“Riga Crypto si lapona Enigel”

de Ion Barbu

Poemul “Riga Crypto si lapona Enigel” a aparut in volumul “Joc secund”, publicat in 1930. A fost subintitulat “Balada”, deoarece are un fir narativ si personaje simbol. Tema o reprezinta iubirea, perceputa ca fiind o cale de cunoastere si imposibilitatea realizarii ei intre persoane care apartin unor lumi diferite. Titlul desemneaza pe membrii cuplului neimplinit: Crypto, regele ciuperca (simbol al encifrarii) si Enigel (nume cu rezonante arhaice, care aminteste de zeita fantanilor). Crypto intruchipeaza regnul vegetal, stadiul de increat, iar lapona apartine regnului animal, evoluat, fiind surprinsa in poezie in aspiratia catre soare, catre absolut. Tehnica de compozitie o reprezinta povestirea in rama. Rama are rol de prolog si debuteaza cu o inovatie catre menestrelul trist, artistul medieval, care canta si recita versuri, acompaniinduse cu un instrument. Povestea propriuzisa este o aventura antologica (de cunoastere), prezentata alegoric, sub forma unei nunti esuate intre vegetal si animal. Ea debuteaza cu prezentarea cadrului natural, specific regelui Crypto: “In pat de rau si huma unsa, printre bureti”, un loc al intunericului si umiditatii. Crypto este caracterizat ca fiind sterp, naravas si intruchipeaza increatul, motiv specific barbian. El nu voia sa infloreasca pentru ca a inflori inseamna a nunti. Se pare ca o vrajitoare de la fantana tineretii rostise un fel de blestem, datorita caruia el nu putea insoti cu cei asemenea lui, desi este rege al ciupercilor (superior in cadrul regnului vegetal). Poemul continua cu

Timpul trece implacabil si soarele il surprinde pe Crypto. capabila de a-si contura idealul suprem. A doua chemare enunta sacrificiul suprem de care e capabil Crypto in numele iubirii: “Daca pleci. uita-l. fiind denumita “Luceafarul intors”. Enigel intuieste gestul lui imatur. Intalnirea lor se petrece ca si in “Luceafarul”. “linistita”. adica imparatia lui Crypto. Raspunsul laponei este amplu si descrie importanta pentru ea: “Ma-nchin la soare intelept”. epice. “mica”. dar si dramatice. Enigel In somn fraged si-n racoare”. Diferenta dintre cei doi ii este fatala lui Crypto. in vis. Balada ce contine elemente lirice. Ultima chemare ii cere fetei sacrificiul de a renunta la ideal (drumul catre soare) si integrarea in regnul lui inferior: “Lasa-l. sa culegi Incepi. “Riga Crypto si . Incadrandu-se in specia literara balada culta. cu o actiune desfasurata intr-un cadru scenografic si cu personaje – masti a fost comparata de critica literara cu poemul eminescian. el devine o ciuperca otravitoare care se va insoti cu fapturi neevoluate ca si el (laurul-balaurul si maselarita-mireasa) . Regele. Astfel. Dupa aceasta experienta a iubirii esuate. Aspiratia prea inalta este aspru pedepsita. rogu-te cu mine”. te frangi curand Lasa. Enigel reprezinta ipostaza evoluata a regnului animal. Gheata aminteste de acea superioritate rece a Luceafarului eminescian. fiinta inferioara adreseaza laponei trei chemari.prezentarea laponei Enigel. aceasta este imbiata cu dulceata si fragi. implinindu-se blestemul: “Si sucul dulce innacreste Ascunsa-I inima plezneste”. dar si faptul ca aspiratia este prea inalta pentru conditia limitata a regnului sau: “ Teama-mi e. dar care traieste “in tari de gheata urgisita”. pe care el vrea sa i-o ofere. Prima data. asteapta de te coace”. Ea amana insa cunoasterea prin intermediul iubirii.

Mastile lirice reliefeaza oscilatia permanenta a omului intre implinirea materiala si urmarea idealului spiritual. .lapona Enigel” contine numeroase elemente de oralitate: prezenta dialogului. exclamatiile retorice. invocarea menestrelului si superlativele absolute. superioara) a fiintei umane. balada prezinta natura duala (inferioara. In esenta. intre instinctual si rational.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful