You are on page 1of 7

Downloaded from: http://www.upscportal.

com

05. 160% of 250 + ? = 120% of 400


QUATITATIVE APTITUDE
(a) 160 (b) 40
Directions (Q. 01-05) : What will come in
(c) 80 (d) 120
place of the question mark (?) in the following
questions ? (e) None of these

01. 2.8 1.5 + of 250 = ? Direction (Q. 06-10): What will come in
place of the question mark (?) in each of
(a) 24.2 (b) 24.02 the following number series ?
(c) 42.2 (d) 2.42
06. 2 8 26 ? 242
(e) None of these
(a) 78 (b) 72
2 1 1 1 1 (c) 82 (d) 84
02. 3 − 2 − 1 − 1 = ?+ 2
7 14 14 7 13 (e) None of these
1 2 07. 3 4 12 ? 196
(a) 1 (b) 1
7 7 (a) 45 (b) 40
(c) 41 (d) 49
1 3
(c) (d) (e) None of these
7 7
08. 9 17 ? 65 129
(e) None of these
(a) 32 (b) 24
3 4 2
03. of of of 730 = ? (c) 35 (d) 33
8 5 3
(e) None of these
(a) 86 (b) 146 09. 7 13 ? 64.75
(c) 156 (d) 93
(a) 27 (b) 25
(e) None of these
(c) 23 (d) 27

04. 82 ×26 ÷ 82.4 = 8 ?


(e) None of these
(a) 10.6 (b) 9.6
10. 5 3 6 ? 64.75
(c) 8.6 (d) 6.6
(a) 15 (b) 15.5
(e) None of these
(c) 17.5 (d) 17.25
(e) None of these

www.upscportal.com
Downloaded from: http://www.upscportal.com

11. Out of 5 women and men, a committee of (a) 120 (b)60


three members is to be formed in such a (c) 48 (d)72
way that at least one member is a women.
In how many different ways can this be (e) None of these
done? 17. If the area of a circle is 616 cm2, what is its
(a) 80 (b) 84 perimeter?
(c) 76 (d) 96 (a) 76cm (b)84 cm
(e) None of these (c) 96 cm (d)80cm
12. The present ages of Amit and his father are (e) None of these
in the ratio of 2:5 respective. Four years
hence the ratio of their ages will become 18. B and C together can complete a work in 8
5:11 respectively. What was the father’s age days, A and B together can complete the
five years ago ? same work in 12 days, and A and C together
can complete the same work in 16 days. In,
(a) 40 years (b) 45 years
how many days can A, B and C together
(c) 30 years (d) 35 years
complete the same work ?
(e) None of these
13. Twice the square of a number is six times 9 5
(a) 3 (b) 7
the other number. What is the ratio of the 13 13
first number to the second?
(a) 1:4 5 5
(c) 7 (d) 3
(b) 2:5 12 12
(c) 1:3 (e) None of these
(d) Cannot be determined 19. What will be the compound interest accured
(e) None of these on an amount fo Rs 10,000 @ 20 p. c. p. a.
14. Manoj sold an article for Rs 15,000. Had he in two years if the interest is compound half-
offered a discount of 10% on the selling yearly ?
price, he would have earned a profit of 8%. (a) Rs 4,400 (b) Rs 4,600
What is the cost price?
(c) Rs 4,641 (d) Rs 4,680
(a) Rs 12,500 (b)Rs 13,500
(e) None of these
(c) Rs 12,250 (d)Rs 13, 250
20. The income of A is 150% of the income of
(d) None of these B and the income of is 120% of the income
15. The cost of 8 pens and 4 pencils is Rs 176 of A. If the total income of A, B and C
and the cost of 2 pens and pencils is Rs 48. together is Rs 86,000, what is C’s income ?
What is the cost of one pen ? (a) Rs 30,000 (b) Rs 32,000
(a) Rs 16 (b) Rs 14 (c) Rs 20,000 (d) Rs 36,000
(c) Rs 12 (d) Rs 18 (e) None of these
(e) None of these Direction (Q. 21-25): What approximate
16. In now many different ways can the letters value will come in place of the question mark
of the word TOTAL be arranged ? (?) in the following question? (you are not
expected to claculate the exact value.)

www.upscportal.com
Downloaded from: http://www.upscportal.com

21. 7999.99 + 72 49.99 = ? while the data in


(a) 12000 (b) 12600 statement I alone are not
sufficient to answer the
(c) 12500 (d) 11600
question.
(e) 11000 Give answer (c) : if the data in statement I
22. (25.01)2 - (15.99)2 alone or in statement II
(a) 361 (b) 381 alone are sufficient to
answer the question.
(c) 369 (d) 375
Give answer (d) : if the date in statement I
(e) 356 alone or in statement II
23. 380 ×12.25 - 365 ÷ 15 = ? alone are sufficient to
(a) 4500 (b) 4550 answer the question.
(c) 4800 (d) 4850 Give answer (e) : if the data in both the
statement I and II
(e) 4650 together are necessary to
24. 180% of 25501 + 50% 0f 28999 = ? answer the question.
(a) 62400 (b) 64000 Caution : Do not mark your answer unless you
(c) 60400 (e) 64200 consider both the satements carefully.
(e) 61600 26. What is Nikita’s share in the profit of Rs
50,000 earned in the busines run by her in
25. 171.995×14.995 ÷ 25 = ? partnership with sharmila?
(a) 105 (b) 115 I. Nikita invested an amount 150% of the
(c) 110 (d) 125 amount invested by sharmila.
(e) 120 II. The amount invested by sharmila is two-
thirds of the amount invested by Nikita.
Directions (Q. 26-30): Each the questions
below consists of a questions and two 27. What is a two-digit number ?
statement numbered I and II are give below I. The sum of the digits is 6.
it. You have to decide whether the data
II. The digite in the ten’s place is double
provided in the statements are sufficient to
the digit in the unit’s place.
answer the questions . Read both the
statements and 28. What is the rate of interest p.c.p.a. ?
Give answer (a) : if the data in statement I I. The amount doubles itself in 10 years.
alone are sufficient to II. The simple interest accrued in 5 years
answer the question,
is Rs 5,000.
while the data in
statement II alone are not 29. In how many days can B alone complete
sufficient to answer the the work
question. I. B and C together can complete the work
Give answer (b) : if the date in statement II in 8 days.
alone are sufficient to
II. A and B totgether can complete the
answer the question,
work in 12 days.

www.upscportal.com
Downloaded from: http://www.upscportal.com

30. What is the mother’s present age ? (a) 97 (b) 87


(c) 92 (d) 90
I. The present ages of mother and child
(e) 85
are in the ratio of 5:1 respectively.
34. The no.of instruments manufactured by
II. Four years hence the ratio of the ages company B in 2005 is approximately what
of mother and child will be 17:5 percent of the total no.Of instruments
respecitvley. manufactured by company B in all the years
Directions (Q. 31-35) : Study the together ?
following table carefully to answer these (a) 20 (b) 16
questions: (c) 14 (d) 18
(e) 22
Table showing number (in lakhs) of 35. What is the ratio of the total no. Of
instruments manufactured by six instruments manufactured by all the
companies over the years companies together in 2007 to that in 2006?
(a) 56: 57 (b) 57: 56
Company → A B C D E F
(c) 29: 28 (d) 28: 29
Year ↓ (e) None of these
2002 45 35 48 42 50 49 State A State B

2003 40 32 52 46 48 45
Population (in lakhs)

2004 48 36 50 43 56 48
2005 49 37 45 48 52 44
2006 46 30 55 50 54 50
2007 52 38 47 40 51 52
2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007
31. What is the average number of instrumber Years
manufactured by company C for all the given Directions (Q. 36-40): Study the
years ? following graph carfully to answer these
(a) 49,00,000 (b) 49,50,000 questions.
(c) 48,50,000 (d) 48,00,000 population of two states (in lakhs) over
(e) None of these the years.
32. The no. of instruments manufactured by 36. The populations of state B in 2002 is what
company E in 2004 is approximately What
percent of the total population of state B in
per cent of the totlal no. of instruments
all the years together?
manufactured by all the companies to
together in 2004 ? (Rounded off to two digits after decimal)
(a) 23 (b) 25 (a) 8.26 (b) 7.26
(c) 20 (d) 16 (c) 8.32 (d) 7.82
(e) 18
(e) None of these
33. The total number is instruments
manufactured by company A is 37. What is the ratio of the total population of
approximately what per cent of the total state A for the years 2001, 2002 and 2003
the given years together ? together to the total population of state B
for the years 2005, 2006 and 2007 together?

www.upscportal.com
Downloaded from: http://www.upscportal.com

(a) 27: 53 (b) 54: 29 Male : Female Ratio


(c) 29:54 (d) 53: 27 Department Male : Female
(e) None of these
Administration 7:5
38. For which state and in which year was the
per cent rise in population form the previous Accounts 2:3
year was the highest?
HR 5:3
(a) State B-2003 (b) State B-2002
Marketing 7:8
(c) State A-2004 (c) State A-2005
(e) None of these IT 3:4

39. What is the percent rise in the population of Operations 5:4


state B form 2003 to 2004 ?
Logistics 6:5
1 2
(a) 16 (b) 16 Printing 2:1
3 3
41. What is the ratio of male employees in
1 2
(c) 18 (d) 18 Administration to those in printing
3 3 Department ?
(e) None of these
(a) 7:4 (b) 4:7
40. Approximately what is the average
(c) 3:4 (d) 7:3
population of state A for all the given years?
(a) 65 lakhs (b) 50 lakhs (e) None of these
(c) 48 lakhs (d) 58 lakhs 42. What is the difference between the total
number of employees in IT and that in
(e) 52 lakhs
operations depatment ?
Directions (Q. 41-45) : Study the
following information carefully to answer (a) 75 (b) 150
these questions. percentage of employees (c) 100 (d) 50
in various depatments of an organization and (d) None of these
the male-female ratio
43. What is the ratio of the total number of
Total No. of Employees = 2500
males in HR and marketing to the total
number of females in these two department?
(a) 13 : 15 (b) 15 : 13
(c) 13 : 17 (d) 17 : 14
(e) None of these
44. How many female employees are there in
the HR Depatment ?
(a) 250 (b) 120
(c) 125 (d) 150
(e) None of these

www.upscportal.com
Downloaded from: http://www.upscportal.com

45. What is the difference between the numbers (c) 71 (d) 81


of male and female empoyees in Logistics (e) None of these
Department?
49. What is the total marks obtained by D in
(a) 50 (b) 25 History, Mathematics, Science and English
(c) 75 (d) 100 together ?
(a) 256.25 (b) 275.55
(e) None of these
(c) 235.75 (d) 253.75
Directions (Q. 46-50): Study the following
(e) None of these
table carefully answer these questions.
50. What is the total marks obtained by B in all
Percentage of marks obtained by six subjects together ?
students in different subjects.
(a) 376.3 (b) 373.6
Geo-
Ma- Scie-
Eco-
Eng-
(c) 376.6 (d) 373.3
Subject History gra- nom-
phy
ths nce
ics
lish (e) None of these

Max Marks 50 50 100 75 100 120

A 86 82 77 72 69 66

B 80 74 73 66 76 84

C 69 92 89 78 75 72

D 76 84 83 81 59 60

E 72 66 82 87 62 78

F 84 64 93 63 81 54

46. What is the average marks obtained by all


students in Geography ?
(a) 41.5 (b) 42.5
(c) 38.5 (d) 39.5
(e) None of these
47. Marks obtained by E in Ecomics is
approximately what per cent of the total
marks obtained by him in all subjects
together ?
(a) 12 (b) 8
(c) 10 (d) 22
(e) 17
48. What is the overall percents of marks
obtained by all the students in English ?
(a) 83 (b) 69

www.upscportal.com
Downloaded from: http://www.upscportal.com

ANSWERS
01. a 02. e 03. b 04. d 05. c
06. e 07. a 08. d 09. b 10. c 11. a 12. d 13. d
14. a 15. e 16. b 17. e 18. b 19. c 20. d 21. d
22. c 23. e 24. c 25. a 26. c 27. e 28. a 29. d
30. e 31. b 32. e 33. a 34. d 35. a 36. e 37. c
38. a 39. b 40. d 41. a 42. c 43. d 44. d 45. b
46. c 47. e 48. b 49. d 50. a

www.upscportal.com