Injectia intravenoasa (I.V.

)=administrarea pe vena a medicatiei ,prin acces percutan Cea mai facila modalitate de acces intravenos este punctia venoasa urmata sau nu de cateterizarea venei. Alegerea tipului de abord venos ( central sau periferic ) depinde de mai multi factori : • Notiunea de urgenta sau nu • Starea clinica a pacientului • Tipul produsului ce trebuie administrat • Debitul si durata previzibila a tratamentului • Materialul disponibil Contraindicatiile abordului venos periferic: - celulita - tromboflebita - fistula arterio-venoasa - arsuri, eczeme ,infectii extinse ale membrului respectiv - fractri sau paralizia nervului de la membrul respectiv Contraindicatiile abordului venos central : - celulita - tromboflebita - antecedent chirurgical local - ocluzia venei cave superioare - radioterapie locala - tulburari de coaulare - pneumotorax contralateral - proteza vasculara femurala Abordul vascular periferic este realizat de asistenta sau medic , pe cand abordul vascular central este realizat numai de medic. Scop: Explorator : adm .substante de contrast in radiologie • Terapeutic

Locul injectiei : in urgenta orice vena accesibila , dar ca regula generala : • Venele de pe fata dorsala a mainii ; venele dorsale digitale care urca pe partile laterale si dorsale ale degetelor dreneaza spre venele metacarpiene dorsale de obicei in numar de trei .Venele metacarpiene se anstomozeaza intre ele transversal realizand o veritabila retea dorsala a mainii.

1

Din acest arc pornesc lateral si medial venele marginale ale piciorului .portocaliu. care vor forma arcul venos al piciorului. trombozari prin stagnarea solutiilor in plexul venos pelvin ) Solutii administrate : • Izotone • Hipertone ( la copii numai pe venele centrale) • NU ! solutii uleioase Rezorbtia : instantanee Caracteristicele acelor : • Diametrul : 6/10 . Vena bazilica isi are originea in reteaua dorsala a mainii . 7/10 mm • Lungimea : 25 mm • Bizou scurt • Codul culorilor( de la stanga la dreapta ) : albastru.fumuriu. deoarece rata complicatiilor este foarte mare ( infectii ascendente . partea ulnara si urca pe fata dorsala a antebratului apoi inconjoara marginea sa ulnara si spre plica cotului devine anterioara • Venele epicraniene la sugari • Venele dorsale ale piciorului care dreneaza venele digitale dorsale spre venele metatarsiene dorsale . care vor forma originea venelor safene.galben .Sistemul venos cav inferior este indicat sa fie abordat doar in cazuri extreme .verde.roz 2 .• Vena radiala in tabachera anatomica • Venele de la plica cotului ( bazilica si cefalica formeaza un "M » venos prin anastomoza lor). Vena cefalica porneste din partea radiala a retelei dorsale a maini si ocoleste marginea radiala a antebratului pentru a ajunge pe fata sa anterioara si primeste aferente de pe ambele fete ale antebratului. • Venele maleolare • Venele femurale insotesc arterele femurale in teaca vaselor femurale • Venele jugulare externe Se utilizeaza de preferinta sistemul venos cav superior .

20G.5 ml Heperina . din dilutia 1000U/ml ) Abordul venos sub un unghi de 25-30 grade 3 .18G. traiect radioopac .cu 2 cai de administrare +/-radioopac -codul culorilor Avantajul utilizarii branulelor : pot fi mentinute 48-72 de ore si utilizate pentru injectari intermitente cu conditia ca dupa fiecare injectare sa se aplice heparina local ( 0.Cu aripioare care asigura stabilitatea si manevrarea cu usurinta . valva pentru medicatie administrata in urgenta sau ulterior .24G.Branule de dimensiuni adecvate varstei pacientului : (16G.17G.camera pentru vizualizarea sangelui in momentul patrunderii in vas .22G.26G) .cu 1 cale de administrare . .

fata dorsala mana – branula cu varf atraumatic 4 .Detalii abord venos periferic.

cianoza extremitati .antibioticoterapie sistemica Spasm vascular la injectarea prea rapida a unei substante iritante .comprese locale cu pansament steril Tromboflebita : tumefactie locala .durere . Complicatii sistemice A . rosietic pe traiectul venos respectiv .reducerea ratei de infuzie Punctionarea unei artere invecinate : sange rosu cu presiune Lezarea nervului median in fosa antecubitala Obstructia branulei B .aripiaore care permit manipularea cu usurinta . tumefactie . reducerea ritmului de administrare a medicatiei . durere.comprese reci . .indepartarea canulei . exudat purulent . creste presiunea la injectare si nu se poate aspira sange de pe canula .comprese locale sterile .Microperfuoare :ac scurt si siliconat .se opreste administrarea medicatiei . Complicatii locale Injectarea paravenoasa : tumefiere si durere locala . caldura locala .se indeparteaza canula . capatul proximal este prevazut cu luer compatibil cu toate tipurile de seturi de perfuzie . deoarece accentueaza volumul sau deplaseaza traiectul obisnuit al venei .analgezie Infectie locala : roseata .heparina locala ( Hepatrombin ) .indepartarea canulei .analgezie Hematom local : infiltrat sanguinolent la nivelul locului de punctie care se produce de obicei in momentul abordului vascular -evitati sa patrundeti in vene dupa formarea hematomului .indepartarea canulei . durere . cordon dur . roseata . necroza in cazul administrarii de substante iritante si vasoconstrictoare . Complicatii sistemice 5 . Complicatii locale B .se reduce ritmul de administrare al tratamentului .antiseptice locale . seringi A .

fiind o manevra invaziva • banda adeziva ( leucoplast) • solutie antiseptica • fasa pentru fixarea branulei pe antebrat +/. transparenta . sub locul de punctie se se aseaza o musama. data de expirare a sterilitatii • se utilizeaza materiale sterile (vata. solutia trebuie sa fie clara . in functie de starea clinica .tratament local si sistemic .wheezing .sustinerea functiilor vitale Consimtamantul informat .Infectia de cateter cu bacteriemie .corticosteroizi . prabusire tensionala .adrenalina .v. injectia i.comprese. palpitatii . pozitionarea pacientului . scris .oxigenoterapie . • se controleaza integritatea ambalajelor seringilor . antibioticoterapie Embolie gazoasa ( injectare de aer ): alterare brusca a starii generale cu dispnee. care se agita inainte de utilizare) • fiolele deschise nu se pastreaza pentru o alta utilizare 6 . care se plaseaza de partea venei de punctionat. cu aparitia simptomatologiei de Tromboembolism pulmonar Anafilaxia : injectarea unei substante alergizante cu alerarea starii generale.oxigenoterapie . Pregatirea materialelor necesare Abordul venos periferic este realizat de o singura persoana .suprimarea cateterului .atela pentru fixarea membrului respectiv • verificarea medicatiei : eticheta –medicamentele fara eticheta sau cu termenul de valabilitate depasit nu se folosesc. bronhospasm .manusi de protectie). tuse . cianoza .reechilibrare volemica . acelor .pozitionarea pacientului in decubit lateral stang siTrendelenburg Embolizarea cateterului : desprinderea unei bucati de cateter si embolizarea fragmentului in circulatia pulmonara . fara precipitate ( precipitatele se diferentiaza de emulsiile injectabile . frecvent in decubit dorsal cu membrul superior in abductie si antebratul in supinatie avand grija ca hainele sa nu impiedice circulatia de intoarcere . eritem tegumentar .

aceasta nu se foloseste ci se arunca • seringa se scoate din ambalaj cu pastrarea sterilitatii amboului.• folosirea mini-spike cu filtre antibacteriene pentru solutiile injectabile multi-doza. Asistenta medicala sau medicul care instituie calea de administrare intravenoasa a medicatiei se spala pe maini( spalarea antiseptica) si utilizeaza manusi sterile . daca patrund cioburi in interiorul fiolei . se ataseaza acul la amboul seringii dupa care se scoate din ambalaj 7 . Incarcarea seringii – etape • dezinfectia exteriorului fiolei cu alcool • fiola se rupe la nivelul punctului sau gulerului cu ajutorul nui tampon de vata pentru a evita ranirea degetelor .

de asemenea se practica incalzire locala in caz de vasoconstrictie periferica. se rastoarna flaconul tinand acul la nivelul lichidului si se aspira . dupa ce s-a uscat solutia se incarca seringa cu o cantitate de aer egala cu cea a lichidului pe care trebuie sa-l utilizam din flacon. pentru evidentierea venelor la care nu se poate aplica garoul se face presiune digitala pe traiectul venei deasupra locului de punctie . inainte de utilizare dopul se dezinfecteaza cu alcool. nu se atinge cu acul fundul fiolei . de exemplu pe fata anterioara a antebratului. deci in sensul circulatiei venoase 8 . deoarece este compromisa sterilitatea se alege locul punctiei . daca in flacon exista pulbere se utilizeaza un solvent . ca atare fiola se va inclina progresiv cu varful in jos pe masura ce se goleste • daca medicamentul este intr-un flacon inchis cu dop de cauciuc . se aspira o cantitate de aer egala cu a solventului si se agita flaconul pana la dizolvarea pulberii . pentru perfuzie se incepe cu venele distale (venele dorsale ale mainii si cele ale antebratului ) pastrand venele de la plica cotului pentru prelevari sanguine ) se antiseptizeaza zona inainte de punctionare venele trebuie bine evidentiate : se fac miscari in sensul circulatiei de intoarcere cu partea cubitala a mainii . acul se introduce prin dopul de cauciuc pana sub nivelul dopului ( nu mai profund ) si se introduce aer in flacon. daca se folosesc mai multe flacoane se foloseste cate un ac pentru fiecare flacon • • • • • • nu se administreaza medicamentul cu acelasi ac cu care s-a aspirat din fiola sau flacon nu se recomanda incarcarea seringii fara ac prin introducerea directa a amboului in fiola .se scoate teaca de pe ac se introduce acul in fiola si se aspira solutia in seringa avand grija ca varful acului sa fie sub nivelul lichidului pentru a nu aspira aer .

garoul se foloseste rar. Generalitati privind abordul venos la sugar si copilul mic . cateva minute se supravegheaza in continuare starea bolnavului . ca dealtfel pe toata durata administrarii vena are nevoie de refacere cel putin 24 ore .aceasta trebuie supravegheata continuu in sectia de terapie intensiva. daca pacientul are doar o vena accesibila si tratamentulIV trebuie repetat . deci este necesar ajutorul unei alte persoane . compresiunea este realizata de o alta persoana cu mana . la nevoie se tapoteaza traiectul venos se fixeaza cordonul venos cu policele mainii stangi sub locul de injectare la aproximativ 4-5 cm se patrunde in vena sub un unghi de 25 grade . De aemenea pentru mentinerea cateterului in stare de functionare se recomanda sa nu se faca recoltari de sange direct pe branula respectiva.in caz de extremitati reci se aplica campuri incalzite si se asteapta pana venele se dilata .• • • • • • • • • • • • se realizeaza staza venoasa cu ajutorul garoului plasat la 7-8 cm .imobilizarea pacientului . fara realizarea unei comprimari puternice evitand prin acest lucru tasnirea sangelui din canula sau colabarea vasului cu imposibilitatea curgerii sangelui 9 . se palpeaza vena . se instituie acces venos central de locul anterior de evitat flectarea antebratului pe brat cu tamponul la plica cotului deoarece impiedica inchiderea plagii venoase favorizand revarsarea sangelui daca se institie cateterism de lunga durata prin utilizare de branula . de accea nu se va repeta administrarea in acceeasi vena la inervale scurte de timp .se prefera pansarea locului respectiv cu folie transparenta si la aparitia semnelor de inflamatie locala inlocirea branulei respective si utilizarea unui alt loc de acces. deasupra locului punctiei care trebuie sa produca numai staza venoasa .apoi se avanseaza tangential in traiectul venos se aspira si se controleaza daca acul este in vena se desface garoul se injecteaza substanta mentinand gradatiile seringii in sus pentru urmarirea exacta a cantitatii administrate se retrage brusc acul dupa administrarea medicatiei si se aplica un pansament compresiv steril imbibat cu alcool . fara comprimarea arterei al carei puls trebuie sa ramana perceptibil se inchide si se deschide pumnul de cateva ori .

greseala frecventa : unghiul de punctionare prea mic - 10 .seringile sunt greu de utilizat . frecvent se utilizeaza branule.diferentierea venelor de artere prin palpare . dupa punctionarea venei si vizualizarea sangelui in camera transarenta a branulei se scoate acul.evitarea venelor cubitale .mandren si ramane doar mansonul din plastic .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful