Injectia intravenoasa (I.V.

)=administrarea pe vena a medicatiei ,prin acces percutan Cea mai facila modalitate de acces intravenos este punctia venoasa urmata sau nu de cateterizarea venei. Alegerea tipului de abord venos ( central sau periferic ) depinde de mai multi factori : • Notiunea de urgenta sau nu • Starea clinica a pacientului • Tipul produsului ce trebuie administrat • Debitul si durata previzibila a tratamentului • Materialul disponibil Contraindicatiile abordului venos periferic: - celulita - tromboflebita - fistula arterio-venoasa - arsuri, eczeme ,infectii extinse ale membrului respectiv - fractri sau paralizia nervului de la membrul respectiv Contraindicatiile abordului venos central : - celulita - tromboflebita - antecedent chirurgical local - ocluzia venei cave superioare - radioterapie locala - tulburari de coaulare - pneumotorax contralateral - proteza vasculara femurala Abordul vascular periferic este realizat de asistenta sau medic , pe cand abordul vascular central este realizat numai de medic. Scop: Explorator : adm .substante de contrast in radiologie • Terapeutic

Locul injectiei : in urgenta orice vena accesibila , dar ca regula generala : • Venele de pe fata dorsala a mainii ; venele dorsale digitale care urca pe partile laterale si dorsale ale degetelor dreneaza spre venele metacarpiene dorsale de obicei in numar de trei .Venele metacarpiene se anstomozeaza intre ele transversal realizand o veritabila retea dorsala a mainii.

1

portocaliu. Vena bazilica isi are originea in reteaua dorsala a mainii . • Venele maleolare • Venele femurale insotesc arterele femurale in teaca vaselor femurale • Venele jugulare externe Se utilizeaza de preferinta sistemul venos cav superior .• Vena radiala in tabachera anatomica • Venele de la plica cotului ( bazilica si cefalica formeaza un "M » venos prin anastomoza lor). Din acest arc pornesc lateral si medial venele marginale ale piciorului .roz 2 . partea ulnara si urca pe fata dorsala a antebratului apoi inconjoara marginea sa ulnara si spre plica cotului devine anterioara • Venele epicraniene la sugari • Venele dorsale ale piciorului care dreneaza venele digitale dorsale spre venele metatarsiene dorsale . 7/10 mm • Lungimea : 25 mm • Bizou scurt • Codul culorilor( de la stanga la dreapta ) : albastru.Sistemul venos cav inferior este indicat sa fie abordat doar in cazuri extreme .verde. Vena cefalica porneste din partea radiala a retelei dorsale a maini si ocoleste marginea radiala a antebratului pentru a ajunge pe fata sa anterioara si primeste aferente de pe ambele fete ale antebratului. deoarece rata complicatiilor este foarte mare ( infectii ascendente . care vor forma arcul venos al piciorului. trombozari prin stagnarea solutiilor in plexul venos pelvin ) Solutii administrate : • Izotone • Hipertone ( la copii numai pe venele centrale) • NU ! solutii uleioase Rezorbtia : instantanee Caracteristicele acelor : • Diametrul : 6/10 .fumuriu. care vor forma originea venelor safene.galben .

camera pentru vizualizarea sangelui in momentul patrunderii in vas .Cu aripioare care asigura stabilitatea si manevrarea cu usurinta .18G. din dilutia 1000U/ml ) Abordul venos sub un unghi de 25-30 grade 3 . valva pentru medicatie administrata in urgenta sau ulterior .22G.Branule de dimensiuni adecvate varstei pacientului : (16G.20G.5 ml Heperina .26G) .cu 1 cale de administrare .cu 2 cai de administrare +/-radioopac -codul culorilor Avantajul utilizarii branulelor : pot fi mentinute 48-72 de ore si utilizate pentru injectari intermitente cu conditia ca dupa fiecare injectare sa se aplice heparina local ( 0.24G. traiect radioopac .17G. .

fata dorsala mana – branula cu varf atraumatic 4 .Detalii abord venos periferic.

rosietic pe traiectul venos respectiv . Complicatii sistemice A . caldura locala . deoarece accentueaza volumul sau deplaseaza traiectul obisnuit al venei .se reduce ritmul de administrare al tratamentului . cianoza extremitati .se opreste administrarea medicatiei .aripiaore care permit manipularea cu usurinta .antiseptice locale .antibioticoterapie sistemica Spasm vascular la injectarea prea rapida a unei substante iritante .indepartarea canulei .analgezie Infectie locala : roseata .indepartarea canulei .durere .comprese reci . .heparina locala ( Hepatrombin ) . durere.comprese locale cu pansament steril Tromboflebita : tumefactie locala . Complicatii sistemice 5 .se indeparteaza canula . roseata .reducerea ratei de infuzie Punctionarea unei artere invecinate : sange rosu cu presiune Lezarea nervului median in fosa antecubitala Obstructia branulei B . Complicatii locale B .indepartarea canulei . tumefactie . exudat purulent . necroza in cazul administrarii de substante iritante si vasoconstrictoare . Complicatii locale Injectarea paravenoasa : tumefiere si durere locala . cordon dur .analgezie Hematom local : infiltrat sanguinolent la nivelul locului de punctie care se produce de obicei in momentul abordului vascular -evitati sa patrundeti in vene dupa formarea hematomului .Microperfuoare :ac scurt si siliconat . capatul proximal este prevazut cu luer compatibil cu toate tipurile de seturi de perfuzie . creste presiunea la injectare si nu se poate aspira sange de pe canula . reducerea ritmului de administrare a medicatiei . seringi A . durere .comprese locale sterile .

Infectia de cateter cu bacteriemie .pozitionarea pacientului in decubit lateral stang siTrendelenburg Embolizarea cateterului : desprinderea unei bucati de cateter si embolizarea fragmentului in circulatia pulmonara . bronhospasm .tratament local si sistemic .adrenalina . scris . prabusire tensionala .reechilibrare volemica . palpitatii . care se plaseaza de partea venei de punctionat. cu aparitia simptomatologiei de Tromboembolism pulmonar Anafilaxia : injectarea unei substante alergizante cu alerarea starii generale. frecvent in decubit dorsal cu membrul superior in abductie si antebratul in supinatie avand grija ca hainele sa nu impiedice circulatia de intoarcere . sub locul de punctie se se aseaza o musama. tuse .corticosteroizi . in functie de starea clinica .wheezing . transparenta .comprese. acelor .manusi de protectie). eritem tegumentar .oxigenoterapie . fara precipitate ( precipitatele se diferentiaza de emulsiile injectabile . solutia trebuie sa fie clara . cianoza . care se agita inainte de utilizare) • fiolele deschise nu se pastreaza pentru o alta utilizare 6 . antibioticoterapie Embolie gazoasa ( injectare de aer ): alterare brusca a starii generale cu dispnee.atela pentru fixarea membrului respectiv • verificarea medicatiei : eticheta –medicamentele fara eticheta sau cu termenul de valabilitate depasit nu se folosesc.sustinerea functiilor vitale Consimtamantul informat .oxigenoterapie . pozitionarea pacientului . fiind o manevra invaziva • banda adeziva ( leucoplast) • solutie antiseptica • fasa pentru fixarea branulei pe antebrat +/. data de expirare a sterilitatii • se utilizeaza materiale sterile (vata.suprimarea cateterului . • se controleaza integritatea ambalajelor seringilor . injectia i.v. Pregatirea materialelor necesare Abordul venos periferic este realizat de o singura persoana .

Asistenta medicala sau medicul care instituie calea de administrare intravenoasa a medicatiei se spala pe maini( spalarea antiseptica) si utilizeaza manusi sterile . aceasta nu se foloseste ci se arunca • seringa se scoate din ambalaj cu pastrarea sterilitatii amboului. se ataseaza acul la amboul seringii dupa care se scoate din ambalaj 7 . daca patrund cioburi in interiorul fiolei .• folosirea mini-spike cu filtre antibacteriene pentru solutiile injectabile multi-doza. Incarcarea seringii – etape • dezinfectia exteriorului fiolei cu alcool • fiola se rupe la nivelul punctului sau gulerului cu ajutorul nui tampon de vata pentru a evita ranirea degetelor .

nu se atinge cu acul fundul fiolei . inainte de utilizare dopul se dezinfecteaza cu alcool. dupa ce s-a uscat solutia se incarca seringa cu o cantitate de aer egala cu cea a lichidului pe care trebuie sa-l utilizam din flacon. se aspira o cantitate de aer egala cu a solventului si se agita flaconul pana la dizolvarea pulberii . de asemenea se practica incalzire locala in caz de vasoconstrictie periferica. daca se folosesc mai multe flacoane se foloseste cate un ac pentru fiecare flacon • • • • • • nu se administreaza medicamentul cu acelasi ac cu care s-a aspirat din fiola sau flacon nu se recomanda incarcarea seringii fara ac prin introducerea directa a amboului in fiola . deoarece este compromisa sterilitatea se alege locul punctiei . pentru evidentierea venelor la care nu se poate aplica garoul se face presiune digitala pe traiectul venei deasupra locului de punctie . pentru perfuzie se incepe cu venele distale (venele dorsale ale mainii si cele ale antebratului ) pastrand venele de la plica cotului pentru prelevari sanguine ) se antiseptizeaza zona inainte de punctionare venele trebuie bine evidentiate : se fac miscari in sensul circulatiei de intoarcere cu partea cubitala a mainii . acul se introduce prin dopul de cauciuc pana sub nivelul dopului ( nu mai profund ) si se introduce aer in flacon. deci in sensul circulatiei venoase 8 .se scoate teaca de pe ac se introduce acul in fiola si se aspira solutia in seringa avand grija ca varful acului sa fie sub nivelul lichidului pentru a nu aspira aer . de exemplu pe fata anterioara a antebratului. daca in flacon exista pulbere se utilizeaza un solvent . ca atare fiola se va inclina progresiv cu varful in jos pe masura ce se goleste • daca medicamentul este intr-un flacon inchis cu dop de cauciuc . se rastoarna flaconul tinand acul la nivelul lichidului si se aspira .

la nevoie se tapoteaza traiectul venos se fixeaza cordonul venos cu policele mainii stangi sub locul de injectare la aproximativ 4-5 cm se patrunde in vena sub un unghi de 25 grade .aceasta trebuie supravegheata continuu in sectia de terapie intensiva. ca dealtfel pe toata durata administrarii vena are nevoie de refacere cel putin 24 ore .• • • • • • • • • • • • se realizeaza staza venoasa cu ajutorul garoului plasat la 7-8 cm . fara comprimarea arterei al carei puls trebuie sa ramana perceptibil se inchide si se deschide pumnul de cateva ori . de accea nu se va repeta administrarea in acceeasi vena la inervale scurte de timp .garoul se foloseste rar. se instituie acces venos central de locul anterior de evitat flectarea antebratului pe brat cu tamponul la plica cotului deoarece impiedica inchiderea plagii venoase favorizand revarsarea sangelui daca se institie cateterism de lunga durata prin utilizare de branula . fara realizarea unei comprimari puternice evitand prin acest lucru tasnirea sangelui din canula sau colabarea vasului cu imposibilitatea curgerii sangelui 9 . se palpeaza vena .apoi se avanseaza tangential in traiectul venos se aspira si se controleaza daca acul este in vena se desface garoul se injecteaza substanta mentinand gradatiile seringii in sus pentru urmarirea exacta a cantitatii administrate se retrage brusc acul dupa administrarea medicatiei si se aplica un pansament compresiv steril imbibat cu alcool .in caz de extremitati reci se aplica campuri incalzite si se asteapta pana venele se dilata . daca pacientul are doar o vena accesibila si tratamentulIV trebuie repetat . Generalitati privind abordul venos la sugar si copilul mic . compresiunea este realizata de o alta persoana cu mana .imobilizarea pacientului . cateva minute se supravegheaza in continuare starea bolnavului . deasupra locului punctiei care trebuie sa produca numai staza venoasa . De aemenea pentru mentinerea cateterului in stare de functionare se recomanda sa nu se faca recoltari de sange direct pe branula respectiva.se prefera pansarea locului respectiv cu folie transparenta si la aparitia semnelor de inflamatie locala inlocirea branulei respective si utilizarea unui alt loc de acces. deci este necesar ajutorul unei alte persoane .

diferentierea venelor de artere prin palpare .seringile sunt greu de utilizat .greseala frecventa : unghiul de punctionare prea mic - 10 .mandren si ramane doar mansonul din plastic . frecvent se utilizeaza branule. dupa punctionarea venei si vizualizarea sangelui in camera transarenta a branulei se scoate acul.evitarea venelor cubitale .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful