Nicholas V. Riasanovsky – O istorie a Rusiei Rusia la inceputul sec.

XX Revolutia din 1905 a fost posibila datorita transformarilor sociale care aveau loc in Imperiul tarist si a cresterii concomitente a opozitiei fata de regim; In anii 1880-1890 tara a cunoscut o industrializare rapida, ceea ce a produs schimbari si tensiuni sociale; Aici, dezvoltarea capitalismului a dus la aparitia a 2 grupuri sociale, burghezia si proletariatul; clasa de mijloc insa incepe sa se afirma puternic, liberalismul gasind un mediu propice de dezvoltare printre reprezentantii grupurilor profesionale; Liberalii reprezentau elita opozitiei si formeaza in 1903 – Uniunea Eliberarii, dupa care, in 1905 – Partidul Constitutional Democrat (CADET) – critica puternica a regimului; Radicalii formeaza – Partidul Social-Democrat (SD) – marxisti, care in 1903 se scindeaza in bolsevici si mensevici -Partidul Social-Revolutionar (SR) – traditie populista mai veche a radicalismului rusesc 22 ianuarie 1905 – „duminica sangeroasa” – politia capitalei deschide focul impotriva unei uriase manifestatii a muncitorilor – avand loc o ruptura decisiva intre tar si muncitorimea care ii fusese pana atunci loiala; 30 octombrie 1905 – tarul emite Manifestul din octombrie ce dadea libertati civile rusilor si o duma cu functii legislative reale – acesta duce la transformarea Imperiului Romanovilor intr-o monarhie constitutionala, dar si la scindarea opozitiei: -pe de o parte erau liberalii si moderatii care se declarau satisfacuti -de cealalta parte se aflau radicalii care considerau concesiile tarului drept inadecvate si doreau o adunare constituanta;

-

-

Rusia a fost implicata pe neasteptate in Primul Razboi Mondial; guvernul tarist a contribuit la aliantele, tensiunile si crizele institutionale, iar in 1914 s-a hotarat sa sprijine Serbia. Pregatirea Rusiei pentru un conflict armat s-a dovedit inferioara – Imperiul tarist nu a participat la cursa pentru ocuparea coloniilor de peste mari si oceane.

1

Contrastele mari intre vechi si nou i-au atras pe unii revolutionari spre idei revolutionare si. privilegiile si mijloacele de represiune. XIX si XX asupra unei tari inapoiate sa produca distorsiuni si frustrari. Cand este distrusa. progresist. Greselile politice ale guvernului rus s-au dovedit mari si daunatoare. desi dura. rupe total legaturile cu AustroUngaria si se apropie de Franta si de Anglia – infiintarea Antantei anglo-ruse. Antanta a reprezentat o alianta militara si politica efectiva cu Franta si doar una vaga cu Anglia. Noile posibilitati au creat o noua intelectualitate. apare anarhia si atunci este momentul ca un grup de intelectuali revolutionari conspiratori sa preia puterea. Nu numai in Rusia sau in Europa s-a manifestat ca influenta Vestului in sec. Tarul nu vrea sa colaboreze cu nou creatul bloc moderat. Masele sarace au devenit tot mai sarace. Imbunatatirea comunicatiilor. Rusia se indeparteaza de Germania. este fragila. iar Franta sustine Rusia 28 iulie 1914 – AU declara razboi Serbiei 1 august 1914 – Germania declara razboi Rusiei 3 august 1914 – Germania declara razboi si Frantei 4 august 1914 – Marea Britanie se alatura Frantei si Rusiei. imparateasa Alexandra si sfetnicul ei. Rusia sprijina Serbia. sa dezlantuie fortele revolutionare. Forta care mentine astfel de societati este birocratia. a ordinii si a salubrizarii publice au dus la o crestere a populatiei mai mare decat cresterea productiei. O lovitura puternica o poate sfarama. Dar. ca si fierul forjat. „Ultimii 60 de ani ai Rusiei imperiale constituie o perioada de mare interes istoric si pentru alte tari si epoci. Prin ea se mentin puterea. Germania sustine AU. Evenimentele din Rusia acestei perioade s-au repetat si se repeta si in alte parti. bazandu-se tot mai mult pe sotia sa. Pentru rusi. incheiat cu Conferinta de pace de la Portsmouth. Intarzierea de secole trebuia recuperata in cativa ani. 28 iunie 1914 – Austria trimite ultimatum Serbiei. spre organizatii conspirative. Prin ea se produc reformele care sunt permise. Este teribil de impresionanta. taranul Grigori Rasputin.” Hugh Seton – Watson 2 . Nicolae al IIlea si ministrii sai nu au reusit sa valorifice unitatea nationala din timpul razboiului.Dupa razboiul ruso-japonez (1904-1905). daca starea politica o impunea. Apasa greu pe spinarea poporului.

Rusia. venind in ajutorul Serbiei. - - - - - - Era Rusia pregatita de razboi? 3 . nu primeste niciun raspuns si la 1 august – Germania declara razboi Rusiei. III – Rusia in razboi) - Cauza directa a declansarii Revolutiei din 1917 a fost prabusirea fragilelor structuri politice ale Rusiei sub loviturile unui razboi de uzura. Rusia va lovi trupele germane din Prusia Orientala sau cele care controlau caile de acces spre Berlin. Franta si Rusia elaboreaza o contra-strategie – dupa 15 zile. In noaptea urmatoare. daca Germania va invinge Franta pentru a 2-a oara.Richard Pipes – Scurta istorie a revolutiei ruse (cap. dupa care compromisul a fost ca fortele ruse sa-i atace si pe germani si pe austro-ungari (decizie nefericita. avand in vedere ca rusii nu dispuneau de forte suficiente pentru a lupta pe ambele fronturi). trupele germane se indreapta spre Paris. 1892 – tarul Alexandru spunea ca Rusia trebuia sa incheie o alianta cu Franta. Dupa ce Austria declara razboi Serbiei la 15/28 iunie 1914. armata AU urma sa-i opreasca. 1894 – acord de aparare mutuala franco-rus Statul german pune la punct Planul Schlieffen – strategie complexa de razboi ce presupunea desfasurarea de catre Germania a 9/10 din fortele ei pe front francez. urmatoarea ei victima va fi Rusia. fara o declaratie oficiala de razboi. sa-i intarzie pe rusi. intrucat stia ca. raspunde prin mobilizare partiala si apoi generala. 30 iulie 1914 – Germania adreseaza Rusiei un ultimatum. asteptand un razboi prin care sa-si instaureze hegemonia pe continent. protector autodeclarat al crestinatatii ortodoxe si temandu-se sa nu-i fie stirbita autoritatea in Balcani. armata germana trebuia sa invinga Franta in 40 de zile inainte ca rusii sa se poata mobiliza. cerandu-i sa opreasca masarea de trupe la frontiera comuna. Germania wilhelmiana astepta o revansa a Frantei dupa infrangerea ei in 1870-1871.

4 . uneori. in cazul unui conflict pe termen scurt – avea o armata permanenta numeroasa. armata neexperimentata. Nu.- Da. lipsea infrastructura pentru transportarea hranei. liberalii si socialistii rusi au intrat intr-o alianta tacita cu Germania. in perspectiva unui conflict lung – populatia era in mare parte tanara. relatiile dintre guvernanti si societate erau incordate. Dintr-un anume punct de vedere. guvernul rus trebuia sa duca razboi pe doua fronturi – militar (cu germani si austro-ungari) si politic (impotriva opozitiei interne). folosind victoriile acesteia impotriva Rusiei pentru a obtine avantaje politice.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful