Universitatea „Transilvania” din Braşov, Facultatea de Ştiinţe Economice

STRATEGIE DE CAMPANIE ELECTORALĂ MIRCEA GOEANĂ - 2009

– 2011 –

Echipa de campanie 6. Piaţa electorală – publicul ţintă 3. Obiectivul campaniei electorale 4. Comunicarea în campania electorală 5. Concluzii 2 .CUPRINS: 1. Bugetul campaniei 7. Profilul candidatului 2.

În perioada în care a fost ambasador al României la Washington. Mircea Geoană şi-a depus la Biroul Electoral Central candidatura pentru Presedinţia României. Mircea Geoană a fost desemnat Ministru al Afacerilor Externe. ca referent pe relaţia cu Franţa. în urma unui examen. 3 . şi pensionarii să trăiască decent”. a urmat Programul de dezvoltare managerială al Grupului Băncii Mondiale. În decembrie 2000. Sunt extrem de mândru să fiu însotit de echipa mea de campanie. În total au fost 2. Mircea Geoană a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii. Este un moment decisiv în viaţa şi cariera mea politică. Sava din Bucureşti. În cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Mircea Geoană a fost desemnat de către Consiliul Naţional drept candidatul Partidului Social Democrat pentru cursa prezidenţială. a intrat la liceul Sf. În 1990. „Trebuie să recunosc că sunt puţin emoţionat.506 semnături strânse în sprijinul candidaturii preşedintelui PSD. unde a urmat profilul real. fiind bursier al prestigioasei Ecole Nationale d'Administration-Paris. Mircea Geoană a intrat în corpul diplomaţilor. fiind repartizat. Şi-a completat experienţa academică. pe 14 iulie 1958. Mircea Geoană a devenit membru al Partidului Social Democrat în 2001. mulţumesc românilor care mi-au acordat încrederea şi semnătura şi celor care vor o Românie mai bună. şi cei de la oraş. de către Congresul Partidului Social Democrat. în 1992 si cu doctorat în Economie mondială la Academia de Studii Economice din Bucureşti. funcţie în care a fost reconfirmat pe 10 decembrie 2006. În 1972.536. din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti. Mircea Geoană a ocupat poziţia de Director al Departamentului de Afaceri Europene. astfel încât şi cei de la ţara. iar în 1987 s-a înscris la Facultatea de Drept din Bucureşti. Vă asigur că toată experienţa şi cunoştinţele mele le voi pune în slujba românilor. După patru ani de activitate politică. În anul 1994 a absolvit Cursul despre Instituții democratice al NATO. a fost ales preşedinte al social-democraţilor în aprilie 2005. A absolvit cursurile Facultăţii de Mecanică. În februarie 1996. În luna mai 2009. a declarat Mircea Geoană. La 21 octombrie 2009. în cadrul Harvard Business School.Profilul candidatului Mircea Dan Geoană s-a născut în Bucureşti.

1%. adică patru clase. „Vreau să îi încurajez pe votanţii PSD să vină masiv la urne şi pe cei care au alte preferinţe politice să se gândească la un vot util. cei mai mulţi dintre alegătorii lui Mircea Geoană. intr-un partid in care tinerii au ceva de spus.5% din alegători au între 31 şi 60 de ani. Îi îndemn şi pe cei care nu mai au încredere să vină totuşi la vot“. 29. în timp ce tinerii între 18 şi 30 de ani l-au votat pe Mircea Geoană într-un procent de doar 23. au doar studii elementare. dar şi din partea media este electoratul.6%. În zona rurală au fost mesaje pentru agricultori. Aşa cum era de aşteptat.6%. Liderul PSD a făcut un îndemn la vot atât pentru alegătorii săi. Mircea Geoană a fost votat în proporţie de 41. 22. arbitrul competiţiei electorale. 36.7%.6% de românii trecuţi de 60 de ani. Traian Băsescu. Deşi a încercat să schimbe înfăţişarea partidului PSD. Reprezentantul staffului de campanie al şefului PSD afirma în timpul campaniei că mesajele electorale au fost diferenţiate în funcţie de ţinta electorală. 4 . în agent electoral.8%.afirma Mircea Geoană. dintr-un partid „al pensionarilor“. 38. urmaţi de cei cu studii medii. transformând băsescofobia masivă şi crescândă a celor mai diferite categorii ale societăţii româneşti. studiul CURS relevă că dintre votanţii lui Geoană proporţia cea mai mare este reprezentată de locuitorii mediului rural. Prezentându-se ca un preşedinte capabil să unească. 30. pentru primul tur de scrutin. Mircea Geoană a urmărit să capitalizeze ura faţă de contracandidatul său.7% dintre alegătorii social-democratului. Trăsăturile socio-demografice ale votanţilor lui Mircea Geoană sunt cele ale votantului clasic al PSD: locuieşte în mediul rural şi în oraşele mici şi mijlocii. cel mai probabil pensionari. Candidatul PSD a fost votat de puţin mai multe femei decât bărbaţi: 31. cât şi pentru nehotărâţi. pensionarii au reprezentat forţa principală de votanţi ai lui Geoană. Potrivit unui sondaj de tip exit-poll al CURS realizat la comanda TVR. Orăşenii ocupă 26. faţă de 31.3%. La studii. În oraşele mici şi mijlocii s-au dat mesaje pe locurile de muncă. şi cei cu facultate.Piaţa electorală – publicul ţintă Targetul demersurilor din partea partidelor.2%. are peste 60 de ani şi un grad mai scăzut de educaţie şi de capital social. cel care validează acţiunea candidaţilor. Electoratul este interlocutorul-ţinta pentru candidat şi reperul tuturor intervenţiilor acestuia în perioada campaniei electorale.

valorificarea potenţialului energetic.ieşirea din criză. investiţia în viitor. Cu sloganul „Învingem împreună”. Acest proiect cuprinde cinci teme: Relansarea economiei româneşti . asigurarea de medicamente ieftine pentru persoane vulnerabile. Justiţie (asigurarea independenţei reale a puterii judecătoreşti.adaptarea forţei de muncă la nevoile pieţei. adoptarea euro. Introducerea unei indemnizaţii sociale minime garantate pentru persoanele vârstnice care nu beneficiază de pensie şi ale căror venituri se situează sub limita sărăciei. încurajarea implicării creative a resurselor 5 . promovarea cât mai mult a responsabilităţii sociale a corporaţiilor. Recâştigarea încrederii în acţiunea statului . Sănătate (asigurarea finanţării adecvate a sistemului de sănătate. un nou model economic. Temele majore care au stat la baza campaniei electorale pentru funcţia de preşedinte au fost prezentate în cadrul proiectului „O singură Românie“. refacerea unei relaţii corecte între cetăţean şi administraţii. Mircea Geoană şi-a lansat campania la prezidenţiale. Recâştigarea demnităţii naţionale . construcţia de dispensare în mediul rural).refacerea echilibrului între principalele puteri ale statului. Familia în centrul comunităţii .Obiectivul campaniei electorale Mircea Geoană a încercat să ofere imaginea diplomatului care se pregăteşte să fie un preşedinte echilibrat. Pentru Mircea Geoană nu a existat decât un singur adversar – Traian Băsescu. elaborarea strategiilor şi a politicilor publice cu privire la actul de justiţie). modernizarea agriculturii şi a satului românesc.Învăţământ (asigurarea construcţiei a cât mai multor şcoli în mediul rural. profesionalizarea şi depolitizarea administraţiei. modernizarea infrastructurii de transport. asigurarea transportului şcolar pentru elevi indiferent că învaţă la oraş sau la ţară). Dezvoltarea României sociale . Sloganul îşi dorea să consolideze ideea unei „pacificări“ a societăţii româneşti odată cu îndepărtarea de la putere a lui Traian Băsescu. asigurarea unei strategii de durată în ce priveşte pensiile şi alocaţiile pentru copii.politica externă (stabilirea de noi relaţii de parteneriat în zone de interes pentru economia României. dar şi a pensiei sociale minim garantate. eliminarea pensiilor de lux din sistemul bugetar şi creşterea pensiilor mici inclusiv cele ale pensionarilor cu grad de invaliditate.

conferinţe de presă pentru prezentarea obiectivelor campaniei. Comunicarea indirectă. Cu rol de exemplu putem aminti aici abandonarea subiectului fraudei electorale a doua zi după primul tur al alegerilor prezidenţiale.00 în ziua alegerilor. adaptarea permanentă a armatei române la cerinţele de securitate prezente şi viitoare şi continuarea alianţelor strategice existente). Pe pagina oficială a candidatului PSD de pe Facebook. Acest lucru derivă şi din atitudinea unor trusturi de presă care au avut un rol discreţionar în această campanie. campania prezidenţială din 2009 s-a axat pe centrarea mesajului pe candidat mai degrabă decât pe duetul candidat-partid. difuzarea ilegala a rezultatelor exit pollurilor înainte de ora 21. Încă de la început campania din 2009 s-a dovedit a fi una diferită faţă de cele anterioare. Prin intermediul site-urile de socializare candidatul Mircea Geoană a ţinut legătura în permanenţă cu alegătorii săi. Printre alte tipuri de comunicare cu alegătirii folosite în campania electorală a candidatului Mircea Geoană la funcţia de preşedinte al României se înscriu şi formele clasice reprezentate de mobilizarea membrilor partidului în majoritatea ţării. Această comunicare a constat atât în dezbateri directe între candidaţii la preşedenţie. Structurile de partid s-au mobilizat în sprijinul candidatului PSD. Comunicarea în campania electorală Faţă de predecesoarele ei. Nu în ultimul rind trebuie să menţionăm Internetul ca mod de comunicare. cât şi în difuzarea de videoclipuri publicitare.intelectuale ca mijloace de promovare culturală. Alegerile prezidenţiale din 2009 au generat cel mai mare efort unitar în termeni de împărţire de materiale electorale şi afişare de panotaj electoral din ultimii ani. fapt ce a avut sau ar fi putut avea o influenţă majoră asupra electoratului. întâlniri directe cu populaţia pentru aflarea diverselor probleme ale acesteia. Armata (continuarea procesului de modernizare a armatei române. a fost prioritatea principalilor competitori. un 6 . fiind realizate numeroase acţiuni de campanie din „uşă-n uşă” în aproape toate localităţile României. diferite activităţi desfaşurate în aer liber. acesta a angrenat cele mai mari cheltuieli. prin intermediul media. Deşi nu a fost aproape deloc un subiect de delimitare între competitori. crearea unei reţele culturale influente în străinătate).

7 . Învingem împreună“. din care a făcut parte şi fostul preşedinte. unitate parlamentară.mesaj postat în duminica votului din turul II. Bugetul campaniei Limita maximă a cheltuielilor care pot fi efectuate de către un partid. unitate în mesaj.050% din veniturile bugetului de stat. Echipa Benesonson Strategy Group a lucrat cu grupul strategic de campanie al PSD.000 de salarii de baza minime brute pe ţară. afirma: „Vino la vot. Mandatarul financiar al partidului a fost în timpul campaniei electorale din 2009. Este singura şansă pentru a mai schimba ceva în România. Şeful de campanie a lui Mircea Geoană pentru prezidenţialele din 2009 a fost Viorel Hrebenciuc. Echipa de campanie Campania electorală este o provocare dificilă din punct de vedere organizatoric. de echipa sa de campanie. echipa lui Mircea Geoană scria: „O singură Românie depinde de un singur vot. în privinţa unui candidat independent. alianţă politică sau candidat independent în campania electorală pentru alegerea Preşedintelui României este de 25. În general. Strategia de comunicare a lui Mircea Geoana s-a axat pe idea de unitate în primul rând. venituri provenite din activităţi proprii. Aristide Roibu. unitate în jurul duşmanului comun – Traian Băsescu.Purtătorul de va fi purtătorul de cuvânt al campaniei electorale prezidenţiale a PSD a fost desemnat Victor Ponta.cotizaţii ale membrilor de partid. Învingem împreună“.donaţiile în anul fiscal electoral pot fi de maximum 0. E votul tău. campania este proiectată de conducerea partidului sau. La sfârşitul lunii aprilie PSD a încheiat un contract de colaborare cu compania americană Benenson Strategy Group care a desemnat o echipă care a coordonat campania lui Mircea Geoană. Ion Iliescu. Printre sursele din care se poate alimenta bugetul campaiei electorale se înscriu:  veniturile proprii ale partidului .  donaţii sau sponsorizări . Iar într-un mesaj anterior. Decizia a fost luată în ciuda nemulţumirii exprimate de preşedintele de onoare al social democraţilor.

Se vădeşte lipsa de actori politici de talia lui Ion Iliescu. Mircea Geoană. Cluj Napoca.690 de lei şi a beneficiat de venituri de 7. nu există pe stânga scenei politice un personaj charismatic de talia lui Traian Băsescu. 8 . Concluzii Dacă la începutul campaniei electorale Mircea Geoană era cotat în majoritatea sondajelor de opinie ca având un decalaj negative semnificativ faţă de voturile pe care le-ar obţine PSD. în timp ce pentru publicitate în presă.926 de lei). partidul al cărui preşedinte era.554.162.2. însă. În cadrul strategiei politice a PSD pentru alegerile prezidenţiale s-a mizat în continuare pe lansarea unor promisiuni electorale de interes atât pentru electoratul tradiţional al PSD. candidatul PSD a atras în primul tur al prezidenţialelor suportul a peste 95% din votanţii stângii. Focşani.238.000 euro) şi Iaşi (66. Oradea.958 de lei.595 de lei. Sibiu. suspiciunea de demagogie unei populaţii obişnuită cu dezamăgirile şi angajamentele neonorate ale politicienilor. radio şi TV . Craiova.000 euro). PSD a pierdut a doua oară consecutiv alegerile prezidenţiale la care porneau favoriţi. Brăila (86. să obţină integralitatea sprijinului cu care este creditat PSD. Constanţa.595 de lei. El nu a reuşit.458. Mircea Geoană a cheltuit cei mai mulţi bani pentru afişajul stradal din Sectorul 4 al Capitalei (114. Râmnicu Vâlcea. diminuând impactul pozitiv scontat al unei asemenea abordări. cât şi pentru electoratul dreptei. Cheltuielile restante ale social-democraţilor se ridică la 5. a anunţat Autoritatea Electorală că a investit în campanie 12. dar cei mai mulţi bani cheltuiţi pentru alegeri au vizat tipăriturile şi alte materiale promoţionale (6. Braşov. subvenţii de la bugetul de stat Candidatul PSD. Iaşi. Paradoxal. Lipsa explicaţiilor cu privire la resursele necesare satisfacerii respectivelor promisiuni a creat.046. Caracal. însă.000 euro). Târgu Neamţ si Bucureşti). Potrivit unei evaluări realizate de Pro Democraţia în 13 oraşe (Brăila.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful