Leacuri populare 1. ABCESUL 2. afte 3. Alergie 4. Amigdalita, Cai Respiratori, Raceli, Tuse 5. Anemia 6. Anxietate 7. Apetitul 8.

Arsuri intestinale 9. Arsuri s.a. rani 10.Arterita 11.Astenie 12.Astmul 13.Ateroscleroza 14.Boli de piele: ciuperca 15.Caderea parului, cresterea parului la copii 16.Calcaie, Talpa piciorului, Monturi 17.Cancer 18.Colesterol 19.Colici abdominali 20.Comprese 21.Constipatie

22.Degeraturi 23.Dezinterie - diaree - fermentatie intestinala 24.Diabet ABCESUL În general, bolnavii cu predispoziţii la abcese trebuie să beneficieze de o alimentaţie alcalină şi să se obişnuiască să mănânce drojdie de bere. Înmuierea şi golirea abcesului se pot face prin comprese calde şi umede cu frunză de varză tăiată, rondele de ceapă, mălai, brânză de vaci sau argilă, sau cataplasme cu rădăcină de nalbă-mare, macerată, cu infuzie de arnică sau muşeţel. Sunt indicate uleiurile esenţiale de lavandă şi de muşeţel, tamponate la locul infecţiei. Dacă puroiul s-a evacuat, folosiţi alifia de gălbenele care ajută la cicatrizare. Abcesele feţei pot fi periculoase, întrucât infecţia se poate propaga spre sinusurile venoase ale craniului. Ardeiul iute Această plantă este cunoscută pentru vindecarea infecţiilor apărute la nivelul gingiilor, eliminând durerile şi abcesele. Puneţi pe periuţa de dinţi puţină pudră de ardei iute şi spălaţi-vă aşa cum procedaţi de obicei. Această operaţie este benefică pentru gingii, iar dacă faceţi gargară cu o soluţie de ardei iute, aceasta este foarte benefică în cazul durerilor de gât. O foarte veche metodă de a provoca spargerea pungii de puroi este să aplicăm pe zona respectivă, o data la 3 ore, o compresă îmbibată într-o pastă obţinută din amestecul unui ou proaspăt, fiert cu 3 linguriţe de faină.

Alte creme se pot obţine din mixarea câtorva morcovi fierţi cu 2-3 rădăcini zdrobite de napi sau praz. Pentru omogenizare se adaugă un pic de ulei de măsline. Sucul de ceapă aplicat extern, cu ajutorul unei comprese, grăbeşte provocarea abcesului. Abcesele dentare Un abces reprezintă o acumulare de puroi, deseori apărând într-o carie dentară şi ducând la durere la înghiţit. Unul foarte des întâlnit, folosit şi pentru tratarea furuncului, este utilizarea de cataplasme fierbinţi făcute din lapte şi pâine pentru a face abcesul să se coacă. Alternativ, se poate bate un ou proaspăt cu 3 linguri pline de făină care trebuie gătite apoi cu grijă şi încet pentru a se forma un fel de pastă, se întinde apoi pe o bucată de pânză şi se aplică pe zona afectată, acest tratament trebuind să fie repetat o dată la trei zile . Morcovii cruzi erau folosiţi în cataplasme fierbinţi, la fel ca şi napii. O pastă realizată din praz fiert şi pasat se pune pe o bucată de pânză şi aplicat pe abces sau pe furuncul. Acelaşi efect îl are sucul de ceapă aplicat extern, ca şi uleiul de eucalipt Pentru tratarea abceselor, un tampon de vată se pune pe rană şi se lasă câteva ore. Trebuie să repetaţi această procedură de câteva ori pentru a obţine rezultate. Pentru afte bucale : în clipa când simţi ca va apare o astfel de aftă, se va lua ½ linguriţă de bicarbonat de sodiu şi se va ţine în gură amestecat cu salivă, vreme de 1/2oră sau 1oră. Această operaţie se poate repeta de 2-3 ori pe zi.

Alergie 1. Într-un litru de apă clocotită se fierbe o mână de teci de fasole timp de 3-5 min. Se lasă într-un vas emailat 1-2 ore. Se bea câte un pahar de 3-4 ori pe zi, timp de 2-3 zile. 2. Se iau câte 1-2 linguriţe de suc proaspăt de ţelină de 3 ori pe zi, cu 30min. înainte de mese. Sucul poate fi înlocuit cu un decoct de rădăcină de ţelină: se toarnă un pahar de apă clocotită peste 2 linguri de rădăcină mărunţită. Se fierbe 10 min. la foc mic. Se poate prepara şi o infuzie: peste 2 linguri de rădăcină de ţelină se toarnă 1 pahar de apă clocotită. Se lasă 2 ore, după care se bea câte 1/3 pahar de 3 ori pe zi, cu 20 de min. înainte de mese (aceeaşi cantitate se va bea şi în cazul decoctului). 3. Se taie mărunt 2 cepe de mărime mijlocie. Peste ele se toarnă 500 ml de apă fiartă şi răcită şi se lasă acoperit peste noapte. Se bea pe parcursul întregii zile. 4. Se toarnă 500 ml de lapte peste 100 g de cărbune de lemn. Se fierbe 15 min. şi se lasă acoperit peste noapte. Se bea câte 1/2 pahar la fiecare 30 de min. 5. Se pun pe o bucăţică de zahăr cubic 5 picături de ulei de mărar sau de fenicul. Se ia câte o bucăţică de zahăr de 3 ori pe zi, cu 30 de min. înainte de masă. Apoi se ia clorură de calciu, câte 2 linguri, la un pahar de apă fiartă şi răcită. Alergia la fân (febra fânului) 1.Se iau 2 linguri de ceapă rasă şi se pun într-un vas cu apă la bain-marie. Se acoperă vasul cu un cornet dintr-o hârtie foarte groasă, la care se lasă o mică deschizatură. Se apropie nasul de această deschizatură şi se inhalează aburi pe fiecare nară, 10 min., de 3-4 ori pe zi.

2.Se prepară o infuzie din 10g sunătoare la un pahar de apă clocotită. Se lasă 2 ore în termos, după care se strecoară. Se iau câte 2 linguri de 3 ori pe zi, înainte de mese. Reacţii alergice la praf, inclusiv cel de la cărţi: Păpădie-rădăcină 5 g ,Fierea pământului 3 g , … Sunătoare Coada calului 3 g , g 3 Măceş - praf de fructe 2 g ,

Peste 4 linguriţe de amestec se toarnă un pahar de apă fiartă şi se lasă peste noapte. Dimineaţa se pune la foc şi se fierbe. Când a dat în clocot, se dă deoparte şi se lasă o oră, după care se strecoară. Se bea câte 1/3 pahar de 3 ori pe săptămână în decurs de 6 luni. Trei-fraţi-pătaţi 3 g g Talpa gâştei 3 g , Peste 2 linguriţe de amestec se toarnă un pahar de apă clocotită. Se lasă 20 min., după care se strecoară. Se bea câte 1/3 pahar, de 3 ori pe zi. Dermatite, prurit, urticarie 1. Urzică Peste o lingură de plantă se toarnă un pahar de apă clocotită. Se dă în clocot, după care se lasă o oră. Se strecoară şi se bea 1/4 pahar, de 4 ori pe zi. 2. Roiniţa Se prepară o tinctură din 40g plantă la un pahar de alcool de 70g. Se lasă să plămădească 7 zile. Se strecoară şi se foloseşte pentru a şterge pielea. 3. Mentă Se prepară o tinctură din 20g mentă la 1/2 pahar de alcool. Se lasă să plămădească 7 zile şi se foloseşte pentru ungerea pielii. Intern se poate folosi o infuzie de mentă: peste 10g plantă se toarnă un pahar de apă clocotită. Se lasa 20-30 min., după care se strecoară. Se ia câte o lingură, de 3 ori pe zi. , Coada şoricelului 3 g , … Brusture 3

Capul şi toracele se ridică.a pielii (bariera noastră naturală). în dreptul umerilor. împingând palmele în podea. În acest timp se expiră pe nas. după ce corpul s-a încălzit suficient cu apă caldă din baie. adică le curge apă din nas. pacientul îndoaie braţele din coate şi sprijină mâinile pe covor (podea). de regulă. înaintea băilor. care se execută din poziţia iniţială întins. cu un prosop umezit în apă rece şi bine stors. cu faţa în jos. . iar spatele se curbează. de anotimp. pe când dezechilibrul se produce mai ales din pricina reacţiei specifice a pielii la schimbările de temperatură din atmosferă. Exerciţiul 1 Întins cu faţa în jos. Există şi exerciţii speciale. încăperile trebuie să fie păstrate curate şi bine aerisite. ci este o consecinţă a alergiei mucoasei nazale sau a unui dezechilibru nervos. să se facă un masaj uscat cu un prosop sau.Exerciţii fizice pentru combaterea inflamaţiilor alergice ale mucoasei nazale Creşte numărul de persoane care strănută fără a fi răcite şi suferă de guturai un tip mai deosebit. Apoi se întind braţele încet. Alergia mucoasei este declanşată de praf sau polen. Acest tip de afecţiune nu depinde. să se facă un duş cu apă călduţă şi apoi un masaj al întregului corp. închizând apoi bine geamurile. Metoda cea mai eficientă de prevenire şi tratament este în aceste cazuri călirea tegumentelor . În perioada rece a anului. Se recomandă ca.

efectuând mişcările în sens invers. Se ridică apoi bazinul cât mai sus. greţuri. limba sau faţa umflată. pentru că altfel săculeţul cu venin care se găseşte în el va continua să pulseze încă doua-trei minute. Fiţi atenţi să nu rupeţi acul sau săculeţul. cu atât ele vă vor îngreuna situaţia mai mult. apă şi antiseptic. respiraţie greoaie. în organismul dumneavoastră va pătrunde mai multă otravă.Ultima fază este coborârea lentă în poziţia iniţială. Albinele. îndoind genunchii şi ridicând bazinul. Curăţaţi bine rana! Albinele şi rudele lor sunt nişte gunoieri. apoi se revine încet la poziţia iniţială. Cu cât apar mai repede aceste simptome. îndepărtaţi cât puteţi de repede acul. viespile şi rudele lor Dacă v-a înţepat o albină. Simultan se întind puţin câte puţin braţele înainte. Dacă se întâmplă acest lucru. se trag picioarele sub abdomen. Cum să scăpaţi de durerea provocată de înţepături Trebuie să fiţi foarte atenţi la asemenea simptome: o apăsare în piept. Spălaţi locul înţepăturii cu săpun. vărsături. contribuind la pătrunderea acului şi a veninului cât mai adânc în piele. curbând spatele. urticarie. de aceea în veninul lor se găsesc cel mai adesea bacterii dăunătoare. Exerciţiul 2 Din poziţia întins cu faţa în jos. răguşeală. leşin. apoi se îndreaptă braţele foarte lent. ameţeli. Cum scăpaţi de durere .

pe care o bandajaţi după aceea. Foarte repede înlătură veninul o pastă pregătită din cărbune de lemn. Iata de ce apicultorii se îmbracă de obicei în haine kaki. Acestea scad umflătura şi înroşirea pielii provocate de veninul insectelor. neutralizând substanţele chimice care provoacă inflamarea. cu care se unge rana. Unul dintre cele mai simple şi mai eficace leacuri care se pot folosi în aceste cazuri este aspirina. Insectele preferă culorile închise. amestecaţi-cu apă şi ungeţi cu această pastă rana. Fărâmiţaţi un cărbune.Punând peste locul înţepăturii o pungă cu gheaţă sau chiar un cub de gheaţă. . durerea va trece foarte repede. dar chiar şi căldura vă poate ajuta să vă simţiţi mai bine. astfel încât rana nici nu se va umfla. Preparatele antihistaminice pentru uz intern care se găsesc în farmacii vă ajută să scăpaţi de durere (unul dintre aceste produse este siropul pentru tuse care conţine substanţe antihistaminice). Dacă presăraţi amoniac peste rană. Adesea amoniacul pe care îl aveţi în casă poate face minuni. Umeziţi locul înţepăturii şi puneţi o tabletă de aspirină. Purtaţi haine deschise la culoare. Aceasta neutralizează diverşii agenţi inflamatori din venin. Luaţi uscătorul pentru păr şi ţineţi-l îndreptat către locul înţepăturii câteva minute. Probabil că o să vi se pară o ironie. puteţi face să scadă umflătura şi împiedicaţi răspândirea veninului. Cărbunele acţionează foarte bine dacă este menţinut tot timpul umed. Este recomandată de asemenea o pastă preparată din bicarbonat de sodiu şi apă. nici nu va durea.

Aveti in familie persoane alergice? a) ambii parinti 6p b) mama sau tatal 4 p c) alti membri ai familiei 2p d) nu 0p 2. in incaperi inchise c) aproape niciodata 0p 4p b) in perioada primavara-vara sau afara 4p 5.albe sau în alte culori deschise. pentru ca albinele să nu vă confunde cu nectarul unei flori. Sinteti o persoana predispusa la alergii? 1. Va curg adesea ochii? Sinteti sensibili la lumina puternica? . Creşteţi consumul de zinc: albinele sunt atrase de persoanele care suferă din cauza deficienţei de zinc (puteţi creşte consumul de zinc numai cu îndrumarea medicului). Scăpaţi de înţepături şi dacă aveţi grijă să nu mirosiţi prea strident: evitaţi parfumurile. Cucuta : cu zeamă de cucută fiartă şi amestecată cu ulei se spală rana la muşcătura de şarpe . Aveti accese de stranut? a) uneori. Puteti respira usor pe nas? a) nu 2p b) da 0p 4. Suferiti de guturai persistent? a) adesea 4p 4p 3p b) primavara si vara c) in anotimpul rece d) nu 0p 3. loţiunile după bărbierit şi alte arome.

a) uneori c) nu 0p 4p 4p b) primavara si vara 6. 7-12 puncte. cum ar fi laptele. Raceli. 2p . Amigdalita. nu este exclus ca organismul dvs. sa fie predispus la alergii. Adresati-va imediat medicului. Suferiti de alergie. citricele? a) da 4p b) uneori c) nu 0p Rezultat: 0-6 puncte. Riscul de a deveni alergic este mare. Cai Respiratori. În cazul unui atac masiv cu alergeni. se pun la gât şi vindecă amigdalita. este posibil sa aveti reactii alergice. Trebuie sa aveti grija sa observati la care produse reactioneaza mai mult organismul dvs. Aveti o senzatie de mincarime dupa contactul cu diferite animale? a) da 4p b) nu 0p 7. 1 este pozitiv. Atentie totusi: daca raspunsul la intrebarea nr. ciocolata. capsunile. Tuse Cucuta : seminţele de cucută prăjite în seu şi întinse pe o cârpă. Nu faceti parte dintre persoanele care au reactii alergice. Aveti intoleranta la anumite alimente. Peste 12 puncte.

în amestec de 1/3 la 2/3 apă. de 3 ori pe zi. dă înapoi amigdalele umflate. este cu propolis : 50g propolis solid se pune la macerat în 250ml de alcool rafinat. Infuzie de plămădică: 2 linguriţe la o cană de apă fiartă. Nu se mai bea şi nu se mai mănâncă nimic după aceia 1 ora. Un tratament foarte bun. îndulcite cu miere de albine. Cum să scăpăm de tuse Ceaiuri: Cea mai bună este infuzia din frunze de patlagină: 2 linguriţe la o cană de apă fiartă. Infuzie de tei: 1-2 linguri de flori de tei. Se ia seara. la o cană de apă fierbinte din care se consumă o jumătate de pahar din acest ceai. Cataplasme: Foarte eficiente sunt cele cu seminţe de in şi făină. între mese. Infuzie de coada-şoricelului: 2 linguriţe de flori la o cană cu apă clocotită. înainte de culcare. Vindecare sigură atât pentru amigdalită cât şi pentru dureri în gât.Ceapa : rasă şi amestecată cu petrol. din care se consumă 2-3 căni pe zi. vreme de 2 săptămâni. din care se consumă 2-3 căni pe zi. în care se fierbe totul până se formează o pastă . cu linguriţa. din care se consumă 2-3 căni pe zi. Dacă tusea este uscată trebuie consumate multe lichide. o linguriţă de lichid amestecat cu miere de albine sau cu puţin zahăr. Infuzie din muguri de pin: o linguriţă de muguri de pin proaspeţi sau uscaţi. agitându-se zilnic sticla. la o cană de apă clocotită. din care se consumă 2 căni pe zi.

Dietoterapie: . Se ţine capul acoperit cu un prosop deasupra vasului timp de 20 de minute. frunze şi ramuri tinere de pin. cimbru. În tratarea tusei mai este folositoare şi tinctura de propolis.consistentă. apoi se bea cu înghiţituri mici. o lingură încălzită la foc slab. din care se iau câte 15-30 picături de 3 ori pe zi. izmă. Se pune într-un săculeţ de pânză care se aplică pe piept. cimbrişor. iar pentru a proteja pielea feţei se aplică înainte o cremă grasă. Inhalaţii: Se pot face inhalaţii cu muşeţel. având o bună eficienţă astfel: într-un vas cu 2-3 litri de apă fierbinte se adaugă 10 picături de ulei de lavandă. apoi se frecţionează bine pieptul. rozmarin. Presopunctura: Se masează în sensul acelor de ceasornic cu degetul mare sau cu arătătorul punctul situat deasupra scobiturii sternului. Inhalaţiile cu uleiuri eterice sunt de asemenea folosite. Se amestecă în părţi egale şi se pun două linguri din acest amestec la 1 litru de apă clocotită. după care se acoperă cu o patură groasă sau plapumă. Apiterapia: O reţetă indicată şi cu bune rezultate este mierea cu lapte fiert. Recomandate sunt şi frecţiile cu ulei de ricin: 2 linguri şi ulei de terebentină. apoi se fac inhalaţii de 2-3 ori pe zi. Se fac 2 masaje pe zi timp de 10 zile. mentă sau fenicul. levănţică. Atenţie. înainte de mese. timp de 5 min. nu se vor folosi uleiuri la persoanele alergice. eucalipt. astfel: 60g de propolis la 200g alcool. Se dizolvă 50g de miere zaharisită într-o cană de lapte dulce fiert la care se adaugă un gălbenuş de ou proaspăt.

dar care durează mai multe luni poate antrena dilatarea progresivă a bronhiilor. într-un litru de apă sau lapte dulce timp de 8 ore. Foarte indicat şi cu bune rezultate în terapia acestei boli este şi maceratul din 8-10 smochine şi 5-6 curmale. Tusea e un simptom ce nu trebuie tratat superficial. atenţie deosebită la această afecţiune şi mai ales la tratamentul ei. ceea ce conduce în cele din urmă la apariţia insuficienţei respiratorii. ci cu mare atentie. polenul de la flori. Se încălzeşte apoi uşor lichidul şi se consumă împreună cu fructele. suc de varză 50 ml. Această tuse nu este însoţită de expectoraţie apărând în schimb alte simptome neplăcute. acarieni. tusea care persistă mai mult timp fără un motiv aparent poate fi semnul unei boli grave. unele parfumuri şi deodorante. iar în astfel de cazuri tusea se declanşează de îndată ce se intră în contact cu alergenul în cauză cum ar fi: polen. respiraţia devine dificilă şi zgomotoasă etc. fulgi şi puf de la păsări etc. Înainte de masa de prânz trebuie consumat un amestec din suc de salată verde 50 ml şi suc de usturoi 50 ml. dar nu este chiar aşa uşor de spus!!! La copii. produse chimice. cum ar fi de exemplu curgerea nasului. Tusea mai poate fi şi semnalul unei alergii. detergenţi. părul animalelor. La adulţi. praf.În general sucurile de legume acţionează rapid şi eficient în caz de tuse. Se spune că tusea îndelungată nu prezintă nici un risc. suc de gulii 50 ml şi suc de ţelină 50 ml. Se mai poate folosi şi următoarea reţetă: suc de morcov 200 ml. . chiar o tuse uşoară. iar în ambele cazuri menţionate mai trebuie urgent consultat medicul de familie sau medicul specialist. În concluzie.

o lingură de coacăze. tuse. care are puternice efecte antiinflamatoare şi antiinfecţioase. Masajul cu ajutorul ventuzelor . Din acest amestec puneţi 2 linguriţe într-o cană şi opăriţi cu 250ml de apă clocotită. Beţi câte o cană de ceai dimineaţa înainte de a vă scula di pat. o lingură de zmeură. Laringită. daţi întru-n clocot de apă. Muguri de brad : 12g muguri. frunze de pătlagină 1 linguriţa. Se bea de trei ori pe zi câte o jumătate de pahar de infuzie înainte de masă (în infuzia rece se adaugă o lingură de miere). previne dovedit şi garantat îmbolnăvirea celor predispuşi la răceli. apoi strecuraţi. ca sudorific şi în răceli. Lumânărica : ceaiul de lumânărică potoleşte tusea şi elimină flegma. răceală . se face gargară cu infuzie de tămâie. Aceasta se ia împreună cu ceai fierbinte sau cu lapte. Suplimentar. elimină mucoasele de pe căile respiratori. purtat la gât pe tot parcursul iernii.Un ceai foarte bun împotriva tusei rebele [ nervoase ] este următorul : flori şi frunze de podbal 2 linguriţe.se iau zilnic 20-30 de picături de tinctură de tămâie. În cazul afecţiunilor căilor respiratorii este recomandat să luaţi câte o linguriţă de miere de patru-şase ori pe zi. după care se strecoară. Împotriva gripei se pun într-o jumătate de litru de apă fierbinte o lingură de măceşe. diluate în jumătate de pahar de apă. Se lasă la infuzat 15 minute. Talizmanul din felii de cartofi. Lăsaţi să se infuzeze 10 min.

durerea este destul de intensă. procedeul are efect şi în nevralgii. prin apăsare. neurastenii. Deplasarea ventuzelor pentru masaj se face circular. Umerii şi spatele se şterg cu spirt medicinal. Când apăsăm într-un astfel de punct. de jos în sus. prin procedeul cunoscut se lasă până se înroşeşte pielea trasă în interior. După ce a acţionat două minute. Cel mai important este să se acţioneze în punctele biologic active.întâi cu una. Bolnavul se va culca pe pat cu spatele în sus. bolnavul va rămâne culcat şi acoperit timp de o oră. pielea trebuind să se înroşească puternic în urma procedurii. De asemenea. Se aplică.. bronşită sau astm bronşic. Terapia se va aplica o dată la trei zile. apoi cu cealaltă. dureri dorsale. Masajul se practică folosind două ventuze Masajul se practică folosind două ventuze. Masajul se încheie printr-o trecere peste toate vertebrele. Acestea se descoperă foarte uşor. hipertensiune. ventuza se plimbă prin alunecare pe spatele uns al bolnavului. în toate direcţiile. mişcările fiind lente şi neântrerupte. apoi se ung cu o cremă nutritivă grasă sau cu vaselină. După această procedură. afecţiuni ale pielii sau boli psihice. Masajul cu ajutorul periei . deoarece se produce sudaţie puternică. Durata unei şedinţe de masaj cu ventuze este de 5-15 min. dureri de coloană şi ale umerilor.tuse. Se lucrează cu două ventuze .Tehnica masajului cu ajutorul ventuzelor aplicate pe umeri poate avea un efect benefic în maladii ale căilor respiratorii superioare . Procedura este contraindicată celor ce suferă de hemoragii.

gută. mentă . neurastenie. împotriva mâncărimilor.Masajul cu o perie uscată se recomandă în sciatică. hipertensiune. este un mijloc eficace împotriva difteriei şi a tuturor tipurilor de anghine. transpiraţie în exces şi fară cauze precise. Tusea. Sarea amestecată cu miere este folosită pentru vindecarea înţepăturilor de albine. în toate direcţiile. Forţa tămăduitoare a sării de bucătărie Folosirea excesivă a sării scade cantitatea de spermă şi poate deveni cauza unor boli de piele.se consumă 6 linguriţe pe zi de miere propolizată Gripa –pentru a o preveni. bondari sau viespi. căci înlătură straturile de celule moarte de la suprafaţa epidermei. Ea este folosită în toate cazurile de tumori ale mucoaselor. a slăbirii vederii. dar şi la vârstă critică. Masajul începe de la pielea feţei şi se încheie cu călcâiele. Totodată. obezitate. durerile de gât. reumatism. ceea ce face să fie mai bine irigată şi are un efect nutritiv excelent. întăreşte şi căleşte organismul. Modul de aplicare a masajului este urmatorul: se freacă întreg corpul cu o perie din păr natural. În cazul tumorilor se amestecă sare cu stafide. Acest masaj învioreză. Durata masajului întregului corp este de 30 de min. oţet şi miere. se activeaza circulaţia sanguină la nivelul pielii. mestecaţi seminţe de mărar. podagrei. a bolilor de ochi. Este şi un masaj cosmetic foarte eficient. Dacă se amestecă cu ulei de măsline. până când pielea se înroşeşte. Pielea este curăţată. Sarea intră în compoziţia unor medicamente pentru eczeme. gripa în fază incipientă . devine fermă şi elastică.

iar după o săptămână hemoragiile nazale vor dispărea. Sarea la tigaie e un tratament foarte bun Tratarea diverselor boli cu ajutorul sării fierbinţi încălzite într-o tigaie (cea mai bună este sarea marină. La ce mai puteţi folosi sarea Sarea amestecată cu oţet se foloseşte sub formă de comprese în cazul cojilor din cap. Această procedură trebuie repetată zilnic. se amestecă.uscată şi oţet şi se pun comprese pe locurile afectate. În cazul hemoragiilor nazale o linguriţă rasă de sare de bucătărie se pune într-un pahar cu apă rece. una sau 2 linguriţe de oţet de mere şi o linguriţă de sare. Clătirea gurii cu apă în care aţi dizolvat sare este folosită pentru întărirea gingiilor şi pentru vindecarea rănilor. În cazul paradontozei este bine să vă masaţi gingiile cu sare dizolvată în miere (la 20g de miere adăugaţi 5-10g de sare de bucătărie şi amestecaţi bine). Gargara cu sare şi oţet se foloseşte în afecţiunile gingiilor şi pentru dinţii care se clatină. al eczemelor. sarea se foloseşte şi în hidropizie (boala cauzată de acumularea patologică de apă în cavităţile naturale ale corpului sau în ţesuturi). Amestecată cu miere şi oţet. iar soluţia obţinută se inhalează de 10-15 ori pe nări (de fiecare dată vă ţineţi respiraţia câteva secunde înainte de a elibera aerul). În cazul otrăvirii cu ciuperci trebuie să beţi oţet cu miere şi sare (la un pahar de apă fierbinte se pun 2 linguriţe de miere. dar se poate folosi şi sare de bucatarie) se foloseşte de foarte mult timp în medicina tradiţională (sarea după ce a fost încinsă se pune într-un săculeţ din in şi se aplică pe diverse părţi ale corpului: în zona frunţii şi . amestecul trebuie să fie plăcut la gust). care se formează atunci când este scos un dinte.

ci numai .a nasului. Tratamente pe bază de sare În anii ’30 ai secolului trecut la Petersburg (Rusia) a fost inventat un medicament pe bază de sare pentru tratarea contuziilor. are loc un masaj al tălpilor şi palmelor. În cazul mâinilor şi picioarelor reci este foarte indicată dezmorţirea lor prin frecarea tălpilor şi a palmelor cu un săculeţ în care aţi pus sare marină încinsă. a durerilor de cap. a cancerului de piele. Efectul este dublu: întreg organismul se încălzeşte şi. Acest medicament nu se foloseşte niciodată singur. medicamentul este gata pentru a fi folosit.în cazurile de răceală. acolo unde se găsesc numeroase puncte active din punct de vedere biologic. Sarea are o acţiune dăunatoare atunci când este combinată cu diverse grăsimi (slănină) şi produse care trebuie consumate reci (untul). pentru că depunerile de sare vă pot provoca dureri în contact cu rana. Înainte de a aplica săculeţul cu sare trebuie să spălaţi bine cu apă locul bolnav. Iată cum se pregăteşte acest medicament: într-o sticlă puneţi coniac puţin mai mult de jumătate. în acelaşi timp. a erizipelului.în cazurile de radiculită). legate practic cu toate organele. Sacul se coase sub forma unei pungi de tutun pe măsura tălpii (astfel încât toată talpa să aibă loc pe suprafaţa săculeţului).). Când sarea s-a depus (după 20-30 min. după care agitaţi sticla câteva minute. adăugaţi sare măruntă şi bine uscată până când coniacul a ajuns la gâtul sticlei. în zona bronhiilor. a reumatismului şi chiar a unor diverse boli inflamatorii interne şi externe. în zona mijlocului . a tălpilor . a paraliziei. Înainte de a-l folosi agitaţi din nou sticla.

În cazul congestiilor cerebrale se frecţionează creştetul capului timp de 15min. De obicei sânt suficiente trei asemenea . puteţi să beţi înainte de a lua medicamentul 2 ceşti cu apă caldă. Medicamentul este foarte eficient în stadiile incipiente ale răcelii. Tratamentul acesta este contraindicat în hipertensiunea arterială. Pentru înţepăturile de insecte se pun comprese cu acest medicament pe locul afectat. De obicei este indicat să luaţi 2 linguri din medicament amestecate cu 6 linguri de apă fierbinte pe stomacul gol. Procedura se repetă 3-4 zile. Bandajul nu se înlătură până când rana nu se vindecă. Femeile şi bolnavii foarte slăbiţi pot lua câte o lingură din acest medicament cu 8-10 linguri de apă fierbinte. cu o oră înainte de micul dejun. În cazul durerilor de urechi se pun cu pipeta câte 5-6 picături de medicament în ureche. În cazul durerilor de cap se frecţionează de asemenea creştetul capului timp de 15 min. Dacă durerea nu trece. Acest tratament este contraindicat în hipertensiunea arterială.de 4-5 ori pe zi. În cazul apariţiei vărsăturilor sau greţurilor. Dimineaţa pe stomacul gol se iau două linguri din acest medicament amestecate cu 6-8 linguri de apă fierbinte. se ia o lingură de medicament cu 6-8 linguri de apă fierbinte. câte 10-15 min.amestecat cu apă fierbinte (o parte de medicament şi 3 părţi de apă). ci doar se umezeşte din exterior de 3-4 ori pe zi. înainte de culcare. Împotriva ameţelilor se frecţionează creştetul capului cu medicament aproximativ o jumătate de oră înainte de culcare. Pentru tăieturi se leagă rana cu o pânză înmuiată în această soluţie. Pentru uz extern medicamentul se foloseşte nediluat.

ca de exemplu varză. anemia afectează în primul rând femeile. bogat în fier. de salcâm alb. deasupra se pune o hârtie. Se lasă la macerat 5 zile. În osteoporoză amestecaţi 3 vârfuri de cuţit de piper negru. un pahar de sare grunjoasă. puteţi lua şi 12-14 zile dimineaţa pe stomacul gol câte 2 linguri de medicament amestecate cu 5 de apă fierbinte. Cele mai bune sânt considerate a fi urmatoarele: de tei. De asemenea e recomandat să consumaţi cât mai multe legume şi fructe bogate în fier. . În mierea de nuc sânt multe albumine. În cazul luxaţiilor frecţionaţi-vă bine locul afectat cu această soluţie. morcovi. fie că numărul globulelor roşii este insuficient.5 litri de coniac. Dacă durerea revine în mod constant. mere. se obţine astfel o cocă tare. sau ceaiul de păpădie. de zmeură. după care se bandajează cu un prosop cald. Cel mai popular leac este ceaiul de urzică. Se pun apoi comprese cu această soluţie pe locurile dureroase. Mierea de nuc şi tratarea anemiei Atunci când cumpăraţi miere trebuie să vă interesaţi neapărat de tipul ei. 0. Împotriva reumatismului se frecţionează locul bolnav de 1-2 ori pe zi timp de două săptămâni. Anemia Fie că este vorba despre o pierdere mare de sânge. se adaugă puţină apă. Locul bolnav trebuie acoperit cu această cocă.proceduri. Ca îndulcitor se foloseşte mierea. În cazul întinderilor musculare se amestecă sare simplă de bucătărie cu făină în proportie de 1:1. ceapă.

menta. Prezenţa cretei poate fi descoperită picurând pe depunerile care apar un acid oarecare sau oţet. Reţetă pentru slăbit : ca să slăbiţi. Beţi 3 pahare zilnic înainte de mese.fier. unul dintre cele mai apreciate tipuri deschise la culoare. Anxietatea Sunt mai multe plante folosite în prepararea ceaiurilor pentru calmarea nervilor. trifoiul. Mierea de iarbă-neagră este unul dintre cele mai bune tipuri închise la culoare. Anxietate (stări de teamă fără motiv aparent) . valeriana. teiul. este foarte vâscoasă. fără nici un fel de depuneri. se zahariseşte foarte încet şi este puţin acră la gust. Dacă există într-adevăr cretă. păducelul. amidon. de aceea este de neânlocuit în tratarea anemiei. depunerea se va transforma în spumă. melasă de sfeclă. muşeţelul. Mierea de trifoi. Dacă în miere se gaseşte amidon. Dacă mierea este curată. Aceste adaosuri pot fi descoperite foarte uşor: mierea se pune să se dizolve în apă. Reţetă pentru îngrăşat : amestecaţi 4 linguri cu vârf de lactoză (se găseşte în farmacii) într-un suc de fructe. soluţia obţinută este puţin tulbure.se face în . zaharină. lavanda. hameiul. amestecaţi 2 ceşti de suc de varză roşie cu 1 de suc de grapefruit. ceai de plante sau apă. În mierea falsă se adaugă: sirop de zahăr. cîteva picături de tinctură de iod vor colora soluţia în albastru. Bine măsurate şi administrate înainte cu 1 ½ de prânz şi cină aceste doze fac ca pacientul să ia în greutate cu 5 kg mai mult într-o lună. conţine fructoză. În medicina populară se folosec adesea plante ca: mîţişorii.

în timp ce la alţii s-a observat o ameliorare clară a stării lăuntrice. menta. Ca stimulenţi ai apetitului sunt recunoscute plante ca muşeţelul. reapariţia dorinţei de viaţă. Depresia. Parfumul tămâiei linişteşte psihicul. genţiana. păducelul. Uleiul volatil de lavandă se administrează în depresiile şi crizele de anxietate severe: 2 picături de ulei volatil amestecate cu puţină miere se iau de 3 ori pe zi. vreme de măcar şase luni. orzul şi hreanul.1 linguriţă dizolvată în jumătate de pahar de apă. anxietatea . ameliorare tradusă prin reducerea sensibilităţii psihice. sovârvul.în cazurile uşoare se ia lavandă sub formă de tinctură . estomparea fricilor şi angoaselor. Studiile făcute până în prezent au arătat că există o anumită selectivitate a pacienţilor trataţi cu această plantă. Apetitul Celor care îşi pierd repede apetitul sau sunt bulimici le recomandăm ceaiul de hamei. de 3-4 ori pe zi. lavanda. tarhonul. în cure de lungă durată (3 luni min). ceea ce ne va ajuta să dormim lin şi să ne trezim într-o stare de calm. pe stomacul gol. unii neavând o reacţie specială la uleiul volatil. Aciditatea ridicată Cel mai la îndemână leac pentru a calma arsurile intestinale este să beţi o ceaşcă de apă fiartă în care aţi dizolvat în prealabil un . ajutându-ne să ne rugăm cu putere înainte de culcare.dormitor o fumigaţie cu tămâie. de angelică sau o porţie de pilaf de orz cu mulţi morcovi. înainte de a ne culca. intensifică elanul devoţional. smirna. şi de aceea trebuie facut cu perseverenţă. Tratamentul are efecte în timp.

ci cu substanţe acide. .luaţi micul dejun. După 5 min. pentru că dizolvată ea contribuie la subţierea mucozităţii din stomac. Mierea (o lingură) trebuie dizolvată într-un pahar de apă caldă. pe stomacul gol. Beţi preparatul dimineaţa. Dacă urmaţi această cură periodic. gradul de aciditate se va regla şi nu veţi mai suferi de arsuri şi indigestii. În ulcerul gastric şi duodenal.vârf de bicarbonat de sodiu sau să beţi un pahar de lapte călduţ amestecat cu 2 linguriţe de magneziu. scade intensitatea durerii. aciditatea stomacală se poate trata cu substanţe acide. mierea trebuie folosită cu aproximativ două ore înainte de micul dejun şi prânz şi la trei ore după cină. Uneori totuşi aciditatea stomacului nu este tratată cu substanţe antiacide. Un tratament asemănător este punerea unei linguriţe de oxid de magneziu într-o cană cu lapte. Veţi vedea că nu veţi mai avea nici o problemă cu stomacul. Tratamentul în cazul acidităţii Aciditatea se manifestă prin crize de indigestie şi arsuri ale stomacului. Unul din leacurile prescrise în vechime era să se înghită două linguriţe de oţet de cidru amestecate cu o linguriţă de zeamă de lămâie şi o linguriţă de zeamă de cartof. Uneori. gastrită şi ulcer. Iată o reţetă eficientă împotriva indigestiilor: amestecaţi 2 linguriţe de cidru cu o linguriţă suc de lămâie şi o linguriţă suc de cartof. înlatură vărsăturile şi arsurile. Unul din leacurile populare cel mai des utilizate este băutul unui pahar cu apă caldă în care se pune puţin bicarbonat de sodiu. o dată pe lună.

sunt conservaţi aproape toţi constituenţii. furunculoză. nu mai puţin de 20 de milioane de celule pe gram. Analiza sa biochimică arată că ea conţine nu mai puţin de 17 vitamine diferite (majoritatea din complexul B). nu numai pentru a ataca toxinele care circulă în sânge. variolă sau . În plus. scleroză în plăci. ciroză a ficatului. acnee şi seboree. ci şi pentru a întări sistemul imunitar al acestuia. o armată de celule vii pătrunde în organism. în caz de osteomielită. drojdia de bere constituie un aliment natural complet. toate formele de avitaminoză B. 16 aminoacizi. 14 săruri minerale şi circa 46% proteine. Drojdia de bere întirzie procesul de îmbătrânire Folosirea curentă a drojdiei de bere are de asemenea un efect regenerator. precum: enterite. diabet.Drojdia de bere şi efectele ei terapeutice Drojdia de bere conţine (nu este vorba de drojdia de pâine) aproape toate elementele de care are nevoie metabolismul pentru a funcţiona cât mai bine. Prin conţinutul său bogat în toate aceste elemente enumerate mai sus. Drojdia de bere conţine. În plus. gripe. prin metoda de uscare folosită şi prin prepararea sa la temperaturi foarte ridicate. deşi celulele vii sunt distruse termic. pneumonie. de unde i s-a dat numele de drojdie vie (aceasta se poate procura şi sub formă de gelule). un remediu preventiv şi curativ. drojdia de bere poate reface flora intestinală distrusă de medicamente si antibiotice Drojdia de bere are acţiune în afecţiuni diverse. care poate ajuta organismul să rămână tânăr şi în formă. Această acţiune se reflectă în general asupra principalelor funcţiuni ale organismului. colite şi diaree. de asemenea. Consumând drojdie de bere timp îndelungat.

Gaze intestinale –înainte şi după masă. Efectele unei linguri de drojdie de bere se resimt aproape imediat şi se menţin timp de mai multe ore. taie pofta de mâncare. dimineaţa şi seara. Cum tratăm arsurile. gastrita .anemie. Se bea cu înghiţituri mici. Dizolvată şi băută înainte de masă. leacul este o cană cu ceai de tarhon: 1-2 linguriţe de tarhon se opăresc 15-20 min cu o cană de apă clocotită. Dureri gastrice. drojdia de bere se administrează de 2-4 ori pe zi. micşorând numărul de calorii primite de organism. Pe piaţa occidentală există deja drojdie de bere îmbogăţită cu seleniu (agent antioxidant) sau cu siliciu.3 zile la rând nu se mănâncă decât fructe şi legume proaspete (eventual foarte puţină pâine) şi se consumă supe de legume condimentate din belşug cu tarhon. Ea poate fi amestecată cu lichide. asiguraţi-vă că persoana . Cura de drojdie de bere are eficienţă dacă este urmată 3-4 luni. iar efectele ei nu întârzie să apară. Colită de putrefacţie . Înainte şi dupî fiecare masă se mestecă 2-3 frunze de tarhon. luaţi câte un sfert de linguriţă de seminţe de mărar pisate.se beau 2-3 căni de infuzie de pufuliţă pe parcursul unei zile.atunci când durerile apar după masă. precum şi diverse tăieturi şi răni Prim ajutor Înainte de a acorda primul ajutor. În general. Efectul de reducere a gazelor va fi rapid. Ulcerul gastro-duodenal. dar trebuie neapărat luată între mese. enteritele .

Infuzia din 2 linguri de flori la o cană de apă clocotită. timp de 10 minute (în cazul arsurilor generate de soda caustică. eventual sedative. …Coada soricelului. Infuzie din 10g de frunze la 100 ml de apă clocotită. se pot administra substanţe antialgice. Se administrează extern. întinderea leziunilor. brăţările sau ceasul de pe mâinile persoanelor afectate. sub formă de comprese. Evitaţi folosirea materialelor sintetice. stingeţi-le folosind pături sau chiar un covoraş. sub formă de comprese. Infuzie din 15g de flori la 500 ml de apă clocotită. spălarea cu apă rece se face cel puţin 20 de minute). când hainele sunt îmbibate cu substanţe care au provocat arsurile). deoarece temperatura corpului scade foarte mult. Chemarea de urgenţă a medicului sau prezentarea la spital este în acest caz obligatorie. În arsurile de gradul I.respectivă nu este în contact cu o sursă de curent electric. . până la venirea medicului. Dacă arsurile sunt pe suprafaţă mare. În arsurile de gradul II şi III. Scoateţi imediat inelele. deoarece apar băşici. Plante medicinale indicate şi modul de utilizare în tratament …Tinctura de arnică are acţiune cicatrizantă şi antiseptică: 15g de tinctură (de la farmacie) la 100 ml de apă. …Gălbenele. scoaterea hainelor arse în cazul marilor arsuri (excepţie fac cazurile de arsuri chimice. precum şi profunzimea lor fiind mici este suficientă spălarea porţiunilor arse cu apă rece. Se administrază extern. …Frasinul. Dacă hainele persoanei care necesită primul ajutor mai ard încă. Se vor administra lichide călduţe în cantităţi mari: 2-3 litri. persoana respectivă trebuie acoperită cu pături.

Infuzie dintr-o linguriţă de muguri la 250 ml de apă clocotită.Infuzie din 20g de părţi aeriene florifere la 500 ml de apă clocotită. Infuzie din 15 g de rădăcină mărunţită la 250 ml de apă clocotită. cimbru. roiniţă. …Socul . coada racului. salce şi stejar (câte 2 linguri de plantă la o cană de apă clocotită) calmează durerile şi grăbeşte cicatrizarea plăgilor. până se formează un lichid alb-lăptos. …Infuziile de levanţică. …Se pun peste răni frunze de soc fierte 5-10 min în lapte.Infuzie din 10g de produs uscat la 300 ml de apă clocotită. . cu care se unge arsura.Florile uscate şi sfărâmate se pun pe rănile provocate de arsuri. …Salcâmul . Extern. frunze de nuc. Uleiul de in se foloseşte amestecat în părţi egale cu apă de var. sub formă de cataplasme sau băi. sub forma de băi. Extern. sub formă de băi. Extern. Acest amestec are proprietatea de a calma durerile şi de a vindeca rana. se amestecă galbenuşul cu albuşul şi se pune acest amestec peste rană. Extern. răchitan. …Plopul negru . …Sunatoarea . Uleiul de sunatoare se foloseşte de asemenea. Se pune totul într-o sticlă curată şi se agită. sub formă de cataplasme sau băi. …Inul. cerenţel (rădăcină). urzică. sub formă de băi şi cataplasme. Ce ne mai recomandă medicina populară pentru cicatrizarea rănilor provocate de arsuri: …Se sparge un ou. troscot. ca pansament în arsuri. sub forma de băi.Se administrează extern. …Tătăneasa . Extern.Infuzie din 20g de flori la 500 ml de apă clocotită. …Schinelul .

…Se spală locul cu apă rece şi se presară bicarbonat de sodiu alimentar. de 4 ori pe zi. …Se pun pe rană frunze de varză proaspete sau morcov ras. . se amestecă ulei de măsline cu albuş de ou şi se bea. …Se dă un cartof crud pe razătoare şi se amestecă cu miere de albine (la 100 g de cartof se adaugă 1 linguriţă de miere). iar deasupra se pun comprese ude. se va aplica pe rană suc proaspăt de pelin. Se ung porţiunile lezate cu acest ulei. având grijă ca frunzele să fie schimbate din două în două ore. Se leagă cu un bandaj. Acesta este şi un excelent mijloc de dezinfectare a rănilor. Se fierb 500 ml de vin alb 2 ore la foc mic şi când s-a răcit se amestecă cu uleiul de sunătoare. Se pune un strat gros pe rană. legate cu feşe uscate. se scot gălbenuşurile. amestecând continuu. …În cazul unor răni greu de tratat se foloseşte uleiul de sunătoare: 500g flori proaspete şi frunze se pun într-un litru de ulei şi se ţin 3 zile. …În cazul unor răni purulente. Cum tratăm rănile şi tăieturile …Pentru tratarea rănilor care se vindecă mai greu. …În cazul arsurilor în gât. …În cazul arsurilor provocate de foc se amestecă un albuş de ou cu ulei de in şi smântână. …Se prepară ulei de ouă: se fierb ouăle tari.frunzele se schimbă din 2 în 2 ore. Pe rană se mai poate aplica de asemenea suc proaspăt de patlagină. se aplică pe rană frunze strivite de patlagină. care se dau prin răzătoare şi se ţin pe foc mic timp de 40 de minute.

sau chiar frunze de brusture fierte în lapte. Se adaugă apoi 10g de ulei de floarea soarelui şi se lasă deoparte 1-2 zile. …Se iau 15g frunze de nuc. se vor aplica comprese din decoct de frunze de brustur. Rana se poate unge şi cu miere.. se strecoară. sterilă). adăugându-se şi 15g de ceară galbenă. …În cazul unor răni purulente. Se păstrează în borcan închis. Compresele sau bandajele se vor schimba din două în două ore. timp de nouă zile. se amestecă frunze proaspete de sunătoare şi salvie (cantităţi egale) cu untură proaspată de porc şi se strecoară printr-un tifon. Acesta se prepară în felul următor: se pun flori de gălbenele într-un borcan şi se lasă borcanul la soare. amestecata cu untură proaspată de porc (1:4). Se storc bine florile şi se strecoară apoi sucul rezultat. Unguentul se mai poate prepara din tinctură de sunătoare. 30 min în 100 ml de apă. apoi se fierbe iar. Se ung rănile cu acest unguent. Se fierbe amestecul în bainmarie timp de două ore. timp de 30 min. amestecat cu miere (câte 3 linguriţe pe zi).…Se aplică comprese cu decoct de flori sau fructe de măceş (acest mijloc previne cangrena) şi se bea suc proaspăt de coada şoricelului. …Se aplică pe răni suc de gălbenele. …Una dintre cele mai eficiente metode pentru vindecarea . …Rănile infectate se pot vindeca aplicând comprese cu miere diluată 30% în apă distilată sau fiartă şi răcită. se mărunţesc şi se pun la fiert. după care se acoperă (se aplică o compresă uşoară. …Pentru vindecarea rănilor şi a juliturilor. …Se aplică pe răni comprese cu tinctură de obligeană.

se vor aplica comprese ce se schimbă din 4 în 4 ore. 5g ceară albă. 20g răşină de pin şi 1g tămâie. Unguentul este cât se poate de efficient. Cu cât în miere se găseşte mai multă fructoză. în special pentru rănile mai vechi. Se lasă la soare timp de două săptămâni. Se adaugă o lingură unt şi se pune pe foc timp de 10 min. încercând să crească producţia de miere. pe care albinele o asimilează la fel ca şi . 8g ceară galbenă.rănilor este aplicarea de comprese cu tinctură de urzică: se pun frunze de urzică într-o sticluţă (aproape până sus) şi se toarnă deasupra alcool. Trebuie să ţineţi cont de faptul că mierea cristalizată este o miere de calitate. (nu trebuie să dea în clocot). Pentru tratarea rănilor sau a tăieturilor se poate prepera un unguent din: 100g ulei de măsline sau floarea soarelui. Mierea pusă pe rană opreşte sângerarea Mierea naturală este asemănătoare unui sirop gros. Procesul de cristalizare este o mărturie a calităţii deosebite a produsului – conţinutul scăzut de apă în ea. cu atât îşi păstrează mai mult consistenţa lichidă. Pentru a nu greşi în alegerea mierii. pun alături de stup vase cu apă îndulcită. Compresele se vor aplica de două ori pe zi. se amestecă bine şi se ia spuma după care se pune amestecul în borcan. trebuie să ştiţi că apicultorii. care se vindecă greu. Înainte de aplicarea compresei rana trebuie spalată. după ce rana a fost spălată în prealabil cu apă distilată. Se lasă să se răcească şi se pune amestecul în borcane. Se amestecă pe foc mic două părţi ulei de măsline cu o parte ceară de albine. care scos din celulele fagurelui începe să se cristalizeze foarte repede. Compresele se vor schimba din trei în trei ore.

Se beau 2 căni pe zi. Prin aplicarea unei comprese cu miere pe o rană. Această miere nu se diferenţiază ca aspect de cea adevărată. ceea ce uşurează spălarea rănii şi creează condiţii mai bune pentru hrănirea celulelor. aveţi nevoie de un creion chimic: în mierea care nu este naturală. mierea distruge mulţi microbi (bacilul dizenteriei. înainte de masă cu o coajă de salcie .nectarul. Pentru a determina dacă mierea este adevarată. vindecă rănile care nu se închid. Primăvara ar fi bine să folosiţi plante proaspete. stafilococii etc.) Dafinul : frunzele pisate şi fierte cu untdelemn. Metode de tratare : se beau 3 căni de ceai pe zi din următorul ceai scoarţă de castan sălbatic 15g 15g. fructe proaspete şi din când în când lactate. dar nu are aceleaşi proprietăţi. creionul va lăsa o urmă violet. Prima măsură care trebuie luată este trecerea imediată la un regim alimentar dietetic bazat mai ales pe legume şi-n special pe consumul de multă ceapă.coada şoricelului 15g troscot 15g Se amestecă bine plantele apoi se face o infuzie din 3 linguriţe de amestec opărite cu ½ litri de apă. streptococii. Ceaiul de ghimpe : se pun 2 linguriţe de plantă la o cană de apă si se fierb 1 min. cu alifie de gălbenele sau alifie cu gaz. Masaj general al întregului corp. În afară de aceasta. Metoda Maria Treben : se bea dimineaţă. pentru a pune sângele în mişcare şi masaj al piciorului bolnav. sângele nu mai curge. îndulcite cu miere de albine.

Aceasta ajută la prevenirea artritei păstrând ţesuturile articulaţiilor şi fluidul care le înconjoară întro stare gelatinoasă. Luaţi în consideraţie sugestiile acestora.jumătate de oră. afectând articulaţiile. atenţie! Nu este bine să opriţi tratamentul şi să apelaţi la remediile naturale înainte de a consulta sfatul unui medic. . modul de folosire. vegetariană .acupunctura . Dar. în ceai se pune şi o linguriţă de bitter suedez. Peste zi se beau 4 căni de ceai de urzică [ de preferinţă proaspătă ] puţin infuzată. . creşte abilitatea de atenuare a şocurilor . Iată câteva alternative la medicamentele contra artritei. care va lubrefia zona. cu cât îmbătrânim cantitatea de glucosamină din corp începe să scadă. efecte secundare pentru fiecare remediu în parte. la fel şi seara cu o jumătate de oră înainte de culcare [ o linguriţa de plantă se opăreşte cu o cană de apă şi se lasă să se infuzeze 30sec ] .evitaţi carnea deoarece există în ea un acid care provoacă inflamarea articulaţiilor şi apelaţi cât mai des la alimentaţia naturistă. Remedii naturale pentru artrită Există în corpul nostru o substanţă numită glucosamină. Extern se aplică şi compresii cu bitter suedez. o cană de ceai de coada calului.veninul de albine / şerpi.controlul greutăţii – o greutate mai mare a corpului înseamnă o presiune mai mare exercitată asupra articulaţiilor. ceva asemănător glucozei. dar cu atenţie pentru cei care suferă de reacţii alergice -chondrodit: ajută la curgerea fluidelor în cartilaje. Din păcate.

medicina naturistă . Aşa se vor reduce durerile articulare şi hrana dumneavoastră va fi mult mai sănătoasă. produse lactate. . nuci. utile pentru cartilajele articulaţiilor Este foarte important să consumaţi multă vitamina C.terapia osteopatică şi chiropractică .ghimbirul este un antioxidant. meditaţiile.untura de peşte: controlează inflamaţiile în corp. care se găseşte în soia. spanac.homeopatia .acidul pantotenic Vitaminele C şi E. tomate. porumb. vizualizările şi reprezentările creative . Vitamina E este un antioxidant utilizat în prima fază pentru osteoartrita.reduc nevoia de un medicament antiinflamator des utilizat .aromoterapia .magneţii: rezultatele acestui tip de tratament sunt încă preliminarii. susan.frunzele de urzică . cafeină. Exerciţiile fizice practicate în apă caldă pot reduce mult din . Alergiile la unele alimente pot cauza artrita Alimentele comune la care este bine să renunţaţi sunt: grâu.. citrice. vinete. inflamator care nu are alte efecte secundare . floarea soarelui şi dovleac. . Mai există şi alte uleiuri care au această proprietate: uleiul de in. cartofi albi. deoarece aceasta este o componentă a colagenului care constituie o parte din cartilajul protector al articulaţiilor. sare.yoga. alune.

castraveţi. cataplasme şi unguente folosite în artroză . urzică. Regimul de exerciţii nu este un tratament şi nu poate înlocui recomandările unui medic specialist. morcovi. frunze de păpădie. Deseori când ne scufundăm în apă descoperim că membrele dureroase se pot mişca sau întinde din nou. gălbenele. Este bine ca aceste exerciţii să se practice în paralel cu tratamentul prescris. Plutitul. Artrita În medicina tradiţională se obişnuieşte să se aplice frunze de varză direct pe zona afectată. ceapă. Nu este vorba numai de un confort fizic. Comprese. napi. mersul în apă reduc impactul asupra articulaţiilor. pătrunjel. tonifiază muşchii şi ţesuturile. praz. 3. O dată intrat în piele. 2. Să se bea în fiecare zi câte o cană de ceai din seminţe de muştar. În loc de varză se pot folosi frunze şi flori de coada şoricelului. sucul frunzei de varză atenuează durerile şi fluidizează cât de cât circulaţia sângelui. ci şi de un minunat efect psihic. Să se consume des mere. Folosind rezistenţa naturală a apei tonusul muscular se poate îmbunătăţi fără să afecteze pe viitor ţesuturile care în mod obişnuit sunt afectate. Să se facă o dată sau de 2ori pe săptămână baie cu apă în care sau aruncat 2-3 pumni de sare. Plutitul în apă caldă poate reduce stresul articulaţiilor şi alină durerile.durerile articulare Flexibilitatea articulaţiilor şi muşchilor este foarte importantă. lămâie. frunze de mentă sau de trifoi. Pentru a grăbi ameliorarea stării de sănătate se recomandă: 1.

4. Se lasă peste noapte.Compresele folosite în caz de artroză se vor prepara din infuzii la care se vor folosi. după care se aplică frunzele în 3-4 straturi pe locul bolnav. Se acoperă bine şi se lasă o săptămână la loc întunecos. Se acoperă cu ceva gros şi se menţine până la dispariţia bolii. Se pune amestecul într-un termos şi se toarnă deasupra un pahar de apă fiartă. Se prepară un decoct din rădăcină de brustur: se toarnă un . 3. se pune deasupra un prosop sau un fular de lână şi se lasă până trece durerea. Se umple până la jumătate o sticlă de 1/2l şi se toarnă votcă până se umple sticla. iar a doua zi se adaugă în infuzie şi 2 linguriţe de sare. plantele se vor înfăşura într-o cârpă curată şi se vor aplica pe locul dureros (tratamentul este valabil şi în artrite şi reumatisme). 5. Se aplică cataplasma călduţă. Se iau paie de ovăz. 6. fără a o curăţa. 2-3 linguri de plantă uscată. Se toarnă ulei de masline peste frunze tinere de nuc şi se lasă timp de 3-4 ore. se stoarce şi se aplică pe locul bolnav. 2. Se amestecă 3 linguri de troscot cu 2 linguri de frunze de mesteacăn şi 2 linguri de fructe de măceş. din una din plantele indicate mai jos. se spală bine şi se dă prin maşina de tocat sau pe răzătoare. de regulă. 1. Se ia rădăcină de brustur. În cazul cataplasmelor. Se înmoaie o cârpă curată de bumbac în infuzia aceasta. Se aplică peste locul bolnav cataplasme cu ceapă tocată sau usturoi pisat. se toarnă o cantitate corespunzătoare de apă şi se fierbe timp de 30 de minute pe foc mic. sau 3-4 linguri de plantă proaspată. Se aplică comprese pe locurile bolnave.

10. amestecată cu unt (se poate folosi din rădăcină de la decoct). înainte de masă. timp de 20 de minute. Se ia câte o lingură. de 5-6 ori pe zi. În cazurile de artroză faceţi în fiecare seară aşa-numitele băi în nisip. de 4 ori pe zi. 8. se prepară un unguent din rădăcină de brustur. după care se îngroapă degetele în nisipul cu sare fierbinte. Peste o lingură de rădăcină se toarnă un pahar de apă. timp de 15 minute. 7. Se pune un capac etanş şi se lasă 7 zile la loc cald şi întunecos. după care se poate lua câte o lingură de 3-4 ori pe zi. Se vor aplica de asemenea comprese calde din decoct de rădăcini şi seminţe de brânduşă de toamnă. Se amestecă sare cu nisip de râu în proportie de 1:1. 9. Se lasă timp de 4 ore. se va folosi o infuzie de flori de liliac (proporţie 1:10). Astenie Lăsaţi să se macereze 8-10 zile. se pune la încins într-un vas.pahar de apă clocotită peste o lingură de rădăcină dată de răzătoarea mică şi se pune la foc mic. Se fierbe la foc mic. ţineţi mâinile şi picioarele acolo până când această compoziţie s-a răcit. Se pun într-un borcan flori de cartof (fără a le toca) până sus şi se toarnă deasupra spirt sau altă tărie. Peste o lingură de frunze de plop se toarnă un pahar de apă clocotită şi se lasă o oră. Extern. Se prepară un unguent din flori tocate de liliac amestecate cu unt în părţi egale. Se vor aplica comprese. Se vor aplica comprese cu flori pe locul bolnav. dar este recomandat sa se folosească şi intern: câte 1-2 linguri. Concomitent. 100g seminţe de mărar într-un .

Pentru a elimina mai uşor mucoasele şi flegma se recomandă ceaiul de urzică. O să vă simţiţi imediat mai bine. Tratamentul durează 3 luni: se ia o linguriţă rasă de 4 ori pe zi. se elimină zahărul şi înlocuitorii săi artificiali. valeriană sau frunze de platan. Astmul Leacul din bătrâni pentru bolnavii de astm este ca aceştia să facă în fiecare dimineaţă un duş rece şi să bea cât mai mult compot de mere. Filtraţi lichidul şi beţi după fiecare masă câte un pahar . Pentru suferinzii de astm piperul nici nu ar trebui să existe în meniul lor. ameliorează dificultăţile respiratorii. Filtraţi şi beţi după fiecare masă câte un păhăreş din acest excelent întăritor. Cidrul. 20 linguri seminţe de mărar într-un litru de vin roşu. sucul de lămâie sau mierea. Ciclul menstrual neregulat sau dificil. o linguriţă de mărar într-o ceaşcă de lapte şi beţi cât puteţi de cald. nelipsite din mâncărurile preparate. Evitaţi prăjeala şi condimentarea excesivă. obţinute prin măcinare. De asemenea e bine să consumaţi alimente uşor digerabile crude. În timpul acestui tratament. fierte sau coapte. Colici – de cum apar durerile. Pentru ateroscleroză.litru de vin roşu natural . sucul de morcovi şi infuzia de pătrunjel sau de muşeţel. cu puţină apă. Astenie –lăsaţi să macereze. muselină. pe stomacul gol. lipsa ciclului menstrual –pulberea de inflorescenţe şi seminţe de mărar. fierbeţi 10 min. 8 zile. se reduce consumul de carne. folosiţi usturoi şi miere .

ateroscleroza – 3 mâini frunze de tarhon se taie mărunt. lăsându-se să stea astupat 7 zile. se pun într-un borcan şi se acoperă cu jumătate litru de oţet de mere. pe o perioadă de timp cât mai îndelungată. Amestecul se administrează în 2 doze – dimineaţa şi seara. 100g miere. Arterita. gălbenele 70g. o capăţână de usturoi pisat se amestecă cu sucul de la o lămâie şi 2 linguriţe de miere. Preparaţi următorul ceai : rostopască 5g. toate aceste plante se amestecă bine după care se fierbe în 3 litri de apă 30 min. trăieşte într-un mediu alcalin. chiar şi după dispariţia ciupercii. Totul depinde de consecvenţa cu care aplicaţi acest tratament. 2g de acid citric. tuberculos]. cu badijonări cât mai dese. mărul lupului 3g. ia nu va mai apărea deoarece nu poate în mediu acid creat de oţet. Punând oţet care este acid. mărul lupului 1g gălbenele 10g. 100 ml apă minerală. Se filtrează şi se bea masă. Amestecul se fierbe întru-n pe stomacul gol câte un păhărel înainte de . plop negru 40g.În ateroscleroză. Se fac spălături locale şi se pun compresii de 2-3 ori pe zi. Se bea rece. Explicaţia este următoarea: ciuperca de orcie natură ar fi. plop negru 21g. Intern : preparaţi următorul ceai : rostopască 3g. Încercaţi să puneţi oţet pe porţiunile afectate de ciupercă. 100 ml suc de coacăze negre. Pentru a vă potoli setea puteţi pregăti o băutură răcoritoare gustoasă pe bază de miere: 200 ml suc de scoruşe negre. cu 30 min înainte de masă. Această reţetă este pentru 2 tipuri de Lupus [eritematos.

O metodă ciudată care poate fi încercată : dintr-un ghem de sfoară de cânepă se ia un fir pe care se fac atâtea noduri. 10g vaselină şi 10 picături de acid fenic. Binenţeles că şi pshicul este afectat bolnavul având stări depresive. Negi : se pot vindeca printr-o masare cu coajă de nucă pe locul respectiv timp de câteva zile sau se poate pune pe neg o bucăţică mică de coajă verde de nucă [cu partea zemoasă] sub un plasture. nu vă aşteptaţi la ceva rapid. judeţul Olt.litru şi jumătate de apă. cu 15g lanolină. dar şi viscerale pe intestine. Lupus: această cumplită boală este considerată ca fiind o boală a pielii şi a mucoaselor. spuneţi în gând 1 neg şi faceţi un nod apoi 2 şi faceţi . de somnolenţă şi dureri articulare. Ca unguent folosiţi următoarea compoziţie : se amestecă 30g rostopască uscată şi pisată ca să se transforme în pulbere. Se mai pot masa cu ulei de ricin de 3 ori pe zi . Practic în jurul acestor erupţii ţesutul se necrozează şi putrezeşte de viu. Şi aluniţele se pot trata cu ulei de ricin masându-le de 3 ori pe zi dar tratamentul este de durată. înaintea meselor cu 30 min. 30 min. Cauzele sunt necunoscute şi este considerată colagenoasă şi autoimună. Apar fie erupţii cutanate pe faţă pe piept pe spate şi pe pielea capului. de 3 ori pe zi. PIATRA OLT. Se continuă până la vindecare. pe timp de noapte. Se strecoară şi se bea câte 50ml de ceai. Mai întâi trebuie ‚curăţat’ organismul Pentru cei ce vor reţetele de ceaiuri iată adresa : GIUREA MARIN str. Se ung locurile bolnave şi se lasă pansate 3 zile. câţi negi aveţi. aleea Nucului 18 cod 0559. Nuca : zeama de nucă verde vindecă pecinginea.

În cazul cancerului de piele se unge cu această soluţie locul afectat de 3-4 ori pe zi. Ce se întâmplă nu se ştie dar negii vor dispare după câteva zile. apoi dimineaţa se spală cu şampon. după care se pune pe rană o bucată de pânză subţire înmuiată în medicament (pânza trebuie umezită imediat ce a început să se usuce). Verucile sunt nişte pete ca nişte pistrui numite medical veruci plane. Înainte de culcare frecţionaţivă pielea capului cu medicamentul şi puneţi-vă apoi un batic subţire. Dimineaţa se iau 2 linguri de medicament cu 5-6 linguri de apă fierbinte. Pielea capului se masează bine cu ulei de ricin. se lasă toată noaptea să acţioneze. astfel ca lipomul să fie acoperit complet. încercaţi . în 2-3 zile el dispare. Se unge rana se aplică un pansament şi se ţine 3 zile . Pentru vindecarea lipomilor Un remediu foarte eficient şi rapid este : fixarea cu ajutorul unui leocoplast a unei monede de cupru bine curăţată pe locul respectiv. cu 15g lanolină. Apoi cu un cuţit faci o groapă adâncă de 4-5cm în pământ se pune sfoara şi se acoperă cu pământ. transformată în pulbere. fără semn fără durere. Pentru creşterea părului la copii se recomandă uleiul de ricin Se aplică de 2 ori pe săptămână seara înainte de culcare. 10g vaselină şi 10 picături de acid fenic .alt nod şi în continuare până faceţi atâtea noduri câţi negi aveţi. Se repetă săptămânal până la vindecare. După ce se . Amestecaţi 50g rostopască uscată. Tamponări locale cu esenţă de genţiană sau bitter suedez sau ceai de tătăneasă şi muguri de plop .

Oţet de usturoi . Se fac frecţii energice la rădăcina părului de 2 ori pe săptămână . Oţet de mere .se fac frecţii zilnice . Omogenizaţi amestecul într-un mojar şi păstraţi amestecul astfel obţinut într-un vas de porţelan. de preferat după ce aţi făcut baie .se aplică pe pielea capului de 6 ori pe zi . o dezamăgire puternică . se aplică compresii puse pe cap şi ţinute toată noaptea . Apă energizantă : ea se obţine în felul următor – se ia 250g apă şi se pune într-un recipient tip shaker şi se agită de 120 de ori . Soluţiile prescrise pentru regenerarea părului sunt aceleaşi ca la combaterea cheliei : Tinctură de ardei iute . 3-4 săptămâni la 5-6 luni . alteori cauza este un şoc pshic puternic accident .restabileşte creşterea părului se continuă tratamentul odată la 2 săptămâni. Se recomandă odihnă . moartea cuiva . Omagul : clătitul cu ceai de omag. Alifie de propolis . Ungeţivă pielea capului cu acest unguent . până începe să crească părul . Amorţirea tălpilor Se prepară o alifie din boabe albe de vâsc. Nucul : Lăsaţi să fiarbă 1/2 de oră în 300g untură topită nesărată 20g muguri de nuc. linişte şi beţi zilnic 2-3 căni de ceai de ciuboţica cucului . raze Roengen etc. strivite într-un vas de ceramică şi amestecate cu puţină untură de casă proaspătă. prin masaje energice . masând uşor . Se va masa peste zi şi seara picioarele. Uneori boala se moşteneşte .200g ardei iute se macerează 7-8 zile în 100 ml alcool . Paralel se .30g usturoi pisat se macerează 10 zile în 1/2 litru oţet de mere . face să crească părul. se găseşte în magazinele de specialitate .

Luaţi medicamentele în modul următor : ampicilina câte 2 capsule odată la interval de 6 ore. alcool de 70 grade 100ml. Aici apare o capcană. Monturi Preventiv : în momentul când apare durerea caracteristică şi roşeaţa aferentă.va ţine o cură de 6 săptămâni de ceai de văsc. glicerină 10g. acid salicilc 3g. Cu burovinul se pun comprese pe locurile dureroase. Se . a 3a zi se încălzeşte şi se ţin picioarele la înmuiat 30 min. [trebuie să fie destul de caldă] după care se freacă cu o piatră ponce. După circa 1 lună veţi avea călcâie de mătase. 2 pliculeţe de burovin şi comandaţi la farmacie o soluţie contra epidermofiţiei. să se aplice un badijonaj cu tinctură de iod. alifia se foloseşte zilnic. Baia se face la 3 zile. face să dispară chiar şi monturile gata formate. Şi în primul rând să se renunţe la tocuri înalte. aplicat cu perseverenţă. Curativ : tratamentul cu iod. vreme de 1-2 ani. Deoarece durerea dispare după prima badijonare şi persoana uită să o mai repete. compusă din . Se ung călcâiele cu alifie de gălbenele. Acest procedeu trebuie repetat 2-3 seri la rând [se poate face şi peste zi]. La persoanele cu piele mai sensibilă după 4-5 zile de badijonări se va face o singură dată pe zi. 3 săptămâni cură după care 2 săptămâni pauză. se poate produce o descuamare a pielii. Cu soluţia contra epidermofiţiei se badijonează talpa piciorului şi mai ales spaţiile dintre degete. şi iarăşi 3 săptămâni ceai. se află la boli de inimă. timp de 5 zile. Eprizipelul : o reţetă sigură pe o perioadă scurtă – cumpăraţi de la farmacie 2 flacoane de ampicilina. Reţeta de preparare a ceaiului. iod metaloid 1g. Călcâie uscate Se strânge urina vreme de 2 zile. Se recomandă repaus la pat.

Trasmiterea la distanţă. După ce vă spălaţi pe picioare cu apă şi săpun. din care se beau 2-3 căni/zi (extern.apă. îndulcite cu miere. apariţia la distanţă de tumoarea iniţială a altei tumori similare. Plante indicate în terapia bolnavilor de cancer Tumoarea canceroasă creşte prin înmulţirea anarhică a celulelor. rostopască – infuzie dintr-o jumătate de linguriţă din părţile aeriene ale . Dacă mergeţi la serviciu. poate fi considerată ca o stare precanceroasă Fitoterapia recomandă bolnavilor de cancer utilizarea unor plante medicinale cu efecte anticanceroase. vaselor limfatice şi teaca nervilor. limfă şi nervi. ungeţi-le seara cu alifie de gălbenele. Numim metastază. cu acestă infuzie se pun comprese locale în caz de cancer al pielii sau cancer mamar). Când rănile încep să se închidă. Orice tumoare benignă. Printre acestea se află captalanul– se beau 2-3 căni de ceai/zi. Lăsaţi locul să se usuce apoi puneţi pe locurile dureroase frunze de pătlagină uşor strivite [bine spălate în apă rece]. 2 min]. tamponaţi rănile dureroase cu un decoct de tătăneasă [2 linguriţe de plantă se fierb în 250ml. plopul negru – infuzie din 2-3 linguriţe de muguri zdrobiţi la o cană cu apă. Răni între degete : umblaţi cât mai mult desculţă şi evitaţi încălţămintea gen sport de cauciuc. care se aplică pe rănile respective. tot din muguri de plop negru se poate prepara o alifie 20%. se face prin sânge. invadând ţesuturi învecinate vaselor de sânge.întrerupe tratamentul şi se reia numai după ce se vindecă pielea. puneţi între degete frunze de pătlagină. în organism. netratată la timp şi corect.

Se exclud din alimentaţie carnea de porc. oţetul şi pâinea albă. zahărul. o lună. dimineaţa. Dacă în timpul curei apare o depigmentare în portocaliu a tegumentelor. pe stomacul gol. dimineaţa. până rămâne 1 l de lichid. tătăneasa – se beau 4 căni/zi de decoct. se întrerupe cura şi se reia după depigmentare. mezelurile. Câteva preparate medicamentoase Imunofort se recomandă ca un excelent imunostimulator în infecţii bacteriene şi virale ale căilor respiratorii superioare şi sfera ORL. infecţii ale aparatului urogenital. după care urmează o lună de pauză. care se pune pe un tifon şi se aplică pe rană (în cancerul pielii şi al sânului). convalescenţă şi un foarte bun adjuvant în terapia cu citostatice. 1 kg miere de albine naturală. Se bea câte o cană de suc pe zi. pe stomacul gol. înainte de masă. din rizomi şi rădăcini mărunţite de tătăneasă. iar pansamentul se ţine aplicat 3 zile. din tinctura de tătăneasă se iau cîte 10-12 picături/zi. afecţiuni hepatice. prevenirea infarctului miocardic. se prepară o pastă. Tratament fitoterapeutic complex Se folosesc 125 foi de pătlagină. Se fierbe morcovul cu pătlagina în cei 3 l de apă. Tratamentul se face timp de 2 luni. Se ia câte o linguriţă. Sucul de morcov ajută la vindecarea tumorilor canceroase. Medicamentul Ro-phas creşte capacitatea de apărare a . se beau. după care se pune mierea şi se lasă din nou la fiert până când rămâne 1 l. 1 l de suc de sfeclă roşie şi de mere pădureţe. 1 kg morcov ras şi 3 l de apă distilată. cu unguent de rostopască se unge rana. în fiecare zi.plantei la o cană cu apă. în amestec cu apă. ateroscleroză. apoi se poate relua. din care se ia o linguriţă la 3 ore.

intestinal şi al vezicii urinare. Vitamina C naturală. Un consum minim de 40g de fibre pe zi. grăbind vindecarea.organismului cu imunitate normală sau deprimată. Dietă anticancer Fibrele vegetale din cereale. cîte 100-200g/zi. Fibrele vegetale absorb toxinele hidrosolubile şi contribuie la eliminarea lor din organism. deosebit de eficient în terapia bolnavului de cancer. morcovi. Asigură o protecţie şi o rezistenţă crescută a organismului la îmbolnăviri. 100 ml suc de ţelină. . antimicrobiană şi antivirală (asemănătoare interferonului). 400 ml suc de sfeclă roşie. Are acţiune antiinflamatoare antireumatică. obţinută din sucul de lămîi. din 100g de pătrunjel tocat sau dintr-un kilogram de mere ajută la distrugerea celulelor tumorale. Imunostim este un imunostimulator natural. în condiţiile eliminării consumului de grăsimi. previne instalarea cancerului mamar şi al celui genital la femei. indicaţia terapeutică este ca persoanele bolnave de cancer să consume cîte 10-15g (2-3 căţei) de usturoi. varză. neutralizînd hipersecreţia gastrică şi îmbunătăţind calitatea procesului de digestie. sfeclă roşie. În cazul usturoiului. 50g fructe de pădure (cătină. afine. La nivelul sistemului digestiv are acţiune antiinflamatoare. Retinoizii şi coloranţii roşii (betacianine) din 200 ml suc de morcovi. reglează activitatea hormonală. Stimulează activitatea imunitară. au efect protector şi vindecător în cancerul gastric şi în cancerul de colon. dar şi alte legume şi fructe dau rezultate bune în cancerul de piele. coacăze negre). cel pulmonar. ţelină. prezentând rol antioxidant şi antitumoral.

După o ora se mănâncă . o linguriţă de gaz dublu rafinat . De asemenea. terci. stevia de grădină.A dat rezultate în multe feluri de cancer generalizat bolnavul fiind foarte slăbit şi având foarte puţine şanse de supravieţuire . după care luăm decoctul de pe foc şi-l lăsăm încă 24 de ore să stea acoperit. măcrişul iepurelui. curmale (pentru prevenire) şi perele. cîte 3040g/zi. Atenţie gazul trebuie distilat între 100 – 150 grade. Legumele şi zarzavaturile proaspete care îi ajută în tratament pe suferinzii de cancer sînt pătrunjelul. consumat în reprize scurte de 2-3 zile. sau în asociere cu fructe de cătină. Tratamentul durează un an. în special grîul şi hrişca. fierte sau chiar crude (hrişcă înmuiată în apă 2 ore). bolnavilor de cancer nu trebuie să le lipsească măceşele. orice grad mai mult duce la distrugerea petrolului ca medicament devenind toxic . cresonul. pe intestinul gros: 2 linguri de rădăcină de tătăneasă le fierbem în 2 litri de apă 30 min. pe stomacul gol. o linguriţă de gaz la o jumătate de ora după masa de seară . sfecla rosie. Dintre fructele proaspete. coacăzele negre. Se ia dimineaţa. Se mai ia şi seara. în amestec cu puţină apă sau ceai. Cerealele. fructele de cătină. Bolnavilor de cancer le este recomandat şi laptele de capră. ţelina. După care nu se mai mănâncă nimic . alternînd cu perioade de dezintoxicare (regimul Oshawa). Tumoră în abdomen.zilnic. merele. soia şi germenii de soia (profilaxie). se recomandă polen de albine luat sub formă de pulbere. şi este valabil pentru multe feluri de cancer. simple sau în asociere cu sucuri de fructe şi legume. dovlecei (suc proaspat). la . se pot consuma sub formă de fulgi. lintea.

La început. şi aşa a rămas până în ziua de azi. Şi omul acela. Înainte de a folosi preparatul. bem dimineaţa o cană. Se ţine şi un regim vegetarian (pe care l-am menţinut de atunci mereu) şi când m-am dus la control.temperatura camerei. Reţetă de restabilire rapidă . a plecat într-o vacanţă prelungită în Deltă. de mai multe ori pe zi. peste câteva săptămâni bem şi 2 litri de ceai pe zi. Elixirul tinereţii – Reţetă caucaziană Într-o piuliţă de lemn. borcanul se agită. se trec într-un borcan de sticlă. unde a mâncat tătăneasă crudă.Leac tibetan Se curăţă şi se zdrobesc în piuliţa de lemn 350g usturoi. la prânz o cană şi seara o cană. bem întruna. ale carui zile păreau numărate. iar "pacientul" trăieşte şi azi. nu mi-au mai găsit nici urmă de tumoră. Vasul cu amestecul se lasă 30 zile la întuneric şi răcoare (în frigider sau într-un beci rece). Tratamentul se . operat de cancer la colon. Apoi se strecoară conţinutul într-o sticlă printr-o eşarfă de mătase. Se mai ţine încă 3 zile (72 de ore) la întuneric şi leacul este gata. se zdrobesc 400g căţei de usturoi. Peste usturoiul zdrobit se toarnă zeamă de la 4 lămâi proaspăt stoarse. I-am spus că singura soluţie pe care o ştiam era tătăneasa. După ce s-au zdrobit bine. Tratamentul lui original a durat o lună şi jumătate. după aproape 20 de ani. Apoi. Pasta obţinută se pune într-un vas de sticlă. amestecată cu o jumătate de cană de apă sau lapte rece. Gura borcanului se leagă cu tifon. Vasul se acoperă cu un capac etanş şi se lasă 10 zile la întuneric. căruia îi mergea tot mai rău după operaţie şi sfârşitul îi era aproape. Peste usturoiul zdrobit se adaugă 250g miere curată şi 250ml alcool etilic de 90 grade. Din acest elixir se va bea seara la culcare câte o linguriţă.

preparat în 50ml lapte. 5 şi 4 picături.. iar seara – 3 picături. ziua a . de 3ori pe zi. în 50 ml lapte dulce nefiert. atenuarea durerilor produse de artrite... 12. Schema .. . tot cu 10min înaintea meselor. ziua a XII-a – şi în continuare. cu 10min înaintea meselor... 14 şi 15 picături.. 10. zi. IX-a – 6. ziua a V-a – 13. îmbunătăţirea văzului şi auzului. ziua a .face după o schemă. la prânz – 5 picături. ziua a II-a – de 3ori pe ... se vor lua .în câte 50ml lapte – dimineaţa – 4 picături.. 2 şi 1 picătură.. 14 şi 13 picături (cantitatea începe să . reglarea metabolismului. ziua .. ziua a X-a – 3... ziua a VII-a – . uri.. 8 şi 7 picături. Procedeul este următorul: într-o ceşcuţă se toarnă 50ml lapte dulce nefiert. a XI-a – dimineaţa – 15 picături. Rezultatele acestui tratament sunt: normalizarea tensiunii arteriale. respectiv 7. ziua a III-a – . scadă). înaintea meselor de dimineaţa şi prânz.. la prânz – 25 şi seara – 25 picături. 11 şi 10 picătziua a VIII-a – 9. preparatului – câte 25 picături de 3 ori pe zi.. VI-a – 15.... în care se picură cu o pipetă leacul preparat astfel: ziua I – câte două picături de . după 10min se ia masa. conform celor spuse mai sus.... reumatism şi ulcere. 11 şi 12 picături. seara – 6 picături. topirea grăsimii în exces. până la terminarea . . ziua a IV-a – . distrugerea tumorilor.. 8 şi 9 picături.

se dizolvă 1/4 linguriţă sare fină. Cancer gastric – 3 mâini de tarhon proaspăt se dau prin maşina de tocat (sau se zdrobesc în mixerul electric. …O cantitate de 150-200g brânză de vaci degresată se amestecă cu 1/4 linguriţă sare fină. Leacul este recomandat în scăderea nivelului de colesterol în sânge. Consumând această cantitate de 2 ori . Sucul astfel obţinut se bea imediat cu o lingură. la temperatura camerei. Sucul poate fi conservat vreme de 12 ore. nisetru) îmbunătăţeşte funcţionarea vaselor sanguine din creier. Cancer . la frigider (4°C). după ce am adăugat puţină apă). condimentarea cu tarhon a salatelor şi ciorbelor catalizează procesul de vindecare. Cura ţine minimum o lună. Sarea înlocuieşte alte remedii Reţete pentru uz intern …În 200g kefir degresat. pe stomacul gol. …Într-un pahar cu suc de roşii se adaugă sare după gust.în dietele cu crudităţi anticancer. Consumul zilnic a 50-100g peşte … sărat (somon sau sturioni morun. după care se storc bine într-un tifon. S-a observat la populaţiile care consumă din belşug această plantă o reducere a incidenţei cancerului gastric şi intestinal. Este un remediu sigur pentru eliminarea colesterolului din sânge. dar şi pentru mărirea rezistenţei la stres şi eliminarea surmenajului fizic.trebuie să se respecte cu stricteţe! Este exact reţeta păstrată din vechime în Tibet şi merită încercată. Se vor bea de 3 ori pe săptămână câte 200g de kefir cu sare. Aceasta are un efect foarte bun privind memoria şi concentrarea mai rapidă şi pentru perioade mai lungi de timp a atenţiei.

Se adaugă smântână după gust. se elimină vărsăturile în cazul intoxicaţiilor. În această soluţie se înmoaie o bucată de pânză din bumbac. se îmbunătăţeşte funcţionarea glandelor endocrine şi este eliminat stresul nervos. această procedură elimină stresul şi stările de nervi. înainte de culcare. spre exemplu.pe săptămână se realizează o eficientă evacuare a reziduurilor metabolice din organism.o dată la 2 zile -. Consumând câte o astfel de porţie de salată . Mâncând de 4 ori pe săptămână … castraveţi acriţi rapid (cum se fac. Repetată de 3 ori pe săptămână. După 10 min se spală sarea cu apă rece. Reţete pentru uz extern Se umezeşte capul şi părul cu … apă caldă. Aplicând această procedură în cazul părului uscat. se întăresc rădăcinile. …O lingură fără vârf de sare se amestecă în 200 ml apă rece. Se spală 200g foi de salată… proaspătă. Cu o linguriţă desare uşor umedă se freacă mâinile. …O linguriţă scuturată de sare fină se amestecă în 200 ml apă fiartă şi răcită. apoi se spală bine capul cu apă caldă şi săpun de casă sau şampon. apoi se freacă pielea capului cu o lingură fără vârf de sare mai mare. Procedura . Se lasă 10-15 min. Zilnic se vor mânca 1-2 castraveţi muraţi. cu care se freacă bine spatele. seara. Bând câte puţin din acest amestec. vara) se asigură eliminarea în scurt timp a surplusului de lichide din organism. reducerea treptată a greutăţii corporale şi eliminarea edemelor. fără săpun. se taie şi se freacă apoi cu o jumătate de linguriţă de sare fină.

Din acest amestec se face o mască pentru ten. pentru a-i reda elasticitatea. Efect tonifiant garantat. fără săpun. mai ales în cazul suferinzilor de reacţii alergice la sare. repartizând pătrunjelul cu sare în strat uniform pe obraz. afecţiuni renale. Amestecul se poate congela şi se poate folosi pe timp de iarnă pentru a fricţiona obrazul cu cubuleţele de pătrunjel şi sare. Este şi un foarte bun mijloc de curăţire a pielii în profunzime. o lingură de flori de muşeţel uscate se pun într-un pahar cu apă fierbinte. …Se amestecă 150-200g frişcă neândulcită cu 2 linguri de sare (pline.albeşte mâinile. În cazul tenului uscat şi normal se va aplica doar o dată pe săptămână. Se aplică o dată pe săptămână. O lingură de sare. În aplicarea tratamentelor unde se foloseşte sarea este necesară multă atenţie. în caz de dureri de cap.de 2 ori pe săptămână. Această mască este recomandată pentru ten gras şi normal. până se consumă tot. Cu amestecul ca un terci se masează faţa. Se aplică de 1-2 ori pe săptămână. hipertensiune arterială. apoi se îndepărtează spălând faţa cu apă caldă. se strecoară infuzia şi . iar a celui gras . Se lasă 20min. înlătură umflăturile şi face degetele mai flexibile şi elastice. fără vârf. fără vârf). Albeşte pielea. În această saramură se înmoaie o bucată de tifon pusă în două. petele de pigmentare. Se taie mărunt 50g frunze de… pătrunjel şi se amestecă apoi cu o linguriţă scuturată de sare fină. o hidratează şi tonifică. Această compresă se aşază pe frunte pentru 10 min. După ce s-a răcit. Înlătură ridurile. Se masează şi pielea corpului. furnizându-i şi principiile nutritive necesare. se… amestecă în 150 ml apă clocotită. În colită.

Dacă este pusă pentru a răcori. Compresa se ţine 45-60 min. apoi pânza umezită şi bine stoarsă. care se aplică pe gât. . Peste ea se pune o basma (şal) din lână. în circulaţia sangvină dificultuoasă sau în stări de febră mare. pacientul se îmbracă într-o bluză uscată (tricou) din bumbac şi rămâne în pat. iar pacientul se culcă cu spatele gol peste aceasta. Mărar : când apar durerile. Efectul este imediat . Menta : planta pusă-n rachiu sau alcool vindecă durerile de burtă şi colicile intestinale Iată câteva tipuri de comprese O compresă ce poate fi rece sau caldă (după nevoi). De asemenea. piept sau abdomen. timp de 30-40 min. aceste comprese dau rezultate în hipertensiune. Are un efect foarte puternic în durerile de mijloc şi coloană. bine învelit. se umezeşte din nou (dacă este pentru a încălzi – nu se mai umezeşte). fierbeţi circa 10 min o lingură de mărar într-o ceaşcă de lapte şi beţi lichidul cât se poate de cald . dar şi eliminarea gazelor.se adaugă o linguriţă de miere. Gâtul este bine să fie acoperit separat cu un fular. dar se va întinde pe pat întâi şalul de lână. ipohondrie. Aceeaşi compresă pentru spate se va pregăti în acelaşi fel. Soluţia astfel pregătită se foloseşte pentru clisme. astfel încât să nu patrundă aerul. care se aşază pentru a acoperi bine compresa. După ce se înlatură compresa. se stoarce bine şi se aplică pe corp. este cea prezentată mai jos: o bucată mare de pânză de in (sau bumbac) se înmoaie în apă rece (vara) sau în apă caldă (dar nu fierbinte) iarna.

ajută digestia şi este un remediu în colicile digestive. înmuiată în apă. se leagă o fâşie de pânză de in sau bumbac. Compresele se menţin 10-15 min. Compresa se menţine 45 min. Bolnavul trebuie să stea întins pe spate. sau simultan. După o oră se umezeşte din nou compresa. uscată. înmuiată în apă rece (la 1520 grade Celsius) şi bine stoarsă. compresa pe abdomen se poate pune succesiv cu cea de pe spate. peste compresă. Labele se încălzesc în mod obligatoriu cu ciorapi de lână sau o sticlă cu apă caldă. Se poate folosi apă rece. pe partea inferioară a abdomenului. peste care se pune câte un prosop. De fapt. Piciorul se înfăşoară de la genunchi până la gleznă. Peste pânza udă se înfăşoară câte o fâşie de pânză uscată.Compresa pe abdomen: se aplică pânza. împăturită. Compresa pentru gambe. în pat. apă cu oţet sau fiertură de paie de ovăz sau de fân. pentru a avea un efect mai puternic. aşa cum se întâmplă la utilizarea pungii cu gheaţă. căci apa rece este suficientă pentru a răcori. Compresele sunt cele mai potrivite în febră şi procesele inflamatorii însoţite de febră. Peste compresă se înfaşoară o basma de lână. fără să şocheze organismul. . Această compresă îmbunătăţeşte circulaţia sangvină. Pe fiecare gambă se înfăşoară câte o bucată de pânză de in sau bumbac. Deasupra se înfăşoară bolnavul cu un şal sau fular de lână. După ce se aplică pe abdomen compresa se stă între 45 min şi 2 ore. bine stoarsă. Compresa caldă pentru durerile de mijloc: se înmoaie în apă caldă (+45 grade Celsius) o bucată de pânză şi se stoarce bine. Cu ea se înfăşoară mijlocul – de la un şold la altul – şi apoi.

Sânt recomandate în bronşite. sfeclă. pâine Graham. spanac. Consumaţi: alimente bogate în celuloză. salată verde. coajă de la o portocală proaspată. în funcţie de anotimp şi de starea bolnavului). Polenul vindecă cele mai rebele constipaţii. Se ia câte 20g polen îndulcit cu miere zilnic. ceapă. se face pauză 2 luni după care se repetă. Amestecaţi . mere. 500g fructe şi 500g legume mâncaţi pe zi. cu pâine graham sau secară. dovlecei. Este un laxativ imediat şi puternic. pâinea albă. se stoarce bine. struguri. pere. la culcare mâncaţi 2 mere. praz. 30 min. morcovi.Compresele aplicate pe piept. fasole verde. Reţetă cu tărâţe: 1-2 kg de tărâţe de grâu trebuie cernute printr-o sită deasă ca să se elimine făina care mai rămâne în ele după măcinarea grâului. Reţetă cu portocale: lăsaţi să fiarbă în apă. O pânză de in sau de bumbac se udă în apă (rece până la caldă. sau la 3 ore după cină . cartofi. castraveţi. ţelină. Aruncaţi apa şi mai fierbeţi o dată coaja 20 min în apă îndulcită cu 20g miere la litru. Bolnavul se acoperă bine cu o patură de lână sau cu plapuma şi rămâne astfel o oră. cacao. portocale. Scoateţi coaja şi beţi ceaiul dimineaţa pe stomacul gol. carnea. roşii. Cura durează o lună. Peste ea se pune un prosop pluşat sau un şal de lână. se aplică pe piept (se poate pune încă una pe spate) sau se înfăşoară ca o faşă mai lată. Puneţi în fiecare dimineaţă 2 linguri de tărâţe într-o cană obişnuită şi opăriţi-le cu orice fel de ceai. Alimente ce trebuiesc evitate: ciocolata. paste făinoase. Reţetă ţărănească: mâncati dimineaţa pe stomacul gol prune uscate înmuiate peste noapte în apă. brânzeturi sărate .

Beţi câte o ceaşcă după mesele principale 5 zile Dovleacul : beţi în fiecare dimineaţă o cană de suc de dovleac Reţetă cu tarâţe 2 : 2 linguri de tărâţe de grâu se pun de cu seară într-o jumătate de cană de apă. cam 35-40g pe zi. după ce aţi mâncat tărâţele. înghiţitură cu înghiţitură. mai adăugaţi puţin cei cald sau apă la temperatura camerei. Ceai laxativ : puneţi la fiert. şi cei ce au fost operaţi trebuie să facă acest tratament. Grâul trebuie luat 20 zile pe lună. Murele : faceţi infuzie din frunze de mur [ proaspete sau uscate ] doza 40-80g [2 linguri de supă] la 1 litru de apă.bine conţinutul pentru a-l omogeniza şi când se răceşte (trebuie să fie călduţ) îl beţi pe stomacul gol. renunţaţi la porţia de seară. După o pauză de 10 min puteţi servi micul dejun. repetaţi operaţia şi seara. puteţi adăuga câte un pumn de fructe proaspete dimineaţa pe stomacul gol. o mâncaţi. . pe nemâncate. iar tărâţele toată viaţa dacă este cazul. Este valabi pentru cei ce au probleme cu intestinul gros. Reţeta cu miere de albine : supradenumită « reţetă sigură » 2 linguri de miere de albine + 2 linguri nuci măcinate + 2 linguri smântână + 2 linguri tărâţe de grâu + 2 mere rase. înainte de masă. 25-30g frunze de prun întrun litru de apă. înainte de cină. Dacă se umflă şi nu mai are lichid. După ce situaţia se normalizează. Dimineaţa. Elimină şi toxinele din organism şi conţine vitamina din gama B-urilor. în funcţie de gravitatea constipaţiei. Beţi 2 căni pe zi dimineaţa şi seara. Se amestecă toate şi se consumă 2 linguri pe zi. dimineaţa. Dacă aveţi. 10 min. Luaţi şi vitamina D. În cazul în care constipaţia nu cedează chiar de a 2a zi. În acelaş timp puteţi consuma şi grâu încolţit.

Baia se poate repeta. Fierbeţi o oră în 3 litri de apă o ţelină mare cu frunze cu tot ( 250g plantă la un litru de apă ) tăiată bucăţi . Dezinterie . în locul lor se vor consuma legume. Acest procedeu dă rezultate excelente . Se păstrează în frigider. apoi să se macereze până ce lichidul devine călduţ. Încălziţi-l încet până începe să fiarbă. apoi lăsaţi-l să se răcească până când temperatura va deveni suportabilă pentru o baie cât mai caldă a locului vătămat . mierea este un bun activator al proceselor de eliminare. supă de carne şi prăjiturile.fermentatie intestinala Mâncaţi cât mai multe boabe de afine proaspete. Constipaţia . Un lucru foarte important este ţinerea unui regim alimentar sever.diaree . pâinea albă. salate.un excelent mijloc de reglare a tranzitului intestinal este consumul pe stomacul gol a 2-3 linguriţe de miere. având şi un efect de reglare a florei intestinale. Muiaţi-vă picioarele sau mâinile şi staţi aşa 10-15 min . . Toate dulciurile sunt interzise. Diabet. de 3 ori pe zi . Ţineţivă picioarele înfăşurate într-o pătură sau mâinile în mănuşi . Lăsaţi-l să fiarbă 15-20 min. Se pot dubla cantităţile la 4 linguri. imediat după trezire. Beţi câte o jumătate de ceaşcă din oră-n oră. reâncălzind decoctul. Strecuraţi lichidul. Puteţi bea de asemenea un decoct preparat din 60g boabe înmuiate o oră într-un litru de apă călduţă. Degeraturi. sau mestecaţi boabe uscate. Ştergeţi-vă bine şi evitaţi să mai ieşiţi afară . dimineaţa.după care se bea o cană de ceai de muşeţel. inclusiv consumul alcoolului. al cafelei al ceaiului negru. Prin enzimele pe care le conţine.

100g suc de fasole verde. tăiate mărunt. dintr-o infuzie de 1 linguriţă de plantă opărită cu o cană de apă în clocot. important este să asudaţi după care faceţi un duş călduţ. Faceţi zilnic gimnastică medicală. aceiaşi cantitate cu 30 min înainte de a vă culca. Beţi în fiecare dimineaţă câte o ceaşcă de ceai pe stomacul gol. Cură de o săptămână pe lună. Lăsaţi băutura să se răcească. lăsaţi-le în apa în care au fiert. tecile de fasole au proprietatea de a micşora valorile zahărului din sânge. 120g suc de pătrunjel . Se bea 2-3 căni pe zi. Se amestecă toate şi se beau în mai multe reprize pe zi. 100g suc de ţelină. Faceţi-le pe balcon sau afară. fructe. 10 min. Lăsaţi-le să fiarbă până ce lichidul scade la jumătate. Ceai antidiabetic – 3 linguriţe cerenţel + 1 linguriţă frunze de mur + 1 linguriţă frunze de fragi + 3 linguriţe scrântitoare + 2 linguriţe de păstăi de fasole tăiată mărunt. 100g suc de salată verde. apoi strecuraţi-o. carne slabă. puneţi-le să fiarbă într-o jumătate de litru de apă. Strecuraţi şi beţi peste zi între mese cât vreţi . Dintre plante. Fiertură de sâmburi de dovleac : curăţaţi de coajă şi tăiaţi mărunt 30g seminţe de dovleac. fulgi de ovăz. într-un litru şi jumătate de apă. prietena diabetului este salvia . Mergeţi cât mai mult pe jos. Seara fierbeţi 2 ore 100g teci de fasole uscate. la foc mic. la macerat până a 2a zi de dimineaţă. iar seara. Se amestecă bine . Hrana trebuie să fie bine mestecată şi consumată încet.cartofi dar nu prăjiţi. Ceai de teci de fasole uscată : foarte diuretic. 60g suc de andive. în exclusivitate cu sucuri : 330g suc de morcovi. aceste exerciţi vă vor ajuta foarte mult. pâine integrală.

Se bea 1-2 litri ceai pe zi. 40% dintre participanţi sufereau în diferite grade de diabet. spre picioare. se fac masaje pe abdomen. efectele înlocuirii totale a zahărului cu miere. în timp ce la lotul martor.un grup de cercetători a studiat pe 2 loturi a câte 200 voluntari. apoi punând-o în jos. morcovi proaspeţi. Mai mult. de la ombilic spre părţile lateraleale abdomenului. ceapă şi usturoi. Baia durează 10-12 min. Un medicament gata făcut [naturist] este „Fitodiab” care dă rezultate foarte bune şi este făcut de firma „Holigal” dar numai în cazul diabeticilor care nu folosesc insulină. toţi având părinţi diabetici . rase pe pâine integrală. în pat. Un alt călugăr-vindecător spune că diabetul este o boală legată de proasta funcţionare a pancreasului. studii făcute pe bolnavii cu diabet de tip I şi II au arătat că boala dă mult mai puţine complicaţii la cei care au înlocuit complet . şi recomandă activarea lui prin : turnări de apă [băi] folosit extrem de mult acum în America . apoi se ia o linguriţă cu vârf de amestec. Rezultatele i-au uluit pe cercetători: după 20 ani. înmuind repetat cârpe în apă. după care bolnavul trebuie să se bage la căldură. rata îmbolnăvirii de diabet era 0 la lotul de consumatori de miere. Tot acest călugăr recomandă diabeticilor să ţină o dietă cu ţelină crudă [salate] zeamă de varză acră.Cu ajutorul unei cârpe aspre de cânepa.toate plantele. Prevenirea diabetului . se opăreşte cu o cană de apă şi se lasă să stea 3 min. Condiţia să dea rezultat este un regim alimentar sever.Tratamentul – prevede ca bolnavul să şadă pe un scăunel băgat într-un lighean mare cu apă [25-30 grade] ţinânduşi picioarele afară pe podea.

.zahărul cu mierea decât la cei care au continuat să aibă o dietă cu zaharicale. chiar măsurată strict.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful