You are on page 1of 16

M.Sc. (Tech).

DSP & ESD

QUESTION BANK FOR II MID EXAMINATION

Paper DS 401 – Real Time Operating Systems

1. The system software assigns higher priorities to few ISRs and sets a ____ for
their processing.

A. Requests B. priority order

C. both D. none

Ans: B

2. Operating system provides services like management of the resources and

A. Process B. IPC

C. Threads D. Memory

Ans: A

3. An RTOS becomes essential when there is processing and servicing of

A. Devices B. Multiple devices

C. Processes D. Tasks

Ans: B

4. Two essential services of RTOS are Inter Process Communication and _____

A. Scheduling B. Synchronization

C. Calculation D. Process

Ans: A
5. The goals of an operating system are perfection and _______

A. Device management B. I/O management

C. Correctness D. None

Ans: C

6. In the user mode the user process is permitted to run and use only a ________

A. Kernel B. multiple thread

C. subset of functions D. tasks

Ans: C

7. In the supervisory mode, the OS runs the privileged functions and instructions in
a __________

A. Kernel mode B. Nucleus mode

C. Core mode D. Protected mode

Ans: D

8. The OS structure consists of kernel and other service functions _____ the kernel

A. Outside B. Inside

C. Around D. None

Ans: A

9. System software includes the _______

A. Kernel B. OS

C. Hardware D. Firmware

Ans: A
10. The OS is the middle layer between the application software and ________

A. Hardware B. Kernel

C. Firmware D. None

Ans: B

11. The Kernel is a secured unit of OS that operates in ______ mode

A. User B. Supervisory

C. Kernel D. None

Ans: B

12. The application software operates in _______ mode

A. User B. Supervisory

C. Kernel D. None

Ans: A

13. Process management enables and maintains process structure at a______

A. PCB B. I/O subsystems

C. hierarchy level D. None

Ans: A

14. The initial process is a process that executes memory instructions at the reset of
the processor and then calls the _______

A. OS B. kernel

C. PCB D. TCB

Ans: A
15. Creation means defining _______

A. Memory blocks B. Address space

C. Both A & B D. None

Ans: C

16. A process is considered a unit in which ______ running is feasible only under
the control of an OS

A. Linear B. Binary

C. Sequential D. Synchronous

Ans: C

17. The process manager is responsible for controlling a _____

A. Kernel B. OS

C. Process execution D. Process creation

Ans: C

18. The process manager allocates the resources as per the _____ mechanism of
the system

A. Resource allocation B. Resource deletion

C. Both A & B D. None

Ans: A

19. When a process is created, the memory manager allocates the memory
addresses (blocks) to it by mapping the

A. Resources B. Process address space

C. Both A and B D. None

Ans: B
20. After the initial allocation in memory management there should be any error
arising out of memory leaks and

A. PCB leaks B. TCB leaks

C. Stack overflows D. Queue overflows

Ans: C

21. In the memory management there may be ______ allocations of memory

A. Static and Dynamic B. RAM

C. Static access D. Dynamic Access

Ans: A

22. A device manager is the software that manages each device or _____

A. Device drivers B. System hardware

C. device functions D. None

Ans: C

23. The device manager manages the physical as well as virtual devices like the
____ through a common strategy

A. OS B. Pipes and sockets

C. RAM D. ROM

Ans: B

24. The main classes of devices are char devices and _________

A. Read devices B. Write devices

C. Open devices D. Block devices

Ans: D
25. A file is a named entity on a magnetic disc, optical disc or_______

A. System memory B. Magnetic memory

C. Both D. None

Ans: A

26. A file contains the data, characters and ______

A. Threads B. Process

C. Text D. Bytes

Ans: C

27. A file may be an unstructured record of

A. Bits and bytes B. Bytes

C. Words D. threads

Ans: A

28. A standard set of interfaces is called _____

A. UNIX B. POSIX

C. LINUX D. Syntax

Ans: B

29. In the block file system the records are saved into ________

A. Compact disk B. Memory

C. FDD D. Optical storage device

Ans: B
30. A file system has a data-structures called _____

A. File manager B. PCB

C. file descriptor D. file detector

Ans: C

31. Examples of I/O subsystems are the

A. UART access B. Parallel port access

C. both A & B D. None

Ans: C

32. A case study converts byte steams from an application into a _____ for the
network

A. Protocol stack B. Software stack

C. Protocol Queue D. IPC

Ans: A

33. An RTOS is an OS for response time controlled and ______ process

A. Process controlled B. Task controlled

C. event controlled D. program

Ans: C

34. Instead of using the RTOS for file management it can be done by standard ____
functions

A. POSIX B. C functions

C. Assembly language D. None

Ans: B
35. Instead of using the RTOS kernel for scheduling tasks, ____ can be used

A. Process stacks B. function queues

C. stack overflows D. None

Ans: B

36. An RTOS scheduling management may be in cyclic when processing _____

A. Threads B. Streams

C. Multiple tasks D. bytes

Ans: C

37. An RTOS lets the system schedule the various tasks in _____

A. Kernel B. Real time

C. ISR D. PCB

Ans: B

38. The scheduler programs such that its state are predetermined by ______

A. Kernel B. OS

C. Programming codes D. None

Ans: C

39. State the False statement

A. Interrupt occurrences are not deterministic B. Task steps are not deterministic

C. Packets arrival is not deterministic D. Packets arrival is deterministic


Ans: D

40. Cooperative means that each ready task cooperates to let a running one

A. Wait B. Hold

C. Idle D. Finish

Ans: D

41. If the task in the ordered list is executed in a cyclic order, it is called a cyclic
priority based_______

A. Preemptive scheduler B. Cooperative Scheduler

C. Round robin scheduler D. Queue Scheduler

Ans: A

42. The ISR’s run in the first layer according to their assigned _____

A. Priorities B. Order

C. Instructions D. Rules

Ans: A

43. The ordering in the cooperative Round Robin scheduling is according to the
precedence of the _____ and the task

A. ISR B. Service calls

C. Interrupt Source D. Priority

Ans: C

44. In the cyclic scheduling with time slicing there is no ___ into the queue or list.

A. Interference B. Insertion or Deletion

C. Ordering D. Priority
Ans: B

45. The cycle completion rate (tslice )-1 in cyclic scheduling is _____ for rate
monotonic scheduler

A. Constant B. Varies inversely

C. Varies directly D. None

Ans: A

46. The worst case latency for any task is

A. (tslice )-1 B. (tslice )-2

C . (tslice ) D. (tslice ) +1

Ans: C

47. The RTOS preemptive scheduler can block a running task at the ___ of
instruction.

A. Start B. In between

C. End D. None

Ans: C

48. In the preemptive scheduling each task has a ___ loop from start, after the idle
state up to finish

A. Infinite B. Finite

C. Specified number D. None

Ans: A

49. In the preemptive scheduling a running task is preempted and ____ to let a
higher priority task be executed

A. Idle state B. Running

C. Ready D. blocked
Ans: D

50. Each task design in a preemptive scheduling is like an ____ in an infinite loop
between the task ready place and the running task place

A. Infinite loop design B. independent program

C. Created process D. Deleted process

Ans: B

51. A sequentially running or executing program and its state is defined by its

A. Process B. State

C. Execution time D. Software

Ans: A

52. The state during running of a process is represented by its state, its control block
called ____

A. PCB B. Task

C. Memory D. I/O devices

Ans: A

53. A program consisting of the process and process behavior in various states is
called _____

A. PCB B. Task

C. Application program D. None

Ans: C

54. Process is a computational unit that processes on a CPU under the control of __

A. Task B. CPU

C. Scheduling kernel D. OS
Ans: C

55. A program consisting of the tasks and task behaviors in various states is also
called as

A. PCB B. TCB

C. Application program D. None

Ans: C

56. If the task ID is between 0 and 255 it is called as ____

A. Bit B. Byte

C. Baud D. Word

Ans: B

57. Task is a set of computations or actions that processes on a CPU under the
control of a

A. Software B. Hardware

C. Scheduling kernel D. Firmware

Ans: C

58. Task has a process structure called ____ that saves at the memory

A. PCB B. TCB

C. ISR D. Interrupts

Ans: B

59. Tasks have ____ ID’s

A. Different B. Unique

C. Similar D. Equal
Ans: B

60. Multitasking operations are by ____ between the various tasks

A. Synchronization B. asynchronization

C. Context switching D. None

Ans: C

61. A process may consist of one or multiple ____ that define a minimum unit for a
scheduler

A. Threads B. Functions

C. Files D. Processes

Ans: A

62. Different threads of a process may share a ____ structure of the process

A. Different B. Equal

C. Greater D. Common

Ans: D

63. A process structure consists of data for

A. Memory mapping B. File descriptor

C. Directory D. All

Ans: D

64. A thread can be a ____ within a process

A. sub process B. Application program

C. Both A & B D. None


Ans: A

65. Threads concept is used in ____

A. Java B. LINUX

C. C D. C++

Ans: A

66. Threads has a process structure called ____ at the memory

A. Queue B. Thread stack

C. Process stack D. Process queue

Ans: B

67. A function may be called from a process or _____

A. Stack B. Queue

C. Task D. Thread

Ans: C

68. Each function has a program counter and ____ that must save before calling
another function

A. Stack B. Queue

C. Task D. Thread

Ans: A

69. A function calling another function is called ____

A. Looping B. Nesting

C. Threading D. All
Ans: B

70. Functions are _____ without the control of scheduler or OS

A. Synchronized B. Asynchronized

C. stopped D. running

Ans: A

71. _____ controls the task scheduling at the CPU

A. CPU B. Tasks

C. RTOS D. Kernel

Ans: C

72. An RTOS is an OS for response time controlled and ______ process

A. Process controlled B. Task controlled

C. event controlled D. program

Ans: C

73. The initial process is a process that executes memory instructions at the reset of
the processor and then calls the _______

A.OS B. kernel

C. PCB D. TCB

Ans: A

74. Two essential services of RTOS are Inter Process Communication and _____

A. Scheduling B. Synchronization

C. Calculation D. Process
Ans: A

75. An RTOS lets the system schedule the various tasks in _____

A. Kernel B. Real time

C. ISR D. PCB

Ans: B