ÎNGRIJIREA UNUI PACIENT CU H.T.

A

Student Betea Mih it Traian

STUDIU DE CAZ Pacientul G. este internat în sectia Cardiologie a Spitalului Judetean Deva . Sex: masculin Nationalitatea: român Domiciliul: Simeria. dispnee. dureri în hipocondrul drept. palpitatii. CULEGERE DE DATE Nume: G. cardiopatie ischemic DATE OBIECTIVE: Facies crispat Tegumente si mucoase palide Temperatura: 36. cu domiciliul în Simeria.II. cu întreruperi. Prenume: R. ANTECEDENTE PERSONALE: Boli ale copil riei: rujeola HTA de 7 ani D. Are un nou puseu hipertensiv în august 2010 pentru care a urmat tratamentul ambulatoriu. dureri precordiale. usoar tahicardie Puls: 110p/min Respiratia: 29r/min DATE SUBIECTIVE: Bolnavul acuz dureri precordiale. dureri în hipocondrul drept. vertij. bolnavul prezenta cefalee.Z.9 grade C TA: 200/120mmHg. A mai fost internat in Februarie 2010 pentru cardiopatie ischemica si a urmat tratamentul cu hipazi n si digoxin. dispnee. La internare. tip II Varice membre inferioare operate ISTORICUL BOLII: Bolnavul este cunoscut ca hipertensiv de aproximativ 7 ani. în vârst de 62 de ani. În urm cu dou s pt mâni se prezint la policlinica .R. cu pusee repetate de hipertensiune arterial . judetul Hunedoara Vârsta: 65 ani Preg tirea scolar : Liceul Data intern rii: 23 aprilie 2011 Diagnostic clinic: HTA std.

nedureroase. MANIFEST RI DE DEPENDENT 1. cefalee fronto-occipital . îngrijit. prezint o usoar dispnee de efort. iar deglutitia normal . insomnie. puls 110 cu o usoar tahicardie. mictiuni frecvente În urma anamnezei. precum si o comunicare ineficace la nivelul senzorial si motor. tegumente str vezii. vertij. Nevoia de a elimina 5. lucioase 5. soc apexian coborât în jos si în stânga. Medicul îi recomand internare în spital pentru investigatii si tratament. Nevoia de a respira 3. Nevoia de a avea o bun circulatie 2. hipertrofia ventriculului stâng. Valori crescute ale TA 2. pliu abdominal 2 cm Aparat respirator: torace normal comformat. usoar dispnee Aparat cardio-vascular: TA 200/120. are probleme în a respecta dieta. nu prezint great si v rs turi. abdomen. Pacientul are o frecvent respiratorie de de 28 respiratii/minut. NEVOI AFECTATE: 1. postur inadecvat . insomnie 6. Neliniste.pentru HTA . oligurie. tesut adipos: normal. Edeme. splina nepalpabil . Nevoia de a dormi 8. facies crispat. Nevoia de a se misca si a avea o buna apostur 7. Dificultate de schimbare a pozitiei . EXAMEN OBIECTIV LA INTERNARE: Tegumente si mucoase: palide. diureza este inadecvat atât calitativ cât si cantitativ. Nevoia de a fi curat. anxietate. a examin rii clinice si paraclinice se efectueaz bilantul manifest rilor de independent ± dependent . Nevoia de a se alimenta si hidrata 4. Nevoia de a comunica PROBLEME Pacientul are o circulatie inadecvat . usoar hiperestezie la atingere. Nevoia de a evita pericolele 6. tranzit intestinal prezent. carente de igien . Masticatia este bun . Aparat digestiv: abdomen suplu la palpare. Aparat uro-genital: loje renale libere. punctul cistic sensibil. repartizat pe membre. Consum de alimente interzise: mese neechilibrate 4. Prezint în antecedente HTA cu valori maxime de 220/120. Apetitul bolnavului este bun. de a p stra tegumentele si mucoasele integre 9. Oboseal la efort 3.

/zi Nitropector .un ajutor dat individului pentru a-si câ tiga independen a legat de efectuarea activit tilor care contribuie la s n tatea i recuperarea lui. emo iile. este: . Pacientul a fost instruit s reduc consumul de clorur de sodiu si gr simile din alimenta ie.. .1tb./zi Tertensiv 1. dorin a i cunostintele necesare. Pacientul a fost educat s . La indica ia medicului s-au administrat: Nifedipin 20mg-2tb.3tb. dac ar avea puterea. cu respectarea intimit ii. În opinia VIRGINIEI HENDERSON. Dezinteres fat de m surile de igien INTERVENTII Pacientul a fost asezat în decubit dorsal cu perna sub cap. Somn întrerupt.7.legume si fructe S-a asigurat un mediu optim ca pacientul s .asistenta face pentru al ii ce ar face ace tia.5mg.. superficial 8.i poat exprima nevoile. agitat. pacientului i s-a asigurat zilnic un aport lichidian adecvat i sa asigurat un reguim alimentar bogat in fibre alimentare ./zi S-a urm rit zilnic bilan ul hidric ingestie-excre ie. Igiena pacientului s-a asigurat la pat./zi Metroprolol 50mg-1tb. clasic . Una dintre acestea. VIRGINIA HENDERSON a dat nursingului o varietate de definitii în cadrul c rora func ia principal o are asistenta. s-au asigurat conditiile de mediu: lini te în salon. o temperatur de 18-20 de grade. nursingul este . asistenta trebuie s -l fac pe pacient s devin independent de ea cât de repede posibil.i men in pozi ia corpului într-o postur comod i s se mobilizeze la intervale regulate pentru a evita escar ele.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful