You are on page 1of 12

Sistemul fiscal din Canada

Sistemul fiscal actual al Canadei este format din 3 niveluri de baza: - Federal (48% revin veniturilor bugetului federal); - Provincial (42 % revin bugetelor provinciilor); - Local (10% revin veniturilor bugetelor locale); Ponderea cea mai mare a veniturilor din bugetul federal se constituie din impozitul pe venit al persoanelor fizice si, fapt important, aceasta pondere e mereu in crestere. Importante sunt si veniturile din impozitele pe corporatii, impozitele pe marfuri si servicii, accizele, taxele vamale si veniturile din contributiile la asigurarile sociale. Veniturile fiscal ale provinciilor se acumuleaza din: -impozitul pe venitul persoanelor fizice; - impozitul pe vinzari; - Impozitul pe venitul corporatiilor; - accize; -Contributiile la asiguratile sociale; -Impozitul pe donatii; - plata rentelor, diferite taxe de inregistrare si licentiere. Partea cea mai mare din intrari revine impozitelor pe venitale persoanelor fizice si impozitelor indirect. In ultimul timp toate tipurile de venit din bugetele provincial, cu axceptia impozitului pe venitul corporatiilor au o tendinta de crestere. Intrarile fiscal in bugetele locale constau din impozitul pe imobil si impozitul pe antreprenoriat. In tara s-a conturat un system flexibil, bine determinat de manevrare fiscala.

Aceasta modernizare a avit ca scop perfectionarea pricipalelor surse de venit din buget. Quebec percepe de sine statator impozitul pe venit al persoanelor fizice si juridice. Avind in vedere ca sistemul asigurarilor sociale este parte component a sistemului financiar-fiscal. Mai mult de 59180.17% plafonul max.Politica fiscal se elaboreaza de Departamentul politicii bugetare si a analizei economice din cadrul Ministerului de Finante. Mai apoi a fost perfectionat radical sistemul de impozite indirecte. In conformitate cu reforma din 1897.26% palfon max. 29590-59180 mii dolari. si anume: impozitul pe venit al persoanelor fizice si juridice. De colectarea impozitelor se ocupa Ministerul Venitului National. Prima reforma fiscala in Canada a inceput in anul 1897.29590 mii dolari.de Curtea Fiscala. Toate litigiile aparute in legatura cu nerespecatarea legislatiei fiscal se solutioneaza printr-un system de jurisdictie specializata. Toate proiectele se discuta mai intii in cadrul Camerei Comunelor. De exemplu. . Unor provincii li s-au facut exceptii. Drept baza juridical in sistemul fiscal servesc urmatoarele legi: Legea cu privire la impozitul pe venit (reglementeaza impozitul pe venit al persoanelor fizice si al corpozariilor) si Legea cu privire la asigurarea somajului (sistemul asigurarilor sociale).29% plafon max. in Canada la nivel fiscal au inceput sa dunctioneze 3 plafoane ale impozitului pe venit al persoanelor fizice: 0. exista anumite directii de verificare a pensiilor si a tarifelor care efectueaza controlul in sferele asigurarilor sociale si impunerii tarifare. Ontario si Albertaimpozitul pe venit al persoanelor juridice.

O mare importanta in sistemul de impozitare a venitului de la persoanele fizice o are impozitul pe cresterea valorii de piata a activelor.23%). pe impozitarea marimilor reale ale veniturilor.Creditul fiscal pe cheltuielile pentru cercetari stiintifice. un rol importante il au si diversele facilitati fiscal ce sunt legate de impozitul pe venit. Totusi sunt pastrate facilitatile pentru dezvoltarea regional a cercetarilor stiintifice. noul system fiscal este bazat pe impozitarea similara a veniturilor. la dezvoltarea activitatilor in anumite regiuni si al alte actiuni social utile. Creditul fiscal pentru investitiile . Plafonul impozitului pe venit se formeaza din plafoanele regionale si federale. ce stimuleaza companiile la utilizarea rationala a mijloacelor fixe si circulante.Astfel.Creditul fiscal-investitional. iar marimea reala a impozitului pe cresterea valorii de piata a activelor s-a marit cu 30%. de asemenea. Creditul investitional pentru provinciile atlantice constituie 15% iar pentru o grupa special evidentiata. . astfel incit marimea reala a impozitului cumulative federal-provincial se egala cu 26%. In acest context. . la introducerea cercetarilor stiintifice in producere. actualmente cota impozabila s-a marit cu 75%. Facilitatile fiscal de baza pentru corporatii sunt: .Conditii favorizate privind impozitarea cresterii valorii de piata a activelor. Deficitul mereu in crestere a bugetului federal a impus autoritatile federale sa foloseasca mai rationalfacilitatile fiscale. indifferent de marimea lor si formele de investire si.Norme progressive ale amortizarii (amortizarea accelerata). Plafonul general federal este de 28% (pentru companiile industriei prelucratoare.10%. . Daca anterior numai jumatate din acest venit era supus impunerii.

Se rasfringe numai asupra consumului. utilizat in 9 din 10 provincii canadiene. spre deosebire de impozitele directe. exonerind impozitele din procesul de de productie. Impozitul federal pe vinzari. impozitul pe vinzari. micsorearea cotelor de impunere. Exemplu de facilitate in domeniul dat.capital in cercetarile stiintifice constituie 30% pentru toate companiile si 45%pentru companiile din sectorul de prelucrare. care in esnta este mai simplu in administrare si. caracteristice ramurilor . mai eficace in evidentierea acumularii in termene otime a veniturilor bugetare. De aceea. invizibil pentru consummator.Are o baza impozabila mai larga. in care pozitia dominanta o ocupa impozitul pe venit al populatiei. se colecteaza impreuna cu impozitul pe vinzari cu amanuntul. Pentru stimularea dezvoltarii sectoarelor agrar si piscicol. . Colectarile erau percepute la nivelul vinzarilor cu amanuntul a de 5 ani in scopul protejarii fermierilor si pescarilor de fluctuatiile imprevizibile. cu pastrarea posibilitatilor de influientare a proceselor economice. avind ca scop reducerea deficitului bugetului federal. Sistemul fiscal cnadian si-a definitivat. politica fiscal. Ultimele tendinte in dezvoltarea sistemul fiscal sunt lagate de extinderea bazei impozabile. deci neamenintind producatorul intern. Trebuie de remarcat ca in Canada sistemul fiscal este axat pe impunerea directa. este uniformizarea venitului pe o perioada respective. paote fi privit prin prisma urmatoarelor caracteristici: . de asemenea sunt prevazute facilitati cu caracter fiscal. constituie un factor regulator al economiei nationale. in consecinta multiplelor experiente. acumulind veniturile bugetare prin pirghiile oferite de impozitul pe vinzari.

Trebuie de remarcat faptul ca impozitul pe bunuri si servicii se incaseaza concomitente cu impozitele provincial din vinzarile cu amanuntul. Ca urmare. producind o serie de dificultati vinzatorilor. In alta ordine de idei aceasta stare a servit ca motiv pentru unificarea sistemelor fiscale provincial si armonizarea lor cu impozitul federal. fapt determinat de necesitatile fiscal regionale. Cu exceptia Albertei si a altor 2 teritorii. Spre deosebire de TVA. Cea mai mica era in British Columbia si constituia 6%. Prin introducerea acestui impozit sistemul Canadian a fost ameliorat susbstantial. de asemenea sunt scutite de impozit serviciile medicale si activitatile din sfera invatamintului. dar in acelasi timp au aparut si unele dificultati. toate regiunile incaseaza impozitele locale pe vinzari. In 1991 a fost adoptat impozitul pe bunuri si servicii. impozitul pe bunuri si servicii in Cnada are un avantaj si anume. In provincial Alberta. Acest pas al Guvernului a dat nastere ideii de a incasa si dezvolta impozitul national din vinzari dupa mecanismul European de incasare a TVA. Cotele impozitului erau diferite in provinciile canadiene. din 1897 Guvernul a hoatarit sa-si orienteze toate fortele in directia reformarii impozitului local din vinzari. cu exceptia celor alimentare. medicamentele si utilajul nu se supun impozitarii. acest impozit nu se aplica. Confruntindu-se cu problema impozitului federal pe vinzari. imbracamintei si combustibilului. in cadrul vinzarilor cu amanuntul actuineaza parallel 2 impozite. cota de impunere proportional este de 7%. care sunt nevoiti sa calculeze 2 impozite cu baze impozabile diferite sis a adapteze la ele sitemul de calcul conatbil. produsele alimentare. care obtine venituri considerabile din extractia petrolului si a gazelor natural. In regiunile Canadei s-au stabilit urmatoarele taxe ale impozitului pe vinzarile cu amanuntul: . In acelasi timp.majoritatii produselor. iar cea mai inalta in Newfoundland-12%.

Quebec.5% (se incaseaza impozitul unic din cel provincial si federal).Sascacevan. .6.7%. Cu toate ca regiunile dispun de mari imputerniciri in ce priveste incasarea impozitelor .11%. Asadar. iar regiunile slab dezvolatate peste 40%. Si cu toate ca organelle guvernamentale federale exercita o influienta considerabila. circa 28% din toate veniturile revin transferurilor – mijloace transmise de guvern provinciilor in scopul compensarii decalajurilor dintre resursele financiare necesare si cele existente. Spre exemplu. Un mare rol in procesele economice il joaca coordonarea impozitelor care poate determina: . Cresterea importantei provinciei in economia nationala necesita o coordonare a politicii intre guvernul federal si autoritatile locale. medicina.Newfoundland. . .Rolul provinciilor in federatie. relizarea programelor sociale de asigurare.7%.New Scotland-11%. In medie.9%. in Ontario. Alberta si British Columbia aceasta cota atinge nivelul de 20%. .Manitoba.Ontario.. . regiunile prevaleaza in asa sfere de activitate ca invatamintul.10%.12%. . Canada este o tara centralizata.New Branceweek.Insula Printului Eduard.Asigurarea compromisurilor politice intre nivelurile de conducere. . provinciile au un mare rol in sferele-cheie ale economiei nationale si in dezvoltarea sociala. .British Columbia.8% . . ele totusi au nevoie de spreijin din partea Guvernului Federal.

bugetele alocate Sanatatii si Educatiei vor creste de la 35. . In acest an Sportul va primi 962 milioane $ (din care 22 milioane pentru sportul de mare performanta). cel mai probabil cu 15 centi pentru fiecare transa de 100 $.- Atentia crescinda a Guvernului acordata sistemului de impozitare pe venit ca instrument al politicii de majorare a incasarilor. Cotizatia pentru ajutorul de somaj va ramine neschimbata in acest an. . Jim Flaherty. Pentru eliminarea deficitului record de 54 miliarde $ in urmatorii 5 ani. pregatire profesionala a tinerilor). Canada afiseaza cea mica rata a impozitului global pe noile investitii dintre toate tarile membre ale G7 (grupului celor sapte cele mai dezvoltate tari din lume). dezvoltare. Ministrul federal de Finante. ministrul federal de Finante a anuntat un plan in trei etape. bugetul nu prevede cresteri de taxe si impozite. In plus. a anuntat tintele pe care le are in vedere Bugetul Canadei 2010 – 2011: stimularea economiei. In planul fiscalitatii.2 miliarde $. unul din aspectele principale fiind economisirea a 17. La nivel international. In schimb.7 miliarde $ in anul financiar 2009-2010. Ottawa prevede investitii modeste in anumite sectoare (cercetare. inaintea oricarei alte tari din G7. insa de la 1 ianuarie 2011 va creste. la 44. In acest fel se spera ca organismul care se ocupa cu gestionarea fondurilor pentru ajutorul de somaj va elimina deficitul financiar (care ar putea ajunge la 15 miliarde $ in 2012) cel tirziu in 2014.7 miliarde $ in 2014-2015. Guvernul de la Ottawa a anuntat ca intentioneaza sa faca din Canada o drepturi industria manufacturiera. diminuarea somajului. limitarea deficitului bugetar si atingerea echilibrului financiar in urmatorii 5 ani. particularii beneficiind chiar de reduceri de impozit -evaluate la 3. Pentru a atinge aceste obiective. iar incepind din 2010 si impozitul (federal si provincial) aplicat zona pe libera veniturile de societatilor vamale va fi pentru cel mai mic din G7. pentru care cele 900 milioane $ alocate in 2010 reprezinta cel mai mic buget din ultimii 13 ani.6 miliarde $ din fondurile destinate aparatului guvernamental.Imbunatatirea mecanismului de distribuire a venitului intre contribuabili cu scopul dezvoltarii economice si sociale a provinciilor.

iar omiterea unei astfel de declaratii va fi penalizata. Provincia Quebec a inclus deja ’’practica evitarii fiscale’’ in rindul infractiunilor. precum şi impozitele de consum utilizat pentru finanţarea serviciilor publice. În ceea ce priveşte a impozitelor pe .2 miliarde $). a anuntat ministrul federal de Finante. federal legea principală este legea impozitului pe venit. Analizind bugetele depuse in Parlament de conservatori de la instalarea la putere (februarie 2006). dar nu si spiritul in care a fost facuta legea’’. dar si acordarea de reduceri fiscale suplimentare pentru persoanele in virsta (340 milioane $). evitarea fiscala se afla la limita legii.Impozitul personal si sanctionarea ’’evitarii fiscale’’' Bugetul prevede reducerea nivelului de impozitare a veniturilor obtinute de particulari (cu 3. guvernul provincial estimeaza ca sumele astfel recuperate incepind cu anul 2001 se ridica la circa jumatate de miliard de dolari. marirea contributiilor pentru copii (cu 310 milioane $). se observa totusi ca reducerile fiscale pentru particulari au fost mai mari in trecut. In viitoarele declaratii de venit va trebui sa se specifice in mod clar orice operatiune de ’’evitare fiscala’’. Spre deosebire de evaziunea fiscala. care permit contribuabililor sa evite plata unei parti din impozitul pe venit. Impozitul pe venit federale aplicabile persoanelor fizice rezidente in Canada si Quebec Sistemul fiscal canadian compune în principal din impozitul pe venit pentru persoanele fizice şi juridice. incadrata ca infractiune. pedeapsa prevazuta fiind o amenda ce corespunde cu 25% din impozitul eludat. Legea impozitului pe venit urmeaza sa fie modificata pentru a se impiedica retururile de impozit generate de operatiuni de ’’evitare fiscala’’. Cu privire la impozitele pe venit. ’’respectind legea impozitului pe venit.

persoane rezidente Răspunderea pentru impozitul pe venit pe baza conceptului de reşedinţă. se referă la legea federală şi colectare a impozitelor a fost încredinţată Canada Revenue Agency. impozitul legi provinciale în esenţă.consum.gc. inclusiv beneficii legate de ocuparea forţei de muncă. Rezident canadian este impozitat pe venitul său total. Provinciile Ontario şi Alberta colecta impozitele proprii lor pe venit corporativ. Provincii poate percepe o taxă suplimentară asupra indivizilor şi societăţilor. venituri salariale. legislaţia primară este Legea cu privire la accize. în timp ce persoana non-rezident va fi impusă numai pe veniturile realizate in Canada. Cu privire la impozitele pe venit. propriile lor sisteme fiscale. Acest obligaţiei fiscale este nelimitată. orice persoană care locuieşte în Canada mai mult de 183 de zile în orice an este considerată ca fiind domiciliul fiscal în Canada. serviciu venituri. Orice persoană. Durata şederii pe teritoriul canadian este crucial să se definească noţiunea de reşedinţă. " British North America Act "din 1867 a instituit sistemul de impozitare separate între guvernele provinciale şi federale. Taxa de colectare şi de administrare a legislaţiei fiscale federale este asigurat de către Agenţia Revenue Canada ( www. de asemenea. Astfel. este considerată domiciliul fiscal în Canada. venituri din proprietate. sub rezerva aplicării de o convenţie fiscală. prin natura lor sau de sursă de venit şi fiecare răspunde pentru propriile sale reguli de calcul. Quebec este provincia numai cu o lege de Legea impozitului pe venit (impozite Act) şi colectează. indiferent de naţionalitate şi sub rezerva aplicării unui tratat fiscal. când reşedinţa principală sau de şedere permanentă este în Canada. Provinciile şi teritoriile au. .cra-arc.ca / ). Această regulă se aplică şi la provincia Quebec. Principalele surse de venit global (în limba engleză " Revenu "): • • • • venituri de afaceri. de asemenea. Legea distinge între venituri. propriile sale impozite.

impozitului pe vânzări şi de vânzare cu amănuntul de armonizare fiscală.Fiecare contribuabil poate solicita un număr de credite fiscale. în principiu. sau va fi plătit. Plătitorul canadian trebuie. Non-rezident În general. este acum de aşteptat. Cu toate acestea. în următoarele trei cazuri: • • salariul câştigat în Canada. o persoană non-rezident va plăti impozit în Canada. dispoziţie de proprietate anumitor cunoscut sub numele de "proprietate impozabilă canadian". Taxa de Vanzare provinciale (PST) sau impozitul pe vânzări (QST) . Această rată poate fi redusă sub o convenţie fiscală. cu GST pentru a crea armonizate impozitul pe vânzări (HST). New Brunswick şi Newfoundland şi Labrador au armonizate lor provincial impozitul pe vânzări (PST). În plus. operare a unei afaceri prin intermediul unui sediu permanent. pentru persoanele aflate în întreţinerea lor. provinciile Nova Scotia. Mărfuri şi servicii fiscale (GST) sau "şi impozitul pe servicii (GST) Impozitul pe bunuri şi servicii este un impozit federal de 5% se aplică la majoritatea bunurilor şi serviciilor prestate în Canada. persoanele nerezidente. Este similar cu taxa pe valoarea adăugată (TVA). pentru persoanele cu handicap şi pentru impozitele plătite în străinătate. • Impozitelor indirecte A sistemului de taxe de consum în Canada include trei categorii de impozite: taxa pe bunuri şi servicii. dar la o rată de 13% (5% alocate din partea federal şi provinciale parte 8%). face o deducere de la sursă pentru plăţile efectuate către nerezidenţi. HST se aplică aceleaşi produse şi servicii ca GST. În cazul de plata a dividendelor. care obţin venituri din proprietăţi în Canada trebuie să plătească un impozit de 25% aplicabilă la suma netă de plăţile pe care le primesc. în unele cazuri nu vor fi reţinute taxe. Principalele fonduri sunt scutirii personale de bază acordată tuturor persoanelor.

Rata variază în funcţie de provincie (între 6. este considerat o crimă.revenu. Pentru a preveni evaziunea fiscală. Un individ trebuie să depună declaraţia fiscală până pe 30 aprilie de la sfârşitul anului fiscal (sau înainte de 15 iunie în cazul în care aceeaşi persoană care exploatează o proprietate exclusivă). cu excepţia provinciei Alberta a adoptat o cota unică de impozitare pentru impozitul pe venit . prin urmare. energie. etc.875%.). Anul fiscal Pentru un anumit exerciţiu fiscal este anul calendaristic.ca/ Puteţi citi articolul în ţară pe portalul Canada. ţinând seama de GST. îmbrăcăminte pentru copii. Canada a implementat un program de fişiere verificarea încrucişată. În Canada. pe 1 ianuarie şi 31 decembrie.5% sau un impozit total de 12. mai mare. Taxa de Vanzare (QST) se calculează pe baza preţului. de obicei anul fiscal. An fiscal acoperă perioada 1 ianuarie la 31 decembrie. Sancţiunile pot fi impuse pentru depunerea cu întârziere a declaraţiilor fiscale sau omisiune a uneia sau mai multor venituri. Ea poate fi pedepsiţi cu amenzi grele şi închisoare.PST este un impozit pe consum percepute de provincii. Programul fiscale Federal Impozitul pe venit Impozitul pe venitul personal se calculează pe baza ratelor progresive. Se adaugă la impozitul federal.Corporatiile rezident în Canada trebuie să depună o declaraţie de impunere în termen de şase luni de la sfârşitul lor de impozitare. Rata său este. Aflaţi mai multe • • Quebec Ministerul de Venituri: www.5 şi 12%). în măsura în care le-a venit impozabil.gouv. Majoritatea bunurilor vândute sau închiriate sau serviciilor oferite de companii sunt supuse acestei taxe. în colaborare cu serviciile de imigrare. cu excepţia anumitor produse (alimentare de bază. evaziunea fiscală. în general.qc. anul fiscal este. Este în prezent 7. inclusiv faptul că el nu a depus fiscale sau fac declaraţii false. Pentru o companie.

Taxa de devamare Contribuabilul poate obţine un certificat fiscal (descărcare). puteţi citi capitolul privind impozitarea a portalului ţării pe Canada.AMT) cota unică de 17% se percepe pe orice relief contribuabilului după primele 40 000 CAD. . Acest document este esenţial în prezentarea încasărilor către autorităţile fiscale din ţara în care a devenit rezident. Federale rata de impozitare pentru anul 2010 • • • • 15.25% pentru un venit mai mică sau egală cu 40 970 CAD 22% pentru venituri între 40 970 si 81 941 CAD 26% pentru venituri între 81 941 şi 127 021 CAD 29% pentru veniturile peste 127 021 CAD. Unele creditele fiscale pot fi solicitate pentru a reduce cuantumul impozitului plătit. tu trebuie să plătească impozit. În plus faţă de taxele federale pe venit. în 2009 sa ridicat la: • • • 16% pentru veniturile de peste 38 385 CAD 20% pentru venituri între 38 385 şi 76 770 CAD 24% pentru venituri peste 76 770 CAD. provincial. Dar există un impozit minim ( impozitul minim alternative . Dar există o minime de impozitare "impozit minim alternativ (AMT)" la rata de 16% se percepe pe orice relief contribuabilului după primele 40 000 CAD. de asemenea. Pentru a afla mai multe despre impozitul federal.pentru persoanele fizice provinciale. Provinciale impozitul pe venit în Quebec Ratele de impozitare provincial în Quebec.