You are on page 1of 27

Universitatea Transilvania Braşov Facultatea de Ştiinţe Economice Specializarea: Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor

Analiza activităţii comerciale la nivelul firmei Impact Developer@Contractor S.A.

Student: Grupa: 8263 Profesor coordonator: BĂLĂŞESCU MARIUS

- Ianuarie 2008 -

Cuprins:
1. PREZENTARE FIRMEI IMPACT Developer@Contractor S.A....................................3 1.1. Denumire si localizare. Forma juridica de constituire..............................................3 1.2. Scurt istoric...............................................................................................................4 1.3.Capital social..............................................................................................................5 1.4. Conducerea si personalul firmei...............................................................................5 2.DESCRIEREA ACTIVITATII CURENTE.....................................................................6 2.1 Oferta firmei...............................................................................................................6 2.3.Dotarea tehnico-materiala........................................................................................12 3. PIATA ACTUALA........................................................................................................14 3.1. Clientii.....................................................................................................................14 3.2. Concurentii..............................................................................................................15 3.3. Pozitia produselor/serviciilor firmei comparativ cu cele ale concurentilor............17 3.4.Cotele de piata ale firmei.........................................................................................18 4. ANALIZA STRATEGICĂ A ACTIVITĂŢILOR FIRMEI..........................................20 4.1. Analiza SWOT........................................................................................................20 4.2. Analiza BCG (Boston Consulting Group)..............................................................21 5. STRATEGII DE PIATA ALE FIRMEI........................................................................23 5.1 Strategii competitive................................................................................................23 5.2. Strategii de consolidare/retragere..........................................................................24 6. POLITICI SI STRATEGII COMERCIALE LA NIVELUL FIRMEI..........................24 6.1 Politica de aprovizionare..........................................................................................24 6.2. Politica de pret........................................................................................................24 6.3. Serviciile comerciale...............................................................................................25 CONCLUZII SI PROPUNERI..........................................................................................26 BIBLIOGRAFIE................................................................................................................27

2

Principalele activitati derulate de Impact S.A. este “constructii de cladiri si lucrari de geniu”(CAEN 4521). 1. sunt cele de constructie ansamble rezidentiale.A.1 este o societate comerciala pe actiuni.1. Actul constitutiv al societatii prevede. cu capital integral privat. IMPACT Developer & Contractor S. ce activeaza in domeniul dezvoltarii de proiecte imobiliare complexe. inregistrata in registrul comertului din Bucuresti sub nr. cod fiscal 1553483. PREZENTARE FIRMEI IMPACT Developer@Contractor S. Forma juridica de constituire. cu sediul in Bucuresti.A. fie le poate desfasura in urma obtinerii autorizatiilor prevazute de lege pentru astfel de activitati. Obiectul principal de activitate al companiei IMPACT S. constructie de cladiri de birouri si blocuri de locuinte si inchirieri cladiri de birouri.A. J40/1233/1999.1. de asemenea si o serie de activitati secundare pe care societatea fie le desfasoara. Bdv Expozitiei Nr. 3 . Denumire si localizare.

prin subscriptie publica. In anul 1995 IMPACT S. extindere la scara nationala Oradea. In acelasi timp. cat si in strainatate. IMPACT SA este din anul 1996 cotata la Bursa Romana de Valori Bucuresti. Ploiesti In prezent. principalele categorii de servicii oferite de companie sunt dezvoltarea de proiecte imobiliare complexe: ansambluri de locuinte. Developer & Contractor a introdus pe piata din Romania conceptul de ansamblu rezidential o data cu demararea ansamblui ALFA. In 2006 actiunile companiei au promovat la categoria I a Bursei. activitatea de baza a companiei a fost pana in anul 1995 inchirierea si mentenanta vilelor de lux in zone rezidentiale si centrale din Bucuresti.A. Compania participa la evenimentele importante din domeniul imobiliar. peste 100 de distinctii obtinute.2. compania IMPACT a inregistrat numeroase succese: 16 ansambluri rezidentiale. Pe parcursul celor 15 ani de existenta. In cei 15 ani de activitate compania IMPACT a actionat in directia diversificarii tipurilor de servicii oferite. activitatea avand ca directii principale oferirea de solutii de locuire in zone rezidentiale si spatii de birouri prin construirea cladirii Construdava Business Centre . Identificand evolutia pietei din acea perioada. Totodata. cladiri de birouri moderne cat si spatii destinate comertului sau platforme logistice. devenind astfel primul reprezentant al sectorului de dezvoltare imobiliara si constructii . 4 . cat si familiilor din clasa medie. atat in tara. IMPACT Developer & Contractor S.A. peste 1700 de case construite la standarde de calitate occidentala. Scurt istoric Infiintata in 1991. ofera solutii financiare proprii si consultanta de specialitate pentru contractarea imobilelor din oferta de produse a companiei. Bucuresti. Constanta. Compania a fost infiintata in anul 1991 prin subscriptie publica.1. IMPACT a demarat programe de dezvoltare imobiliara pentru vile cu vanzarea in rate adresate atat tinerilor.

majorarea de capital efectuandu-se prin emiterea unui numar de 203. Directorul Resurse Umane.1 lei. Conducerea si personalul firmei Organizarea întregii activităţi a societăţii este către satisfacerea cerinţelor clienţilor şi introducerea unui sistem de management al calităţii datorită în principal condiţiilor din mediul extern. Astfel. 1.Capital social Compania imobiliara Impact si-a majorat in luna iunie 2006 capitalul social cu suma de 20. este o abordare dominantă în întreaga organizaţie. Directorul Economic-Dezvoltare.1. Societatea comercială are o structură de conducere votată de Adunarea Generală a Acţionarilor. capitalul social al companiei a atins valoarea de 100 milioane RON.35 milioane lei. Consiliul de Administratie este ajutat in luarea deciziilor de catre Consiliul Consultativ. iar puterea executiva este exercitata de Consiliul Director al companiei IMPACT. Directorul Juridic Organizare.471. prin Consiliul de Administratie ales de catre actionari ia deciziile referitoare la strategia companiei. Directorul de Constructii.3.4. fiind organizată pe compartimente funcţionale Compania IMPACT este condusa de Adunarea Generala a Actionarilor care.799 actiuni noi cu o valoare nominala de 0. 5 . Acesta este format din Directorul General.

A. Totodata.DESCRIEREA ACTIVITATII CURENTE 2.1 Oferta firmei In prezent. principalele categorii de servicii oferite de companie sunt dezvoltarea de proiecte imobiliare complexe: ansambluri de locuinte. ofera solutii financiare proprii si consultanta de specialitate pentru contractarea imobilelor din oferta de produse a companiei OFERTA DE PRODUSE SI SERVICII 6 .2. IMPACT Developer & Contractor S. cladiri de birouri moderne cat si spatii destinate comertului.

cu o suprafata de 1. Cele doua subsoluri au fiecare o suprafata de 1.Localizare Construdava. Etajul al 6-lea are o suprafata construita de 1.406 metri patrati si include: spatii pentru birouri. Etajul al 5-lea are o suprafata de 1. sala multifunctionala si un spatiu de dineuri si expozitii. atelier intretinere. cetatea afacerilor de succes. lift exterior si un spatiu comun.183 metri patrati / nivel si cuprinde spatii pentru birouri. rezerva apa si depozit bucatarie. depozit bucatarie. Centru multifunctional Suprafata construita a Centrului de Afaceri Clasa A este de 13. Primul subsol include: sali compartimentabile. Ultimul etaj.309 metri patrati / nivel. pe malul lacului Pipera. fiind dispusa pe 11 nivele. Parterul are o suprafata desfasurata de 1301.235 metri patrati. camere tehnice. Cladirea este foarte aproape de Aeroportul International Otopeni si la 3 km de oras.00 metri patrati / nivel). in structura 2S+P+8E. centrala termica.00 metri patrati / nivel si cuprinde un restaurant si spatii pentru birouri. include doar spatii pentru birouri. are o suprafata desfasurata de 135.406 metri patrati. trafo. Etajul al 4-lea. Tot la parter exista un show-room. al 8-lea. este amplasata pe Soseaua Pipera-Tunari. Al doilea subsol include: parcare auto. Etajul al 7-lea are o suprafata de 525.00 metri patrati / nivel si 7 . sas. chiller. accesul dinspre centru facandu-se pe doua artere principale: Soseaua Bucuresti-Ploiesti si Soseaua Petricani.). un sediu bancar si diferite spatii comerciale.

racire.include o sala de conferinta. filtre antipraf si controlul umiditatii) » grupuri sanitare pe fiecare nivel » retea de calculatoare » internet » telefonie » posibilitati de dotare a fiecarui spatiu de inchiriat pentru birouri cu grup sanitar propriu si oficiu » iluminat nocturn » videointerfon » bariera accesata automat » sistem antiincendiu » sistem antiefractie » centrala termica pentru prepararea agentului termic si a apei calde menajere Servicii: » asistenta IT » receptie » cleaning » serviciu paza » departament organizare evenimente . 7 si 8 gazduiesc. un lift de marfa si interventie) » sisteme electronice de urmarire si avertizare » monitorizare video » centrala conditionare (incalzire. ventilare.intretinere auto 8 . incepand cu luna august. Etajele 6. Echipare » acces controlat pe baza de cartela magnetica » 5 lifturi (2 pentru acces public. 2 lifturi personal. noul sediu Impact.

VILE JUNIOR Vilele Junior sunt locuinte de tip insiruit. in timp ce suprafata construita desfasurata este 9 . VILE PRESTIGE Vilele Prestige sunt vile cuplate sau single. La parterul vilelor Junior se afla un living spatios. Suprafata utila desfasurata a unei vile Junior variaza intre 87. 5 mp si 136. 7 mp. 3 sau 4 dormitoare. in timp ce suprafata construita desfasurata este cuprinsa intre 112. a caror principala caracteristica este reprezentata de alipirea a cel putin 4 vile intr-un bloc compact. in functie de modelul ales. 2 mp si 173. iar la etaj 2. 4 mp. Suprafata utila desfasurata a unei vile Prestige variaza intre 85 mp si 196. 2 mp.

toate concepute in asa fel incat sa corespunda exigentelor privind eleganta si confortul. 7 mp. platforme de acces. distingandu-se printr-un living spatios. iar limitele suprafetelor terenului sunt intre 500 mp si 1026 mp. Suprafetele: cele construite desfasurate se incadreaza intre 172. VILE DELUXE Produsul standard deLuxe este reprezentat de vile individuale.20 mp. generoase din punct de vedere al spatiului construit. iar la etaj exista intre 2 si 6 dormitoare.22 mp si 479. logii si alte elemente exterioare. cele utile desfasurate se incadreaza intre 119.25 mp. La suprafata utila nu se include suprafata de la garaj. in functie de modelul ales.cuprinsa intre 116.53 mp si 315. La parterul vilelor Prestige se afla un living spatios. 10 . terase. dormitoare bine proportionate. cu finisaje de calitate.9 mp si 278. balcoane.

Circulatia verticala este asigurata si de un ascensor care coboara pana la subsol. 2. Fiecare apartament este prevazut cu centrala termica proprie. apartamentele cu 3 camere cuprind un living spatios. Apartamentele cu 3 camere sunt amplasate atat la parterul imobilelor cat si la etajele superioare. Concepute dupa cele mai actuale standarde de calitate si confort. Apartamentele cu 2 camere. Subsolul blocurilor dispune de parcaje pentru autoturisme si un adapost de aparare civila. 2. La parter si la etajele superioare sunt apartamente de 1. 3 si 4 camere care beneficiaza de balcoane generoase. bucatarie si camera de baie. Vilele tip DANA sunt disponibile in ansamblul rezidential RUBIN din Bucuresti Blocurile tip ANA sunt constructii cu regim de inaltime S+P+4E care au in componenta apartamente de 1.Blocurile tip DANA sunt constructii cu nivel de inaltime P+2 si P+2+M care au in componenta apartamente spatioase cu 2 si 3 camere. apartamentele de 2 camere situate la mansarda blocurilor DANA P+2+M beneficiaza de o frumoasa terasa care permite locatarilor sa se aproprie tot mai mult de cadrul natural din vecinatate. bucatarie si grup sanitar. dispun de un living generos. Camerele de zi comunica cu bucataria printr-un glazvant. Unul dintre cele doua dormitoare beneficiaza si de un balcon ce poate deveni locul ideal de relaxare dupa o zi obositoare de munca. In plus. 11 . situate la parterul imobilelor. un dormitor. 3 si 4 camere. cu un confort deosebit. La etajul al 4-lea sunt apartamente cu 3 camere sau apartamente cu 1 si 2 camere. doua dormitoare.

cu 2.2 Principalii furnizori.Dotarea tehnico-materiala Principalele capacitati de productie : 12 .3. DUCTIL STEEL S. 15%. WIENERBERGER S. 2.HOLCIM S.A.Urmeaza TRUES IUSCU cu 30% . 10% si 9% WIENERBERGER S. SERVICII OFERITE : • • • • sevicii de administrare servicii de finantare servicii de consultanta sevicii de intretinere. Cei mai importanti furnizori de materii prime si materiale pentru firma Impact S. sunt furnizorii de materiale de constructii de productie autohtona sau din import.A.Blocurile tip ANA sunt disponibile in ansamblul rezidential Zenit din Constanta.A.A.A. DUCTIL STEEL S.A.A. In ceea ce priveste pondera furnizorilor in totalul cantitatii aprovizionate aceasta se prezinta astfel: 36% din aprovizionari sunt furnizate de TBG Group . Principalii furnizori sunt: • • • • • TRUES IUSCU TBG GROUP HOLCIM S.

13 .379. Baneasa 2. Str.8mp. • Teren in intravilanul orasului Voluntari. 19. Sos. Str. • Teren situat in intravilanul orasului Constanta. Intrarea Poiana nr. 37. • 2 imobile situate in Bucuresti. Str. jud Ilfov.548. 40. 43.50. • 21 Dacii Logan achizitionate in 2004 . case de bani.24mp.400mp. • Teren situat in intravilanul orasului Ploiesti. Pipera-Tunari nr.331. • Teren situat in intravilanul orasului Neptun.55mp • Teren situat in Oradea Str.69-71.1H. Baneasa 3-4. 19. Str. Pipera.83mp.600mp. Facliei . 59.702. telefoane mobile. • Teren situat in intravilanul orasului Constanta.879mp. 34. Drumul Bisericii nr.103. 28. • Teren in intravilanul orasului Voluntari. jud Ilfov. • Teren in intravilanul orasului Voluntari. Horatiu nr. centarala telefonica. precum si utilaje pentru atelier tamplarie.32mp. Pipera. Pipera. achizitionate in anul 2004 . 4. Emil Racovita nr.118.574.317. • Mobilier si echipamente electro-casnice existente in dotarea imobilelor inchiriate de SC IMPACT SA . jud Ilfov. Pipera. Pipera. jud Ilfov.4C.• Teren in intravilanul orasului Voluntari. imprimante. Pipera.35-3739. jud Ilfov. • 19 Dacii solenza achizitionate in 2004 . jud Ilfov. Pipera.8-10 • Echipamente de birotica:mobilier de birou. 51.17mp. • Scule si utilaje de lucru specifice sectorului de constructii.15 mp. Str.897. • 4 Dacii Papuc . 34. Erou Iancu Nicolae nr.96mp.29mp. • Teren in intravilanul orasului Voluntari. 43. • Teren in intravilanul orasului Voluntari. Emil Racovita nr. 28.31-33.561. Sos Pipera-Tunari nr. calculatoare. Str.8 si 13 • Imobil situat in Bucuresti Str. • Teren in intravilanul orasului Voluntari. Erou Iancu Nicolae nr.600mp • Teren situat in intravilanul orasului Constanta. jud Ilfov.

cat si persoanelor juridice fie pentru inchirierii spatii birouri fie pentru executia de diferite constructii. Segmentarea pietei: Segmentarea pieţei 14 .Reducerea permanenta a preturilor in domeniul contructiilor printr-o mai buna organizare a muncii si o mai stricta verificare a consumurilor de materiale si de manopera. . • 7 autobuze. 3. persoane fizice si juridice care se schimba de la o perioada la alta. activitatea societatii nu este dependenta intr-un mod semnificativ (mai mult de 20% din cifra de afaceri) de un client sau un grup de clienti. Dat fiind profilul sau de activitate.• 19 Renault Clio Symbol . Piata constructiilor de locuinte este in continua crestere din urmatoarele motive: . SC IMPACT SA are un numar mare de clienti. PIATA ACTUALA 3.Cresterea nivelului de trai. A se adreseaza atat persoanelor fizice care doresc sa-si achizitioneze locuinte sau sa inchirieze spatii de locuit. • 1 stivuitor cu brat telescopic. • 5 Renault Megane Sedan .Orientarea investitorilor din alte zone ale tarii pentru a face afaceri in Bucuresti. Clientii Firma IMPACT S.1. . ceea ce a crescut cererea de imobile folosite in acest scop. • 2 peugeot boxer. Astfel.

Concurentii Principalii competitori ai IMPACT S. statul social. .2. loialitatea faţă de marcă. Criterii comportamentale În funcţie de nivelul de venituri: • • • mic 15% mediu.A. 35% Între 35-45 de ani. in domeniul constructiei de ansambluri rezidentiale sunt: • • • • • Complexul American village Ibitza Construct 2000 Domus Stil Trend Imobiliar Asco Constructii 15 . În ceea ce priveşte vârsta clienţilor se evidenţiază următoarele categorii de clienţi având următoarele ponderi: • • • Între 22-35 de ani. 45% 3. 11% frecvenţa utilizării. 45% mare. Criterii socio-economice nivelul de venituri. 54% Între 45-55 de ani.Principalele criterii de segmentare a pieţei sunt: • • • Criterii demografice vârsta.

Lucrarilor Publice si Locuintelor. Investitiile privind constructiile acestor locuinte sunt finantate de la bugetul 16 . precum si interventii la constructii existente. Compania dezvolta proiectul Central Residential Park. constructia altor locuinte proprietate publica a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale. Programele guvernamentale si sursele de finantare ale acestora se aproba de Guvern la propunerea Ministerului Dezvoltarii. în aplicarea masurilor stabilite prin programe guvernamentale.• • • • Central Rezidential Park Triumf Construct Anl Arcom Central Residential Park SA este o companie 100% privata. ANL are drept obiectiv promovarea si dezvoltarea la nivel sectorial si national a unor programe privind constructia de locuinte pentru tineri. 152/1998 si a început sa functioneze efectiv din data de 15 septembrie 1999. ANL .000 Lei.Agentia Nationala pentru Locuinte s-a înfiintat în baza Legii nr. prin care se doreste redefinirea notiunii de locuinta in centru.companii cu renume.000. a caror expertiza in domeniu asigura succesul proiectului si satisface cerintele celor mai pretentiosi clienti. echipa numara 15 tineri profesionisti la care se adauga partenerii alesi cu grija . Lucrarilor Publice si Locuintelor. activa pe piata dezvoltarilor imobiliare. In prezent. proiect ce presupune construirea unui cartier ultramodern in centrul capitalei. constructia de locuinte sociale si de necesitate. destinate închirierii. Agentia Nationala pentru Locuinte s-a înfiintat pentru dezvoltarea constructiei de locuinte la nivel national si îsi desfasoara activitatea sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii.000. cu un capital social de 118.

precum si din credite interne/externe si alte surse legal constituite S. Pozitia produselor/serviciilor firmei comparativ cu cele ale concurentilor Societate mai mic Ibitza Construct 2000 Domus Stil Central Rezidential Park ANL Arcom Complexul American 17 • • • • • • • • Preţ comparabil Calitate comparabila mai mare mai slabă • mai bună • • . inchirierea de utilaje de constructii si a mijloacelor de transport rutier pentru marfuri si persoane. executarea lucrarilor de terasamente. in vederea acoperirii unui spectru cat mai larg de activitati.A a fost infintata in anul 1969. ce desfasoara activitati legate de domeniul managementului si executiei lucrarilor de constructii. producerea si comercializarea materialelor de constructii si instalatii.3.de stat si/sau bugetele locale. 3. ARCOM S. realizarea si montajul confectiilor metalice.C. Dupa incheierea procesului de privatizare in 1996. a luat fiinta Grupul de Societati ARCOM. alcatuit din 10 unitati distincte. "Antrepriza Romana de ConstructiiMontaj Bucuresti" (S. ARCOM S.C.A). extragerea produselor de balastiera.

village 3.36 =1.4% 3.49/9.Cotele de piata ale firmei Cota de piata a IMPACT S.37/9.86% in ceea ce priveste numarul unitatilor locative finalizate Firma Cota de piaţă in privinta unitatilor locative in executie.56/9.A.37 =2.87 =0.40/9.44 Ibitza Construct 2000 Domus Stil Central Rezidential Park IMPACT S.87% 2.25 =2.49% 4.15 =4.37% Cota relativă de piaţă =9. 9.A Arcom 18 .87/4.4.24 =3.87 =0.87 =0.56% 1.49% in privinta unitatilor locative in executie si de 2.87 =0. este de 1.

) prin intermediul pliantelor. existant un site bine organizat www.ro.33 =5.A.56 =0.56 =0.52 =3. Firma IMPACT S.impacsa.Firma Cota de piaţă in privinta unitatilor locative finalizate 8. etc.98% 2. Accesand acest site potentialul client poate obtine informatii cu privire la produsele si seviciile oferite. afiselor promotionale televiziune radio( ascultat in masina) 19 . are o activitate de promovare diversificata.86% 5.A Arcom 3.65 Ibitza Construct 2000 Domus Stil Central Rezidential Park IMPACT S.6/8.4% 3.46 =2.56/5. Activitatea de promovare si mijloace promotionale folosite.98/8.4/8. • • • • prin intermediul revistelor de specialitate (CASA MEA.39 =3.86/8.5. CASA de VACANTA. Principalele mijloace de promovare sunt : • prin intermediul internetului .6% Cota relativă de piaţă =8.56 =0.56 =0.6 =1.56% 3.

1.Crestera nivelului de trai.acordare de subventii pentru construirea de locuinte ANL Analiza mediului intern Analiza mediului extern Puncte tari Puncte slabe 20 .Sloganul sub care isi promoveaza produsele si seviciile este “Construim mai mult decat locuinte .5. ANALIZA STRATEGICĂ A ACTIVITĂŢILOR FIRMEI 4. Oportunităţi: . marja bruta din vanzari a crescut in perioada iunie 2005-iunie2006 fata de anul 2005. Nivel relativ bun al rentabilitatii comerciale (R=PROFIT BRUT/CA*100=11. Analiza SWOT Puncte tari: Lansarea unor ample proiecte in domeniul constructilor.Dinamica in ascensiune a pietei imobiliare. Practicarea in mod repetat de catre companie a majorarilor de capital. . dezvoltam comunitati. in mare parte datorita unei rentabilitati mai bune pe primul semestru din acest an) Puncte slabe: Cresterea semnificativa a creantelor pe termen lung cu risc inerent de neplata. Ameninţări: .” 4.

Oportunităţi Ameninţări 4.2. Astfel. Analiza BCG (Boston Consulting Group) 20 • Vedete Blocurile tip ANA. Ca urmare. contribuie la creşterea cifrei de afacere a 21 . “Vedetele” reprezintă produse ce acţionează pe o piaţă aflată în creştere rapidă. dar ele nereuşind să ocupe o poziţie de lider. DANA • Vaci de muls • Cladirea de birouri Construdava • Dilemă Vile junior (tip insiruit (alipirea a cel putin 4 vile) Piatră de moară Vile delux Rata de creştere a 10 pieţei 0 2 1 0 Cota relativă de piaţă Produsele aflate în cadranul “Dileme” sunt produse care acţionează pe o piaţă aflată în creştere rapidă. ele deţinând poziţia de lider. când încă nu se ştie sigur dacă vor constitui un succes sau nu. Există o similitudine între poziţia ocupată de un produs în cadrul acestei matrice şi etapele din ciclul de viaţă al produselor. deşi evoluţia lor este incertă. “dilemele” vor fi produse aflate în faza de lansare. ele contribuie la dezvoltarea întreprinderii. Aceste produse necesită lichidităţi.

Ele nu contribuie la obţinerea profitului întreprinderii şi nici la îmbunătăţirea imaginii acesteia. Deoarece necesită lichidităţi. Aceste produse sunt valori certe ale întreprinderii. “Vacile de muls” reprezintă produse care ocupă o poziţie de lider pe o piaţă aflată într-o creştere lentă. precum şi la îmbunătăţirea imaginii acesteia. un produs aflat în faza de declin se situează în acest cadran. în sensul că ele aduc profituri şi furnizează lichidităţi pentru finanţarea celorlalte produse situate în alte cadrane. dar numai după o analiză riguroasă a tuturor aspectelor economicofinanciare (de exemplu ponderea lor în totalul cifrei de afaceri a întreprinderii). se pune problema menţinerii lor sau abandonării. De regulă.întreprinderii. Un produs aflat în faza de maturitate se poate situa în acest cadran. stagnare sau chiar în declin. stagnare sau declin şi care nu reuşesc să deţină poziţia de lider. “Pietrele de moară” sunt produse aflate pe o piaţă în creştere lentă. 22 . un produs aflat în faza de creştere se plasează în acest cadran. De regulă.

ceea ce inseamna de fapt cresterea cotei de piata. STRATEGII DE PIATA ALE FIRMEI.5. In acest sens. adica pe piata cumparatorilor actuali. Se cauta noi segmente de piata atat in cadrul pietei interne cat si a celei externe. Strategia cresterii pe baza diversificarii Diversificarea de tip conglomerat . se concep noi modalitati de a convinge consumatorii sa cumpere mai mult din produsele curente ale pietei. Riscurile acestei strategii sunt legate. 23 . 5.se manifesta cand se asimileaza noi produse care nu sunt legate tehnologic de cele existente. decide sa reduca preturile vilei Ioana pentru a-si spori cota de piata datorita cresterii concurentei pe piata .A. O asemenea strategie nu prezinta riscuri deosebite deoarece firma are de-a face cu produse care sunt foarte bine cunoscute si cu piete in care o dobandit experienta. de cunoastearea insuficienta a comportamentului noilor cumparatori. indeosebi. dar care sunt destinate unor noi piete Aceasta strategie a fost folosita cand au fost construite blocurile pentru inchirierea de spatii pentru birouri. Strategia dezvoltarii de piata Strategia dezv de piata necesita identificarea unor noi consumatori pentru produsele prezente. In luna ianuarie societatea IMPACT S.1 Strategii competitive Strategia de penetrare a pietei Strategia de penetare a pietei presupune imbunatatirea produselor prezente in cadrul pietelor existente.

preţ negociat. Strategii de consolidare/retragere Strategia de restrangere a tipurilor de produse oferite pietei.2. 6. preţ cu ridicata. . POLITICI SI STRATEGII COMERCIALE LA NIVELUL FIRMEI 6. . Acesti parametri sunt: . preţ de vânzare al firmei de comerţ cu ridicata.2.1 Politica de aprovizionare Politica de aprovizionare a firmei este conditionata de un anumit numar de parametri. preţ de import. Firma reduce numarul de produse oferite pe piata cand unele segmente devin prea mici sau prea costisitoare pentru a mai putea fi deservite. al importatorilor. Societatea a practicat aceasta strategie de retragere in cazul vilei Corbu care avea o suprafata prea mare.la firma exista mai multe categorii de costuri de care trebuie sa se tina seama: Aprovizionarea se desfasoara in baza unui contract comercial de vanzare cumparare ce stabileste cantitatile.o buna politica de aprovizionare nu poate fi conceputa decit prin previziunea productiei.costuri .marimea capitalului disponibil pentru a fi investit în stocuri -posibilitatile financiare ale întreprinderii din fiecare luna. modalitatea de plata . al firmelor de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul). preţul bursei) şi preţuri de vânzare (preţul de vânzare al producătorilor. caracteristicile materialelor. Politica de pret În practica economică se întâlnesc două mari categorii de preţuri: preţuri de aprovizionare (preţ de achiziţie. Se lucreaza atat cu furnizori interni cat si cu furnizori externi acolo unde materialede de pe piata interna nu sunt competitive din punct de vedere al calitatii sau nu exista. 6. Ea a fost renovata si directionata spre alt segment de piata.consumul pe perioade . 24 . termenele de livrare.5. preţ de livrare al importatorului.

Impact. având un rol determinant în desfasurarea etapelor planificarii strategiei de pret. Firma SC Impact utilizeaza urmatoarele strategii de preturi • strategia orientarii dupa costuri – impune ca nivelul minimal al pretului sa acopere in totalitate costurile de productie. Servicii oferite înaintea vânzării publicitatea comercială prin intermediul căreia se asigură informarea sprijin pentru participarea la actiuni de promovare. asistenţă şi consultanţă comercială. Se ofera atat consultanta juridica cat si juridica. asigurarea de materiale informative generale si specializate.3. numarul si puterea concurentilor directi. conjunctura interna si externa a pietei tinta. precum si consultanta in ceea ce priveste asigurarea capitalului atat pentru a realiza proprietatea cat si pentru maximizarea valorii sale ca investitie in sine. puterea de cumparare reala a monedei nationale si a rezidentilor . de calitatea şi accesibilitatea sau raritatea produselor. Serviciile comerciale Serviciile comerciale oferite de SC Impact SA sunt de mai multe tipuri: 1. 2. Servicii post vânzare clienţilor cu privire la produsele oferite de firmă.Nivelul preţului depinde de raportul dintre cerere şi ofertă. In serviciile de consultanta sunt incluse managementul portofoliilor de proprietati si consiliere in activitatea de constructii. Servicii oferite în timpul vănzării 25 . Toti acesti factori sunt luati în considerare de catre firma S. 3.C. analiza si evaluare. • strategia orientarii dupa cerere si dupa concurenta – se ia potentialul fiecarei piete nationale. la stabilirea pretului. de gradul de utilitate. 6.

care contribuie la crestera calitatii serviciilor si produselor si la reducerea impactului asupra mediului .A.noi servicii . Brasov) . Timisoara.- Sevicii de intretinere. Iasi.abordarea de noi locatii mai intai pe piata interna si de ce nu si pe cea externa (Cluj.dezvoltarea de parteneriate strategice cu furnizorii. din care reiese ca societateae ocupa un loc mediu pe piata constuctiilor de imobile.cresterea performantelor de mediu si prevenirea poluarii mediului pri inlaturarea impactului semnificativ rezultat din porocesele sau serviciile realizate de companie 26 . Asigura reparatii de constructii in perioada de garantie si post garantie CONCLUZII SI PROPUNERI A fost realizata mai sus o analiza succinta a activitatii comerciale a firmei IMPACT S. Principalele propuneri: .

primet.BIBLIOGRAFIE  Cursuri şi seminarii „Bazele comerţului”  www.impactsa.ro 27 .ro  www.