguli, in functie de cIientela vizata.

Chris Arnet, manager servicii 'in cadrul Choice Hotels Intl., declara ca organizatia sa "construieste loialitatea clientelei fatd de brand oferind oaspetilor sdi dotarile si serviciile pe care si le doresc, fara a-i obliga pe acestia la plata unor servicii pe care nu si le doresc. Fiecare brand of era diferite avantaje si nivele de servicii in scopul riispunderii fa asteptarile si nevoile turistilor care au ales ace I brand. Nu se incearcd oferirea unei multitudini de servicii pentru toata lumea sub acelasi acoperis. Diversificarea brandurilor ne ajutd in atingerea acestui scop

Telul strategiei de marketing a unei companii hoteliere trebuie sa reprezinte constientizarea clientele] prezente sau potentiate asupra marcii, mai ales in contextul actual al mutatiilor 'in structura cererii si al marilor inovatii in hotelarie datorate dezvoltarii rapide a industriei hoteliere.

Mentinerea notorietatii brandului si pastrarea avantajului competitiv sunt imperativele de baza ale supravietuirii Ianturilor hoteliere ce functioneaza sub marca,

Un alt motiv ce sustine ideea expansiunii brandurilor hoteliere consta in nevoia de interuationalizare a acestora, ca urmare a simplului fapt ca, in principal, clientela provine din diferite tari si continente, ceea ce implica 0 necesitate in recunosterea unor nume si marci pe plan global

Ameniutari venite In special din zona hotelurilor independente

• Dezvoltarea tehnologiei, In special Internetul, a creat hotelierilor independent! mari posibilitati In eeea ce priveste promovarea afacerilor proprii la acelasi nivel ell cel al hotelurile integrate, fapt imposibil pan a la aparitia sistemelor de rezervare on-line si a siteurilor de promovare.

• Calitatea tot mai crescuta a serviciilor hoteliere, ca urmare a cresterii nivelului competitional din acest domeniu, a deplasat criteriul de alegere al hotelului de la eel al unei marci reeunoscute care sa of ere un produs perforrnant, lacriteriulamplasament, care avantajeaza de multe ori hotelurile independente, detinatoare a unor proprietati centrale sau In punctele de maxima atractie.

Grupurile hoteliere si segmentarea ofertei

• Grupurile hoteliere, 'i11 functie de specific lor si nurnarul de hoteluri, se impart in: grupuri hoteliere care reunesc mai multe lanturi;

- grupuri hoteliere care dezvoltd un Ian! independent (unic); ,

- grupuri care si-au creat 0 retea de unitati cu activitate hotelierd de tip club;

• Tendinte

eliminarea standardelor rigide;

inlocuirea normelor deprodus ell norme de serviciu. dezangajarea finariciara a grupurilor hoteliere

• a scazut interesul pentru participatii financiare directe;

• accent tot mai mare pe sistemul de fransizd ~i pe contractul de management;

35

" vanzarea patrimoniului imobiliar a! unor hoteluri;

in Romania este imperios necesara crearea si promovarea de marci In toate forrnele de explcatatie:

• hotel important care sa-~i castige notorietatea de unul singur;

• crearea de lanturi hoteliere voluntare;

,~~.,., crearea de Ianturi hoteliere integrate (ex. CONTINENTAL)

Depurtamentele principale ale unui hotel

• Departamentele reprezinta metoda cea mai eficienta de organizare a activitatii, grupand anumite posturi In scopul realizarii actiunilor de coordonare si control asupra operatiunilor derulate.

• In cazul hotelurilor rnici, proprietarul supravegheaza toate operatiunile si coordoneaza activitatea unui nurnar mic de angajati.

• . ;.itu:azulln care hotelul are mai mult de 20 de camere, se impune organizarea activitatii pe departarnente conduse de sefi sal! manageri.

• Structura organizatorica a unui hotel variaza in functie de marimea hotelului (nurnarul de cam ere), precum si gama de servicii oferite (servicii limitate si pana la servicii complete de cazare si alirnentatie).

• Cu cat hotelul este mai mare, cu atat ~i numarul de angajati va creste, fiind cuprinsi in departarnente special izate.

Departameutele de baza ale hotelului sunt:

cazare,

serviciu de etaj sau housekeeping al i rnentati e,

marketing-vanzari,

contabilitate,

securitate,

tehnic

• resurse umane. .

Departamentele lu}t~i~lliti p;?ji analizate in functie de modul de implicare iI~ contactul cu clientul:

Departamente din linia de contact cu clientul (front Of the house): • receptie

• casierie,
• concierge
• restaurant
• room-service • ··barUl-j

• spatii recreative

Departamentele hotelului pot fi analizate in functiede modulde implicarein con/ac/Lil cu clientul:

Departamente dill back Of the house [contactul cu clientii este redus sau absent): • housekeeping

36

• resurse umane

• contabilitate

• intretinere

• aprovizionare

Departamentele pot fi percepute :ji in functie de aportul lor la venit sau calitatea de suport pentru departamentele generatoare de venituri:

Departamente centre de venit (operationale):

• principale: cazare si alimentatie

• secundare:serviciile din zona centrelor de afaceri, spalatoria, telefoane, spatiile recreative Departamente de suport (functiouale): -nu furnizeaza direct servicii catre clienti si nu genereaza venituri directe, ci au rol de sprijin In derularea operatinilor departamentelor centre de venit:

• contabilitate,

• vanzar! marketing,

• HK,

• seeuritate,

• resurse umane.

Criterii de grupararc a activitiitilor

'in raport eu productia serviciilor: » departamento de baza;

» administratie;

» prestatii auxiliare;

Structura organizatoridi formula

• Elaborarea structurii organizatoriee formale

are ea obiectiv definirea elementelor, f1uxurilor, documentelor si tipului de structura organizatorica menite sa asigure functionarea eficienta a hotelului.

elementele structurii organizatorice sunt:

postuI;

functia; compartimentul; nivelelul ierarhic;

fluxurile (relatiile) dintre elemente • fluxuri de autoritate: ierarhice;

- functionale;

- de stat major;

• fluxuri de cooperare:

fluxuri de colaborare fluxllride reprezentare

documentele structurii organizatorice:

• fisa postului;

• regulamentul de ordine interioard;

37

• organigrama;

Structura organizatorica a unui hotel eu gama limitata de servicii (fara restaurant):

General

r
Contabi Vanza Tehnic Houseke Front
litate ri-mk ~~~. ""_ epmg office
Structura organizatorica a unui hotel full-service de capacitate mare

Bucatarie Recrutare Rezervari Directia
Restaurant Training pentru contabilitate
Room grupuri Directia
Spalatcrie service Asistenti control
Securitate Catering mk
intrelinere Baruri
PBX Stewarding •

Structura orgauizatorica formals

Elaboratea structurii organizatorice a unui hotel are la bazeaza criterii precum: distinctia (specificul) activitatii;

aria de autoritate;

gruparea pe criterii deeflcienta a sarcinilor siriiilare;· specificul clientelei;

capacitatea hotelului;

38

- categoria de incadrare;

- apartenenta la un Ian] hotelier;

Structura organlzatoricd nperatiouala formals

• Organizarea principalelor actlvitati operationale

Departamentul Food and Beverage( alimeutatie):

---'~Functiile principale ale departamentului constau In oferirea de preparate culinare si bauturi In spatiile destinate

• Marilehoteluri dispun de 0 mare diversitate a serviciilor oferite in cadrul acestui departament : cafenele si baruri, restaurante, room service, sali debanchete, divizie catering, nightclub, lobby bar etc.

• Varietatea serviciilor presupune existenta unui personal numeros, specializat, pe divizii de food production ~i beverage.

• Desfasurarea, In perioade aglomerate, a numeroase operatiuni pe toate spatiile, In acelasi timprnunta ln restaurant, pertrecere privata intr-un bar inchiriat, clienti cazati care doresc sa serveasca ciria.intdlniri de afaceri, etc

• Serviciile FB pentru grupuri sunt prestate III cadrul departarnentului.de banqueting, care organizeaza toate evenlmentele specifice.

ROOM DIVISION

Multitudinea sarcinilor ce revin acestui departarnent se inpart mai multor sectiuni sau compartlmente.

Principals activitate este aceea de lnchiriere a camerelor, reprezentand si.sursa principala de

" !:v~lJjtalij!wiJ1qt~h·'precpm §i toate celelalte operatiuni ce decurg din aceasta activitate: gestiunea camerelor, rezervari.activitati curente, operatiuni specifice etc.

Principalele departamente ale ROOM DIVISIONconstau In:

FRONT-OFFICE

• HOU~EKEEPING ( serviciul de etaj)

Intr-un hotel de capacitate mica, room division cuprinde:

• REZERVARI

• FO

• HK .s- PBX

• ~i, de.111ulteori, il~.~ce~~c:~z,~va:~pri~?e~i s~rviciyIt~h~is§ceIde. se91lritate . ..• ···lntr'-unhotelde Inare'capacitate, "ro0l11clivisioll ~vajjasem~nat~~r~, d'iferind numarul posturilor. ~i specializarUe angajati1or.

RcspOilsabilitalile ROOM DIVISION • Rezervari

39

• Prirnirea ~i inregistrarea clientilor

• [ncasarea platilor pentru serviciile specifice

• Urmarirea .statutului carnerelor (libere; eliberate, etc)

• Gestionarea corespondentei

• Asigurarea securitatii

• Cura.tenia ~i igienizarea camerelor ~i a spatiilor comune

• lnforrnatii

• Gestionarea reclarnatiilor ROOM DIVISION

• Departamentul securitate: raspunde de siguranta ~i securitatea clientilor ~i angajatilor hotelului, precum ~i de securitatea bagajelor clientilor dar ~i a dotarilor ~i materialelor hotelului,

• Probleme principale ale departamentului:furturi si talharii, iar In ultimii ani, terorism.

• Activitati: paza ~i protectie;

• Monitorizare

• Supraveghere Serviciu non-stop.

Se impun implementarea de echipamente de supraveghere: camere de luat vederi, incuietori speciale etc.

• Departamentul tehnic.responsabil pentru lntretinerea ~i functionarea.tuturor masinilor si echipamentelorsi furnizarea neantrerupta a utilitatilor (incalzirea, aer conditinat, sisteme.de..

j luminat etc). .

• Executa lucrari de tatnpliirie, reparatii.fnstalatii

• lntretin spatiile de agrement(piscina-sistemele defiltrare a apei, bunafunctionare a echipamentelor dincentreie spa, etc)

• Responsabilitati In controlul.de rutina al tuturor echipamentelor

• In cazul hotelurilor mari, departamentul detine nurnerosl angajati: electricieni, tamplari, instalatori, zidarisi zugravi,tehnicieni etc.

Departamentul Marketing Vanzari . .

• Este respcnsabll.de vanzarea serviciilor de baza ~i celor auxiliare clientilor individual! sal! de grup, indirect, prin actiunile de prornovare ~i publicitate, sau direct princontactarea

clieiitului. ···"."c •.• , •..• · ,,'T""·"-

Me]1nhe'leg~tllr~·¢GT6¥T·~g;;1tii Ie de turism

Actualizarea site-ului de internet

40

• Gestioneaza In principal cererile grupurilor privind organizarea de conferinte, intalniri de afaceri sau evenirriente.in cadrul hotelului ~i mentine legatura eu organizatorii evenimentelor.

• Realizeaza bazelede date clienti si asigura derularea strategiilor de mk: carduri de fidelitate, diferite programe de loialitate etc.

Serviciul alimentatie - bucatarla

• Activitatea departamentului alimentatie (Food & Beverage) cuprinde activitatile desfasurate la nivelul:

- spatiilor de productie (bucataria):

- spatiilor de servire (saloane de servire, baruri).

• Organizarea spatiilor de productie: criterii de organizare:

• eficienla;

• operativitate; verigi organizatoriee:

• bucatariaoentrala;

• bucatariile satelit. • Bucataria centrala:

obtinerea de preparate ~i semipreparate; sisteme de distributie:

• lant de distribtuie cald (productia ~i consumul au loc In aceeasi zi dar separat In spatiu);

• ian! de distributie rece (intre productie si eonsum este un inerval de la cateva zile la un an);

• ell refrigerare (pana la 6zile);

• eu congelare.

• Bucatariile satelit:

- obtinerea preparatelor finale.

• Zone de Iucru:

preluerare preliminara; earmangerie;

laborator de cofetarie-patlserie;

bufet de serviciu (bucatarie rece);

cafetarie (prod use de mie dejun, deserturi, bauturi nealeoliee ealde livrate ehelnerilor);

prelucrare termica (bucatarie calda); spalator;

oficiul restaurantului;

barul de serviciu (bauturi alcoliee-livrate chelnerilor);

EIlJ}:qll.t~hllQlQgice: .=c,~··5.C

regula fundamentala:orice incrucisdri alecircultulu; materiilor prime care necesita operatii de curafire, cu circuitul materiilor prime curate, ale circuitelor materiilor

41

prime si preparatelor, ell circuitul de~·eurilor.;i resturila-, ale tuturor eelorlalte circuite, eu circuitul clentilor sunt interzise

prillcipalele faze:

• depozitarea;

• productia;

f· .. .r '.' . distributia;

• consumul.

• Fisele tehnice ale preparatelor:

sunt utilizate pe scara larga In hotelurile de Iant; asigura constanta calitarii productiei:

pot descuraja initiative le personale;

sunt instrumentede Iucru activitatea de aprovizionarea si gestiunea stocurilor; categorii de fise tehnice:

• fisa tehnica propriu-zisa;

• fisa de fabricatie (fisa tehnologica);

• fisa de compozitie sau de serviciu;

• fisa tehnica de fabricatie Serviciul alimentatie -servirea consumatorljnj-

• Spati] ~i modalWiti de vanzare ~i servire a preparatelor culinare si a bauturilor in hotel:

saloane de servire; ,

snack-bar;

coffee-shop;

- baruri;

minibaruri In camere; distribuitoare automate pe holuri; - self-service pentru personal;

etc.

Scn:ici~lalime,lltatie -~ervireaconsumatorilor_ salonul de servire

• C Salon ul' de ser"iI~e:

suprafata totala aprox. 50% din suprafata globala a restaurantului;

- suprafapi unui locIamasa (l,5m2-cat. lux, 1,3m2-cat. I, I,Om2-cat.Il, O,8m2-cat.

III);

tipuri de mese (diverse solutii);

- spatii suplimental'e destinate clientelei:

• holul de intrare;

• garderoba;

zona prevazute cu aparate telefonoce; grup sanitar .

Ordinea de servire a preparatelor intr-ul1 meniucomplct: - gustarl reci ~i calde;

- preparate lichide (supe, creme, ciorbe, bor~uri,consomme-uri);

42

preparate din peste;

antreuri reel ~i calde (preparate din ou, paste fainoase, organe la gratar); preparate de baza infotite de garnituri si salate;

brazeturi; "

dulciuri de bucatarie, cofetarie-patiserie, specialitati de inghetata.

• Micul dejun:

dupa modul de servire:

• fa camera (room-service);

• bufet (suedez);

• Ia masa, in salon; dupa componenta:

• continental;

• american (englez).

• Meniuri (dupa Iibertatea de alegere a preparatelor): meniu "a fa carte ";

meniuri cu pre! fix;

meniuri cu specific (pentru copii,dietetice, etc.); meniu impus;

meniu comandat.

Serviciul alimentatie -servirea consumatorilor- barurile • Barurile

barurile de serviciu:

• eliberarea bauturilor

• evidenta comenzilor: - bon de marcaj;

servirea bauturilor

apa; aperitivul; vinurile;

bauturi digestive; cafea.

asocierea vinurilor cu preparatele culinare

• MinibaruriJe

normele aprobate prin O.M.T. amplasare In camere;

obligatorii pentru.hoteluri de 3*-5*; aprovizionare

• Cine?

• Cu ce? evidenta consum

,- '-.- 'ITfafHiaIXi5'ei'soi1£fcuasemeriea-atri611tii);-- p--.'.-'._c' _'

• sisteme automate deevidenta ~i control;

. - r

43

• Baruri destinate servirii turistilor:

ti puri:

• barul de zi;

• barul de noapte;

• cafeneaua (cafe-barul);

• disco-barul;

• bufet bar;

functii:

• barman coordonator;

• sef barman;

• barman;

• chelner.

• UniHiti specializate in servirea bauturilor (Franta) braserie;

cafenea;

bistrot

pub;

bar american; piano-bar; discoteca; cabaret;

salon de ceai,

Serviciul alimentatie -servirea consumatorilor- alimentatia rapida • Restaurantul eu autoservire

destinatie:

• alimentatia comerciala;

• alimentatie coleciiva; indicator cheie: fluenta;

factori ai dimensionarii salii de consum:

• numarul de clienti;

• timpul mediu de servire a mesei;

• suprafata aferenta unui loc la masa.

Sisterne de distributie:

• self-service liniar (c1asic);

• free-flow (bufet, scramble);

• carusel (rotativ).

• Fast-food elemente-valori:

• curatenie;

• pret.

Cazul McDONALD'S

44

• Coffe-shop

Alte servicii

• Banchetele §i reuniuaile

- organizare: departamenru banchete;

- tipuri de manifestar]:

Sanchet:

Su1"et:

Lunch Coct:ail-part:y Recep,!;ie

Sen1inar Congres Colocviu Con1"erin,!;a Sin1poz:ion

• Banchetele §i reuniunila (connnuure)

variante ale produsului seminarii $i congrese:

• zi de Iucru: sala, doua pauze, pranz;

• seminar semireziden!ial: sala, doua pauze, cazare, rnic dejun, pranz sau cina;

• seminar residentiaf sala, doua pauze, cazare, mie dejun, pranz ~i cina; echipamentele se inchiriaza distinct;

activitatea poate fi combinate eu un serviciu 'catering; permit regularizarea muncii In gospodarie.

• Cazinoul

este 0 sald dejocuri asociata de regula cu unul sau mai multe l'estaurante si un cabaret;

sunt privite uneori eu reticenta;

eonstituie 0 aetivitate puternic reglementata; reglernentarl Ie sunt motivate de:

• riscul spalarii bani lor;

• reputatie echivoca;

• anomalii in funetionarea ma~inilor eJeetronice;

• necesitatea adoptarii unei anumite deontologii; CI constituie 0 sUrsa bugetarail11portanta;

conceptii de realizare:

• tip Las Vegas:

• sunt concepute pentru a incita jllcatorii;

• saliJe de joe nu au ferestre ~i nici ceasuri;

• euloarea predominanta este rosu];

• bauturile sunt gratuite;

• pot avea 150-200 de masln; electron ice;

• au vizat revigorarea unor regium; • tip european:

• este un factor de divertisment;

• ,o'auTerestrelnarf;'culoI'nini$titoa~~; c·~·,.,·.". .

• au in medie 10 mese ~i of era ruleta si baccara;

• cota de impozitare mare.

45

alte variante:

• la bordul unor nave de croaziera; • " 'cybercasinos;

functii specifice:

• schimbiitor de fise;

• inspector (cap de masa) - urmare~te asezarea fiselor;

• crupier (dealer) - strange fisele, anUl1ia ca~tigurile, face platile;

• sef de masd (pit-boss) - urmare~te jocul ~isupravegheaza pli'itile.

Organizarea muncii In departamelltele operationale

• Aspecte specifice:

puternica variatie a cererii;

adaptarea ofertei se face prin ajustarea numarului de personal; programul de functional'e este permanent;

variatii mad ale intensWitii lucrului;

, ,

necesita capacitate de adaptare la cererile clientilor; riscuri de suprasolicitare fizica si neuropsihica; nivelul salariului mediu reIativ redus;

salariati] beneficiaza de anumit avantaje.

• Programarea timpuIui de munca:

tehnici:

• programe individuale de Iucru (lure) inegale;

• fragmentarea orarului zilnic de lucru;

• lucru cu program red us;

• polivalenta sarciniIor;

este specifica fiecarui departament:

• Room Division;

• HK;

• bucaUirie.

Etape ale determinam necesarului de personal si elaborarii graficului oral' lutr-UI1

restaurant:

previziunea volumului zilnic de activitate; determinarea structurii vanzarilor pe preparate culinare;

determinarea repartitie] cJientiior pe intervale de timp din cadrul programuilli zilnic de functionare al restaurantului;

detenninarea necesarului de timp de munca pentru desfii~urarea fiecarei operatiuni; determinarea l1ecesarului de timp de munca pe intervale orare,

Este departamentul ce reprezinta centrul oricarui hotel ~i eel ce creeaza prima impresie

pentru client], . . . .. '.' .' " .......•• ""c

.• -Este departamel1tulcare-ia'coritact pfiriltiFcu'"clientii,' pdnie~'ie'sojicitarile acestora pe

parcursul sejurului ~i este ultimul departamelltcu care clientut va lua contact lnainte de plecare.

Deparhunentul ROOM DIVISION/FRONT OFFICE

46

Principalul rol este de a intampina clientul sia-i furniza serviciile de inregistrare, dar are ~j rolul important de a comunica celorlalte departamente informatii despre client ~i solicitarile acestuia. Cu alte cuvinte, este departamentul care asista clientul pe tot parcursul sejurului sau, de la sosire si pana la plecare, tocmai pentru a-i oferi 0 sedere cat rnai cornoda ~i placuta.

• In numeroase cazuri, Room Division apare doar ca FRONT OFFICE, subordonat GM ~i

asistent managerului, si desfasoara urmatoarele activitati:

• revenue management- stabilirea tarifelor pe camera

• reservation management- operatiunlle privind rezervarile de camere

• guest service eu zona de front desk (receptie) $i concierge- operatiuni aieFO

• night auditor- verificarea ~i completarea conturilor clientilor,

bilantul veniturilor hotelului.

FOM= front office manager Front office= guest service

Guest folio= cont client in care se inregistreaza toate cheltuielile efectuate de client III hotel ~i totalul de plata.

Activit~(ile FO

Functii ale FO/RD:-primirea cllentilor si oferirea de servicii specifice;

- eoordonarea celorlalte departamente pentru executarea serviciilor solicitate de client.

HK

F&B CONTASiuTATE MK TEHNIC SECURITATE

RcsjJonsabiHtiifi ale FO/RD:

47

... operatiunile specifice derulate cu ajutorul sistemuluicomputerizat de gestiune al hotelului, property management system PMS- utilizat pentru operatiunile de rezervari, inregistrari clienti, alocari de camere, statutul carnerelor etc.

- operatiuni privind maximizarea veniturilor si stabilirea niveluluitarifaralcamerelorpe

perioade ~i In functlede cerere; . - - - ...

!,.-".ser\(ieii de receptie.primirea clientilor, caratul bagajelor, inforrnatii, gestionarea reclamati i lor etc.

-inregistrarea incasarilor/client, contul clientului, calculareasumei totale de plata etc.

-coleetarea de informatii despre client pentru baza de date a hotelului.

FOM- Responsabilitati:

Asigurarea ealitatii serviciilor oferite prin departamentul FO, precum si apliearea tuturor standardelor si proccdurilor stabilite.in cadrul politicii de serviciu.

Coordonarea activitatii, verificare ~i control, asigurarea unui ghidaj corespunzator pentru angajatl prin permanentele indicatii ~i directii de actiune;

Asumarea de deeizii rapide pentru situatiile neobisnuite;

Supravegherea personalului, participare la selectia de personal, instruire $i consiliere a noilor angajati;

Asigurarea unei bune cornunicari intre angajati si departamente.conducerea de sedinte de lucru, solutionarea diferitelor probleme, etc

Activitati de previzionare a cererii, gestiunea overbooking-urilor, asigurarea unui nivel ridicat a veniturilor ete

Organizarea muncii III functie de prioritati $i deadline-uri; realizarea de rapoarte de activitate pentru inforrnarea superiorilor;

activitati de allaliza permanents a evolutiei pietei, preeum §i a materialelor sau presei de specialitate pentru cunoasterea noutatilor din domeniu etc.

Com partlmentul rezervarl

are ca roJ vanzarea de.camere (principalaaetivitate a hotelului, generatoare de veniturilor de baza)$i eomuniearea rapoartelor de rezervari receptiei .

obiectivul compartirnentulul rezervarl este acela de a vinde camere In cele mai eficiente conditli, adidi maximizarea gradului deocupare §i a tarifului mediu pe camera .

. 111 cadrulraeestu! compartiment I$i desIa$oara activitatea managerul de rezervari si agentii de rezervari,

Managerul Rezervari are ca atributii principale:

stabilirea tarifelor zilnlcesau pentru anurnite perioade, In acord cu indicatiile FOM, gestiunea rezervarilor §i disponibiiitatii camerelor,

realizarea $i verificarea rapoartelor de rezervarl zilnice, saptamanale, lunare, transmise receptiei' sau superiorilor,

supervizarea muncii agentilor de rezervari,

organizarea si prograrnarea personalului prinrotatie, controlul aplicari] si mentinerii standardelor deservieiu,

lntocrnirea rapoartelor statistice §i previzlunilor privind gradul de ocupare al hotelului,

• analiza zilnica $i saptamanala a evolutiei gradului de ocupare pentru stabilirea unor tarife nrai.marl incazul unorprognoze de ocupare pozitive, sau acordarea unor discount-uri In cazul.in care gradul de ocupare estimat nu va fj atins pentru perioada analizata.

48

Agentll de rezervari preiau cererile de rezervare la telefon.mail sau prin sistem, completeaza forrnularele de rezervare cu date Ie clientilor, confirms rezervarile, sunt responsabili pentru apJicarea standardelor ~i procedurilor stabilite pentru discutia telefonica ce se desfasoaracu clientul care doresteo rez~r~are,se ocupa ge anll.iari.,clemonitorizarea listeide rezervari $ldellll'egistradle cantabile privincra:vansu,:ilesau garantiile platite.

Rapoartele statistiee ~i previziunile privind gradul de ocupare al hotelului se transmit celorlalte departamente eu 10-14 zile inainte, fiind esentiale pentru proiectarea activitatii pe departamento.

AstfeI, '111 cazul in care se previzioneaza pentru 0 anumita perioada un grad de ocupare foarte mare, toate departamentele trebuie sa se pregateasca pentruacordarea serviciilor pentru un numar sporit de clienti, ceeace arpresupune,de exemplu, 'in cazul F&B, aprovizionarea suplirnentara, iar In cazul FO, daca este yorba de sosirea unor grupuri, de suplimentarea eu personal pentru fluidizarea check-in-ului.

Receptia/Front Desk- operatiuni principale legate de: primirea, check in-ul ~i inregistrarea clientilor, alocarea camerelor, stabilirea nivelului de creditare a clientilor si metodele de plata, aetualizarea contului de client, .sclutionarea reclamatiilor, comunicarea informatiilor celorlalte departamente etc.

Posturi:

Front desk manager- se ocupa de maximizarea veniturilor, supravegherea activitatii, mentinerea ealitatii serviciilor.

Front desk superviser( sef de reeeptie)- asigura servicii Ie organizand acoperirea eu personal a turelor de lucru, se ocupa de solutionarea reclamatiilor $i clientii difieili, primeste clientii importanti,

Receptioneri -deruleaza operatiunile curente

Functiile de easier sunt de obicei indeplinite tot de receptioneri.

Compartimentul Conclerge-este dezvoltat mai mult 111 Europa, dar adaptat 'in structura organlzatorica a hotelurilor din SUA, functionand pe un alt principiu, ~i anurne: Mailh~formatioll&f(ey-desk-Bell-captail1&Bell-boys .

Of era servicii personalizate clientilor, printre care informatii eu privire Ja atractiile turistice din zona, restaurante $i posibilitati de distractie, comenzi taxi, rezerva biJete la teatre sau.spectacole, sau. mese la restauraht.rgestioneaza corespondenta clientilor, ~i solutloneaza reclarnatiile.

In cazul hotelurilor europene, aeestui compartiment i se subordoneaza personalul.in uniforma din holul hotelului (l'oiturier,portar,bagajist,li[tier, garderobierii, comisioner (curler, groom), lacheu (ucenic),

post eheie: concierge;

alte posturi:

sef concierge; asistent concierge;

• lucriitor concierge de noapte; 'paznic de noapte;

curier; sofer:

iJ?fo{itor (ghid) de transfer;

49

lnhotelurile organizate dllpa modelul american, In cazul serviciilor de hol, postu I cheie este dejinut de bell captain ( sef lobby), carula i se subordoneaza:

portarul (doormau)- primeste oaspetii, deschide portiera masinii, asista transferul

bagajelor, deschide usa hotelului, of era informatii privind distantelesau rutelecatre anumite.

punctedin oras) -- .

bell boy (bagajistti). transports bagajele clientilo» In camera sau din camera la masina, prezinta camera, explica functionarea echipamentelor:tv, aer conditionat, iluminare, accesarea lnternetului, preia hainele clientilor pentru ~i de la spalatorie, transmit corespondenta, asigura transmiterea de mesaje, colete, flori clientilor.

liftieri;

volturier! parking valet- responsabili pentru parcarea automobilelor clientilor in parcarea hotelului, indic~ §i asista clientuJ pentru parcarea masinii, inspecteaza tichetele de parcare, dar pot indepllni ~i rolul de sofer de transfer sau portal'.

Sofer/van driver- in principal asigura transferul aeroport -Iiotel-aeroport, lntarnpina clientii, responsabil pentru transportul.clientilor dar.sia! angajatilor la sau de la hotel, conduce orice tip de vehicul detinut: autocare, shuttle, autoturisme, limuzine.asista clientii in transportul bagajelor,

Night auditor- post de noapte, responsabil pentru actualizarea tranzactiilor efectuate de client 111 hotel peparcursuJ zilei, proceseaza documente, verifica chitantele de plata, realizarea bilantului veniturilor hotelului, efectueaza statistici ~i rapoarte privind managernentul veniturilor, pregateste pentru HK raportul starii camerelor pentru tura de zi, asigura trezirea clientilor lei ora anuntata ~i 'in unele cazuri asigura gestiunea incasarilor room-service din tura de noapte.

Incheie ziua hoteliers.

Road warrior- descrie clientul de afaceri cu mare frecventa a calatoriilor; Walk-in- clientul care soseste la hotel lara rezervare prealabila.

Hotel ocupancy rate- grad de ocupare-raport intre numarul de cam ere vandute ~i nurnarul de cam ere existente X] 00.

RevPar-room revenue per available roOITI- venitul mediu pe camera intr-o perioada data. Formula: ADR X gr ocupare;

Room Revenue- venitul genertatde inchirierea camerelor;

ADR- average daily rate-tarif n~'edlu-zilnic'pecamel'~:secalcuteaza ea raport intre venitul "!",;

total din cazare ~i numarul total al camerelor vandute/ocupate, la 0 anum ita data.

ADR

Nr camere tarif Venit/ineasar]
56 90 5040
27 100 2700
21 110 2310
16 115 1840 50

l1'otal120 I

ADR= incasari camere:, numarcaI11C)r~c>(;up~tc)

, ADR= I] 890: 120=99,08 reprezentand tariful mediu pe camera

RcVJ>al~":'vellitul mediu pe camera

Tarif mediu pe camera (ADR) X grad de ocupare 105 Euro X 70%=73,5 Euro, unde

Gradul de ocupate =

=camere ocupate/camere existente

Rev Par 73,5 E reprezinta venitul pe zi generat de fiecare camera hoteliera Rack-rate-tarif de receptie

Overbooking-suprarezervare

yield management- previzionarea cererii.in scopul rnaximizarii incasarilor prin mentinerea unor tarife ridicate ln perioadele de cerere crescuta ~i oferirea de discounturi In perioadele tara cerere mare.

Ca strategii de baza sunt maximizarea RevPar ~i ADR, speculandu-se perioadele de cerere mare prin tarife mari, respectiv asigurarea unui grad de ocupare ridicat.O alta strategie, controversata, este aceea de overbooking In perioadele de cerere mare, pentru a mari sansele uneiocupari complete a camerelor,

Politica de overbooking presupune si existenta unor contracte speciale cu hotelurile cele mai apropiate si de aceeasi categoric, care presupun solutionarea plusului de rezervari confirmate in sensul cazarli clientilor eu rezervare dar lara camera la aceste hotel uri. Tarifele sunt de tip contractual, rnult reduse fata de rack rate sau tarifele de rezervare, iar acordul este reciproc.

Tipurile de camere

In cadrul hotelurilor exista 0 varietate de tipuride camere oferite spre inchiriere, ce pot fi clasificate '. dup&,catey.acI:iterii,precum: namarul ~i marimea paturilor-, amplasarea camerei In hotel, dotarile oferite, clientilor carora Ii se adreseaza,

Existenta unor tipuri de camere diferite 'ill acelasi hotel are dublu scop: -acela de a oferi servicii adaptate nevoilor clientilor

-dar ~i de a obtine a diferentiere tarifara, caz In care, pentru camerele superioare se vor inregistra

incasari mal marl.

In functie de criteriul- numar sau marime a paturil()r (bed type),camerele pot fi:

Single-camera ce contine un singur pat;

Double- camera eu un pat pentru doua persoane; TWIN- camera cu douapatur! identice

Triple room-camera cu trel paturi; . Double-double-camera ce confine doua paturi duble;

Queen- camera eu un singur pat dublu pentru 2 pax, dar mal mare decatin cazul camerei DBL

51

King- camera cu un pat extra large, pentru 2 pax.

Sofa sleeper-camera ce contine ~i 0 canapeapentru donnit. Suite-apartament-formata dincamerade dormit; zona de living room ~i 0 chicineta,

Tipul camerei NI" paturi Marimea.Hf!!~J.#LNr,p~'¥.D ....

t"'j\"-' .: ",},"",
Single 1 Min 90cm 1
Double 1 Min 160cm 2
Twin 2 Min 90 em/pat 2
;:-J~,
Triple 2+1sau3 Min 90 em. 3 Queen

1

Min 180 em.

'2

King

1

Min 200 em,

2

Camerele double sau twin pot fi inchiriate §i in regim single, In cazul in care hotelulnu dispune de cam ere single libere, .saunu exlsta cam ere single-in hotel (toate camerele fiind concepute pentru dubJa. ocupare, in caz de existenta a cererii. Inchirierea camerelor DBL 111 regim SGL of era clientilor mai multspatiu, fiind mai bine percepute de clienti dedit camerele dotate.cu un singur pat de 90 cm.

pentru adaptarea eficienta a hoteluluiIa flucuratiile cererii, carnerele Twin pot fi uneori

transform ate in camereDlsl., prin unirea paturilor §i introducerea unei sectiuni de sa-Itea·"""-""·;';)i. lntre'ceTe doua paturi pentru acoperirea goluluidintre aeestea. Sunt cazurile cand aceasta strategie a fost gandita de la bun inceput,iarpa.turile§i saltelele au fost specialeoncepute sa suporte lipirea raraa crea disconfort prin existenta. unor proeminente care sa afecteze

calitatea somnului,

Clasificareacamerelor in functie de amplasarea tncadru! botelului:

Connecting rooms- carnere cu intrari separate,daqi ou~a comuna care sa permita aecesul clientilor dintr-o camera in alta. Sunt preferate de familiile ell copiisau d.~ prietenii care -

dHatoresc 'impreuna. 1

Adjoin.ing rooms- camere alaturate.

Sea view-SV - Catneracuvedere la.mare, MV,city view, no. view etc.

Beach front- camera. ell ie§ire direct peplaja~sau lnaltespa}ii ale hotel.ului:gradina, terasa etc.;

Restricted floor- camere.aflatepe etaje rezervateanumitorcategorii declienti (persoane In varsta, VIP, etc)

52

Claslflcarea camerelor In funetje de dotari sau faeilWiti:

• Camere standard- oferind servicii de baza din categoria de incadrare a hotelului, definind in principal camerele cu tarlfele cele mal mici.

oCamere superioare- define$teca.mel'eleOeairnerisil.lnill1a_fmad, ce dispun de un design aparte, dotari superioare ( tvcu ecran"plat,accesla Internet, panorama etc);

o Camere deluxe-.dispun de cele mai bune dotar! ~i facilitiiti, mobilier stil sau de calitate ridicata, dimensiuni importante ca suprafata,cele mai bune amplasari in cadrul hotelului, departe de sursele de zgornot (lifturi, sistem de evacuare.a gazelor sau de aerisire etc);

• Executive rooms- carnerele destinate clientelei corporate, situate pe etajele special concepute pentru aceasta clientela

Apartamente prezidentiale- reprezentand oferta cea maiscumpa a hotelului, evident contra unei game de servicii $i dotaf superioare tuturor celorlaltecamere existente in hotel.

Hotelurile pot adopta 0 clasificare proprieacamerelor,In functie de calitatea spatiilor, dar ~i de politicabrandului sau lnspiratia proprietarulul,

In functie de serviciile specifice oferite anumitorcategorii de clienti, carnerele pot fi :

Smoklng/ncnsmoldng-coricepute pentru clientii furnatori sau nefurnatori, fiind amplasate, de obieei, pe etaje separate.

Camere pt pesoanecu handicap locomotor-ce trebnie utilatecu echipamente de sutinere;

o Camere destinate femeilor de afaceri care dllatoresc nelnsotite; ActiviHitile reeeptiei pentru check-in:

Se impart pe cateva faze Importante, ~i anume:

1. Presosirea clientului: se analizeaza 0 serie de date cuprinse in documente precurn:

Iista sosiri lor ~i plecarilor asteptate, starea carnerelor ~idisponibiliUltile.

analiza listeicu sosiri clienti cu cereri speciale sau clientii VIP.

Rapertu! starii camerelor (room status) Clean and vacant (camere libere, curate) Occupied-ocupate

On-change- cameralibera dar necuralaHi

Do-not-disturb- cameraocupata.aai·'necur.atata.ca;utrnare,asemnlllui.care 1111 perrnite echipei HKsa efectuezecuraJenia demenlinere. (prosoapele curate sl produsele de igiena vor fi puse lntr-o pllnga 111 fata u~i i)

Sleeper- camera este declarata ca fiind ocupata, dar nua fost folcsita, iar clientul si bagajele acestuia nu sunt prezenteln camera.

Stayover- clientoli~iprelunge~te sejurul pe zjua. hoteliera 111 cauza, Check-out-camera cu plecare ( Incurs de eliberare)

Out of order 000- camera .necorespunzatoare

• Late check-out- camera cu plecare tarzie . .

Lock-out- camerainchisa.accesului clientului,iar·bagajeJe acestuia sunt retinute 111 camera. Blocketl rooms-Camereretinutepentrij sosirea unui grup.

Llnaspect important aLacesteietapeestereaIizarea uncr activitatiprecum: separareasosirilorpe sosiri' de grup, individual$i VIP-uri, rezervarile negarantate,

53

.---~

camerele ce pot fi vandyte la libel' lnziuarespectlva.Disponibilitatile VOl' fi rnonitorizate pe parcursul intregii zile,iar vanzarile decamere pt clientii walk in vorfi alocate doar dupa verificarea rezervarilor pt zilele urniatoare (In cazul in care clientii doresc sa se cazeze pt

mai'multezile), . . .. . > .

2 .. inr~gistrarea: arecascopverificarea sosirilorclrehtilor~i ·collfirmarea datelorpersonale $i cele

~ .. pr.iyi9d)nchirierea camerei: . numele cornplet, nationalitatea, data sosirii ~i plecarii, tipul camerei, tariful, pax, modalitatea de plata, numele si datele companiei dela care provine clientul, cine plate~te pentru camera etc.

3. Atdbuirea camerei §i. tarlful- presupune alocarea camerei fiecarui client, lnfunctie de disponihilitati,preferin!ele sicerintele speciale aleclientului.

Exista~i cazurile depreatribuire a camerei.atuncicand existaanumite cerinte speciale sau clienti fideli pernru care se cunosc optiunile.

Tariful camerei este acceptat declienti In rnomentul rezervarii, dar la receptie se poate efectua acea upgradarea camerei, la un alt tarif.

Pt clientll Tara rezervare, tariful va fi comunicat la sosire; in functiede nivelul tarifului stabilit pt ziua respectiva.

Tipurile de clienti

• Clienti cu rezervare: rezervari preplatite, rezervati garantate ~i rezervari negarantate.

Clienti: lara rezervare de. tip walk-in

• Grupuri

Clientil.cu rezervare ,

• Platita In avans- clientii achita In avans, integral sau partial camera rezervata. Aceasta poate reprezenta ori 0 optiune a clientului caredoreste ca astfel sa i se garanteze rezervarea, fie ori o practica a hotelului, 111 special a celor pentru care se manifesta 0 cerere irnportanta intr-o anUllliti:i perioada.

Rezervarile garantate-reprezinta situatla In care clientul este dispus sa achite contravaloarea primei nopti de cazare chiar daca nu se prezintalahotel,lnschimbul pastrarii rezervarii de catre hotel.Garantarease va face, deregula,prin comunicarea contului de card, imprintul cardului.

Rezervarile negarantate- sunt acceptate denumeroase hoteluri, dar rezervarile VOl' fi

.. -;:",.;>;",))Je,lltinlJ~e,pMtla 0 anumlta ora, de l"egulaoraJ6,OO.Perioadele care permit acceptarea de rezervari negarantatesunt celecu cerere redusa.

Clienji] de tip walk -in pot reprezenta ocategoriede clientela importanta 111 cazul hotelurilor de tranzlt, dalji celor aflatell1statil.lni1e de vacanta Cll capacitate mare de cazare, 111 perioadele week-end-ul'ilor,ln.extra sezon.. . .

• In cazul c1ientilor walk-in, de obicei se percepe jn momentul cazarii contravaloarea serviciilor de cazare,oricash, ori prin plata cu card.

Rezervarilepelltrugrupuri .

Aceasta categorie implica un numar mai mare de. cl ienti care VOl' sosi Ja aceeasi ora, sau la intervale. apropiate.

Inregistrarileindividualevor gel1eraiaglo01eratie 7n FO,dar~iservicii de calitate inferioara,faptpentru care se efectuea,za operatiunideprelnregistrare,pe baza rooming listului(va cuprindedateledeidentificareaclientilor, tipul camerei soHcitate, alte mentiuni

speciale) trimisde. organizator. .: . .. >

Incasarije vorfi7nregistrate intr-un group folioori master bill;

54

' .. ".

Tipurile de grupuri: grupuri de afaceri, turi~ti aflati In circuit, participantii la un eveniment personal, grup.fcrrnatpe.baza of ertel or speciale lansate de hotel( pachet 3 nopt], transfer, cos eu fructe ~i sampanie In camera, tur de ora~jn prima zi, toate la un tarif atraetiv) Atribuirea camereipresupune verificarea de catre receptioner a fisei de client, In cazul in care este un c1ieutfidel saucare am~iav~tl11noptarilnhot~l, p~ntrg()lJljllerea datelor.. esentiale despre acesta daqiainfol'matiHor referifoare"la obiceiuri de consum, situatii speciale, etc.

De.asemenea, receptionerul va verifica raportului starii camerei ~i va inregistrarea In sistem modifiearea asupra statutului eamerei, din Jibera in ocupata. Alocarea camerei este realizata deobicei de program, cu indicatiile de rigoarereferitoare la numar, pozitie 111 hotel etc. Check-In-ulse poaterealiza mai devreme de inceperea zilei hoteliere, In eazul ex.istentei disponibiliUitiIor, IlU inainte de a se veri fica jusa llsta sosiriler asteptate cu mentiuni speciale.pentru a nu~se inchiria una din camerele destinate acestor clienti, tara eliberarea altora de acelasi tip. In cazurile in care nu exista'dispoiilbilitate, receptionerul trebuie sa inregistreze clientul ra.ra Insii a-i atribui ocamera,~i va prelua bagajele acestuia pentru

perioada ciit clientul vaastepta eliberarea ~i curatarea camerei. ''',". ,

4. Verifiearea modalltatil de plata: solicitarea de catre'receptioner a seriei dirtii de credit sau efectuarea platii efective pe baza de card sau cash. Receptionerul are obligatla sa inregistreze nurnele pUititorului (client,.companie, agentie de turism),suma incasata, tipul servieiilor achitate de companiesau agentie ~j cele achitate de client la receptie t ex: ocompanie va plati angajatului serviciilede cazare si mic dejun, dar 1111 ~i cheltuielile efectuate deacesta la barul hotelului).

S.Inmanarea cheii sau cardului de acces in camera, indicatiile referitoare la pozitia camerei In horels! accesul catre aceasta, insctirea clientulul.in camera de catre bell-boy.

HOUSEKEEPING

Departamentul HK define un rot esentiaUncadrulunuihotel, furnizand serviciile de curatare si igienizarea camerelorhoteliere~ia spatiilor comune. ..... .. .'" ... Ip~iftrent,de standardulde confort oferit dehotel,toti clienti! sunt interesati In spe:ciala~;~ conditiile generale privind igiena ~i curateniadinspatiile unitiitii boteliere respective. Orice punet slab al acestuidepartament va f rapid remareat~icritieat de catre client ~i 11 poate determina sa renunte pe viitor la oferta de serviciia hotelului respectiv:

Rolul acestui departament este acela dea asigura clientulca spatiul de cazare utilizat este Ill! numal confortahi1 ~j eu undesignplaeut, ci mai ales, un spatiu curat, 111 care sanatatea sa nu-i va fi pusa inpericol. Acest departament trebuiesaatenueze ideea ca in camera hoteliera respectiva au lnnoptat poate sute sau mii de alte persoane, utiliz8J1d aceleasi obiecte, aceeasi baie,.toaleta etc.

l'rfntipalele activiHiti derulatede HK sunt:

Curalenia .~i igienizareatuturor spatiilQrhoteliere; Amenajarea~ifurn izareatuturor dotarltorhecesare camerelor; Gestionarea lenjeriei hoteliere;

• Oferirea de servicii suplimentare speeifice;

55

Aprovizionarea cu echipamentele ~i materialele necesare si controlul permanent al existentei sau funetiomlrii acestorain parametrii normali:

• Realizarea de rapoarte;

Trainningde specialitate, ..../ .. <.>

In funetie de marimea~i tipulhotehilui, HKeste responsabil pentru asigurarea serviciilor de

curatenie~i intretinerejn urmatoarelespatii:

. SpatiiIe publice: zona de lobby, camerelede toaleta, zona piscinei, salile de conferinp; ~i meeting,lifturi, coridoare, scari;

Camerele hoteliere;

Birourile functionarilor din celelalte departamente, oficii de lueru etc.

Posturi specifice Guvernanta gelleraJa Guvernanta de etaj Camerista

• Valet

Lenjereasa Lucratori spalatorie

Cuvernanta generala (executive housekeeper)- persoana responsabila pentru managementul departamentului HK.

» Guvernanta generala. reprezintaDoamna Casei, fiihd cea care se preocupa deasigurarea unui mediu curat ~iprimit0r pentru toti clientii cazati In hotel.

ResponsabiIiHiti: coordoneaza lntreaga aetivitatea departamentului, organlzeazaactivitatile specifiee.de aprovizionare eu materiale, lenjerie ete,efectueaza controlul activitatii desfasurate de echipa din subordine, traseaza sarcinide serviciu,organizeaza programul de lueru, asigura respectarea standardelor ~i procedurilor privind apliearea normelor igienico-sanitare, antreneaza ~i instruie§te personalul.aflat In subordine, solutioneazllreclamatiileclientilor privind serviciul HK, controleaza gestiunea stocuriloretc.

:P Guvernanta de etaj- define aceleasl respol1sabilitMica ~iguvernanta generala, dar doar la nivelul etajului(etajeJor) undearecompetente. Atributii principale: coordoneazaaetivitMHe deHKpeetajular?udat, eontroleaza calitatea serviciului ~i eOlllunica.illformafiile.guvernantetg:enev:ale.+'

? Camerista (room attendaItt,maid)- arecaatribufiiefectuarea curateniei spatiilor' ce iutrain·norma conform standardelor~iproceduri1orstabilite, verificii .inventarul call1erei inainte ~idupa plecareaclientului,verificafuncfionarea normaia a echipamentelor din camera, efectueazaseryiciisuplimentare (raspunde solicitarilor cUentilor pentru supHm~ntareaproduseh)rigie.njcesauefectuarea de. operatiuni de curMare suplimelltare),preia~ipredalenjeria etc.

» Valetul- estepostu] specifichotelurilor de. 4 si5stele.

» PrincipaleJe atributHserefera la serviciilepersonalizateoferite clientului- . ~. despachetarea/impachetarea bagajelor,eur~tare.aincaltarnintei, dar ~i atributii legate de efectua reaeu ratel1ieLincamere,pentr~1l1Un~necarepr~~upun forta fizica( ridical'ea saltelelor depatp~ntru .aspJrare~icuratare~transportullenjeriei,mutarea ~nobHierului, curatare.aobiecteloraflateia iniHtime). In .multe hotehlr], aeeste muoci suntrealizate deun echipier de curateniec~l·einsot~~tecamel·istail1 efeetu~rea activitatilor deHK.

56

~ Lenjereasa- are responsabHWitiprivindgestionarea inventarului de lenjerie (prosoape, Icnjcriede p~t,uniforme ale personalului), preda Ienjeria curata cameristelor, preia lenjeria folosita §i 0 trimite la spiUitorie, verlfica starea lenjeriei, 0 sorteaza pesortimenie §i grade de uzura ~itrimite lenjeria care neeesita reparatii sau transformari . la .. croitorie etc.

:> Alte postud:decorntoffl6hn; valefltfstra-gfu,croHor~-···

SpaHitoria

Hotelurile au la dispozitie doua varlante pentru spalarea ~i calcarea lenjeriei necesare carnerelor darsi restaurantului:

Fie sernneazapn contract cu 0 spalatorie specializata,fie organizeaza 0 spalatorie In incinta hotelului.

Ambele varianteau avantaje si dezavantaje importante, raman and la discretia proprietarilor sa dec ida pentru ce sistem opteaza.

In primul caz,avantajele cons tau in econemia de spatiu pe care 0 presupune, dar ~i economia de resursefinanCiare necesare.investitiilor In echipamentele specifice. Dezavantajele constau-in lipsacontrolului asupra calitalii,precum ~i caracterul putin flexibil al.fluxului de lenjeriedatorat programuluide.lucru.al firmei prestatoare sau nurnarului mare de.solicitari din partea alter clienti, fapt' ce at putea crea ruperi de flux ce ar pune In pericol buna desfasurare aservicillor de HK din hotel, •

In cazul al doilea, existenta unei spaJatoriiln incinta presupune atat costuri de functionare (investitii, personal, stocuri de materiietc), cat ~i alocareaunui spatiu suficient care sa ofere coriditii pentruamplasarea masinilor, industriaIepentru spalat, uscat ~i calcar.

Avantajul eel mai important consta In posibilitateaobtineriide venituri suplirnentare din oferirea de servicii specifice altor hoteluri,restaurante sau chiar persoanelor fizice.

Mal exista 0 metoda,,;i al1ume-Inchirietea.1enjeriei de lafirme speciaiizate(sistemul este practical in SUA),cu returnareadefiecare dataalenjeriei murdare si reinchirierea unui nou schimb de lenjerie.Uniculimpedimenta ar putea filegat de dificultatea personalizarii

lenjeriei. .

Proeedurlle standard de operare prevad:

J'v10dulde accesde catrecamerista in camera hoteliera

'ii,XW ... :\·,,\,,'Modul de.schimbare a lenjeriei ~i modul de aranjare a pernelor si cuverturii Modul~ietapele de igienizare ~icuratare abaii

Metodologia de raportareabunuriloruitate

Modul de aranjarea carucioru)ui de HK

Aceste.proceduri prezintaCltat modulde realizare a activita.tilor respective, cat si informatil referitoare la I11oduldefullctionare aechipamentelor,utilizarea materialelor chirnice de curatare, dozaju! optim alacestor produse,atenlionari asupra-rlscurilor de utilizare etc. Unregim aparte in instructajul angajatilorestedefinutde elirninarea riscurilor de contaminare cu diver~iviru~i{hepatit.9,HIV,etc),incazurile In careangajatii trebuie sa illtre'il_1.contact cu ace de seringa, cioburi etc.

Operatiun!

• 'Illoricehotel este obligatoriealocareacamereiclientuluidoat dupa cecarnera a fost curatata ~i igienizaUi confonnstandardelor, verificatade guvernanta sguil1spector, ~j raportatade

HK catre FO cafilnd, Clean and Vacant.

57

Prin urrnare, la prima ora a dimineti], HK prime~te de la FO raportul camerelor( ocupate, 111 curs de eliberareetc),.dupa care acest departament se vaghida in realizarea activitatilor specifice, pentru cape timpul zilei, HK sa informeze receptia asupra statutului camerelor

pentru ca cele libere sapoatafial~cat~clientiJor .

COI11unicareaschimbariii;n.statutulcamerei, ddachecked ollt la room ready se poate face prin mai

rnulte metode:

Contactarea telefonica a FO din fiecare camera de catre supervizorul care a facut inspectia camerei

Folosind un computer portabil

Fie introducand de pe telefonul din camera codul direct In PMS.

La finalulture.i de HK,se face un raport final al statutului carnerelor ce are la baza controlul direct al fiecarei cameredin hotel.

Curatarea carnerelor se realizeaza in.furictle de statutulacestora:ocupate sau eliberate, dar si de categoriahotelului (in spe.ciaLln ceea ce priveste schirnbarea lenjeriei si prosoapelor):

curatenie completa- a blanc- reprezinta efectuarea curateniei 'intr:'ctamera on change, presupunand igienizarea completa a spatiului de cazarepentru sosirea altui client.

curatenie de intretinere-en recouche reprezinta curalenia zilnica a unei camere ocupate (aruncarea gunoiului; aerisirea spatiulu], eventualaschimbare a lenjeriei de pat si a prosoapelor In functle de nuinarul de zlle trecutede la ocuparea carnerei, se Infata sau doar se aranjeaza patul, se aranjeaza lucrurlle cli~ntului-doar cele aruncate neglijent prin camera, niciodata nu seating lucrurile din dulapuri san de pe noptiere-; se sterge praful, se curata baia, se reinprospateaza produsele de igiena (sapul1, gel de du~,hartie igienica etc), se aspira,

• pregatirea camerelor pentru iunoptare- Caire la couverture/turn down servicesprezenta in hotelurile de clasa superioara,seara dupa ora 17,inclusiv pentru clientii a carer sosire. este.a~teptata. Se aranjeazacamera In cazul celorocupate (se arunca resturile menajere, se spata paharele daca au fostfolosite, se sterge cada daca este uda, se schimba papuci] daca sunt murdarj), se trag draperi ile, se aprind veiozele de la capul patului,sau veioza daca estecameraocupata'in regim.single, se lmpatureste cuvertura ~i se punelndulap, se indcaie lin col] al paturii impreunacu cearceafql,,,

'.. obtlnandu-se un unghide90 de grade,sepun papuciilfmga pa( bomboari-a:~r'Ca.td't{f "Sweetdreams"peperniLProcedurile specifice serviciulu] turn down se diferentiaza 111 functiedehoteI,fiind maiamplesaumultsimplificate.

Curatenia generaUi-seefectueaza periodic,prinblocarea unei zone sau etaj.

• Curatenia speciaHi-realizata Ia cerereasa.udupaunplana[ guvernantei generale, care stabi1e~te ca III fiecare.zi a saptamaniisase acordeoatentie mal mareasupraunor aspecte, 1nplus fata de curatei1ia completa saude Intretinere:luni sespalageamurile, marti se lustruiesc mobila§iobiectelececomportalustruire,. miercuri. se aspira.draperiile etc. 0 alta metoda estecafiecarecameristasa faca 0 curatenieamanuntita intr-o camera,zilnic, in plus

fa~adecurarenia din restul camerelor a blanc sauen recouche -_-'

Ordinea.rn care se facecuratenia eamerelor:

Camerelelibere Carnereleellberate

Camere ocupate,rariicliel1ti Carnere ocupate,cuciiel1li

58

Mod de lucru

Guvernanta generalasaude etaj Inmaneazala iriceputul fiecarei zile cameristelor lista cu statutul camerelor depecoridorul arondat. Fiecare camera este marcata in functie de statutul pecare il are in ziuarespectiva:pentrucamere cuceck-out-.-CO,pentru cam~rele.lncare e.~i§t?{)C1spe.ti ."Z~t~y.()yer __ SQ,pentrueamereIeeareaufostcuratatedarln·urma-.controlil}ui·s: augasit probleme sunt rnarcate eu veeant anddirty-VD,lnseamnand catrebuie sa se refaca

respectivacamera. "

Fiecarecamerista are un carucior (room attendant cart) dotat eu articole de curatat si eu produsede igienji si cosrnctlce care vor fioferite In eamera:spray de euditat mobila, geamurile, baia, dezinfectant,'il1velitoaredepanarede sticla,pahare de sticla ~i de plastic,eventual cafeaeu si tara cofeina~iplicuri de ceai .artlcole de igiena,~ervetele, prosoape curate si. Ienjerie,mapa.eecontine.chestionarul de satisfactie, hartie de scris eu antetul hotelului, listade minibar, lista de.room-service, ereion sau pix,chihrite pentru camerele de fumatori· etc.

• La inceputul fieciireizile, camerista are datoria sa-~i verifice.caruciorul si sa-I rncarce de la oficiu eu toate prodll~ef~11eeesare.

• Caruciorul va fi amplasat in fata usiicamere! 111 timpul efectuarii curateniei, Dirnensiunile diruciorului II fac usor de.remarcat decatreclientiicazati 111 hotel, de aceea acesta trebuie sa fie' curat si ordonat, pentru nu a oferi 0 imagine neplacuta.

ROOM ATTENDANT CART

Schimbarea lenjeriei si a nrl',":O!lTrIPI

in .Ro mania,in irramatoarelenoruiehi acesr'sens:

Categorfa Lettjerie Prosoape Halate si

Unitatil de pat papuci de

unica lolosinta

5 si 4 stele la 2 zile ~a 2 zHe La3 zlle

si~~tegoria 'de'hotel.s-au stabiIit

3 stele

La 3 zile La 2 zi1e Nu se impune

59

2 si 1 stea La 4zile La 3 zife Nu se impune

Plal1ning-uride activit~te ~i rapoarte . .

Planning-uf activitatiicam eristei .. orarulcu pla-nificarea' cativitii tileil-peii sa u

saptamana, pe fiecare lucratorIn parte, in care sunt precizate spatllle alocate ~i activitatile;

Planning-ul zilelorllbere- stala bazaprogramului de lucru saptamanai, fiind urilizat pt acordarea in mod echitabil de zlle Iibere ~iweek-end-urilibere.

Check-Iistpteontrolul curatenlel camerelor- inspectorul sau guvernalltaverifica standardul de curafenie din fiecare.camera• Are utilizare ~i in cazul identificarii defectiunilor Ja controaJeleamanuntite;

• RaportuJ camerlstel- se inregistreaza~i raporteza la srar~itul turei statutul camerelnr repartizate.

• Raportul guvernantei generale- per total spatii decazare

60

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful