Isu-isu Salah Laku di Kalangan Guru

Pengenalan

Ungkapan dulu-dulu guru ibarat liln yang membakar diri menerangi orang lain .Sangat menyentuh dan mendalam sekali makna ungkapan ini .Jika dikaji guru adalah insan yang sangat dihormati kerana sanggup berkorban apa jua dalam melahirkan pelajar-pelajar yang berjaya .Diceruk mana pun dia berada dan sekecil mana pun imbuhan yang diberi ,amanah yang digalas tetap dijalani .Sebarang masalah yang timbul gurulah sebagai rujukannya .Daripada masalah masyarakat setempat hinggalah kepada masalah-masalah yang berlaku dalam rumahtangga .Guru adalah pendamai ,penyelesai masalah malah hakim sekalipun . Mutakhir ini berita-berita di dada-dada media massa amat mengguriskan perasaan dan mencalarkan maruah . Insan bergelar guru bukan lagi manusia dihormati .Malah telah mencalarkan maruah dan merendahkan harga diri seorang guru .Seorang guru telah sanggup memusnahkan anak bangsanya sendiri dengan mengedar dadah .Seorang guru telah menunjukkan sikap hidung belangnya dengan mencabul dan membuat salah laku seks kepada pelajar-pelajarnya .Seorang guru mutakhir ini sanggup ponteng kerja dan tidak lagi menunaikan amanah yang digalas dengan sebenarnya .Ketidakupayaan guru menunjuk model dan teladan yang baik akan menjadi batu penghalang kea rah pembentukan pelajar yang baik .Bahkan ia merupakan titik cemar dalam keperibadian guru berkenaan .

ditumbuk .w.murid menjadi trauma dan ini menjejaskan psikologi murid . .a.3 Mengenakan Hukuman yang Melampau Terhadap Murid Baru-baru ini kita dikejutkan dengan kejadian di sebuah sekolah agama .Sekarang ini . 1.2 Mencabul dan Salah Laku Seks Memang tidak dinafikan guru adalah manusia biasa . Bentuk Salah Laku Antara bentuk-bentuk salah laku yang sering kita dengar ialah : 1.Murid tahun satu dihukum dengan melampau hingga menyebabkan kematian .Bayangkan murid sekecil itu disepak . sendiri berlemah lembut dalam mendidik .1 Pengedaran dadah Guru sepatutnya menjauhkan murd-muridnya daripada najis dadah .Terdapat kejadian murid diperkosa ketika menghadiri tuisyen atau semasa lawatan sekolah .Seperti mana yang kita lihat di kaca televisyen .1. 1.Tindakan ini bukan untuk mendidik tetapi lebih kepada untuk melepaskan geram .diterajang dan diikat pada pokok .guru malah menjual najis dadah kepada pelajar-pelajarnya demi mendapatkan kesenangan materi yang hanya sementara .Tetapi yang berlaku adalah sebaliknya .Kenapa kita tidak mengikut apa yang diajarkan oleh Islam itu ? Sebaliknya kita masih mengikut hawa nafsu dalam menjatuhkan hukuman .Tetapi sebagai seorang guru lebih-lebih lagi guru muslim mestilah dapat mengawal naluri dan keinginan semulajadi mereka .Nabi Muhammad s.seorang guru di Sekolah Menengah Agama di Terengganu yang ditangkap kerana menjual dadah dan telah dijatuhkan hukuman .

.1.guru sebagai role model kepada anak didiknya .Tetapi apabila telah taksub dengan pekerjaan kedua maka terabailah kerja yang wajib .Guru-guru ini lebih mementingkan tugas-tugas peribadi mereka atau pekerjaan kedua mereka daripada mendidik murid-murid yang sepatutnya menjadi keutamaan . maka tercemarlah title guru sebagai pendidik .4 Ponteng Kerja Ramai di kalangan guru sekarang memandang remeh kepada gelaran guru .Guru sentiasa menjadi sasaran perhatian segenap kelompok masyarakat .Anak-anak didik dibiarkan .5 Pekerjaan Luar Desakan hidup dan taraf hidup yang tinggi memaksa guru melakukan pekerjaan sampingan untuk menambah pendapatan . 1.tidak menghadiri kegiatan kurikulum dank ko-kurikulum dan sebagainya .Apabila ada di kalangan guru yang sanggup ponteng kerja dengan alasan yang tidak munasabah dan tidak menjalankan amanah yang digalas .

Kerja-kerja penkeranian yang tidak sepatutnya dijalankan oleh guru semakin hari semakin menimbun .Jadi adalah perlu perkara seperti ini dititikberatkan oleh pentadbir untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku .Kenal pasti apakah bakat atau kecenderungan guru-guru yang bermasalah . 2. .2 Mengurangkan Beban Tugasan Guru Kebanyakan guru hari ini sangat terbeban dengan tugas-tugas yang dijalankan sehari-hari ..Kemudian biarkan mereka membuat pilihan yang memberi faedah kepada semua pihak .Dekatkan diri kepada Allah .Jadi guru-guru hendaklah mengikuti terapi rohaniah dan selalu memotivasikan diri mereka . 2.Berfikiran selesa dan boleh menyesuaikan diri dengan murid-murid mereka .3 Menggunakan Kecenderungan dan Bakat Semulajadi Pihak pentadbir haruslah memainkan peranan dalam hal ini .Guru sebagai role model kepada anakanak didiknya .Alat teknologi moden walau secanggih manapun tidak dapat menggantikan peranan guru .Perkara ini boleh mendatangkan tekanan di kalangan guru .2. Cara Penyelesaian Cara-cara penyelesaian yang mungkin dapat dijalankan terhadap permasalahan ini : 2.1 Pembangunan Sifat-sifat dan Sahsiah Positif Tidak dinafikan bahawa guru yang mempunyai keperibadian yang baik akan meninggalkan kesan yang positif dalam diri anak didik mereka .

Ini adalah untuk mengelakkan mereka terjebak dalam kegiatan tidak bermoral .Contohnya . guru yang datang awal pada bulan itu . 2.Pihak pentadbir perlu prihatin tentang perkara ini .Untuk mengelakkan guru-guru daripada tidak menjalankan tugas atau tidak hadir bertugas pengikitirafan hendaklah diberikan kepada mereka .Adakan sedikit sumbangan setiap bulan .Atau guru yang selalu menyiapkan tugas dengan baik dan sebagainya .4 Tingkatkan Taraf Dalam Profesion Perguruan Sebagai memenuhi keperluan psikologi manusia yang sentiasa inginkan kesenangan dan kemewahan .5 Penghargaan Kendiri Sifat semulajadi manusia memang ingin dihargai .adalah wajar jika jawatan perguruan ini diberikan peningkatan dari segi imbuhan . .2.

Kesimpulan Zaman yang serba canggih atau dikatakan zaman globalisasi ini bukan sahaja memberi impak kepada anak-anak atau murid-murid tetapi juga kepada guru-guru .selalu ponteng kerja dan sebagainya .Modul Pendidikan Jarak Jauh .Pihak pentadbir juga telah melakukan pelbagai cara untuk membuat mereka ini sedar tentang tanggungjawab mereka .Ini adalah untuk menjadikan guru-guru lebih produktif .Berikan ruang kepada guru untuk menjalankan tugas mereka untuk mendidik pelajar-pelajar menjadi pelajar yang berjaya .Guru-guru berhadapan dengan kenakalan murid yang semakin serius .Antaranya memberi nasihat secara bertulis dan bersemuka empat mata .Berdasarkan pengalaman . Panduan Penyelenggaraan Tindakan Tatatertib Kementerian Pendidikan Malaysia . Rujukan 1.Pihak pentadbir juga telah cuba memenuhi keperluan-keperluan guru dibawah pimpinan mereka . Pembangunan Sahsiah .Sekiranya tidak diendahkan juga barulah diberi amaran . Rahmatullah Khan Abdul Wahab Khan 2.masih ada guru yang bermasalah .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful