You are on page 1of 13

DEZVOLTAREA FIZICA SI NEUROPSIHICA A COPILULUI

Igiena copilului si adolescentului urmareste: 1. Depistarea si evaluarea cantitativa si calitativa a factorilor de agresiune pentru sanatate din mediul ambiant. 2. Cunoasterea efectelor produse de agentii patogeni asupra organismului uman. 3. Supraveghere conventionala si de combatere a parametrilor care afecteaza mediul ambiant si sanatatea populatiei. Reactiile organism 19119w227t ului în dezvoltare au tendinta la generalizare(?). Raspunsul la actiunea noxelor are caracter global la copil, spre deosebire de adult, unde reactiile sunt autonome. Reactiile organism 19119w227t ului la mediu sunt conditionate de vârsta si sex. Fragilitatea este crescuta la vârste mici. În primii 3 ani de viata mor mai multi baieti. Homeostazia copilului se mentine cu atât mai greu cu cât vârsta este mai mica. Factori care influenteaza dezvoltarea Etape evolutive: 0..30 zile: nou-nascut 30 zile..1 an: sugar 1..3 ani: copil mic 3..7 ani: prescolar 7..10 ani: scolar mic 10..13 ani: scolar mijlociu, începe adolescenta 13..18 ani: preadolescenta, adolescenta, postadolescenta. Dezvoltarea umana reprezinta o crestere a substantei vii, procese de dezvoltare si diferentiere. Evolutie: crestere de la o treapta de organizare biologica si psihocomportamentala mai simpla la una superioara, prin diferentierea structurala si functionala a celulelor si organelor si prin diversificarea formelor de comportament adaptativ. Procesul de crestere dureaza de nastere la 22 ani fete si la 25 ani baieti.

Nivel celular: cresterea somatica este un fenomen de multiplicare si de crestere a dimensiunilor celulare sub influenta factorilor genetici si conditionat de factorii de mediu: fizici. Cresterea se produce în sens cefalo-caudal si proximo-distal. Analizate în aceasta perioada de timp. organismul este un sistem deschis si receptiv la factorii de mediu. ce au rol esential în crestere si duc la diviziune celulara). În perioada gimnaziala se inverseaza valorile parametrilor (11. Valorile parametrilor la baietei sunt mai mari ca la fetite de la nastere. Exista copii dizarmonici cu plus de greutate si copii cu minus de greutate. Nivel tisular: hiperplazie. ce are doua puncte principale de autoacceleratie si doua de autoinhibitie.14 ani). În primii 3 ani. Apoi lucrurile revin la normal. Nivel visceral: exista o crestere alometrica a aparatelor si sistemelor organismului. Modalitate de apreciere pentru copil sugar: eutrofic sau distrofic (malnutritie protein-calorica de grad I. chimici si nutritionali. Copii din mediul urban au greutate si înaltime mai mare decât cei din mediul rural. când organismul are 60% din greutate si talia finala. H=M+ . de la 1 la 3 ani . G=M+ Copil disarmonic: are înaltimea într-un nivel sigmoid. Dezvoltarea individului: se realizeaza dupa o curba cu aspect sigmoid. III). creierul acumuleaza 70% din greutatea finala. diferentiere celulara. curbele de crestere a diferitelor aparate sunt diferite. Evaluarea colectivitatilor Dezvoltarea fizica este un indicator al starii de sanatate. Dezvoltarea în colectivitati: determinarea variabilitatii cantitative a parametrilor de dezvoltare prin dispersia valorilor în jurul unei valori medii.Dezvoltarea la diferite nivele Nivel subcelular: proces de sinteza de molecule organice cu greutate moleculara mare (proteine. Înaltimea este un parametru fix în functie de care se raporteaza greutatea:  Copil armonic: are înaltime si greutate în acelasi nivel sigmoid. Fenomenul de crestere continua. Cele doua puncte exista la 14 ani. hipertrofie. Se fac examinari: lunare pâna la vârsta de un an din 3 în 3 luni. II. depinzând de conditiile de viata ale grupurilor umane. iar greutatea în altul. cresterea constituentilor intracelulari si extracelulari..

segmente corporale este diferit pentru aceeasi perioada de timp (crestere alometrica). Dezvoltarea copiilor si tinerilor este influentata de conditiile de viata ce determina particularitati individuale si de grup. sisteme. precum si de dinamica anumitor procese. Coordonarea se face prin sistem endocrin. Dezvoltarea fiecarui organ sau tesut se face corelat cu cresterea celorlalte. Ritmul dezvoltarii scade cu vârsta: crestere intensa în perioada embrionara si fetala. SNC. Ritmul dezvoltarii nu este uniform. . crestere lenta la 7. Acesti factori influenteaza patologia si morbiditatea. Exemplu: pubertate întârziata dupa 15 ani la fete sau 16. dupa 3 ani: examene periodice (anual) si examene de bilant (în perioada de trecere de la o treapta de scolarizare la alta). V. Dezvoltarea fizica este influentata de factori naturali si sociali (alimentatie. greutatea si înaltimea la fete este mai mica decât la baieti. Legile cresterii si dezvoltarii I.. organele sunt mai vulnerabile. umoral. Factori interni ai organismului matern Malformatii uterine Tumori uterine Bazin strâmt Tulburari hormonale ale gravidelor: hipotiroidie.10 ani. locuinta. III. se accelereaza ulterior. D2. Dezvoltarea sexelor are particularitati: maturizarea osoasa este mai precoce la fete. II. îngrijiri medicale). Ritmul de dezvoltare al diferitelor tesuturi.. Factorii de mediu pot schimba momentul de aparitie a pubertatii. nivel de scolarizare al parintilor. IV.18 ani pentru baieti. Cresterea în lungime alterneaza cu cresterea în latime a partilor organismului. VI. Factorii care influenteaza dezvoltarea umana Factori interni 1. forta musculara este mai mare la baieti. aparate. În perioada de crestere.

Exemplu: fenilcetonuria (oligofrenia fenilcetonurica) Sinteza proteinelor plasmatice . afectiuni ale placentei). insulina. Factori metabolici: Tulburari genetice ale metabolismului unor aminoacizi ce determina tulburari grave de dezvoltare ce implica si sistemul nervos. toxoplasma Tulburari de nutritie ale gravidei Expunerea mamei la radiatii sau noxe chimice Statura mamei Mame sub 16 ani sau batrâne (copii cu greutate scazuta). HIV. stafilococice. TBC. ce apartin diferitelor rase. virusuri neurotrope (polio. Se transmit si aptitudini psihice. suprarenalieni. droguri. anticonvulsivante. antiastmatice. 2. Înaltimea si greutatea se transmit poligenic. cardiovasculare. Scaderea aportului de oxigen necesar embrionului prin existenta unor afectiuni grave cronice ale mamei (respiratorii. sifilis. Comportament cu risc al gravidei: consum de alcool. Administrare de substante avortice Administrare de medicamente: antiepileptice. Sunt influentate: Capacitatile functionale ale organelor de simt. tigari. anticoagulante Infectii virale: rubeola. coxakie) Infectii streptococice. Factori genetici Sexul copilului Ritm de crestere Caracteristici morfologice. CMV. Administrare de hormoni în cantitate crescuta: sexuali.

Lipsa alimentatiei în primul an de viata determina întârzieri în dezvoltarea neuropsihica. Rol în ritmul de crestere si dezvoltare în momentul aparitiei dentitiei. Alimentatia în primii 3 ani de viata are mare importanta. Prescolarul si scolarul cresc mai mult în aprilie-iulie si cresc în greutate în august-septembrie. Tulburari metabolismului glucidic si lipidic Tulburari în sinteza hormonilor tiroidieni Tulburari în sinteza Hb. Ele îsi manifesta activitatea în perioada postnatala. . Alimentatia: Obezitate în supraalimentatie. hormonogeneza. Sistemul nervos conditioneaza endocrin si umoral procesul de crestere. timus. suprarenala. Îmbolnaviri acute si cronice. Hipofiza si paratiroidele sunt slab dezvoltate în perioade embrionare.20 de puncte.. În urmatorii 2. Este implicata în: imunogeneza. Ex: eschimosii au trunchiul bine dezvoltat. maturizare pubertala. Alimentatia scolarului si prescolarului se repercuta asupra maturitatii: au mai frecvent afectiuni acute si patologie cronica. Ex: membre inferioare mai lungi la africani. cu implicatii în procesul de crestere Factori endocrini: dupa luna 3 de viata intrauterina apar si glande proprii: pancreas insular. Factori externi (peristaltici sau mezologici) Climatic Geografic Lungimea membrelor inferioare este legata de climatul cald. functii enzimatice. Perimetrul cranian scade la copii cu lipsuri alimentare.7 ani IQ va fi mai mic cu 10.. Dezvoltarea staturala a sugarului este mai scazuta în perioada octombrie-martie si mai rapida în martie-septembrie. ce împiedica utilizarea factorilor nutritivi si accentueaza pierderile (boli intercurente acute). Actiunea indirecta a agentilor patogeni. Actiune realizata prin: Actiunea directa a agentului patogen la nivel celular se manifesta prin inhibarea mitozelor cu scaderea masei somatice. Scadere în greutate si înaltime scazuta în deficit alimentar. Lungimea trunchiului este legata de climatul rece. nucleilor de osificare.

3 ani Sugar: 0. Actiunea mediata a agentului patogen induce leziuni viscerale.. a nivelului de trai în diferite regiuni ale tarii. Actiunea mediului de viata urban si rural În mediul urban beneficiaza de alimentatie.3 ani Obiective: Stimularea dezvoltarii fizice si neuropsihice a copilului Prevenirea si combaterea principalelor boli caracteristice vârstei Prevenirea si combaterea mortalitatii infantile si morbiditatii specifice Indicatori demografici: Natalitatea a scazut în perioada 1990. Patologia neuropsihica este mai frecventa la copiii din mediul urban. cresterii gradului de încarcare microbiana.. Locuinta insalubra sau suprapopulata creste mortalitatea infantila datorita scaderii spatiului. Locuinta. obezitate. nervoase.. Caracterele dezvoltarii fizice a copilului în perioada 1. ceea ce duce la o dezvoltare fizica mai buna.1 an Copil mic: 1. casexie.2000.. Fertilitatea a scazut . care determina tulburari de crestere: nanism. Afectiunile cronice în perioada de crestere staturala determina tulburari morfologice si în perioada de crestere ponderala modificari metabolice. de adaptare scolara. sociali. locuinta. Conditii socio-economice ale populatiei Cel mai important este venitul pe persoana. Apar tulburari de somn. Ex: în Moldova sunt cei mai mici copii. Variabilitatea loco-regionala a dezvoltarii fizice Depinde de influenta factorilor economici. infantilism. datorita modelelor negative mai des întâlnite. cresterii contactelor dintre indivizi. nivel de îngrijire. scaderii ventilatiei. Nivelul de instruire si cultura influenteaza calitatea îngrijirii copilului. scade randamentul intelectual. de comportament. endocrine.

Exista si copii cu greutate scazuta: 2500..25. De asemenea. Perimetrul toracic creste mai mult decât cel cranian. Constanta. Factori care influenteaza greutatea la nastere: Durata sarcinii Vârsta mamei (16 ani) Numarul sarcinilor anterioare (greutatea creste cu numarul sarcinilor) Sexul copilului Dezvoltarea corporala a mamei Starea placentei si statusul endocrin matern (hipotiroidie. Caracterele cresterii în perioada 0. Diametrul transvers depaseste pe cel antero-posterior: aplatizare.3 ani Capul si trunchiul cresc. Copiii prematuri si dismaturi (greutate scazuta. . afectiuni acute/cronice).22.. dar nascuti la termen) au sub 2500g.6Å. Diafragma se apropie de pozitia adultului. România: mortalitatea este crescuta în judetele Ialomita. Alimentatia gravidei (deficit de proteine si vitamine). capul mic si gâtul subtire (relativ!). încât la prescolar membrele sunt lungi.52 cm. lungimea si grosimea membrului.. Pentru membrele superioare se urmaresc circumferinta pumnului. coapsa creste cu 70% iar gamba cu 60% de la nastere. Mortalitatea infantila: 1986 . 1996 . La acestea se adauga cresterea lungimii plantei. iar membrele scad. fumat. Suedia: 8Å. tulburari de nutritie. coboara sternul. Prenatal: Greutate: 3200±370 grame. Craniu: creste preponderent diametrul transvers fata de antero-posterior. alcool. orizontalizarea coastelor. datorita asimilarii comportamentului în deplasare. 3500±380 grame (euponderali). Calarasi. Botosani.3000g (subponderali). iar înaltimea de 2 ori.3Å. Înaltime: 48. diabet: scade greutatea) Starea de sanatate a gravidei (intoxicatie. datorita cresterii alternative a elementelor corporale: greutatea creste de 4 ori.

Dinamica dezvoltarii psihice a copilului subponderal Recuperarea deficitului de crestere intrauterin se face daca copilul beneficiaza de alimentatie corespunzatoare. restul nu. Greutatea poate creste de 10 ori. regimul de munca si odihna al mamei. Gemelaritatea Nivelul de instruire al mamei Factori rasiali si etnici: genetic. administrare de medicamente. iar fetele statural. daca nu exista afectiuni. substante toxice. copii morti Factori psihici (nastere în afara casatoriei) Malnutritie Caractere ereditare ale mamei Sanatate. Copiii prematuri sau dismaturi recupereaza deficitul. Starea socio-economica. Factori de risc din mediul intern. intrauterin. 17% ajung la normoponderali sau normostaturali. paturi defavorizate Factori care influenteaza nasterea prematura Afectiuni sau anomalii ale organelor genitale Primiparitate Perioade îndelungate de infertilitate Antecedente legate de sarcini pierdute. daca factorul de risc nu a intervenit în primele 26 de saptamâni de gestatie: Cauze materne (apar dupa saptamâna 26): Toxemia gravidei . infectii în perioada evolutiva. vârsta mamei Factori de mediu: radiatii ionizante. nutritia. Baietii recupereaza mai repede deficitul ponderal. Recupereaza 46%. la 3 ani ajunge la greutate normala.

iar lactatia are efect contraceptiv: minim 2 ani între sarcini. Cancerul de sân este mai rar. HTA cronica Boli renale Malformatii de cord ale gravidei Diabet Malnutritie Consum de alcool si fumat Cauze placentare (apar dupa saptamâna 26): Inflamatii sau leziuni de structura a placentei (infarct placentar) Placenta mica si ischemica Insertie necorespunzatoare a ombilicului Cauze fatale (apar pâna în saptamâna 26): Embriopatii sau fetopatii determinate de infectii virale (rubeola. herpes. De asemenea este o solutie economica. Interventii si supraveghere prenatala Controlul trebuie realizat periodic: înaltimea fundului uterului. vitamina D si F. Laptele asigura si protectie antiinfectioasa si antialergica. Cantitatea necesara este adaptata automat la nevoile copilului. care pot fi corectate prin diversificarea alimentatiei la un copil de 4 luni. Legatura afectiva mama-copil stabilita favorizeaza procesul de dezvoltare. care asigura o ratie echilibrata de principii nutritive. CMV) sau toxoplasmoza. Afectiuni cardiovasculare Alimentatia pâna la 1 an Cel mai bun aliment este laptele matern. miscarile fatului. Dezavantaj: carenta de Fe. Vârsta de întarcare a scazut la 3 ½ luni din 1996 în România. . iar dupa saptamâna 6 ultrasonografie (se masoara lungimea fatului crestet-sezut si lungimea biparietala).

 Recuperare buna neurologica si somatica. influentând predominant dezvoltarea somatica: cap mare si corp mic. Temperatura oscileaza zilnic cu 0:4°C. La doua luni necesita 192 ml lapte / kg corp.Sonodensimetria permite determinarea volumului total intrauterin.. Lapte matern: raport cazeina / albumina adecvat (65/35). circumferinta abdominala. greutatea totala a fatului. aproximativ ca a . Complicatii neurologice frecvente: Disfunctii centrale motorii: paralizie centrala Hiperactivitate Tulburari de atentie. învatare Tulburari comportamentale Recuperare grea Termoreglarea Temperatura este crescuta cu 0. Prognostic rezervat. tardiv: Procesul de crestere a craniului este afectat numai catre sfârsitul perioadei de sarcina Cauza materna si placentara intervine în etapa a doua de sarcina. temperatura scade în functie de cea a mediului ambiant: 22. copilul are un aspect simetric (somatic si cranian). cu variatii: minim noaptea 3°° si maxim dupa-amiaza 17°°. Dupa nastere. Tip simetric Dezvoltarea craniului este afectata înca din etapa incipienta. diametrul biparietal. La 2. Beneficiaza de o alimentatie cantitativ crescuta si hipercalorica..27°C. Sindromul insuficientei de crestere intrauterina Exista doua tipuri de crestere intrauterina deficitara: Tip plat.3°C.3 ani curba termica se stabilizeaza.

alimentatiei hiperproteice.86. anevrisme) Radiologic se poate determina vârsta osoasa. din cauza unor tulburari circulatorii (hemangioame.60..76.. Atrpsia = copii scheletici (stratul de grasime dispare). . în perioada postnatala. un deficit crescut în greutate.. pierderi crescute de caldura (creste suprafata corporala. realizându-se controlul osificarii normale (pumnul): 1 an: osificarea osului cu cârlig si a osului mare 2 ani: nucleul de osificare la epifiza radiusului 3 ani: osul piramidal Musculatura este slab dezvoltata fata de sistemul osos (22% din G).0. Sufera de o malnutritie protein-calorica.0.76. coloana vertebrala este rectilinie. în prima zi a internarii (datorita plânsului). Aparatul locomotor La nastere. grad II 0. sindrom de deshidratare. grad III sub 0. în perioada postnatala apar curburile: 3 luni: curbura cervicala (îsi tine capul) 6 luni: curbura dorsala (sta în sezut) 1 an: curbura lombara (merge) Membrul inferior: Este permisa o asimetrie în dezvoltare de maxim 1 cm. tegument subtire. Normal: 0. Valori peste 1 cm apar datorita: proces displazic inflamator la nivelul articulatiei coxo-femurale (luxatia congenitala de sold) hipoplazia coapsei / gambei tulburari neurologice: spastice. iar sistemul nervos se maturizeaza treptat. Copii distrofici Acesti copii au. Aceste valori reprezinta indicele ponderal (Greala / Gideala) sau indicele de nutritie (Greala / Gcorespunzatoare înaltimii).1. nevoi crescute). unilateral datorita lezarii nervului sciatic.9.60. flasce.adultului. care poate fi de 3 grade: grad I 0. tesut subcutanat slab dezvoltat). poate apare hipertermie prin: supraîncalzire în baie. La sugar. Echilibrul termic este labil prin: cresterea termoproductiei (metabolism crescut.

Capacitate vezicala creste de la 30.40/min la nou-nascut).. infectii bacteriene.5% din greutatea corporala.Patologie: planul general al scheletului poate fi afectat prin malformatii grave. Tensiunea arteriala creste cu vârsta prin dezvoltarea muscularei vaselor. producând mastite. Forma toracelui: îngust pâna la coasta 4.. endocrine. Reteaua vasculara are o densitate crescuta pe unitatea de volum. Aparatul cardiovascular Inima are 17 g. genetice Tulburari de crestere encondrala Tulburari de diferentiere a structurilor osoase: osteopetroza si osteoporoza Aparatul respirator Prezinta particularitati anatomice: Cai nazale înguste Mucoasa nazala bogat vascularizata si iritata de factori mecanici si chimici Inelul limfatic al lui Waldeyer e foarte bine dezvoltat. Aparatul urinar Rinichii se dezvolta lent si au capacitate scazuta de concentrare a urinei. permitând transmiterea infectiilor de la faringe la urechea medie. Patologie: malformatii de cord. intoxicatii.. de cauza: Tulburari metabolice. Se poate inflama si da tulburari respiratorii Trompa lui Eustachio este scurta. Enurezisul nocturn este frecvent: la copii cu malformatii ale aparatului urinar..10: virale. Patologie: bronhopneumonii.150 batai / min. Patul vascular e crescut în sectiune. cu dezvoltare neuropsihica redusa sau spina bifida. tulburari endocrine.). iar numarul respiratiilor este crescut fata de adult (35. cu cauze. care actioneaza între saptamânile 3. radiatii ionizante. reprezentând 7. Nou-nascutul prezinta tahicardie fiziologica (130. Vârful plamânului este slab aerat. Sfincterul vezical este supus controlului cortical dupa 1 an.50 cm3 la 300 cm3 la 3 ani. . cu baze dilatate.

30% în raport cu cantitatea ingerata de lapte matern (2. Faza initiala a deglutitiei este voluntara dupa câteva luni de la nastere pentru ca bolta palatina este mai putin. substante toxice (intoxicatii sindroame alergice). Smaltul este mai friabil... cu dificultati în deglutitie.. Alimentatia trebuie sa fie adecvata vârstei.3 ore.. tocirea dintilor este mai frecventa la copiii cu bruxismanie (automatism motor). evacuare rapida) 30.. Acesta apare la copii cu întârziere neuro-psihica sau megacolon. o alimentatie nerationala duce la atrofii de mucoasa ti sindroame de malabsorbtie. si baza limbii este voluminoasa. enurezis (lipsa controlului sfincterian).. Secretia gastrica este legata de alimentatie: 20. Stomacul creste în capacitate de la 30 la 300 cm3 dupa un an. ..Aparatul digestiv Cavitate bucala este adaptata la supt în primele luni.. 8 luni se dezvolta dentitia temporala.40% în raport cu cantitatea ingerata de lapte de vaca (evacuare lenta) Mucoasa digestiva are permeabilitate crescuta. La aprox. trec chiar fragmente proteice. Trebuie pastrata starea de igiena în prepararea si administrarea hranei.