Universitatea Transilvania Braşov Facultatea de Ştiinţe Economice Specializarea: Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor

Analiza activităţii comerciale la nivelul firmei Impact Developer@Contractor S.A.

Student: Grupa: 8263 Profesor coordonator: BĂLĂŞESCU MARIUS

- Ianuarie 2008 -

Cuprins:
1. PREZENTARE FIRMEI IMPACT Developer@Contractor S.A....................................3 1.1. Denumire si localizare. Forma juridica de constituire..............................................3 1.2. Scurt istoric...............................................................................................................4 1.3.Capital social..............................................................................................................5 1.4. Conducerea si personalul firmei...............................................................................5 2.DESCRIEREA ACTIVITATII CURENTE.....................................................................6 2.1 Oferta firmei...............................................................................................................6 2.3.Dotarea tehnico-materiala........................................................................................12 3. PIATA ACTUALA........................................................................................................14 3.1. Clientii.....................................................................................................................14 3.2. Concurentii..............................................................................................................15 3.3. Pozitia produselor/serviciilor firmei comparativ cu cele ale concurentilor............17 3.4.Cotele de piata ale firmei.........................................................................................18 4. ANALIZA STRATEGICĂ A ACTIVITĂŢILOR FIRMEI..........................................20 4.1. Analiza SWOT........................................................................................................20 4.2. Analiza BCG (Boston Consulting Group)..............................................................21 5. STRATEGII DE PIATA ALE FIRMEI........................................................................23 5.1 Strategii competitive................................................................................................23 5.2. Strategii de consolidare/retragere..........................................................................24 6. POLITICI SI STRATEGII COMERCIALE LA NIVELUL FIRMEI..........................24 6.1 Politica de aprovizionare..........................................................................................24 6.2. Politica de pret........................................................................................................24 6.3. Serviciile comerciale...............................................................................................25 CONCLUZII SI PROPUNERI..........................................................................................26 BIBLIOGRAFIE................................................................................................................27

2

A. cod fiscal 1553483. J40/1233/1999.A. Forma juridica de constituire. constructie de cladiri de birouri si blocuri de locuinte si inchirieri cladiri de birouri. PREZENTARE FIRMEI IMPACT Developer@Contractor S.1. cu sediul in Bucuresti.1 este o societate comerciala pe actiuni. 3 . de asemenea si o serie de activitati secundare pe care societatea fie le desfasoara. sunt cele de constructie ansamble rezidentiale.A.A. este “constructii de cladiri si lucrari de geniu”(CAEN 4521).1. ce activeaza in domeniul dezvoltarii de proiecte imobiliare complexe. Denumire si localizare. Bdv Expozitiei Nr. cu capital integral privat. 1. Principalele activitati derulate de Impact S. Obiectul principal de activitate al companiei IMPACT S. fie le poate desfasura in urma obtinerii autorizatiilor prevazute de lege pentru astfel de activitati. IMPACT Developer & Contractor S. Actul constitutiv al societatii prevede. inregistrata in registrul comertului din Bucuresti sub nr.

IMPACT a demarat programe de dezvoltare imobiliara pentru vile cu vanzarea in rate adresate atat tinerilor. ofera solutii financiare proprii si consultanta de specialitate pentru contractarea imobilelor din oferta de produse a companiei.1. cat si familiilor din clasa medie. Compania a fost infiintata in anul 1991 prin subscriptie publica. principalele categorii de servicii oferite de companie sunt dezvoltarea de proiecte imobiliare complexe: ansambluri de locuinte. prin subscriptie publica. compania IMPACT a inregistrat numeroase succese: 16 ansambluri rezidentiale. In cei 15 ani de activitate compania IMPACT a actionat in directia diversificarii tipurilor de servicii oferite. IMPACT SA este din anul 1996 cotata la Bursa Romana de Valori Bucuresti. In acelasi timp. devenind astfel primul reprezentant al sectorului de dezvoltare imobiliara si constructii . atat in tara. Identificand evolutia pietei din acea perioada. Constanta. extindere la scara nationala Oradea.A.A. Ploiesti In prezent. cat si in strainatate.2. Totodata. IMPACT Developer & Contractor S. In 2006 actiunile companiei au promovat la categoria I a Bursei. Pe parcursul celor 15 ani de existenta. peste 1700 de case construite la standarde de calitate occidentala. 4 . In anul 1995 IMPACT S. peste 100 de distinctii obtinute. activitatea de baza a companiei a fost pana in anul 1995 inchirierea si mentenanta vilelor de lux in zone rezidentiale si centrale din Bucuresti. Developer & Contractor a introdus pe piata din Romania conceptul de ansamblu rezidential o data cu demararea ansamblui ALFA. Compania participa la evenimentele importante din domeniul imobiliar. cladiri de birouri moderne cat si spatii destinate comertului sau platforme logistice. activitatea avand ca directii principale oferirea de solutii de locuire in zone rezidentiale si spatii de birouri prin construirea cladirii Construdava Business Centre . Scurt istoric Infiintata in 1991. Bucuresti.

3. Directorul Economic-Dezvoltare. Astfel. Societatea comercială are o structură de conducere votată de Adunarea Generală a Acţionarilor. Directorul de Constructii. Conducerea si personalul firmei Organizarea întregii activităţi a societăţii este către satisfacerea cerinţelor clienţilor şi introducerea unui sistem de management al calităţii datorită în principal condiţiilor din mediul extern.1 lei.471.4.1. Consiliul de Administratie este ajutat in luarea deciziilor de catre Consiliul Consultativ. capitalul social al companiei a atins valoarea de 100 milioane RON. Acesta este format din Directorul General. iar puterea executiva este exercitata de Consiliul Director al companiei IMPACT.799 actiuni noi cu o valoare nominala de 0. fiind organizată pe compartimente funcţionale Compania IMPACT este condusa de Adunarea Generala a Actionarilor care. 1.Capital social Compania imobiliara Impact si-a majorat in luna iunie 2006 capitalul social cu suma de 20. este o abordare dominantă în întreaga organizaţie. Directorul Resurse Umane. majorarea de capital efectuandu-se prin emiterea unui numar de 203. Directorul Juridic Organizare. prin Consiliul de Administratie ales de catre actionari ia deciziile referitoare la strategia companiei.35 milioane lei. 5 .

cladiri de birouri moderne cat si spatii destinate comertului.A. ofera solutii financiare proprii si consultanta de specialitate pentru contractarea imobilelor din oferta de produse a companiei OFERTA DE PRODUSE SI SERVICII 6 . IMPACT Developer & Contractor S. Totodata.2. principalele categorii de servicii oferite de companie sunt dezvoltarea de proiecte imobiliare complexe: ansambluri de locuinte.DESCRIEREA ACTIVITATII CURENTE 2.1 Oferta firmei In prezent.

rezerva apa si depozit bucatarie. Tot la parter exista un show-room. sas. centrala termica. pe malul lacului Pipera. camere tehnice. include doar spatii pentru birouri.406 metri patrati. Etajul al 7-lea are o suprafata de 525. Cele doua subsoluri au fiecare o suprafata de 1. sala multifunctionala si un spatiu de dineuri si expozitii. Etajul al 5-lea are o suprafata de 1.00 metri patrati / nivel si cuprinde un restaurant si spatii pentru birouri. fiind dispusa pe 11 nivele. accesul dinspre centru facandu-se pe doua artere principale: Soseaua Bucuresti-Ploiesti si Soseaua Petricani.Localizare Construdava.00 metri patrati / nivel). Ultimul etaj. Etajul al 4-lea.00 metri patrati / nivel si 7 . al 8-lea. chiller. Etajul al 6-lea are o suprafata construita de 1. cetatea afacerilor de succes. Cladirea este foarte aproape de Aeroportul International Otopeni si la 3 km de oras.406 metri patrati si include: spatii pentru birouri. depozit bucatarie. in structura 2S+P+8E. este amplasata pe Soseaua Pipera-Tunari. atelier intretinere.). Centru multifunctional Suprafata construita a Centrului de Afaceri Clasa A este de 13.183 metri patrati / nivel si cuprinde spatii pentru birouri. Primul subsol include: sali compartimentabile.309 metri patrati / nivel.235 metri patrati. Al doilea subsol include: parcare auto. Parterul are o suprafata desfasurata de 1301. trafo. are o suprafata desfasurata de 135. cu o suprafata de 1. lift exterior si un spatiu comun. un sediu bancar si diferite spatii comerciale.

ventilare. 7 si 8 gazduiesc. incepand cu luna august. un lift de marfa si interventie) » sisteme electronice de urmarire si avertizare » monitorizare video » centrala conditionare (incalzire.intretinere auto 8 . Etajele 6. 2 lifturi personal. noul sediu Impact. filtre antipraf si controlul umiditatii) » grupuri sanitare pe fiecare nivel » retea de calculatoare » internet » telefonie » posibilitati de dotare a fiecarui spatiu de inchiriat pentru birouri cu grup sanitar propriu si oficiu » iluminat nocturn » videointerfon » bariera accesata automat » sistem antiincendiu » sistem antiefractie » centrala termica pentru prepararea agentului termic si a apei calde menajere Servicii: » asistenta IT » receptie » cleaning » serviciu paza » departament organizare evenimente . Echipare » acces controlat pe baza de cartela magnetica » 5 lifturi (2 pentru acces public.include o sala de conferinta. racire.

La parterul vilelor Junior se afla un living spatios. 4 mp. 2 mp. 7 mp. a caror principala caracteristica este reprezentata de alipirea a cel putin 4 vile intr-un bloc compact.VILE JUNIOR Vilele Junior sunt locuinte de tip insiruit. iar la etaj 2. in timp ce suprafata construita desfasurata este 9 . in timp ce suprafata construita desfasurata este cuprinsa intre 112. Suprafata utila desfasurata a unei vile Prestige variaza intre 85 mp si 196. Suprafata utila desfasurata a unei vile Junior variaza intre 87. 5 mp si 136. in functie de modelul ales. 2 mp si 173. VILE PRESTIGE Vilele Prestige sunt vile cuplate sau single. 3 sau 4 dormitoare.

iar limitele suprafetelor terenului sunt intre 500 mp si 1026 mp. cele utile desfasurate se incadreaza intre 119. in functie de modelul ales. generoase din punct de vedere al spatiului construit.9 mp si 278. toate concepute in asa fel incat sa corespunda exigentelor privind eleganta si confortul. terase.53 mp si 315. La suprafata utila nu se include suprafata de la garaj. 7 mp. VILE DELUXE Produsul standard deLuxe este reprezentat de vile individuale. balcoane. cu finisaje de calitate. 10 . Suprafetele: cele construite desfasurate se incadreaza intre 172. iar la etaj exista intre 2 si 6 dormitoare. distingandu-se printr-un living spatios.22 mp si 479. La parterul vilelor Prestige se afla un living spatios.cuprinsa intre 116. platforme de acces.25 mp. logii si alte elemente exterioare.20 mp. dormitoare bine proportionate.

Concepute dupa cele mai actuale standarde de calitate si confort. un dormitor. Apartamentele cu 2 camere. Vilele tip DANA sunt disponibile in ansamblul rezidential RUBIN din Bucuresti Blocurile tip ANA sunt constructii cu regim de inaltime S+P+4E care au in componenta apartamente de 1.Blocurile tip DANA sunt constructii cu nivel de inaltime P+2 si P+2+M care au in componenta apartamente spatioase cu 2 si 3 camere. bucatarie si camera de baie. doua dormitoare. 3 si 4 camere. 3 si 4 camere care beneficiaza de balcoane generoase. apartamentele de 2 camere situate la mansarda blocurilor DANA P+2+M beneficiaza de o frumoasa terasa care permite locatarilor sa se aproprie tot mai mult de cadrul natural din vecinatate. Circulatia verticala este asigurata si de un ascensor care coboara pana la subsol. bucatarie si grup sanitar. 11 . situate la parterul imobilelor. La parter si la etajele superioare sunt apartamente de 1. Unul dintre cele doua dormitoare beneficiaza si de un balcon ce poate deveni locul ideal de relaxare dupa o zi obositoare de munca. Subsolul blocurilor dispune de parcaje pentru autoturisme si un adapost de aparare civila. 2. In plus. 2. dispun de un living generos. Apartamentele cu 3 camere sunt amplasate atat la parterul imobilelor cat si la etajele superioare. apartamentele cu 3 camere cuprind un living spatios. Camerele de zi comunica cu bucataria printr-un glazvant. Fiecare apartament este prevazut cu centrala termica proprie. cu un confort deosebit. La etajul al 4-lea sunt apartamente cu 3 camere sau apartamente cu 1 si 2 camere.

A. Principalii furnizori sunt: • • • • • TRUES IUSCU TBG GROUP HOLCIM S. WIENERBERGER S.Dotarea tehnico-materiala Principalele capacitati de productie : 12 . 15%. cu 2.2 Principalii furnizori.A. sunt furnizorii de materiale de constructii de productie autohtona sau din import. DUCTIL STEEL S.3. SERVICII OFERITE : • • • • sevicii de administrare servicii de finantare servicii de consultanta sevicii de intretinere. Cei mai importanti furnizori de materii prime si materiale pentru firma Impact S.A. 2. DUCTIL STEEL S.A.A.Blocurile tip ANA sunt disponibile in ansamblul rezidential Zenit din Constanta.A.A. In ceea ce priveste pondera furnizorilor in totalul cantitatii aprovizionate aceasta se prezinta astfel: 36% din aprovizionari sunt furnizate de TBG Group . 10% si 9% WIENERBERGER S.HOLCIM S.Urmeaza TRUES IUSCU cu 30% .

37. • Scule si utilaje de lucru specifice sectorului de constructii. Emil Racovita nr. Pipera. • Teren situat in intravilanul orasului Ploiesti. • Teren in intravilanul orasului Voluntari.8mp.17mp.574. Baneasa 3-4. Str. centarala telefonica. • 4 Dacii Papuc .317. Sos Pipera-Tunari nr. Drumul Bisericii nr. • Teren in intravilanul orasului Voluntari. calculatoare. • 2 imobile situate in Bucuresti. jud Ilfov.15 mp. • Teren in intravilanul orasului Voluntari. 19. 43. • 19 Dacii solenza achizitionate in 2004 . precum si utilaje pentru atelier tamplarie. 34. 51. Str.50.600mp • Teren situat in intravilanul orasului Constanta.561.24mp. Horatiu nr. Erou Iancu Nicolae nr. 4. • Teren situat in intravilanul orasului Constanta. Pipera-Tunari nr.379. Pipera. Pipera.331. Pipera.35-3739.103. telefoane mobile.600mp. Str.55mp • Teren situat in Oradea Str.96mp. • Teren in intravilanul orasului Voluntari. Str. 43. jud Ilfov.83mp.• Teren in intravilanul orasului Voluntari. • 21 Dacii Logan achizitionate in 2004 .400mp. Sos. case de bani. 28.69-71.118.897. Pipera. 13 . • Mobilier si echipamente electro-casnice existente in dotarea imobilelor inchiriate de SC IMPACT SA . Emil Racovita nr.879mp. Erou Iancu Nicolae nr. 28. • Teren situat in intravilanul orasului Constanta.548. 34. jud Ilfov. jud Ilfov.702. • Teren in intravilanul orasului Voluntari. 59. • Teren in intravilanul orasului Voluntari.1H. 40. achizitionate in anul 2004 . Intrarea Poiana nr. jud Ilfov. 19. • Teren situat in intravilanul orasului Neptun. jud Ilfov. Facliei . jud Ilfov. Pipera.8-10 • Echipamente de birotica:mobilier de birou.4C.32mp. Baneasa 2. imprimante.8 si 13 • Imobil situat in Bucuresti Str. Str. Pipera.31-33.29mp. Str.

activitatea societatii nu este dependenta intr-un mod semnificativ (mai mult de 20% din cifra de afaceri) de un client sau un grup de clienti. . . • 7 autobuze.1. Dat fiind profilul sau de activitate.Cresterea nivelului de trai. • 5 Renault Megane Sedan .• 19 Renault Clio Symbol . PIATA ACTUALA 3. persoane fizice si juridice care se schimba de la o perioada la alta. Astfel. 3. Segmentarea pietei: Segmentarea pieţei 14 . • 1 stivuitor cu brat telescopic. cat si persoanelor juridice fie pentru inchirierii spatii birouri fie pentru executia de diferite constructii. ceea ce a crescut cererea de imobile folosite in acest scop. Piata constructiilor de locuinte este in continua crestere din urmatoarele motive: . • 2 peugeot boxer. SC IMPACT SA are un numar mare de clienti.Orientarea investitorilor din alte zone ale tarii pentru a face afaceri in Bucuresti. A se adreseaza atat persoanelor fizice care doresc sa-si achizitioneze locuinte sau sa inchirieze spatii de locuit. Clientii Firma IMPACT S.Reducerea permanenta a preturilor in domeniul contructiilor printr-o mai buna organizare a muncii si o mai stricta verificare a consumurilor de materiale si de manopera.

.2. loialitatea faţă de marcă. 45% 3.A. Concurentii Principalii competitori ai IMPACT S. statul social. 35% Între 35-45 de ani. in domeniul constructiei de ansambluri rezidentiale sunt: • • • • • Complexul American village Ibitza Construct 2000 Domus Stil Trend Imobiliar Asco Constructii 15 . 11% frecvenţa utilizării. 45% mare. Criterii socio-economice nivelul de venituri.Principalele criterii de segmentare a pieţei sunt: • • • Criterii demografice vârsta. Criterii comportamentale În funcţie de nivelul de venituri: • • • mic 15% mediu. În ceea ce priveşte vârsta clienţilor se evidenţiază următoarele categorii de clienţi având următoarele ponderi: • • • Între 22-35 de ani. 54% Între 45-55 de ani.

000. ANL are drept obiectiv promovarea si dezvoltarea la nivel sectorial si national a unor programe privind constructia de locuinte pentru tineri.000 Lei. Compania dezvolta proiectul Central Residential Park.000. constructia altor locuinte proprietate publica a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale. a caror expertiza in domeniu asigura succesul proiectului si satisface cerintele celor mai pretentiosi clienti. echipa numara 15 tineri profesionisti la care se adauga partenerii alesi cu grija . prin care se doreste redefinirea notiunii de locuinta in centru. precum si interventii la constructii existente. destinate închirierii. cu un capital social de 118. Programele guvernamentale si sursele de finantare ale acestora se aproba de Guvern la propunerea Ministerului Dezvoltarii. In prezent. activa pe piata dezvoltarilor imobiliare.companii cu renume. proiect ce presupune construirea unui cartier ultramodern in centrul capitalei. Agentia Nationala pentru Locuinte s-a înfiintat pentru dezvoltarea constructiei de locuinte la nivel national si îsi desfasoara activitatea sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii. 152/1998 si a început sa functioneze efectiv din data de 15 septembrie 1999. în aplicarea masurilor stabilite prin programe guvernamentale. Lucrarilor Publice si Locuintelor. Lucrarilor Publice si Locuintelor.Agentia Nationala pentru Locuinte s-a înfiintat în baza Legii nr. constructia de locuinte sociale si de necesitate.• • • • Central Rezidential Park Triumf Construct Anl Arcom Central Residential Park SA este o companie 100% privata. ANL . Investitiile privind constructiile acestor locuinte sunt finantate de la bugetul 16 .

Pozitia produselor/serviciilor firmei comparativ cu cele ale concurentilor Societate mai mic Ibitza Construct 2000 Domus Stil Central Rezidential Park ANL Arcom Complexul American 17 • • • • • • • • Preţ comparabil Calitate comparabila mai mare mai slabă • mai bună • • . realizarea si montajul confectiilor metalice.C. precum si din credite interne/externe si alte surse legal constituite S. 3.de stat si/sau bugetele locale. ARCOM S. inchirierea de utilaje de constructii si a mijloacelor de transport rutier pentru marfuri si persoane.3.A). Dupa incheierea procesului de privatizare in 1996. "Antrepriza Romana de ConstructiiMontaj Bucuresti" (S. extragerea produselor de balastiera.A a fost infintata in anul 1969. executarea lucrarilor de terasamente. ce desfasoara activitati legate de domeniul managementului si executiei lucrarilor de constructii. alcatuit din 10 unitati distincte. in vederea acoperirii unui spectru cat mai larg de activitati.C. a luat fiinta Grupul de Societati ARCOM. producerea si comercializarea materialelor de constructii si instalatii. ARCOM S.

A Arcom 18 .37 =2.15 =4.87/4.87 =0. este de 1.44 Ibitza Construct 2000 Domus Stil Central Rezidential Park IMPACT S.87% 2.40/9.4.4% 3.87 =0.25 =2.87 =0.36 =1. 9.24 =3.village 3.A.86% in ceea ce priveste numarul unitatilor locative finalizate Firma Cota de piaţă in privinta unitatilor locative in executie.56% 1.49/9.49% in privinta unitatilor locative in executie si de 2.37% Cota relativă de piaţă =9.87 =0.37/9.49% 4.Cotele de piata ale firmei Cota de piata a IMPACT S.56/9.

65 Ibitza Construct 2000 Domus Stil Central Rezidential Park IMPACT S.86% 5.5.4/8.Firma Cota de piaţă in privinta unitatilor locative finalizate 8. afiselor promotionale televiziune radio( ascultat in masina) 19 .6% Cota relativă de piaţă =8.46 =2.impacsa.A. CASA de VACANTA. etc.56% 3.6 =1.33 =5.98% 2.56 =0. Firma IMPACT S. Activitatea de promovare si mijloace promotionale folosite. Accesand acest site potentialul client poate obtine informatii cu privire la produsele si seviciile oferite.56/5.6/8.4% 3. • • • • prin intermediul revistelor de specialitate (CASA MEA.A Arcom 3.86/8.) prin intermediul pliantelor.56 =0.56 =0.98/8.39 =3.56 =0. Principalele mijloace de promovare sunt : • prin intermediul internetului .ro. are o activitate de promovare diversificata. existant un site bine organizat www.52 =3.

” 4.acordare de subventii pentru construirea de locuinte ANL Analiza mediului intern Analiza mediului extern Puncte tari Puncte slabe 20 . Practicarea in mod repetat de catre companie a majorarilor de capital. . dezvoltam comunitati. Nivel relativ bun al rentabilitatii comerciale (R=PROFIT BRUT/CA*100=11. in mare parte datorita unei rentabilitati mai bune pe primul semestru din acest an) Puncte slabe: Cresterea semnificativa a creantelor pe termen lung cu risc inerent de neplata. Ameninţări: .1. ANALIZA STRATEGICĂ A ACTIVITĂŢILOR FIRMEI 4.Crestera nivelului de trai.5.Sloganul sub care isi promoveaza produsele si seviciile este “Construim mai mult decat locuinte . marja bruta din vanzari a crescut in perioada iunie 2005-iunie2006 fata de anul 2005. Analiza SWOT Puncte tari: Lansarea unor ample proiecte in domeniul constructilor.Dinamica in ascensiune a pietei imobiliare. Oportunităţi: .

Astfel. contribuie la creşterea cifrei de afacere a 21 . deşi evoluţia lor este incertă.Oportunităţi Ameninţări 4. Ca urmare. dar ele nereuşind să ocupe o poziţie de lider. Aceste produse necesită lichidităţi. DANA • Vaci de muls • Cladirea de birouri Construdava • Dilemă Vile junior (tip insiruit (alipirea a cel putin 4 vile) Piatră de moară Vile delux Rata de creştere a 10 pieţei 0 2 1 0 Cota relativă de piaţă Produsele aflate în cadranul “Dileme” sunt produse care acţionează pe o piaţă aflată în creştere rapidă. ele deţinând poziţia de lider. când încă nu se ştie sigur dacă vor constitui un succes sau nu. “Vedetele” reprezintă produse ce acţionează pe o piaţă aflată în creştere rapidă. Există o similitudine între poziţia ocupată de un produs în cadrul acestei matrice şi etapele din ciclul de viaţă al produselor. ele contribuie la dezvoltarea întreprinderii. Analiza BCG (Boston Consulting Group) 20 • Vedete Blocurile tip ANA. “dilemele” vor fi produse aflate în faza de lansare.2.

întreprinderii. De regulă. se pune problema menţinerii lor sau abandonării. precum şi la îmbunătăţirea imaginii acesteia. în sensul că ele aduc profituri şi furnizează lichidităţi pentru finanţarea celorlalte produse situate în alte cadrane. Ele nu contribuie la obţinerea profitului întreprinderii şi nici la îmbunătăţirea imaginii acesteia. “Vacile de muls” reprezintă produse care ocupă o poziţie de lider pe o piaţă aflată într-o creştere lentă. Deoarece necesită lichidităţi. dar numai după o analiză riguroasă a tuturor aspectelor economicofinanciare (de exemplu ponderea lor în totalul cifrei de afaceri a întreprinderii). 22 . stagnare sau declin şi care nu reuşesc să deţină poziţia de lider. stagnare sau chiar în declin. Aceste produse sunt valori certe ale întreprinderii. “Pietrele de moară” sunt produse aflate pe o piaţă în creştere lentă. un produs aflat în faza de creştere se plasează în acest cadran. un produs aflat în faza de declin se situează în acest cadran. Un produs aflat în faza de maturitate se poate situa în acest cadran. De regulă.

ceea ce inseamna de fapt cresterea cotei de piata. indeosebi.5. adica pe piata cumparatorilor actuali. Se cauta noi segmente de piata atat in cadrul pietei interne cat si a celei externe. de cunoastearea insuficienta a comportamentului noilor cumparatori. dar care sunt destinate unor noi piete Aceasta strategie a fost folosita cand au fost construite blocurile pentru inchirierea de spatii pentru birouri. 5. decide sa reduca preturile vilei Ioana pentru a-si spori cota de piata datorita cresterii concurentei pe piata .1 Strategii competitive Strategia de penetrare a pietei Strategia de penetare a pietei presupune imbunatatirea produselor prezente in cadrul pietelor existente. Strategia cresterii pe baza diversificarii Diversificarea de tip conglomerat . Strategia dezvoltarii de piata Strategia dezv de piata necesita identificarea unor noi consumatori pentru produsele prezente.se manifesta cand se asimileaza noi produse care nu sunt legate tehnologic de cele existente. In acest sens. se concep noi modalitati de a convinge consumatorii sa cumpere mai mult din produsele curente ale pietei.A. O asemenea strategie nu prezinta riscuri deosebite deoarece firma are de-a face cu produse care sunt foarte bine cunoscute si cu piete in care o dobandit experienta. 23 . STRATEGII DE PIATA ALE FIRMEI. In luna ianuarie societatea IMPACT S. Riscurile acestei strategii sunt legate.

6.2.marimea capitalului disponibil pentru a fi investit în stocuri -posibilitatile financiare ale întreprinderii din fiecare luna. modalitatea de plata . preţul bursei) şi preţuri de vânzare (preţul de vânzare al producătorilor. . Societatea a practicat aceasta strategie de retragere in cazul vilei Corbu care avea o suprafata prea mare. Firma reduce numarul de produse oferite pe piata cand unele segmente devin prea mici sau prea costisitoare pentru a mai putea fi deservite. al firmelor de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul). preţ cu ridicata. Politica de pret În practica economică se întâlnesc două mari categorii de preţuri: preţuri de aprovizionare (preţ de achiziţie. preţ negociat. Ea a fost renovata si directionata spre alt segment de piata. Se lucreaza atat cu furnizori interni cat si cu furnizori externi acolo unde materialede de pe piata interna nu sunt competitive din punct de vedere al calitatii sau nu exista.1 Politica de aprovizionare Politica de aprovizionare a firmei este conditionata de un anumit numar de parametri. termenele de livrare.costuri . . 6.consumul pe perioade .5. al importatorilor. caracteristicile materialelor. Acesti parametri sunt: . preţ de livrare al importatorului.2.la firma exista mai multe categorii de costuri de care trebuie sa se tina seama: Aprovizionarea se desfasoara in baza unui contract comercial de vanzare cumparare ce stabileste cantitatile. 24 . preţ de import. preţ de vânzare al firmei de comerţ cu ridicata. Strategii de consolidare/retragere Strategia de restrangere a tipurilor de produse oferite pietei.o buna politica de aprovizionare nu poate fi conceputa decit prin previziunea productiei. POLITICI SI STRATEGII COMERCIALE LA NIVELUL FIRMEI 6.

In serviciile de consultanta sunt incluse managementul portofoliilor de proprietati si consiliere in activitatea de constructii. Serviciile comerciale Serviciile comerciale oferite de SC Impact SA sunt de mai multe tipuri: 1. puterea de cumparare reala a monedei nationale si a rezidentilor . asistenţă şi consultanţă comercială. 2. de gradul de utilitate. • strategia orientarii dupa cerere si dupa concurenta – se ia potentialul fiecarei piete nationale. Firma SC Impact utilizeaza urmatoarele strategii de preturi • strategia orientarii dupa costuri – impune ca nivelul minimal al pretului sa acopere in totalitate costurile de productie. asigurarea de materiale informative generale si specializate.Nivelul preţului depinde de raportul dintre cerere şi ofertă.3. având un rol determinant în desfasurarea etapelor planificarii strategiei de pret. Servicii post vânzare clienţilor cu privire la produsele oferite de firmă. analiza si evaluare. la stabilirea pretului. 3.C. Servicii oferite înaintea vânzării publicitatea comercială prin intermediul căreia se asigură informarea sprijin pentru participarea la actiuni de promovare. conjunctura interna si externa a pietei tinta. Servicii oferite în timpul vănzării 25 . Se ofera atat consultanta juridica cat si juridica. 6. de calitatea şi accesibilitatea sau raritatea produselor. numarul si puterea concurentilor directi. Toti acesti factori sunt luati în considerare de catre firma S. precum si consultanta in ceea ce priveste asigurarea capitalului atat pentru a realiza proprietatea cat si pentru maximizarea valorii sale ca investitie in sine. Impact.

Timisoara.dezvoltarea de parteneriate strategice cu furnizorii.A. Brasov) .- Sevicii de intretinere.cresterea performantelor de mediu si prevenirea poluarii mediului pri inlaturarea impactului semnificativ rezultat din porocesele sau serviciile realizate de companie 26 . Iasi.abordarea de noi locatii mai intai pe piata interna si de ce nu si pe cea externa (Cluj.noi servicii . care contribuie la crestera calitatii serviciilor si produselor si la reducerea impactului asupra mediului . Principalele propuneri: . din care reiese ca societateae ocupa un loc mediu pe piata constuctiilor de imobile. Asigura reparatii de constructii in perioada de garantie si post garantie CONCLUZII SI PROPUNERI A fost realizata mai sus o analiza succinta a activitatii comerciale a firmei IMPACT S.

ro  www.BIBLIOGRAFIE  Cursuri şi seminarii „Bazele comerţului”  www.ro 27 .primet.impactsa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful