Realismul

Este un curent literar din sec. XIX in care se sustine crezul ca arta este chemata sa sustina realitatea, in mod realist adica veridic, fara sa o infrumuseteze. Ca doctrina estetica si modalitate artistica, realismul s-a nascut ca o reactie impotriva romantismului. Scriitorii realisti acorda atentie : Oglindirii realitatii contemporane a omului in mediul sau social sau familial de zi cu zi; Observatiei analizei psihologice si reflectiei morale; Criticii mediului si individului.

Reprezentanti : Balzac, Stendhal, Tolstoi, Cehov, Gogol, Dickens, Nicolae Filimon, L.Rebreanu. Semnificatia conceptului si opiniile despre arta realismului sunt numeroase, uneori paradoxale, deoarece raportul realitate-fictiune coexista in creatie, opera literara neputand fi numai mimesis, ci si fantezie, munca de selectare si transfigurare a elementelor realitatii.

Romantismul

Este un curent literar aparut la mijlocul sec. XIX in Franta, ca o reactive fata de classicism; de aceea criticul roman G.Calinescu in studiul sau “Clasicism, romantism, baroc” defineste spiritual romantic in creatie prin antiteza “classicismromantism”. “Clasicul este un om ca toti oamenii”. “Romanticul este un monstru de frumusete sau uratenie, de bunatate ori de rautate sau toate la un loc”. Starea clasicului este somnolent pastoral,siesta la umbra sub regimul Soarelui. Starea romanticului este visarea, cosmarul sub regimul umbrei, al intunericului. In adaptarea la existent, clasicul arata bun simt si este logic in actiunile sale. Romanticul este bizar, incomprehensibil.

in classicism te frapeaza decorul unic. omul fiind numai o anexa a acesteia.Romanticul este “subom sau supraom. rationale Personajele sunt dominate de o singura trasatura de caracter . Romanticii sunt coplesiti de varietatea florei si a faunei. simplitatea. ca sursa de inspiratie. Clasicul traieste intr’o lume ideala. idela. idealul. pentru vremurile apuse si regreta trecerea acelor vremuri. romanticul le “inventeaza”.Clasicul arata interes pentru tipurile perfecte si universal valabil. inger sau demon”.In romantism natura este preponderenta.Clasicul “imita” modelele. de aceea cultiva omul concret pe care il poti intalni in mod obisnuit. moralul. al carui program este cuprins in “Arta poetica” – Nicolae Boileau Modelul clasicismului il reprezinta arta antica aleasa.XVII. abstract. datorita valorilor pe care le promoveaza : echilibrul.” (Calinescu) Clasicul arata interes pentru om exemplar. romanticul in propriul sau univers fantastic. Tipurile pure nu exista in realitate. Romanticul arata interes pentru trecut. “Romanticii toti sunt niste istorici in vreme ce clasicii sunt moralisti.Clasicului in schimb ii lipseste sentimental naturii. Clasicismul Este un curent literar manifestat in Franta in sec. armonia. Clasicul trateaza teme reduse ca numar in timp ce romanticul cauta in permanenta ineditul. statica. Clasicul are o formula sufleteasca in care domina moralitatea. Caracteristicile clasicismului sunt : Rationalitatea actului creator Arta este imitatie a naturii Datoria scriitorului este sa creeze o lume verosimila ( credibila ) Sentimentele umane trebuie sa fie echilibrate.

de actiune Stilul operei este caracterizat prin sobrietate. promovand BINELE. Moliere. de loc. claritate Nu agreeaza pitorescul in limbaj Reprezentanti : Pierre Corneille. Tema : din Moara cu noroc. Jean Racine. simplitate. ADEVARUL. Jean de la Fontaine. romantice si realiste. care sunt elementele clasice. . FRUMOSUL Genurile literare nu trebuie amestecate Compozitia trebuie sa respecte regula celor trei unitati : de timp.- Arta are o finalitate moralizatoare.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful